Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- GoodSpeed: Kell-e manapság egérpad vagy sem?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Linksys WRT54G/GL/GS router
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lacpac
őstag
Sziasztok,
Adott egy Linksys wrt54gl v1.1 tomato v 1.28-as (Shibby) rendszerrel.
A sebesség 30/3 (amit bírna is még, ha nem használnék extra funkciókat, de használok)
Bekapcsolt, és beállított QoS mellett a max amit ki bír köhögni az a 17/1.Egyáltalán az a gond, hogy használom a qos-t?
A limitet már kitoltam az égig, akkor sem lett jobb. -
sonar
addikt
lehet, hogy a tápja öregedett meg.
Hány éves a router? 7-8 v még több?
Ajánlom figyelmedbe a programozható konnektorokat. Aztán azzal naponta többször is újraindithatod éjjelre teljesen ki is lehet kapcsolni
-
tjsz
senior tag
válasz
bakonyip95
üzenetére
Szia!
Nyomj rá tomato shibby firmware-t.
-
_kovi_
aktív tag
válasz
bakonyip95
üzenetére
Próbáld meg rátenni a DDWRT-t.
-
bakonyip95
tag
Sziasztok!
Adott egy Linksys wrt54g router, Tomato 1.28 firmware-el. Egy iskolában üzemel és az a problémám, hogy régebben 2 naponta, mostanában már naponta többször is kifagy, legalábbis nem lehet rácsatlakozni, hálózaton néha elérem, akkor újraindítóm, néha ettől még jobban kifagy, néha megjavul, de ha kihúzom meg visszadugom a tápot, akkor 10/10x megjavul.
Mitől lehet ez a probléma? Tudnátok segíteni mit csináljak, hogy normálisan üzemeljen a router?
Tudom elég régi típus, de nincs keret fejlesztésre, így ez nem opció! -
And
veterán
válasz
mark77
üzenetére
1.) Ha wifi-elérésről beszélünk, akkor bármilyen más tevékenység előtt fel kell tudnunk csatlakozni a routerre. Ez mondjuk WPA/WPA2 + AES kulcsolás és kellően hosszú / értelmetlen megosztott kulcs mellett eleve a nem túl egyszerű kategóriába tartozik.
2.) A nyílt 3rd-party firmware-ek eredetileg azonos forrásra épültek, de elég valószínűtlen, hogy ezekben egy már felfedezett / dokumentált biztonsági rés sokáig nyitva maradjon. Erről érdemes elolvasni ezeket az oldalakat: [link], [link].
3.) Ha valaki paranoid alkat, akkor - firmware-től függetlenül - tiltsa le azokat a szolgáltatásokat, amelyekkel gond lehet: távoli elérés (WAN-felől, esetleg https only), telnet (!), ssh, állítsa át a konfigurációs webfelület portszámát valami lehetlen értékre és állítson be hozzá brutális elérési jelszót.
"Másik: "átjárhatók" ezek a firmware-k? Tehát lehet DD WRT -t egy egyszerű frissítéssel pl Tomato ra cserélni?"
A gyári fw-ről áttérés 3rd-party fw-re okozhat gondot a mérethatár miatt (a gyári visszautasíthatja az image beégetését), ezért célszerű valamilyen kisebb méretű verzióval kezdeni indulásként, dd-wrt esetén valamelyik micro vagy mini kiadás megfelel. Ha már fent van bármelyik 3rd-party verzió, akkor arról gond nélkül át lehet térni bármelyik másikra, vagy akár vissza lehet tenni a gyárit. -
mark77
tag
Sziasztok!
WRT54GL V1.1 es routerem van. Szeretném extenderként használni, ahogy a neten nézelődtem a DD WRT be futottam bele, és ráadásul tudja az extender/repeater funkciót.
De néhány kissé paranoid netezőnek aggályai vannak a DD WRT firmware biztoságával, miszerint távoli parancsfuttatást tesz lehetőve benne egy hiba. Tud erről valaki valamit ?
Vagy inkább Tomato val lenne érdemes próbálkoznom?Másik: "átjárhatók" ezek a firmware-k? Tehát lehet DD WRT -t egy egyszerű frissítéssel pl Tomato ra cserélni?
Nem szeretném téglásítani a 10 éves villámcsapást túlélt routeremet... -
crissprivat
senior tag
válasz
Yogibear974
üzenetére
Sosem szerettem a DD-WRT firmwaret. Nincs semmi különösebb oka,csak nem szimpi. Nekem a Tomato jött be. Ilyen memória gondjaim még nem voltak,igaz én csak AP módban használom egy Tp-Link R600VPN után madzagolva. Mint fö routert már nem használhatnám,a dolgaimra gyenge lenne.
-
Yogibear974
senior tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Évek óta ezt használom DD-WRT v24-sp2 (08/07/10) std. Gond nélkül! Néha újra kell konfigurálni, ha túlcsordul a memo használat és elmegy a wifi, hiában jelzi, hogy van! (ilyenkor visszaáll az alap nyelvre)
Újra húzom hard reset után backupból a beállításokat! Pár perc a művelet!Ilyen
beállítások vannak benne időzítésre!Amúgy atomstabilan működik ez is!
-
crissprivat
senior tag
válasz
Daywalkerke
üzenetére
Annyira én sem értek hozzá

De ezt a shibbys tomato firmwaret többen is használják ezeken a kis routereken,mert atom stabil vele. Persze más routerre is feltehető. A gyári sem lenne rossz,de amit én akartam,az időzített wifi ki és bekapcsolás nincs benne. Ebben meg benne van,és precízen be lehet állítani.
