Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44451) szalon


szalon
csendes tag

Sziasztok!

Olvasgattam a fórumot, de úgy érzem, csak jobban belekeveredtem, uh inkább kérdeznék, mielőtt vásárolnék... :)

1db laptop: MacBook Pro 802.11ac; telefon: iPhone 6, valamint egy TV-t (Samsung C650) kellene kiszolgálnia, valamint a későbbiekben gondolkozom egy NAS beszerzésén is. Társasházi kis lakás, uh a távolság nem probléma, max 1 falat kellene legyűrnie a jelnek. Otthon alap netem van, munkahelyen töltök :)

Számomra nem is a letöltés, hanem inkább az adatmegosztás lenne az elsődleges. Értem ezalatt, hogy mondjuk egy letöltött 720p-s filmet - fényképeket a laptopról (wifin keresztül) a TV-n szeretném lejátszani. (TV kábellel lenne bekötve a routerbe)
Szempont lenne, hogy egy külső winchester is csatlakoztatható legyen hozzá, amiről szintén szeretném, ha menne a film lejátszás mind a laptopon, mind a TV-n keresztül. (nem szükséges 1 időben)
Nem fő szempont, de nem lenne hátrány, ha torrentezni is lehetne a rákötött winchesteren keresztül. (megosztás/feltöltés nem lényeg, letöltés napi 3-5 GB maximum)

Asus-ok lennének első körben a befutók, csak azt nem tudom, hogy számomra melyik típus lenne a megfelelő. Asus AC51U-tól felfelé nézelődtem az AC56U-ig, azaz tizenpárezertől 30.000-ig. Feleslegegesen nem szeretnék költeni, viszont szeretném kihasználni a készülékeim tudását.

Köszönöm előre is a segítséget!

(#44452) Alex91 válasza szalon (#44451) üzenetére


Alex91
félisten

Broadcom-os routert nezz szerintem az Apple cuccok miatt!

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#44453) Atomcsirke


Atomcsirke
aktív tag

Polgártársak,

Kellene nekem egy barátságos kis router, amiket különféle "gyerekbarát" funkciókat tud, lévén kis családom virtuális élete kezd elvadulni - virradatig tartó, hardcore gémelések formájában - és nem szeretném, ha ez ősztől a tanulás rovására menne. Főbb kívánatos funkciók ezen a téren, hasonlót láttam már különféle routerekben:

- időzíthető offline állapot, amikor a hét napjaira lebontva be lehet állítani, milyen intervallumban engedje ki a klienseket WAN irányba.
- Andoid appon keresztüli, legalább a helyi hálón belülről elérhető kezelőfelület, hogy ha ezen túl bemorculok, egy mozdulattal tudjak korlátozni funkciókat. Sajna a böngészős admin felületek nagy része elég nyögvenyelős telefonon megnyitva.

Ezen felül csak a költséghatékonyság lenne a lényeg, lévén nem terveztem ilyen beruházást, de a szelíd meggyőzés sajnos sikertelennek bizonyult. Btw azért 5GHz-es wifi sávnak örvendene a lelkem ... :)

--- Lenovo P770 & Xiaomi Redmi 3s & Meizu M6 Note, Realme 6s ---

(#44454) Multibit válasza Atomcsirke (#44453) üzenetére


Multibit
veterán

Asus routerek gyárilag elég okosak ilyesmihez. Ha mégsem elég a játékrouerek gyári tudása, rendelkezésedre állnak alternatív firmware-ek. Másik megoldás a gyárilag nagy tudású rendszerek (Mikrotik, Ubiquiti) használata.
Android app-ot soha nem használtam router adminisztrációhoz.

(#44455) Atomcsirke válasza Multibit (#44454) üzenetére


Atomcsirke
aktív tag

Ja, irodában van egy kis Asus, annak a funkcióit nézegettem már, csak Androidos appot nem találtam hozzá. Amihez van - Linksys Smart Wifi, etc. - azoknak is elég vegyes a megítélése.

--- Lenovo P770 & Xiaomi Redmi 3s & Meizu M6 Note, Realme 6s ---

(#44456) Alex91 válasza Atomcsirke (#44453) üzenetére


Alex91
félisten

Smart WiFi-s Linksys...

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#44457) Atomcsirke válasza Alex91 (#44456) üzenetére


Atomcsirke
aktív tag

Az androidos alkalmazását ahogy látom, nem menesztették az egekbe, de sajna más gyártónál még ennyire használható cuccok sincsenek.

