Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• brd

nagyúr

válasz Fire/SOUL/CD #19460 üzenetére

Elolvastam, köszi, pont azt csinálja, amit gondoltam. A módosításokat nem az eredeti blokkokon végzi, hanem átirányítja egy másik területre, és az átirányított területre vonatkozó olvasásokat is átirányítja ide, így tudja egy pillanat alatt visszaállítani a védett állapotot, hiszen csak annyit kell tennie, hogy újraindítás után már nem irányítja át a műveleteket.
    Mondom, a TRIM melletti sérülést el tudom képzelni: nem tudják/akarják blokkolni a TRIM parancsokat, ezért szerencsétlen OS elküldi az SSD-nek, hogy az a blokk törölhető/felülírható, amikor az nem is módosult (mert ez a "rendszervédős" software máshová irányítja a módosítási parancsokat). De a GC-nél hogy okozhat gondot? A GC-s SSD a futó OS milyenségétől, és működésétől függetlenül (kivéve persze a nagy adatmozgást, mert olyankor háttérbe vonul) mozgatja a blokkokat magán belül, még akkor is, ha nincs is adatkábel dugva rá, és az OS ebből semmit sem vesz észre, mert az OS az általa megcímzett adatblokkokban mindig ugyanazt az adatot látja (írja/olvassa). Azaz az egész OS/BIOS/Virtual módos/etc. móka alatt működik a GC. Ha ez így hibát okozna, akkor az ilyen programok nélkül is adatvesztést/sérülést jelenthetne.

Btw. kipróbáltam, környezet: CTM v2.9.161985187, Kingston SVP100S2/96G (támogatja a TRIM-et, valamint ettől független GC-vel is bír), ICH9M-E, Intel RST 9.6, 27 GB-os W7 partíció, kb. 12 GB üres hellyel, ez volt a védett partíció, erre végeztem a másolásokat (kb. 2 GB-nyi adat), valamint telepítettem egy Operát is a CTM telepítése utáni újraindítás után, és erről az állapotról készítettem snapshotot.
    Ha a W7-ben a disabledeletenotify-t 0-ra állítom, akkor egy CTM telepítéskori snapshot visszaállítás, másolás a védett partícióra, visszaállítás, másolt adatos állapot visszaállítása, másolt file-ok letörlése, újraindítás után másik kb. 2 GB adat rámásolása a W7 partíciójára, másik állapot visszaállítása, majd CTM telepítéskori állapot visszaállítása közben megborul valami. Ez jó eséllyel attól van, hogy a TRIM olyan helyekre lesz kiadva, ami nem törlődik valójában, mert a CTM máshová irányítja az eredeti helyre vonatkozó írási utasításokat. A telepített Opera is megsérült, ha eltávolítottam, és egy olyan állapotot állítottam vissza, amelyben telepítve volt. A CTM kb. 1.5 GB-nyi szabad helyet írt a másolgatások, és snapshotok készítése/visszaállítgatása után (ez az a terület, amit a CTM tud felhasználni a snapshotok számára).
    A TRIM-et kikapcsolva viszont a fentivel megegyező műveletekkel nem tudom megborítani. A partícióra másolt 3 GB-nyi adat sem sérül meg, és az Opera is tökéletesen működik.
    Te valami mást is csináltál, amitől megborult, vagy az általad használt CTM volt hibás.
    Már csak azt kell kitalálnod, hogy hogyan tudnám számodra hitelesíteni a tesztet. ;)
    Addig is, itt van 2 db. kép a kikapcsolt TRIM melletti gyötrésről.

Új hozzászólás Aktív témák