Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#94151) Alex91 válasza dudu98 (#94150) üzenetére


Alex91
félisten

Erosen user error szaga van az egesznek…
Ha szedett-vedett az egesz halozatod, akkor erdemes lehet cserelni. Mondjuk jo lenne eldonteni, hogy minek van most is 2 elofizetes, meg most akkor eddig jo volt 2 kulon halozat, most meg miert kellene 1?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94152) dudu98 válasza Alex91 (#94151) üzenetére


dudu98
tag

Akkor az informatikusunk sz*rt se ért, mert ő próbált mindig állítani rajta. Én hobbi szinten foglalkoztam vele nagyon régen, de jelenleg az orvoslással vagyok elfoglalva és így erre nem nagyon jutott időm. De ugye a szükség nagyúr, így igyekszem megoldást találni

“Felix, qui potuit rerum cognoscere causas”

(#94153) Patice válasza dudu98 (#94150) üzenetére


Patice
nagyúr

Ilyen adottságokhoz és igényekre én a konzumer routereknél feljebb/más irányba lépnék.
Olyan routert keresnék először is, ami tud több WAN kapcsolatot kezelni ÉS tud mellé load balancing-ot is, amivel ki tudjátok használni a két internetkapcsolatot egyszerre.
Nem is kerül olyan sokba amúgy, pl. egy TP-link ER605-ös. De ez csak egy példa.
Egy ilyen mellé a többi routert AP módba érdemes állítani és több alhálózatot csinálni az üzletnek és a 3 lakásnak.
Egy eszköznek kell kezelnie az egészet, csak így fognak megszűnni az IP ütközések (meg a különböző alhálókkal).

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#94154) vacs válasza Kenderice (#94143) üzenetére


vacs
veterán

Esetleg valami olcsóbbat tegyél oda, ami nem fáj annyira anyagilag, ha a pára miatt tönkremegy! :K

(^)(>.<)(^)

(#94155) Fall-N válasza Kenderice (#94143) üzenetére


Fall-N
veterán

Padlószintre kell tenni, mert a gőz felfelé száll. Ha nincs páraelszívó, akkor érdemes telepíteni. Vagy ha jelerősség csökkenés nem probléma, akkor konyhabútorba beletenni, így védve lenne.

(#94156) erdey_a


erdey_a
őstag

Sziasztok, 100 Mbit kábelnet jön be a házba amit jelenleg egy tplink wr1043nd szór (openwrt-vel).
2 telefon, egy tévé és egy xbox csatlakozik.
Jelenleg wifin max 50 Mbit ami átjön, de a jellemző érték inkább 35 körül van. Ha egyszerre több eszköz is "dolgozik", akkor 20-25 Mbit körül mérek csak, ami a tévének streamhez már karcsú tud lenni.
Mivel a tévé és a telefonok is tudnak 5 Ghz-en csatlakozni, gondolkodtam a váltáson, hogy a 100-as net nagyobb hatásfokkal hasznosuljon.
A jelenlegi felállás nagy előnye a hatósugár, mert az udvaron, kertben is jó a vétel. (60 éves téglaház, nem túl zavart környezet).
Mi a legeslegeslegolcsóbb megoldás, ami 2,4 és 5 ghz-en is megbízhatóan működik és a 30-méteres házból kertbe irányuló lefedettség (nyilván 2,4-en) is megmarad?
Tenda AC8 jó erre? Vagy ne filléreskedjek és inkább egy tplink C6? Vagy valami asus?

Vérboci

(#94157) Gubek-Einste válasza erdey_a (#94156) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mi a legeslegeslegolcsóbb megoldás, ami 2,4 és 5 ghz-en is megbízhatóan működik és a 30-méteres házból kertbe irányuló lefedettség (nyilván 2,4-en) is megmarad?
Erre semmilyen garancia sincsen, hogy az új eszközzel is így lesz, ha még sem lenne elég a lefedettség akkor a jelenlegi még beüzemelheted másodlagos eszköznek AP módba.

Tenda AC8 jó erre? Vagy ne filléreskedjek és inkább egy tplink C6? Vagy valami asus?
Asus-ból az AC57Uv3 vagy AC1300G+ v3 lenne az ajánlott, több eszközös rendszer kiépítése és jövőt állósági szempontból is ideálisabb lenne.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94158) atenza


atenza
senior tag

Ax5400 vagy ax58u a jobb?

