Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Milyen videókártyát? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-05 17:45:35

LOGOUT.hu

Kérdés előtt olvasd el az összefoglalót!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#6301) Abu85 válasza belinho (#6295) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ha nem optimális a memóriamenedzsment, akkor azt optimalizálva még teljesítményt is nyernek. Az kérdés, hogy mennyit. Attól függ, hogy hol van a probléma forrása. Lehet, hogy elenyésző lesz a különbség, de az is lehet, hogy 10-20%-ot is tudnak még boostolni.

(#6300) Tomix24: A memóriakezelés az hardveres. Itt a menedzsmentről van szó. Ezt a szoftver végzi, mivel a GPU-nak külön memóriája van, amit el kell rejteni az OS elől. Valszeg az itt a fő eltérés, hogy a GCN teljesen más rendszert használ, mint a többi GPU-architektúra. Nincsenek direkt elérésű blokkok, ahogy a régi vagy a konkurens architektúrában. Teljesen moduláris az egész hardver, így a teljes a különböző blokkok egymástól elkülönülnek, ám a működést szinkronizálni kell. A korábbi hardvereken ilyenre nem volt szükség, mert a memóriacsatornákhoz fel volt fűzve az L2 gyorsítótár és a ROP. A GCN-en ez nincs meg, így ez teljesen más szoftveres menedzsmentet igényel. Persze az előnyök nyilvánvalók. A memóriacsatornák közös L2 gyorsítótárral vannak fűzve és nincsenek hozzárendelve ROP-ok. Ezzel a kihasználás sokkal magasabb lehet, mint a régi megoldással, a menedzsmentért felelős modul viszont bonyolultabb, így azt nehezebb rá megírni.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#6302) Attix82 válasza Tomix24 (#6300) üzenetére


Attix82
őstag

Ha már a HD5870-nál is fennállt és még nem javították, elég nehéz lehet. Pedig az a VGA 3-4 éves.

(#6303) KAMELOT válasza Tomix24 (#6300) üzenetére


KAMELOT
titán

Amúgy nem kell betojni. Lassan jön a HD8xxx sorozat. Remélhetőleg ott már javítva lesznek ezek a gondok. :)

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6304) belinho válasza Abu85 (#6301) üzenetére


belinho
senior tag

De az is előfordulhat ugye, hogy a probléma megoldására a valamit- valamiért elven nem hogy gyorsul, hanem lassulni fog egy picit!

(#6305) Attix82 válasza Abu85 (#6301) üzenetére


Attix82
őstag

Gondolom akkor lesznek a játékok memória menedzsmentje AMDre fejlesztve ha azt pénzeli is valaki. Mivel egyenlőre még arra se képesek, hogy a kiadott játék bugmentes legyen, és ne kelljen rögtön 8 gbos patchel kezdeni :)

(#6306) BomiBoogie válasza Attix82 (#6305) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Mire gondolsz?

(#6307) Abu85 válasza belinho (#6304) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Az kizárt. Ha nem optimális valaminek a menedzsmentje, akkor azzal eleve teljesítményt vesztesz. A mennyit az mondom, hogy kérdés, de lassulni nem fog, mert eleve a feldolgozás lesz hatékonyabb a menedzsment javításával, vagyis ugyanazzal a munkával gyorsabban végezhet. Az ilyen változások gyorsulást hoznak. Valószínű egyébként, hogy a 12.11-es driverrel már egy új menedzselés került be, amit tovább lehet optimalizálni. Ergo az elért gyorsulás eleve ennek lehet köszönhető, szerintem olyan hatalmas boostokra már nem érdemes számítani, de nyilván, ha bizonyos programokban spike-okat okoz valami a rendszerben, akkor azt kiszűrve gyorsulást lehet elérni.

(#6305) Attix82: A fejlesztőknek ezzel nincs dolguk. Erre nem kell optimalizálni, mert ez a driver belső működése. Teljesen független az alkalmazás működésétől. Maximum rutinokat lehet írni, hogy az adott programhoz jobban igazodjanak a pufferméretek, de ez nem a fejlesztők feladata.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#6308) Attix82 válasza Abu85 (#6307) üzenetére


Attix82
őstag

De az, akkor miért van, hogy a HD5870 nál is voltak ezek a jelenségek?

