Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38251) krealon válasza palfig (#38248) üzenetére


krealon
veterán

"Wifi routereket be lehet állítani úgy, hogy vevőként funkcionáljanak?"

Mivel a halozati forgalom _kommunikacio_, igy minden tagja ad-es vesz is.
Amire te gondolhatsz, hogy az egyik eszkoz definialja a halozat parameterit (a "fonok"), ez az Access Point, amihez a tobbi tag kapcsolodik, ezek pedig a kliensek.

A kliens modot altalaban nem tudjak a routerek, de amelyikre letezik alternativ firmware (OpenWRT, DD-WRT, stb), azokon megoldhato az uj rendszerben.

"Adott egy pc, amire netet kéne varázsoljak egy mobil internet wifi eszközről. Ez mellett van egy sima wifi routerem."

Ha a sima (ezt a markat/tipust nem ismerem) router-re letezik alternativ firmware, akkor biztosan megoldhato, ha nem akkor a router felhasznaloi kezikonyve ad iranymutatast.

(#38252) palfig válasza krealon (#38251) üzenetére


palfig
csendes tag

ok. köszönöm a választ. Akkor megyek veszek gyorsan egy usb adaptert.

Gamertag:palfiattila PSN:G HUN

(#38253) bambano válasza MaCS_70 (#38241) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

azért az a három szál szürke antenna elég ronda. támogatom a véleményt, miszerint ízlésficamos rakta össze a fekete lakkozott felületű router dobozt szürke antennával.

a 4900-as a fekete antennájával meg a kék ledjeivel sokkal normálisabban néz ki.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#38254) Gubek-Einste válasza krealon (#38247) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A LAN4 port használható WAN portnak is így normál modemes/Ethernet-es net kapcsolathoz is jó lesz.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#38255) b.lajos


b.lajos
tag

Erre valaki tanácsot?
Kösz előre is.

[ Szerkesztve ]

b.lajos

(#38256) kali válasza b.lajos (#38255) üzenetére


kali
legenda

szia,

az rt-n18u egyértelműen jobb wifi szórásban is a jelenlegi routerednél, az rt-ac56u közel a jelenlegid szintjén áll 2.4 GHz tekintetében, illetve annyi hátránnyal bír, hogy az antennák mozgatása és/vagy forgatása csak a routerrel együtt megy a belső antennák miatt, így nem mindig kivitelezhető, pedig néha sokat számít a megfelelő helyzet, szög...stb.
amennyiben kell az 5 GHz, mert van azonos ellenoldalad, úgy persze dual band router kell, 5 GHz sávon a netes sebességből is több átfér, mint 2.4 GHz esetén.
a tl-wr1043nd v1 helyett a tl-wr1043nd v2 is megfelelő lehet, nem csak hardveresen sokkal erősebb, hanem wifi tekintetében is jobb; a tl-wr1043nd v1 3*3 dBi antenákkal van szerelve és 3*3:2 mimo képes, a tl-wr1043nd v2 pedig 3*5 dBi antennás és 3*3:3 mimo képes.

[ Szerkesztve ]

(#38257) Multibit válasza b.lajos (#38255) üzenetére


Multibit
veterán

Kezdem a végén. Az asztali gépedben a hálózati csatoló 100 Mbps sebességű, vagy ha gigabites, akkor valami hiba folytán visszaállt 100 Mbps-re.
Nekem AC56U routerem van, elégedett vagyok vele. Igaz én elsősorban vezetékkel használom (a laposom is UTP kábelen kapcsolódik a routerhez). Egy laptop és két telefon lóg wifi-n. A tesztek szerint 5 GHz-en az igazi ez a router, 2.4 GHz-en kevésbé. Én tesztelgettem mindkét frekvencián, nem volt gondom vele 2.4 GHz-en sem. A lányom Lumia-ja csak 2.4 GHz-en tud csevegni, de nem panaszkodott, hogy problémája lenne.
Más routerhez nem tudom viszonyítani, mert nem végeztem összehasonlító teszteket. Az RT-N18U-nak külső antennái vannak és 2.4 GHz-en kommunikál. Ha nagyobb területet kell beteríteni és/vagy sok a fal a router és a kliens között, jobb lehet az N18U!