--- Lenovo P770 & Xiaomi Redmi 3s & Meizu M6 Note, Realme 6s ---

(#44458) kerlac


kerlac
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom jó topikot választottam-e, lényegében a következőt szeretném:

adott egy t-home-os modem a maga 4 utp csatlakozójával és kb a szobában elérhető wi-fivel. Azt szeretném megodlani, hogy a ház emeletén és akár a kert végében is fel tudjak csatlakozni a netemre (ami 50-60 mb), továbbá a modemhez szükségem volna még legalább kettő utp csatlakozóra. A csatlakozás megoldására vettem egy utp elosztót, de azon keresztül nem hajlandó felcsatlakozni egy eszköz sem.

Vegyek vmilyen erősítőt, routert, vagy pontosan mit?

(#44459) adika4444 válasza kerlac (#44458) üzenetére


adika4444
addikt

Szia!

Azt, hogy milyen eszköz lesz elég wi-fi-re, azt nem lehet látatlanban megoldani, 2 db TP-LINK 841ND viszont már szinte biztosan elég lesz ehhez a nethez.
Az UDP szám növelésre egy switch-cset érdemes venni, például TL-SG1005D 5, vagy SG1008D 8 porttal.

üdv, adika4444

(#44460) kerlac válasza adika4444 (#44459) üzenetére


kerlac
senior tag

Szia!

Köszi a segítséget! A TP-LINK 841ND eszközből 2 db-ot kellene rákötnöm a modemre? Nincs akkor valami egy db erősebb? Vagy félreértetem vmit?

A TL-SG1005D pluszban ad 5 portot, azaz négyet, mert egybe csatlakoztatom és ad helyette ötöt?

(#44461) kali válasza Gubek-Einste (#44450) üzenetére


kali
legenda

várható volt, a magam részéről támogatom is a dolgot, nem véletlenül írtam le itt és a kapcsolódó témákban is többször, hogy vannak bizonyos moddolós megoldások, de olyankor én nem szeretnék az illető szomszédja lenni - az részint az ő dolga, hogy magával vagy a családjával mit csinál, de kívülállók ne szenvedjenek már más miatt, aki nem tartja be a szabályokat...
az a baj, hogy nem csak adott problémás réteg lesz a szabálytalanságok miatt korlátozva, hanem egy sokkal nagyobb közösség, mert nem mindenki csak a wifi szórás tuningolása miatt használ moddolt firmware verziókat.

[ Szerkesztve ]

(#44462) krealon válasza kerlac (#44460) üzenetére


krealon
veterán

"Nincs akkor valami egy db erősebb"

1000 es egyszer le van irva, hogy altalanossagban olyan, hogy "erosebb" WiFi, nem letezik.
Vannak trukkok, amivel az antenna hatosugara fokuszalhato (nagyobb dBi ertek), de ennek az a mellekhatasa, hogy a fokuszon kivul eso helyeken romlik a vetel (illetve a megnovekedett visszaverodott hullam-mennyiseg miatt, a zajszint is novekedhet).

"A TP-LINK 841ND eszközből 2 db-ot kellene rákötnöm a modemre?"

A 4 UTP csatlakozos, WiFi-s szolgaltatoi eszkoz az nem csak modem, hanem modem-router kombo, masneven Home GateWay (HGW).
Elso korben eleg lenne 1 darab TL-WR841N(D)-t beszerezni, es letesztelni, hogy megfeleo elhelyezes mellet, kello lefedettsget ad-e.
Ha nem elegendo, akkor erdemes meg egyet venni, amit szinten UTP kabellel a HGW-re kotve, es AP / switch modba allitva, valoszinuleg eleg lesz.

"A TL-SG1005D pluszban ad 5 portot, azaz négyet, mert egybe csatlakoztatom és ad helyette ötöt?"

Az 5 portos switch-eken 5 darab UTP ajzat van, amibol az egyiket (tipikusan) a router-hez szokas kotni, tehat ekkor csak 4 ures ajzatod marad a csatlakoztatni kivant keszulekek szamara.

(#44463) kerlac válasza krealon (#44462) üzenetére


kerlac
senior tag

Szia!

