Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25651) silmatauki válasza fireman123 (#25650) üzenetére


silmatauki
őstag

Miért kell feltétlen Canon? Vannak régi Canon obijaid vagy meg akarod venni az ár-érték-arányban világbajnok Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM-et vagy családtagok/haverok, akiknek van, és használni tudnád az övéiket? Ha nem, akkor én a helyedben nem sz@rakodnék Canonnal. Sokkal-sokkal jobb vételek vannak:

- ha nem kell tükör, akkor SZVSZ sokkal jobban jársz egy PL5 duplakittel (ha még van 90-ért) vagy valami másik MILC-cel (pl. a Fuji X-A1 kit most 99k-ért)
- ha meg kell, akkor a Nikon 3300 kb. ugyanazért az árért (de csak minimálisan drágábban) sokkal jobb képminőséget ad (igaz, nincsenek olyan főnyeremény-obijai, mint pl. a fent említett Canon EF-S 10-18mm)

(#25652) fireman123 válasza silmatauki (#25651) üzenetére


fireman123
őstag

Szia!

Nem kell feltétlenül Canon ....sőt, ..... csak kíváncsi voltam, hogy náluk mi a "felhozatal" ebben a kategóriában.

Az, hogy kell-e nekem DSLR vagy megfelelő lenne a MILC ....még nem tudom :B , mivel kezdő vagyok a témában, eddig bridge gépet használtam (annak megtapasztaltam a hátrányait ....kis szenzor, nagy sötét zoom ...ergó gyenge képminőség), viszont szeretnék jobb-szebb képeket és persze videót is, mindezt elfogadható áron.
Egyenlőre tájékozódom...és kérdezek.
Képbe került a Milc-ek közül a PANA G6 is.

[ Szerkesztve ]

(#25653) silmatauki válasza fireman123 (#25652) üzenetére


silmatauki
őstag

Nagy vonalakban, leegyszerűsítve: ha kell villámgyors fókusz és/vagy nagyon olcsó (de soxor gyengécske minőségű) obik, akkor DSLR; különben meg MILC, főleg, ha fontos a hordozhatóság / kis méret.

(#25654) bbkmachine válasza fireman123 (#25652) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Első körben azt döntsd el, kell a "kukucska" kereső. Én függője vagyok és utálom a digitális keresőket (evf és társai) ezért tükörrefist használok. Ha elég az lcd képernyő, de a képminőség fontos, akkor MILC.

Ha a dslr mellett döntesz és videózni szeretnél + a Canon is képbe jött, akkor 100D, 700D vagy 70D érdemes nézni STM objektívvel. Ezek elég jók videóra is, főleg a 70D.

[ Szerkesztve ]

(#25655) ragingspears


ragingspears
tag

Sziasztok!

BÚÉK :-)

Egy Olympus E-PL5 14-42mm + 40-150mm kit-et használtam az elmúlt évben, nagyon megszerettem, de úgy alakult az élet, hogy meg kellett tőle válnom.
Ugyanilyen gépet 100ezer Ft-ért már lehet venni újszerű állapotban, de kérdésem, hogy ugyanilyen összegben tudtok-e alternatívákat mondani, amikkel esetleg jobban járhatok. Azok a tulajdonságok, amik ebben az E-PL5 kitben megvannak, mind fontosak, a teleobjektívet is nagyon megkedveltem.

Köszi, üdv!

(#25656) MrChris válasza ragingspears (#25655) üzenetére


MrChris
nagyúr

Nem.

(#25657) BullZeye


BullZeye
veterán

E-PL5-höz nincs semmilyen custom firmware ami pl 60FPS-es videót teszi lehetővé, vagy google ennyire nem barátom?

(#25658) jjeahh válasza BullZeye (#25657) üzenetére


jjeahh
nagyúr

:( nincs

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#25659) schawo válasza ragingspears (#25655) üzenetére


schawo
titán

:N

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#25660) MrChris válasza BullZeye (#25657) üzenetére


MrChris
nagyúr

olympus nagyjából letolja a gatyáját és dolgát végzi ha videóról van szó. És sajnos semmi hack nincs Olykra, egy két kísérleti vacaktól eltekintve.

(#25661) -FreaK-


-FreaK-
veterán

Sziasztok!
Erősen gondolkozom hogy elkezdem a fényképezést, és gondolkodom egy cserélhető objektíves gép beszerzésén, ehhez kérnék segítséget. Mivel semmi tapasztalatom nincs a területen, ezért azt sem tudom eldönteni (ahogy (#25654) bbkmachine írta), hogy MILC vagy DSLR legyen. A gyors AF-et mondjuk szeretném, de a tükrös keresőről fogalmam sincs hogy fog-e kelleni vagy sem. Elsőre mondjuk inkább a DSLR felé hajlok az eddigi ismereteim alapján. Mivel még az igényeimet sem ismerem, így persze nem igazán tudhatom hogy mi kell nekem :) Teljesen általános céljaim vannak, persze majd kialakul.

