Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12401) Zozzer888 válasza csakb (#12400) üzenetére


Zozzer888
addikt

Ennyi erővel mindennel így van az ember:D Önigazolás:) Az gyorsítja a fokuszmotort, elnyomja a hangját, kiszűri a CAt, sőt még a rajzon is javít:D

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12402) k1csi válasza Zozzer888 (#12399) üzenetére


k1csi
senior tag

DP teszt alapján rajzban is jobb lett.
35mm
135mm

Ennek ellenére nekem az a véleményem, hogy kb. ugyanazt kapod mint a Nikon 18-105 nem kevéssel többért (ez ugye igaz a 600D vs D5100 összevetésre is).

Azaz az új Canon cuccok irreálisan drágák (azonos szint esetén) vagy kevesebbet tudnak (ugyanazért a pénzért).

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#12403) csakb válasza Rollee (#12398) üzenetére


csakb
őstag

A Sony és Pentax vázakban a szenzor stabilizált, a Nikonnál, Canonnál az objektívek egy része (VR, IS). A szenzorstabi előnye, hogy ha ráraksz egy ezer éves üveget, azzal is stabilizált képet kapsz. Az optikai meg általában egy kicsit hatékonyabb. Mozgó témát persze egyik sem tud stabilizálni. :)

Az A37 legnagyobb gyakorlati hátránya szerintem az elég gyík, 230 kpx-es hátsó LCD. Együtt lehet vele élni, senki sem halt bele 4-5 éve ebbe a felbontásba, de a 921 kpx azért lényegesen informatívabb, ha pl. az élességet nézed vissza gyorsan.

A képminőség az optikán is múlik. A Sony 18-55-ös kitobija szerintem lehetne jobb is.

(#12404) lcee79 válasza Rollee (#12398) üzenetére


lcee79
őstag

Nikon 18-105-el teljesen jó, én egy hete vettem, és nem csalódtam, SŐT!!!
A bolt konkrétan lebeszélt a Canonról, más meg szóba se került :)
Itt a fórumon is ezt ajánlották, majd egy hónapig vacilláltam, de felesleges volt, vehettem volna egyből :)
(mondjuk pénzem sem volt még hónap elején, azért is kérdezgettem annyit, hátha valami változás lesz, de nem lett :) )

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12405) Rollee


Rollee
aktív tag

Nikon D5100 + 18-105mm VR a befuto, mar csak a penzt kell ra eloteremteni. :)

Koszonom mindenkinek a segitseget!!! :R

Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...

(#12406) Zozzer888 válasza lcee79 (#12404) üzenetére


Zozzer888
addikt

az a bolt azt is mondta, hogy nincs itthon rendes Canon szerviz :DDD

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12407) lcee79 válasza Zozzer888 (#12406) üzenetére


lcee79
őstag

Azt mondták, hogy ha rendelnek valamit, nikonnál pár nap után ott van, és így nyugodt szívvel tudják mondani a vevőnek, hogy mikor jöhet érte, a canonnál meg valamit megrendeltek 3 hete és azóta sem jött meg...
És a magyarországi képviselet sem olyan mint amilyet elvárnának, mert akkor ők szivesen jó kapcsolatot ápolnának velük, mert sokan vesznek canont...
És szerviz sem olyan, mint a nikoné...
De szerintem nem sok okuk lenne hazudni, mivel semmivel nem jár jobban a bolt, ha nikont veszek, mintha canon-t, pláne hogy webshop árakon dolgoztak.

Szóval ilyeneket mondtak, de nem szóltam az FBI-nak hogy vizsgálják ki az ügyet :)
Szóval csak erre tudtam támaszkodni amit mondanak.

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12408) MC Pite válasza Rollee (#12391) üzenetére


MC Pite
veterán

Nem ez a kérdés, tudnak amúgy hasonló képet mint a tükrösök. A kérdés az, meg fogtok-e ennyi használat mellett valaha is tanulni egy tükrössel úgy fotózni, hogy elégedettek legyetek?

Kollégám képeit ma néztem, (40D, nem egy olcsó gép) hátő... Negyede alul exponált, fele felül, a maradéknak a fele szintén nem jól sikerült. Akarás és rutin is ajánlott a tökrösökhöz.

