Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52881) pandur99


pandur99
aktív tag

Mindig elképedek, amikor azt olvasom, hogy a kezdőknek adapterezett manuális objektíveket meg hasonlókat ajánlanak azzal a felkiáltással, hogy így lehet az alapokat megtanulni. Én jó 50 évvel ezelőtt kezdtem fotózni, és mit nem adtam volna a mai technikáért! Az ember elment valahová külföldre, fotózott diára pl., és itthon derült csak ki, hogy van-e köztük használható. Ez csak egy példa. De az AF-től a rekeszprioritásig meg a P módig rengeteg olyan segítség van, ami jó fotókhoz vezet, és mint ahogy ezt a posztot is úgy írom, hogy fogalmam sincs a programozásról, fotózni is lehet úgy, hogy az ember a fénytan alapjaival nincs tisztában. Aki komolyan bele akar mélyedni a fotózásba, az úgy is szerez forrásokat és megtanul ezt-azt. Ez rossz gép, vagy nagyon macerás alkalmazás csak elrettenti a kezdők jó részét. Gépet úgy kell szerintem ajánlani, hogy pénztárca és felhasználási terület függvényében válasszunk megfelelőt.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#52882) tvamos válasza haruspex (#52876) üzenetére


tvamos
nagyúr

Azert irtam a Canont, mert szerintem jobb az AF, ami itt szempont lesz, meg nekem jobban tetszenek a jpg szinek, ami mondjuk erosen szubjektiv... de igy gondolom.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#52883) lugosi válasza MittuDomain_ (#52871) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én a saját tapasztalatom alapján írtam amit írtam. A családban és az ismeretségi körben próbálkoztam olyat ajánlani, hogy manuális objektívek (M42 és F) dslr vázra, és csalódás lett a vége. A képek nagy része nincs rendesen fókuszálva, a fénymérés vagy működik vagy nem (nikon dslr-ek voltak kéznél, azokon nem), nyűgös a dolog adapterrel bajlódni (rászorul, akkor most hogy is kell levenni, fogd már meg, nem értem stb).

Sokkal inkább elvette a kedvét az érintetteknek, mint hogy eljussanak odáig, hogy bármit is tanulnak. Azt tanulták, hogy a szomszéd gyerek az alap kittel nagyon jól használható képeket lő, az ő képeik pedig vackok, mert addig el se tudunk jutni, hogy egy kép jó-e vagy se, hogy teljesen életlen és túl sötét vagy túl világos.

Olyan ez, hogy ha valaki belefog a hajómodellezésbe, nem az 1 évig tart összerakni olyan bonyolult a kötélzete c. darabokkal kezd.

Csizmás:
"még jobb lenne egy 550/3100 szintű ötösmetró alagút fényességű kereső"

Ezen is mindig csak forgatom a szemem mikor írjátok, hogy "sötét" obi, meg kereső. Egy 3.5-5.6 fényerős zoom nem fényerős, de ez a sötétezés annyira erőltetett. Biztos páran fotóztatok ti is jó kis régi gépekkel, azok között nem egynek tényleg sötét volt a keresője. Sok mai belépő gép keresője messze világosabb, mint a régi levélnehezékeké, és egyébként is atuofókuszosak, nem a keresőben kell összeszenvedni, hogy éles lesz-e a kép vagy sem. Annyira meg ugye csak nem sötét az a kereső, hogy pl a kutya helyett a gazdáját fényképezed le.

Szóval szerintem sokszor egyfajta szakmai sznobizmusba esően túlzásba tudtok esni, csak éppen a low-end fetisizmus irányában.
A kezdő nem szenvedni, meg gépészkedni akar, sőt amennyire én látom, sok esetben kifejezetten káros, mikor valaki a fényképezés "kütyüzős", állítgatós, bogarászós részébe szeret bele.

(#52884) tvamos válasza lugosi (#52883) üzenetére


tvamos
nagyúr

A masik veglet, amikor a PHD-s kollegam megkert, avassam be a fenykepezes alapjaiba... tud olyat kerdezni!
Azonnal atlatta, hogy o nem fog manualozni.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#52885) 1eske


1eske
tag

Nos visszatértem, ugyanis sikerült kipróbálni élőben is végre a Fujikat amit ajánlottatok.