(#6309) python1 válasza TechN7ne (#6293) üzenetére


python1
veterán

+1
Egyetértek!

[ Szerkesztve ]

(#6310) Abu85 válasza Attix82 (#6308) üzenetére


Abu85
HÁZIGAZDA

Ez az egész egy specifikus dolog is. Most van nálam egy GTX 670 is, amivel tesztelgetek. Például BF3-ban Radeonon kevesebb a spike, mint GeForce-on. Borderlands 2-ben pont fordítva van és Radeonon több a tüske. DiRT Showdownban megint fordítva van, és a GeForce-val sokkal több a tüske. A Far Cry 3-ban MSAA-val tüskézik mindkettő. Egy részük megmagyarázható. A DiRT-ben a compute shaderek kikapcsolása teljesen eltünteti a tüskéket GeForce-on. A Far Cry 3-ban az MSAA-tól kell búcsúzni, és jóval jobb lesz. A HDAO levételével a GeForce tüskéi is eléggé kisimulnak. A Radeonon erre nincs szükség. A Borderlands 2-re van válasz, hogy ott pufferméretet kell változtatni. A BF3 esetében kevés tüske volt GeForce-on. Elképzelhető, hogy memóriabetöltés okozta, ez reális is lehet, mivel a GeForce memóriavezérlése nem egységesített, így ott ugyanannyi memória hamarabb fogy el, mint Radeonon. A BF3 pedig memóriazabáló játék. Ez a tüskézés egyébként az MSAA levételével megszűnt.
Ebből látszik, hogy az egész sok dologtól függ. Alkalmazás, driver, szoftver, hardverkonfiguráció, sőt sokszor a HT-s procira is visszavezethető.

[ Szerkesztve ]

Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

(#6311) KAMELOT válasza Abu85 (#6310) üzenetére


KAMELOT
titán

Legalább valaki leírta, hogy a gondok sokmindentől függenek. Nem lehet visszavezetni, hogy mert AMD vagy mert NVIDIA.

[ Szerkesztve ]

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6312) python1


python1
veterán

Viszont ezzel is egyetértek!
Sok függ a szoftveres beállításoktól,úgy is lehetne fogalmazni,hogy minden.Szerintem azonos szintű,GPU-nál már csak a beállításoktól függ minden.Nem vagyok részrehajló.
Természetesen CPU más téma.

(#6313) Sondi1986


Sondi1986
addikt

Olyanról beszéltek amit az emberek 90% észre se vesz.
Csak azok akik nagyon érzékenyek rá.
pl. én BF3-ban észre veszem mikor megy 40FPS alá a játék, pedig az nem akadás, még is feltűnik.
De mikró laggal nem találkoztam csak CF rendszernél.

(#6314) persil válasza Sondi1986 (#6313) üzenetére


persil
nagyúr

Ez is relatív.

Ha 60-ról esik le 40-re, azt szerintem 10-ből 9 ember észreveszi. De, ha 42-ről 40-re, azt senki. Amúgy inkább legyen picit alacsonyabb de állandó, mint, ha ugrálna. (szóval a konstans 40 szerintem jobb játékélményt nyújt, mint a 20-80)
A mikrolagg meg kurva idegesítő, sajnos már többször is találkoztam vele. Nem crossfire rendszerrel mondjuk. Volt, hogy a játék hibája volt, patch/driver sokszor megoldotta, de volt, hogy hardveres probléma volt.

Pl érdekes volt anno az assassins creed elsőre része és a lord of the rings conquest. Ugyanazt a hibát produkálták. Ment a játék stabilan 40-50 fps-sel és időközönként beszaggatott, de mocsokul, ilyen 5-10 fps-re kell gondolni. A problémát az okozta, amikor a két(tök ugyanolyan) ram modulom egyszerre volt a gépben, pedig mindkettő tökéletesen működött, mindkét foglalatban és másik gépben is. Kicseréltem őket egy 4 gigás modulra és a hiba megszűnt.(szintén mindkét slotban hibátlan)

Eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/persil/index.html

(#6315) BomiBoogie válasza persil (#6314) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Hogyan jöttél rá, hogy a RAM modulok miatt esik le az fps? Nekem csak sokadik gondolatom lenne az. Előbb proci, kártya, táp, vinyó. De hogy a RAM-ok, ráadásul azért, mert párban vannak?

