Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
válasz
BrandonXXV
üzenetére
Kinézet annyira nem szempont, mert nem túl látható helyen lesz.
Nem először kerül szóba itt az kinézet, hogy az eszköz mennyire "szép" (ami ugye erősen szubjektív). Mivel egybe eszközökről van szó, sokaknak fontos, a feleségkompatibilitás, hogy a kütyü "jól néz ki" - jelentsen ez bármit. Egy csak routert könnyű elhelyezni, az valóban nem kell, hogy szem előtt legyen. Mehet kamrába, garázsba, bárhova. A legtöbbek által használt egybecuccokkal ezt nem tehetjük meg, mert a wifi megköveteli, hogy az eszköz jó helyen legyen. Ez (is) a hátránya annak, ha az AP egybe van integrálva a routerrel (L3 switchcsel
). -
Multibit
nagyúr
válasz
osonte
üzenetére
Néha volt olyan, hogy az emeleti routerhez akart csatlakozni, de a földszinten mindenhol jó volt a Wifim
Na, ez az! Ebben az esetben nem jól működik a roaming. Az persze kérdés, hogy azért, mert rossz egy/több beállítás, vagy mert a rendszer eleve rosszul kezeli. Mindegy, hagyjuk!
-
Multibit
nagyúr
válasz
osonte
üzenetére
Korábban, mikor két Unifi AP üzemelt nálam a lakásban, nekem is az volt a nyerő, mikor visszavettem a teljesítményüket. Akkor volt ideális a seamless roaming közöttük.
szerk:
Egy kis lakásban nem kell, hogy üvöltsön a rádió. A jelenlegi AP-m ilyen beállítással dolgozik:
-
Multibit
nagyúr
válasz
Zoona
üzenetére
Azért némi beállítás nem árt azon a routeren. Pl. fix csatornaszám a wifi-hez.
De még ennél is fontosabb, hogy kiderítsd, hova kell tenned a routert! Nem, nem olyasmik befolyásolják ezt, hogy tetszik-e az asszonynak, vagy, hogy könnyű-e oda vezetéket húzni!
A wifi-router (de szeretem ezt a kifejezést) hatékonyságát, azaz a wifi-jének a hatékonyságát erősen befolyásolja az eszköz pozíciója lakáson belül
-
Multibit
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Mindig van más alternatíva. Kérdés, mennyit ér meg neked?
Ha már felhoztad a teljesítményt... Mivel szeretnéd terhelni a routert? Nagyon nem mindegy, hogy "csak" NAT-olnia kell 2.5Gbps-t, vagy mellette lesz egyéb terhelés is rajta. Pl. adaptív QoS, IDS/IPS, alkalmazás alapú tűzfal, TLS inspection. Ha elvárás ezek mellett PPPoE 2.5Gbps, hááát... Ugye sok pénzed van?
-
Multibit
nagyúr
válasz
hemaka
üzenetére
Xiaomi BE7000 - dicsérték itt a PH-n már.
Tudok mondani erősebbet, wifi nélkül, de annak nem ilyen barátságos az ára![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Multibit
nagyúr
válasz
gurabli
üzenetére
Rég használtam OpenWRT-t. Akkor, azon a routeren a tudása jobb volt, mint gyár firm. Egyedül wifi-ben volt gyorsabb a gyári. De ez régen volt, egy régi routeren (Linksys WRT1200AC).
Nem tudom, hogy mi a helyzet jelenleg az OpnWRT alatti hw-nattal. Erre majd az aktív OpenWRT használók mondanak valamit. -
Multibit
nagyúr
válasz
rzerge
üzenetére
Kérdés, akarsz-e mesht? Ha igen, az - jelen tudásom szerint - csak azonos gyártó eszközei között lehetséges (sokszor még azok között sem).