- X-T30:
Először ezt fogdostam meg, mivel ez lenne a legesélyesebb, de mikor kézbe fogtam nagyot csalódtam. Valahogy nem volt kényelmes fogni, a markolat nagyon kicsi volt rajta, gyakorlatilag nem is létezett és nem sok helye se volt a kezemnek úgy álltában főleg ha fent volt egy objektív a gépen. Pedig súlyra, méretre és minőségben teljesen rendben volt, kezelésben is elég jó, ez a joystickos dolog sokkal kényelmesebb mint gondoltam.
Nézegettem hozzá Amazonon, de fogalmam nincsen hogy mennyivel lenne kényelmes ezekkel a fogása. Grip nélkül kicsit nagyobb kezű embernek nem egy kézbe nem lehet megfognia biztonságosan, kész.

- X-T3
Ezt az eladó ajánlotta nagyon, mert 2 memóriakártya hely is van benne, ami számomra egyáltalán nem fontos, de szerinte ez nagyon jó funkció...mivel nem vagyok profi fotós nem leszek rosszul ha egy memóriakártya hiba miatt elszáll minden fotóm. Maga a váz sokkal komolyabb és jó volt kézbe venni, de összességében túl nagy volt nekem, de biztos robusztusabb és könnyebb kezelni a sok vezérlőegység miatt a vázon. De ha azt vesszük hogy képminőségben ugyanott van mint a T30-as, akkor azt az 300 eurót nem éri meg nekem a különbség.

- X-T100
Ezt már csak kíváncsiság miatt is megnéztem, de hihetetlen "olcsónak" érződött már kézben is, a gombok minősége se volt olyan jó mint a T3x-eknél és ennek a fogása még a T30-nál is rosszabb volt, mert teljesen sima volt az eleje.

- Sony A6400
Ami egyből szembetűnt hogy sokkal kisebb a kijelzője mint a többinek és ez nekem zavaró volt, de összességében jónak nézett ki, bár a touchscreenjét eléggé szidta az eladó a Fujihoz képest, annak ellenére hogy neki egy 7-es szériás Sony Alphaja van.

Összességében meglepődtem hogy a jelenleg LX100-asomnak mennyire jól kitalált ergonomikus fogása van ezekhez képest, jó volt kézbe fogni ezeket, talán a X-T30-at kibérlem egy-két napra, hogy megnézzem milyen, de a legjobb ha egy grippel együtt tudnám kipróbálni.

Egyelőre ennyi, most gondolkodás és további olvasgatás jön :)

[ Szerkesztve ]

(#52886) Rapid136 válasza lugosi (#52883) üzenetére


Rapid136
őstag

" jó kis régi gépekkel, azok között nem egynek tényleg sötét volt a keresője. Sok mai belépő gép keresője messze világosabb, mint a régi levélnehezékeké, és egyébként is atuofókuszosak, nem a keresőben kell összeszenvedni, hogy éles lesz-e a kép vagy sem. "

ez azért baromira nem igaz, egyfelől a régi gépek még PENTAPRIZMÁ-sak voltak, mig a belépő gépek olcsóbb, sötétebb PENTATÜKRÖS keresőt kaptak...
egy átlag japán filmes váz keresője nagyobb és világosabb is, a mérőékes technikának köszönhetően meg elég könnyen lehetett élesre állítani
még a Prakticáét is (a Zenitet ne keverjük ide)
az utolsó mondattal meg azért megalázod azokat a fotográfusokat, művészeket, sajtósokat akik ilyen gépekkel is simán hozták a kötelezőt
nem az autofókusszal és a digitális gépekkel kezdődött a fotózás :)

Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

(#52887) Ðávid


Ðávid
aktív tag

Sziasztok!

Nagyjából egy évvel ezelőtt kértem tőletek segítséget gépvásárlás ügyében. Akkor végül egy D90-et vettem, mert először látni akartam, hogy megy nekem komolyabb géppel a fotózás. A fő cél továbbra is madarak fényképezése. Elkezdtem gondolkozni azon, hogy egy tükörnélkülit szerezzek be, mert sok esetben megzavarja a madarakat a D90 hangja.
A Nikon F bajonettes objektíveket viszont szeretném megtartani. Egyszer olvastam valahol róla, hogy léltezik adapter aminek segítségével másik foglalatra is fel lehet tenni őket. Beszereznék egy ilyet és akkor elég csak egy MILC vázat vennem. Használtan vennék egyet a Hardverapróról. A keret 50 ezer Ft. Létezik ennyiért olyan, amit érdemes megvenni?

