Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- bambano: Bambanő háza tája
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
-
LOGOUT
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Obyboy
addikt
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Ha nulláról kezdem a hálózatot akkor az alábbi válaszokat adom:
- Lesz-e új router, azzal akarjuk megoldani az AP-k vezérlését /Mikrotik, TP-Link/ vagy szoftverrel /TP-Link, Unifi/ - Igen, lesz új router, igen oldjuk meg azzal.
- A leendő AP-k helyéhez, van már kábelezés, ha van, milyen kábellel? - Igen az ONT-tól Cat6 és Cat5e megy a ház két átellenes pontjára
- Milyen sebességre van szükség wifi-n? - Gigabites net van előfizetve, de nem életbevágó ezt kihasználni wifin
- Kell-e 5Ghz, mennyi a lefedendő terület? /a különböző topikokban is érdemes érdeklődni, TP-Link, EdgeRouter, MIkrotik/ - A használt mobil eszközök tudják így jó lenne, két szintes szilikát ház (földszint+emelet) 120m2 hasznos alapterülettel kb 50:50 arányban elosztva. -
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Obyboy
üzenetére
Itt egy bemutató oldal a TP-Linkről: https://www.tp-link.com/hu/business-networking/omada-eap/
A lényeg, hogy van egy szoftveres vagy hardveres eszköz, ami összehangolja az AP-k működését /mint a Meshnél, csak jobban/
Ki kell válogatni, mire van szükséged, milyen a környezet, ezek alapján lehet AP-t és vezérlőt keresni.
kérdések:
- Lesz-e új router, azzal akarjuk megoldani az AP-k vezérlését /Mikrotik, TP-Link/ vagy szoftverrel /TP-Link, Unifi/
- A leendő AP-k helyéhez, van már kábelezés, ha van, milyen kábellel?
- Milyen sebességre van szükség wifi-n?
- Kell-e 5Ghz, mennyi a lefedendő terület? /a különböző topikokban is érdemes érdeklődni, TP-Link, EdgeRouter, MIkrotik/ -
Obyboy
addikt
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
(72781) Ennyire nem vagyok benne a hálózai eszközökben. Kifejtenéd bővebben, hogy mire gondolsz?
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Nem, az utolsó bejegyzése alapján

-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Ha nulláról kellene wifi-vel lefedni az itt (72779) említett házat akkor milyen megoldást javasolnál? Jelenleg úgy állok, hogy visszaadom a Telekomnak a Strong cuccokat és kollégának eladom az N18U-t. Így adott a lehetőségem újra kiépíteni a hálózatot.
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Természetesen úgy használnám. Az egyik lenne router módban a másik pedig AP módban.
-
-
-
-
-
Jaded
őstag
Sziasztok!
Van egy TP-Link Ac1200-as routerem, de nem igazán vagyok megelégedve a teljesítménnyel mostanában. Szeretném lecserélni, ezt pedig AP-ként beállítani.
Tudnátok ajánlani típusokat, kb 30 ezer ft-ig (itthoni beszerzés)?Ami rá van kötve:
-vezetéken
egy Samsung UHD tv
egy Sony BD player (egyelőre, ehelyett később valami médialejátszó lesz, valószínű Apple TV)
egy Synology DS118 NAS
-wifin
2db iPhone (6s és X)
2 további telefon (Andriodos)
1 iPad
egy Samsung fullhd tv
egy Macbook
néha egy Windowsos Lenovo laptopA NAS gigás hálózatot kér, mindenhol CAT6-os kábelek vannak. Családi, téglaház, 80nm. 10m-re a routertől már nem igazán van 5Ghz. Jó lenne ha mindegyik eszköz normálisan tudna vele működni (Apple eszközökről hallottam, hogy pl az Asusokkal nincsenek jóban, de lehet csak urban legend).
A net sajnos csak 10megás Telekom (telefonos, ami a valóságban kb 5mega), vidék, tehát optika maximum a jövő évszázadban lesz (bár ki tudja).
A Telekomos router típusát fejből nem tudom, de az csak modem módban megy. -
Protezis
őstag
AC65P-vel kapcsolatban tud bárki bármit? Az AC66U-B1-el van egy árban, MU-MIMO támogatással.
Nem tudom, hogy mennyi RAM van benne, csak a nagytestvéréről találtam infót.Jövőbiztos routert szeretnék, stabil 4K HDR streaminggel és párhuzamosan több eszköz kiszolgálásával. Ezen kívül gigabites portokra van szükségem, stabil működésre, megbízható port-forwardingra. Mindez egy 70nm-es tégla lakásban, max 1 falat kell átvinnie.
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi megnéztem. Ha beruházok rá akkor AP módban összekötném az N18U-val és kész ugye? Azaz ONT-on wifi kikapcs, ONT 1-es portba a 66U, 2-es portba a 18-u AP módban, közös IP tartomány eltérő SSID és ennyi.
-
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Köszi!

