Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42301) Intruder2k5 válasza Alteran-IT (#42300) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Másképpen gondolkodunk erről, de nem baj, Te így látod, én meg úgy! Én azon az állásponton vagyok, hogy nagyon is jó dolog, hogy a router képes ellátni alapszintű le/fel töltési feladatokat, mert így nem kell a nagyobb fogyasztású PC-t járatni 24 órában, a router meg egyébként is menne folyamatosan, akkor is ment amikor még nem tudott torrentezni. Viszont például a telefonnal és a GPS-el én is úgy vagyok, hogy az legyen két külön eszköz, nekem a telefon az csak telefon legyen, mert ha egyben lenne a kettő, és azt tenném a kocsi ablakba, akkor tuti, hogy mindig éppen ott csörögne, ahol nem tudom fejből, hogy merre járok!

Mellesleg nem csak emiatt csinálják a hardveresen erősebb routereket, hanem a Gbit-es netcsomagok miatt éppúgy szükség van rájuk, mint az egyre több kliens miatt is. Nagyobb sebességen, sok szálon a WiFi titkosítás, és a DNS kiszolgálás is komolyabb erőforrásokat kíván már, ma már a hűtőtől kezdve a kazánon át lassan minden online lesz, egy korszerűbb háztartásban nem ritkaság a 15-20 wireless kliens sem.

[ Szerkesztve ]

(#42302) kali válasza Alteran-IT (#42298) üzenetére


kali
legenda

miért érdekeljen engem, hogy egy gyártó milyen alaplapot vagy videókártyát készít, ha nekem router kell/van tőlük és az nekem megfelel, illetve nagyon elégedett vagyok vele?!?!
nincs olyan gyártó, ami mindenben a legjobb, ezért veszek az egyik termékből az egyik gyártótól, másból meg a másiktól, aztán később lehet, hogy fordul a kocka, mert akkor pont úgy jönnek ki újabb típusok.
még csak router esetén sem általásítok gyártóra, mert minden gyártóbak vannak jobb és rosszabb típusai, ezért is mindig csak konkrét típus alapján mondok véleményt.
nem torrentezek ugyan, de elfogadom a felhasználói oldalról egyre növekvő igényt, hogy külön bekapcsolt munkaállomás nélkül, csak a router használatával is lehessen letöltést/fájlcserét eszközölni, ez nem marketing, képesek rá a routerek, amellett sok más előnye is van, nem kevés áramot lehet így spórolni - egy komolyabb router is jelentősen kevesebb áramot fogyaszt, mint egy munkaállomás -, és még lehetne sorolni...
visszaolvasol itt a témában, és elég sok igényt találsz router általi torrentezésre, a router usb csatiján keresztül eszközölt fájlmásolásra...stb. - sok olyan hozzászólás van, ahol kiemelten elvárják a gyors usb fájlmásolást -, és ezeknél bizony kell az erősebb hardver és a jobb specifikáció, tehát közel sem arról van szó, hogy az asus a nagyobb ram mérettel, az usb 3.0 csatival...stb. a tp-link szemét akarja kiszúrni, hanem jobb feltételeket biztosít a több területen történő felhasználáshoz, mert van rá igény.

(#42303) Alteran-IT válasza Intruder2k5 (#42301) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Várjál, az elején felhívtam a figyelmet arra, hogy én nem csak egy nézőpont szerint nézem a dolgokat, de attól még gondolkodhatok úgy mint Te, csak én még hozzárakok ezt-azt és már máshogy jön ki.
Amúgy teljesen jól látod, a mai világban tényleg elég jó, ha egy eszköz több mindent tud, főleg pl. egy router, már csak azért is, mert ugye főleg a SOHO kategória az, ami így működik, mert ha megnézel egy komolyabb ipari router-t, vagy egy switch-et, ami szintén izmosabb hálózatokat lát el és gyakran 10 Gbit/s felett, akkor azok mégse vannak telesz@rva mindennel és néha még nem is olyan erősek, mint egy SOHO kategóriás hálózati eszköz, persze van amelyik erősebb, de ebbe nem mennék bele.