Köszi, bocs a buta kérdésekért, okés, értem. Ezért is ajánlották egy erősíti (acces point) beiktatását is szükség szerint. Switch-ből a Tenda G1008D 8-Port Desktop Gigabit Ethernet Switch-et ajánlották, bár a 100mbit-es olcsóbban is elérhető. az nem volna elég a gigabites helyett?

Viszont a switch mehet a modembe is, nem csak a routerbe, nem? és akkor maradna a modem 3 portja és ehhez jön a switch-é.

Ilyesmi kombót ajánlottak tehát:

Tenda G1008D 8-Port Desktop Gigabit Ethernet Switch

TP-Link TL-WA701ND Acces Point

TP-LINK TL-WR841ND Router

(#44464) deadmaau5 válasza Gubek-Einste (#44446) üzenetére


deadmaau5
tag

Köszi hogy szóltál!! :)
Csak a MediaMarkt-ból akartam és ott ez van, de akkor rendelem a D1-est EMAG-ról!! :R

never back down_

(#44465) kali válasza kerlac (#44463) üzenetére


kali
legenda

szia,

modem után nem mehetne a switch, mert az nem dhcp képes, de mivel négy lan csatit írtál, így gondolom home gateway (modem + router kombó) lesz az a szolgáltatós eszköz, ami dhcp képes, így semmi akadálya, hogy arra legyen rászúrva a switch.
100-as switch is lehet, amennyiben nincs szükséged gyorsabb kapcsolatra/hálózatra.

[ Szerkesztve ]

(#44466) Edgar2621 válasza Gubek-Einste (#44449) üzenetére


Edgar2621
őstag

És az Asus rt-n65u milyen választás lenne? Mennyivel lenne több vagy kevesebb mint az általad ajánlottak? Köszönöm a segítséget és türelmet.

XO: Gollami26

(#44467) kali válasza Edgar2621 (#44466) üzenetére


kali
legenda

szia,

elég erős hardverű (dupla cpu és ram), viszont ralink chipset, így ha a gyártói szolgáltatások nem megfelelőek/elegendőek - gondolok itt a router általi közvetlen torrentre -, akkor a moddolási lehetőség korlátozott.

[ Szerkesztve ]

(#44468) Kobak 27


Kobak 27
tag

Sziasztok!

Több kérdésem is lenne, de persze a legfőbb, milyen routert vegyek.
Nem régen a UPC felemelte a sávszélességemet 240mbitre, így a régi Linksys klasszik routerem kevéssé vált. Családi házban a tetőtérben van a upc router, ami wifis, de a korábbi kábelezés meg a wifi miatt 1 szinttel lejjebb volt az én saját routerem, ami helyett újat szeretnék. Alapvetően 3-4 portra lenne szükségem, mindenképpen gigabites változatban, 2 pc meg egy htpc kerülne rá, idővel egy nas valahol. A pc nem nagyon működnek egyszerre még. A nagy kérdés a wifi, mivel jó lenne valami, ami elég erős és gyors is.
Amivel nagy problémában vagyok, mivel nem értek hozzá, hogy a készülékeink jó része még G-s vagy N-es wifit tud, de az újabb telefonok vagy tablet már tudják az ac-t is. Érdemes AC-s routert venni? Volt aki azt mondta, hogy vagy AC vagy b/g/n módban működnek ez igaz? Nekem mindenképpen valami vegyes kellene, a tisztán b/g/n már nem elég korszerű, a csak ac-vel meg a telefonom nem működik még.
Olyan 30k körül szánnék rá, sokkal többet szerintem nem.
A tanácsokat, típusokat szívesen fogadom, előre is köszönöm a segítséget.

(#44469) Vasinger!


Vasinger!
nagyúr

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy egy TP-Link Archer C20i AC750 router mennyire lenne elég a következő feladatra:
Kábelen 1 gépet kiszolgálni, főleg böngészésre, semmi komoly torrentre.
5 GHz-en 2 eszközt kiszolgálni kb. 5-6 méterig.

Az internetsebesség 60 Mbit/s lenne, ha olyan 40-et tudna Wifin és kábelen hozza a 60-at én már elégedett lennék vele.

(#44470) kali válasza Kobak 27 (#44468) üzenetére


kali
legenda

szia,

archer c5 vagy c7, illetve rt-ac55u vagy rt-ac56u.
szimultán dual band eszközök, így semmi akadálya, hogy a 2.4 GHz b/g/n, az 5 GHz pedig n/ac módban szórjon párhuzamosan.