Egyelőre egy Nikon D5200 18-105 VR Kit-et néztem ki magamnak, szerintem az D5300-as ugyan ilyen kit-ben nem ér meg + ~49e Ft-ot. Van ami esetleg ajánlottabb lehet ennél? Cannon 700D esetleg ami a másik oldalon áll. Ezt a videót néztem épp a kettő közötti összehasonlításról. Itt az ember a Nikon 18 55-ös kit obit többször is leszarozza, a 18-105 milyen minőségű?

(#25662) Tin_Shield válasza -FreaK- (#25661) üzenetére


Tin_Shield
őstag

A gyors AF és a MILC nem egymást kizáró tényező, sőt! Statikus témára a legtöbb mai MILC hozza az átlag DSLR sebességet. A követő AF okoz problémát a tisztán kontraszt alapú AF rendszernek, és ez van a MILC-ek többségében. Vannak többé-kevésbé ígéretes próbálkozások, de követő AF-ben azért egyelőre a DSLR-ek a nyerők, persze a komolyabb AF rendszereket nem a belépő tükörreflexesek kapják...
A kinézett Nikon kit jó választás lehet, de el kell menni megfogdosni a szóba jöhető gépeket (fogás, felépítés, kereső, kezelhetőség stb) mert könnyen lehet, hogy ezen a próbán el is dől melyik lesz a befutó.
Harmadik versenyzőként a Pentax K50 jöhet még szóba, más nem gyárt már DSLR-t ebben a szegmensben (a Sony SLT rendszere van még, ez egy egyfajta "öszvér" rendszer, nem tudom meddig tartják életben)
A 18-105 rendben van, a jobban sikerült kitobjektívek közé tartozik.

[ Szerkesztve ]

(#25663) bbkmachine válasza -FreaK- (#25661) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Semmi esetre se mulassz el egy alapos próbálgatást. Ha nem akarsz szaküzletbe menni, akkor a Media Markt ez egyik legjobb helyszín arra, hogy akár órákig próbálgathass egy-egy gépet. Menj be az üzletbe és vedd kézbe őket. MILC-eket és DSLR-eket is. Tapizzad, nyomkodd, próbáld használni. Senki nem fog rád szólni! Ezek után már képbe tudsz jönni nagyjából, hogy MILC vagy DSLR. Itt most nem a képminőségre gondolok, hanem a használhatóságra, funkciókra. Ha megvan egy irány, akkor kezdheted szűkíteni a kört a konkrét kategória gépein belül. Én ahogy írtam, nem tudok manuális képű kereső nélkül meglenni (tükrös), de sokaknak ez nem szempont.

[ Szerkesztve ]

(#25664) HagaNRG


HagaNRG
őstag

Sziasztok!

A tanácsotokra lenne szükségem.
Egy 150 ezer ft körül elérhető bármilyen márkájú (adott esetben az összegért a legjobbat szeretném természetesen) MILC fényképezőtől miket várhatok el manapság?

Előfordulhat ugyanis hogy az SLT Sony-m pusztán próba-szerencse alapon kicserélném egy MILC gépre.
10 éve csak DSLR-t használok (tudom, a Sony nem teljesen az:), de egy kis, retro dizájnos gép nagyon tetszene.
Ha hihetek a teszteknek, akkor a képminőségben semmilyen szinten nem fogok visszaesést tapasztalni, éppe n ezért érdekelne, hogy a gyakorlatban miben is nyilvánul meg egy kis MILC gép előnye egy nagyobb tükrös géppel szemben.

Mire is használom a fényképezőm?
Átlagos felhasználó vagyok, viszont a családi fotózásokon kívül gyakran használom a gépet állványra rakva, hosszú expo idős képek készítéséhez akár sötétebb belső tereken, tárgyfotókhoz.
A magas ISO érzékenységeket egyáltalán nem használom ki, de a családi képeket szinte kizárólag külső vakuval szeretem készíteni, mennyezetről derítve. (ez gondolom máris beszűkíti a MILC gépek lehetőségeit, még akkor is, ha egy legalapabb rendszervakum van.

AZ EVF keresőt 80%-ban előnyben részesítem az LCD kijelzővel szemben, illetve a dönthető kijelzőt is gyakran kihasználom.

Ezek alapján mennyire lennék meglőve egy Fuji X-A1, E1-gyel, vagy akár egy ezeknél sokkal olcsóbb Samsung NX300-zal, vagy épp drágább Olympus Olympus OMD E-M10-zel?

Köszi! :R

(#25665) #31733248 válasza -FreaK- (#25661) üzenetére


#31733248
törölt tag

(#25661) -FreaK-

Érdemes megnézni gyors AF ügyében ezt a cikket, nem csak leírják, de látványosan szemléltetik is, mit tud a Sony a6000. Ez azért igencsak jó. :K

(#25664) HagaNRG

A Fuji X-A1 nekem kifejezetten tetszik, de sajnos akad néhány olyan hiányossága, amiért számomra visszalépés lenne a NEX-5N után (videózás terén, vagy éppen a HDR hiánya miatt). Nagyon jó kitobjektívet adnak hozzá, viszont a többi obi méregdrága és gyakorlatilag nincs semmi hozzá használtan. Így már sajnos kevésbé vonzó. Az NX300-ról pedig többen is leírták már itt, hogy jpg-ben sajnos nem teljesít jól.

