Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3851) cocka válasza winbox (#3850) üzenetére


cocka
veterán

Ó, köszi. Akkor ez elvileg jó lesz. Ahogy elnézem nem is drága.

Amúgy a 35 dBi mennyire jelent jót? Úgy értem, hogy kellően erős? Mert igazság szerint még azt a tartományt se ismerem, amin belül ez a dBi érték mozoghat.

(#3852) winbox válasza cocka (#3851) üzenetére


winbox
senior tag

Szerintem a 35 dBi elég jó, főleg ennyiért. Annyira én sem ástam be magam a témába, de ahány ember megvette már és ilyen jó értékeléssel, csak nem lehet rossz :D 10 dBi-s antennák voltak 2000 Ft körül, de azok sima antennák voltak, ez meg MIMO, az tuti, hogy stabilabb lesz a jel vele."A MIMO szokásos egyetlen jel duplázása vagy erősítése helyett több, különálló jelet alkalmaz, azaz egyszerre több hálózati kapcsolatot épít ki az adó és a vevő között. Mivel teljesen elkülönülő jelekről van szó, kevésbé zavarják egymást, és jelentősen megnövekszik a hasznos sávszélesség." Ezt az okosságot gyik-en olvastam. Mindegy, majd kb. egy hónap múlva kiderül mit tud, ha nem sürgős várd meg a véleményemet róla :D

hammerhead - angler - flame - sunfish - bluejay - panther - husky*

(#3853) 4Grider válasza cocka (#3851) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nekem a 35 dBi-ről az jutott eszembe, hogy a kínaiak fillérekért bármit ráírnak a termék adatlapjára. Hogy aztán annak mi köze a valósághoz majd rájössz, amikor megveszed és használatba veszed. Ennél a terméknél amúgy is nagy jelentősége van a placebó hatásnak, így sokan nem is reklamálnak.

(#3854) Diák66 válasza winbox (#3852) üzenetére


Diák66
őstag

Vehetsz MIMO-s antennát, de idehaza kevés helyen használhatják a szolgáltatók. (már, ha használják egyáltalán) Talán LTE-A esetében van haszna.

Egyébként meg a 35 dBi egészen biztosan kamu. Nézz meg több antennát, ha látod, hogy kisebb, műanyag dobozos, nem "fémes kinézetű", egészen biztos, hogy kamu adat. Nagyjából 5-8-10-12 dBi nyereség az, amit tudnak az antennák. Továbbá egy grafikon is jó, ha van mellette, amin ábrázolják, melyik frekvenciasáv mellett mennyi a nyeresége. Ugyanis ez nem egy folytonos dolog........ kicsi kínai antennácskák max úgy fognak eredményesek lenni, ha a probléma nem a jelszinttel van, hanem az épülettel, amiben tartózkodsz. Gondolok itt arra, hogy épületen belül alig van jel, de ha kihajolsz az ablakon, máris max. térerőd van. Ezeken a helyeken működhet a dolog, viszont, ahol több (2-5 km) kilométerre van az első adótorony, ott biztosan nem használható. Még, ha jobban is veszi a jeleket, mint a beépített antenna, a 3-5 méteres kábelen el is veszik az a plusz. Így jó esetben annyit érsz csak el, mintha kitetted volna az erkélyre a mobil wifi megosztót.

[ Szerkesztve ]

(#3855) Ferdzsoo


Ferdzsoo
addikt

A tp link m7300 USB-n keresztül is tud netet osztani?
Értem ez alatt ha rádugom egy usb-s routerre, tudom a routeren keresztül a mobilnetét osztani?
Köszi!

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3856) cocka válasza Ferdzsoo (#3855) üzenetére


cocka
veterán

Biztos, hogy nem.

Ha jól tudom a routerek csak a 3G és 4G usbs modemeket támogatják és azok közül se minden típus mindet.

Saját wifis routeremből kiindulva az usb portok meghatározott céllal vannak ott:

Pl. nyomtatómegosztásra, fájl megosztásra, usbs modemek használatára és kb. ezzel kifújt.