Múltkor amúgy én is gondolkodtam ezen, hogy basszus, már lassan még a lábtörlő is IP-t fog kapni, meg nyögni fogja, ha sz@ros cipővel lépünk rá és ezekhez tényleg eszköz kell, de kérdem én, hogy ez biztos, hogy be fog következni? Nyilván ez a reális gondolkodás mód, elvégre ha arra gondolunk, hogy előre fele haladunk, akkor mindenki ezt látja a szeme előtt, azonban már most egy csomó gondolkodó embernek az van a szeme előtt, hogy így ténylegesen mindent tudni fognak rólunk, nagyobb az adatlopások és visszaélések aránya is és ha egy embert ki akarnak törölni az életből, akkor elég lesz egy klikk és kész és már most egy csomóan ellene vannak és teljesen igazuk is van, mert milyen már, ha tudják minden lépésem, hogy mikor megyek el sz@rni, meg egyebek, tehát ha ilyen nézőpontból is nézzük, akkor egy cég miért tervez ennyire előre és miért ennyire biztos a dolgában?
Most még minden szép és jó és még csak annyit tudnak, hogy a neten hol járunk, meg hogy mit töltünk le és fel és egyenlőre csak azért vannak még ezek a szép drága és erős routerek, na de ez is csak látszat, főleg ha megnézünk egy egészségügyi, illetve egy állami nyilvántartást, ami már viccnek is rossz.

De már nagyon eltértem a router dologtól, igaz hogy szerepet játszik az egészben az is, na de hagyjuk.
Néha sikerül elkalandozni :D

kali: Hallod, teljesen igazad van, egy mostani routerhez már csak hozzácsapunk egy HD monitort és a routeren futó torrenttel töltött pornót már nézni is tudjuk, sőt, már ki is tudunk nyomtatni bizonyos pillanatképeket! Sőt, hozzácsapunk egy USB-s konzolt, vagy billentyűzetet, illetve egeret és már netezni és játszani is tudunk rajta, nem is értem, akkor minek fejlődött ki a PC ág.

De amúgy van igazság a mondandódban, legalább is ami a növekvő igényeket érinti, főleg egy mai pénz alapú világban, de azért olyanokba ne menjünk bele, hogy már a router lassan képes lesz rántottát csinálni, csak azért mert valakinek olyan is kéne.

[ Szerkesztve ]

(#42304) Alteran-IT válasza Alteran-IT (#42303) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Gyerekek, vagy válaszoljatok, vagy töröljétek az offokat, kösz. Ez így nem állapot.

(#42305) bambano válasza Alteran-IT (#42300) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

jelzem, hogy a mostani desktop kacat "routereken" általános célú pc-s oprendszer fut. se cef, se hasonló nincs benne. következésképp ha problémád van azzal, hogy valami router is, meg torrent gép is (ezt még meg tudnám érteni), akkor ezek a dobozok sokkal inkább torrent gépek, mint routerek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#42306) Alteran-IT válasza bambano (#42305) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Igazából az csak egy kisebb probléma hogy milyen néven fut (mondjuk van amit már Wireless Router helyett SOHO Media Server-ként említenek), illetve az is, hogy lassan már minden lényeges funkció fejlesztése visszaszorul bennük (már jó rég lehetnének pl 10 G-s ethernet, illetve akár helyette optikai portok, erre még mindig van olyan újonnan kijövő router és egyéb eszköz (alaplap), ami csak egy szaros 100 megás portot kap, ami ráadásul nem is tudja azt a sz@ros 100 megát) és ennek terhére egy csomó sz@r megjelenik, amire csak pár embernek volt szüksége az elején, sőt még csak fel se merült ilyen ötlet az emberekben, de ha egyszer beindult, akkor meg ugye terjed tovább (mint a divat, aminek megint semmi értelme nincs, főleg hogy egyes helyeken ölnek miatta), viszont lassan már olyan emberekhez is ezt dobálják, akiknek nem túl nagy szüksége van rá, főleg az a legjobb, amikor megmagyarázzák nekik, hogy ez kell neked :D
De visszatérve, a legnagyobb probléma inkább az, hogy az informatika milyen hülye irányba fordult csak azért, hogy a kisebb rétegek hülye igényeit is kiszolgálják, meg ugye mire jó még az informatika ha már van, akkor az emberek életének a figyelésére és befolyásolására.
Bár most már tényleg befejezném ezt az off-ot és töröltetném az utóbbi hozzászólásaimat, ha lehetséges, köszönöm.

