Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-11 13:42:24

LOGOUT.hu

Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. április

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21451) krx21 válasza kali (#21450) üzenetére


krx21
nagyúr

Igen ezt tapasztaltam... Mert pont egy tl-wr1043nd-es router van a munkahelyemen...

Nekem most az asus rt-n66u-van... Evvel elégedett vagyok! 256Mb ram is van benne és vagy 7.000 Ft-ot visszakaptam a Linksys EA4500-hoz képest...
Egyedül a frimware frissítés ment nagyon lassan... Vagy 2x is ki akkartam kapcsolni, még jó hogy nem tettem...De semmit nem írt ki hogy: vigyázz te barom, dolgozok és nagyon lassú vagyok!
Bár fekvő állapotában mind a kettő elég meleg! Tettem alá egy alacsony fordulatszámmal hajtott 12-es ventit... :) Így már kellemes...

Kérdésem, a beépített gyárilag bekapcsolt tűzfal számít valamit???
Mit érdemes állítani? Igazából, mivel hogy kiváló a sebesség nem állítottam semmit el az alapból, csak a neveket természetesen...

(#21452) kali válasza krx21 (#21451) üzenetére


kali
legenda

nem melegszik túl, hűtés nélkül sem halálozik el a melegedés miatt, van egy adott hőmérséklet működés közben, így tervezték, nincs azzal semmi gond!
a tűzfal használata ajánlott, első védelmi vonalnak tökéletes, beállítása pedig annak függvényében, hogy milyen adott funkciókat használsz, milyen forgalom bonyolódik le...stb!

(#21453) krx21 válasza kali (#21452) üzenetére


krx21
nagyúr

Hát a forgalom: Internet, torrent, multi...

(#21454) tajati


tajati
aktív tag

üdv!
itthon hálózat építés folyik. szükségem lenne egy adsl modemra, 2db routerra és egy swichre. élsókörben ennyi és amikor kész az emelet akkor még 2 db router. nos az lenne a kikötés h gigabites mivel majd lesz a hálózaton egy NAS és szeretnék a hélozaton full hd-s filmeket nézni. általában a hálózaton 2-3db gép (van közöttük mac is) és ugyan ennyi mobil ezköz valamint 2 db médialejátszó lenne, a routereknél fontos h jó legyen a wifi-je mivel főleg a gépek ezen a modon csatlakoznának rá és a filmek és adatok is valószínű ugyanígymennek majd rajata át . tehát olyan cuccok kellenének amelyen zökkenő mentesen megy minden.

köszönöm a segitségel előre is:)

szép napot t.!

(#21455) Beri válasza tajati (#21454) üzenetére


Beri
addikt

ADSL modem a szolgáltatótól, router az első hozzászólásból. Hány portos switchet szeretnél? Minek 4 router egy hálózatba?

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21456) jNk válasza tajati (#21454) üzenetére


jNk
senior tag

Adsl modemet elvileg ad a szolgáltatód és mekkora házatok van hogy 4db wifi ap-ra/router-re lenne szükség ? :)
Szerintem (persze ez a ház méretétől és falaitól is függ) 2db dual band router a megfelelő kliens adapterekkel már elég kell hogy legyen az igényeidhez, maximum később veszel még egyet ha tényleg a határon használod a wifi hálózatokat.

(#21457) tajati válasza jNk (#21456) üzenetére


tajati
aktív tag

4-6 portos a SWICH. elég nagy a házunk. képzelj egy L alaku házat aminek a hosszab vége kb 50-60m a rövidebb pedig 15-20m. a dolgozó szoba a ház egyik végében az enyém meg a másik végében és közöttük sok szoba plusz majd az emelet. rádásul elég vastag falak vannak mivel régi épitésű.

Beri az a baj h elovastam de én ilyen szinten nem értek hozzá és semmit sem mondanak nekem ezek nevek ezért kérném a segíségeteket,

[ Szerkesztve ]

(#21458) lacibacsi válasza tajati (#21457) üzenetére


lacibacsi
addikt

Mekkora házban laksz te? 5-600 m2 (plusz majd az emelet)? Ammán döfi!

