Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#42751) rgranc válasza Throme (#42750) üzenetére


rgranc
aktív tag

:D Közel sem a legfontosabb szempont az eladhatóság, de ott van valóban.
De szerintem még ezzel sem vagyok egyedül, nem is olyan rég volt itt a topikban fórumtárs aki milliós cuccot vett újonnan (németben) visszaküldési garanciával, aminek a költsége a teljes ár egyszámjegyű százaléka volt talán. Na kb. maximum akkora veszteséggel szeretném én is kipróbálni a gépet, akármit is veszek :D

Az viszont erős túlzás hogy mindegy mi van a tesztekben...

[ Szerkesztve ]

(#42752) Tin_Shield válasza #31733248 (#42749) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Persze, de ugyanolyan észérv, ha valakinek nem jön be a Sony kezelése, ergonómiája, a 16-50 taknyolása, a gépek melegedése, a hiányos és csak közepeske minőségű APS-C objektívsor és még sorolhatnám.

(#42753) #31733248 válasza Tin_Shield (#42752) üzenetére


#31733248
törölt tag

Kedves Tin_Shield, ha valakinek nem jön be a Sony valamiért, akkor ne vegye, nincs ezzel semmi gond. :N Egyik rendszer sem tökéletes, ha pont ott nem stimmel valami, ahol számunkra fontos, akkor lépjünk tovább - ilyen egyszerű. Én mindent megkaptam itt (ráadásul jó áron), amit csak akartam. Egy hasonló szett más rendszerben részben nem elérhető, részben drágább, innen nézve tehát mások kínálata lyukas és drága. Természetesen előfordulhat ennek a fordítottja is. :)

[ Szerkesztve ]

(#42754) rgranc válasza rgranc (#42751) üzenetére


rgranc
aktív tag

Nem tudok már szerkeszteni, de kicsit visszatérve a "mindegy mi van a tesztekben" részre, a dpreview tesztekben pl. össze lehet hasonlítani a teszteredményeket, a GX80 82 pontját az a6000 80 pontjával területekre is lebontva, és képminőségben (raw és iso is) és fényszegény teljesítményben is jobb az a6000...

Bár most hogy nézem valamiért a GX80-nál a GX7 is több pontot kapott ezekre, pedig elvileg ugyanaz az érzékelő, csak a GX80-ban AA szűrő nélkül, plusz ott a GX80 értékelésénél első helyen a "Excellent still and 4K video quality", wtf.

(#42755) fefe9 válasza rgranc (#42754) üzenetére


fefe9
tag

Annyival tudlak még elbizonytalanítani, hogy ne csak a konkrét gépet nézd, hanem magát a rendszert, annak előnyeit és hátrányait is próbáld figyelembe venni. Ez egy költséges hobbi, ha megkedveled, hosszú az út a lejtőn :)

Nyilván van egy csomó dolog, ami rendszerfüggetlen (táska, állvány, memóriakártya, kártyaolvasó, szoftverek), ezeket vagy megveszi az ember, vagy sem, de érdemes kalkulálni vele.

Személyes példa: egy éve van GX7-em egy kitobival. Mivel használok manuális obikat is hozzá, ezért kellett adapter, két féle, pótakku, és ha nem akarnám most eladni a kütyümániám miatt, akkor már lenne hozzá tok, másik obi, szűrők, stb. Ha majd esetleg más rendszerbe megyek át az mft-ből, akkor ugyanúgy meg kell vennem ezeket a dolgokat.

GX7-GX80: a stabiban, AA filterben, videóban biztosan több a GX80, de sajna az egyik legtutibb GX7 feature kimaradt, a dönthető evf, én ezt kötelezővé tenném minden távmérős formájú milchez, nekem annyira bejött. Persze ez nyilván egyénfüggő, de pl. mikor a 7 éves fiam az esztergomi bazilikában beballagott középre, a Canikon tükrösökkel csattogtatók erdejébe, ránézett a plafonra, majd felcsapta az evf-et, volt csodálkozás :)

Ha teheted, vedd kézbe valahol a kiszemelt gépeket, az sok mindent eldönthet.