(#42307) qisqaqas válasza Alteran-IT (#42289) üzenetére


qisqaqas
senior tag

Jogos! :W

kali: Hallod, teljesen igazad van, egy mostani routerhez már csak hozzácsapunk egy HD monitort és a routeren futó torrenttel töltött pornót már nézni is tudjuk, sőt, már ki is tudunk nyomtatni bizonyos pillanatképeket! Sőt, hozzácsapunk egy USB-s konzolt, vagy billentyűzetet, illetve egeret és már netezni és játszani is tudunk rajta, nem is értem, akkor minek fejlődött ki a PC ág.

Tessék. :))

CMstorm QF TK eladó || Nem jó a keyboardod? Építs -> http://prohardver.hu/tema/igy_epitsd_a_billentyuzeted/ || Jolla!

(#42308) Intruder2k5 válasza qisqaqas (#42307) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Pontosan, ahogy mondod!

(megjegyzem ez egy 6 éves cikk)

[ Szerkesztve ]

(#42309) Alteran-IT válasza qisqaqas (#42307) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Na jól van ... nem szóltam :DDD

Most már jobban utána fogok nézni az ilyen dolgokat, mielőtt elmondanám róluk a véleményem, bár ki gondolta volna, hogy létezik ilyen :D De az is igaz, hogy csak a képzelet szab határt.

[ Szerkesztve ]

(#42310) hagga


hagga
újonc

Sziasztok!
Egyáltalán nem értek a routerekhez, ezért a segítségeteket szeretném kérni. Külterületen élünk és nagyon rossz a mostani netünk. Sógoromék kb. 200-300 méterre laknak és nekik nagyon jó netük van. A szolgáltató sajnos hozzánk már nem tudta azt a netet bevezetni, valami készülékhiányra hivatkoznak, már másfél éve. Vettünk egy WIFI vevő X3080 USB 68 dbi antennát, annak reményében, hogy ezzel fogjuk tudni venni a sógoroméknál levő internetet. Az eladó azt mondta, hogy egy jó, többantennás routert kell raknunk a sógoromékhoz és akkor ezzel a wifivevővel fogjuk tudni használni azt a netet. A kérdésem az lenne, hogy tudtok nekem ilyen routert ajánlani? 15 000 ft-nál többet nem nagyon szeretnénk rászánni. Előre is köszönöm a segítséget!

(#42311) Gubek-Einste válasza hagga (#42310) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Sajnálattal közlöm, hogy átvertek, az antenna egy rakás s**r, már többször le lett írva, hogy fizikailag nem lehet ilyen antennát csinálni.
Ha van tiszta rálátás a sógorra, vagy is nincsen semmi sem útközben akkor megoldható lenne az összeköttetés.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42312) hagga válasza Gubek-Einste (#42311) üzenetére


hagga
újonc

Kipróbáltuk már és több jelet is érzékel, ami a faluból jön. Tehát működik. De ezek a Digi által sugárzott jelek, amihez mi nem tudunk csatlakozni, mert hiányzik az a bizonyos készülék.
Egyébként ha tényleg átvertek, akkor ezt az összeköttetést gyakorlatban hogyan lehetne megvalósítani?

(#42313) Alteran-IT válasza hagga (#42310) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Szia!

Ahogy előttem is mondták, az az antenna nagy átverés volt, főleg ha annyiba került, amennyiért neten árulják (8-10 ezer forint).
Ha pedig a két Wifi-vel összekötendő ház egymásra valamilyen szinten rálát (nem muszáj egy magasságban lenni és akár a padlásról vagy bárhonnan jó, csak ne legyen akadály), akkor simán megoldható, elég hozzá két gyengébb (150 Mbit/s), de cserélhető antennás router, meg 1-1 kültéri antenna, melyek egymásnak vannak irányítva és már is stabil kapcsolat alakítható ki a két ház között. Mondjuk ha csak 200 méterre van, akkor lehet, hogy annyira nem lenne muszáj külön antennázni, de ehhez is pontos adatok kellenének, viszont így külön antennákkal nem jönne ki 15 ezerből, max ha nincs már valamilyen nem használt külső antenna (régi parabola antenna esetleg).

Szerk.: Kicsit késtem, de m1.