(#94159) Alex91 válasza atenza (#94158) üzenetére


Alex91
félisten

Amelyik az olcsobb :D !

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#94160) GoodSpeed válasza GoodSpeed (#94057) üzenetére


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog

Aztán a negyedik :D

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#94161) erdey_a válasza Gubek-Einste (#94157) üzenetére


erdey_a
őstag

köszi a választ, hát akkor mese nincs, 14 napos elállás terhére ki kell próbálnom pár típust. Remélem már az első beválik. Asszem egy C6-ra megyek rá, azt találtam olcsón, aztán ha az nem, akkor jön egy asus.

Vérboci

(#94162) IbrikPH


IbrikPH
csendes tag

Sziasztok!

Telekomos Huawei HG8245H wifijének kiváltására szeretnék mögé egy "rendes" routert tenni. A mostani router pont a ház közepén van, alapvetően mindenhol jó a térereje, ahol szükséges (tehát sokkal nagyobb hatótávra nincs szükség - bár egy kicsi plusz nem ártana), viszont instabil, gyakran belassul, néha fagy.

■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
80m2-es, három szintes ytong falazatú családi ház, kb. 600nm-es telek, középső szint a lényeges (ami gyakorlatilag egy nagy nappali-onyha-étkező egyben, plusz egy szoba / fürdőszoba).
Garázs / tetőtér / telek jelenleg nem annyira fontos egyelőre.
Szomszéd házak kb. 15-20m-re vannak.

■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Kb. 15.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
A Net jelenleg 250/70-es (optika).
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
max. 50.000 Ft
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Legyen stabilabb, bírja jobban a több klienst, valamennyire legyen "futureproof" (pl. esetlegesen későbbi mesh, okosotthon eszközök).

TP-Link AX55 vagy AX72 eddig a kiszemelt, de nem tudok dönteni (AX55 felé az észérvek és a pénztárca húz, AX72 felé meg nem tudom mi, de húz... :D ).
Alapvetően hétköznai használatra kellene (munka, Teams / Zoom, net, Netflix), sokszor párhuzamosan 2-4 kliensen. Jó lenne, ha a net sebességét kicsit jobban tudná hozni wifi-n is.

Köszi előre is a segítséget!

(#94163) Gubek-Einste válasza IbrikPH (#94162) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

valamennyire legyen "futureproof" (pl. esetlegesen későbbi mesh, okosotthon eszközök).
TP-Link AX55 vagy AX72 eddig a kiszemelt, de nem tudok dönteni (AX55 felé az észérvek és a pénztárca húz, AX72 felé meg nem tudom mi, de húz...
A TP-Link OneMesh megoldása esetén csak repeater kapcsolható be a mesh hálózatba és az is csak vezeték nélküli kapcsolattal így kevésbé ideális választás.

■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
max. 50.000 Ft

A keretbe beleférne egy Asus AX56U/AX58U vagy TUF-AX5400 is amivel már elérhető lenne az Asus AiMesh megoldása ami már használható lenne vezetékes és wifi-s kapcsolattal is és tetszőleges eszköz használható másodlagosnak.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94164) radamsky


radamsky
senior tag

Költöztem és ugye más szolgáltató lesz nettre. Ami fix, 700-as lesz a net elméletileg, de a routert nekem kell biztosítani.. Anno 13 évvel ezelőtt D-link, Edimax, vagy Liksys routerjeim voltak. 1 gigabites kell.

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Semmi extra 3 darab Lan csatira lesz kötve a 3 számítógép, így max. annyit számítanak a falak, ha néha telefonon rá akarunk csatlakozni, esetleg tablet max. 1 fal lesz téglafal és kb. 5 méter a max. távolság.. eszközök és a router között.. központi helyre teszem
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
3 lanon keresztűl 3 gép, néha 1-2 telefon wifin, vagy tablet esetleg
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
700-as net lesz, amire kell böven elegendő
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Max 20 ezer, talán 25-ig elmegyek, de ha nem kell, akkor nem
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
Stabil legyen a netkapcsolata, valamint a belső Lan hálózata.. régen volt routerem, de azért megbirkozok a titkosítással :D semmi extra... max a ping jó legyen a játék miatt ha játék van.. 1x belövöm és felejtsem is el van ilyen eszköz. és 1 darabot akarok venni, semmi pluszt (kábelen kivül, de azt megoldom, csinálok )

köszi a választ
iptv-ém volt sok ideje már... ott nem kellett router a nethez

(#94165) zolnagy


zolnagy
őstag

Sziasztok!