Esetleg WDS bridge módban meg lehet próbálni a routereddel csatlakozni a mifihez, mert utána azt a bejövő wifi jelet elvileg tovább tudja szórni. De ezt próba nélkül nem lehet megmondani egyértelműen.

Másrészt, ha ennyire mobilnetet akarsz osztogatni, akkor vagy veszel usbs modemet és használod a routered usb portjával, ha támogatja vagy eleve sim foglalatos routert veszel és akkor nincs ez a bohóckodás, hogy hogyan osszunk egy mifi jelet százfele. :D

Az usbs módszernek az a hátránya, hogy általában lebutul a sebesség a router miatt, gondolom nem szeretne túlmelegedni vagy elképzelhető, hogy magának a routernek túl gyenge a procija ahhoz, hogy a modemről nagyobb sebességet szolgáltasson.

Ha már a routereknél tartunk, a másik vicces téma meg az szokott lenni, hogy ha mondjuk lanos fájlmegosztást akarsz működtetni, hiába gigabitesek a router lan portjai, az usb 2.0 bekorlátoz kb. 20-23 megabájt/secre.

Szintén vicces, hogy nem sűrűn kapni olyan sim foglalatos routert, aminek egyébként gigabites lan portjai lennének. Van egy 80 ezres Asus 4G router, ami kb. mindent tud, kétsávos jó sebességekkel, gigabites portokkal, usb 3-as porttal asszem, ami úgy mellesleg sim foglalatos is.
De pl. ott a D-link DWR-953-as 4G routere, ami megintcsak poénos, mert bár képes gigabites wan porton a vezetékes netet is fogadni, továbbosztani a gépeknek viszont csak natúr 100-as lan portokkal tudja, szal. max. wifin lehet esetleg a nagyobb netsebességeket továbbosztani, kábelen nem. Hogy ennek mi értelme van.. :U

(#3857) Ferdzsoo válasza cocka (#3856) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Szia!

Röviden: Ne legyél benne biztos, mert Működik! :K , 2 órája dugtam rá USB porton az N18u-ra és felismeri és ossza is a netet tovább.

Hosszabban: Nah át először is köszi a hosszú mondandókát, a legtöbb dologra amit írtál én is rájöttem az utóbbi napokban. Rá vagyok kényszerítve a mobilnetre és gondoltam jól szétosztom az N18u-val.
Kapsából felismerte és minden további nélkül működik. Azonban nem tökéletes, érezhetően lassabb a routeren keresztül, mintha közvetlen az m7300-ra csatlakoznék, viszont érdekes mert speedtest szerint nem lassabb. A gyakorlatban viszont igen, ugyanúgy megindul egy oldal betöltése, de valahogyan lasabban végez vele. Pedig a router procikihasználtsága is éppenhogy valami, nemtudom miért van, biztosan valami bug.
A másik baj meg az m7300-nak a wifijét nem lehet lelőni, így a kettő so wie so zavarja egymást, ezért inkább csak az m7300-át fogom használni. Routert nem.

Azt meg én is láttam hogy a simes routerek 100-as lanosok, nem is értettem mi a tök, azért 80k-t nem adnék egy routerért hogy minden menjen flottul. Inkább meghagyom a kábeles netre az n18u-t mobilnetre meg jó ez a kis kütyü is. Max 4 eszközt kell úgyiscsak kiszolgálnia.
Viszont az nemtudom mennyire fog neki jót tenni hogy folyamat rá lesz dugva töltőre, mert otthon fogom használni, ezeket nemigen lehet kivett akkuval használni nem? Vagy egy próbát megér? Csak nem akarnám gallyra rakni...

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3858) hgabor19


hgabor19
aktív tag

Üdv,

Telenor net hogy tud működni iPad Air-en, úgy hogy működjön a HotSpot megosztás?
Angol SIM kártyákkal eddig nem volt gond, de a HU Telenor mellett nem aktív
a HotSpot funkció. (független az iPAD)
Ötlete lenne valakinek??