Hogy ha minden jelet fog, csak azt nem, amit kellene, akkor gyakorlatilag nem használható semmire. Mellesleg pontosan milyen készülék nincs, illetve milyen internet van ott?
A wifi-s áthidalás elvét meg felül leírtam, ugye fontos, hogy a bázis, illetve a kliens oldal normálisan meg legyen oldva Wifi sugárzás szempontjából az oda-vissza irány miatt, mert ha csak az egyiket "erősíted" meg, akkor lehet, hogy tudod fogni, viszont kapcsolódási és sebességbeli problémák fognak jelentkezni.

[ Szerkesztve ]

(#42314) Alex91 válasza Alteran-IT (#42313) üzenetére


Alex91
félisten

Azt ha 150 mbit-essel kotik ossze, akkor milyen sebessegu netje lesz? :D

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#42315) Alteran-IT válasza Alex91 (#42314) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Hát először az is kérdéses, hogy milyen netje van :D Nekem pl egy 150 Mbit/s router simán hoz 60-80 Mbit/s-t közvetlen mellette egy normális vételi eszközzel, tehát normális rálátással ott is meg lehetne ezt oldani, de tényleg kérdéses, hogy milyen internet van ott, mert 100 Mbit/s fölé se így se úgy nem lehet menni 15 ezer forintból, mert akkor már bő 300 Mbit/s Wifi-s router kellene gigabites LAN portokkal, ráadásul 2 darab, ami jó kis pénz, de gondolom én, hogy nem 100 mega feletti netről van szó :D

Egy megoldásnak szerintem jó.

[ Szerkesztve ]

(#42316) hagga válasza Alteran-IT (#42313) üzenetére


hagga
újonc

Sógoroméknál Digi-s mikrohullámú internet van. A faluban van egy antenna, az sugározza a jelet. A sógoromékhoz felraktak egy antennát valami dobozzal ami veszi a jelet. Adtak hozzá egy felhasználónevet és egy jelszót és PPPOE-n keresztül így tudnak csatlakozni a nethez. Na már most a digisek azt mondják, hogy ez a bizonyos készülék, ami a faluból érkező jelet venné, az nincs. De én nem akarom elhinni, hogy másfél év alatt nem gyártottak még ilyen kütyüt.

(#42317) Alteran-IT válasza hagga (#42316) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Nem is tudtam, hogy a Digi is szolgáltat mikrohullámú internetet, viszont innentől tudom, hogy mi a felállás.
Ugye a bázis ponton, ahol az adó van, ott egy AP (Wifi Access Point) van és a kliens oldalakon is egy hasonló, vagy éppen ugyan olyan AP van, csak éppen kliensként beállítva.
Viszont azt én se értem, hogy miért nem tudnak olyat szerezni, viszont azt tudom, hogy ha szerzel magadnak egy hasonló tudású eszközt (AP), akkor ugyan úgy fel tudsz csatlakozni a hálózatra, ha kapsz felhasználónevet és jelszót, valamint beregisztrálják az eszközt a rendszerbe, mert egyes hálózatokon azt is csinálják, ugye a két eszköznek először csatlakoznia kell egymáshoz.
Meg kell érdeklődni az egyik szerelőtől, hogy milyen eszközöket használnak és milyen frekvencián működnek stb. és meg kell velük beszélni, hogy ha beszerzel egy hasonló tudású AP-t, akkor azt beregisztrálják neked, hogy elő tudj fizetni úgy a szolgáltatásra. Egy ilyen eszköz is olyan 15-25 ezer körül mozog, viszont így nem kell majd összekötni még külön két házat, ha meg nem sikerül, akkor marad a két ház összekötése, ez a két lehetőség van csak sajnos.

Bár kicsit bűzlik nekem a dolog, mert mi van, hogy ha az egyik előfizetőnél, vagy a bázison tönkremegy az eszköz? Akkor onnantól nincs internet? Biztos, hogy kell lennie még pár olyan eszköznek, hiszen cseredarabra mindenféleképpen szükség van.

[ Szerkesztve ]

(#42319) Intruder2k5 válasza helgi (#42318) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Megválaszoltam a másikban, és kérlek ne írd be öt helyre ugyanazt a kérdést, ráadásul mindenhol OFF, ahova meg való lenne, oda nem írtad be!

(#42321) nepszter1


nepszter1
addikt

Sziasztok szeretnék egy új router-t venni esetleg van valami ajánlott 5 ezer körül ?
[link]

en ezt néztem ki magamnak

(#42322) proradeon válasza nepszter1 (#42321) üzenetére


proradeon
őstag

Szia!