(#6316) persil válasza BomiBoogie (#6315) üzenetére


persil
nagyúr

Teljesen véletlenül.

Valami más okból(ez még valamikor a conquest megjelenése körül volt, vagy 3 éve talán) ki kellett szedjem az egyiket és elfelejtődött visszarakni. (Szrk.: talán haverom kérte kölcsön, vagy ilyesmi lehetett.)
Játszottam egyet és nézem, hogy tükörsima. Meg is örültem, hogy na pont ráhibáztam és a hibás modult vettem ki, gyorsan visszaraktam csak a másikat, hogy tutira meg legyen a hiba és azzal megint jó volt.
Innen meg már gyanús volt, hogy tuti a ram, szóval elkezdtem a két modult a két slotba rakosgatni és minden kombinációban hibamentes volt, kivéve, amikor együtt voltak.

A két modul amúgy másik gépben is hibátlanul ment együtt is, és külön-külön is. Szerencsére 0 ráfordítással meg tudtam oldani, mert egyszerűen elcseréltem egy darab 4 gigásra, ők meg azóta is vígan mennek az "új" gazdájuknál.

[ Szerkesztve ]

Eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/persil/index.html

(#6317) BomiBoogie válasza persil (#6316) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Nem semmi. :)
A lényeg, hogy rendbejött, ezért kell mindig mindent megbabrálni, szétszed-összerak-kipróbál, és meg is van a hiba. Legközelebb már én is késztetést fogok érezni, hogy cserélgessem a RAM-okat, hátha hirtelen begyorsul a rendszer. :)

(#6318) python1 válasza persil (#6316) üzenetére


python1
veterán

Igen!
Gondolom te is összeraktál már pár konfigot.
Általában ha a hardverek "megfelelően"működnek proci,deszka,táp a legegyszerűbb művelettel szoktam kezdeni a hibaforrást megkeresni.Proci,táp kiszerelése elég időigényes feladat,Ramok együttfutása elég kacifántos,ráadásul az alaplapok is elég válogatósak,ramokra nézve.

(#6319) persil válasza BomiBoogie (#6317) üzenetére


persil
nagyúr

Amúgy először nekem is az általad említett négyes ugrott, be: vga, táp, proci, vinyó ebben a sorrendben, de már akkor kb mindent kipróbáltam, mert azzal a két játékkal játszottam csak és pont mindkettő szar volt, szóval már az őrületbe kergetett a dolog :)

Mondjuk, ahogy python1 is írja, ez a legegyszerűbb. Az ember csak kikapja nem tart semeddig, és, ha szerencséd van, akkor pont meg is van a hiba.

Mondjuk olyan is volt egyszer, hogy teljesen lehalt a gép, egyáltalán semmire nem reagált, mindent szétszedtem, kitakarítottam, semmi eredmény. Akkor életemben egyszer szervizbe vittem a gépet nagy elkeseredésemben. A srác rádugta egy monitorra, bekapcsolta és tökéletes... :D Hazamentem és hiba nélkül ment.

A legfurcsább meg most volt legutóbb. Alaplapot vettem és nem is ismerte fel a hdd-met csak és kizárólag a saját kék színű sata kábelével :D Van otthon vagy 3 másik, amiket eddig használtam, de semelyikkel nem működött. :D

Na, részemről vége az offnak, így is sok volt, bocsánat, ha valakit zavartam! :)

[ Szerkesztve ]

Eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/persil/index.html

(#6320) ingalls


ingalls
senior tag

Szerintetek ez megéri: Sapphire HD 7950 3GB GDDR5 - 72000Ft? :R

(#6321) BomiBoogie válasza ingalls (#6320) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

De mennyire!
Azért áruld el, honnan lenne és milyen típus, gari van rá?

(#6322) ingalls válasza BomiBoogie (#6321) üzenetére


ingalls
senior tag

Vadi új, 2 év gari, és az a randa piros-fanos darab.

(#6323) BomiBoogie válasza ingalls (#6322) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Ömm, zöld-piros színtévesztő is vagyok, melyik márka is ez? :)

(#6324) DonThomasino


DonThomasino
veterán

Gigabyte 7850 2GB OC megvehető?
Saphire t szeretnék, de most lehet alakulna egy jó üzlet.