Panasonic G3 legyen mondjuk az új viszonyítási alapotok, és ehhez hasonlítsd a többi kiszemeltet.

szerk1: Ha ékezethez sincs türelem, akkor a géphez sem lesz... :U
szerk2: D5100+18-105 inkább, jobb obi, kicsit jobb váz. ezeknek sem sokkal jobb a fogásuk amúgy (mint egy G2-nek pl). Legalábbis S100fs-hez képest trágya.

szerk3: Fuji X10. Na, ennek keress alternatívát (szenzor+obi párosítás, illetve a kész jpegeket terén; bónuszként a videózást és a természetes vakuzást is felveheted a vizsgálandó szempontok közé). Olyan kis mélységélességet tudsz vele mint a belépő tükrösökkel+kitobijaikkal (lásd dpreview teszt). Videóban vastagon jobb mint az említett tükrösök, már csak azért is, mert a szemedhez/fejedhez tarthatod videózás közben (ugye a dslr-eket kézben kell kitartanod az 1 kg-os gépet, plusz kézifókusz; ezzel a mazochisták videóznak).

Bár ezeket oldalról oldalra leírjuk ám :K

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12409) MC Pite válasza lcee79 (#12404) üzenetére


MC Pite
veterán

Nekem már régebb óta van, (egy hónapja) viszont korábban próbálgattam pár gépet pár obival. Mindig az aktuális nagyszenzoros bridge (nem ultrazoom) volt a viszonyítási alap, és annyival sosem voltak előrébb amennyivel drágábbak voltak(kis alpha vmi nagyátfogású sigmával, 350d/400d/450d 18-55el, k-x 18-55el, d90 18-200al, de azt mindig csak sötétben használtam). A 18-105el az első pár kép után is úgy tűnt hogy ez már döfi. A G2-vel együtt teszteltem, 14-42es obi volt rajta, de a panával megegyező gyutávon is a gépen is szemmel látható mélységélességbéli előnye volt; nem beszélve arról hogy végre az első kitobi amire egyértelműen azt mondhattam hogy jobb mint a fujié, ez már beretvált; élvezet volt monitoron visszanézni :K . Kíváncsiak a #12331-ben leskelődhetnek.
Persze minden relatív, de árához képest szerintem egy nagyon korrekt kis obi sztem. És sokaknak kiváltja a telét is, így egy obival elvannak. (Én is így terveztem... De sajnos még a panán belekóstoltam kicsit hogy milyen 50/1,8as obival fényképezni. Ha ezt nem teszem, most nem rendeltem volna meg az 1,8G-t)
Megjegyzem itt most biztos megint megköveznek a m43os topikosok, de ne is számolják ki hogy hány fé előnye volt papíron a pentaconnak a saját (pana/oly) olcsóbb fixeikhez képest; mert amire tegnap ráizgultam asszonynak (saturnos kiárusításból) palacsintás gf3+pancakere; nem sok köze lehet ahhoz a kombóhoz, ahol nyitott állapotban még a szenzor sarkait sem takarja el :D. Tudom, vannak többért jobb fixek, de csak a nem drágák kerülnek a látómezőmbe sajna...

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12410) Rollee válasza MC Pite (#12408) üzenetére


Rollee
aktív tag

A mi kepeink itthoni felhasznalasra keszulnek, nem lesz belole plakat/poszter.
Tudom, hogy sok idot es energiat igenyel a tukros, de a legutobbi nyaralas utan rajottunk:cserelni kell!!
Lassu, rossz szinek, eletlen kepek...stb.
Persze van ebben "user fault" is, de szerintem a gep is megerett a cserere.
A Panasonic G3-at majd megnezem kozelebbrol, milyen obival? A kit ben 14-42mm-es es a 45-200mm-es van benne, de eleinte nem szeretnem cserelgetni. A 14-140mm-es pedig tul draga.
Szerintem a 14-42-es kevesnek erzem a mostani 18x-os optika utan.

szerk1: Ha ékezethez sincs türelem, akkor a géphez sem lesz...
1, bocsanat erte
2, Angliaban elek
3, a Logitech G11-est sajnos nem gyartottak Magyar kiosztassal

Tudom a Fuji a legjobb fogasu gepeket gyartja, az S5600-t alig akartam levaltani. Ahhoz kepest a pana fz18-as egy muanyag kocka. :K

A Fuji X10 kizart, kicsi. Videozashoz csak akkor hasznalnam ha nincs keznel a kameram.

Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...

(#12411) lcee79 válasza MC Pite (#12409) üzenetére


lcee79
őstag

Nekem nincs nagy tapasztalatom még gépek terén, szépen lassan fejlesztgettem mindig, de a tükörreflexesekig nem jutottam el ezelőtt soha sem, mert drágának tartottam, és nem voltam biztos benne, hogy szükségem van rá (meg a macera az objektívekkel, stb, stb) :)
Aztán elkezdtem tanulmányozni a szenzorokat, az objektíveket, fórumokat nézegettem, és rájöttem, hogy minden okom megvan arra, hogy ne legyek elégedett a bridge gépemmel :)

Miután itt a fórumon kérdezgettem, akkor derült ki számomra hogy a Nikon is egy alternatíva, méghozzá annyira, hogy ezt is választottam :)

Mindenki jókat írt a 18-105-ről, de azt csak a boltban tudtam meg, hogy pl a 18-55 az nem csak kisebb zoomátfogású, hanem gyengébb kategória is.
A 18-105-ös ED jelzésű (Extra-low Dispersion vagy Super ED lencsék. Alacsony színszórású üveglencsék, korrigálják a kromatikus aberrációt és helyes színvisszaadást garantálnak.), amivel a 18-55-ös nem büszkélkedhet. A vásárláskor már biztos voltam benne, hogy miután eddig sem nagyon voltam oda a kisebbért (csak az olcsóság miatt esetleg, hátha... :) ) most már biztos nem azt választom, és jól tettem, tényleg jó.
És mérföldekkel :) jobb képeket lehet vele csinálni, mint a szegény fz-38-assal, (és már manuális beállításokkal használom :) ).
A kislányomról ilyen jó képeket még eddig sosem csináltam (mármint mióta megszületett :) ), mint az elmúlt 2 napban :) (sajnos kellett ennyi idő, hogy belerázódjak és jól be tudjam állítani, és megértsek 1-2 dolgot, hogy mit is csinál, ha azon állítok :) )

Szóval már nem is gondolkozom azon milyen lenne egy Canon, vagy Pana G sorozat... mert meg vagyok elégedve.
(Kamerázás, az kicsit már más, mivel minősége teljesen megfelel, de a fókusz sebessége és a reakcióideje automatán, az közel sem, de ha jól látom ez többi tükrössel sem lenne sokkal jobb...)
De mióta Nikont használom alig videóztam mert öröm fényképezni vele.

Mondjuk, még azt az egyet nem értem, hogy a nézőkét miért nem nyomták kicsit kijjebb, vagy valami vastagabb gumit miért nem tettek rá, hogy ne kenjem össze az orrommal és az arcommal a kijelzőt folyton :)

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12412) csakb válasza Rollee (#12410) üzenetére


csakb
őstag

Mi, Anglia? Ezt nem említetted. :)

Akkor én mindenképp felvenném a listámra a Pentax K-30-at, ott már egész jó áron lehet kapni. Hosszabb zoomnak a DA 17-70/4-et ajánlom hozzá, ez használtan különösen jó áron lehet. Van 18-135 is hozzá, de még a Canon STM-nél is drágább. Viszont szigetelt, ahogy a váz is.

(#12413) MC Pite válasza Rollee (#12410) üzenetére


MC Pite
veterán

Elbeszélünk sztem egymás mellett, mindegy... Ha valaki átlátja, megtoldja a mondanivalómat.
A rossz színek, életlen képek mellett lesz egy csomó rosszul exponált képetek is, és fele annyi jól sikerült lesz mint most - hacsak nem húztok bele bődületesen. Kijelzőn, evf-en látod az eredményt, az üvegen át nézve az agyunk korrigál, de tudnod kell hogy a gépnek merre kell. A fókusz sokkal kényesebb(mint konpakton), a fény/szín állandó ellenőrzést igényel ha most is potyogtak ki rossz képek.

G3 mellé 14-42. Értelemszerűen a zoomtáfogás fordítottan arányos a minőséggel, ezzel gondolom tisztában voltál mikor idejöttél gépet keresni hogy valahol kompromisszumot kell kötni. Én először 14-42ővel használnám, amíg kicsit gyakorlatiasabbak lesztek fotózásban. A 45-200at bármikor megveheted utólag, használtan is - ha szükségét érzitek. Anno nekem tetszett a 14-140, plusz a fujihoz hasonlóan kisebb mélységélességet varázsolni is gondoltam jó lesz, de már más utat járok (én is) : fix, nagy fényerejű obi jobb erre a célra. És igen, leginkább reméltem hogy 1 obi elég lesz mindenre.