Az általad kinézett router tökéletesen megfelelő, egészen 100 mbps sávszélességű internetkapcsolatig. (A 100 mbps-ből ~94 mbps-ot képes átengedni.)

:R

Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.

(#42323) Alteran-IT válasza nepszter1 (#42321) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Igazából a 841N(D) routerre elég sok panasz van, mondjuk itt fontos a verziószám is. V7-ig elég sok gond volt eddig velük, V8-tól már általában jobbak, illetve jóval stabilabbak és hardveresen is másabbak.
Valamint szintén felhívnám a figyelmed arra is, amit előttem mondtak, hogy hogy a WAN-LAN portok csak 100 Mbit/s-sak, tehát a 300 Mbit/s Wifi-t se így, se úgy nem tudod kihasználni vele, illetve a számítógépeid gigabites hálókártyáit se, már ha olyanok vannak esetleg.

Persze ezektől a szempontoktól eltekintve tökéletes.

[ Szerkesztve ]

(#42324) kali válasza Alteran-IT (#42323) üzenetére


kali
legenda

a 300 Mbps wlan sebesség nem csak wan <-> wlan vagy lan <-> wlan, hanem wlan <-> wlan kapcsolatra is hivatott, és úgy más értelmezést is kap a 300 Mbps wlan sebesség, szóval az nem igaz, miszerint sehogy sem lehet kihasználni.
arról nem is beszélve, hogy mi értendő kihasználás alatt, hiszen a 300 Mbps wlan "kapcsolati" sebesség adott a router és a megfelelő (legalább 300 Mbps 2*2:2 mimo) ellenoldal között, függetlenül a wan és lan portok szabványos és hardveres képesség mellett biztosított sebességtől, és jellemzően nem is több a 300 Mbps wifi kapcsolat "hasznos" sebessége - legalábbis 2.4 GHz frekvencián -, mint amennyit adott eszközök tudnak wan <-> lan irányban (~94 Mbps).

[ Szerkesztve ]

(#42325) nepszter1 válasza Alteran-IT (#42323) üzenetére


nepszter1
addikt

10megás netem van sajnos remélem azt stabilan tudja szolgálgatni a wifit

(#42326) Alteran-IT válasza kali (#42324) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Tudom, hogy wlan<->wlan kapcsolatnál ki lehet használni, de az szinte semmit se ér, főleg ha nem egy másik Wifi-s eszköz fele szeretnéd a forgalmat lebonyolítani. A többibe meg nem mennék bele, ha nem baj.

nepszter1: Ahhoz bőven elég, sőt még sok is és ha nincsenek túl nagy igényeid (sok eszközt ki tudjon stabilan szolgálni egyszerre stb.), akkor jó választás.

(#42327) royalka


royalka
őstag

Sziasztok Jelerősítésre mit javasoltok? Csak egy kicsit kéne erősíteni a jelen mert fogható de néha eldobja a teló. Olcsónak örülnék nagyon. :)

Légy megértő és tapintatos mással, hogy más is ilyen legyen veled.

(#42328) Alteran-IT válasza royalka (#42327) üzenetére


Alteran-IT
őstag

A kérdés az, hogy milyen routered van? Mármint az antennája cserélhető? Mert ha nem és gyenge is a routered, akkor az erősebb antenna nem megoldás, inkább egy repeater, viszont ha cserélhető és a router is olyan, akkor csak egy erősebb antenna kell, amit használtan 1-2 ezer forintért be is lehet szerezni, de újonnan is, csak úgy drágább.

(#42329) Speede05 válasza Alteran-IT (#42289) üzenetére


Speede05
tag

Köszönöm a választ neked, és a többieknek is.
A TP-t régi rossz tapasztalatok miatt mellőzném. Asust viszont szívesen veszek, ilyen 30e Ft-ig belefér. Viszont van most több függő rendelésem az edigitalban, ahol az RT-AC55U nem kapható, viszont az RT-N65U igen. Erről mik a vélemények? A nevében az N az AC helyett arra utal, hogy csak b/g/n-et tud, és ac-t nem?

