Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
cs.zs.
veterán
válasz
mauimagic
üzenetére
Az, hogy a 2,4GHz jellemzően jobban átmegy a falakon, általánosan igaz, de ettől még nem jelenti azt, hogy az 5GHz minden házban garantáltan gyengébb lesz. Sőt!
Nálunk a jelerősségek kb egyformák, badarság lenne kikapcsolnunk, mert
2,4Ghz sávon 320-380 Mbit/sec sebességgel lehet laptopokra letölteni,
5,0GHz-et használva 1600-zal...
(AX3000 router, 2400+574 elméleti maximumokkal, 2000/1000 csomagban)
(Minek a gigabit, ha kikapcsolod az 5G-t?) -
kpityu2
addikt
válasz
mauimagic
üzenetére
Igazából azért javasoljuk a mesht, mert próba nélkül senki nem tudja megmondani, hogy az egy darab AP elég-e, hogy kiszolgálja az igényt. Lehet, hogy valakinek elég, ha a nagyszobában is van térerő, másnak meg a vécén is kell a HD stream. Másrészt sokan nem tudják a lakás közepébe tenni a routert, hanem ott van ahol a konnektor és a bejövő kábel. Két darab mesh router meg már elég jól lefed egy átlag lakást.
Engem sok sok évig szolgált egy 1043ND szép nagy antennákkal, elvoltam vele, tudtam, hogy hol gyengébb a vétel, de már kompromisszumokat kellett kötni. Először vettem egy Tenda routert, de az leszakadozott a netről és nem csatlakozott vissza automatikusan. Ezután vettem egy Asus AX1800U-t, de annak kisebb volt a lefedettsége mint a 1043ND-nek. Így azután lett még egy AX1800U és a kettő már teljesen lefedi a területet a legtávolabbi részen is max. a térerő. -
kpityu2
addikt
válasz
mauimagic
üzenetére
Szerintem egyszerűen a zsúfoltság miatt van korlátozva. Ha egy lakótömbben mindenki nekiáll 30 dB-lel rádiózni elég nagy katyvasz lenne. A rengeteg IoT eszköz a ház távolabbi sarkaiban is jó térerőt igényel, ha egy szem AP-vel akaros beteríteni az egészet, biztos, hogy erősen átlógsz a szomszédba.
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
mauimagic
üzenetére
Ah, sejthető volt, hogy nálad is, mint általában a legtöbb felhasználónál a "se kedvem se időm nincs szórakozni" meg a "mókolás nélkül", magasabb prioritást élvező szempontok, mint a kínai kommunistapárt elleni harc
Szóval, legyen biztonságos, de neked ne kelljen egy gyufaszálat sem arrébb tenni az ügy érdekében, igaz? Pedig, még ha nem is tetszik neked, EZ a szomorú igazság. -
Tompika777
senior tag
válasz
mauimagic
üzenetére
EU-s piacra szigorúan szabályozva van a kibocsájtható rádiós teljesítmény,és ez nem igazán antenna szám függő.
Alapvetően nagy eltérések nincsennek...Az,hogy egy nagyobb méretű és több antennával rendelkező router marketingjében mivel tálalják a dolgot,az simán lehet parasztvakítás...A "nyers erő" és a nyújtott szolgáltatások természetesen már más tészta, -
Elk_hound
tag
válasz
mauimagic
üzenetére
Mérni műszerrel lehet, a többi csak saccolás...
De; amíg "rendes bolti" routerekkel próbáltam lefedni a házat, nem ment. Mindig valami alternatíva kellett két szint közé (betonfödém). Aztán amikor gyerekem elkérte az éppen funkcionáló Asust, rendeltem egy (akkor) nagyon olcsó, mégis AX-et és mesh-t ismerő Honor-t az Aliról. (Most már nem annyira olcsó, Áfa, meg Ft "erősödés"...)
Na majdnem földhözb.sztam amikor kínai karakterekkel fogadott és nem is volt benne más nyelv. Én hibám, nem olvastam el elég alaposan a termékleírást.
Google fordítóval tudtam egyáltalán belépni a menüjébe. Beállítottam mindent, aztán amikor a repeater-t akartam a felső szinten, rájöttem hogy nincs rá szükség.
Elképzelhető hogy félrefordít a Google, de "through the wall" - nak hívja a maximális teljesítményű üzemmódot...
Már gondoltam rá, hogy "rendes" firmware-t töltök rá, de aztán olvastam hogy ez a WiFi megtáltosodás és a kandzsi menü talán összefügghet. Maradt a fordító, ha néha belenézek.
(off; nem vagyok antiszociális, családi házas környék, szabad csatornán - csatornákon, a 160MHz még az 5GHz-s sávban is elég széles - üzemeltetett Wifi.)Szóval a kockázatok és mellékhatások figyelembevételével, nem az eredeti, de az éppen élő [link].
-
-
Dr.NX
Topikgazda
-
Alex91
félisten
válasz
mauimagic
üzenetére
Szerintem ha wifi-n van a backhaul, akkor mindket egyseg wifi sebesseget visszafogja… Ezt kuszoboli ki az ethernet backhaul, vagy a 3 savos wifi. AX92U harom savos, eros router, de a wifi-je nem az igazi (nem teljesen AX router), XT8 az mar jobb, imho annyira nem is draga…i
Azert, ha nincs 3 sav, akkor is lehet meg normalis net sebesseg, meg wifi backhaul eseten is. De ugye ez is sik mindentol fugg…
Node-nak szoktak esetleg nem frekventalt helyre gyengebb eszkozt betteni. Ahol keves eszkoz varhato, vagy nem fontos a sebesseg annyira. -
-
válasz
mauimagic
üzenetére
1. A padlástér nagyon rossz hely bármilyen elektronikai eszköznek, nyáron az extrém hőterhelés nem tes jót nekik.
Milyen eszköz? Ezt az antennák nyeresége miatt kérdem, mert mondjuk 5 dBi-től már bejátszhat az is, hogy a router alatti rész már csak visszavert hullámokat lát.
2. A switcheknél nincs nagy varázslat, elég a paramétereket nézni, az ismert márkák gyakorlatilag egyenrangúak.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- HP Elitebook 840 G6 FHD, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- HP Elitebook 840 G5 FHD, i7-8550U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Western Digital Red Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Sony Playstation 4 Slim 500GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 Pro 3400G 16GB DDR4 240GB SSD 2TB HDD GTX 1070 8GB RAMPAGE Shiva 450W
- BESZÁMÍTÁS! Dell Precision 5540 notebook - i9 9880H 64GB DDR4 2TB SSD nVidia Quadro T2000 4GB W11
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Szóval, legyen biztonságos, de neked ne kelljen egy gyufaszálat sem arrébb tenni az ügy érdekében, igaz? Pedig, még ha nem is tetszik neked,
Gubek-Einste
Dr.NX