[ Szerkesztve ]

(#38258) zolnagy válasza mexel (#38250) üzenetére


zolnagy
őstag

Nekem volt 1043 v2.1 Sötétkék az, nem fekete. Ahogy a linkelt oldalon is látszik.

(#38259) mexel válasza zolnagy (#38258) üzenetére


mexel
veterán

Akkor a fotók tökéletesek. Köszi az infót!
Mondjuk ez nem nekem fontos, hanem Eno-nak. A 3600 viszont fekete.

(#38260) Tharkoul válasza mexel (#38259) üzenetére


Tharkoul
tag

Majd rakok rá egy petúniát. ;]

(#38261) Timer válasza Tharkoul (#38260) üzenetére


Timer
veterán

+1

Ha nem kék lenne, már régen vettem volna egyet. Ki volt az az idóta, aki kékre festett egy routert alapból? Az nem gond, ha ugyanaz a típus mondjuk feketében, fehérben, párduc rózsaszínben, vagy akár kékben is elérhető, de alapból kékre színezett hálózati eszközt...pfff...ezt nehezen veszi be a gyomrom.

[ Szerkesztve ]

(#38262) kali válasza mexel (#38259) üzenetére


kali
legenda

a tl-wdr3600 sem teljesen fekete, bár eléggé nézni kell, hogy lássa az ember a sötétbarnás beütést, de annak legalább az antennája is sötét színű.

(#38263) mmm007


mmm007
csendes tag

Sziasztok!

Van egy Tp- link wdr 3600-as routerem, és nem szeretnék arra rakni open wrt-t vagy bármi más firmware-t, mert ahogy a tp link oldalán olvastam garanciavesztéssel jár, és még van rajta 4 és fél év garancia, tehát mellé kéne egy olyan router amin csak seed - elnék és utorrentet futtatnék. tudtok ajánlani esetleg egyet?

Válaszotokat előre is köszönöm!

(#38264) Intruder2k5 válasza mmm007 (#38263) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Elméletileg minden routeren garanciavesztéssel jár a nem gyári firmware használata, gyakorlatilag azonban két variáció létezik, az egyik, hogy ha valami kisebb gondod van a routerrel, akkor visszateszed a gyári szoftvert, és viszed a szervizbe, a másik pedig, amikor a probléma olyan jellegű, hogy a router el sem indul, semmi életjelet nem ad, ilyenkor többnyire a szervizben sem foglalkoznak azzal, hogy kiderítsék mi volt rajta előzőleg! A TP-LINK 1043 topikban nagyon sokan cseréltettek garanciában hazavágott router, és senkinek sem volt gondja tudtommal emiatt!

De, hogy a kérdésedre is áttérjünk, akkor most mit is szeretnél? Egy másik routert, külön seed-elni? Annak nem fog számítani a garanciája?

Egyébként a routeren Linux fut, azon utorrent nem futtatható, más kliensek vannak erre a platformra...

[ Szerkesztve ]

(#38265) kali válasza mmm007 (#38263) üzenetére


kali
legenda

szia,

nem probléma a moddolt firmware felhúzása, mert egyrészt visszaállítható a gyári, másrészt ha már annyira lehal a router, hogy nem megy vissza, akkor már gariban sem fogják (tudni) vizsgálni, hogy firmware terén mi a helyzet.
nem mindegy viszont, hogy milyen netes sebesség mellé kellene, illetve mennyit szánsz rá, mert elég nagy a szórás!?!?

(#38266) masoo


masoo
tag

Sziasztok

Kérdésem lenne.
Megvettem az ac56u routert. Tetszetős, a súlya is megvan, a melegedése nem jelentős.

Összekötöttem a géppel, feltelepültek amiknek fel kellett települni, be is állítottam a fontosabb paramétereket, de most csak a wifi részt.

only n 20/40 mhz vegyesen, most a 8as csatornán megyek, ezt nézegetem inSSIDer programmal.