Vasinger!; szia, az említett szerényebb feladatokkal nem lesz gond - a wifi sebesség más kérdés, mert az nem csak a router függvénye, így azt látatlanban nem lehet garantálni.

[ Szerkesztve ]

(#44471) Vasinger! válasza kali (#44470) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Igazából a 5GHz-es sávban nincs más router és a készülékek egy szobában lennének a rotuerrel, tehát nem lenne fal sem az útjában.

(#44472) Vasinger! válasza Vasinger! (#44471) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Még egy kérdés. Mennyire érdemes ilyet gari nélkül venni? Bontatlanul találtam egyet, de nem tudom, hogy mennyire szokásuk ezeknek elromlani.

(#44473) kali válasza Vasinger! (#44472) üzenetére


kali
legenda

valamennyi garit érdemes lenne kicsikarni rá, legalább vagy 3 napot a kipróbálásra és tesztelésre, mert bármi lehetséges, minden lehet rossz akár a gyárból kiérkezve is, vagy adódhat inkompatibilitási probléma - szélsőséges esetek, de az ördög nem alszik.

(#44474) Vasinger! válasza kali (#44473) üzenetére


Vasinger!
nagyúr

Persze, kipróbálási garit biztos kérnék rá, de ugye azon felül nem lesz. Tehát ha első hetet kibírja, akkor 1 évet is ki fog bírni valószínűleg? :)

(#44475) Gubek-Einste válasza szalon (#44451) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ami ajánlott lenne az az Asus AC56U, az alá adni nem érdemes a gyenge 5 GHz-s wifi képesség miatt. Van rajta gyárilag is torrent kliens.

Atomcsirke
Az Android-os app-ot felejsd el, csak felesleges dolog, normál webadmin felületen kell a dolgokat állítani.
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Mennyi és milyen adapter/kliens eszköz használná?

#44466 Edgar2621
Az Asus N65U is megfelelő, az utóbbi időkben az AC56U ára erősen a közelében van így inkább az újabb és erősebb eszköz kerül ajánlásra.

#44474 Vasinger!
Erre semmilyen garancia sincsen, bármely eszköz tönkre mehet 2 hét/2 hónap vagy 2 év múlva is.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#44476) Alex91 válasza Gubek-Einste (#44475) üzenetére


Alex91
félisten

Az Android-os app-ot felejsd el, csak felesleges dolog, normál webadmin felületen kell a dolgokat állítani.

Szerintem elmondta, hogy miert nem jo neki a webes felulet...

Smart WiFi meg azert is lehet jo, mert akar kulso halozatrol is egyszeruen elerheto a router. Bongeszobol is, app-bol is.

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#44477) Edgar2621 válasza Gubek-Einste (#44475) üzenetére


Edgar2621
őstag

És az Ac56u az újabb? Tudom nagyon láma kérdés, elnézést.

XO: Gollami26

(#44478) MaCS_70 válasza Edgar2621 (#44477) üzenetére


MaCS_70
félisten

Újabb router, újabb architektúra, újabb vonal.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#44479) Multibit válasza Alex91 (#44476) üzenetére


Multibit
veterán

Igen, elmondta:
Sajna a böngészős admin felületek nagy része elég nyögvenyelős telefonon megnyitva.

Azt kell tudomásul venni, hogy - ma még - a router gyártók számítógépes (és nem telefonos) adminisztrációra készítik fel a termékeiket. Tetszik nem tetszik ez van. Aki ennek ellenére ragaszkodik a telefon mini ablakához, az kénytelen nyögvenyelni.

(#44480) Alex91 válasza Multibit (#44479) üzenetére


Alex91
félisten

Mar amelyik gyarto... Mondjuk pl. az Apple mar a bongeszot is nagy ivben hanyagolja, az mas kerdes, hogy valoszinuleg az Androidot is... :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#44481) Kobak 27 válasza kali (#44470) üzenetére


Kobak 27
tag

Nagyon szépen köszönöm, utánuk olvasok. Az Asusról nagyon jókat hallottam. Valaki kérdezte, hogy abból is az újabbat érdemes venni ezek szerint. Nem akarok évente újat venni, ezért inkább kifizetek kicsit többet, ha hosszú megtérül.
Amúgy inkább Tp link vagy inkább Asus? Wifi erősségről van valami infótok?