X-S1-en gondolkoztam mondjam-e, de nem is olcsó, meg hát rajtatok is függ az eredménnyel mennyire lesztek elégedettek. Mondjuk akkora zoomtáfogás nem tudom mire jó, az S100fs-t alig toltam 200mm fölé, és ha igen azért, hogy kisebb legyen a mélységélesség - ugye nagyobb szenzornál (milc, dslr) nem kell ehhez tele.

Én tudod mit csináltam? Egy új zsuga helyett vettem egy ilyen, meg egy olyan cuccot használtan (ideiglenesen) hogy kiderüljön mi lesz a nyertes (jó, én amúgy is használtan akartam venni, de ez részletkérdés). Ha nem jutsz zöld ágra, simán járható út. Sőt, akár neked lehet egy masszív géped, párodnak megy egy női táskában is nagyjából elférő gép (pl Gf1/2 vagy E-PL1/2) ugyanabból a pénzből.

Mellesleg a hasonló méretű régi gépekből kiindulva nem biztos hogy az X10 kicsi, hisz akkora súlyt két kézzel tartva nem igen kell nagy(obb) markolat az ekkora gépekre. A nagyobb objektíves, orrnehéz gépeknél már kell. Sőt, a Fed4-em nehezebb is. Páromnak tökéletes gép lenne, de sajnos nagyon ritka használtan, és még úgy is drága :(

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12414) Zozzer888 válasza MC Pite (#12413) üzenetére


Zozzer888
addikt

Ugyan mért lenne egy csomó rossz képük?Nem manuálmódba kell kezdeni, hanem záridő priorításban, + az ISOt autón hagyni aztán kész...Persze nem tudom hogy a Nikon milyen, de a Canonom szépen megtudja oldani a dolgot...az autoISO nálam nagyon okos, csak addig engedi felvinni ahol még nem zajosodik (iso 800 ez nálam, dehát nem mai váz...)

Mikor megvettem az 1000D-t, kimentem a Ringre fotózni, csináltam egy rahedli képet, mondván a bridge folyton elszúrta a fokuszt, nem exponált, nem exponált helyesen... erre a Canonból kiesett képek mind jók voltak:)

(csak marha sok:D)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12415) lcee79 válasza Zozzer888 (#12414) üzenetére


lcee79
őstag

Nekem nikon este a szobában (pedig 5 féle fényforrás világít) iso 3200-ra állítja szinte 100%-ban... (vaku bekapcsolt állapotban is)
Szóval automatán kicsiben néznek csak ki jól a képek, és nem is szetnék abban a szobában kizárólag 3200-as isoval készült képeket...
Manual-ban pedig 200-ra, 400 állítva is olyan jó képeket lehet csinálni, hogy nem értem az automatikát, úgyhogy 2 napja nem használok auto iso-t, inkább beállítom kézzel, és ugye 200-as iso-n nem kicsit zajmentesebb a kislányom szemének vonalai :)

Szabadban automatán is jókat csinál, ott automatán is lehet használni, teljesen jó képek lesznek úgy is, és nem utolsó sorban gyorsan :)

Ezen kívül meg vagyok elégedve nagyon is az auomatán lőtt képekkel, ha csak fele ilyen jókat lőttem volna a panával nem is cseréltem volna le

(#12416) csakb: ha már kijövök teljesen automata módból, akkor már egyből manuálisra megyek, az értékeket megnézem automatában, és beállítom manuálban is, aztán ha nem tetszik módosítok kicsit, de legtöbbször elég az, ha az iso-t leveszem és kész.

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12416) csakb válasza lcee79 (#12415) üzenetére


csakb
őstag

Nem hiszem el, hogy ha kijössz a full autó módból A-ba vagy T-be, akkor nem lehet beállítani, hogy mekkora legyen a maximális ISO.