Hamarosan új lakásba költözünk, ahol nagyobb lesz a tér, ezért már előre gondolkodom, hogy a jelenlegi Asus RT-N56U kicsit már koros, de a mai napig jól működő routerem lecseréljem egy valószínűleg Mesh megoldásra. Ha lehet a jelenlegivel is kezdeni vmit költséghatékonyan, akkor azt is meghallgatom.

■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Kb 100 nm, 2 szintre elosztva (kb 50-50). Téglafalak lennének. Közvetlen szomszéd csak jobbról, ott sem egyből a lakóépület (sorház), balról az utca.
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop? 4 laptop, 4 telefon, 1 TV, 1 hálózati nyomtató, 1 WD My Cloud NAS vezetéken. Egyik sem AX-es és pár évig nem is lesz ilyen eszközöm.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Sajnos ez visszalépés lesz a jelenlegi Gigabitről 200 Mbitre, de hát valamit valamiért. (Gigabit itt nem lesz jó sokáig, vagy olyan áron, hogy nem kell)
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! Ha az összefoglalóban írt TP-Link Deco M4 2 pack elég lenne, vagy egy Asus ZenWifi CD6 2 pack, akkor annyit, de max 80e-t, persze nem baj, ha nincs kimaxolva. Nyilván ennyiért inkább AC eszközökben gondolkodom.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben? Semmi extra. Csak egy kérdés. Mennyire működne, ha a két szint között nem kötném össze a routereket kábellel, csak Wifin kapcsolódnának? Azért kérdem, mert nincs kiépítve kábelcsatorna, gyakorlatilag semmi. Ha nagyon nem működik, akkor átfúrom a falat, vagy valahogy megoldom, de jó lenne e nélkül.

Köszi előre is.

(#94166) Gubek-Einste válasza radamsky (#94164) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus AC57Uv3/AC65P/AC85P/AC1300G+ v3 vagy TP-Link Archer C6/C7 ami megfelelő lehet.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94167) Gubek-Einste válasza zolnagy (#94165) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

a mai napig jól működő routerem lecseréljem egy valószínűleg Mesh megoldásra. Ha lehet a jelenlegivel is kezdeni vmit költséghatékonyan, akkor azt is meghallgatom.
A jelenlegit nem tudod mesh hálózatba kötni, max AP módba.

Ha az összefoglalóban írt TP-Link Deco M4 2 pack elég lenne, vagy egy Asus ZenWifi CD6 2 pack, akkor annyit, de max 80e-t, persze nem baj, ha nincs kimaxolva. Nyilván ennyiért inkább AC eszközökben gondolkodom.
Inkább az Asus megoldása legyen mert az rugalmasabban bővíthető a későbbiekben.
Csak gyakorlati tapasztalattal fog kiderülni, hogy elég lesz-e egy belső antennás eszköz.

Alternatívaként külső antennás normál router:
AC: Asus AC57Uv3 vagy AC1300G+ v3
AX: Asus AX55/AX56U/AC58U/TUF-AX5400

Nyilván ennyiért inkább AC eszközökben gondolkodom.
Manapság inkább AX-es eszközöket lenne érdemesebb venni a jövőre tervezés okán.

Csak egy kérdés. Mennyire működne, ha a két szint között nem kötném össze a routereket kábellel, csak Wifin kapcsolódnának?
Működni működni fog csak kérdés, hogy a födém mennyire zavar be, a legbiztosabb és legstabilabb a kábeles kapcsolat lenne az eszközök között.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94168) zolnagy válasza Gubek-Einste (#94167) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszönöm!
Természetesen kiadnék többet az AX-es eszközökért is, ha látnám értelmét. Mennyiben jobb kiszolgálni ezt a 200 Mbit sebességet egy AX eszköz, mint egy AC? Most tekintsünk el attól, hogy nincs AX kliensem. Mondjuk van. Ebben az esetben a 200 Mbitre jobb lenne az AX eszköz? Vagy az AX nem csak a sebességben jobb? Tényleg érdekel, nem ismerem, hogy mi az előnye az AX-nek ebben az esetben.

(#94169) IbrikPH válasza Gubek-Einste (#94163) üzenetére


IbrikPH
csendes tag

Ok, köszi szépen, megnézem ezeket is!