--- https://flic.kr/ps/37w6iv ---

(#42756) Throme válasza rgranc (#42754) üzenetére


Throme
veterán

Tudom nem vagyunk egyformák, én a technikai paramétereket, rendszert, obikat néztem, hasonlítottam össze, a pénztárcámnak megfelelő szinten. Eszembe nem jutott azt nézni miből szállok ki kisebb bukóval. Úgy vagyok vele, ha ezt nézi valaki, bele se kezdjen, mert ez egy hobbi, nem gazdasági vállalkozás (most a pénzért fotózókat hagyjuk, mert ők nem ide jönnek ötletért, mit vegyenek... vagy ha igen, akkor az régen rossz ;] ) és esélyes, hogy nem a legmegfelelőbb gépet veszi meg az ember, hanem a legkisebb "buktát". Így aztán tényleg kiszállás lesz a buliból, nem pedig jó időtöltés, vagy öröm.

Tesztekkel is vigyázni kell.
Nehogy az legyen, hogy a számunkra tetszetős vázhoz keresünk, a véleményünket alátámasztó tesztet.
Bizonyos határokon belül egyik portál/újságíró az egyik vázat hozza ki jobbnak, míg a másik a másikat....
Nekem a kedvencem volt régen, hogy a nikon vázakat rendre az alapbeállításokon - ahogy kivették a dobozból - tesztelték. Elkaszálták a canon, pentax vázakkal szemben, hogy lágy. Persze mert alapból oda van beállítva, aztán a júzer majd eldönti hová tolja a csúszkát....

Te már - szerintem - elkötelezted magad a sony a6000 mellett, akkor vedd azt. Felesleges időtöltés olyan teszteket keresni amik alá is támasztják ezt. :N :P
Ráadásul a bukó is kisebb, elmondásod szerint, akkor minden egybevág ;) (bocs, ezt nem hagyhattam ki :B )

minden szvsz

(#42757) Tin_Shield válasza Throme (#42756) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A dpreview is az 50 f1.4-el teszteli a Nikon vázakat, ami egy közepes minőségű objektív, nem sokkal jobb rajzú mint egy modern kitobi, míg a Sony vázakat a Zeiss 55 f1.8-cal, ami meg az egyik legjobb ma kapható fix. És a tesztképek alapján sokan el is könyvelik, hogy a Sony mennyivel jobb. Aztán felcsavarják a 16-50-et, vagy az A7-esekre a 28-70-et és jön a meglepetés...

[ Szerkesztve ]

(#42758) Neck válasza Tin_Shield (#42757) üzenetére


Neck
veterán

Nekem a 16-50 is bejön, túristáskodni tájképre szerintem rendben van F8-on, cserébe legalább picike (még polárszűrővel együtt is). 1/4-es záridőt kitartottam a stabijával, fotóztam így vízesést is.

De ne mindig a kitobit nézzük már! Az 50mm f1.8-al nagyon harap az A6000, szép mosodával a háttérben. A kitteléje is jó.

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

(#42759) haruspex válasza Neck (#42758) üzenetére


haruspex
aktív tag

Az a baj, hogy ha azt mondod ne a kit obit nézzük már akkor megint ott vagyunk, hogy akkor mit, mert az Sony apsc rendszere elég szegényes, finoman szólva. Megfizethető, és jó objektívük nem sok van, és ha épp nem az kell akkor meg vagy lőve. Persze lehet adapterezgetni, de akkor pont a méretelőny vész el pl., az AF pedig vagy jó, vagy nem jó, és akkor meg minek milc, egyrészt, másrészt meg ha Canon obikat akar az ember használni akkor ott az eos m, azzal tényleg normálisan működik a fókusz.