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#6325) csucsbicep válasza DonThomasino (#6324) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

Nekem még nem volt vele dolgom, de akadt rá panasz bőven. Egyébként, ha jó gari van rá és jó az ára is, akkor vállalható.

(#6326) DonThomasino válasza csucsbicep (#6325) üzenetére


DonThomasino
veterán

Gari van de ügyintézni nem sok kedvem lenne :)
annyira azért nem jó üzlet.
Régebben láttam hogy te is saphire t keresel.
Sikerült találni?

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#6327) marinea2 válasza Abu85 (#6310) üzenetére


marinea2
addikt

A kommentet ajánlanám figyelmébe TechN7ne és belhinho lelkes fórumozónak!

"Régen" én voltam a rózsaszín maci - MVP Freak - Victory Royale - maFIA

(#6328) KAMELOT válasza BomiBoogie (#6321) üzenetére


KAMELOT
titán

Némely üzletekben már ennyi az áruk. pl. nálunk is 250euro a GIGA HD7950

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6329) BomiBoogie válasza KAMELOT (#6328) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Északi szomszédunk?

(#6330) KAMELOT válasza BomiBoogie (#6329) üzenetére


KAMELOT
titán

Jaja. :) Tessék!

[ Szerkesztve ]

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6331) csucsbicep válasza DonThomasino (#6326) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

Én Asus 7850 V2-öt vettem.

(#6332) BomiBoogie válasza KAMELOT (#6330) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Látom. :Y Simán kereskedhetnél ezekkel, ha kis felárral behoznád. Csak gondolom, garizgatni nehezebb, de végülis Pesttől nincs olyan messze.

(#6333) KAMELOT válasza BomiBoogie (#6332) üzenetére


KAMELOT
titán

Nincs nagyon értelme. Nálatok is kb. ennyiért vannak a dolgok. És az a pár 1000Ft meg nem ér annyit a gariztatás végett. Személyes tapasztalat. Amit csak tudok a helyi üzletben vásárolok. Ha van valami gond be van menve és egyből intézik is. Haverom dolgozik ott szóval az ügyintézés gyors. Internetről még IT cuccot nem rendeltem és nem is fogok pont a gariztatás végett.
Postaköltség az oldalról amit linkeltem 1300ft.

[ Szerkesztve ]

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6334) Tomix24 válasza KAMELOT (#6328) üzenetére


Tomix24
addikt

Nálatok? Melyik bolt?

(#6335) BomiBoogie válasza KAMELOT (#6333) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Tomix24 kolléga arra akar utalni, hogy azért egy 7950 nálunk bőven 85-90K körül van. :)

(#6336) KAMELOT válasza Tomix24 (#6334) üzenetére


KAMELOT
titán

Küldtem linket!

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6337) Tomix24 válasza BomiBoogie (#6335) üzenetére


Tomix24
addikt

Ez a 27%-os áfa kinyírja az IT piacot itt..

(#6336) KAMELOT - Köszi! elsőre nem fogtam fel, csak az árak felett sírtam :D

[ Szerkesztve ]

(#6338) -KP-


-KP-
addikt

Lehetsége az, hogy azért ennyi, mert az ATI a 8000 szériáknak készíti elő a terepet?

(#6339) BomiBoogie válasza -KP- (#6338) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Nem hinném, hogy Szlovákiába annyival hamarabb érkezne az új széria, hogy már dobálnák utánad a 7950-eket. :)

(#6340) KAMELOT válasza Tomix24 (#6337) üzenetére


KAMELOT
titán

Ha pl. megnézed
MSI HD7870 gigastore 53K, ipon 63K
ASUS HD7870 gigastore 60K ipon 63K

Tehát csak pár cucc éri meg máshol. pl. procit én pesten vettem mert akkor nálatok jobban megérte.
Ott került 160euroba....nálunk meg 186euro volt. :)
Szóval olyan mint én jól jár aki közel lakik a határhoz. Így össze lehet válogatni a legolcsóbb / legjobb cuccokat.

(#6338) -KP-: A HD8xxx széria VGA-k majd 2013 Q3-ban várhatók azaz év vége fele.