[ Szerkesztve ]

Az öregséget onnantól kell számítani, amikor a punci már büdösebb a munkánál.

(#21459) jNk válasza tajati (#21457) üzenetére


jNk
senior tag

A wifi kétség kívüli nagy előnye a kliensek szabadsága, cserébe a 100mbit/s sebességet is csak nagyon optimális körülmények között éri el, ráadásul drágábban mint a kábeles gigabit.
A fontos gépekhez én inkább kábeleznék, de továbbra is tartom hogy 2db jól elhelyezett dual band (2.4GHz és 5GHz) router nagyon jó kezdési alap és valószínű hogy az emeleti klienseket is megfelelően ki fogják szolgálni.

(#21460) tajati válasza jNk (#21459) üzenetére


tajati
aktív tag

mit jelent a dual band? és milyen routert ajánlasz?

[ Szerkesztve ]

(#21461) tajati válasza lacibacsi (#21458) üzenetére


tajati
aktív tag

Nézd ez nem egy olyan fórum ahol belső építészetről kéne tárgyalni és ba.zott nagy a ház igen és szeretnék mindenhol a házban maximális kényelmet hálozat terén ;)

(#21462) kali válasza tajati (#21460) üzenetére


kali
legenda

leírta a zárójelben; 2.4 és 5 gigahertz tartományban is dolgozik az eszköz!
wifi szempontjából nagyon is fontos a belsőépítészet, a wifi sajnos nem tud kénye-kedve szerint terjedni, ha azt ellehetetleníti a lakás milyensége, kialakítása...stb!

[ Szerkesztve ]

(#21463) tajati válasza kali (#21462) üzenetére


tajati
aktív tag

és az 5ghz minden eszkösz kezeli? pl laptom okos telefon stb. és milyen rotert ajánlasz?

(#21464) kali válasza tajati (#21463) üzenetére


kali
legenda

nem, nem minden eszköz kezeli, csak az eszközöben lévő wifi modul pontos típusa alapján lehet meghatározni, hogy csak 2.4 gigahertz tartományban dolgozik, vagy az 5 gigahertz képesség is adott!
az okostelefonok elég szűk keresztmetszet a wifi szemponrjából, a beépített kis antennáikkal már ott sem látják a wifi hálózatot, ahol például egy notebook még simán felcsatlakozik, és megfelelően forgalmaz.
a router esetében nehéz konkrét típust írni, mivel nem írtad, hogy mennyit szánsz rá, bár lehet, hogy a pénz nem számít, de több router esetén pláne nem mindegy, hogy 25 e ft darabja, vagy mondjuk úgy a duplája!?!?
először azt kellene feltérképezned, hogy milyen ellenoldalakkal szeretnéd használni a wifi hálózatot, mert ha nincs dual-band képes eszköz, akkor nincs kihasználva a router dual-band képessége, tehát feleslegesen kidobott pénz!
igaz ez akkor is, ha például csak lite-n eszközök adottak, de te mimo képes n szabványos routert veszel! mondjuk lehet előre tervezni, hogy később kihasználásra kerül majd, de ezt csak te tudod előre!?!?
mondjuk gigabit képes router esetén a legalább a 300 megabit/sec jelölésű n szabványos, és 2 * 2 vagy 3 * 3 mimo képes wifi adott lesz!
csak mellesleges véleményem; az 5 gigahertz tartomány ott érvényesül jobban, ahol a 2.4 gigahertz tartomány már nagyon telített, sok elérhető hálózat dolgozik elérhető közelségben adott tartományban, amiből több is bezavar a te hálózatodnak (főként ha azonos vagy szomszédos csatornán dolgoznak), mert ugye az 5 gigahertz nincs még annyira elterjedve, de van hátránya is az 5 gigahertz tartományban forgalmazó wifi hálózatnak, kevésbé tetszenek neki a falak, és más olyan zavaró tényezők/eszközök, amik a működési frekvenciájuk és/vagy technológiájuk miatt hátrányosan hathatnak rá!
szigorúan saját vélemény, de szerintem amennyiben nincs 5 gigahertz képes eszközöd - tehát külön költeni kellene a router mellett az ellenoldalakra is -, valamint nincs túlzottan telítve a környezetedben a 2.4 gigahertz tartomány, úgy - egyelőre - felesleges dual-band routerek/eszközök beszerzése, ha egyszer nem lesznek kihasználva, de többszörös befektetést jelentenének!