(#42330) Alteran-IT válasza Speede05 (#42329) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Nincs mit :)
A TP dolgot meg ahogy gondolod, bár nekem is vannak vele rossz tapasztalataim és az is zavar, hogy kínai cég, de azért mégse hátráltam meg tőle, főleg a baráti árak miatt.
Valamint jól látod, az RT-N65U nem tud AC-t, ráadásul csak belső antennás, tehát szerintem jobban megérné az RT-AC55U-t megvenni, főleg azért is, mert szinte egy árban vannak.
Bár az az igazság, hogy ASUS routerekben annyira nem vagyok benne, tehát átadnám a szót a többieknek, főleg ha esetleg hülyeséget mondtam volna.

(#42331) Speede05 válasza Alteran-IT (#42330) üzenetére


Speede05
tag

az AC55U kb. 25e Ft-ért van, az N65U kb. 27e Ft, tehát az AC-s az olcsóbb... a különbség annyi, hogy az N-est kedden el tudom hozni, az AC-t pedig rendelnem kell... viszont akkor inkább szívok még pár napot a DLinkkel, mert az AC lesz úgyis népszerű a következő években, és így egy következő váltást megúszhatok :)

(#42332) royalka válasza Alteran-IT (#42328) üzenetére


royalka
őstag

Nem cserélhető az antenna. Igen egy ismétlődő gondoltam én is csak nem tom h milyet érdemes venni

Légy megértő és tapintatos mással, hogy más is ilyen legyen veled.

(#42333) kali válasza Speede05 (#42329) üzenetére


kali
legenda

szia,

régi negatív tapasztalatok alapján nem feltétlenül érdemes általánosítani egyik gyártóra sem, mert nem csak típus, de akár azon belüli verzió esetén is komoly változások következhetnek be, a tp-link pedig pont a jó irányban fejlődött a tl-wdrxxxx és pláne az archer c5 és feletti típusok esetén.
fordított helyzet is lehetne mondani, például akik pozitív tapasztalattal rendelkeztek a régi linksys típusokban a - részint a cisco támogatás okán -, azok arra alapozva esetlegesen negatívan csalód(hat)tak azokban a linksys típusokban, amik a cisco kihátrálása és a belkin belépése utáni első verziók.
minden gyártónál csak konkrét típusra és verzióra lehet véleményt mondani, mert minden - még a legjobb - gyártó esetén is vannak jobb és rosszabb típusok/verziók.
az rt-n56u ellenében ne csak az ac képesség miatt dönts az rt-ac56u mellett, hanem mert hardveresen is jelentősen erősebb;
rt-n56u; 500 MHz egymagos cpu, 128 MB ram, 8 MB flash, 2 * usb 2.0
rt-ac56u; 800 MHz kétmagos cpu, 256 MB ram, 128 MB flash, 1 * usb 3.0 és 1 * usb 2.0

(#42334) Intruder2k5 válasza kali (#42333) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

A végét félrenézted szerintem, nem RT-N56U vs. RT-AC56U a kérdés, hanem RT-N65U vs. RT-AC55U.

(#42335) kali válasza Intruder2k5 (#42334) üzenetére


kali
legenda

igaz, bocsánat, visszafelé olvastam/felborogattam valahogy a számokat... :(
jó film kezdődik a tévében, de 15 perc és már reklám is... :)
úgy már más a helyzet, az esetleges ac elvárás dönt, mert amúgy terhelhetőbb a két procival és két ram modullal rendelkező rt-n65u, ellenében ac képes típusban az rt-ac56u képében gondolkodnék.

[ Szerkesztve ]

(#42336) Alteran-IT válasza royalka (#42332) üzenetére


Alteran-IT
őstag

És milyen típusról van szó pontosan? Mert sajnos nem mindegyik repater képes együttműködni minden routerrel, illetve lehet, hogy nem is éri meg külön egy sima repater-t venni (ami csak a konnektorba dugható), hanem pl. lehet, hogy olcsóbb lenne egy olyan router, ami képes repeater módban működni (ráadásul külön antennája is van), viszont ehhez megint kellene tudni a jelenlegi router típusát.