(#3859) DrBubo77 válasza hgabor19 (#3858) üzenetére


DrBubo77
addikt

Itt írnak valamit az iOS 10 problémájáról.

ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)

(#3860) cocka válasza Ferdzsoo (#3857) üzenetére


cocka
veterán

Ne legyél benne biztos, mert Működik!

Oké, de utána te magad írod, hogy a két wifi összeakad. Mondjuk ja, kb. az összes 1-2 éves routeren kikapcsolható a wifi, ha nem hardveresen, akkor szoftveresen.

a simes routerek 100-as lanosok, nem is értettem mi a tök,

De ez még a jobbik eset, mert így mondjuk ha egy elméletben 150-es mobilnet tud biztosítani mondjuk 80-90 megabit körül, az garantáltan át is fog menni egy 300-as 2.4 GHzes wifin, 5 GHzen meg pláne. Ha még úgy mond később növelik a sebességet 300-ra (és tegyük fel a router ezt is le tudja kezelni), akkor abból wifin simán át tud menni az egész.

Igazából pont hogy ha már tesznek rá 3 csak lant meg egy kombó wan/lant, legalább azt a hármat kéne gigabitesre megcsinálni, mert natúr lanban 100 megabittel több száz gigát másolgatni két gép között az halál. A wanra meg azért lenne elég a 100-as port is, mert egy simes routernek gondolom nem elsősorban az a célja, hogy vezetékes netet szolgáltasson. Ha jól sejtem az csak egy ad hoc megoldás arra az esetre, ha valamiért a simmel mégse működne.

De nem simes routernél ott van elrettentő példának a Tp-link Archer C50. 300/867-es a wifije, de csak 100-as lanok vannak benne. Azaz el nem tudom képzelni, hogy egy bejövő 100-as wanból hogy varázsol az 300-ast, hiszen még ha a gyakorlati sebességek messze nem is érik el ezeket az értékeket, annyiból azért kiindulhatunk, hogy vélhetően az egyik 3-szor gyorsabb lesz, mint a másik, de ha csak kétszer akkor sem tévedtünk túl nagyot. Szóval valójában ennek így csak akkor lenne értelme, ha wds bridginget állítasz be másik routerrel ami gigabites wanról kapja a netet és akkor esetleg jobban megközelíthető (de inkább csak 5 GHzen) a fenti 867-es sebesség. Máskülönben az egésznek csak lanon lenne értelme és hát mondjuk több száz gigát biztosan nem wifin másolgatnék, ha amúgy van vezetékes opció is. (ugye itt tipikusan laptopokról vagy PC-kről van szó)

folyamat rá lesz dugva töltőre

Akkor gondolom jó forró lesz. Egyébként nekem nincs mifim, szal. nem igazán tudom felmérni, hogy egy mifi a jobb vagy usbs modem. Viszont az usbs modemet legalább nem kell töltőn tartani.

(#3861) cocka


cocka
veterán

Egyébként visszatérve erre a mifi vs. router kérdésre, szerintem a routernek legalább annyi előnye van, hogy külső 4G-s antennák vannak az ilyen routereken és valószínűleg így a vétel is jobb, bár kérdés, hogy milyen hosszú a táp kábele, mert ugye ha rövid, akkor az nagyban korlátozza, hogy a megfelelő helyre tehesd a routert. Hát ugye mifinél nincs ilyen gond, viszont gondolom ott meg a belső antennák miatt annyira nem stabil a kapcsolat, mint a külső antennák esetén.

Még egyébként osztást tekintve bejön a képbe a 3. opció is, ami kb. usbs modemszerű cucc csak wifit is tud. Erre a Huaweinek az a terminológiája, hogy wingle. Azaz usbs wifi dongle.