(#94170) LustaDick123


LustaDick123
tag

Sziasztok,

Mesh routereket vásárolnék és a korábbi hozzászólásokból (nagyon hasznos volt visszaolvasni!) kiindulva egy Asus AX55 mesh nodenak elegendőnek tűnik számomra (főleg mivel akciós az Aquában).

A fő routeren gondolkodom és nem tudok dönteni az ax56u és ax58u között. Az árkülönbség kb. 5-10000ft vagy 10-20%, kinek hogy tetszik, bolt függvényében.
Tapasztalatok alapján adhat jobb wifi lefedettséget az ax58u az 56-hoz képest? Melyiket ajánljátok?

Egy kétszintes, szintenként kb. 60nm-es, kb négyzet alapú családi ház két átellenes sarkába tudok letenni egy-egy routert kábelen összekötve (emelet egyik sarok, földszint átellenes sarok) és szeretném csökkenteni a kevésbé lefedett területeket középen. Sajnos ezek az eszközöket mozgatni nem tudom, az egyik a szolgálatói érkeztető pont, a másik a dolgozószoba (ahova kell a 4 port), további patchpontok vannak.
A falazat Ytong, beton födém.
Kb. 15 eszköz csatlakozna vegyesen, számítógépek, telefonok, TV, játékkonzol.

Ha a két eszköz nem elég a helyi körülmények között beruházok még további eszközökbe természetesen. A kérdésem arra vontakozik, hogy az 58-as 4 antennája, az AX3000 tudása adhat-e annyi előnyt/esélyt arra, hogy megspóroljam a további eszközöket?

Köszönöm!

(#94171) BB9000 válasza LustaDick123 (#94170) üzenetére


BB9000
senior tag

Személyes konkrét tapasztalat:
1 Gigás Digi net jön be a házba, két szint. Kicsit nagyobb, mint a tied. (16 méter hosszú a ház.) Az emeleten középen elhelyezve van 1 db AX55, a földszinten 1 db AC1300G Plus V3. A két router között nincs kábel, WiFi-n megy a kapcsolat, de úgy helyeztem el őket, hogy csak 1 db 10 cm-es válaszfal van köztük. A födém átvágásánál a feljárónál látnak rá egymásra.
Az AiMesh beüzemelése a leírás szerint kb 15 perc volt. Végeredmény mindenhol a házban tökéletes WiFi lefedettség. Mobillal tesztelve 150 Mbps mindenhol megvan, ahol kell (4 válaszfal a legtöbb). A routerek közelében (1 válaszfal-ig) 400 Mbps-et mértem.
Tervben van a Mesh hálózat bővítése a kert felé mégegy AC1300G Plus-szal. Ahhoz már megy majd kábel is. Jenleg csak a kert első harmadában van használható WiFi. (38 méter hosszú a kert) Használható alatt azt értem, ahol folyamatosan, akadásmentesen lehet videotelefonálni, vidoekonferencián részt venni vagy HD videót nézni. Tapasztalataim szerint a 150 Mbps már bőven elég erre. Lehet, hogy kevesebb is elég lenne.

(#94172) freemanone válasza LustaDick123 (#94170) üzenetére


freemanone
őstag

Vagy esetleg egy ötlet, hogy ha a dolgozóba tennél egy olcsó switch-et, így meglennének a portok és a mesh node-ot át tudod helyezni jobb helyre, mint például a konzolokhoz vagy a TV-hez, ahol gondolom van végpontod.
Fő mesh routernek viszont az AX56U-t mondanám, mivel abban erősebb a SoC és több feladat hárul rá. Az AX1200 vs AX2400 leginkább akkor jönne ki, ha az eszköz és a router antennája nagyjából egy légtérben van és nem forgalmaz egyéb más eszköz is egyidőben azon a routeren, vagy ha minden kliens AX-es.