Tedd fel az eredetit és ha jól működik,akkor hagyd és használd. De ha jól emlékszem,akko csak annyi a változás,hogy a cisco márkafelirat kikerült belőle. Mást nem vettem észre. -
Daywalkerke
aktív tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Köszi az infót.
Megmondom őszintén annyira nem értek a routerekhez, ezért ha nem muszáj inkább a gyári firmware-t használnám, ezért is érdeklődtem, hogy ez a tavalyi(2016) gyári firmware mennyire megbízható, illetve ez a firmware amit ajánlasz többet ad valamivel a gyárinál(pl. több más és/vagy új beállítások amik gyáriban nincsenek benne)? -
crissprivat
senior tag
válasz
Daywalkerke
üzenetére
Szia.
Inkább a shibby féle tomato firmware ajánlott rá. Én EZT használom jó ideje,nincs semmi gond vele. Mind a két wrt54gl routeremen ez fut. -
Daywalkerke
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja találtam meg egy ilyen évekkel ezelőtt vett és azóta nem használt routert.
Rákerestem google-ön és több cikk is volt az elmúlt években, hogy több Linksys routert(ezt a típust is) kompromitáltak, ezért rákerestem, hogy mikori a hozzá való gyári firware(1.1-es verzióhoz) és meglepetten tapasztaltam, hogy 2016. januári, ami ahhoz képest, hogy már lassan 5éves router szerintem nagyon rendben van.
Mi a véleményetek érdemes ezt telepíteni, ez már talán megszűntet több az előző években feltárt sebezhetőséget vagy inkább egy másik firmware-t rakjak inkább fel? -
krealon
veterán
válasz
Minstrel
üzenetére
"Van két WRT54GL-em és jelenleg WDS bridge módban vannak, de elég messze vannak egymástól, ezért inkább összekötném őket kábellel. Mit kellene beállítanom ilyenkor? Vagy elég csak a "modemes" router LAN portjáról a második router ethernetjébe a kábel és a jelenlegi beállításokkal működni fog?"
A Masodik eszkozt AP / switch modban lenne erdemes hasznalni, ha kozottuk kabeles kapcsolat lehetseges.
-
envagyok
veterán
Sziasztok,
Van nálam egy WRT54G V7 routerem, tégla.
Nem égnek a port lámpák, ha bedugom a hálókábelt..
Egyedül a power led világít.
Tapasztalt már vki ilyet, illetve javítható még?
Esetleg utolsó fw-t hol lehet találni, már szétböngésztem a netet, de nincs. -
Minstrel
senior tag
Sziasztok!
Van két WRT54GL-em és jelenleg WDS bridge módban vannak, de elég messze vannak egymástól, ezért inkább összekötném őket kábellel. Mit kellene beállítanom ilyenkor? Vagy elég csak a "modemes" router LAN portjáról a második router ethernetjébe a kábel és a jelenlegi beállításokkal működni fog?
-
envagyok
veterán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Az oldal bejön, csak az utility-s link halott.
-
-
envagyok
veterán
válasz
crissprivat
üzenetére
A téglásítás megszüntetés élő link hiányában nem ment az összefoglalóból, viszont pár hsz-al korábban 30/30/30-al, és a nevezett router utilityvel sikerült.
Köszönöm
-
envagyok
veterán
Sziasztok, WRT54GL V1.1-re tettem szert, de a következő problémával küszködöm:
Bekapcsoláskor gyorsan villog a power led.
Ha bedugom egy gépre, nem ad ip címet, illetve idővel valami 169.x.x.x akármit.
Van valami lehetőség javítani?
Ha dugdosom a lan kábelt, akkor a routeren is a megfelelő led kigyullad. -
Ladislaoca
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Ezidáig Linksys WRT54GL routerrel volt megosztva a netem.
Internet szolgáltatómtól viszont kaptam csomagváltás következtében egy D-Link GO-RT-N300-as routert.
Le is cseréltem erre. Viszont annyi a gond hogy van a lakásban egy wifis nyomtató, ami így most nem nagyon kap Wifi jelet. Arra gondoltam hogy a Linksyst közbeiktatom wifi bridge-ként.
Tud valaki segíteni benne lépésről lépésre, hogy mit és hogyan kell beállítani hogy sikerüljön.
Tomato Firmware 1.28.0000 van a Linksys WRT54GL-en.
(Mielőtt megkérdezné valaki hogy miért cseréltem le: ha a gépemen torrent letöltés ment akkor nem tudtam böngészni. A D-Link-kel viszont ez megoldódott, csak ennek be van építve az antennája és kisebb a jele is.)
Köszönöm előre is a tanácsokat, segítségeket. -
snake1977
őstag
Sikerült megcsinálnom ezzel a firmware upgrade program segítségével, gyári firmware használatával, elsőre hibát jelzett, majd a szokásos 30/30/30 (reset 30se, power kihuz a reset még nyomva 30sec, majd visszadug és 30sec után reset felenged, tehát a resetet folyamatosan 90secig kell nyomni) megcsinálása után a 4.30-as firmware bejelentkező oldala fogadott. Gondoltam megosztom, hátha más is jár így esetleg hogy tftp-vel nem megy a re flashelés.