Ha nincs vele a mérete miatt problémád, a jelenlegi gépedet nem adnám el. Én is hasonló okokból maradok a jelenleginél.

(#25666) -FreaK- válasza Tin_Shield (#25662) üzenetére


-FreaK-
veterán

+ (#25663) bbkmachine

Köszönöm szépen a válaszokat és az infókat!

Épp most néztem meg ezt a videót és szerintem (így a témával ismerkedőként) nagyon jól összefoglalja a két kép közötti különbségeket: Nikon D5200 vs Canon T5i (700D) EPIC Shootout Comparison | Which Camera to Buy?
A végén elmondja, hogy bár a technikai adatok és a képminőség a Nikon javára szólnak, egy kezdőnek nagyon sokat segíthet az érintőképernyő a kezelés miatt, sok frusztrációtól megkímélhet ami miatt esetleg hanyagolná a dolgot. Azért nem egyszerű a választás.

A Pentax-ról bár tudom, hogy nagy múltú cég, de a másik két cég ismertebb, elterjedtebb, ez kiegészítő vásárlásnál vagy eladásnál szempont lehet.

Igazából szerintem a MILC-et már kizárnám,már a DSLR kamerák mérete is inkább arra billenti a mérleg nyelvét. Bár itt van viszont a Pana G6 ami ha jól rémlik elég jó gép.

Az is lehet hogy érdemes lenne megvárnom a D5300 utódját, ami elvileg nemsoká jön, és állítólag már érintő képernyővel, így egyesítve a fenti két gép talán legfontosabb előnyeit (képminőség és kezelhetőség). Persze árban az már feljebb lesz mint 186e Ft., amiért most a D5200-at kapni lehet az említett obival.

Köszi a Media Markt ötletét, nem is tudtam, hogy ott ilyen gépeket is ki lehet próbálni, szerintem egy-két napon belül meg is látogatom az egyik üzletet :)

(#25665) Econ: köszi, neki is esek! :)

(#25667) bbkmachine válasza -FreaK- (#25666) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Ezt a Nikon vs Canon hezitálást én is eljátszottam anno. Mivel hosszú távon komplett rendszerben gondolkodtam, ezért nem volt mindegy, hogy merre induljak el. Sok tesztet nyálazgattam, próbálgattam a gépeket végül döntöttem. Nem írom le melyik mellett voksoltam, mert az mindig vitát gerjeszt :)

(#25668) -FreaK- válasza bbkmachine (#25667) üzenetére


-FreaK-
veterán

Igen, ezt valahogy éreztem hogy e témában is hatalmas a hitvallás miatti vita lehetősége :)

Pedig nem lenne egy nagyon nehéz dolog egyesíteni ebben a kategóriában a két fél legjobb tulajdonságait.
Ezt talán a Nikon meg is teszi majd az utóddal, de ahogy az előbb olvastam, 2015 elején fog jönni a 700D utódja is.
A Nikonnak adott a nagyon jó hardveres alap, így nekik csak egy érintő részt kellene implementálni, ami manapság már filléres dolog, meg a UI-t hozzáigazítani, és kicsit csiszolni rajta, ez megint nem egy nagy ördöngösség.
A Cannonnak viszont az érzékelőt illene lecserélnie egy modernebb darabra, ez már komolyabb dolog.
Már ahogy én így laikusként látom.

Annyit azért árulj el kérlek, hogy mekkora szerepet játszott a döntésedben a próbálgatás?

[ Szerkesztve ]

(#25669) Tin_Shield válasza -FreaK- (#25666) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az érintőképernyő hasznos dolog, bár én régimódi vagyok, a beállításokhoz a dedikált kezelőszerveket (gomb és tárcsa) szeretem. Viszont a "tapicskás" fókusz (és expo) jópofa, néha használom.

A Pentax hátránya valóban az amit írtál (plusz a videó), mellette szól, hogy ebben az árkategóriában egyedül itt kapsz tisztességes pentaprizmás keresőt, időjárásálló kivitelt, és náluk a legjobb az építési és anyagminőség.

Én leginkább a méret miatt váltottam DSLR-ről MILC-re, bár voltak más bajaim is, egyre többször éreztem nyűgnek a felszerelést. Egy ideig próbálkoztam a DSLR + zsebkompakt kombóval, az sem jött be, aztán vettem egy nagy levegőt és eladtam az egészet. Most a gép egy fényerős (ekv) 35-össel állandóan a nálam van, ha direkt fotózni megyek az egész felszerelésem elfér egy picike táskában, és az egész nem nyom annyit mint egy közepes DSLR váz önmagában. De persze az is tény, hogy cserébe néhány kompromisszumot meg kellett kötnöm...erről szól ez az egész, ultimate rendszer nincs, csak kompromisszumok vannak.

Az elődök ebben a kitben elég drágán (közel a 300e-hez) nyitottak, a "szárnyaló" nemzeti valutánkra tekintve az utódnál sem számítok kevesebbre, szóval nagy kérdés, hogy mennyit érnek majd az új fícsörök...