Az Én tapasztalatom az, hogy wifi AX AC vegyesen nem ad jó teljesítményt, ha több eszköz is forgalmaz egyidőben. Az AX eszközök sok előnyt élveznek az AC-sekkel szemben. Latency és jitter értékeken nagyon jól lekövethető és persze a sávszél diferencia sem marad el.
Még a csak AC-s körkép is érdekes dolgokat tud produkálni, pedig nincs a környékemen más 5ghz-en, mindenki a 2,4-en van. PC-n játtszok Quest2-vel wifin. Ha más is forgalmaz azon a node-on akkor simán vannak akadások a stream-ben. Pedig egy AX82U-ról van szó, ami nem egy gyenge darab.
A PC egy Intel AC9560-as adapterrel csatlakozik, tehát AC1833-as linkspeed adott. A quest2 csak AC867-el csatlakozik, de ez is rendben megvan. Virtual desktop link aktiválva, fut a játék és csak attól, ahogy a levegőben hadonászok a kontrollerekkel elkezd piciket akadni az egész stream néha-néha.
B verzió, hogy feleségem gépét nem dobom át a távolabbi mesh node-ra és elkezd youtube-ot nézni amikor én játtszanék, kész vége, folyamatos micro lagolás. Az a PC is ugyanezzel az intel adapterrel rendelkezik. (VR PC LAN-on, Quest wifin, másik PC wifin)
Akkor működik jól a dolog, ha 5ghz-en a szobában lévő AX82U-n csak és kizárólag a Quest2 forgalmaz, a PC pedig LAN-ra van kötve hozzá! Ebben a felállásban hadonászhatok amennyit akarok, nem akad meg a VR stream.
Ezt próbáltam az AC68U-val is! Ha arra van kötve a PC LAN-on és oda csatlakozik a quest2 szobán belül és nincs más forgalmazás azon a wifin, az is ugyanúgy hozza az akadás mentes streamet.
Avagy ha csak a két PC van AC-n az AX82U-n akkor olyan 950mbps-el hasít a file copy a kettő között wifin, amíg mondjuk az AX-es telefon el nem kezd valami streamet nézni, na onnantól drámaian beesik közel felére a tempó.
Volt nálam két PCE-AX3000 kártya is tesztelni, kíváncsiság képpen és igen! Ha csak AX-es eszközök voltak a routeren látványosan jobb volt az egyidőben történő forgalmazás. A két PC tudta tartani a 900mbps tempót amíg két AX-es kliens netflix és youtube stream-eket nézett gond nélkül.
Szóval tök jó ez az AX-es dolog, ha nem vegyes módban van használva és adottak a körülmények is hozzá.
Összegezve azt próbálom átadni, hogy a láttszólag számottevően jobb wifi nem olyan fényes mint azt sugallják a számok. A jó elhelyezés és kliens kiosztás sokkal többet ér.

[ Szerkesztve ]

(#94173) meri


meri
aktív tag

Üdvözletem! Egy kicsi, 15 m2-es szobába (csak ezt kell lefednie) keresek Wifi routert, gigabites hálózathoz. 1 PC lenne rákötve UTP-vel (itt kompetitív online játékhoz kell az alacsony ping) + wifin alkalmankként tévézés (Nvidia Shield: 4K Netflix, Spotify), erre cast-olás telefonról, valamint böngészés és tanulás laptopról. Erre a célra egy Merlin-es RT-AC66U (nem B1-es) megfelelő lehet, ugye?

uff

(#94174) _q válasza Gubek-Einste (#94120) üzenetére


_q
addikt

Nem, hardveresen erősebb ami a hálózat irányításában jól jöhet.

Ez esetben hogy érdemes bekötni. Van a szolgáltató router, itt a LAN portba megy az erősebb AX58U, majd ennek a LAN portjába megy a gyengébb AX55? Vagy AX58U és AX55 is a szolgáltató 1-1 LAN portjába menjen? A szolgáltató routere vajon nem lesz szűk keresztmetszet, hiába az erős AX58U?

(#94175) MaCS_70 válasza meri (#94173) üzenetére


MaCS_70
félisten

Tehát a régi, MIPS-es AC66...

Mikori is a legfrissebb FW rá? Azóta milyen kritikus sérülékenységekre is derült fény -- amelyek ugye egy ilyen régen frissített eszközön nem lehetnek befoltozva?

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94176) Gubek-Einste válasza meri (#94173) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen de erősen ajánlott lenne egy frissebb típus beszerzése.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94177) Gubek-Einste válasza _q (#94174) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha a szolgáltatói eszköz router módban működik és a saját eszközök csak AP-k lesznek akkor mindegy, nem fog megmutatkozni a többlet képesség.
Ha a szolgáltatói eszköz csak modemként fog működni és a saját router lesz az elsődleges eszköz akkor kihasználható a többlet képesség.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94178) _q válasza Gubek-Einste (#94177) üzenetére


_q
addikt

Köszi :R

(#94179) meri válasza MaCS_70 (#94175) üzenetére


meri
aktív tag

Nos, pont a hasonló ismeretlen együtthatók miatt kérdeztem (az ára vonzó használtan) - mert nem sajna tudom. De valóban egy kicsit régi a vas - inkább leteszem a voksom egy AC85P melett (itthon ez van, tökéletes).

uff

(#94180) meri válasza Gubek-Einste (#94176) üzenetére


meri
aktív tag

Köszi!