Szerk.: Nézőkét szeretnék, nem az LCD-t akarom használni.

Előre is köszönöm a segítő válaszokat! :R

[ Szerkesztve ]

(#52888) Muerte68 válasza 1eske (#52885) üzenetére


Muerte68
addikt

A plusz markolat nagyon sokat segít a fogáson,a T3-pedig jóval komolyabb gép minden szempontból nem véletlen drágább annyival.
Eleinte én is használtam a plusz markolatot de megtanultam másképp fogni a gépet és azóta nem használom a kisebb méret nekem sokszor számít.
De vannak bőr féltokok is az is dob a markolaton és jól is néz ki.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#52889) Mr.Csizmás válasza 1eske (#52885) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

a fujikon egy L-plate, vagy grip nagyon sokat segít, ebayról 20-50€ körül megjön. mondom ezt az átlagnál kisebb férfi kézzel :K

szerk: vótmá, köszi Muerte :B

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52890) 1eske válasza Mr.Csizmás (#52889) üzenetére


1eske
tag

Mi a különbség az L-plate és a grip között?

Én X-T30-hoz csak ezt találtam, gondolom ez az L-plate, ami annyira nem nagyobbítja meg a gépet sem szerintem. :K

A Grip gondolom extra akksival is jár és az a nagy darab amivel portréban is lehet fotózni kitekert kéz nélkül, ezt próbáltam a boltban is, de az már rettentő naggyá teszi a gépet.

Muerte68:
A T3 mitől komolyabb gép? :F Specifikációk alapján csak ergonómiában, gombokban és a viewfinderben van eltérés, de a szenzort és a benne található technika az teljesen ugyanaz mint a 30-asban.

[ Szerkesztve ]

(#52891) t72killer válasza 1eske (#52890) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

A t3 videós képességei komolyabbak pl. Egyébként uaz a szenzor, stb.

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#52892) Mr.Csizmás válasza 1eske (#52890) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

L plate általában csak "mechanikus" bővítés, nem jár plusz akkuval, ellenben bővíthető cage/rig-gé videózáshoz, követőállvány, meg ilyen profibb dolgok. pölö [link]

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#52893) Muerte68 válasza 1eske (#52890) üzenetére


Muerte68
addikt

Sokat számít az Lplate plussza nekem is az van
Ha a dupla kártyahely,a kétszeres méretű kereső jobb videó nem számít akkor neked nem éri meg, valóban akkor elég a T30.

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#52894) tvamos válasza 1eske (#52890) üzenetére


tvamos
nagyúr

A T3 idojaras allo is.

(#52887) Ðávid
Szerintem nem jon ki 50 ezerbol egy Nikon F --> Valami adapter, ha akarsz autofokuszt is.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#52895) 1eske válasza Mr.Csizmás (#52892) üzenetére


1eske
tag

Köszönöm a felvilágosítást!

Muerte68

Sajnos ezek pont nem számítanak, úgyhogy marad a T30 egyelőre

tvamos
De ha jól tudom a Fuji nem vállal garit a beázásra akkor sem, csak van benne valamennyi védelem, hogy ha pár csap eső ráesik nem fog beázni vagy hasonló. Igaz?

Más

Egy kicsit filozofikusabb kérdést tennék fel most az ittenieknek. Most már tényleg csak azon agyalok, hogy kell-e nekem, az legalább eldőlt hogy mire lenne érdemes váltani ha szeretnék.
Még ha "csak" a T30-at nézzük egy jobb kit-obival (és még nem vettem hozzá semmit) akkor az 1300 EUR, ami most a csodás Ft árfolyammal számolva bőven 400 ezer felett van. Próbálom meggyőzni magam, hogy kihasználnám-e vagy sem, ugyanis a mostani LX-100-at akár nyaralásokkor is egyre kevésbé veszem elő mióta jó kamerával rendelkező mobilom van.
Ha néha elmegyek túrázni akkor magammal viszem és lövök egy párat, de nem mindig esett hanyatt az elkészült képektől.

Most egy barátom vitt bele ebbe a témában, aki hobbiból szokott fotózni, pénzt nem keres vele, de azért egész jól el lehet szórakozni. Kérdés, hogy egy ilyen kamerában mennyivel több lehetőség van, mint a mostaniban vagy egy mobiltelefonban? A mostaniban kötött volt a lencse, így sok variáció nem volt, nagyon messzire nem lehetett vele zoomolni, illetve a hátteret se lehetett úgy mosni vele, gyengébb fényviszonyok között pedig szintén elvérzett.