-
snake1977
őstag
válasz
krealon
üzenetére
Nem ilyen jellegű a gond sajnos, akitől kaptam ott xp-s gépen is ugyanezt müvelte, opera/exploler/firefox alatt is, szerintem elflashelték a firmware-t rajta, legalábbis a sima "G"-s routerhez van csak ez a 4.21.1-es verzió, ehhez a WRT54GL-hez ilyen nincs- Win7 64bit alatt próbáltam a tftp-s okosítást, átirva fixre az ip cimet, de nem akarja frissiteni úgy sem. Hard reset is megvolt 30/30/30-as metódussal. Amennyire tudtam illetve a kevés angol tudásom engedte, körülnéztem a weben, de nem jutottam csak eddig.
-
krealon
veterán
válasz
snake1977
üzenetére
"van egy WRT54GL (v1.1) routerem, a hibajelenség a következő, a képen látható a menük eltüntek, illetve csak 1-1 opció kiválasztható"
Tippjeim:
- Antivirus vagy web-vedelmi program (pl noscript) program szu"ri a tartalmat, ezert hibas a megjelenes / mukodes
- nagyon uj bongeszot hasznalsz, ami optimalizalja az oldalt (megoldas: regebbi bongeszo: FireFox Portable legacy version) -
snake1977
őstag
-
E2E4
aktív tag
A hibajelenség állandósult, amit sem a routerben lévő elektrolit kondik cseréjével, sem pedig a tápegység cseréjével NEM LEHETETT ORVOSOLNI.
(A hibajelenség állandósulása a végére nagyon bosszantóvá vált, szóval a hosszú évekig tartó zavartalan használat után, keményen felbosszantott ez a mára ipari hulladékká váló, egykori ipari mestermű.
)Mivel a router gazdaságosan nem javítható, illetve mivel a benne lévő chipset (és így a router) felett már jócskán eljárt az idő, ezért a routert kb. 10 évnyi használat után a "temetőbe" kell küldenem.
(Gondolkodom rajta, hogy a fenti bosszúság miatt, ezt tényleg megteszem, egy "düh kiengedése" típusú terápia keretében, amikor a betonlapra tett router és a kalapács találkozik majd párszor, amíg a router apró miszlikekre nem törik. Majd az egész egy zacskóba tetetik, és az elektronikai hulladék lerakóba lesz víve, hogy ott újrahasznosulhasson a beste teste. Szerintetek ez jó ötlet?
)Az utód egy Tenda F3.
A Tenda, mostani áron is, kevesebb, mint harmadába került, annak, amennyibe a Linksys került bő 10 éve, nominál áron! (6 eFt kontra 20 eFt, ez reál áron nagyjából 6 eFt kontra 29 eFt, tehát a Tenda, reaál áron 23.000 Ft-al olcsóbb! Hogy rosszabb -e? Egyenlőre nem úgy tűnik. Ránézésre amúgy is szebb, és 2 helyett 3 db, 5 dBi nagy nyereségű körsugárzó antenna van rajta.)
Ha csak fele annyi időt kibír, mint a Linksys, már elégedett leszek. Ezt garantálja a termékre adott 5 év garancia.Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
-
_kovi_
aktív tag
Sikerült, CSAK a 4-es portban megy! 1-3-ig nem.
Hátha segít valakinek... -
_kovi_
aktív tag
And esetleg nincs hozzáfűzni valód?

-
_kovi_
aktív tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Úgynézni ez a megoldás sem jó.
Amúgy ennél bonyolultabbakkal is próbáltam...
Talán kimúlt a router?!
-
_kovi_
aktív tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Neked is GL és v1.1 volt?
Figyi, megcsináltam ezt a 30-30-30-at és kiakadt... -
_kovi_
aktív tag
Üdv!
Van nekem egy WRT54GL v1.1 routerem és megcsináltam a hard resetet. 30-30-30.
Előtte Thiborc firmware volt rajta, de a reset után totál KO lett a router.
Jópár ddwrt-s és egy fórumban lévő leírást megpróbáltam az ugrade firmware 1.255-el nem sikerült megcsinálnom. Próbáltam putty-val SSH-h ott valami clear-es nvram parancsot írtak azzal is próbáltam, de semmi.
Nem tudom még mi lehet..
Érdekes hogy a topik elején levő brick-es cikkben nem írja hogy be kell tenni az ARP-be a MAC címet, pedig nekem anélkül pingelni sem lehet... Elfáradtam..
-
And
veterán
válasz
Milánka
üzenetére
Miért kellene cserélni? Ha semmi probléma nincs a routereddel, akkor ne bántsd a kondikat. Ami jó, azt nem kell megjavítani. Ha problémás lenne a vas, akkor első körben a komplett tápegységet próbálnám kiváltani (akár ideiglenesen egy hosszabb próba idejére), az elektrolit-kondenzátorokhoz csak egy ESR- és kapacitásmérés után nyúlnék. Az meg, hogy más példányában 25V-os típusok vannak, még nem jelenti azt, hogy mindenkiében olyanok vannak, te vagy rá az élő példa. Csak azért, hogy elmondhasd, a tiedben is 25V tűrésű elkók vannak, kár lenne belepiszkálni a routerbe.
-
darnex
csendes tag
Sziasztok,
van egy TP-Link TL-WR1043ND routerem aminek a címe 192.168.2.1 amihez vezetéken kapcsolódik egy másik router: wrt54gs 5.1 (DD-WRT v24-sp2 (08/07/10) micro) távolság növelés céljából. Szeretnék rajta egy vendég wifi kapcsolatot beállítani. A lényeg, hogy azt szeretném, hogy csak net elérése legyen - a hálózaton ne lásson és érjen el semmilyen eszközt. A fizikai és virtuális wifi működik, de amint a bridge szekciót birizgálom a teljes virtuális elérés megszűnik, egyszerűen nem tudom belőni. [link], [link] ezek alapján próbáltam, de nem megy... Tudna valaki segíteni? Köszönöm
-
And
veterán
Egy ilyen kinézetű műszert kell elképzelni: [link], a leírása és egyben a mérési módszerről több infó itt található: [link]. A lényeg az áramkörön belüli polaritásfüggetlen alkalmazhatóság, az ilyen műszereknél szokásos 100 kHz-es mérőfrekvencia, és a mért eredménynek a műszer előlapján látható táblázattal történő összehasonlítása a kondenzátor kapacitásértéke és tűrési feszültsége szerint.