-
kezo0
addikt
válasz
MaCS_70
üzenetére
OK, de ha egyszer csak meghalna nálam a jelenlegi AC68U (ami az életkorát tekintve bármikor megeshet már), akkor ugyanebben a kategóriában mi lenne most nekem megfelelő? A mostanában itt gyakran ajánlott 66U-tól én azért kicsit tartok, hogy visszalépés lenne – elvégre árban is jóval olcsóbb kategória...
-
válasz
Cirbolya_sen
üzenetére
Nem túlzás egy kicsit?
-
-
Obyboy
addikt
Sziasztok, az alábbi bajom lenne:
Telekomos Gigabites netem van, ehhez kaptam egy Sagemcom 5655v2 ONT-ot és van egy Asus RT-N18U routerem (mikor vettem még elég volt a 2.4GHz). Két szintes (földszint +emelet) szilikát házat fedtem le velük wifi-vel. A router AP módban volt az ONT mögött. Az ONT-ot havonta legalább egyszer újra kellett indítani mert ledobálta az eszközöket továbbá az ONT nem kezeli a guest hálózatot a router pedig nem dual band-es. Ezért beneveztem a Telekom Strong Mesh wifi extra eszközére hogy ezzel meg lesz oldva minden, teljes lefedettség, dual band hálózat és lesz vendég hálózat is.
Sajnos úgy néz ki nem a Strong eszközök lesznek nálam a befutók. A ház két átellenes pontjára kihelyeztem az eszközöket (Cat5e és Cat6) kábellel de így az eszközök nem látják egymást így nem érvényesül a Mesh funkció, ezt még meg tudnám oldani, hogy közelebb teszem az eszközöket egymáshoz de a guest hálózat sem az igazi. Ha bekapcsolom a vendég hálózatot és bejelentkezek rá akkor a telefonos app szól, hogy vendég hálózaton vagyok így nem léphetek be viszont ha böngészőből IP cím alapján megpróbálok fellépni az ONT vagy a Strong felületére akkor simán felenged és be is tudok lépni mintha belső hálózaton lennék. Ez így nem vendég hálózat ha jól tudom.
Ha szerintetek sem megfelelő ez a felállás akkor 14 napon belül visszaadom a Strong Mest és megoldom máshogy a hálózatot.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnátok-e ajánlani az N18U mellé wifi extendert vagy routert amivel le tudom fedni a házat. Ha az N18U lecserélésével jobb megoldást tudtok az is érdekelhet (van ismerős aki megvenné az N18U-t ha eladó sorba kerülne). Örülnék ha lenne dual band és guest hálózat is és nem kellene havonta restartolni az eszközöket a stabil működéshez. -
Üdv!
A router szerintem jó lesz, korlátlan mobilnet ügyben meg a flotta topikba nézz be.
-
Sziasztok!
