Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#94301) MaCS_70 válasza w.miki (#94300) üzenetére


MaCS_70
félisten

AX55, 56, 58...

De én nem az aprón nézelődnék. Egyrészt, mert gyakran nem olcsóbb a boltoknál, másrészt mert Neked éppen elég fontos a kipróbálási/elállási lehetőség.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94302) Daywalkerke válasza MaCS_70 (#94244) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Szia!

Mit értesz azon, hogy "elkezdtek sorra elesni a régi rendszerrel futó Asus routerek"?
Ha azon tanácsok (amik az általad hivatkozott cikkben is vannak) be vannak tartva (erős jelszó, remote access letiltása) akkor is megfertőzödhet a router?
Egy ismerősömnek van egy a cikkben is írt AC87U routere és mivel 3 év garancia volt rá ami csak idén novemberbe jár le és akkor egy ilyen dolog+az, hogy ahogy az Asus weboldalán is van, hogy ehhez a készülékhez már nem lesz firmware frissítés (legutolsó is 2021. májusi) szerinted lehet ok, hogy kérje ismerősöm még a 3 éves garanciaidő lejárta előtt vissza a router árát vagy az árának egy részét arra hivatkozással, hogy mivel friss firmware már nem jön hozzá ezért potenciális fenyegetésnek van kitéve minden készülék ami ezen a routeren keresztül csatlakozik a netre?
Egyébként meg az a furcsa, hogy régebbi Asus routerek pl. AC1200+ és hasonló 5Ghz routerek miért nem érintettek?

[ Szerkesztve ]

(#94303) dudika10 válasza Daywalkerke (#94302) üzenetére


dudika10
veterán

Nagyon meglepodnek, ha ezt garancialis problemanak tekintenek barhol.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#94304) Daywalkerke válasza dudika10 (#94303) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Az EU területén sajnos szerintem sem fogja az ASUS ezt garanciális kérdésnek tekinteni, de ha pl. az EU-ban is egy ilyen miatt be lehetne cégeket perelni akkor más lenne a helyzet, hiszen itt a malware felfedezése óta (amit maga az ASUS is elismert lásd itt az ezzel kapcsolatos közleményüket) egy még garanciális készüléket kell(ene) a vásárlónak úgy tovább használnia, hogy a sérülékenységre a router gyártója előre bejelentetten nem fog már javítást kiadni, így ha azt nézzük, hogy a garanciaidő alatt ezzel valakinek valamilyen kárt okoz (pl. egy az ezen malware miatt kap egy zsarolóvírust, ami titkosítja mindenét és pénzt kér a feloldásért, tehát itt bizonyíthatóan pénzbeli kára keletkezik a vevőnek garanciaidőn belül) akkor igenis lehet(ne) garanciális ügynek tekinteni szerintem és pl. az USA-ban ha egy ilyen ügy miatt beperelnék az ASUS-t akkor szerintem ott 99%, hogy el is vesztené az ASUS a pert, de még lehet, hogy az EU-ban is, más kérdés, hogy pár tízezer Ft miatt Magyarországon senki nem fog egy ilyen pert bevállalni, viszont ezzel az ASUS is rosszul jár ha most nem ad ki soron kívüli javítást ezen érintett eszközökre, mert ismerősöm is mondta, hogy ő anno ezt a routert közel 60e Ft-ért vette, de ha az ASUS (és hozzá kell tennem, hogy sajnos a többi nagy router gyártónak is 99%-ban hasonló a hozzáállása) így áll hozzá a frissítéssel kapcsolatos dolgokhoz akkor legközelebb biztosan nem fog venni ilyen drága routert, hiszen otthoni környezetben minek költsön egy drága eszközre ha 2-3 év múlva úgyis vehet újat mert a gyártó a termék megjelenése után alig 3 évvel már nem ad ki hozzá frissítést, az 1. frissítés az ASUS weboldala szerint ehhez a routerhez 2018-ban volt, míg az utolsó 2021-ben, és ez pont, hogy egy felső kategóriás, drága router volt 2019-ben, amihez szerintem min. 4-5 évig simán kellene, hogy adjanak a gyártók frissítést, mert az árából 3 év alatt akár minden évben lehetne egy új routert venni.