-
E2E4
aktív tag
-
And
veterán
"Ezt akkor megtudod erősíteni nekem?"
Nem tudom megerősíteni, és ennek egyszerű az oka: a problémát leegyszerűsítettük az elektrolitkondenzátorok szintjére. Ez pedig vagy helytálló, vagy nem, tehát nem jelenthető ki, hogy az elkók időszakos cseréje biztosan megoldja az instabilitási gondokat. Nekem is van / volt több példányom WRT54GL-ből, akadtak is időnként érdekes gondok vele (többek között: vihar után teljesen elszállt firmware - nem boot-olt többé az eszköz -, konfiguráció komplett elvesztése), de bizonyíthatóan egyiket sem a kondenzátorok hibája okozta.
Sajnos az is tény, hogy manapság elég gyakori probléma az elkók minősége, nálam van olyan eszköz, amiben pár évente teljesen ki kell cserélni a kondenzátorokat, mert megdöglenek a nyári hőségtől - itt időnként eléri a 35°C-t a hőmérséklet - és akkor elég változatos gondok jönnek elő egy amúgy egyáltalán nem olcsó kategóriás elektronikánál.
Ezért említettem, hogy be fogom hozni az egyik sok éves WRT54GL-em alaplapját, megfelelő műszerrel kiszerelés nélkül is ellenőrizhető rajta az elkók állapota, a kiszáradás okozta kapacitásvesztés és az ekvivalens soros ellenállás megnövekedése. De ezen felül természetesen más is okozhat instabilitást. Pár éve egy egyszerű Flir hőkamerával csináltam képet a SoC környékéről működés közben, és az eredmények alapján a tok hőmérséklete nagyobb volt 70°C-nál, nem nyári hőségben. Előbb-utóbb megvetemedhet alatta a nyák, a BGA-forrasztások is bizonytalanná válhatnak, stb. Vagyis a kondenzátorok hibája lehet ugyan tényező, de messze nem kizárólagos. -
E2E4
aktív tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Miért jó dolog az szerinted, hogy a Wi-Fi 23:00-kor lecsuk, reggel meg 5:30-kor indul?

-
E2E4
aktív tag
Köszönöm.

összesen 4 darabot látok benne és mind egyforma: 220µF / 25V
Tehát a legegyszerűbb az, ha bemegyek egy hobbi elektronikai boltba, veszek 4 db 220µF / 25V elektrolit kondenzátort piri pénzért, és azt beleteszem/beletetetem a régiek helyére, s így a jelzett anomália eltűnik, valamint a router ismét mehet vagy 10 évet.Ha meg mégis előjönne, akkor egy sima dugasztápegység csere, és ekkor nagyjából minden ki lesz cserélve, amiben ELKO van, s ami az idővel kiszáradhat, és a stabilitást befolyásolhatja.
Ezt akkor megtudod erősíteni nekem?
-
E2E4
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
a.) vagy talán mégis?... Itt ez a 2014-es cikk "11 éve népszerű router!"
Ismét hangsúlyozom, nem véletlenül!c.) Lehetséges, de amikor még vettem, akkor Linksys = Linksys volt, tehát az még egy ecete Linksys, a Cisco home kategóriája. Abban meg gondolom, hogy egyetérthetünk, hogy a Cisco-hoz képest az Asus, Tp-Link és társai (bár tehetnek jók) nagyjából a Cisco árnyékáig, ha elérhetnek.
Szumma: azt hiszem, akkor járok a legjobban, ha kicseréltetem azt a 4 ELKO-t, és mehet tovább újabb 10 évet, utána megint kicseréltetem, és újra...
Egészen addig, amíg a technológia nagyon túl nem haladja.
Egyenlőre azonban nekem még mindig nem a router a szűk átviteli keresztmetszet, ahogyan feltételezem, hogy másnál sem alap még a legalább 1 Mbps-es optika...Köszönöm az utód linkjét. De ugye az már - ahogy írtad - Linksys= Belkin, s nekem valahogy nem hangzik olyan jól a Belkin, mint a Cisco... (S erről persze van tapasztalatom is.)
-
-
Milánka
csendes tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Köszönöm!
Tökéletesen működik!Valamilyen korábbi tomato volt fenn nálam (nem shibby-s), amiben nem volt ilyen.
Minden beállítást át is hozott.
Jó ez így, vagy azért érdemes törölni az nvram-ot? -
-
kew
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
hát igen... vettem inkább egyet használtan 3k-ért

-
Milánka
csendes tag
válasz
crissprivat
üzenetére
Szia!
Ebben az fw-ben van időzített wifi on/off?
Köszi!
-
-
kew
senior tag
Sziasztok,
Az újonnan rendelt 54gl is még az 1.1-es verzió? Tehát simán működnek majd rajta a mindenféle fw-ek (tomato, ddwrt)?
Köszi

-
krealon
veterán
"az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?..."
En sohasem hasznaltam tantal kondikat, de ebben a hobbielektronika forumban erdekes ervek vannak pro- es kontra. Tantál vagy elektrolit kondi?