(#44482) kali válasza Kobak 27 (#44481) üzenetére


kali
legenda

gyártónál is típusa válogatja, mindegyik említett típus jó a maga módján, persze előnyökkel és hátrányokkal is bír a másik/többi ellenében.
wifi tekintetében nagyon komoly eltérések csak a router okán nem jellemzőek - illetve nem csak azok függvénye -, számíthat persze a külső vagy belső antenna, de jobbára inkább a beállíthatóság miatt, külső antennásnál - már ha osztott és mind a két sáv külső szór - egyszerűbb csak az antennákat a megfelelő helyzetbe állítani, mint a belsősnél az egész routert.
nem csak az újabbság számít, hanem a hardver is, mert például hiába újabb az rt-ac55u, hardveresen és tudásilag/szoftveresen is - sokkal gyengébb, mint az rt-ac56u.
a legidőtállóbnak az rt-ac56u típust mondanám a listából, az rendelkezik a legerősebb hardverrel, kétmagos 800 MHz proci és 256 MB ram, a többiben gyengébb egymagos proci és 128 MB ram dolgozik.

[ Szerkesztve ]

(#44483) atikj


atikj
csendes tag

Sziasztok szakik.tudna valaki seggiteni.ajánlani routert.jelenleg egy Asus n12 d1 ( ez támogatja ap/ bridge funkciót is)van egyik antennájára egy tp- link külső 12db antennával.(mibel albérletbe nem kötethetem be a nettet.a közelböl érkezik.tudtával Persze). Ezt szeretném valami komolyabra. Légyeg hogy vezeték nélkül tudjak rákapcsolodni.és ezt itt tovább osztani .Asus nagyon bevált.külsö cserélhetö antenája kéne legyen,sebbeségnek nincs nagyon légyege net csak 10 MB/s.tudtok nekem javasolni erre valamit?

(#44484) kerlac válasza kali (#44465) üzenetére


kerlac
senior tag

Közben kutakodtam otthon és találtam egy vadiúj D-Link DIR-600 Router-t. Még vmi előfizetéshez kaptam. Ez esetleg jó lehet? Van rajta 4 udp slot is, de gondolom az nem elég ha összekötöm a modemmel, mert nem működött...

(#44485) atikj válasza atikj (#44483) üzenetére


atikj
csendes tag

Ja és kb 20 ezerböl kikéne hozni ezt.

(#44486) Atomcsirke válasza Gubek-Einste (#44475) üzenetére


Atomcsirke
aktív tag

Az Android-os app-ot felejsd el, csak felesleges dolog, normál webadmin felületen kell a dolgokat állítani.
Hát, pedig pont ez lenne az egyik truváj' mert a telefon az ágy alatt van, a gépem meg egy másik épületben. A a francnak van kedve kibattyogni, és lelőni fizikailag a router tápellátását.

Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
30GB / kábel
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok) lenne használva?
Vastag, tömör tégla, de CAT6 kábelezés megoldott a helységekben, plusz wifi AP meg be van tervezve így is.
Mennyi lenne a beszerzésre?
Nettó 10-20k között nézegetek.
Mennyi és milyen adapter/kliens eszköz használná?
8-10, fele PC, fele telefon/tablet.

--- Lenovo P770 & Xiaomi Redmi 3s & Meizu M6 Note, Realme 6s ---

(#44487) vargalex válasza kali (#44461) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

Azt azért tegyük hozzá, hogy az alap OpenWrt buildek mindig is betartották a wifire vonatkozó szabályozásokat. Az más kérdés, hogy saját build esetén van lehetőség ettől eltérni. De csakis a wifi eprom-jában beállított maximumig.
Illetve az Asusok esetén látható, hogy gyári firmware módosítással is elérhető ez. Arról nem is beszélve, hogy a Mikrotiknál gyári firmware-ban is van rá lehetőség.

Alex

(#44488) Gubek-Einste válasza atikj (#44483) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A két antenna nem szétválasztható.
A jelenlegi Asus legyen a beltéri elosztó, kültérre pedig egy TP-Link TL-WA7210N (vagy valami hasonló eszköz) felszerelése és a másik oldal felé irányítása lenne a jó megoldás.

#44484 kerlac
Használható a rendesen be van állítva.