Mivel a legtöbb konzumer router nem képes szofisztikált VLAN kezelésre, így az IoT szeparálására marad a vendég wifi. A külön SSID nem elég. -
Multibit
nagyúr
válasz
rzerge
üzenetére
Xiaomi meshben gondolkodom, tekintve, hogy Xiaomi based okos otthon van otthon
Ennek nincs jelentősége. Bármilyen IoT van otthon, el kell szeparálni a kommunikációját külön VLAN-nal.kérdés még, hogy a Xiaomi mesh AX3000 is logolgat Kínába
Nem csak a Xiaomi pofázik kifelé, más márkák is. Tévék, mobil eszközök (csutkás és droid is), Win PC-k. Megfelelő tudású router szoftverrel lehet ezeket visszafogni (100%-ig megszűntetni nem). -
Multibit
nagyúr
válasz
tajati
üzenetére
Go to ASUS routerek
-
Multibit
nagyúr
válasz
kpityu2
üzenetére
Na jó, de hol húzzuk meg a határt? Csak paranoia kérdése. Ma már minden "kínai". Ami nem, az hamisítvány
Mindenki OEM gyártókkal dolgoztat, tehát hw tekintetében sokat nem tehetünk. Az open source szoftverekben lehet bízni. Router vasakra is vannak nyílt forráskódú oprendszerek, biosok. -
Multibit
nagyúr
válasz
Pszihonaranc
üzenetére
Akkor kábelezés, vagy powerline. Az első a tuti, a második a valószínű.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Pszihonaranc
üzenetére
Ha vastagabb falakat átvisz
Ennek semmi köze a VPN-hez
Amúgy a router semmilyen falat nem visz át
Igazából a routerek nem rádióznak. A wifi AP tesz ilyet. A vastag falak átlövése szép álom. Mire van szükséged? Stabilitásra? Nagy sebességre? Ha ezekre együtt, akkor barátkozz meg a kábel használatával!
-
Multibit
nagyúr
válasz
samycool87
üzenetére
Próbálkozhatsz, de amíg csak egy eszközben gondolkodsz, feleslegesen égeted a pénzt. Az emeleti -85dBm nem fog javulni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bringasisti
üzenetére
Azért off, mert rossz topikban kérdezel.
-
Multibit
nagyúr
válasz
bringasisti
üzenetére
Milyen routert szeretnél venni?
-
Multibit
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ne keverjük ide a programozást
Semmi köze a házi routerekhez. Tudom, programozok 🙂 A relációs adatbázisokhoz értek.
A hálózatokat csak messziről ugatom. Azonban ami az utóbbi időkben kialakult bennem, abban szilárdan hiszek: funkciók szeparálása, ergo az egybe eszközök kerülése, nyitottság, szabadság, rugalmasság, azaz opnsense
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
Dißnäëß
üzenetére
Ha valóban komoly routert szeretnél, nem hasra választanál
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az AX3200 nem router, hanem wifi AP jellemző.
Nem csak a TP-Link csinál ilyet. A komolyabbak is: Untangle, Firewalla, Zenarmor.
Ne fázz a fizetős megoldásoktól, inkább nézz utána, hogy mit kínálnak!
Az általad kiemelt típusok mitől komolyak? -
Multibit
nagyúr
Izmos router alapanyag: [link]
-
Multibit
nagyúr
válasz
stairmaster
üzenetére
Rossz topikban kérdezel.
Nem a rádiót kell letiltani. Be kell állítani a telefonoddal megismertetett SSID-knél, hogy melyiknél legyen automatikus kapcsolódás és melyiknél ne. -
Multibit
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
Az általam linkelt switch menni fog az általad linket PoE feladóval. Ha lenyitod a Technical Specifications linket mindkét eszköznél, láthatod a feszültség/áramerősség adatokból, hogy képesek az együttműködésre.
-
Multibit
nagyúr
válasz
hibavissza
üzenetére
switch-hez nem akarok külön 230-at kiépíteni
PoE in switchre lesz szükséged. Nincs túl sok a (magyar) piacon. EZ pl olyan. -
Multibit
nagyúr
válasz
yericho800
üzenetére
Miért számít, hogy mi a vélemény? Megvetted, jó bolt volt (olcsó), ennyi. Örülj neki! Önigazolásnak kell? Felesleges. Ha valóban számítana, hogy ki mit gondol, vásárlás előtt kérdeztél volna. Amúgy jöhetnek javaslatok, amelyek talán jobbak, de biztos, hogy drágábbak. Neked kell döntened, hogy mi a fontosabb. Döntöttél, az olcsó kellett.
-
Multibit
nagyúr
Patice szavaihoz a következőket fűzném.
Az épített (DIY) router elsősorban a szoftverről szól. A vas legtöbbször valamilyen x64(x86) alapú lap, Intel, vagy AMD CPU-val. A használható szoftverek köre meglehetősen széles. A tűzfalak lehetnek layer3-as, layer7-es megvalósításúak. Akinek CLI jön be, az is talál magának megfelelőt, de a legtöbb router-szoft rendelkezik GUI-val.
Korábbi tapasztalatom, hogy az ellenkezők sokszor téves, vagy csúsztatott érvekkel próbálják indokolni, hogy miért nem. Pl. hogy a napi működés folytonos maintenance-t igényel, vagy, hogy jaj, parancssoros felületet nem akar (ezt egy fórumtárs hozta elő a legvadabb Xiaomi topikban). Mindkét kifogás nettó hülyeség.