Ezzel ellentétben könnyű és kompakt, nem kér sok kenyeret. Ja és sokkal olcsóbb

Ezt csak egy ilyen gondolatébresztőnek írtam le, hogy aki volt hasonló helyzetben, attól szívesen meghallgatnám, hogy mi volt a döntő tényező :)

(#52896) kovy79 válasza 1eske (#52895) üzenetére


kovy79
őstag

Hasonlóan voltam én is. :)
A kis D40-est használgattam, a Pana TZ22-t meg mindig bedobtam, vittem. Mellettük meg legtöbbször a telefont használtam (no persze általában gyakorlati és nem művészi okok miatt).
Aztán néha jól jött volna egy nagyobb tudású/jobb videós képességű gép.
Pár ilyen alkalom után meghatároztam egy összeget, amin belül maradva megpróbáltam a legjobb, nekem legmegfelelőbbet megvenni.
Ez lett a G80, amivel eddig nagyon meg vagyok elégedve. :)

''ha annyira NAGY hozzáértő vagy akkor azt is tudnod kell(ene) , hogy a 9550 ugyanaz mint a 9700-as!'' by bandika2006

(#52897) Ðávid válasza tvamos (#52894) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Nem létszükséglet az autofókusz. Most is anélkül fényképezem. Ennek fényében sincs semmi 50 ezerig? (Ha nagyon szükséges kicsit tudok feljebb menni.)

(#52898) lugosi válasza Rapid136 (#52886) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

"az utolsó mondattal meg azért megalázod azokat a fotográfusokat, művészeket, sajtósokat akik ilyen gépekkel is simán hozták a kötelezőt
nem az autofókusszal és a digitális gépekkel kezdődött a fotózás"

Tekintettel arra, hogy arról van szó, hogy mit ajánljunk egy kezdőnek, ez teljesen irreleváns.
Világhírű képek készültek dagerrotípiára és nagyformátumú fa gépekkel is, mégsem ajánlanám ezeket (sem) kezdőknek.

A kereső világosságának pedig továbbra is azt gondolom, hogy sokkal kisebb jelentősége van a mai korszerű autofókuszos objektíveknél, mint annak idején amikor csak manuális fókusz létezett.

(#52899) tvamos válasza Ðávid (#52897) üzenetére


tvamos
nagyúr

Attol fugg, milyenek az objektivjeid. Ha nincs apertura ring, akkor nem tudsz majd rekeszt allitan.
Vagy a vazra szannal 50 ezret? Mert akkor el vagyok tevedve.

(#52886) Rapid136
"nem az autofókusszal és a digitális gépekkel kezdődött a fotózás"
Persze, de minek kuzdjenek vele, ha ma mar van ra megoldas!?.. Mint ahogy nem megyunk szakocaval vadaszni, meg bort kikesziteni, hanem bemesz a boltba, es veszel husit, meg uj farmert.
Bocsas meg, ha nem pont jo a hasonlat! Ez jutott az eszembe.
A masik meg, a mobiltelefonjaban is van az embereknek AF, ha annal jobbat akar, ne karhoztassuk mar folyamatos kuzdelemre az eles kepekert. Plane egy kozepes, vagy hoszabb televel, kezbol fenykepezve.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#52900) Ðávid válasza tvamos (#52899) üzenetére


Ðávid
aktív tag

Ilyen objektívjeim vannak:
Nikon DX AF-S Nikkor 18-55 mm 1:3.5-5.6GII
Nikon AF Nikkor 70-300 mm 1:4-5.6G
Tokina AT-X SD 150-500 mm 1:5.6

A madarak fotózása szempontjából a 70-300 és a 150-500 mm-es a lényeges. Ezek nem autofókuszosak. A Tokinán van rekeszállítási lehetőség.

Lehet kicsit félreérthető voltam. A MILC gépre szánnék 50 ezret. Az adapter nincs benne ebben az összegben. Tehát azt szeretném megtudni, hogy ezekhez az objektívekhez adapterrel történő használatra milyen gépet tudsz/tudtok ajánlani. A másik lehet már nem teljesen ideillő kérdésem pedig az, hogy mennyibe kerül egy ilyen Nikon F bajonett->MILC adapter.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.