[ Szerkesztve ]

(#94305) Daywalkerke


Daywalkerke
aktív tag

Egyébként milyen, kb. 15e Ft körüli routerek vannak amik mostanában jöttek ki, így várható, hogy lesz még hozzájuk legalább 1-2 évig firmware frissítés?

(#94306) MaCS_70 válasza Daywalkerke (#94302) üzenetére


MaCS_70
félisten

Mi a kérdés? Feltörték őket, a mögöttük futó hálózat gépeit megfertőzték (js fájlokat).

Az erős jelszó nem sokat segített, mert egy sérülékenységet használtak ki.

Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy három éve hol lehetett hivatalos Asus-forgalmazótól 87-est venni. Nekem nem sikerült, pedig kellett volna.

Az, hogy ennek a sérülékenységnek jótállásos vonzata lenne, ez igen népszerű tévhit. Magyarországon semmi sem kötelez arra, hogy az eladott terméket a jövőben "kiszolgáld". A jótállás az eladáskori hibamentességre vonatkozik, illetve annak a fenntartására. (Jogilag kicsit máshogyan megfogalmazva.)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94307) kezo0 válasza Daywalkerke (#94304) üzenetére


kezo0
addikt

„az 1. frissítés az ASUS weboldala szerint ehhez a routerhez 2018-ban volt”
Szerintem az, hogy most már nem hozzáférhető a hivatalos termékoldalon ennél régebbi firmware, nem azt jelenti, hogy ez a router akkor jelent meg. Az AC87U ennél jóval régebbi eszköz, keress rá. Az FCC engedélye 2014-es keltezésű, abban az évben már lehetett kapni (pl. az Amazonon), és az első tesztek is 2014-esek róla.
Szóval egy kb. 8 éves modellről beszélünk, ami ugye a számítástechnikában már eléggé EOL kategória…

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#94308) Daywalkerke válasza MaCS_70 (#94306) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Pedig számla is van róla ami 2019-es évi kiállítású.
Azt lehet tudni, hogy ismerősödnél ahol feltörték az ASUS routert ott a remote access be volt kapcsolva?
Illetve ha ez ki van kapcsolva és erős jelszó van beállítva+a legfrissebb (tavaly 2021-es) firmware fut akkor is fel lehet törni távolról (fizikai közelség nélkül) a routert?

(#94309) Daywalkerke válasza kezo0 (#94307) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Erről nem volt tudomásom, hogy mikortól kapható, de ha 2014 óta kapható akkor furcsa, hogy 2014 és 2018 között egyáltalán nem adott az ASUS ki firmware frissítést hozzá, mert a hivatalos weboldalukon a legrégebbi firmware 2018-as.
Ez alapján én arra a megállapításra jutottam, hogy otthoni környezetbe teljesen felesleges 15e vagy max 20e Ft-nál drágább routert venni ha 1-2 év múlva úgyis újat kell venni, hiszen a gyártók a drágább routerekhez jobb esetben is max. 3 évig adnak csak ki firmware frissítést, ami szerintem elég szomorú.

(#94310) kezo0 válasza Daywalkerke (#94309) üzenetére


kezo0
addikt

Attól, hogy a hivatalos termékoldalon nincs kint régebbi fw, még egész biztosan adtak ki rá firmware-t 2018 előtt is.
Nekem van egy AC68U-m, ami szerintem még az AC87U-nál is régebbi modell, és a mai napig jönnek rá frissítések, szóval messze nem jelenthetjük ki, hogy a SOHO kategóriában csak max. 3 évig frissítik a gyártók a routerek firmware-ét.
Mindenesetre ha valaki 2019-ben vásárol egy már 2014 óta kapható routert, számolnia kell vele, hogy a 3 év garancia nem feltétlenül fogja azt is garantálni, hogy még 2022-ben is kiadnak rá fw-frissítést.