[ Szerkesztve ]

uff

(#94181) gyulank


gyulank
addikt

A Powerline megoldásokkal lehet internetem a tőlem 100m-re lévő házban? Mert van köztünk egy vasút, és egy út, és fák, szóval vezetékkel nem tudom összekötni, AP-vel se nagyon, plusz drága, viszont innen egyenesen átmegy az áram ezeken, és onnan a 4. ház. Szóval kb. 100m a derékszögű háromszög átlója, és a 2 szára a vezeték, ráadásul úgy, hogy nem ágazik el jobbra a derékszögnél. Szóval olyan 70+70m+10+10m bekötés.

[ Szerkesztve ]

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94182) GoodSpeed


GoodSpeed
őstag
LOGOUT blog

megérkezett, köszi az infókat a választáshoz :R

be quiet! Pure Base 500DX || be quiet! Pure Power 12 M 750W 80+ Gold || BQ! DARK ROCK PRO 5 || ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI || AMD AM5 Ryzen 7 7700X, Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz Vengeance || XFX Speedster SWFT 319 RX 6800 CORE || SAMSUNG 980 PRO 1 TB || ASUS Xonar U5 ||Windows 11 Pro FPP

(#94183) LustaDick123 válasza freemanone (#94172) üzenetére


LustaDick123
tag

&BB9000

Köszi a segítséget, beruháztam egy AX55/AX56U párosba. Mindenhol lefedik a házat "fullos wifivel", a jelenlegi 150/50-es netet ki tudom hajtani.

(#94184) Gubek-Einste válasza gyulank (#94181) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A két épület egyetlen fázison van??? Ha nem akkor nem fog működni a dolog.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94185) gyulank válasza Gubek-Einste (#94184) üzenetére


gyulank
addikt

Ott 3 van.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94186) Burt1793


Burt1793
veterán

Sziasztok, L alakú ház két végébe szeretnék routert, lehetőleg úgy, hogy egy eszközként és névvel lássák a kettőt az eszközök. Ez csak mesh-sel lehetséges? Nincs valami extender?
Meshnél gondolom értelemszerűen két router kell a típusból...

■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
4-5 fal mindkét helyen (L egyik szára a hálók, másik a nappali, étkező stb)
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
A wifit 10, LAN-t 1-1
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
100mbps-os letöltés
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
Alap felhasználásra kell, fontos a stabil kapcsolat, összesen max 30 ezer ft

Köszönöm!

(#94187) csibuka85


csibuka85
senior tag

Sziasztok én Norbi vagyok. Több mint 1 hónapja költöztünk albérletbe a Jegyesemmel. Beköttettük a Digi 1000 es netet de sajnos csak Fiber home eszközt kaptunk. Gondolkodok most egy routeren ami jobb lefedettséget és szakadozásmentes wifit kínálna. Nézegettem teszteket meg az egyik kolkéga is mondta hogy TP Linket érdemes venni. Ami néztem az az TP Link Archer AX50 és az AX73 amiről jókat írnak. Csak azt nem thdom melyiket lenne érdemes. Melyik az ami stabil és a net is gyors és a SEED is nagyon jó. Előre is köszi a válaszokat.

Z790 AORUS MASTER,I7 13700K+ARCTIC 420 RGB,G. PHANTOM 4090 GS,G SKILL TRIDENT Z5 RGB 32 GB 7200 CL34, SOUND B. Z,LOGITECH Z5500 THX 5.1,K. Renegade FURY 4 Tb M.2 ,34 TB HDD,EVGA G2 1300W,COSMOS C700P ,LOGITECH G7,G903,ASUS HORUS RGB,R.BLACKSHARK V2 7.1,L.G633 .1, AOC AGON 353UCG 200HZ HDR1000

(#94188) MaCS_70 válasza gyulank (#94185) üzenetére


MaCS_70
félisten

Két külön bekötésű épület között esélytelen. Esetedben ráadásul még csak nem i szomszédosak.