[ Szerkesztve ]

(#21465) jNk válasza tajati (#21463) üzenetére


jNk
senior tag

Az 5GHz-es wifit az a kliens tudja használni amiben van (vagy veszel) 5Ghz-es adaptert. Értelem szerűen a telefonokat nem tudod bűvíteni, de az asztali gépekbe és laptopokba kapható pci express és usb adapter, sőt van wifi kliens/bridge is amit utp kábellel összekötve a médialejátszóval szintén csatlakozhat ezt a frekvenciát használva.
A 2.4GHz-es sávban csak 2 db csatorna használható amivel ki tudod hozni a maximum sebességet, de ez is arányosan csökken a kapcsolódó kliensek számával. Az 5GHz-es tartományban jóval több csatorna van (cserébe kisebb a hatótávja), ezért is lenne jó 2db dualband routert, mert így 4db (egymást egyáltalán nem zavaró) wifi-hez kapcsolódhatnának a telefonok/gépek/laptopok/média lejátszók.
A 20-25e Ft közötti sávban a tp-link wdr4300 és a d-link dir825 van ami külső antennás, gigabites és egyszerre használható mindkettő frekvencia.

(#21466) Claude Leon válasza tajati (#21454) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Ha régi építésű, a vékony falak a veszélyesebbek, ha spórolásból rabicolt.

(#21467) tajati válasza Claude Leon (#21466) üzenetére


tajati
aktív tag

80 falak vannak annyira nem vékonyka :D

(#21468) tajati válasza jNk (#21465) üzenetére


tajati
aktív tag

Csak a probléma az h csak laptop van meg egy asztali ami ráadásul mac nagyon nem lehet. Bővíteni :D

Még 1 ha a média lejátszót utp kábelel kötöm a routerre az nem jobb ? Csak mert akkor nem kell ez a Bridge.

[ Szerkesztve ]

(#21469) werttzui


werttzui
őstag

Sziasztok 15mbit -es netem van. Kéne egy wi-fi-s router, 3 gép lesz hozzá csatlakoztatva, 2 lan 1 wlan-on 10 e-alatt mit ajánlanátok ,stabil, megbízható jó ár teljesítmény arányban?
Köszi!

PENTAX

(#21470) Beri válasza tajati (#21468) üzenetére


Beri
addikt

Még 1 ha a média lejátszót utp kábelel kötöm a routerre az nem jobb ?
Meg se forduljon a fejedben, hogy ha valamit rá tudsz dugni kábellel egy routerre, azt ne úgy csatlakoztasd.

werttzui:
mit ajánlanátok
Az első hozzászólást.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21471) kali válasza tajati (#21468) üzenetére


kali
legenda

a kábelezés a biztos(abb), pláne húzós falak mellett!
usb csatolással is vannak ütűs külső wifi modulok (csak egy példa; link), amiknél nem kell megbontani a gépet, és sokszor jelentősen jobbak a notebook beépített kiszerelésétől is, asztalihoz meg pláne jók, ott kevésbé zavar a kábel és az egység, mivel gondolom nincs hurcolászva a munkaállomás - notinál már zavaróbb lehet!

(#21472) jNk válasza tajati (#21468) üzenetére


jNk
senior tag

Az iMac-ek szerintem már régóta dualband wifivel rendelkeznek (802.11a/b/g/n), de ennek neked kell utánanézni, a laptopokhoz pedig 5e Ft-tól kapható olyan usb adapter.

A nagy sávszélesség igényű eszközök kábeles csatlakoztatása mindig jobb és ha azt is tudod hogy a kliensek mekkora sebességet használnak majd akkor könnyebb lesz router(eke)t is választani.