Az MM jó kiindulópont, néhol egész komoly választék van, ám ha a Pentax gépeket is meg akarod tapizni akkor fotós szaküzletbe kell menned, mert ott nem forgalmazzák

[ Szerkesztve ]

(#25670) bbkmachine válasza -FreaK- (#25668) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Meglesz az a csere a 750-nél! Ez 100% biztos! Ezzel talán el is árultam, merre húz a szívem. A próbálgatás is befolyásolt. A menürendszere nem jött be az egyiknek, a másiké meg nagyon. De nagyrészt a későbbi bővíthetőség, a használt árak és kínálat, valamint a szimpátia győzött meg. Elkezdett nagyon tetszeni az egyik, a másik meg nem annyira feküdt... :)

[ Szerkesztve ]

(#25671) bbkmachine válasza bbkmachine (#25670) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Egy apróságnak tűnő dolog is közre játszott. Amikor az első DSLR gépemet vettem, akkoriban a konkurens márka gépein a gumiburkolatokkal gáz volt a markolaton. Sokan panaszkodtak, hogy lekopik, lemálik. Ma ezt már javították, de akkoriban ezt én nagyon gáznak tartottam és a fejlesztések terén is le voltak kissé maradva.

(#25672) HagaNRG válasza #31733248 (#25665) üzenetére


HagaNRG
őstag

Köszönöm! :R

(#25673) pana0017


pana0017
senior tag

Sziasztok. MILC és DSLR között vacilálok, és a keresők közti különbség alapján tudnék végre dönteni. MILC-et mindenképp EVF keresővel vennék, de ezt sajnos fogalmam sincs hol tudnám kipróbálni. MM-ban vannak kihelyezve EVF-es gépek és kipróbálhatók is vagy csak fogdoshatók?

(#25674) jjeahh válasza pana0017 (#25673) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ha nem tudod kipróbálni, képzelj el egy kis kijelzőt leárnyékolva :D sztem ennyi, semmi több... rosszabb érzés belenézni mint az ovf-be, mert ez egy kijelző, és eszi az akksit, cserébe sokkal informatívabb, használhatóbb tud lenni, és méretre jóval nagyobbak mint a belépő dslr-ek keresői.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#25675) Lassú Víz válasza HagaNRG (#25664) üzenetére


Lassú Víz
őstag

"a gyakorlatban miben is nyilvánul meg egy kis MILC gép előnye egy nagyobb tükrös géppel szemben"

A cipelésben :) . Főleg rendszer szinten, már elég kicsi ahhoz, hogy mindig nálad lehessen. Azért ingyen ebéd nincs. A kisebb súly miatt megnövekedett a mozgó tömeg aránya a többihez és emiatt előjött a shutter shock probléma. Be lehet rázni a szenzort épp úgy mint egy lencsét. Ezért is van, hogy objektív és váz páros függő a jelenség erőssége. Cserébe újabb típusokban van elektronikus első redőny, a második meg kit érdekel mit ráz be.
További előny, hogy az új bázistávolság miatt új objektívek vannak a MILC-ekhez. Többnyire jobb a minőségük, de sajnos drágábbak.

A többi inkább különbség és kinek előny, kinek hátrány. EVF vagy OVF. Fázis AF, kontraszt AF, hibrid AF. Kb. 10 éve Olympusom van, így a véleményem nem kicsit elfogult. ;) Most E-M1-et használok ZD és mZD objektívekkel egyaránt. Néha markolattal, néha nélküle. Így a 4/3 és m4/3 rendszer együtt nagyon kiforrott, bár a 4/3-os objektívek piszok drágák lettek újonnan, és egyre kevesebb van olyan aminek nincs meg az m4/3-os alternatívája. Szerintem objektívek alapján válassz a három közül, az E-M10-et egy hétig némi kaució ellenében tesztelheted is. A teddprobara.hu oldalon találsz bővebb infót. Szerintem olyan objektívet válassz hozzá tesztre amit meg is veszel később, ne a 75 f1.8-at vidd ami besza-behu, de úgysem veszed meg 300 ezerért.

(#25673) pana0017: Legritkábban van bennük feltöltött akku a próbához, és MM-ben nagyon szegényes a MILC kínálat. Jobb szakboltokat vagy márkaboltokat felkeresni. Esetleg egy fotós talin megtapogatni amit épp elhoznak a többiek. Vagy kérj segítséget valamelyik topikban, hátha hajlandó valaki egy próbára egy sörért cserébe.

[ Szerkesztve ]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#25676) MrChris válasza pana0017 (#25673) üzenetére


MrChris
nagyúr

Mamut MM-ben néha megtapizom, általában van bennük feltöltött akksi és próbálgatható.

(#25677) Studi válasza pana0017 (#25673) üzenetére


Studi
addikt

A legjobb ajánlat próbára az Olympus Tedd Próbára! akciója, tőlük némi kaucióért cserébe ingyenesen! elkérhetsz egy tetszőleges vázat és objektívet egy hét időtartamra. Némi várólista szokott lenni, de 2-3 héten belül általában próbalehetőséghez jutottak az érdeklődők, ha jók az infóim.
Sonyk, Samsung NX30 szokott lenni Media Marktokban (Pólus, Mammut elég nagy választékkal rendelkezik), de nem mindig van bennük feltöltött akku sajnos. Aztán vagy tudsz kérni hozzá, vagy nem. :(
Panák kipróbálására a Panashop üzleteket szokták ajánlani, főleg az Alleenak van ilyen szempontból jó híre, én még nem voltam ott.