(#3862) hgabor19 válasza DrBubo77 (#3859) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Visszatöltöttem az iOS 9.3.5-t.
És itt sincs HotSpot menü Telenornál.
Ez úgy látszik a szolgáltató hibája, és iPAD-en csak.
Telenoros iPhone-on működik a megosztás, épp most beszéltem erről vkivel.

(#3863) 4Grider válasza hgabor19 (#3862) üzenetére


4Grider
nagyúr

A settings\cellular\cellular data network\apn mellett online vagy net van?
Lentebb ugyanitt a personal hotspot részben ki van töltve az apn ugyanezzel?

(#3864) vgyuri


vgyuri
őstag

Másik topic-ból: 490 forintért 3 hónapra összesen 1 GB Domino 5 díjcsomaggal [link]

[ Szerkesztve ]

(#3865) Ferdzsoo válasza cocka (#3861) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Igen, igen erre én is gondoltam. Az sem.mindegy a szobában hol van a mifi, ablakban mindig erősebb a jel.
De nem panaszkodom, szinte mindig 3-on van a térerő a 4 pöcökből.
Kívánvdi lennék ugyanazokon a helyeken egy router mennyivel fogna erősebb jelet. Mert ahogy mondtad az pedig konnektorhoz van kötve.
Amúgy kipróbáltam, nem megy akku nélkül, kéri az akkut.
Így marad rádugva és meghalajd az akku. Ennyi.
Ránézek erre az usbs wifi dongle-ra.

Amin viszont meglepődtem, nem támogatja a kütyü az upnp-t, van aminek hiányzik..

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3866) hgabor19 válasza 4Grider (#3863) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Mindkettő APN-nel próbáltam, de nem működik velük.
Personal hotspot beállítás lehetőség nincs, épp ez a vicc.

(#3867) 4Grider válasza hgabor19 (#3866) üzenetére


4Grider
nagyúr

Gondolom nem felejtetted el ki-be kapcsolni a cellular data-t az apn átállítása és visszaállítása után...

(#3868) cocka válasza Ferdzsoo (#3865) üzenetére


cocka
veterán

Na látod, UPnP-re megoldás mifi helyett a router. Engem meg inkább az foglalkoztat, hogy ha átviszem a routert egy olyan helyre, ahol effektíve nincs monitor, amin látnám hogy kell beconfigolni, akkor ha előtte gépen beconfigolom, akkor remélem megmaradnak a beállítások ugye?

(#3869) Ferdzsoo válasza cocka (#3868) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Azok megmaradmak igen. Még ebbe a kis mifiben is megmarad minden, mégha az akkut kiveszem akkor is.

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3870) hgabor19 válasza 4Grider (#3867) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Nem :)
Ennyire nem vagyok láma :)

Viszont: megjött a hivatalos tájékoztatás Telenor részéről. Nevetőizmokat előszedni!

A Telenor hálózata nem támogatja Apple iPad készüléken a net megosztását HotSpot funkcióval.
Az ok: Nem is a Telenor hálózata rakja fel a tiltást, hanem a kedves kis Apple akar ily módon kiszúrni a Telenor ügyfelekkel, és nem engedélyezi a Hotspotot a Telenor hálózaton.

Érdekes módon, az Apple honlapján ez úgy jelenik meg, hogy a HotSpot funkció hálózatfüggő fícsör.

Lehet tapsolni.

4G+WiFi iPad Air eladó, érdeklődni privátban :)

(#3871) hgabor19


hgabor19
aktív tag

deleted.

[ Szerkesztve ]

(#3872) hgabor19


hgabor19
aktív tag

Üdv,

Huawei 4G routernél(E5377s), de feltételezem az összesre típusra igaz, hogyan lehet konkrét portot megnyitni?
5060-ast kellene VOIPhoz.
Próbáltam a Security->Special applications-ben, de nem igazán működik.

(#3873) cocka válasza hgabor19 (#3872) üzenetére


cocka
veterán

Hát ez egy mifi. Gondolom ott korlátozottak a lehetőségek. A teljeskörű testreszabhatósághoz egy valódi 4G-s router kéne (AZAZ NEM MIFI, HANEM ROUTER!), aminek sim foglalata van. Ott tuti nyitogathatsz portot is.