Közben sikeresen belefutottam, hogy az új építésű részen nincs még vezetékes szolgáltatás. (van kb 50 háztartás ezen a körön)
Önkormányzat (pógámester) pénzt kér a szolgáltatótól zsebbe, hogy aláírja a kiépítési engedélyt... amit 1 éve adtak be.
Szóval ideiglenesen nem lesz más megoldás, hogy korlátlan mobilnetre fizetek elő.
TL-MR6400-on kívül valami más javaslat?
esetleg korlátlan mobil szolgáltatót is javasolhattok, eddig a Triconnect a befutó, ami Telenor hálózaton üzemel
Köszi! -
Orgi
addikt
Köszi mindenkinek, így már értem, azt hiszem nekem akkor megfelelő a CB jelenleg.
-
Egy saját eszközt a saját igényeid szerint tudsz kiválasztani, és ezek után Magad kontrollálod. Akkor van tehát értelme, ha tudod, hogy miért akarod használni, miben vársz javulást a szolgáltatóihoz képest, és azt mennyiben érheted el.
Számomra a Connect Box (és számos más szolgáltatói egység) megmagyarázhatatlan és élhetetlen hiányossága az, hogy nincs benne DHCP-címfoglalás. Ez öt felhasználóból négyet nem zavar, mivel azt sem tudja, hogy mi ez.
De én még számos egyéb olyan szolgáltatást használok, amire a CB nem ad lehetőséget, ezért választottam tudatosan saját routert.
MaCS
-
Orgi
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
"Inkább saját eszközt használjál mint a szolgáltatóit."
Abszolút laikusként kérdezném, hogy ezek szerint van értelme mondjuk nekem UPC 320-as nettel a Connect boxom átrakatni bridge módba és a wifihez (amin jelenleg kb 1 teló meg 1 ipad lóg) külön routert venni? Biztonságosabb vagy jobb lesz a kapcsolat? Mert nem nagy összeg az MI 3G pl, csak én pl eddig nem is gondolkoztam saját routeren, nem volt különösebb bajom a szolgáltatós wifivel pl.
-
válasz
Buckey
üzenetére
Mit kellene felismernie egy routernek egy WAN-porton kapcsolódó modemen?
Pont az a lényeg, hogy nem a súlyos problémákkal küzdő USB-stick módszert használja (amiről pont én írtam, hogy 3G-t használ LTE helyett), hanem rendes, "hagyományos" Ethernet WAN porton kapcsolódik.
Éppen ezért ajánlom a Mikrotik SXT LTE-t (illetve a wAP LTE-t) mobilnetre, mert nincs vele az USB-s megoldásoknál tapasztalható tengernyi szívás és korlátozás, hanem gyakorlatilag teljes értékű megoldást kínálnak, aminél maga az Ethernet a szabvány és így a garancia a kompatibilitásra.
Hogyan nem lenne 100%-ig kompatibilis így egymással a modem és a router???

MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
lionshamlet
üzenetére
A 100 Mbps routered után nem sok marad a tervezett gigabitből

-
válasz
lionshamlet
üzenetére
Ha nincsen az adott eszköz dedikált AP mód akkor ÍGY kell beállítani.
-
válasz
lionshamlet
üzenetére
legrosszabb esetben felhívod őket újra. nem fognak megsértődni
mondjuk a wifit kipróbálni valóban nem kell átkapcsolni, csak ha marad a routered, akkor érdemes. -
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Csak legyen is 100%-ig kompatibilis egymással. Mert olvastam már, hogy csak 3G volt a 4G helyett, így jóval lassabb is volt meg olyant is, hogy fel sem ismerte a modemet a router.
És én is ezért nem kísérleteztem router-telefon kombóval.(#72746) humigabi , nekem felesleges a router, elég a switch. Telefonon is korlátlan a net, és így nem kell a wifi. A gép, NAS és a TV vezetékről megy, akár egyszerre is, lassulás nélkül.
Minden működik, és gyorsabb mint a vezetékes.Mondjuk, ha routerem lenne router funkcióban, akkor talán dupla NAT-nál nem lenne P2P kapcsolatnál korlátozásom (vagyis a telefonos USB net megosztás a TP-Link 1043-as routeremnél így volt
). -
válasz
lionshamlet
üzenetére
Inkább saját eszközt használjál mint a szolgáltatóit.
Ha NAT mögött vagy akkor nem publikus IP címet kapsz, hanem egy belső hálózatit, egyetlen publkus IP címen így több tucatnyi vagy száz ember osztozik. Ha a publikus IP címet amelyre a NAT van téve, valami miatt valahol tiltva lesz akkor mindenki aki ezen cím mögött van, szintén tiltva lesz a kollektív bűnösség elvén.
-
lionshamlet
senior tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Es ha utana ugy dontok hogy csak a digi routeret hasznalom tovabbra is, mert mondjuk nincs jelentos valtozas a masik routerrel akkor mi a teendő?
Megint keressem őket hogy szuntessek meg a bridge-t?Miert baj ha nat-ban vagyok?
-
válasz
lionshamlet
üzenetére
Sajnos nem de csak egyszer kell ezt megejteni. Illetve a NAT-ból is vetesd ki magadat ha abban lennél.
-
válasz
lionshamlet
üzenetére
felhívod őket, és megkéred hogy tegyék át bridge módba. utána a digis eszköznek nem lesz wifije, és a routeredbe kell beírni a nevet-jelszót.
-
válasz
lionshamlet
üzenetére
a szolgáltató eszközét nem fogod tudni kikerülni, modemként ott kell lennie. abból kijön az utp, ami már mehet a routeredbe.
-
-
bmarton7
csendes tag
Igéretes, lehet küldön az ssidket vlanba rakni, vagy wifinél csak a vendég mód van? mert erről nem nagyon találok semmit a neten. máskik meg közben eszembe jutott, hogy vpn szerverként tud e működni, vagy be kéne arra is fognom vmi régi levetetttet openwrt-vel, hogy távolról is el tudjam érni a fájlaimat?
-
Nagyon keveset tudok az Asus RT-AC85-ről, a neten is alig találok információt.
Annyit látok, hogy MediaTek SoC van benne, ami azért felvet bennem kérdéseket.
Én, őszintén szólva nem mernék belevágni. Egy router több évre szól, inkább választanék olyan típust, amivel már vannak egyértelműen kedvező tapasztalatok.
MaCS
-
válasz
bmarton7
üzenetére
Akkor merem ajánlani a Linksys EA7500 (v2 kapható újonnan) típust, minden feltételnek megfelel, nagyon jó a wifi szórása, a VLAN konfigurálhatósága is elég jó (manuálisan és előre belőtt profilok alapján is) adott kategóriában és ahogy nézem, most 42.500 Ft környékén is beszerezhető.
-
humigabi
aktív tag
válasz
Buckey
üzenetére
Szia!
"Esetleg azért, hogy az utána lévő router intézze a net megosztását, IP címek kezelését? (mintha csak egy kábel jönne be a lakásba, routerbe? )
Ennyire még nem vagyok benne."Nálam is úgy van mint nálad, a Huawei B525-ben van a sim kártya, az egyik WAN portról megy a Synology RT1900 LAN portjába a kábel, és az összes kliens eszköznek a Syno osztja az IP-t. A Huawei csak a Synonak ad IP-t, a belső hálózatot a Syno kezeli, gond és probléma mentesen.