(#25678) MrChris válasza Lassú Víz (#25675) üzenetére


MrChris
nagyúr

az említett helyen pl5, em5, em10, fuji xe1,2? xt1, meg samsung és sony milcek. Pana az nincs.

(#25679) -FreaK- válasza Tin_Shield (#25669) üzenetére


-FreaK-
veterán

Nekem a méret inkább előnye egy DSLR-nek, bár pont eszembe jutott előbb, hogy megörültem mikor kijöttek az első MILC gépek évekkel ezelőtt, mert ebben én a fejlődés következő lépcsőfokát láttam. Komplex tükör rendszer (mozgó alkatrészek) meg egy bazi nagy penta prizma, csak azért hogy legyen "rendes" kereső. Ezt már akkor sem értettem, hogy minek kell, amikor először olvastam a DSLR rendszerek működéséről. Persze én max. csak okoskodom, mivel sosem próbáltam, meg azért nyilván nem véletlen használja ezt a rendszert az összes profi gép.

Aztán ahogy elkezdtek terjedni a MILC-ek az utóbbi időben, kezdtem rájönni, hogy ezzel nem váltják ám ki a DLSR-eket, egyszerűen alig találni olyan gépet, ami komolyságban felér akár egy alap DSLR-hez is. Persze van pár, elég komoly áron is, de akkor meg a DSLR oldalon lehet vele szemben felhozni vagy 3 másik ellenpéldát amik akár profibbak is. Összegezve, szerintem még nagyon gyerek cipőben jár ez az egész MILC ágazat, nem használják ki a gyártók a lehetőségeket a komolyabb gépek terén.
Kíváncsiságból megnéztem (Youtube-on persze) egy Samsung NX300-at, aminek az ára sem vészes, de hát az egy borzalmas, gagyi játékszer, akár már egy ilyen alap Nikon D3300-hoz képest is...

Persze ahogy nézem vannak itt is jó gépek azért, pl. Pana G6, de itt megint előjönnek azok a problémák amik a Pentax esetében is a kiegészítők terén mondjuk. Ha úgy döntök később, hogy szeretnék egy másik lencsét is, amire komoly esély van (egy macro obi pl.), akkor jóval kisebb a mozgásterem mint egy Cannon/Nikon esetében.

Most egyelőre úgy vagyok vele, hogy inkább DSLR legyen, a két legnépszerűbb gyártó valamelyikétől.
Holnap felmegyek a WestEnd MM üzletébe és megnyomogatok mindent amit érek :) csak remélem, hogy lesz ott a két említett gyártótól is DSLR gép.

Aztán meg nem tudom. Lehet hogy várnom kéne a két utód gépre, mert szerintem azokkal kapnám meg azokat a dolgokat amikről úgy gondolom most, hogy kellene nekem. Persze akkor már ahogy írtad, 300e környékén járok, ami igen messze van attól a 95e Ft-tól amiért pár napja megláttam egy D5100 hirdetést a környékemen, és amitől ennyire "bezsongtam" hogy nekem kell egy rendes gép végre :)

Bocsánat a sok szövegért! :)

[ Szerkesztve ]

(#25680) pana0017 válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


pana0017
senior tag

Én most kezdőként hasonló cipőben járok és én a szűkösebb keret miatt fogok MILC mellett dönteni. Nagyon jókat olvastam a régi manuál objektívekről, amelyek aprópénzért beszerezhetők, ráadásul maga a váz is 50
körül mozog, vagy még olcsóbb. Persze erre sosem fogok olyan makró obit tudni venni és olyan képet csinálni, mint te majd tudsz, de aki nem akar belemenni egy végeláthatatlan költekezésbe, az szerintem remek minőséget kaphat ekkora összegért. Másik előnye a jóval kisebb méret és tömeg, de ez nálam sem szempont, bár sokan emiatt váltottak DSLR-ről.

(#25681) jjeahh válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


jjeahh
nagyúr

basszuskulcs, te nagyon félre vagy vezetve vagy nem tom :DDD
- az ovf az analóg slr érából maradt hátra, és régen nem voltak ilyen szép nagy felbontású evf-ek így szükség is volt rá
- nem csak a milc-ek nem váltják ki a dslr-eket, hanem a dslr-ek sem a milc-eket
- a milc-ek baromira nem járnak már gyerekcipőben, főleg egy d3300-hoz képest, sőt milc fronton is vannak profi felhasználásra, munkára szánt gépek is, lásd: olympus e-m1, panasonic gh3, gh4, fujifilm x-t1, sony a7 II stb.
- pana g6-ra olcsó fényerős zoomokon kívül milyen obi nincs?