A power line jellemzően épületen belüli jeltovábbításra alkalmas.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#94189) Gubek-Einste válasza Burt1793 (#94186) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sziasztok, L alakú ház két végébe szeretnék routert, lehetőleg úgy, hogy egy eszközként és névvel lássák a kettőt az eszközök. Ez csak mesh-sel lehetséges?
Igen, ilyen igényhez a mesh a megfelelő megoldás vagy valami egyéb vezérelt hálózati kialakítás de az drágább és bonyolultabb is.

Nincs valami extender?
Többféle eszköz szervezhető be mesh hálózatba, gyártója válogatja, hogy kinél mi de a te esetedben a kábeles kapcsolat mindenképpen szükséges lesz az egységek között.

Meshnél gondolom értelemszerűen két router kell a típusból...
Két az adott mesh hálózat típust támogató eszköz, ezek lehetnek ugyan olyanok és különbözőek is, gyártója válogatja, hogy kinél mit lehet az adott hálózatba beépíteni.

Alap felhasználásra kell, fontos a stabil kapcsolat, összesen max 30 ezer ft
Stabil kapcsolat csak kábeles összeköttetés esetén lesz.
Asus AC57Uv3 vagy AC1300G+ v3 lenne az ajánlott, ezekből két darab.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94190) Gubek-Einste válasza csibuka85 (#94187) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#94191) Burt1793 válasza Gubek-Einste (#94189) üzenetére


Burt1793
veterán

Köszi szépen, a két router között powerline-os LAN van most is, az jó?
Az 57es 13 ezer ft a mediamarktban, akkor sztem abból lesz 2.

[ Szerkesztve ]

(#94192) gyulank válasza MaCS_70 (#94188) üzenetére


gyulank
addikt

Nem értem a problémát. Itt be van kötve az egyik, ott pedig mindhárom.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94193) gyulank válasza MaCS_70 (#94188) üzenetére


gyulank
addikt

Szóval én úgy gondolom, hogy ha még én is többet tudok a témában, te csak a gondolataidat írod le, de fogalmad sincs.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94194) Gyurka6 válasza gyulank (#94181) üzenetére


Gyurka6
őstag

Közben vannak villanyórák? Vagy csak az egyik helyen és onnan kap mind a két hely áramot? Első esetben nem igazán megy át a jel.

Gyurka

(#94195) gyulank válasza Gyurka6 (#94194) üzenetére


gyulank
addikt

Próbáltad?

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94196) Gyurka6 válasza gyulank (#94195) üzenetére


Gyurka6
őstag

Nekünk a szomszéba sem ment át, itthon még két fázis között is csak akadozott. Valami cisco gyártmányú ( az enyém még talán meg is van)

Gyurka

(#94197) gyulank válasza Gyurka6 (#94196) üzenetére


gyulank
addikt

Nem értem. Milyen 2 fázis? Vagy 3-at akartál írni? 2 fázis nincs összekötve. Nem lehet, hogy azért nem ment át, mert nem azonos fázison voltak? Mert nyilván, ha ide az egyik fázis lenne bekötve a másik házba másik, akkor nem működne, de mivel az egyikben 3 van, hát nem biztos, hogy pont azon a fázison, ami a konnektorban van, de valamelyiken rajta lehet. Persze lehet, hogy az órán se megy át, de biztos, hogy ki volt próbálva azonos fázison? Mert ahhoz lehet, hogy nekem is ki kéne vezetnem a másik kettőt, hogy kipróbáljam, mert a konnektorok csak az egyiken vannak.

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94198) szaszyka válasza gyulank (#94197) üzenetére


szaszyka
senior tag

Veszel egy szettet, és kipróbálod. Ha nem működik, van 2 heted visszaküldeni... A kolléga azt írta, hogy 2 különböző fázis közt alig ment már át.

Lenovo Thinkpad X220 :D

(#94199) gyulank válasza szaszyka (#94198) üzenetére


gyulank
addikt

Nem értem, hogy megy akármennyire is át. Az 2 külön vezeték. És ne kelljen már venni, legyen már értelme megkérdezni, próbálja már ki az akinek van!

ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22631.2361 Ubuntu 23.10 x64

(#94200) szaszyka válasza gyulank (#94199) üzenetére


szaszyka
senior tag

Éppen ez az, hogy valószínűleg nincs senkinek, hiszen nem igazán elterjedt, ez router ajánló topik, nem powerline szaktopik.

Lenovo Thinkpad X220 :D

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.