-
And
veterán
"Akkor megpróbálkozom az ELKO-k helyett tantál kondikat tenni."
Ez a felosztás azért helytelen, mert a tantál is elektrolit, és nem csak csepp formában létezik. Nagyobb gond, hogy bár a WRT45GL v1.1-ben nem nagyon hemzsegnek az elkók (összesen 4 darabot látok benne és mind egyforma: 220µF / 25V), ekkora kapacitású és tűrési feszültségű tantál elektrolitok már meglehetősen ritkák és drágák. Egyes árlistákon a 220µF / 16V-os kivitel kivitel közel 500 Ft, és az még mindig csak 16V-os. Az is igaz, hogy 25V tűrésre egész biztosan nincs _mindegyiknél_ szükség, mivel több, láncba kapcsolt stabilizátort / konvertert tartalmaz a panel. A belső tápellátásáról több infó itt: [link]. A tápegysége pedig roncsolásmentesen nem igazán szedhető szét, úgyhogy abban nem tudni, mekkora és milyen kapacitás található. Egyébként a táp bármilyen 12V / 0,5A-es dugasztáppal helyettesíthető, méréseim szerint a WRT54GL legnagyobb áramfelvétele nem haladja meg a 300mA-t a saját tápjával. Egyébként az áramfelvétel a kapcsolóüzemű belső fokozatok okán valamelyest feszültségfüggő is.
Komolyan, valamelyik nap beviszem a meglévő, közel 10 éves egyik WRT54GL-em nyákját, és megnézzük a kolléga ESR-mérőjével, hogy a kondik milyen állapotban vannak. Ez a példány is sok évig volt kitéve nyári hőségnek egy tetőtérben.
a.) Ebből semmi nem következik, a használt ára (néhány ezer forint) sokkal reálisabb annál, mint amennyiért még a közelmúltban is árulták pl. a Media Markt-ban.
b.) Ez igaz, de azért soho-kategóriában is találni ennél megbízhatóbbat / stabilabbat, igaz az kültéri integrált eszköz.
c.) Ez sajnos már rég nem igaz.
d.) Az 54 Mbps fizikai jelzéssebességű 802.11g szabvány alkalmazásbeli átvitele legfeljebb 20..24 Mbps, ha a térerő maximális. Ennél pedig még az én netem is gyorsabb, pedig nem vagyok maximalista ilyen téren
. -
a.) Szerintem ezt már réges régen nem gyártják, csak ilyen elfekvő raktárkészletek lehetnek, amit a horror ára miatt nem tudnak eladni.
b.) Ez valóban így van, bár az ASUS-aim is éppolyan stabilak Tomato fw-vel, mint a Linksys volt.
c.) Már régen nem. Most Linksys = Belkin, és ez sajnos érződik is a mai modelleken.Mellesleg itt az utód.

-
E2E4
aktív tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszönöm a választ. Akkor megpróbálkozom az ELKO-k helyett tantál kondikat tenni.
Valóban nem lesz korszerűbb, de:
a.) Még most is gyártják ugyanazon modellt. Sőt, én anno, kb. 10 éve 20 eFt-ért vettem, és az árukeresőn most is a legolcsóbb ár (szállítással együtt 17,5 eFt). Hol is vannak más, alacsonyabb szintű márkák routereinek árai ennyi idő távlatában? A béke segge alatt, ráadásul nem is gyártják már őket. Tudomásom szerint ennek is már réfen le akartak állni a gyártásával, de akkora volt (van) az érdeklődés iránta, hogy meghagyták a palettán.
b.) Nagyon megbízható.
c.) Linksys = Cisco home user kategória. Szerintem az otthonra a beszerezhető legnívósabb márka.
d.) Nincs szükségem bővebb funkciókra. A Wi-Fi-n az 54 Mbps sebesség több, mint elég. (Még az internetszolgáltató sem ad ennyit.)
e.) a több évtized elvárás egy elektronikai eszköznél nyilván túlzás (lásd smile
) de szerintem most, és még jó pár évig még mindig minőségibb megoldás ez a router a kicserélt kondikkal, mint egy gyengébb márka mondjuk 5000 Ft-ért. -
"az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?...
"Bár én nem értek ehhez ilyen mélységig, nem egy routerben cseréltem kondikat, de nem szakmám az elektronika. Logikusan gondolkodva ha ugyanarra a funkcióra vannak tervezve, akkor biztosan használható. Másrészről nem tudom miért akarsz egy most is 10 év körüli router modellel még újabb évtizedekre tervezni. Ez sajnos már most is elavult darab, és ez 20-30 év múlva sem lesz másképp. Sőt, ha ugyanolyan alkatrészekkel pótolod a régieket mint azok voltak, akkor is elmehet újabb 10 évet, de korszerűbb akkor sem lesz.
-
E2E4
aktív tag
válasz
krealon
üzenetére
Az uj eszkozok - velenyem es tapasztalatom szerint - nem birnak ki annyit, mint a regiek.
Osztom a véleményedet.(Az elso generacios GL-ek pl meg transzformatoros tapegyseggel voltak szerelve. Az 1.1-tol viszont mar kapcsolouzemuvel. De lehet, hogy rosszul emlekszem.)
Utóbbi. Szóval az 1.1-es még - szerencsére - transzformátoros tápegységgel van ellátva. Így szerintem egy esetleges kondi kiszáradás miatti alacsonyabb feszültség pufferelés miatti üzemzavar esélye is alacsonyabb, mint egy PUMP tápegységnél. Az ELKO-kat a routerben kellene majd cseréni/cseréltetni.Köszönöm a linket, de - a fentiek alapján is - úgy érzem, hogy a régi routerben fogom cserélni (vagy cseréltetni) az ELKO-kat.