(#21473) tajati válasza jNk (#21472) üzenetére


tajati
aktív tag

mac minim van és igen a/b/g/n-es de ha jól tudiom mindegyik noti a házban ezt a négyet támogatja, akkor nem is kell ez az usb-s cucc ugye?

és milyen swichet ajánlotok?

[ Szerkesztve ]

(#21474) nandinho1334


nandinho1334
csendes tag

Sziasztok!
Valaki tud valamit erről a routerről: Netgear WNR2000v3?
Bármilyen tapasztalat érdekel, leginkább az hogy ténylegesen mennyit képes átvinni, digis 80/25-ös netem van, képes lenne-e e lekezelni rendesen?

(#21475) Beri válasza jNk (#21472) üzenetére


Beri
addikt

Mutass ötezerért dualband adaptert.

tajati
a/b/g/n-es de ha jól tudiom mindegyik noti a házban ezt a négyet támogatja
Attól még nem dualband.

nandinho1334
80/25-höz 100-as routert nem veszünk.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21476) nandinho1334 válasza Beri (#21475) üzenetére


nandinho1334
csendes tag

Dehát 300-asnak van írva, arra gondolsz hogy valójában csak 100-at képes átvinni?

http://www.lantel.hu/netgear-wireless-routerek-munkara-jatek/t/wnr2000_netgear_300_mbps_wireless_n_rotuer_4x10_100_switch.htm

(#21477) Beri válasza nandinho1334 (#21476) üzenetére


Beri
addikt

100as switch van benne.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21478) Greenbook válasza Beri (#21475) üzenetére


Greenbook
tag

Kipróbálva jóféle...
Most nem elérhető sajna...
Dualband-nak említik azt ami tudja minkét használatos frekvenciát még ha éppen nem is egy időben...
:B

[ Szerkesztve ]

http://csatlakozok.atw.hu

(#21479) Coolmat


Coolmat
őstag

5000Ft-os dual bandes USB vevő a kedvenc márkánktól: [link]

(#21480) tajati válasza Beri (#21475) üzenetére


tajati
aktív tag

jó most kezdek felvilágosodni :D és a akkor és dualbanded egy egyidejűleg több gép is tudja használni? pl. az 2.5 ghz a másik 5ghz? ill. ezt be kell állítani vagy tudja magától? (Bocsi a tirpák kérdésekért csak nagyon nem vagyok ebben otthon)

Köszönöm üdv t.

(#21481) jNk válasza tajati (#21480) üzenetére


jNk
senior tag

A routert a használt frekvenciá(k)tól függetlenül több gép is tudja használni, de ha olyan dualband routert veszel ami egyszerre képes a 2.4GHz és 5GHz sávban adni (két külön ssid pl.: homewifi-24 és homewifi-5) akkor az 5GHz-et ismerő kliensek csatlakozhatnak a homewifi-5re míg a telefonok és amikben csak b/g/n adapter van a homewifi-24hez.
A fenti esetben a wifi egyik gyenge pontját lehet minimalizálni, amiben az egy routerre/ssid-hez kapcsolodó kliensek "lassítják" egymást.

(#21482) Beri válasza tajati (#21480) üzenetére


Beri
addikt

Léteznek szimultán dualband routerek, ők tudnak egyszerre mind a két sávban működni. Vannak sima dualbandek, ott kiválasztod, hogy melyiket szeretnéd. Meg van még 2.4-es n-es router is dögivel. Hálózati adapterekből is kapsz dualbandet, meg 2.4-eset.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#21483) tajati válasza jNk (#21481) üzenetére


tajati
aktív tag

Tehát amit néhány hozzá szólással fentebb írtál tp-link wdr4300 és a d-link dir825 azok egyszerre tudják a két frekvenciát ugye? és akkor azokat meg is vehetem?

Beri : :R

üdv t.

(#21484) vargalex válasza tajati (#21483) üzenetére


vargalex
félisten

Hi!

Igen.

Alex

(#21485) tajati


tajati
aktív tag

Létezik gigabites utp kábel vagy vagy jó a hagyományos utp kábel gigabites hálozathoz.