[ Szerkesztve ]

(#3874) hgabor19 válasza cocka (#3873) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Közben kigógyiztam a megoldást.
5060-as portot vagy a Huawei MiFi vagy a Telenyomor tiltja.
Bepötyögtem az 5080-as portot a VOIP kliensben, és voilá,s működik. :)
Annak ellenére hogy a VOIP szolgáltató az 5060-ast írja a helpben, szerencsére más portot is elfogad.

Más téma:
Adva van a Tnor Hipernet.
...ami az elmúlt 2 napban HiperNyet volt

A MiFi router(Huawei E5377 és társai) tudja azt biztosítani, hogy a rácsatlakozott egyik user lefoglal 20Mbps-t IP TV-re, és pl. a többi 2 user még mondjuk 10-10Mbps-sel tud netezni?

[ Szerkesztve ]

(#3875) Viktor77 válasza hgabor19 (#3874) üzenetére


Viktor77
titán

Nem.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#3876) cocka válasza hgabor19 (#3874) üzenetére


cocka
veterán

Nem tudom ha ilyen szintű szabályozásra van szükséged, akkor miért nem egy routert veszel, ami közvetlenül fogad simet.

Vagy ott, ahol ez a megosztás szükséges, nincs áram, ezért csak egy akkus cucc jöhet szóba?

(#3877) gjo


gjo
tag

Sziasztok!

A tapasztaltaktól kérdezném főleg, van egy mobilnet adatkártyám, ezt szeretném számítógépen használni.

1. Van egy Lumia 550, erről oszthatnám a netet, de bírni fogja egy telefon ezt a folyamatos terhelést?

2. Gondoltam egy ilyenre is:
ebay
Tudtok olcsóbbat?

3. USB 4G modem. Ebből van valami nagyon olcsó?

B20-at ismernie kell, csak az van. Mit javasoltok, mi a legolcsóbb megoldás szerintetek?

(#3878) Viktor77 válasza gjo (#3877) üzenetére


Viktor77
titán

Bírni fogja a telefon. De ha USB-n dugod a gépre, akkor még töltődik is. Nem tudom, a WM tud-e ilyet, az Android igen.

Ha esetleg Telekomos a kártyád, akkor a Domino Net&Roll Quick csomagban 8K a 4G-s stick.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#3879) DrBubo77 válasza hgabor19 (#3874) üzenetére


DrBubo77
addikt

A Telenor net 1-2 napja döglődik országosan, biztos valamit állítanak.

ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)

(#3880) cocka válasza gjo (#3877) üzenetére


cocka
veterán

A 2. opció kb. ugyanannyiba kerül, mint a 3.

Ebből van valami nagyon olcsó?

Nincs, mert egy valamit is érő LTE modem kb. 15k-nál kezdődik. Most az hogy kártyafüggőn ki mennyiért vesztegeti az egy más kérdés.

(#3881) cocka válasza gjo (#3877) üzenetére


cocka
veterán

ezt szeretném számítógépen használni.

A kérdés itt igazából az, hogy hordozható-e a gép.

Folyamatábra írásban LOL:

Hordozható-e a gép?

a) IGEN -> Mondjuk pl. laptop, akkor

a1) Hurcolászod-e összevissza, azaz tényleg számít-e a mobilitás? Ekkor mifi router vagy usbs modem. VAGY

a2) egyszerűen csak helyhez kötötten akarsz mobilnetet használni, mert az adott környezetben és/vagy körülmények közt netezésre ez a legjobb választás? Akkor b) válasz!

b) NEM -> Ez esetben vagy wifi router usbs LTE modemmel kombóba vagy eleve sim foglalatos router a megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#3882) Grougon válasza hgabor19 (#3874) üzenetére


Grougon
tag

szerintem felesleges lefoglalni sávszélességet ilyeneknek, letöltés mellett simán tudok netflixezni és internetezni. Egyébként bandwith management nem nagyon van mifikbe.