-
válasz
lionshamlet
üzenetére
Szia,
Az S8+-ban ac 2*2:2 MU-MIMO 867 Mbps wifi modul van, amivel sima ügy lehet a DIGI gigabites netjének a felét átvinni, vagy attól többet is, de ahhoz megfelelő, szintén legalább 2*2:2 MIMO-s, ideális esetben MU-MIMO-s router kell.
A laptop esetén akkor lehet konkrétumot mondani, ha ismert az abban lévő wifi modul pontos típusa.
A router kiválasztása kapcsán a fő kérdés az általad rászánt összeg, mert a jobb MU-MIMO-s routerek nem annyira olcsók, 40.000 Ft felett kezdődnek.bmarton7: Szia, Mennyi az általad rászánt összeg?
-
lionshamlet
senior tag
Hello, digis gigabites netet ha szeretnem kihasznalni Wifin keresztül , milyen routert ajanlotok hozzá?
Egy laptop es egy telefon(galaxy s8+) csatalakozik ra wifin.
Szeretném a legtöbbet kihozni, ha a gigabit fele összejönne az mar jo lenne.100mbps tud max a wifin a jelenlegi routerrel, lehet ennel több?
Vagy a telefon Ac wifi vevője elvileg -bírná a gigabites letöltést ? -
bmarton7
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném segítségeteket kérni a következőben, olyan routert keresnék ami 5ghz wifivel rendelkezik, wan to lan 5-800 mbitet legalább tud, és lehet benne vlanokat kezelni. Nem bízok az IoT eszközök biztonságában, és nem akarom egy hálózatra engedni a az adatrálolt eszközkkel. Nem baj ha ehez több eszköz is kell.
Segítségetek elre is köszönöm!
-
válasz
PreDox
üzenetére
Szerintem az RT-AC66u az optimális választás.
A 68-as nagyon sok paraméterét tekintve megegyezik a 66-ossal, a 66-os viszont mégiscsak újabb, korszerűbb.
Mondhatnám, hogy a megtakarított összeget érdemes egy másodlagos eszközre költeni, ami AP-ként biztosítaná a lefedettséget, amire panelkörnyezetben simán szükség lehet.
A gond csak az, hogy akkor már el lehet gondolkozni az AImeshen, amit viszont tudtommal a 66-os nem támogat, a 68-as viszont igen...
A 87-es már nem potenciális játékos, a 86-os a korszerű utódja, mindenben jobb paraméterekkel. A wifije is baromi erős, valószínűleg jobb eséllyel szolgálja ki wifivel a lakást, mit a 66/68-as -- viszont el is viszi az anyagi keretet. Viszont szintén AImesh-képes.
Szóval elég faramuci a helyzet. A 14 napos elállási jog a barátod, egy 66-os beszerzésével, kipróbálásával sokkal okosabb leszel!
MaCS
-
PreDox
tag
Sziasztok.
Routert keresek ami Wifi lefedettség és sávszél szempontjából jobb lenne mint a jelenlegi TP-Link TL-WR1043ND V2.1
-Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Tíz emeletes panel(4.emelet/68m2).Digi 1000/300 optika(Huawei Echolife HG8121H V2-bridge módban).
Maximum táv légvonalban: kb 8 méter (max3 fal :1főfal kb14cm+2db 8cm válaszfal betonból).
Az éter meglehetősen telített: észlelhető kb 24db 2,4Ghz-es és kb 4db 5Ghz-es wifi.-Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Eszközök:1PC gigabit lan,3 telefon ac wifivel,1TV ac wifivel,2 notebook n-es wifivel,1 nyomtató+1 IP kamera
Az összes eszköz nincs mindig bekapcsolva természetesen.
-Mennyi lenne a beszerzésre?
Kb 60k de ha elég egy olcsóbb az sem baj.
-Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Magyar garancia legyen, lehetőleg minél több! Ne kelljen mókolgatni a filmware-el!Végigolvasva az utóbbi 500hsz-t, az leginkább ajánlott típus a ASUS RT-AC66U B1.
Nézegettem a ASUS RT-AC68U-t és a ASUS RT-AC87U-t.
Az én szempontomból megérné a drágább típus vagy elég a AC66U B1?
A régi TP-Link TL-WR1043ND V2.1 felhasználnám AP-nak. Gondolom így meglenne a lefedettség elvégre egy 68m2-es panelről beszélünk.
Bocs a hosszú írásért.A válaszokat előre is köszönöm
-
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ja, akkor már értem az egészet. Eddig csak darabokban voltak meg az infók.
Hálás köszönet!