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#94311) Gubek-Einste válasza mauimagic (#94299) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Eszköz cserével nem fogsz tudni javítani a helyzeten, egy másodlagos eszköznek a beüzemelése lenne a megoldás kábeles kapcsolattal lehetőleg.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94312) Daywalkerke válasza kezo0 (#94310) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Elég szomorú akkor, hogy az AC87U-ra meg már nem fog új firmware jönni ha egy régebbire meg jön, ez is a teljes kiszámíthatatlanságot támasztja alá ami véleményem szerint csak a vásárlókat bizonytalanítja el, hogy miért ruházzon be több tízezerrel többért egy routerbe, ha lehet, hogy egy több évvel ezelőtti routerre is még fognak új firmware-k jönni, nekem mint vásárlónak ez a kiszámíthatatlanság nagyon frusztráló lenne, ennél még az is jobb lenne ha megmondaná a gyártó, hogy melyik routerre minimum mennyi ideig fog friss firmware érkezni és akkor el lehetne döntenie mindenkinek, hogy ez megfelel neki vagy nem.
Az új android mobiloknál vezette ezt be több márka is, hogy előre megmondják, hogy hány android főverziót fog a készülék biztosan megkapni, illetve, hogy min. hány évig fog a készülékre biztonsági frissítés érkezni és ha ezt tudja az ember előre akkor szívesebben fizet ki akár magasabb összeget is a termékért, de az ami ismerősömmel is most történt, hogy vett 2019-ben egy akkor kb. 70e Ft-ba kerülő routert amire bár adtak 3 év garanciát, de mivel gyakorlatilag a 2. évben megszűntek a hozzá érkező frissítések, így hiába fizetett majd háromszoros árat érte (mintha vett volna egy 15e Ft-os routert) gyakorlatilag feleslegesen adott ki négy és félszeres pénzt mert a vásárlás után 2 évvel már biztonsági szempotot tekintve gyakorlatilag használhatatlan lett a routere, hiszen azóta nem jött (és Asus bejelentése szerint már nem is fog) új firmware jönni.
Én személy szerint ha ezt tudom előre, hogy a vásárlás után csak 2 évig fognak frissítések érkezni a routerre akkor biztosan nem fizettem volna ki közel 70e Ft-ot érte és mostmár biztosan így van ezzel az ismerősöm is, legközelebb már ő is max. 15e Ft-ért fog routert venni és akkor az sem lesz probléma ha csak 1-2 évig jön rá a vásárlás után frissítés.

[ Szerkesztve ]

(#94313) Multibit válasza Daywalkerke (#94304) üzenetére


Multibit
veterán

Mindezt egy mondatban :C

(#94314) Galopp válasza Dr.NX (#94288) üzenetére


Galopp
tag

Egy ismerősömnél én is tapasztaltam ezt. A felhasználók felé engedélyezett felületen ezt nem is lehet állítani a routerben sajnos.
Jelen esetben azonban nem feltétlenül kell routert venni, mert a kérdező kábeles kapcsolatot írt, így egy switch sokkal-sokkal olcsóbban és egyszerűbben megoldja a dolgot. Persze ha kell a wifi-n való átlátás is, akkor már lehet gondolkodni abban is...

(#94315) Dragon3000 válasza Daywalkerke (#94312) üzenetére


Dragon3000
veterán

A 15e-res megoldással ott jön elő a gond, ha az elvárásokat egy 50+e-res megoldás tudja garantálni, így értelmetlen az áron rugózni. Az eszközök ára nem a támogatási éveket mutatja. Ez mellett bőven lehetett tudni, hogy lassan pályafutása végére ér az adott router, elvégre a vásárlása pillanatában már 5 éve piacon volt. Ezért érdemes ekkora összeg esetében először tájékozódni, hogy az elvárásoknak melyik router felelne meg és mi lenne a legjobb megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#94316) dudika10 válasza Daywalkerke (#94304) üzenetére


dudika10
veterán

De mi kotelezne a gyartot arra, hogy adjon neked frissitest?
Azt kellene bizonyitanod, hogy a gyarto tudott a sebezhetosegrol es nem foglalkozott vele.
Amikor a gyarto uj termeket tervez, akkor megbecsulik az elettartamot es keszitenek egy end of life tervet. Egy valoszinuleg relative kis darabaszamban eladott, 2014-ben piacra dobott routernel 2022-ben frissitest elvarni eleg naiv. :)

A support penzbe kerul, amit a legvegen a felhasznalo fizet.

Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.

(#94317) Studiossrác


Studiossrác
aktív tag

Sziasztok!

Diginet 1000-hez keresek routert. Több szempontom van, úgyhogy leírom, hogy mire lenne szükségem.