Másik szobában van elhelyezve mint általában ahol netezünk, de ugye wifiről lévén szó, nem akarok ráülni a routerre, és a modem is abban a szobában van.

Amit észrevettem, hogy amig csak letettem a szomszádos szobában, addig ment, de 58-72 között ugrált a signál a fent is írt programmal nézegetve.

Most felém fordítva a signál 43-44 felé van ha csak megy a net és nem csinálok semmit. Ha tölt vagy böngészgetek, akkor fel szokott csúszni 58ig is, és ha csak gy betöltött lapon nézegetek, akkor megint lemegy 40+ ra.

Kérdésem, hogy ez miért van. Kell e tenni valamit a beállításoknál, amivel a vétel jobb lehet esetleg. Érdemes e valamit beállítani benne.

Ilyesmik.Főleg a jel és a sebesség lenne nekem a fontos.

köszönöm

(#38267) masoo


masoo
tag

Valamint nem találok benne olyan beállítást emeddig, hogy 2,4 és 5 ghz is egyszerre sugározzon. Lehet ilyet?

(#38268) b.lajos válasza Multibit (#38257) üzenetére


b.lajos
tag

Köszönöm a választ (kalinak is), az a helyzet, hogy továbbra is bizonytalan vagyok a melyik router legyen kérdésben. Gondolom a jövőt tekintve jobb az ac56u, illetve egy 50nm-es lakást le tud fedni maximálisan, na majd még gondolkodom.

Az alaplapom egy MSI H97 GAMING 3, tehát gigabites a hálózat. Azt megtudom nézni, ellenőrizni valahogyan, hogy az alaplap-e a hibás?

b.lajos

(#38269) masoo válasza masoo (#38267) üzenetére


masoo
tag

ez utóbbi dual band kérdést megoldottam :) a felső hozzászólás még esedékes.

(#38270) masoo válasza b.lajos (#38160) üzenetére


masoo
tag

Szia, én ugyan abban a gondban voltam mint te!

n18u vs ac56u.

Az 56u egészen kiváló router, azt választottam végül. Most helyeztem üzembe, a mai nap folyamán, bár már tegnap megjött. Az oka a router cserének az volt, hogy egyfolytában eldobra a hálózatot a másik Belkin routerem ami lassan 6 éves volt. Nem tudtam, hogy a laptop wifi kártyája hal el, vagy a router, és a routert cseréltem le első lépésben. Ez most eddig stabil, nem is dobott ki, stb, de idővel meglátjuk visszatér e a folytonos szakadás.

Azt tudom neked most mondani, hogy ha max jelerőt akarsz, akkor n18u, mert a külső antenna jobban állítható, jobb jelszintet is biztosít. Nem vagyok e téren 100%osan megelégedve az 56uval. A belkinem jelereje 44 felé volt 2 külső antennával inSSIDer-ben, ennek helyezgetések után 47es, de ha tölt a net a signal 58 körülire is felmegy, a töltés végével visszamegy 47re. Furcsa ez nekem, erre is kérdeztem rá elöbb.
Biztos, hogy ilyen gondod nem lesz n18al, nekem Belkinnel sem volt.
Ha viszont átviteli sebesség fontos másolgatáskor, fontos a dual band (tabletem nekem is az 5ghz sávon megy, a laptop meg a 2,4en) akkor 56u

(#38271) Gubek-Einste válasza masoo (#38266) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem ide való kérdés, menj át EBBE a témába.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#38272) windlord


windlord
őstag

Van tapasztalat a Linksys WRT610N v1 -el kapcsolatban.

Otthoni hálózathoz szeretném.
Netet osztani, valamint tv, médialejátszó, laptop -ot rendelne kábelen hálózatba.
FullHd filmeket szeretnék lejátszani, innen jött az 5let egy Gigabit router ügyében.

Egy Asus RT-N10E -t váltana.