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#25682) Mercutio_ válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


Mercutio_
félisten

35ezres teleobi és egy 15k-s macro előtét egy 35ezres milc vázon: 1, 2, 3 ennél jobb nagyítást makróobival is csak akkor érsz el, ha értesz is a használatához.
Szóval butaságok tényként történő irkálása helyett előbb meg kellene ismerkedni a fényképezés alapjaival, de ha arra lusta vagy tényleg vegyél D3300-at, lehetőleg 18-55-ös obival ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#25683) schawo válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


schawo
titán

de hát az egy borzalmas, gagyi játékszer, akár már egy ilyen alap Nikon D3300-hoz képest is...
Pontosan mi a gond az NX300-zal? Az NX300 kihajtható és érintő kijelzős, van benne wifi távvezérlés, a D3300-on pedig van egy szerencsekerék, és egy nyomi kereső. Az NX300 sem egy világverő, de a D3300 is egy nagyon belépő vacak.

Összegezve, szerintem még nagyon gyerek cipőben jár ez az egész MILC ágazat, nem használják ki a gyártók a lehetőségeket a komolyabb gépek terén.
Egy Olympus E-M1, egy Fuji X-T1, Panasonic GH4, Sony A6000 vagy egy Samsung NX1 mellé nehéz olyan DSLR-t tenni, ami komolyabb bármiben is. És akkor még ott van a Sony A7 sorozata (mi még tényleg kicsit gyerekcipőben jár).

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#25684) Tin_Shield válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Nem szándékszom nagyon belemenni a DSLR kontra MILC vitába, maradjunk annyiban, hogy nagyon nem értünk egyet. A belépő MILC-ek tudásban simán hozzák a belépő tükrösök tudást, a középkategóriás gépeknek sincs miért szégyenkezniük, valódi profi MILC jelenleg még nincs.
A bővíthetőség a Pentaxra kevésbé igaz, pl. makróobjektívből szerintem közel tucatnyi elérhető K bajonettel. A Panasonicra kevesebb a natív objektív, makróból pl. jelenleg kettő van, de szűkösnek semmiképpen sem nevezném a kínálatot. És a kicsi bázistáv miatt a legtöbb valaha gyártott objektív adapterezhető (ez minden MILC-re igaz)
De nem akarlak lebeszélni a nagy gyártók DSLR gépeiről, ha azok tetszenek nézd meg a választékot, biztosan találsz közöttük (a pénztárcádnak is) megfelelő gépet.
Én nem várnék a friss gépekre, kivétel nélkül baromi drágán nyitnak. Ha a használat során kiderül, hogy valamelyik fícsör nélkül nem tudsz élni, akkor majd egy-két év múlva féláron megveszed :)

[ Szerkesztve ]

(#25685) -FreaK- válasza jjeahh (#25681) üzenetére


-FreaK-
veterán

Miért? nem mondtam mindenben az ellentétét annak amit írsz :)

- Igen, tudom hogy az OVF a régi "éra" hagyatéka, de pont ahogy írtad, már van rá fejlettebb alternatíva

- Hát ez az. Bár lehet akkor egyedül voltam azzal évekkel ezelőtt hogy ez (MILC) a DSLR-ek következő fejlődési szakasza (kiváltója) is lehetne, mert igazából a tükör rendszer elhagyásával már egy MILC-et kapnánk, az OVF-nek meg már van alternatívája. Például elképzeltem, hogy egy közepes DSLR váznál elhagyják a tükör rendszert beépítenek egy EVF-et majd a kezdetekben és megszületnek az első profi MILC gép próbálkozások, de aztán ilyen nem történt. Jó, nyilván ez csak az én tudatlan fejemben volt egy álom kép :)

- Ezt a gyerek cipős dolgot meg azért írtam, mert újságírók, fotósok kezében is DSLR-t látok a mai napig, nem gondolnám hogy egy profinak, aki ebből él, annak alternatíva a MILC. Persze lehet, hogy nincs igazam, csak a véleményem írtam le, bocsánat ha a sok hülyeség volt benne :)

- Nem tudom milyen obi parkkal rendelkezik, de azért írtam, hogy a mozgásterem nem lenne ugyan az, úgy gondoltam, hogy sokkal könnyebben találok a használt piacokon kiegészítőket népszerűbb márkákhoz, így a nagyobb választék talán jobb árakat is jelenthet. Ezzel azért annyira nem lőttem mellé, nem?

(#25682) Mercutio_ : nem tényként írtam le a dolgokat, csak azt ahogyan én látom, várva arra hogy kijavítsatok, vagy ellenvéleményeket mondjatok.
Meg szeretnék ismerkedni a fényképezés alapjaival igen, pont ehhez szeretnék egy első gépet venni, mert amíg csak olvasok róla, addig egy hónap alatt nem tanulok annyit mint a gyakorlatban pár nap alatt. Köszi a kioktatást.
Bocsánat amúgy nem akartam egy MILC használó lelkébe sem gázolni, csak úgy gondoltam, hogy egy alap DSLR jelenleg többet nyújthat mint az olcsóbb MILC-ek többsége, de belátom ha tévedek! :) Ezért is írom le még egyszer, nem tényként közöltem ezeket, csak azt írtam le ahogy perpill látom. Úgy gondolom, azért van ez a topic hogy a témával még csak ismerkedők információkat szerezzenek a lehetőségekről, nekem pedig pontosan ez a célom :)

(#25683) schawo:
Lehet, hogy Samsung ellenszenvem miatt sorry, de úgy láttam (főleg a fehér változatot) hogy egy ilyen Nikon sokkal komolyabb gép. Hozza egyébként a képminőségben és funkciókban is az említett Nikon szintjét?