- tudja kezelni ezt az internet sebességet a router (mind kábelen, mind pedig wifin minél nagyobb sebességet érhessek el az eszköznek a segítségével)

- 2,4 és az 5 ghz-es hálózatot egyszerre tudjon szolgáltatni (remélem ez lehetséges, gondolom igen.... sajnos nagyon nem vagyok otthon a routerekben)

- 2 szintes családi házról beszélünk, viszonylag nagy kerttel (1400m2), ezért vagy maga a router hatótávja legyen nagy, vagy pedig ha kérhetném javasoljatok hozzá jeltovábbítót. Ha jeltovábbítóra lesz szükség, akkor természetesen van ehhez kellő számú konnektorom.

Itt felmerül az a kérdés, hogy külön kell-e jeltovábbító a földszintre (emeleten lesz a router), és külön a kertnek? Szóval kettőt vegyek? Vagy próbáljam meg egy darabbal, és ha kint lassú az internet, akkor vegyek még egyet? Nyílván ha ezt 1 router önmagában megoldja, akkor nincsen ilyen problémám.

- ez ilyen bónusz pont, ha nem megoldható ez van (annyira nem lényeges), de jó lenne ha lehetséges lenne a kezelése. 4g-s mobilinternetet is kezeljen a router, sőt képest legyen arra, hogy ha a digis szolgáltatás megszűnik, automatikusan átváltson a mobilinternetre. Jelenleg huawei zsebroutert használok a mobilnethez. Mint írtam, ha ez nem megoldható, vagy nagyon drága, akkor nem lényeg.

Keret: nem tudom mennyit érdemes rá szánni, ezért nem írnék keretet. Nem szeretnék sok százezret költeni a hálózatra, viszont szeretném, hogy stabil legyen a hálózat, és a kertben is elérhető legyen használható sebességgel a wifi, ennek érdekében célszerű keretek között hajlandó vagyok többet költeni a hálózatra. Úgyhogy rátok bízom a keretet, olyan javaslatokat kérnék ha lehetséges, ami a fenti célt értelmesen kiszolgálja.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

(#94318) Alex91


Alex91
félisten

[link] , ennek most jo az ara!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94319) BB9000 válasza Studiossrác (#94317) üzenetére


BB9000
senior tag

A nagy terület jó WiFi jellel lefedésére több eszköz a jó megoldás. Az Asus AiMesh rendszere bevált, könnyen konfigurálható és jól működő.
2 vagy 3 darab AX55 öst javaslok. Fontos még a jó elhelyezés is! Ha van lehetőséged, akkor kábellel kösd össze a fő routerrel a másik kettőt.

(#94320) Alex91 válasza Studiossrác (#94317) üzenetére


Alex91
félisten

[link] , neked ezt ajanlom, a mobil kezelest mondjuk nem tudom, hogy tudja-e, de jo arban van. Mondjuk, ha vezeteken ossze tudod kotni oket. Ha nem, akkor ez: [link] , es elvileg ez tud usb mobil sticket fogadni.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94321) ricogsm


ricogsm
őstag

Sziasztok !
Szeretném megtudni melyik router ajánlott és megéri e?

jelenleg Asus ac65p van Digi 1000Mbps notin nem bírom 120Mbps felé vinni WiFi-n, noti tudja a 6 os szabványt.
Nagyon jó áron tudnék egy Archer AX 1500 Wi-fi 6 os routert.

illetve amit kinéztem az
Asus RT AX55 szinten wi-fi 6 os .

panel 3 szoba gyakrolatilag egy helységben van 6-8eszköz.
netflix , néha gaming

udv

MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

(#94322) Studiossrác


Studiossrác
aktív tag

Köszönöm szépen a válaszaitokat :) !

A kinézete miatt (könnyebb beilleszteni a házba), a ASUS ZenWiFi XD6 tetszik a legjobban.
Viszont perpillanat nem tudom vezetékkel összekötni őket, egy jó fél-1 év múlva lesz ez megoldható, úgy is felújításra készülök, viszek le majd akkor ethernet kábelt.

Sokkal gyengébb ennek a wifije mint például a ASUS RT-AX92U AiMesh AX6100-nek? Ha igen, akkor lehet ebből veszek kettőt, vagy mindkettő általam említettből egy-egy darabot. A fő router ebben az esetben az RT-AX92U AiMesh AX6100 lenne.