(#3883) hgabor19 válasza cocka (#3876) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Egyelőre csak barátkozom a LTE-nettel otthonra. Ezért nem akartam rögtön nagyberuházást.
Kezdetnek egy Huawei MiFi is megteszi.

De ha IP TV-zni csak asztali 4G routerrel fog menni+további gépeken netezni, akkor majd veszek olyat.
Mifi meg megmarad utazáshoz.

Asztali 4G router miben más, hogy az jobban bírja az IP TV-t +több gép egyidejű netezését?

Amúgy asztaliból milyet érdemes venni, mivel nem lő mellé az ember?
TP-Link Archer MR200 nem pénzkidobás?

(#3884) gjo válasza cocka (#3881) üzenetére


gjo
tag

Köszi mindenkinek, többnyire helyhez kötötten, van wifi vevő a gépben, de az se lenne baj ha magammal tudnám vinni néha :) Telefon biztos fogja bírni? Lesz letöltés, videó, stb. még akár torrent is.

(#3885) hgabor19


hgabor19
aktív tag

4G+ eszközzel mennyivel jár jobban az ember?
Használ itt már valaki ilyet, mik a tapasztalatok?
Úgy hallottam 4G+ esetén a ping erősen 10ms alá esik.

Érdekel minden tapasztalat, mert úgy néz ki fog kelleni egy SIM foglalatos Ethernet portos eszköz.
Tegnap találtam egy Zyxel cuccot, eléggé megtetszett, nem sokkal drágább mint a sima 4G.

Más:
Mely az az Androidos app, ami eléggé pontosan megmondja az épp használt GSM torony irányát?
(próbáltam párat, de szerintem mellé lő, nem helyes az irány. Antenna pozícionálás miatt kellene)

[ Szerkesztve ]

(#3886) cocka válasza gjo (#3884) üzenetére


cocka
veterán

Szerintem ne forszírozd ezt az okostelefont használjunk routerként dolgot. Nem ilyen célra lett tervezve. Ezért írtam a routert!

Vagy wifi router + usb modem VAGY sim foglalatos router. Hátrány: mindkettőnek áram kell. De aszontad nem hurcolászod és gondolom ahol használnád ott van áram.

Telefon biztos fogja bírni? Lesz letöltés, videó, stb. még akár torrent is.

Talán bírná, de hogy tűzforró lenne és 1 óra alatt lemerülne az tuti! :DDD

(#3887) cocka válasza hgabor19 (#3885) üzenetére


cocka
veterán

4G+ eszköz

Nem tudom 4G+ alatt mit értesz, talán erre gondolsz:

[link]

Tudtommal egyelőre csak okostelefonok támogatják a 300 megabitet. Tulajdonképpen látott már valaki valaha egy átlag usert, aki adott 4G lefedettség mellett ki tudta használni a 150 megabitet egyáltalán? Vagy sebességben legalább megközelítette?

[link]

Ez itt az a bizonyos 80k-s router, ez is csak 150-et támogat. NEM ELÉG?!

fog kelleni egy SIM foglalatos Ethernet portos eszköz.

Olyan nem sűrűn lesz, ami 300 megabitet tud. Max. külföldről rendelsz, ha találsz.

egy Zyxel cuccot

Link?

Asztali 4G router miben más, hogy az jobban bírja az IP TV-t +több gép egyidejű netezését?

Nyilván, meg ugye külső LTE antennái vannak. Meg mivel nem egy hangyapöcsnyi a készülék, maga a modem is nagyobb benne.

[ Szerkesztve ]

(#3888) hgabor19 válasza cocka (#3887) üzenetére


hgabor19
aktív tag

4G+ a marketing neve.
LTE Advanced szerepel a műszaki specifikációkban, ez a hivatalos megnevezése.