Ha meg ugye a kit objektívet nézzük, akkor meg van jobb máshol nem is nagyobb méretben.

(#42760) #31733248 válasza Tin_Shield (#42757) üzenetére


#31733248
törölt tag

Mielőtt ez teret nyerne, azért abban ugye Te sem hiszel, hogy egy fix obi 5.6-on lágy képet ad? Nyilván nem, karcol az szépen a tesztek tanúbizonysága szerint is. Az pedig, hogy egy zoom teljesítménye elmarad egy fixétől, teljesen természetes.

(#42759) haruspex

Amíg az MFT-sek folyamatosan írogatják, hogy milyen rossz a Sony, addig mi elégedetten használjuk ezeket a gépeket. :D

[ Szerkesztve ]

(#42761) Tin_Shield válasza Neck (#42758) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A fényerős fixek más téma, gyakorlatilag minden modern objektív rendben van gyártótól függtelenül. A Sony 50-esével is csak egy probléma van, APS-C-re miért nem 56(-58-60) mm? Semmi indok nem volt ragaszkodni az 50 mm-hez friss tervezésnél, az kisfilmes gyutáv, oda való.
A kitobit is nézni pedig legalább annyira releváns mint mondjuk az ISOcsilliót, vagy az AF-et, nagyon sokan nem használnak mást, F8-on egyébként nem nagy kunszt elfogadhatóan rajzolni, kb a szódásüveg is képes rá :)

(#42762) rgranc válasza Throme (#42756) üzenetére


rgranc
aktív tag

@Throme: Az hogy elhatároztam magam, az egy dolog, a gép még nincs a kezemben :D És ahogy fefe9 is írta feletted (kösz!), rendszerben kell gondolkodni, még obim sincs úgyhogy bármi megtörténhet ahogy elég pénz lesz hozzá a kezemben. :D

Kicsit későn ugyan, de eszembe jutott hogy megnézzem milyen gyújtótávolsággal fényképeztem a legtöbbet a kompaktjaimmal (szóval milyen obi lenne a fontosabb), és az utolsóval majdnem fele (44%) 20mm-en, a legnagyobb látószögön készült, háromnegyede (10003 képből 7715) 100mm-nél rövidebb gyújtótávolsággal, és csak 12% 200mm felett. Az az előtti kompakt 15197 képéből 8239 (54%) készült 24mm-en, a legnagyobb látószögön, bő háromnegyede 100mm alatt, és 14% 200mm felett.

Na ez alapján akkor túl kellene tudnom élni azt is, ha maradok egy kitobjektívnél, ott viszont - ahogy többen leírtátok többször is az elmúlt pár oldalon a topikban - a Sony nem remekel... A Panánál viszont a 12-32 sokkal rövidebb, a 14-42 meg ugye már 28mm-en indul. Erre van valakinek (hasonló árkategóriában maradva) valami ötlete esetleg? És más rendszeren (ami nem DSLR)?

(#42763) haruspex válasza rgranc (#42762) üzenetére


haruspex
aktív tag

Ha 24-100 ekvivalenset keresel, akkor az szerintem milcre MFT-re van, legalább is, most más nem jut az eszembe, az olympus 12-50, ami olcsóbb, de nem annyira acélos, viszont tud egész jó makrót, illetve a Panasonic 12-60 ami kicsit drágább, és egyelőre kevés van használtan.

Ha a 24-75mm elég, az van az összes rendszerre.

[ Szerkesztve ]

(#42764) haruspex válasza #31733248 (#42760) üzenetére


haruspex
aktív tag

Bocs a dupláért, későn vettem észre.

Nem a gépekkel van a baj, (bár sosem fogom megérteni, hogy miért ugyanahhoz az ujjhoz van téve a két vezérlőtárcsa), hanem az objektívkínálattal. Ami van az drága, és gyakran nem olyan jó, amint az ára indokolná. Nyilván egyéni, hogy kinek mi kell, ha az megvan akkor persze mindegy.
Meg amivel sokaknak gondja van, hogy az elég gyakran belinkelt ajánlódban, kb. két soronként hasonlítgatsz a négyharmadhoz, illetve oldalanként beírod, hogy az AF használhatatlan MFT-n szóval inkább fordítva érzem.