Mit javasoltok ebben az esetben?

(#94323) Daywalkerke válasza dudika10 (#94316) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Úgy néz ki, hogy egy valóban komoly sebezhetőség lehet, mert mégis készül(t) javítás hozzá. Ismerősöm még tegnap írt az ASUS supportnak és ma kapott is választ, benne egy weblinkkel ahol már tölthető a support leírása szerint bár még beta verziójú, de a sebezhetőséget már javított firmware az 87U routerhez és nem csak az ismerősöm routeréhez hanem több másik, szintén a malware által érintett ASUS routerhez is ugyanezen a weblinken, úgyhogy gondolom ha beta firmware készült akkor lesz stable is ami majd felkerül az ASUS weboldalára is.

[ Szerkesztve ]

(#94324) Alex91 válasza Studiossrác (#94322) üzenetére


Alex91
félisten

Ahogy nezem, usb dongle xd6-on nincs. :(

[link] , ez lenne esetleg mindenre megoldas, igaz, kicsit dragabb.

[link] , ez egy erdekes megoldas, powerline lehet osszekotni, es kezel usb dongle-t is, csak kicsit keves a lan portja…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94325) mauimagic válasza Gubek-Einste (#94311) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Az is megoldható, de első körben vennék egy erősebb jelerősségű (főleg 2.4 GHz-n) AX-es routert ami tud Mesh-t, ha pedig nem javul a helyzet, akkor veszek hozzá egy másikat.

A kérdés, hogy pl ASUS routereknél van olyan, ami erősebb jelet ad, viszonylag vállalható áron, vagy mindenképp olcsóbb lenne 2db belépő szintű modell?

Furcsa, hogy egyszintes házban, vasbeton falak, födém, stb nélkül sem elég a jelerősségem, máshol meg simán egy router ellát egy kétszintes házat.

(#94326) mauimagic válasza Alex91 (#94318) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Az ilyen Mesh rendszernél gondolom a "másodlagos" egység lassab netet ad, mert a "master" routeren keresztül kommunikálgat, ugye?
Ezt úgy kéne belőni, hogy a "master" legyen a nagy adatforgalmú felhasználók (TV, laptop) környékén, a másodlagos pedig pl. a kert felé?

Vagy megbírkózik a másodlagos is egy 4K streammel pl? Bejövő net nyilván nem szűk keresztmetszet.

(#94327) Alex91 válasza mauimagic (#94326) üzenetére


Alex91
félisten

Szerintem ha wifi-n van a backhaul, akkor mindket egyseg wifi sebesseget visszafogja… Ezt kuszoboli ki az ethernet backhaul, vagy a 3 savos wifi. AX92U harom savos, eros router, de a wifi-je nem az igazi (nem teljesen AX router), XT8 az mar jobb, imho annyira nem is draga…i

Azert, ha nincs 3 sav, akkor is lehet meg normalis net sebesseg, meg wifi backhaul eseten is. De ugye ez is sik mindentol fugg…
Node-nak szoktak esetleg nem frekventalt helyre gyengebb eszkozt betteni. Ahol keves eszkoz varhato, vagy nem fontos a sebesseg annyira.

[ Szerkesztve ]

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94328) Studiossrác válasza Alex91 (#94324) üzenetére


Studiossrác
aktív tag

Köszönöm szépen a tippeket. Elengedtem az usb dongle-t, és az általad ajánlott ZenWiFi XD6-ot választottam :) .

(#94329) mauimagic válasza Alex91 (#94327) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Ethernettel lenne összekötve, úgyhogy akkor nem lenne probléma.
A vicc az, hogy átraktam a mostani routert és egyelőre úgy tűnik jó lesz így, de hamarosan kiderül, mikor a kertben elindul a komolyabb adatforgalom :)

(#94330) Daywalkerke válasza Daywalkerke (#94308) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Közben az ASUs support válaszolt ismerősöm azon kérdésére, hogy akkor is sebezhetőek-e ezen malware-val az ASUS routerek ha a remonte management ki van kapcsolva és a support azt írta, hogy ebben az esetben nem.