Esetleg az előző kérdésre tudnál válaszolni?
"az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?...
" -
krealon
veterán
"- uj eszkozt szerzunk be.
Ha mégis ezen alternatíva lépne életbe, mégis mi lehetne az, ami legalább ilyen megbízható lenne?"Az uj eszkozok - velenyem es tapasztalatom szerint - nem birnak ki annyit, mint a regiek. (Az elso generacios GL-ek pl meg transzformatoros tapegyseggel voltak szerelve. Az 1.1-tol viszont mar kapcsolouzemuvel. De lehet, hogy rosszul emlekszem.)
A "Milyen routert" topik osszefoglalojaban talalhatok a bevalt tipusok, tisztazatlan kerdesekben pedig a topiklakok segitenek. -
E2E4
aktív tag
válasz
krealon
üzenetére
Az eszköz szerintem már kb. 10 éve megy, nagyjából non-stop... (A Tomato firmware közel 9 éve került fel rá.
)
Emellett egy szekrény tétjén (a tápjával együtt) ahol nyáron fokozottan melegebb van...S bár a Linksys a Cisco "home user" terméke, a Cisco pedig ugye a világ legnagyobb hálózati eszköz gyártója, mégis simán elfordulhat, hogy az elektrolit kondenzátorok terén nem a csúcsminőséget tették bele.
Ilyenkor 2 dolgot lehet csinalni:
- a keszulekben (es esetleg a tapegysegben is) kicsereljuk az eloregedett kondenzatorokat,Csak ez az opció járható. Költséghatékonyság és üzembiztosság okából. Utóbbi esetben nem hinném, hogy sok gyártó, sok terméke bírna ki ennyit, mint ez a remek hálózati eszköz.
Esetleg az elektrolit kondenzátorok helyett használhatok tantál(csepp) kondikat is, hogy az élettartamot kitolhassam még pár évtizeddel?...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
- uj eszkozt szerzunk be.
Ha mégis ezen alternatíva lépne életbe, mégis mi lehetne az, ami legalább ilyen megbízható lenne?(#13636) crissprivat Köszönöm a te válaszodat is, és ha "újjászületik" az eszköz, biztos, hogy jót tesz majd egy firmware csere, azonban a vázolt hibajelenség miatt szinte 100%-ban biztos, hogy krealon fórumtárs válasza az egyetlen gyógyír.
-
crissprivat
senior tag
-
krealon
veterán
"Adott egy Linksys WRT54GL v1.1 – Tomato Version 1.07-es firmverrel
Hosszú évek óta használom."A routerekben (modmekben) uzemelo elektrolit kondenzatorok 6-7 ev utan 90% valoszinuseggel kiszaradnak annyira, hogy ne tudjanak uzembiztosan mukodni. Ezek a hibak leginkabb a nyari melegben utik fel a fejuket.
Ilyenkor 2 dolgot lehet csinalni:
- a keszulekben (es esetleg a tapegysegben is) kicsereljuk az eloregedett kondenzatorokat,
- uj eszkozt szerzunk be. -
E2E4
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Linksys WRT54GL v1.1 – Tomato Version 1.07-es firmverrel
Hosszú évek óta használom. Professzionális termék: otthonra. Nem hiába gyártják még most is.
Azonban, pár éve van egy olyan hibajelenség, ami időnként felüti a fejét, és akkor a routert használhatatlanná teszi.
Leírás:
1. Eldobja a kapcsolatot. (Nincs internetkapcsolat.)
2. Áramtalanítva, majd bekapcsolva minden helyre áll, de kb. 10 perc múlva újra eldobja a kapcsolatot.
3. Áramtalanítva, majd bekapcsolva minden helyre áll, de kb. 10 perc múlva újra eldobja a kapcsolatot…Ezt lehet ismételni Isten untig, amikor egyszer csak megjavul, és megint megy hetekig, hónapokig, mígnem újra elkezdi a fent nevezett anomáliát.
- Mi lehet a baj?
- Elektronikai elöregedés, és lassan kuka?
- Megmenthető valahogy?
- Ha igen, hogyan?Ui.: Nagyjából irreleváns, de azért leírom: most egy másik routertől kap jelet patch kábelen, és osztja szét Wi-Fi-n, valamint egy munkaállomásnak adja tovább, szintén patch kábelen, a „LAN 2”-es kimeneten.
A megoldást jelentő válaszokat köszönettel várom.
-
flash-
veterán
van az emeleten egy router, a gép pedig a földszinten.
van egy használaton kívüli wrt54g router.
ezt szeretném felhasználni a jel felerősítésére.
repeater mód kell vagy bridge? és hogy kell megcsinálni? -
krealon
veterán
válasz
zakoss
üzenetére
"kaptam buherálasra egy Linksys wrt54g-s routert (tomato 1.28) van rajta. A Basic tabnál próbálok csatlakozni T-hez user/pass type PPPoE de sehogy sem csatlakozik fel.
Ha vissza váltok a T-s router-re és beírom ugyan ezeket csatlakozik.Ui: a T-s router dsl-bemenetére csatlakoztatom az rj11-es telefonkábelt, majd lan-on laptopba. A linksys-nél a wan portra kötöm az rj11-es telefonkábelt és ua lan-on laptopba. De T-s router működik, ha cserélek és a Linksys-el próbálok csatlakozni nem lesz Online."