[ Szerkesztve ]

(#42765) 80hun válasza Tin_Shield (#42757) üzenetére


80hun
addikt

De azokon a teszteken a zajt nézed főleg és nem az objektív tudádását.
Egyébként nemhinném hogy közepes minőséget produkálna az AF-S 50/1.4 f.5.6-ra rekeszelve.
De ha más nikon gépet választasz van ott 85/1.4G is :)

A 28-70-es kitobi meg egy elég jó darab nincs semmi szégyelnivalója :)

A lényeg a gép tesztek nem az obikról szólnak. Azokat más oldalak szokták tesztelni külön.

(#42766) Tin_Shield válasza rgranc (#42762) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az ekv 64 vagy az ekv 75 különbség persze észrevehető, de a gyakorlatban kevesebbet számít mint gondolnád, főleg mivel portréra egyik sem alkalmas a gyenge fényerő miatt.
Fuji váz + 16-50? A 16-50 kifejezetten jó rajzú objektív.
De ha elég a kitobi átfogása és nem izgat az objektívcsere akkor egy pillantást megér a Panasonic LX100-at is, átfogása annyi mint a Sony 16-50, csak nem f3.5-5.6 hanem f1.8-2.8, a szenzor pedig egy multiaspect m43 szenzor.
Amúgy egyáltalán nem használhatalan a Sony 16-50 kitobi, ismerni kell a gyengéit és simán együtt lehet vele élni

(#42760) Econ
Nem írtam mást csak hogy a Nikon 50 f1.4G gyengébb mint a Zeiss 55 f1.8, a beállított rekesztől függetlenül. Volt már itt a topikban is aki a dpreview képeiből azt a következtetést vonta le, hogy - kvázi ugyanazzal a szenzorral - a Sony gépek képe élesebb mint a Nikoné. Ez amúgy a tesztképekre nézve igaz is, részben az eltérő filozófiájú alapbeállítás miatt, részben az eltérő minőségű objektívek miatt.

(#42767) Tin_Shield válasza 80hun (#42765) üzenetére


Tin_Shield
őstag

"De azokon a teszteken a zajt nézed főleg és nem az objektív tudádását."

Én tudom, te tudod, de nem mindenki tudja, csak összehasonlítja a tesztképeket és ebből esetleg fals következtetéseket von le.

[ Szerkesztve ]

(#42768) KawaBazsy válasza rgranc (#42762) üzenetére


KawaBazsy
aktív tag

Az A6000 mellé - ha nem akar sok pénzt obikra költeni az ember- mindjárt érdemes megvenni a Sigma 30 F2.8 DN-t. Használtan 35-40 pénz, nyitva is éles, szép a képe. Az AF monnyuk nem olyan gyors, mint a kit (natív) obin, de ár/érték arányban sztem így is verhetetlen.. Én nem csak beltérben, hanem tájképekre is használom, a kitobi leginkább csak videózáshoz van fent.

(#42769) Royo85 válasza #31733248 (#42760) üzenetére


Royo85
tag

Pont te fikázod az összes MFT gépet. Alaptalanul!

(#42770) #31733248 válasza rgranc (#42762) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#42762) rgranc

A Sony 16-50-ese a 16-20 mm-es tartományban gyengélkedik a képszéleken, utána gyakorlatilag a teljes képmezőn, saroktól sarokig tisztességes teljesítményt nyújt, de ezt láthatod is, ha megnézed az ajánlóban szereplő tesztképeket. Mindig érdemes a valódi képekből kiindulni, mégiscsak az áll a legközelebb a valósághoz. :)

(#42764) haruspex

Egyáltalán nem drága a Sony E-re elérhető objektívkínálat. Nézzük csak meg az itthon gyakori típusokat!