(#94331) Fall-N válasza Daywalkerke (#94312) üzenetére


Fall-N
veterán

Én meg azon a véleményen vagyok, hogyha nem adnak ki több frissítést, akkor vezessék ki a modellt. Attól még persze a beragadt készlet még elérhető marad. Más részről ha stabil a firmware akkor nem fontos a sűrű frissítés, de ha kritikus sebezhetőség van, akkor azt javítsák.

(#94332) MaCS_70 válasza Daywalkerke (#94308) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az Asus nem egy-két évig, hanem hét és fél évig biztosított frissítést az AC87-eshez. Nem vonom kétségbe, hogy 2019-ben is akadt olyan bolt, aki még rámelegített ilyen eszközt a vásárlóra, de egy közel hat éve a piacon levő modell megvásárlása esetén mégis mire számított a vevő?

A frissítések egyébként rendesen, Asus-módra rendszeresen jöttek, nem is beszélve a Merlinről.

Amúgy nagyon valószínű, hogy hamarosan lesz a jelenlegi sérülékenységet célzottan javító frissítés, legalábbis még délelőtt erről olvastam külföldi fórumokon.

Az általam ismert, feltört Asus routerek között legalább egy volt, amelyen biztosan nem volt nyitva a WAN-oldali elérés.

MaCS

Szerk.: Látom, már Te is lenyomoztad. Ennek egyébként nagyon örülök.

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94333) Daywalkerke válasza Fall-N (#94331) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Nekem is pontosan ez a véleményem mint amit te leírtál, de jelenleg a valóság sajnos egészen más.

(#94334) Dragon3000 válasza MaCS_70 (#94332) üzenetére


Dragon3000
veterán

Az általam ismert, feltört Asus routerek között legalább egy volt, amelyen biztosan nem volt nyitva a WAN-oldali elérés.

Ott biztos, hogy a routert törték fel és nem az egyik gépet?

(#94335) Daywalkerke válasza MaCS_70 (#94332) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Igen ismerősömnek már e-mail-ben el is küldte az ASUS support az általuk készített hivatalos, de beta állapotú firmware-hoz a letöltési linket, de a feltelepítése előtt azért még rákérdezett ismerősöm a support-nál e-mail-ben, hogy mivel ez egy beta firmware (és ASUS meg is írta ismerősömnek, hogy ehhez a 87U routerhez stabil firmware már nem is lesz), így érdemes-e ezt a beta firmware-t akkor is feltelepíteni, ha a remote management teljesen ki van kapcsolva, mert ASUS support azt írta, hogyha ki van kapcsolva akkor nem érinti ez a sebezhetőség a routert és ha ez valóban így van akkor egy beta firmware-t nem biztos, hogy érdemes felrakni, mert a legutóbbi (2021. május) stabil firmware már fent van a routeren és azóta tökéletesen működik, de ha ez a stabil működés esetleg veszélybe kerülne mondjuk mert az új beta firmware valami miatt nem stabil akkor lehet, hogy inkább nem rakja ismerősöm fel ezt a beta firmware-t, hiszen a remote management eddig is ki volt a routerén kapcsolva.
Most erre várja ismerősöm ASUS supporttól a választ, hogy ők erre mit mondanak.

[ Szerkesztve ]

(#94336) MaCS_70 válasza Dragon3000 (#94334) üzenetére


MaCS_70
félisten

Igen, egészen biztos.

De amikor megjelent a hír, több helyen is írták, hogy a WAN-oldali elérés le volt tiltva, és nem ott támadott a kártevő.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94337) Gubek-Einste válasza ricogsm (#94321) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Inkább maradjál Asus mellett.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94338) MaCS_70 válasza Daywalkerke (#94335) üzenetére


MaCS_70
félisten

Erre nem tudok mit mondani, mivel egyrészt nem igazán értek hozzá, másrészt mert szerencsére nem vagyok érintett.

Ellenpélda az Asustor NAS-ok közelmúlt béli feltörése, amit három eszközzel is simán megúsztam -- na, ott biztosan számított, hogy van-e WAN-elérés.

Az Asusnál biztosan értenek a saját rendszereikhez, és tudják, hogy mit beszélnek.