És nem azért kellene a 4G+, hogy 300Mbps-sel hasítson, hanem pontosan az abban rejlő technikai előny miatt, hogy két különböző frekvencián rendelkezésre álló sávszélességet aggregál.
Ha lehal az egyik, és a másikon mondjuk nem lóg sok user, akkor nem áll meg alattam az internet.

Ez az a Zyxel cucc.

A külföldről rendelés evidens, több okból is.

[ Szerkesztve ]

(#3889) 4Grider válasza hgabor19 (#3888) üzenetére


4Grider
nagyúr

Ha lehal az egyik, és a másikon mondjuk nem lóg sok user, akkor nem áll meg alattam az internet.
Az LTE+ nem így működik. 99%-ban együtt fog megdögleni ha megdöglik, mert ugyanaz az eszköz szolgálja ki a két aggregált frekit.

(#3890) hgabor19 válasza 4Grider (#3889) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Akkor megint csináltak egy jó szabványt.
Mert ennek így semmi értelme, sok előnye nem származik ebből a usernek. Nem lesz redundancia.

(#3891) 4Grider válasza hgabor19 (#3890) üzenetére


4Grider
nagyúr

Nem a redundancia, hanem a sebesség és a - nagyjából összeadódó - sávszélesség miatt aggregálnak. Pl. a Vodafone kifejezetten rákényszerülne az aggregációra, ha lennének korlátlan adatopciói, mert önmagában a 800 MHz-en nem bírná sávszéllel még akkor sem, ha minden sarkon lennének átjátszói.

(#3892) hgabor19


hgabor19
aktív tag

Üdv,

Van két iQpro-s Hipernetes kártyám.
1. 4GB adat+hívható, Xiaomi Redmi telóban, max letöltés 90 Mbps
2. korlátlan adat, Huawei E5377 MiFi , max letöltés 50 Mbps

Az mitől lehet, hogy a Huawei csak 50 Mbps max letöltést produkál?
Pedig az elméleti max 150 Mbps.
Huawei 3 eszközre osztja szét a netet.

Lehet hogy a Huawei lekorlátozza a klienseknek kiadható netet, ha több mint 1 IP cím van kiosztva? (egyszerre 3 IP cím van kiosztva, de nagyüzemben csak 1 PC használja a netet, a 2 mobil eszköz max emailre, háttérben frissítéssel)

(#3893) 4Grider válasza hgabor19 (#3892) üzenetére


4Grider
nagyúr

A MIFI-t 5 GHz-es wlan-al használod? Mert ugye a 2.4 GHz-es wlan elvérzik 50 Mbps környékén...

(#3894) hgabor19 válasza 4Grider (#3893) üzenetére


hgabor19
aktív tag

Mester, ott a pont. :DDD
Ez hirtelen kiment a fejemből.

Ellenben a WiFi adapter a PC-ben hiába tudja az 5 GHz-t, valóságban mégsem tudja.
Venni kell egy másikat.

Bocs a riadalomért :)

(#3895) winbox válasza cocka (#3851) üzenetére


winbox
senior tag

Na tegnap megjött az antenna, szokatlanul elég hamar Kínából. Beüzemeltem, első észrevétel, hogy a 3-4 antennacsíkból folyamatos a maximális 5 lett, nem megy lejjebb. Kint van az ablakban a 2m vezetéknek hála. Aztán jött a speedtest: folyamatos 80 Mbps. Ez a 80 Mbps bőven elég nekem mindenre :) Az e5577s szabad ég alatt csak néha közelítette meg. Eddig ugrált a sebesség speedtest közben, most folyamatos. Teszteltem délelőtt és du is. Te végülis megrendelted?

hammerhead - angler - flame - sunfish - bluejay - panther - husky*

(#3896) Zeki


Zeki
nagyúr

Itt ennyiket tud a telenor net. Mindegy hogy meló, vagy otthon falu... iqpro korlátlan netes flotta.

(#3897) cocka válasza winbox (#3895) üzenetére


cocka
veterán

Nem, én inkább egy simes routert vettem.