Ami igaz, hogy hálózati alaptudás és angol nyelvismeret nélkül nem érdemes belefogni. Valamint - igényektől függően - drága lehet. Itt hangsúlyozni kell az igényeket, mert, ha valaki nagyon akarja, megúszhatja olcsón is. -
Multibit
nagyúr
válasz
stellaz
üzenetére
1000-es telekomra
Ez így nem pontos. Létezik koaxos 1000-es és optikai 1000-es is. Az utóbbiról tudok nyilatkozni, nekem optika van. Egy eszközt kapsz. Ez modem és wifi router egyben. Általában jó véleménnyel vannak róla. Ha nincsenek különleges igényeid, használhatod routerként. -
Multibit
nagyúr
válasz
stellaz
üzenetére
Ugyanarra gondolunk. Korábban írta valaki itt, vagy az Asus topikban, hogy nem működik neki megfelelően a web-szűrés. Azt hiszem az aiprotection-nek is vannak ilyen funkciói. A viselkedés alapú védelemhez kell a DPI. Okosabb rendszerekben van alkalmazás védelem is, amikor alkalmazás típusok szerint lehet engedélyezni/tiltani forgalmat a tűzfalban.
-
Multibit
nagyúr
válasz
TaliGa
üzenetére
Csak, tudod az a "baj", hogy a repeater használatának vannak szabályai. Nem, nem a konnektorok helyére gondolok
Ha nem tudod a megfelelő helyre tenni a repeatert, akkor ne használd. Különben is a rosszabb megoldás. Helyette küzdj meg egy korrekt mesh rendszerért (kábeles kapcsolattal)! -
Multibit
nagyúr
-
Multibit
nagyúr
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
pinnacle
üzenetére
Az Asust - és bármilyen más routert - nem tudsz a 100-as csatornán tartani, ha a közelében időjárás radar van.
Az, hogy bármilyen router lefed-e egy 81 m2-es panel lakást, nem lehet előre megmondani. Főleg mert nem az alapterület az elsődleges befolyásoló tényező. A környezeti viszonyok, a kliens(ek) és a beállítás többet befolyásol.
Próbáld ki a wifi6-os szolgáltatói eszközt routerként (ha nem zavar, hogy a hálózatodat nem Te tartod kézben)! Lehet, hogy kiszolgálja az igényedet. Ha nem felel meg, még mindig megteheted, hogy bridge módba teszed és raksz utána egy saját routert. Hogy pontosan milyet, az csak próbálgatással derül ki. Az áldott jó wifi már csak ilyen. -
Multibit
nagyúr
válasz
pinnacle
üzenetére
mondták tudnak Wifi 6-os routert adni, nem kértem, mert régebben azt ajánlották, jobb a saját router...
Ha továbbra is jobb a saját router, akkor mi lenne ajánlott...
Ne keverjük a két dolgot! A saját router valóban jobb, de nem a wifi miatt! A wifi ettől teljesen független. Ha nincs is wifi a routerben (amúgy ez a normális), akkor is jobb a saját router. Egyszerűen azért, mert Te tartod kézben a hálózatodat, Te menedzseled azt. Ha még a wifi is fejlettebb, korszerűbb, az csak hab a tortán.
Konkrét home router típust nem tudok ajánlani, azt másra hagyom. -
Multibit
nagyúr
válasz
memorix
üzenetére
Köszönöm, de... Ahogy Te is láthattad, a Dare2Live kollégának írt posztomban én is linkeltem annak a két routernek a specifikációját, amelyekről ő érdeklődött (csak azokat
). Így én is tudom, hogy milyen típusú SoC-ra épülnek. Viszont ettől még nem ismerem magukat a processzorokat, nem tudom, hogy hogyan teljesítenek a gyakorlati életben. Ezt most sem tudtam meg. De nem is fontos számomra, mert nem én vagyok az érdeklődő, nem akarok ilyen eszközöket vásárolni. Nekem ezek visszalépést jelentenének
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Boya BY M1/AV Jefe TCM-100 lavalier mikrofonok
- Mantona Luis Retro kamera hátizsák fekete
- 2db Sony 128GB Uhs-II/U3/V90 és 1db Kingston 256GB Uhs-II/C10/V90
- Gamer egerek és billentyűzetek kitűnő árakon!
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 1000GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10400F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 13 8/256GB / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Új routerrel sem.
Ja, nem ígértek semmit anno ezzel kapcsolatban. Gari is csak egy év volt rá, de a mai napig működik
Szörnyű lassú

Gubek-Einste
Dr.NX