Én feltenném a bétát is, mivel valószínűtlen, hogy jól működő részeket rontsanak el további javítás nélkül. Az Asus bétáiva egyébként nem szokott komolyabb gond lenni, mint pár végleges verzióval volt. :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94339) Daywalkerke válasza MaCS_70 (#94338) üzenetére


Daywalkerke
aktív tag

Én sem vagyok szakértő, ezért is mondtam ismerősömnek, hogy kérdezzen rá ASUS supportnál, aztán majd meglátjuk mit írnak holnap.
Egyébként Fritzbox routerekkel van itt fórumban valakinek tapasztalata?
Mert a magyar CHIP újságban elég sűrűn van ez a márka ajánlva (több teszt is volt róla az újságban) és ezen gyártó weboldalát megnéztem, ahol is úgy láttam, hogy még a több mint 9 éves FRITZBox 3272 routerhez is jött 2021. decemberében friss firmware és bár árban a német Amazon oldalon úgy láttam, hogy nem a legolcsóbb, de ha csak 4-5 évig jön egy-egy routeréhez friss firmware akkor szerintem megéri a magasabb árát.

[ Szerkesztve ]

(#94340) MaCS_70 válasza Daywalkerke (#94339) üzenetére


MaCS_70
félisten

A Fritzbox, mondjuk úgy, kissé egzotikus márka, egzotikus problémákkal.

Anno, bő 10 éve a SIP-kliensek miatt meglehetősen népszerű volt, de mostanság mintha kevesebben használnák.

Beismerten prémium áron fut, el is várható tőle a prémium szolgáltatás, amit támogatásban eddigi tapasztalataim szerint nyújt is.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94341) Multibit válasza MaCS_70 (#94336) üzenetére


Multibit
veterán

WAN-oldali elérés le volt tiltva
Port volt nyitva? UPnP aktív volt esetleg?

(#94342) Dragon3000 válasza Daywalkerke (#94335) üzenetére


Dragon3000
veterán

Ha nem stabil a béta, akkor visszatudja rakni az utolsó stabil verziót.

(#94343) MaCS_70 válasza Multibit (#94341) üzenetére


MaCS_70
félisten

uPnP biztosan nem volt aktív, de kézi porttovábbítások lehettek -- bár nagyon nem szokványosak.

Ez egy elég tudatosan bezárt rendszer volt, szakértői kezekben.

Csak egy kicsit elavult... :(

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94344) ricogsm válasza Gubek-Einste (#94337) üzenetére


ricogsm
őstag

Köszi

MSI GE76 RAIDER i7-11800H RTX 3080 8GB 155W TGP FHD 300Hz

(#94345) ujtordai válasza MaCS_70 (#94281) üzenetére


ujtordai
tag

MaCS_70
Egy a bajom, elég drágák, bár egyszer kell megvenni.
Köszönöm.

☻♂♫

(#94346) ujtordai válasza Gubek-Einste (#94283) üzenetére


ujtordai
tag

Gubek-Einste, köszönöm,

Nincs bajom az ASUS al, csak nem olcsó. talán még a TP-Link jelenthet alternatívát, vagy nem mesh és vagy 3 router kell :-)

☻♂♫

(#94347) Gubek-Einste válasza ujtordai (#94346) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha nem mesh hálózatot alakítasz ki akkor nem lesz egységes hálózat kezelés vagyis az eszközök nem fognak szakadás mentesen váltani a hálózat elemei között.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94348) ekkold válasza MaCS_70 (#94332) üzenetére


ekkold
őstag

Csak érdekességképen: a 2003 környékén (tehát közel 20 éve) megjelent, Mikrotik RB200 sorozatú routerekhez, a mai napig ugyanúgy érkeznek érkeznek frissítések, mint a néhány éves, vagy éppen a legújabb modellekhez. Tehát nem mindegyik gyártó felejtkezik el a néhány éves termékeiről.

(#94349) MaCS_70 válasza ekkold (#94348) üzenetére


MaCS_70
félisten

A Mikrotik szerintem azért nem az Asusszal azonos pályán játszik.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94350) MaCS_70 válasza ujtordai (#94345) üzenetére


MaCS_70
félisten

Én már elmentem Asus-irányba, mégpedig azért, mert úgy látom, hogy egységnyi összegért az Asus többet nyújt, mint a TP-Link.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.