Indulj ki a minőségi és olcsó 19-30-60-as Sigma-sorból. Ezek tipikus APS-C gyútávok, MFT-n nem adja ilyen jól ki. Hasonló gyútávot és háttérmosást MFT-n jóval drágábban kapsz. A Sony választása miatt megspórolt pénzből pedig veszel egy A6000 vázat. :D

Alatta ott van az olcsó és jó Samyang 12mm f2, hasonlót MFT-re sokkal drágábban kapsz.

A 16-50 és a 18-55 használtan 25-30 ezer forintba kerül, tehát ezek is messze állnak a drágától. Az 55-210mm-es tele kb. 60 ezerért cserél gazdát, ahogyan az 50-es portréobi is, szóval ezt sem drága.

Általános célú, fényerős fixnek ott van például a Sigma 30mm f1.4. Sokkal olcsóbb, mint a Pana-Leica 25mm f1.4 MFT-re.

Ha meg a hosszabb portréobikra gondolsz (Sony 85mm f1.8 vs. Oly 75mm f1.8), akkor is a Sony lesz a jóval olcsóbb.

A 18-105mm f4-nek gyakorlatilag nincs versenytársa, de MFT-árazással minimum kétszer ennyibe kerülne (gondolj bele: mennyiért is adna az Oly egy 14-80mm f2.8-at? :) ).

Szóval mindig mondjátok, hogy így drága a Sony, meg úgy, de ha utánaszámolunk, kiderül, hogy éppen az ellenkezője igaz.

(#42771) Royo85 válasza #31733248 (#42770) üzenetére


Royo85
tag

"Oly egy 14-80mm f2.8-at? :) )." :W :W :W
Ilyen obi nincs!
Sir Sony Econ! :F

Csak nem az Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40mm f/2.8 Pro -ra gondoltál!
Csak a nagy szómenésben szétcsúsztál! :C

(#42772) #31733248 válasza rgranc (#42762) üzenetére


#31733248
törölt tag

Összehasonlítottam korábban a képszéli teljesítményeket ott, ahol a Sony számára ez a legkedvezőtlenebb. A Pana 12-32 is gyengélkedik ugyanott, ahogyan az Oly 12-50 is.

Kedves Royo85, újból neki kell futnod, megint nem megy ez a szövegértelmezés. :N

[ Szerkesztve ]

(#42773) Nippon válasza Royo85 (#42771) üzenetére


Nippon
őstag

A 18-105mm f4-nek gyakorlatilag nincs versenytársa, de MFT-árazással minimum kétszer ennyibe kerülne (gondolj bele: mennyiért is adna az Oly egy 14-80mm f2.8-at? :) ).

Nem is állított ilyet.

(#42774) rgranc válasza Royo85 (#42771) üzenetére


rgranc
aktív tag

Mennyiért adna ha lenne (az ilyen átfogású Sony árához viszonyítva)

@Econ: köszi

[ Szerkesztve ]

(#42775) Royo85 válasza #31733248 (#42772) üzenetére


Royo85
tag

Megint csak az MFT lehúzás! :R :R

(#42776) Royo85 válasza #31733248 (#42770) üzenetére


Royo85
tag

"Egyáltalán nem drága a Sony E-re elérhető objektívkínálat. Nézzük csak meg az itthon gyakori típusokat!

Indulj ki a minőségi és olcsó 19-30-60-as Sigma-sorból. Ezek tipikus APS-C gyútávok, MFT-n nem adja ilyen jól ki. Hasonló gyútávot és háttérmosást MFT-n jóval drágábban kapsz. A Sony választása miatt megspórolt pénzből pedig veszel egy A6000 vázat."

A Panasonic H-H025E LUMIX G 25mm f/1.7 ASPH újonnan 52000 forint.