(#42337) Speede05 válasza kali (#42333) üzenetére


Speede05
tag

Nem egy régi típusra alapozom ezt a kellemetlen élményt. Egymás után cseréltem a TP-Link routereket, és egyik se volt megbízható sajnos. Nem emlékszem a pontos típusokra, de 2010-2012 között 3 eszközöm volt, mindegyik kb. 15-20e Ft körüli összegben, és hiába írtak mindig jókat róla, mindig volt valami apró probléma. Az első túlmelegedett rendszeresen, gariban cserélték, de a melegedés megmaradt. A másodiknál 4+ eszköznél rengeteg volt a packet loss. A harmadik pedig szimplán eldobta néha a kapcsolatot, és a reboot gombot többet használtam, mint az egyéb szolgáltatásokat. Az első kettőnél még törekedtem a javításra, próbáltam megoldani a dolgot fórumokat olvasva, egyebek. A harmadik szerintem gyári hibás volt, viszont 8 napon belül voltam, így visszaadtam. Akkor cseréltem egy Asusra talán, ami ugyan nagyon jó volt, de gyenge volt a jelerőség, és így váltottam a D-Linkre. Itt viszont az eszközök számának növekedése után kezdődtek a problémák, holott szerintem egy jó kis eszköz. Cloud servicet is használom, de inkább lemondanék róla, ha a stabilitás ezen múlna, de sajnos nem így van.

Szerintem még ma megrendelem az ac55-öt. Szimpatikus, és nem találok külföldi fórumokon se nagyon problémás darabokat, ami azért ritka.

(#42338) royalka válasza Alteran-IT (#42336) üzenetére


royalka
őstag

EgyTL-WR740N teljesít szolgálatot. Egy kicsi panel lakásról van szó, az eladó szerint elégnek kell lennie, hát ne lett sajna.

Légy megértő és tapintatos mással, hogy más is ilyen legyen veled.

(#42339) Gubek-Einste válasza royalka (#42338) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Repeater-ből inkább egy normál méretű külső antennás típus lenne ajánlott. Az ilyen konnektorban dugós típusokkal főleg az a baj, hogy a konnektor a padló közelében és/vagy rejtett helyen van ami jelentős árnyékoló tényező. A másik jelentős hátrányuk, hogy beépített kicsi antennákkal rendelkeznek azáltal gyengén veszik az elődleges eszköz által üzemeltet wifi hálózatot és gyengén is tudják csak továbbítani azt, valamint a lefedett terület sem lesz olyan nagyságú mint a normál méretű külső antennás eszközöknél. Repeater-nek a legjobb egy normál wifi router-t használni, van amelyik gyári firmware-rel is képes rá (Asus N12 D1, TP-Link 743ND) de a legtöbb csak CFW telepítésével tehető rá alkalmassá. Kaphatóak multifunkciós AP-k is amelyek szintén tudják gyári firmware-rel a repeater módot is de az áruk ugyan annyi vagy több mint a sima wifi router-eké így nem éri meg a megvásárlásuk, a wifi router-ek előnye, hogy később még router-ként is lehet őket használni.
Pontosan mit jelent a "pici panel lakás"?
inSSIDer mit mutat?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42340) hagga válasza Alteran-IT (#42317) üzenetére


hagga
újonc

Mi is gondoltunk arra, hogy az egyik szerelővel kellene beszélni, mert az ügyintézők azon kívül, hogy azt mondogatják, hogy nincs készülék, mást nem csinálnak. Majd utánajárunk ennek az AP készüléknek. Köszönöm a válaszokat!

(#42341) royalka válasza Gubek-Einste (#42339) üzenetére


royalka
őstag

Az Asus-al nem igazán vagyok megelégedve otthon olyan van és gyakran kell újra indítani hogy menjen rendesen. A panel méretét nem tom mert haveroméknál van ez a gond. De lehet hogy egy erősebb routert megvétele gazdaságosabb lenne a mostanit meg eladni. Legalább is amiket javasoltál ebből ezt szűrtem le.

Légy megértő és tapintatos mással, hogy más is ilyen legyen veled.

(#42342) Gubek-Einste válasza royalka (#42341) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Egy panelban a fő baj az szokott lenni, hogy sok más hálózat van 2,4 GHz-n és emiatt lassú a wifi és/vagy kicsi a hatótávja. Ezen csak kábelezéssel és/vagy 5 GHz-re történő átállással lehet segíteni.
A jelenlegi 740N-nél az általam írt eszközök sem "erősebbek", csak jobbak a MIMO képességeik (kivéve a 743ND-é mert az azonos).