Akkor ez csak router.
Ezek szerint két részből (USB modem +router) kell megoldanod, vagy egy nagyon drága 4g modem/router kombóval (amennyit én nem adnék érte, nem is használnám ki [link] )
Mondjuk nem tudom, hogy a szolgáltatói résszel (publikus IP) mi a helyzet. Lehet, hogy ott is valamilyen akadályba ütközöl (kinézem belőlük).
-
válasz
Buckey
üzenetére
Pontosan!
Modem alatt egy olyan eszközt értünk, ami megteremti a kapcsolatot a szolgáltatóval, de címosztással (routing), címfordítással (NAT) nem hoz létre belső hálózatot.
Általában (és számomra) azért fontos, hogy a "külső" egység modemként működjön, hogy a saját, jellemzően tudatosan kiválasztott szolgáltatásokat nyújtó routert tudjuk úgy használni, hogy a szolgáltatótól kapott, érintetlen, publikus IP-címet használja.
MaCS
-
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Ja, akkor bocs, routerként.

De, hogy lehet akkor modemként használni, ha egyáltalán lehet úgy (ha jól gondolom, akkor nem lehet)?
Vagyis miért lenne jó az, ha modemként is lehetne használni?
Esetleg azért, hogy az utána lévő router inzézze a net megosztását, IP címek kezelését? (mintha csak egy kábel jönne be a lakásba, routerbe? )
Ennyire még nem vagyok benne.A DHCP-t ki lehet kapcsolni, arra rájöttem.

Viszont arra rájöttem, még amikor megvolt a 1043-as routerem és kísérletezgettem vele, hogy telefonról USB-n (nem a gyári firmware) megosztva a T-Mobile netet, az nem volt korlátozva, vagyis a P2P kapcsolat hálózati sebességgel működött (nem csak 27 KB/s-el lehet letölteni, hanem 10MB/s-el is).
Most korlátozva van, de azt meg tudom oldani máshogy.(Bocs, ha hülyeségeket írok, kérdezek, de még én is tanulom. Tudom mit akarok, valahogy meg is tudom már oldani, de még elmondani nem tudom.
) -
Számít.
Nem mindegy, hogy milyen nyereségű antennákról van szó, illetve milyen függőleges szögben akarsz teríteni (hány szintet). Úgyhogy ha ezt megírod, egy kicsit tudunk segíteni.
De ezeknek ismeretében is sok kísérletezés kell, mivel lakáson belül össze-vissza verődnek a hullámok.
MaCS
-
VIBO
őstag
Srácok
Számít, hogy a router antennák hogy állnak?
-
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Lehet, hogy félreértettük egymást modem téren (valószínű, hogy rosszul fogalmaztam). Én csak úgy használom, hogy SIM benne, WIFI kikapcsolva, és kábelen megy a switch-be.
A NAT-ról itt egy kép. Ez a két beállítás ahogy értelmeztem, nem hiszem hogy a ki/bekapcsolást jelenti ( Hálózati címfordítás Wikipédia ).
-
-
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Én csak simán modemként használom, még a WIFI (ami csak n-es) is ki van kapcsolva. LTE router ---> switch ---> gép stb.
De ha kellene AC WIFI, akkor vennék egy ilyent (vagy hasonlót), és a switch-ből kábellel megkapná a netet és kész is.
Mondjuk egy router természetesen jobban konfigurálható, több mindent lehet vele csinálni, de ha csak ezen múlna, akkor vennék egy menedzselhető switchet, és nagyjából meg is van oldva a probléma. És szerintem stabilabb is lenne a cucc, ugyanis minden funkciót külön részegység végezne.
De még a mobilnet nem tart ott, hogy böngészésen kívül komolyabb, összetettebb feladatokra használni lehessen. Talán az 5G, de szerintem az is korlátozva lesz, mint most a 4G.
Hogy frissítéskor miket vesznek el, abban szerintem a szolgáltatók keze is benne van titokban. Összeomlana a hálózatuk, ha mindenki mobilnettel több száz gigabájt adatot forgalmazna havonta. Muszáj valamit csinálniuk, hogy aki többet akar, mint böngészni, annak legyen valami korlát. Így a szolgáltatók nem érintettek, nem ők a hunyók.
-
válasz
Buckey
üzenetére
Igen, nálam is esélyes volt sokáig a Huawei, csak sajnos routernek elég buták, az pedig, hogy modemként tudjam használni őket, elég bizonytalan -- és egyre bizonytalanabb lesz. Sokan panaszkodnak ugyanis arra a netes fórumokban, hogy olyan modelleknél is, ahol ez eredetileg adott volt, frissítés során eltűnt a gyári rendszerből a bridge-üzemmód.