(#42777) Royo85 válasza #31733248 (#42770) üzenetére


Royo85
tag

"Ha meg a hosszabb portréobikra gondolsz (Sony 85mm f1.8 vs. Oly 75mm f1.8), akkor is a Sony lesz a jóval olcsóbb."

Ha jól tudom A Sony 85mm f1.8 FF obi.
A párja inkább az Olympus M.ZUIKO DIGITAL 45mm f/1.8 ami újonnan 90000 forint.

(#42778) Golota válasza #31733248 (#42772) üzenetére


Golota
aktív tag

Úgy tűnik, ez a default érved, ha valaki mást állít, mint te. "szövegértelmezési probléma". Olyan szinten szét-trollkodtad ezt a topicot, hogy más semmi másról nem szól,csak a gunyoros bejegyzéseidről. Aki tanácsért jön ide, az maximálisan megszívta, mert a dogmatikus Sony-fényezésen kívül mást már nem is olvashat.A stílusod enyhén szólva is lekezelő és senkinek nem segít.

(#42779) Nippon válasza Royo85 (#42777) üzenetére


Nippon
őstag

Jól tudod, a 85F18 FF obi viszont croppos vázon ugyanúgy használható csak ott 130mm lesz az ekvivalens gyújtótávolság, így már összevethető a 75-ös Oly-val ami 140mm-nek felel meg.
A 45-ös párja inkább a Sigma 60 F2.8 és a Sony 50F18.

[ Szerkesztve ]

(#42780) MineFox54 válasza Golota (#42778) üzenetére


MineFox54
őstag

Ez tényleg egy kicseszett nagy szövegértelmezési probléma, sőt, inkább szándékosan rosszul kiragadott részlet volt, pedig pártatlan vagyok amellett hogy Sony tulaj :D
Econ: "gondolj bele: mennyiért is adna az Oly egy 14-80mm f2.8-at? " (belegondolt ugye valamibe)
Royo: ""Oly egy 14-80mm f2.8-at? :) )." :W :W :W
Ilyen obi nincs!
Sir Sony Econ! :F"

(#42781) #31733248 válasza Royo85 (#42776) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#42776) Royo85

Éppen erről van szó: a három Sigma közül csak egynek van olcsó MFT-párja, így lesz drágább a végén a kisebb szenzoros rendszer.

Rosszul gondolod, de erre te is rájöhetsz, ha megnézed az ekv. gyújtótávolságokat. Az Oly 45mm f1.8-nak, vagy a Sony 50 f1.8, vagy a Sigma 60mm f2.8 a konkurense. A Sony itt is inkább olcsóbb, vagy azonos árú alternatívát jelent. Az Olympus 75mm f1.8-nak pedig a Sony 85mm f.18 lesz a megfelelője (ekv. 150mm vs. és itt is a Sony választása jelenti az olcsóbb alternatívát.

(#42778) Golota

Arról is én tehetek, hogy a kolléga benézte? :N

(#42779) Nippon

Köszi. :)

[ Szerkesztve ]

(#42782) Royo85 válasza Nippon (#42779) üzenetére


Royo85
tag

FF obit FF vázra! :R :R

(#42783) Nippon válasza Royo85 (#42782) üzenetére


Nippon
őstag

Szerintem nem kéne már tovább fokozni...

Econ: 150mm, jogos :)

[ Szerkesztve ]

(#42784) Royo85 válasza #31733248 (#42781) üzenetére


Royo85
tag

Bocsáss meg de nem "kolléga"!

Fújod és fújod!