(#38273) jeni válasza windlord (#38272) üzenetére


jeni
félisten

Hello
Kérdés az,hogy mennyiért kapnád meg,ehhez kellene a többit viszonyítani. Ugyanis kifutott modell,így gondolom használtan jutnál hozzá.
Itt írnak róla.
Az ellen oldal milyen nálad tud 5Ghz-t fogadni?
Ha nem,és elegendő a 2,4Ghz akkor az Asus RT-N18U-t érdemesebb megvenned,ez még külső antennás és jobb vételt nyújt,mint egy beépített kivitel.
Most ajánlottak nagyon az Asus routereik.

(#38274) windlord válasza jeni (#38273) üzenetére


windlord
őstag

Használt, persze.
9ért, ha odaadom az Asus-t.
Amúgy 12k.

Nem játszana az 5GHz, csak a Gigabit miatt gondolkodtam el.
Mondjuk kábelen a mostani kis Asus is ki tudna használni a maga 100Mbit -jével...
A WiFi -vel nem vagyok a jelenleginél kibékülve...

(#38275) Multibit válasza windlord (#38274) üzenetére


Multibit
veterán

12 HUF egy Linksys WRT610N v1-ért??? :Y
Palira vesznek.
Elolvastad az összefoglalót?

[ Szerkesztve ]

(#38276) windlord válasza Multibit (#38275) üzenetére


windlord
őstag

Elolvastam.
Az aprón e pénz környékén mennek.
Nem ér annyit, vagy megéri a kért árat?!

[ Szerkesztve ]

(#38277) Multibit válasza windlord (#38276) üzenetére


Multibit
veterán

(#38278) windlord válasza Multibit (#38277) üzenetére


windlord
őstag

Ezért tettem fel a kérdést és "jöttem" ide.
Érdemes-e venni egy Linksys-t használtan... de akkor megkaptam a választ!
Köszönöm!

(#38279) n000rbi


n000rbi
senior tag

Sziasztok,

hozzánk még csak most ért el a 60Mbit-es net, így az öreg Linksys wrt54gl-t kéne leváltanom (a 60 ugye sok lenne neki, nemde?) Szívesen maradnék a márkán belül, de ha jobbat tudtok, azt is meghallgatom :) Nagyon köszi!

Üdv,
Norbi

(#38280) TheProb válasza TheProb (#38245) üzenetére


TheProb
veterán

erre valaki?

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#38281) Gubek-Einste válasza n000rbi (#38279) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A Linksys eszközök már nem ajánlottak.
60-as nethez elég lehet egy Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND is de ha gondolsz a jövőre akkor már gigabites típust veszel, ebben az esetben Asus N18U vagy TP-Link 1043NDv2 ha nem kell az 5 GHz támogatás, ha kell akkor Asus N56U/N65U/AC56U/AC68U vagy TP-Link 3600/4300/4900/Archer C7.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#38282) Gubek-Einste válasza TheProb (#38280) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha nem kell az 5 GHz-s wifi akkor 1043NDv2, ha kell akkor 4300.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#38283) n000rbi válasza Gubek-Einste (#38281) üzenetére


n000rbi
senior tag

Köszi, a TP LINK 1043NDv2 szimpatikusnak tűnik. egyébként van valami látható különbség a v1 és v2.x között, vagy simán átverhet egy webshop? :)

[ Szerkesztve ]

(#38284) kali válasza n000rbi (#38283) üzenetére


kali
legenda

szia,

látható különbség; link

(#38285) n000rbi válasza kali (#38284) üzenetére


n000rbi
senior tag

Akkor a keresztkérdés: a v2 és v2.1 között van különbség a színükön kívül? :)

(#38286) kali válasza n000rbi (#38285) üzenetére


kali
legenda

a v1 és a v2 közötti különbséget linkeltem, a v2 és a v2.1 között szó sincs ilyenről, illetve más tekintetben sem olyanról, amit a felhasználó direktben megtapasztalna, ellentétben a v1 és v2 különbözetéről.

[ Szerkesztve ]

(#38287) n000rbi válasza kali (#38286) üzenetére


n000rbi
senior tag

Világos, köszi a segítséget.