A T-s eszkoz egy modem-router osszver, nem helyettesitheto a WRT54G-vel, mert abban nincs modem.
-
zakoss
tag
Sziasztok,
Olyanban kérném a segítségeteket, hogy kaptam buherálasra egy Linksys wrt54g-s routert (tomato 1.28) van rajta. A Basic tabnál próbálok csatlakozni T-hez user/pass type PPPoE de sehogy sem csatlakozik fel.
Ha vissza váltok a T-s router-re és beírom ugyan ezeket csatlakozik.Ui: a T-s router dsl-bemenetére csatlakoztatom az rj11-es telefonkábelt, majd lan-on laptopba. A linksys-nél a wan portra kötöm az rj11-es telefonkábelt és ua lan-on laptopba. De T-s router működik, ha cserélek és a Linksys-el próbálok csatlakozni nem lesz Online.
-
KveZ
tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Helló! Nagyon szépen köszönöm! Sikerült a művelet, friss és angol.
-
Szia!
-
KveZ
tag
Helló! Van egy WRT54GS V7 routerem. Abban kérném a segítségetek, hogy kellene hozzá a legfrissebb GYÁRI angol nyelvű firmvare, vagy egy angol nyelvi csomag. Sajnos a gyártó oldalán már nincs támogatás.
Köszönöm!
Üdv.: Kvez! -
válasz
flash-
üzenetére
Szia!
Az ideális megoldás az lenne, ha a Linksys-t egy kábellel össze tudnád kötni a T-s HGW-vel, mert ha WiFi<->WiFi "kötnéd össze" a két eszközt, akkor nagyon lelassulna a Linksys egyébként sem túl acélos sebessége. Egyébként a maximális sebessége amit routolni képes, ~40Mbps körül van, de WiFi-n ebből legfeljebb ~25Mbps-t tud továbbítani.
-
flash-
veterán
50megabites internetem van amit a telekomtól kapott routerrel kell használom.
rajta 2dbi-s antennák amik nem cserélhetőek.van egy régi wrt54g routerem.
nem minden szobában erős a jel.
mit lehet tenni pontosan ezügyben hogy a wrt54g-vel erősítsem a jelet?(8dbi- anteánnk vannak rajta, szerintem erősítene)mi a wrt54g nek a max letöltési sebessége?
-
Flexy90
senior tag
Sziasztok!
Van egy ilyen eszközöm és az a problémám, hogy WIFI-n a 30 MBit helyett csak 15 MBit jön át.
Kábellel megvan a kívánt sebesség, tehát nem a szolgáltatónál van a gond.Már próbálgattam állítani a TX powert, a csatornát, de semmi változás.
Van valami tippetek? Vagy ennek a készüléknek ez a határa, és ideje lecserélni?
Firmware: DD-WRT v24-sp1 (07/27/08) std
-
Mindkettőtöknek köszönöm. Működik.
-
And
veterán
Az elakadásnak az lehet az oka, hogy a gyári firmware visszautasítja egy bizonyos méret feletti image-fájlok égetését: [link]. A leírás szerint ez a limit 3 MB, ezért ennél kisebb méretű 3rd-party image-t kell először feltenni a gyári állapotú routerre, majd ezt követően mehet fel nagyobb méretű firmware is. Elsőre próbálkozhatsz pl. az alap Tomato v1.28 verzióval, vagy a DD-WRT Mini illetve Micro variánsokkal, ezek mind kisebbek 3MB-nál.
Mod: a maximális image-méret egyébként a 4MB flash-sel rendelkező WRT54GL esetén 3776 kB (3,687 MB) lehet, a fennmaradó hely kell a bootloader-nek (CFE) és a konfigurációs beállításoknak (nvram). -
WRT54GL 1.0. Most a gyári "FW_WRT54GL_4.30.17.011_ETSI_20150623.bin" fw van fent.
Melyik tomato-Shibby féle fw megy fel?Ezzel próbáltam "tomato-K26-1.28.RT-MIPSR1-132-MiniIPv6.zip", de elakad a felénél és a router téglázik.
Már 3-szor feltettem a gyárit, újra tftp-n, de utána minden esetben sikertelen volt az alternatív fw.
-
And
veterán
válasz
nelsonmanian
üzenetére
Ezt csak WDS-sel lehet(ne) megoldani, ahhoz meg azonos típus, chipset és firmware kell. Két dd-wrt-s WRT54GL között annak idején ilyen linket működtettem, ez a kliensek számára a szakadásmentes váltást is megoldotta a jelismétlésen felül.
WDS nélkül marad az, hogy ugyan létre tudod hozni mindkét eszközön (Asus és dd-wrt VAP) ugyanazt a konfigurációt, azonos SSID-ket, titkosítási módszert és megosztott kulcsokat, de ettől az még két wifi-hálózat marad, és nem lehet megúszni a kettő közti váltáskor a leszakadást / újrakapcsolódást sem. Ha nincs mozgó kliensed, így sem sokat vesztesz, csak mindkét hálózatot be kell állítani a kliens profiljai között. -
And
veterán
válasz
nelsonmanian
üzenetére
Repeater (vagy azonos címtartományon belül használva, NAT nélküli repeater-híd) módban a fizikai wifi-illesztő ugyanúgy kliensként viselkedik, mint szimpla kliens-módban. Tehát LAN-on csatlakozva a routerhez mindkét módban, repeaternek és kliensnek konfigurálva is működnie kell. A repeater mód dd-wrt alatt annyiban különbözik a klienstől, hogy előbbinél egy vagy több virtuális (szoftveres) elérési pontot, azaz VAP-ot tudsz hozzáadni a rendszerhez, és onnantól wifi-n is eléred, mint jelismétlőt. De ha nincs VAP, attól még vezetéken ugyanúgy hozzáférsz a hálózathoz.