(#42785) Muerte68 válasza rgranc (#42762) üzenetére


Muerte68
addikt

Old meg a problémát vegyél Fujit :) Ott jó a kitt obi ráadásul van belőle 2,8-as verzió ís jó a szenzor,és megszűnik a MFT-Sony-belháború :K

Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/

(#42786) rgranc válasza Muerte68 (#42785) üzenetére


rgranc
aktív tag

Azt hittem nincs keményebb az AMD/nVidia vitánál (na jó, talán az Intel/AMD), de ez übereli már :D

(#42787) Tin_Shield válasza #31733248 (#42781) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Kettőnek, ott a Pana 14 f2.5 is ami tök jó, pici és olcsó. Amúgy ugyanezt meg is lehet fordítani, a Sigma 60 van mft-re is, sokan szeretik a 100mm-től kicsit hosszabb gyutávot, amire viszont nincs olcsó alternatíva a Sonynál.

(#42788) vihartigris


vihartigris
őstag

Hú srácok! Mi van itt?
A kolléganőm valami napkitörésről olvasott, ami egyes embereknél bizonyos problémákat okozhat.
A fórum néhány napját visszaolvasva ez szinte bizonyos :Y
Béke van gyerekek, béke van. :R

Javaslom menjünk el egy csehóba, ott lehet gépet buzerálni is, csinos fotó alanyt is találni :D
az első kört én állom :K

bármi reciproka a semmi

(#42789) wms válasza vihartigris (#42788) üzenetére


wms
senior tag

+1 ;)

(#42790) Grga_Pitic válasza #31733248 (#42781) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

A három Sigma közül optikailag egy van pariban az MFT hasonló ekvivalens gyútávú objektívjeivel, ez a Sigma 60mm. Viszont több mint egy FÉ-vel sötétebbek (ugrott a nagyobb szenzor előny), és stabid sincs velük. Portrénál ez nem gond, más esetben meg nagyon jól jöhet. A Sony-val meg az a baj, hogy az ekvivalens 75mm olyan senki földje, portréra tág, másra meg túl szűk. Nem véletlenül 85mm-esek a portré objektívek.
Az Oly 75mm és a Sony 85mm 1.8 ekvivalens fókusztávban hasonlók, meg frankó mindkettő, de nem egy ligában játszanak (és nem, nem a Sony van feljebb).

Aztán: fényerős általános zoom? Fényerős tele zoom?

vihartigris: semmi, csak business as usual, amikor Econ írogat a fórumba. :D

[ Szerkesztve ]

(#42791) #31733248 válasza Tin_Shield (#42787) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#42787) Tin_Shield

A Panasonic 14mm f2.5 pedig ha jól látom rögtön kétszer annyiba is kerül, mint az azonos ekv. gyútávú megoldás Sonyra. :)

(#42790) Grga_Pitic

A három Sigma mindegyike legalább olyan jó optikailag, mint a velük párba állított és jellemzően drágább MFT obik. A 85mm f1.8 is egy kitűnő darab. Nézd meg a tesztjeit és látni fogod, fülig dicsérik mindenhol, szóval nincs itt semmilyen másik liga. :N

Az MFT felől nézve pedig nyugodtan hívhatjuk fényerősnek a lent említett 18-105-ot is. Én egy Sigma 17-70-et vettem (adapterrel, teljes funkcionalitással használom), az kb. feleannyiba került, mint az Oly 12-40. Szóval tényleg olyan drága a Sony? :D

[ Szerkesztve ]

(#42792) Helltak


Helltak
őstag

Sziasztok!
Évek óta kacérkodom a gondolattal, hogy beruházzak egy "komolyabb" fényképezőgépbe. A közel jövőben, szeretnék venni egyet.

- Gépre szánt összeg?
Objektívvel együtt szeretnék venni, max 120e Ft.
- Felhasználás?
Első sorban tájképeket szeretnék készíteni vele, de baráti társaság, illetve családi események rögzítése is fontos lehet.
- Méret számít?
Nem igazán számít.
- Videóra szükség van ?
Nem lesz nagy szükségem rá, erre a mobiltelefonomat használnám nagy részt.
- Csak új gép jöhet szóba vagy használt is?
Új és használt is jöhet, bár ebben az árban inkább használt lesz a számottevőbb.
- Egyéb kívánság, speciális igények?
Nincsenek.