Na ezt nem gondoltam volna, simán felérnek ezek az árban közelében lévő Cannon/Nikon DSLR-ekhez?

(#25684) Tin_Shield: oké, hiszek nektek, én csak azt írtam, ahogy gondoltam, ezek szerint rosszul :)
Megpróbálok minél több gépet megtekinteni személyesen is inkább, aztán majd kérdezek újra :)

[ Szerkesztve ]

(#25686) pana0017 válasza -FreaK- (#25685) üzenetére


pana0017
senior tag

Nekem csak a profi fotós dologhoz lenne egy gondolatom. Ők nem most és nem is 2 éve kezdték. Kiépítettek egy komoly obiparkot, illetve van egy drága vázuk, ami ráadásul még be is válik nekik. Azt nem tudom, hogyha valaki most találná ki, hogy profi fotós lesz, akkor mit vesz, valószínűleg a sok objektív miatt Nikont vagy Canont, de egy MILC-cel is boldogulni tudna. Amúgy meg azért is fölösleges ezt a témát feszegetni, mert ha még szeretnél se most vagy 1-2 éven belül leszel/leszek profi fotós.

(#25687) -FreaK- válasza pana0017 (#25686) üzenetére


-FreaK-
veterán

Na ebben igazad van :) csak emiatt helyeztem el a fejemben feljebb a DSLR gépeket.

(#25688) jjeahh válasza -FreaK- (#25687) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Mft topikban nemrég ketten is váltottak fullfrém dslr-ről milc-re asszem, de mintha itt is olvastam, hogy valaki 5d mk III-at cserélt be oly e-m5-re. Szal minden igényfüggő, az mft meg a fuji rendszerek pl. elég kiforrottak már... amúgy van olyan gép is, amiből simán kivették a tükröt és piacra dobták milc-nek címkézve, lásd canon eos m ;]

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#25689) Byk01 válasza -FreaK- (#25687) üzenetére


Byk01
senior tag

Nem egymás fölé, hanem egymás mellé kell tenni a két csoportot. Ugyanúgy, ahogy egy Audi A8 sem jobb, mint egy Volvo FH, de nem is rosszabb. Másra használják inkább az emberek.
Ha gyorsan mozgó témákat akarsz fotózni, akkor a MILC nem igazán alternatíva, viszont ha kerülnéd a feltűnést egy utcai fotózás alkalmával, akkor a DSLR hullik ki.

Persze kezdőként pont ennek a meghatározása a legnehezebb, hogy mit is akarsz fotózni a későbbiekben, mert még minden érdekel, minden újdonság, mindent akarsz. Ezen kellene a legtöbbet gondolkozni, és aszerint választani. Persze a minden rendszer alkalmas valamennyire a másik erősségének a teljesítésére is, de kompromisszumokat kell ilyenkor kötni, mint ahogy a kamionnal is elutazhatsz a Balatonra, és az Audi mögé is köthetsz utánfutót.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#25690) need válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


need
addikt

azért úgy gondolom mert úgy korrekt elküldöm neked [is..]

kár hogy a legalja.hu vagy a szanalmas.hu oldalak már megszűntek..simán ki lehetne posztolni.. ;]

D750+Tami 24-70..Nikon 70-200 f/2.8 vrII....Diablo3 Battletag: norennord#2734 Division 2 noren73

(#25691) bbkmachine válasza Byk01 (#25689) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Belépő DSLR vs MILC... Én sem gondolom, hogy nagy különbség lenne képminőség terén a két kategória között, ha az átlagos felhasználást nézzük. Itt abszolút az egyedi igények mondják meg, hogy ki, melyik mellett teszi le a voksát. A MILC-ek között azonban egy bizonyos szintnél megáll az obik minősége, a DSLR-nél viszont a határ, a csillagos ég (pénzben is). Persze konverterrel fel lehet tenni csúcsobikat is némely gépre, de ki az aki ilyet csinál a való életben? Tegyük fel, eosM-re valaki rászúr egy 70-200 2.8L IS obit. Fizikálisan lehetséges a dolog, de rohadtul nem életszerű és értelmetlen is. A kis méretű és könnyű MILC onnantól ugrott. Az eredmény egy böszme nagy és nehéz obi lenne, aminek a végén ott csücsül egy kis pilicka gép. :)
Szóba került a pentatükör vs pentaprizma. Ez megint csak egy elég fontos kritérium a DSLR-ek esetében. Az olcsó DSLR-ek kivétel nélkül pentatükörrel vannak szerelve, amik hagynak némi kívánni valót a keresőkép szempontjából nézve, viszont az áruk sok esetben egy komolyabb MILC alatt van. A pentaprizma keresőképe messze meghaladja ezt, viszont azt meg is kell fizetni.

(#25692) madgie válasza bbkmachine (#25691) üzenetére


madgie
titán

"A MILC-ek között azonban egy bizonyos szintnél megáll az obik minősége, a DSLR-nél viszont a határ, a csillagos ég"

Érik az aláírás, eddig 2015 legnagyobb failje.

