Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-05-29 16:15:37

LOGOUT.hu

Szerkesztés alatt!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1014) Martin97 válasza BenQhunria (#1010) üzenetére


Martin97
aktív tag

Akármilyen usb-s töltővel töltheted.

Akkor kicsit szakmaibban: A bankok kapacitását a li-ion cellák feszültségén adják meg. (Legalábbis a legtöbbjét, mert ez nagyobb szám.)

Na mármost a cellák középfeszültsége 3,6-3,7V (típustól függ) ami ekkora feszültségen 10ah-ás az 5V-on 10X(3,7/5)X0,9=6,6Ah-át ad le. DE EZT NE KEVERD AZZAL AMENNYIT A TELÓBA TUD TÖLTENI!!!

Mivel a telódban is li-ion/poli akku van, aminek szintén a fentebb említett középfeszültséggel rendelkezik, ezért ha 5V-on 2Ah-át, vesz fel a telefon (10Wh), akkor az akkuba kb. ennek 90%-a hasznosul töltés formájában, a veszteség miatt, tehát kb. 9Wh, ami 3,7V-on 2,43Ah-át jelent.

LEEGYSZERŰSÍTVE:
Így a legegyszerűbb számolni, ha telefont, tabletet, vagy akármilyen eszközt töltesz a bankról amiben 1, vagy több párhuzamosan kötött li-ion/poli cella van:

10X0,7,25=7,25ah. Ez nagyon leegyszerűsített, de kb lefedi a valóságot.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért tölt kevesebbet a bank, mint amennyi a kapacitása, hogyha mindkét eszközben ugyan olyan kémiájú akkuk vannak!?

Nagyon egyszerű. A bank először átalakítja az akkuk feszültségét (ami a cellák töltöttségtől függően 3-4,2V között változik) konstans 5V-á.(Itt már van némi veszteség) Amit kábelen keresztül a töltendő eszközbe továbbít (itt is van veszteség), amit a töltendő eszköz 5v-ról átalakít 4,2V-á amennyivel tölti az akkut. (Értelemszerűen ennél az utolsó transzformálásnál is van némi veszteség.)

A fentebbi totál leegyszerűsített képletbe belevettem már a transzformációkból és továbbításból származó (hő)veszteségeket is. Ez csak támpont értékű, mert sok tényező befolyásolja a veszteségek nagyságát.

Akinek nem világos valami, az nyugodtan kérdezzen, és megpróbálom megmagyarázni. :)

Szerk: ezt a fejtegetést az összefoglalóba szántam, de gondoltam tisztábarakom a dolgokat, mert volt néhány félreértés.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.