[ Szerkesztve ]

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6341) Perillustris


Perillustris
senior tag

A délutáni álmos pillanatok közt szeretném megkérdezni a jelen lévőktől, hogy a HD7950-esek közül melyiket érdemes megvenni? Józan, és némiképp éberebb állapotomban természetesen tisztában vagyok azzal, hogy számomra egy 7870-es is elegendő teljesítményt nyújt, különösen arra tekintettel, hogy sokat megy a gép a VGA terhelése nélkül, tehát a nyugalmi állapotban történő fogyasztás is fontos számomra. Kb. hány W a különbség a kettő közt, ha az alap 157Mhz-et nézzük? Találtam 11 és 22 wattot is az előzőhöz. BTW ha már a 7870-esek is szóba jöttek, azok közül melyik a preferált típus? S noha csak a régmúltban volt nVidia kártyám, emögött nincs kifejezett harag, éppen ezért hálásan fogadom, ha esetleg a legfőbb konkurencia választékának ajánlott típusait is megemlítitek, bruttó ~90 ezer forintos árig, ha az több fő szempont alapján jobb ár/érték aránnyal bír, mint a HD-k.

Minőségi 500 wattos tápom van, egyelőre egy X4 965-össel. Tudom, hogy a 7950-hez már kicsit gyenge, de a csere pár héten belül lezajlik. 1920x1200-as felbontásban játszom. Az 5850-esem, amit egyébként szeretek, BF3 alatt 95-98%-on dolgozik, persze döntően ultra beállításon, ezért szeretnék nagyobb tartalékot.

:R

[ Szerkesztve ]

Perillustris

(#6342) Emu


Emu
őstag

Sziasztok!
HTPC Sapphire Radeon HD5770 Vapor-X helyett tudtok nekem valami erősebbet ajánlani? Max. 20e-t szeretnék rákölteni még pluszba. Konfigom: 32" TV, intel Core i5-2400, 8Gb ram, 385W gyári tápegység(formája miatt nem bővíthető).
Fontos, hogy amennyire lehet halk legyen, illetve beleférjek fogyasztásilag a tápom teljesítményébe. Létezik ilyen? :)

(#6343) BomiBoogie válasza Perillustris (#6341) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Milyen proci lesz az X4 helyett?

(#6342) Emu
Pluszba? Tehát akkor összesen 35k lenne nagyságrendileg, feltételezve, hogy 15k körül eladod az 5770-et?
Egy Radeon 7770 megfelelő lehet.

[ Szerkesztve ]

(#6344) Doki16


Doki16
addikt

Szerintetek melyiket érni megvenni ha a két kártya között 5 ezer forint van?

Sapphire Radeon HD7950 OC ez drágább 5k-val
vagy
Gainward GTX 660Ti Phantom

[ Szerkesztve ]

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#6345) csucsbicep válasza Doki16 (#6344) üzenetére


csucsbicep
nagyúr

7950-et.

(#6346) BomiBoogie válasza Doki16 (#6344) üzenetére


BomiBoogie
MODERÁTOR

Melyik javára? :)
Közben szerkesztettél. 7950.

[ Szerkesztve ]

(#6347) 93.Szabi válasza Doki16 (#6344) üzenetére


93.Szabi
aktív tag

Ez egyértelmű mindenképp a HD7950-es érné meg jobban.

->>"♪♫ $z@ßł▐ さび▐ ♪♫"<<-▐ "A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt"▐ ══════════════════════════════════════════════════════

(#6348) KAMELOT válasza Perillustris (#6341) üzenetére


KAMELOT
titán

ASUS HD7950 DCII

V1200 - 18CORE - SUPRIMX

(#6349) SzalaiG


SzalaiG
addikt

Elég-e a Gigabyte GV-R785OC-1GD 1GB GDDR5 a fullHD játékhoz?
F1 2012, Fifa13 és NFS Most Wanted 2012.

(#6350) Perillustris válasza BomiBoogie (#6343) üzenetére


Perillustris
senior tag

Képlékeny. Platformváltás esetén egy Core i5-3570K-ra gondoltam, ha maradok az AMD-nél akkor FX-8xxx. :R

(#6342) Emu: Jómagam 2 éve éppen 5770 Vapor-X-ről váltottam HD5850-re, és minden hazabeszélés nélkül, vegyél egy ilyet inkább.

[ Szerkesztve ]

Perillustris

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  Milyen videókártyát? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.