Előre is köszönöm a segítségeteket!
:R

Vivo X100 Pro

(#42793) voriae válasza #31733248 (#42791) üzenetére


voriae
tag

Az MFT felől nézve pedig nyugodtan hívhatjuk fényerősnek a lent említett 18-105-ot is.

:Y
Akkor az A7S-en egy F11-es obi is már nyugodtan hívható fényerősnek?

(#42794) #31733248 válasza voriae (#42793) üzenetére


#31733248
törölt tag

Tekintettel arra, hogy közel egy teljes fényértéknyi különbség van a mosodában (azonos ekv. gyújtótávolság és rekeszérték mellett) és a szenzor tudásában egyaránt. Ezért mondtam, hogy a 18-105 olyan, mintha az Oly kiadna egy 14-80mm f2.8-at. :) Legalább kétszer annyit kérnének érte, mint most a Sony a 18-105-ért. :K

(#42795) Royo85 válasza #31733248 (#42794) üzenetére


Royo85
tag

Hihetetlen mennyire lenézel mindent ami nem Sony!

(#42796) 80hun válasza Grga_Pitic (#42790) üzenetére


80hun
addikt

Az FE 85/1.8 és az Oly 75/1.8 -at sztem totál egy kategória.. :)

(#42797) Grga_Pitic válasza #31733248 (#42791) üzenetére


Grga_Pitic
aktív tag

A 19-est és a 30-ast optikatilag mindenki egyértelműen gyengébbnek tartja a 60-asnál. A Pana 25-ös fényerősebb, olcsóbb és optikailag picit jobb is a 30-asnál. És MFT-n ott a vázstabi.
Az Olympus 75mm-t is agyondicsérik. A Sony műanyag, az Olympus teljesen fém, nem ugyanaz az építési minőség. Néztem velük készült képeket, portrét jobban karcol az Oly, szebb a bokeh karaktere. A Sony is frankó, mint írtam, de nem hozza azt.
Az Oly 12-40mm végig 2.8, és időjárásálló. A 17-70 az MC-11-el már nem olyan sokkal olcsóbb nála, de amúgy ez tényleg jó vétel.

A 18-105-öt azért nem nevezném klasszikus telezoomnak, az ekvivalens 70-200mm körüli telére talán csak a GM van a Sony-nál, az meg baromi drága.

80hun: szerintem pont annyi a különbség, amiért ebben a kategóriában már elkezd fogni a ceruza... Ott a Batis és a 85mm GM is, papíron nem sok a különbség a "budget" 85mm-hez képest. A gyakorlatban meg a flickren Sony-val készült képek közül amire elégedetten csettintettem, azok többségéről gyorsan kiderült, hogy a Batis-szal vagy a 85 GM-el készült.

[ Szerkesztve ]

(#42798) 80hun válasza Grga_Pitic (#42797) üzenetére


80hun
addikt

Az FE 85/1.8-on csak a gomb a szűrőtartó és a napellenző műanyag a többi fém.

(#42799) Tin_Shield válasza #31733248 (#42791) üzenetére


Tin_Shield
őstag

40-45e használtan a Pana 14-es.

(#42800) Tin_Shield válasza #31733248 (#42794) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Ha már találtál egy újabb területet ahol belerúghatsz az mft-be akkor játszunk tippelőset. A Sony árképzését ismerve mennyire tennéd egy pro f2.8-as 16-55 árát? Egy pro f2.8 50-135-ét vagy 50-200-ét. Egy fényerős ekv. 24-esét. Egy fényerős ekv. 35-öst? Segítségnek ott a 16-70 és a 24-es árképzése. És az is érdekelne, hogy 2020 előtt vagy után dobja a piacra ezek közül a hiányzókat a Sony?
(és kérlek ne 3rd partyzz, egy Oly 14-80-as feltételezett árát tartod viccesnek)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.