MaCS
-
Buckey
őstag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nekem is hasonló célom volt, mint Neked. Csak én telefont használtam volna a stick helyett . Mivel biztosat mondani senki sem tudott, így nem kísérleteztem, hanem vettem egy LTE routert. Így csak a hálózaton múlik, hogy mennyi is a sebesség.
-
No, megvannak az első eredmények a mobilnettel!
Az alapfelállás:
Router: Asus RT-AC87u / RT-N18u
LTE stick: D-Link DWM222 / Huawei e3372s.
Telenor mobilnet.
A fenti hardverek kombinációival kb. max. 21/15 Mbps sebességet tudtam elérni gyári szoftverrel, HGG-vel és Tomatoval is. Nagyon úgy tűnt, hogy USB-n ennyit lehet elérni, illetve, hogy valamiért csak 3G-n működnek a modemek. (Tomaton LTE-n konkrétan nem is tudtam hozzájuk csatlakozni.)
PC-be dugva viszont ugyanott megvolt 60-80, néha 95 Mbps is.
Eredetileg egy Mikrotik SXT LTE-t akartam kipróbálni, de wAP LTE lett belőle, ami nem irányított 2 dBi antennás. A lényeg az, hogy nem USB-n csatlakozik a routerhez, hanem rendesem modemként, az Ethernet WAN-portra.
Jelenleg ott tartok, hogy 40-50/30-40 Mbps sebességet érek el, elég nagy ugrálással. Ez máris sokkal több, mint az USB-s verzió, de valamiért még mindig jelentősen elmarad a PC-USB-től.
Még kísérletezem...
MaCS
-
-
Dalion
tag
Sziasztok!
Van egy ASUS N18U típusú routerem amivel amúgy nincs semmi gondom, HGG-vel 200 mbit környékén viszi a jelet. Azonban a netsebesség (500 mbit) jobb kihasználása érdekében elgondolkodtam az 5 ghz-re váltáson.
Amennyiben egy vastagabb vasbetonfödém áthidalása a cél, kvázi az emeleten van a router és az sugározza be a házat én pedig közvetlenül az alatta lévő szobából érem el a wifit, el tudnék érni ennél legalább 100 mbit-el nagyobb értéket? Kb ez lenne az a növekményt amikor már megérné részemről. -
humigabi
aktív tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Igen, abban teljesen igazad van. Az nagy kérdés, hogy melyik kütyüvel hajlandó (ha egyáltalán alkalmas rá) együttműködni.

-
-
-
adika4444
addikt
-
-
shagy
tag
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Igazából kaptam ajánlatot 38E-ért, ami többcsatornás wifi is, de arról lemondanék, ha töredéke lehetne. Nincs elképzelésem, elég fogalmatlan vagyok ebben.

-
Lecserélni nem tudod, csak PPPoE Passthrough módba rakni és saját router-t használni.
Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N
Dual band wifivel: Asus AC57U/AC58U/AC66U B1/AC1300G+, TP-Link Archer C5v4/C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3G (kínai menüvel és 2 LAN porttal rendelkezik) -
-
-
Hogen
tag
sziasztok!
Kis segitsegeteket szeretnem kerni.Otthoni szolgaltato altal biztositott (Telekom) routert szeretném lecserélni olyan variánsra amiben profin be tudom alltani (QoS) hogy ne legyen pingem kockulas közben ha valaki el kezd youtbeozni

30 megás a csomag (sajnos ez itt jelenleg a maximum) de később ha bővül a sebesség ne kelljen másik routert venni, tehat mondjuk 100 megás kapcsolathoz keresek eszközt.Köszönöm előre is.!