(#21486) kali válasza tajati (#21485) üzenetére


kali
legenda

minimum cat5e, de inkább cat6!

(#21487) tajati válasza kali (#21486) üzenetére


tajati
aktív tag

ok köszönöm !

(#21488) tajati válasza kali (#21486) üzenetére


tajati
aktív tag

ok köszönöm !

(#21489) tajati válasza vargalex (#21484) üzenetére


tajati
aktív tag

most igy gyorsan átfutott a fejemen tp-link wdr4300 nem okoz gondot 2-3 (néha több) gép , nyomtató média lejátszó meg okostelofon kezelése egyidejüleg? (nem találtam sehol hardver specofokációt)

(#21490) kali válasza tajati (#21489) üzenetére


kali
legenda

nem!

(#21491) puglife válasza tajati (#21460) üzenetére


puglife
csendes tag

Hello! a dualbrandes cuccok közül nekem Linksys e2500-as van, én mindenképpen ezt javasolnám Neked.megvétel előtt teszteltem több márkát is, elég alaposan utánanéztem, és bizton állihatom, nem fogsz benne csalódni. Ha egy kicsit táposabb router kéne,csekkold az e4200est! z még brutkobb! remélem tudtam kicsit segíteni!

I DIDN'T CHOOSE THE PUG LIFE THE PUG LIFE CHOSE ME

(#21492) kali válasza puglife (#21491) üzenetére


kali
legenda

olvastad, hogy mekkora területen és milyen környezetben szeretné használni?
a belső kis antennákkal szerelt routerek oda kevésnek bizonyulhatnak, mert a fizika és a matematika törvényeit még a liksys/cisco sem írhatja felül...
meg az e2500 gigabit képes? :U

[ Szerkesztve ]

(#21493) tajati válasza kali (#21492) üzenetére


tajati
aktív tag

Erről a switchröl mi a vélemény? Meg éri vagy másikat ?

(#21494) kali válasza tajati (#21493) üzenetére


kali
legenda

nem használtam még ilyet, de látatlanban megvenném, biztos nem rossz!
switch esetében nem kell annyi kompromisszumot kötni, nincs akkora szórás.

(#21495) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Üdv. WALL-E-ről mit tudtok? :D

(#21496) n@p@lm


n@p@lm
őstag

sziaszok!
most éppen a TP-Link 1043ND routerrel szemezek
az első hsz-ben azt írjátok hogy csak fájl megosztásra használható az usb port, a gyártó honlapján meg hogy megy a printer sharing is.
melyik igaz?

(#21497) bLaCkDoGoNe


bLaCkDoGoNe
veterán

Sziasztok, az első hozzászólás mennyire tekinthető frissnek? Egy cimborám keres routert magának, és azt javasolnám, hogy az ott felsoroltakból válogasson, ehhez viszont jó lenne tudnom, hogy ezek aktuális modellek-e, mivel a srác nem nagyon ért a dologhoz.

Köszi!

"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

(#21498) kali válasza n@p@lm (#21496) üzenetére


kali
legenda

Multi-functional USB 2.0 port - Easily share printers, files or media with your friends or family locally or over the internet
forrás; link

bLaCkDoGoNe; részint aktuális, de nem teljesen friss!

[ Szerkesztve ]

(#21499) n@p@lm válasza kali (#21498) üzenetére


n@p@lm
őstag

akkor megy, köszi.

(#21500) bLaCkDoGoNe válasza kali (#21498) üzenetére


bLaCkDoGoNe
veterán

Köszönöm, van esetleg olyan modell, amit még érdemes lenne javasolni neki, és hiányzik a listából? Kb. 4-5 eszközt kellene kiszolgálnia, vegyesen Wi-Fi-n és etherneten keresztül, legyen megbízható és ne nagyon legyen drágább, mint 10k HUF.

(Én sajnos nem vagyok már benne a témában, nagyjából 10 éve ugyanazt a routert használom. :) )

[ Szerkesztve ]

"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen routert? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.