A beállításoknál arra kell figyelni, hogy repeater-hídként (otthoni hálózatban célszerű minden eszközt azonos címtartományba tenni) le kell tiltani a WRT54GL dhcp-szerverét, fix IP-jét kívül kell helyezni az Asus által kiosztható dhcp-tartományon, alapértelmezett átjáróként pedig az első / Asus router IP-címét kell beállítani. -
nelsonmanian
senior tag
Sziasztok!
Van egy régóta megoldásra váró problémám, aminek végre a végére akarok járni.
Van egy Asus N56U routerem aminek a wifije nem ér el mindenhová a lakásban. Gondoltam előveszem a régi ddwrt-s wrt54gl routerem hátha be tudom lőni repeaterként.Viszont rájöttem, hogy van egy asztali gép is aminek jó lenne netet adni amit erről a wrt54gl ről szeretnék megoldani kábellel.
Milyen beállítással tudnám elérni, hogy mindkét dolog egyszerre működjön? Külön külön sikerült megoldani Kliens és Repeater módban, de egyszerre nem megy.
Van erre egyáltalán lehetőség? Az se baj ha más fw tudja minden megoldás érdekel

Ha ezt így nem tudom összehozni akkor rendelek valami occsó kinai usbs wifi vevőt az asztali masinához. -
Crouch91
csendes tag
A probléma megoldódott. A fentebb leírt módon be tudtam állítani a routert, végre van netem.
Bonyolult a helyzetet leírni, nekem is sokat kellett utánnajárni, h ki kivel van.
A lényeg h tudtam szerezni úgyfélkódot, illetve kellett a szerződő bankszámlaszáma és adószáma. Ezek után már megadta a UPC a felh.nevet és jelszót. -
crissprivat
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szia.
OK,köszi
-
válasz
crissprivat
üzenetére
Szia!
A feszültsége (V) és a polaritása (+/-) legyen ugyanolyan, az áramerőssége (A) pedig legalább akkora, mint a gyári tápé. Más nem nagyon számít...
-
crissprivat
senior tag
Hali.
Milyen tápot ajánlatok a routerhez? -
veze
őstag
válasz
Crouch91
üzenetére
Egy számlája csak van a nönek, azon rajta vannak a szerződéssel kapcsolatos ügyfélszámai, telefonon meg bekérdezik azonositas képpen még az anyja nevét mikor született hol ,esetleg igazolványszámát ,( ha felirták) címét stb, Ezeket tudja talán fejből is :-) meg kell próbálni, mert csak így jut hozzá a kérdéses adatokhoz, és csak ő, a szerződő
-
veze
őstag
válasz
Crouch91
üzenetére
Az előfizetző amikor szerződést kötött, akkor neki megadták ezeket az adatokat ( aszerződésen vagy annak mellékletén. Onnan egyszerűen le kell olvasni.
Esetleg az ügyfél ha azonosítja magát mindenféle adatokkal meg előfizetői ügyfélszámokkal stb lehet telefonon is megmondják neki -
-
Crouch91
csendes tag
-
Crouch91
csendes tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Jövöhéten, megpróbálom. Köszi az infót!

-
-
Crouch91
csendes tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Hali!
ADSL van.
-
-
Crouch91
csendes tag
Üdv!
Adott egy Linksys típusú router (sajnos most nincs mellettem a doboz, így nincs infóm a típusáról). Tomato kezelőfelületen tudok állítgatni dolgokat.
A következő a problémám: A lakásban a modembe 2 vékony telefonkábel küldi a jelet (UPC), majd a modemből netkábelen keresztül jut a gépbe a jel. A linkysis routert itt szeretném használni.
Összrakni összetudom ezzel nincs is baj, de a routeren nem megy keresztül a jel, így nem tudom a wifit sem használni valamint az asztali gép sem kap jelet. (reset volt)
Valószínűleg beállítás probléma lesz, de mivel nem vagyok jártas a témában így segítséget szeretnék kérni, hogy mit kell beállítanom.
A router beállításaiba be tudok lépni (192.168....stb). Itt kellene kitalálni, hogy mit állítsak be.
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Battlefield 6
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Szívesen használsz Samsung böngészőt? Immár PC-n is megteheted
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- sziku69: Szólánc.
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- További aktív témák...
- Újszerű 10 magos Lenovo X13 Yoga G3 (12.gen Core I7 16Gb 512Gb SSD) laptopom eladó!
- Eladó Sony 55-210mm f/4.5-6.3 E OSS
- AORUS B450 ELITE 5800X3D 32GB DDR4 2 SSD RTX 4070S 12GB GAMER PC
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS 2x E5-2650L v2 96GB ECC 2x10Gbit
- Újszerű Samsung Galaxy TAB S9 5G 8GB/128GB - TAB S11 5G 12GB/128GB
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3590
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPad Pro 13 2024 M4 16GB/2TB WiFi tablet garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3635,95% Akkumulátor
- Apple iPad Mini 6 64GB,Átlagos,Töltővel,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3303
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

)

Egészen addig, amíg a technológia nagyon túl nem haladja.

) de szerintem most, és még jó pár évig még mindig minőségibb megoldás ez a router a kicserélt kondikkal, mint egy gyengébb márka mondjuk 5000 Ft-ért.