#44486 Atomcsirke
Hát, pedig pont ez lenne az egyik truváj' mert a telefon az ágy alatt van, a gépem meg egy másik épületben. A a francnak van kedve kibattyogni, és lelőni fizikailag a router tápellátását.
App-t csak a D-Link és Linksys eszközökhöz van (más nem ismerek) de azokból most nincsen ajánlott eszköz de normál webadmin felületen is minden beállítható, mobilról is. Értelmét sem nagyon látom egy router app-nak de ez csak az én személyes véleményem.
Gyári firmware-ben nem gyakori a teljes leállítás, ez inkább CFW funkció.

30GB / kábel
Gondolom 30 Mbps-s kábelnet akart lenni.

A 8-10 eszközhöz inkább már valami erősebb router kellene, lehetőség szerint gigabites portokkal szerelt típus, ha használandó eszközök között van olyan amelyik 5 GHz képes akkor dual band ezzel is elosztva a terhelést.
5 GHz-s wifi nélkül: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2
5 GHz-s wifivel: Asus N56U, TP-Link 3600/4300

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#44489) atikj válasza Gubek-Einste (#44488) üzenetére


atikj
csendes tag

Ezt egy eszközel szeretném megoldani régen egy tp link 741 és tette ezt.most a asus rt-n12 d1 ilyen kültéri antenával tplink tl-ant2409 a.tökéletes a antennával.látja amit kell. 50 m- re 18 ping.csak a router lassú néha a két irányú komunikáciora.azért akkarok valami erösebb asust.meg garancia hoazabbitás miatt is.

(#44490) kerlac válasza Gubek-Einste (#44488) üzenetére


kerlac
senior tag

És miylen felületen tudom beállítani? A modemhez csatlakoztatom és a számítógépen keresztül bütykölök?

(#44491) Atomcsirke válasza Gubek-Einste (#44488) üzenetére


Atomcsirke
aktív tag

5 GHz-s wifi nélkül: Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2

TP-Link 1043NDv3 esetleg ellenjavalt, vagy még nem jutott el hozzánk?
Inkább azzal, vagy az 5 GHz-es WDR-4300-assal tennék egy próbát a TP-LINK Tether apropóján.

--- Lenovo P770 & Xiaomi Redmi 3s & Meizu M6 Note, Realme 6s ---

(#44492) kali válasza kerlac (#44484) üzenetére


kali
legenda

az is jó lehet, rádugod direktben egy munkaállomásra, előre bekonfigurálod és utána mehet a szolgáltatós hgw-re.

vargalex; szia, igen, azért is használtam a bizonyos szót.
az a baj, hogy sokan alapban sem veszik figyelembe a router konfigurálásakor a kiírt figyelmeztetést, miszerint már az eltérő régió/ország beállítása is problémát jelent(het), vagy direkt eltérőre állítják be, de lassan eljutunk oda, ha szép szóval nem megy, akkor a gyártóknak kell rákényszeríteni a szabályok betartását a felhasználókra.

[ Szerkesztve ]

(#44493) Gubek-Einste válasza atikj (#44489) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A szét választott antenna miatt nem is csodálkozzál, hogy lassú, a MIMO miatt van több antenna egy router-en amelyek nem szétválaszthatóak, mindegyiknek azonosnak kell lennie azonos helyen lehetőség szerint a legrövidebb vagy inkább 0 méretű kábellel.
Amit szeretnél azt egy eszközzel csak úgy tudnád megoldani ha beszereznél valami Mikrotik alaplapot amelyben van több adapter hely. A távolsági link + beltéri osztás párosra két eszköz kell!

#44491 Atomcsirke
A v3 is jó, csak megszokásból van írva a v2 mivel a hardver azonos, csak firmware-ben vannak eltérések.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#44494) V8TommY


V8TommY
tag

üdv,

Vettem ma egy TP Link WR841N routert.
Beállítás után fixen 72 Mbit a max sebesség annak ellenére, hogy egy eszköz van rá csatlakoztatva, kb 1 méterre a routertől.

Próbáltam 20/40 Mhz-en és Auton is.

11bgn és 11 bg módok közti váltás sem javít a helyzeten.

Van valakinek ötlete/tapasztalata, hogy melyik paramétert kéne átállítani?

Előre is köszönöm!