MR200-at. Végre sikerült beállítani, hogy natúr wireless routerként is működjön. Valószínű az volt a probléma, hogy először nem futtattam végig a simes setupot és egyből sima routerként akartam használni. Így elmondhatom, hogy a 100 megabites portjainak tényleges sebessége kb. 94 megabit/sec.
Ez ugyebár azért volt érdekes, mert így a 4G-s netet is kábelen max. 94 megabittel tudja tolni. Azért ez a 94 megabit is szép sebesség LENNE, ha a 4G is elérné ezt.

A 4G-s sebességekről meg annyit, hogy:

Alábbi méréseket sikerült végezni megabit/secben le-fel:

PC-ről mérve UTP-n továbbosztva:
Telekomnál: 30/30
Telenornál: 43/27

Tablet 5 GHzes wifijén:

Telenor: 71/25
Telekom: Nem mértem, de valószínű lassabb.

Egyébként a wifije elég gyenge, belső antennás, ugyanakkor ez nem feltétlen akadály, mert azért egy lakásban elég sok konnektor van, aminek a közelébe elhelyezhető a cucc és nyilván ha mobilnetet osztasz wifin, akkor a wifi vevő nem kilométerekre lesz a routertől, hanem valószínűleg a közelében, de legalábbis ugyanabban a helyiségben.

Szóval összességében egyelőre nincs nagy szükség itt gigabites portokra, amíg hol mi 150 megabiteket sem lehet kihasználni (hiába tud wifin többet, ha wifin sem éri el a 150-et se a mobilnet miatt). A belső wifi antennákat pedig nem nevezném hátránynak a fent említettek miatt.

A "nem këll config" lehetőség tényleg jó, ha 4G-s routerként használod, mivel nem kell a beállítással sem bíbelődni, ha ugyanazzal a kártyával használod (bár azt nem teszteltem, hogy mi van akkor ha kártyát cserélsz) elég neki az áram meg a kártya és kb. fél perc után már használhatod is a wifijét.

Vannak gyári mentett profilok persze magyar szolgáltatókhoz is, de még a legújabb fwben is el vannak cseszve az APN nevek. Létre lehet hozni egy rakat profilt, azt nem tudom, hogy a kártyához jegyzi-e meg a használt profilt vagy csak a szolgáltatóját jegyzi meg és ha kártyát cserélsz, akkor újra be kell állítani az adott profilt vagy automatikusan átáll az utolsó, adott kártyával használtra.

Egyébként egy jó órácska netezés után sem igazán melegedett. Azt hittem, hogy majd sütni fog, mint egy usbs modem, de nem.

Ja természetesen IMEI száma is van és kártyafüggetlen.

Érdekes lenne kipróbálni pl. milyen sebességet produkálna egy IC-n, ahol van konnektor. :)

Arra mindenesetre tökéletes, hogy ha otthon, irodában stb. helyen nincs net és gyorsan kell valami pótlék, akkor ezt baromi könnyű beüzemelni.

(#3898) cocka


cocka
veterán

Ja még annyi, hogy:

tápkábel hossza kb. 1.5 méter, 12 V és 1 A.

(#3899) Ferdzsoo válasza cocka (#3897) üzenetére


Ferdzsoo
addikt

Nem dobálja néha el a netet és kell újraindítani? Sok helyen olvastam erről, lehet nekem is kellene egy ilyet vennem a mifi helyett, mert csak otthon használom. Ez a tp-link mifi viszont nagyonjó. Sosem szakad meg. Se a wifi se a 4g.

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#3900) cocka válasza Ferdzsoo (#3899) üzenetére


cocka
veterán

Nem vettem észre. Az egyetlen bug a router felületre való belépésnél van, mert belefagy a loginba. Azaz amikor automatikusan be kéne jönnie a felületnek, akkor csak connecting... de ha lefrissíted bejön. :D

Amúgy nekem usbs modemmel se szakad meg a telenoros net, szal..

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.