(#38288) Shingen


Shingen
addikt

Hali!

Tudnátok 10 ezer alatt ajánlani megbízható routert?
Nem kell, hogy cserélhető antennája legyen.
Nővéremnek tp-link van nagyon bevált.

Asus vagy d-link vagy Tenda ezekről vélemény?
Köszi

風林火山

(#38289) kali válasza Shingen (#38288) üzenetére


kali
legenda

szia,

asus rt-n12 d1
tp-link tl-wr841nd
netes sebességet nem írtál, de azért megemlítem, hogy utóbbi gyorsabb wan <-> lan átvitelre képes, mondhatni a 100-as portok korlátjáig (~94 Mbps) tud, az asus inkább csak 70 Mbps környékéig, cserébe az alapban ap és range extender is egyben, amíg a tp-link csak moddolt firmware mellett képes rá.

(#38290) ludsimon


ludsimon
veterán

Sziasztok!

A TL-WDR3600 lanon tudja azt amit a 1043ND v2 tud?

undefined

(#38291) Intruder2k5 válasza ludsimon (#38290) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

LAN-on bármi tudja...

(#38292) ludsimon válasza Intruder2k5 (#38291) üzenetére


ludsimon
veterán

Úgy értem azt a 850-930 Mbit/s-ot?

Jó vétel a 3600-as ebben az árkategóriában?

[ Szerkesztve ]

undefined

(#38293) kali válasza ludsimon (#38292) üzenetére


kali
legenda

szia,

igen, tudja.
amennyiben kell az 5 GHz, úgy tl-wdr3600, ellenkező esetben a tl-wr1043nd v2 is jó.
mind a kettőnek van előnye és hátránya is a másikkal szemben, hiszen az egyik célirányosan csak 2.4 GHz képes, arra kihegyezett antennákkal, a másik pedig dual band, 2.4 és 5 GHz képes, az annak megfelelő osztott antennákkal.

[ Szerkesztve ]

(#38294) ludsimon válasza kali (#38293) üzenetére


ludsimon
veterán

Szerinted akkor ha 1-2 éven belül nem tervezünk olyan eszközt venni ami 5GHz-en is működni fog akkor 1043ND v2 legyen kihegyezett pontos 2.4 GHz-es antennákkal?

[ Szerkesztve ]

undefined

(#38295) sagit


sagit
addikt

Üdv

Adott egy TP-LINK TL-MR3220 V2.3
És egy WD 1 TB-os külső hdd.

Tudom hogy ennek a routernek az USB portja stick és nyomtató kezelésére való de nem lehet rávenni esetleg moddolt frimware-el hogy kezelje a külső vinyót? (amolyan házi felhőnek szánnám) :R

Philips 65OLED803 || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||

(#38296) Intruder2k5 válasza sagit (#38295) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Ha lehet is, nem itt! -> OpenWrt topik

[ Szerkesztve ]

(#38297) kali válasza ludsimon (#38294) üzenetére


kali
legenda

igen, akkor jobb választás lehet.
az 5 GHz akkor javasolt/jó/kell, ha például zsúfolt a 2.4 GHz, vagy elvárt a gyorsabb wifi sebesség.

(#38298) Shingen válasza kali (#38289) üzenetére


Shingen
addikt

köszi!
Pont ez a tp-link van a nővéremnek annak idején ezt választottam.
" ap és range extender is egyben " ez pontosan mit jelent mert nem vágom?

風林火山

(#38299) sagit válasza Intruder2k5 (#38296) üzenetére


sagit
addikt

köszi, bocsi a rossz topikért :R

Philips 65OLED803 || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||

(#38300) kali válasza Shingen (#38298) üzenetére


kali
legenda

azóta még erősebb is kicsivel az újabb verziós (v8) tl-wr841nd, ha attól régebbi van.
sarkítva; képes a wifi útján kapott hálózatot wifi és lan útján is továbbítani, illetve a wifi hálózatot megnyújtani/kiterjeszteni.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.