(#25693) Studi válasza madgie (#25692) üzenetére


Studi
addikt

:DDD A gyártóknak is szólni kéne, hogy túlmentek már egy szinten, álljanak már le! :DDD

(#25694) -FreaK- válasza need (#25690) üzenetére


-FreaK-
veterán

Köszi. Le is írtam a véleményem róla.
Sikeresen el is vettétek a kedvem az egésztől, inkább be is fejeztem a dolgot.
A többieknek meg köszi a türelmet és a sok hasznos infót!

(#25695) Studi válasza -FreaK- (#25679) üzenetére


Studi
addikt

Pár gondolat:

Nikon D3300 vs Samsung NX300: elég fura legagyizni a Samut, amikor a Nikont kézbefogva egy valóban gagyi műanyagot kapsz, egy viszonylag sötét keresővel. Sokkal nagyobb méretéhez képest alig van rajta több kezelőszerv, mint a Samun. A Samunak fura a retrora hajazó külseje, ergonómiából valóban nem ötös. De az anyagminősége, minőségérzete fényévekkel jobb, mint a Nikoné. Kétségtelen, hogy a Nikon szenzorban hajszállal előrébb jár, viszont a Samu objektívje szerintem ezt bőven kompenzálja, igen korrekt képe van a hozzá adott 15-55 III.-nak. A Nikon több, mint másfélszeres árért nem tud gyakorlatilag semmivel többet.

Árban a D3300-hoz már inkább a Pana G6 passzol, ami viszont szolgáltatásaiban jóval előrébb áll... Kiegészítők terén a 4/3 rendszer igen jól áll már most is, pedig csak egy 6 éves rendszerről beszélünk. ráadásul a fejlődése most dinamikusabb, mint a tükrös rendszereké.

De valóban, Canon/Nikon terén jelenleg még nagyobb az objektív választék, évtizedes előnyük jól meglátszik, ezt nem is vitatja senki.

(#25696) silmatauki válasza jjeahh (#25688) üzenetére


silmatauki
őstag

"amúgy van olyan gép is, amiből simán kivették a tükröt és piacra dobták milc-nek címkézve, lásd canon eos m ;]"

Nem, az a rosszemlékű Pentax K-01 volt. Ott nem erőltették meg magukat a tervezők, csak kivették a tükröt. Az EOS M-ben legalább tényleg sokkal kisebb bázistáv van, lehetővé téve a sima tükrös mounthoz képest lényegesen kisebb wide obik tervezését.

(#25697) bbkmachine válasza madgie (#25692) üzenetére


bbkmachine
aktív tag

Neked meg érik "az év legnagyobb trollja" cím! [link]

[ Szerkesztve ]

(#25698) Mercutio_ válasza -FreaK- (#25685) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én ha valamihez nem értek, akkor sokat olvasok, és sokat kérdezek, de nem pontot teszek az adott téma topicjában a hsz-eimben található mondatok végére, hanem kérdőjelet, és a mondatok tartalma is kérdés lesz, nem prekoncepció...

Ahhoz, hogy a fotózás alapjaival megismerkedj nem kell se dslr, se milc.
Egy normálisabb, - kicsit fényerősebb obival rendelkező - kompakt is tökéletes, a lényeg, hogy te állíthasd a rekesz/záridő előválasztást, vagy akár teljesen manuális módot is tudjon. Pl. egy Pana LX5/LX7, vagy egy Olympus XZ-1/2, de az ide írogató szakik szerintem még tudnak 3-4 hasonló gépet ajánlani.
És aztán az is lehet, hogy ha beleásod magad elmegy a kedved az egésztől és kiderül, hogy nem is érdekel jobban a fotózás, vagy épp semmi kedved állandóan obikat cserélgetni.

bbkmachine: Pentax legtöbb belépő gépében is pentaprizma van, csak a "nagyok" olyan sóherek/gekkók, hogy tükröt tesznek az alsó kategóriába, ezzel is tovább szegmentálva a kategóriákat.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#25699) silmatauki válasza bbkmachine (#25697) üzenetére


silmatauki
őstag

Bocs, de tényleg igaza van. He elolvasod a lenstipes, photozone-es, slrgear-os (és a DPReview-t meg hasonló, az obikat szintén hellyel-közzel tesztelő) testeket, magad is láthatod, hogy a MILC-es csúcskategóriájú obik nem adnak rosszabb képminőséget, mint a csúcs DSLR obik. Legfeljebb nem mindegyikből van időjárásálló és/vagy világos – de ezt a hátrányt minden komolyabb MILC gyártó (főleg az m43-as bagázs és a Fuji) egyre jobban lefaragja. (A Sony obijai nem nagy számok általában, az EOS M, Nikon 1 meg Pentax Q rendszerről meg jobb nem is beszélni. Nem is róluk beszéltem fent.)

(#25700) madgie válasza bbkmachine (#25697) üzenetére


madgie
titán

Jó, akkor támaszd alá valamivel a magas ívű kijelentésed.

Ha neked nem ér el egy bizonyos minőségi szintet a Zeiss 55/1.8, M Zuiko 75/1.8 vagy épp a Fuji 56/1.2, akkor tényleg megértem a nagy mellényt... csak azt nem tudom, mikhez vagy szokva? Nikon D810, Otus-szal?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.