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42343) snecy20


snecy20
veterán

Sziasztok, a 100/50Mbites csomagú DIGINET-tel (gyakorlatban, mérésnél 12MB/6MB/sec) megbírkóznak a hagyományos 10/100Mbites rúterek? Úgy értem, leírás szerint max, ezen átviteli sebességre vannak tervezve, de ezt képesek hozni a gyakorlatban is? 5-6 ezer forintos kategóriában melyiket lenne érdemes megvenni, ami max. minimális sebességromlással képes lenne vinni a 100Mbit-et?

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#42344) Gubek-Einste válasza snecy20 (#42343) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A TP-Link 841ND az ami át tudja vinni nagyjából a teljes sebességet de ehhez a nethez már gigabites eszköz az ajánlott mert nem szerencsés dolog folyamatosan max terheléssel futtatni a router-t.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#42345) snecy20 válasza Gubek-Einste (#42344) üzenetére


snecy20
veterán

Értem. Az alap kategóriában, gigabites routerek közül melyek azok amikbe érdemes lenne beruházni? Nem szükséges hogy Wi-fi képes legyen, kábelen történne a netmegosztás.

Pl. 6k-ért erről mi a vélemény?

[ Szerkesztve ]

Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.

(#42346) UnSkilleD válasza snecy20 (#42345) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

amit linkeltél az egy switch nem router

az olcsóbb gigabitesek amik tényleg tudják is 10k fölött kezdődnek

[ Szerkesztve ]

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#42347) Vasy09


Vasy09
őstag

Tudom, hogy nem teljesen ide való a kérdés, de a másik topikban sajna nem kaptam értékelhető választ! :(
A kérdésem az lenne, hogy megvettem ugye a C5-ös routert, ami nagyon frankón teszi is a dolgát, viszont arra gondoltam, hogy a régi, betegecske 841ND-t (V7) befognám repeater üzemmódba. Úgy néz ki, hogy be tudom húzni a kábelt a padláson keresztül, így nagyon nem kell fúrni-faragni. :) Viszont a kérdésem az lenne, hogy már ár is raktam az Openwrt-t, be is állítottam, csak nem tudom, hogy mennyire szabad ezt húzni jelerősségben? Vagy nyugodtan tolhatom feljebb a gyári értéknél, nem lesz hátrányos következménye? Esetleg valakinek van már ilyen tapasztalata?

Gamertag: Vasy09

(#42348) kali válasza Speede05 (#42337) üzenetére


kali
legenda

ááá, pedig 3 - 5 év nagyon sok idő ilyen téren, és sajnos az ár sem mond sokat a típusok helyett, mert most is lehet régebbi/problémásabb típust venni drágán is, ha "jó" helyen nézi az ember.
az új típusoknál meg azért csalóka a dolog, mert még nincs kellő számú és/vagy szintű tapasztalat.
igaz, azt is nézni kell, hogy sok esetben felhasználói hibáta - akár nem megfelelő beállítás, vagy a hardverhez mért túlzott elvárás - vezethető vissza rengeteg panasz.
amennyiben itt lenne most csak úgy annyi mátyás, ahány tp-link router hihátlanul működik, amiket az évek során kitettem/beállítottam felhasználók számára, a topik kérdezőinek ingyen dobálnám akár a drágább routereket is. :)
arányosan nézve, engem semmivel sem hívnak többször tp-link eszközök problémája miatt, mint bármilyen más gyártó terméke kapcsán.

(#42349) próbakocka


próbakocka
senior tag

Nem biztos, hogy jó topikban keresgélek, nem feltétlen konzumer cucc kellene, a peremfeltételek a következők:

- minimum n-es sebesség
- kb. 20-30 egyidejű kapcsolat stabil kezelése
- csak wifi, nem kell 4 gigabites port, és egyéb marhaságok
- nem kell usb, meg egyéb marhaság
- a standard softhoz képest jobb mélyebb kezelhetőség
- nem muszáj fémváz, de nembaj.
- mivel 2-3 darab kellene ezért ha 50k/darab alatt maradna az ár, akkor boldog lennék...

Mivel csak a hétköznapi szintet ismerem, ezért egy ilyen pro eszközhöz elkélne kis segítség. Előre is köszönöm.

/// DS918plus + Chromecast 1/2/Ultra

(#42350) bambano válasza próbakocka (#42349) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

én itt kezdeném...

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.