üdv,
Tomi

http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/ - V8TommY felhasználónak 6 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

(#44495) kali válasza V8TommY (#44494) üzenetére


kali
legenda

szia,

ide írd le; link, hogy mért vagy kapcsolati sebesség az a 72 Mbps - előbbinél teljesen normális lehet, kapcsolatinál pedig nem csak a router, hanem az ellenoldal függvénye is, a router 20 MHz esetén 150, 40 MHz beállítással pedig 300 Mbps kapcsolatra képes, a többi az ellenoldalon múlik, ha az csak 72 Mbps kapcsolatra képes, akkor az a szűk keresztmetszet, 150-es esetén 40 MHz beállítással maximalizálódik, 20 MHz opcióval csak 72 Mbps lesz a maximum, 300-asnál pedig a router fenti leírása szerint.

(#44496) kerlac válasza kali (#44492) üzenetére


kerlac
senior tag

Sajnos nem sikerült kiviteleznem a dolgot. Van hozzá korrekt leírás, de mivel már modem-routerre kötöm rá, állítólag máshogy kell, de azt nem mondják meg, csak kijönnek. majd egy hét múlva legközelebb,,, nekem meg most kellene...

szóval, valalki tudna segíteni, hogy egy (jelenleg D-Link DIR-600) routert hogyan tudnék a gépemhez, illetve a rajta lévő Thome modem-routerhez aplikálni? Vagy legalább egy linket, ahol ebben segítő leírás található...

előre is ezer köszönet,

(#44497) kali válasza kerlac (#44496) üzenetére


kali
legenda

ide írok a témával kapcsolatban; link

(#44498) Leigazoka


Leigazoka
tag

Üdv

Elromlott valami a TP link 741nd routerben.. nem válaszol resetre. Az is gond, ha a kékbe teszem a kábelt a modemből a routerbe + sárgába a gépből a routerbe akkor nincs net. Ha a modemből megy sárgába + a gépből is a sárgába akkor van net + wifi ami egy idő után megszakad (15-60 perc). A net nem hozza be a router beállításokat az 192.168.0.1 alapján sem.

UPC 120 megás netem van.. böngészés, jutyub stb. bejön megy szépen. Torrent letöltés 11,5 mega/s nél tetőzik... de játék klienseknél nem hozza frissitéskor ezt a sebességet.

Kérdés lehet-e a gép netének sebességét/letöltés sebességét a következő eszközökkel növelni? Ha igen mennyire?

[link]

[link]

Lényeg legyen wifi mindenhol.. + pöpec legyen a játék; torrent is.

A gépes szobában szokott 2 telefon + gép működni. + házba bárhol 1 laptop.

A gépben most egy Killer E2200 as háló kari csip van.

+ Ha megnézed a háló kari is antennás tehát a fő célpont a PC lenne.

(#44499) kali válasza Leigazoka (#44498) üzenetére


kali
legenda

szia,

húzz le mindent a router wan és lan portjairól, csak áramot kapjon és úgy próbáld benyomva tartani 8 - 10 másodpercig a reset gombot, hátha...
amennyiben a netet is a lan portjába kapja a router, úgy ideig - óráig működhet switch módban, de aztán eldobja magát a megfelelő beállítások hiányában.
120 Mbps nethez kevés a 100-as router, márpedig a tl-wr741nd az, ahogy az általad utólag linkelt rt-ac51u is, ezek csak valamivel 100 Mbps alatti sebességet tudnak kábelen is.
amennyiben a gigabit képes hálókártyával rendelkező gépről van szó, úgy ahhoz csak egy megfelelő gigabit képes router és szintén gigabit képes kábel kell, úgy adott lesz a szolgáltató által biztosított teljes sávszélesség.
a linkelt pce-ac56 wifi adapter azért kell, hogy wifi útján is adott legyen az elérés és a teljes netes sebesség, illetve ez akkor is, ha az előbb írtak alapján kábelen megkapja majd a gép - a már megfelelő router és lan kábel okán - a teljes netes sebességet?
a játékok frissítése során adott sebesség nem csak az eszközök függvénye, ha adott szerver nem tudja neked maximum sebességgel tolni, akkor azon az nem segít, ha te módosítod az eszközparkodat.
amennyiben kell az ac wifi és az általad linkelt wifi modul is, úgy rt-ac55u vagy rt-ac56u lesz a te routered, vagy ha nem feltétlenül kell asus, akkor archer c5, netán c7 - ez rászánt összeg és egyéb elvárások függvénye.

(#44500) Leigazoka válasza kali (#44499) üzenetére


Leigazoka
tag

Az általad írt routerekhez kell jobb háló kártya vagy elég a router meg 2 db cat 7 es kábel?

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.