-
shagy
tag
Sziasztok!
Telenor 4g (tehát nem 4g+) internet megosztásra simképes eszközt keresek. Sajnos olcsón. Mit ajánlotok?
Elegendő az is akár, ha csak egy LAN van rajta, mert van rendes wifi routerem, ami a többi dolgot eddig is megosztotta, csak költözök egyet, ahol nincs rendes kábeles net. -
kory24
őstag
válasz
kory24
üzenetére
Egész pontosan ezt találtam:
WiFi is always promoted using ‘theoretical’ speeds and by this standard 802.11ac is capable of 1300 megabits per second (Mbps) which is the equivalent of 162.5 megabytes per second (MBps). This is 3x faster than the typical 450Mbps speed attributed to 802.11n.
The problem is these speeds are garbage. In the real world no-one ever gets close to theoretical speeds and the fastest 802.11ac real world speeds recorded in testing are around 720Mbps (90MBps). By contrast 802.11n tops out at about 240Mbps (30MBps) so the 3x estimate is still true, just much lower.
Ez alapján a tapasztalat, hogy 802.11n 5Ghz esetén 240mbps megvan (főleg ha 10cm-re teszem majd a tv-től)
Jól gondolom, értelmezem?
(#72704) woodworm
Akkor szomorú leszek :s
Bár elméletben a kábeles 100mbit-nek is elégnek kéne lennie, de sajna mégse az.
Hátha így wifin ha 240se jön össze, de ha csak 150 és az már hátha elég....Mikor a 4k hdr filmek max 60-70mbps bitrátájúak.
-
kory24
őstag
válasz
kory24
üzenetére
Utánaolvastam a TV-m iylen wifi szabványt ismer:
Wi-Fi 802.11n
Neten utánajárva ez max 300 (600mbit/s)
Ha veszek telekomtól egy Strong Mesh 1600 extendert, ami tudja a Wi-Fi 802.11n szabványt, és azt közvetlen a tv mellé teszem, akkor elvileg át kéne menjen zökkenésmentesen a 4K tartalomnak?
-
vito555
tag
Sziasztok!
Megjött a optika a digitől és a TP-Link TL-WR1043ND (v1) elég gyengécske,le szeretném cserélni.
Panel lakás 1-2 fal 3db lan 3db wifi eszköz. Serviio -val tv,projektor.Melyik lenne jobb választás?Az Asus megérheti a magasabb árat ilyen felhasználás mellett?
Előre is köszönöm.
üdv:vito555 -
zodo
nagyúr
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Gaming notebook topik
- Horgász topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Yettel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Linux kezdőknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- HP DL380p Gen8 12LFF - 4x4TB SAS 2x E5-2650L v2 96GB ECC 2x10Gbit
- Újszerű Samsung Galaxy TAB S9 5G 8GB/128GB - TAB S11 5G 12GB/128GB
- Mac Mini M4 AZONNAL 16GB 256GB 1 év gar
- ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 7 5700/5800X +RTX 3060Ti/3080 +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Új makulátlan hp elitebook 840 g9 ! Fémház, i7 12gen!
- 2 TB-os Kingston NV3 M.2 SSD - 6000 MB/s olvasás
- BESZÁMÍTÁS! Acer KG241QSbiip 24 165Hz TN FHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Silver-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3860
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- NJOY Szünetmentes + AVR Horus Plus 2000, 2000VA, 1200W, Line-Interactice, LCD Touch displa PWUP-LI20
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

Ha szerintetek sem megfelelő ez a felállás akkor 14 napon belül visszaadom a Strong Mest és megoldom máshogy a hálózatot.

).

Dr.NX