(#12417) Zozzer888 válasza lcee79 (#12415) üzenetére


Zozzer888
addikt

Fogalmam sincs hogy milyen képet lő az 1000Dm automatán,sose használom úgy:)De majd ma este lövök egy tesztképet ha nem felejtem el, kíváncsivá tettél.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12418) lcee79


lcee79
őstag

Tegnap este 10 körül hazafele menet néztem az eget és tök jól nézett ki a felhőkkel és hold bevilágítással :)
És gondoltam ha hazaérek majd lefényképezem, aztán mire hazaértem, már elment az ihlet, de közben gondolkodtam, hogy milyen értékekre kellene beállítani a gépet...
"Sötét felhős égbolt" fényképezéséhez van valami szabály, vagy valami beállítási okosság amit lehet alkalmazni, vagy ezt próbálgatni kell mi lesz jó?

Thanx!

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12419) csakb válasza lcee79 (#12418) üzenetére


csakb
őstag

Ott ugye az a baj, hogy a Hold rohadt fényes a sötét felhőkhöz képest. Esetleg kékóra elején tudsz olyat lőni, hogy a Hold se égjen ki, és a felhők se bukjanak be. Ha mégis van ihlet, akkor kísérletezni kell A/T módban az expókorrekcióval, vagy M-ben spot méréssel. Állvány nem árt, hogy az esetleges hosszú expók mellett ne kelljen felhúzni az ISO-t. RAW-ból meg sokkal többet ki tudsz hozni utólag, mint a gép JPG motorja.

(#12420) Throme válasza lcee79 (#12415) üzenetére


Throme
veterán

Ha vakut használsz, akkor sose hagyd auto iso-n a beállításokat!
Ha így hagyod akkor lesz egy vakus iso 3200-as (vagy több) képed.

auto után egyből manual-ra..... hát.... lehet csak nekem kicsi az önbizalmam :).
Írod, hogy jó az auto iso, mert gyorsan tudsz fotózni.... na most manual-ban mire mindent beállítasz a gyerkőc, vagy akármi mozgó célpont tényleg Kenyában lesz....
Ráadásul - ha jól emlékeszem D5100-ad van - kis keresővel nehezebb dolgod is lesz, mint egy magasabb kategóriájú vázzal rendelkező fotósnak.

(#12421) lcee79 válasza Throme (#12420) üzenetére


lcee79
őstag

"most manual-ban mire mindent beállítasz"
Először én is ezt gondoltam, de a szoba fényviszonyai maradnak :), és megfelelő beállításokkal csak arra kell várnom hogy egy helyben maradjon egy picit, és még rám is figyeljen legalább egy kicsit :DDD

Lényeg, hogy tegnap nagyon jó képeket csináltam (legalábbis nekem tetszenek :) )

Ja és kézi fókuszhoz, vagy én vagyok béna, vagy nem jó a szemem, mert próbálkoztam percekig és fényképezgettem, akár mozdulatlan dolgokat is, de valahogy nem jött össze normális éles képeket lőni :(
Miért nincs benn az élességhez valami segítőfunkció, hogy azon is láthassam hogy biztosan jó....
Vagy van csak én nem látom? :)

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12422) Rollee válasza MC Pite (#12413) üzenetére


Rollee
aktív tag

Mivel ugy is csak karacsonyra tervezem a vasarlast, ezert addig tanulas ezerrel es gyakorlas az Fz-18-ason(amit enged).
Akkor csak hogy jol ertem-e. Egy MILC-et sokkal konyebb/egyszerubb hasznalni(jobb kepet csinalni) mint egy tukroset? Pedig ott is sok beallitasi lehetoseg van es ugyanolyan obik.
Ma megnezem a G3-azt meg ax X10-est(ha lesz kirakva).

Ahol en nezem a hasznaltakat(ebay) nem sok kulombseg van egy ujhoz kepest, talan 10-15e ft. Inkabb boltbol akciosan garanciaval.
Ha tudsz jo megbizhato oldalt szivesen meglesem.

Ismertem egy olyan csúnya nőt, hogy amikor e-mailben elküldte a fényképét, felismerte az antivirus...

(#12423) lcee79 válasza csakb (#12419) üzenetére


lcee79
őstag

Ja igen állvány :)
Mit kell tudnom állványvárlás előtt??? :)
Pl mekkora összegért érdemes nézni? Gondolom nem a legdrágábbat kellene vennem egyből :)
Aztán mit kell hogy tudjon?

Köszi ha legközelebb lesz valami érdekes kipróbálom amiket mondtál.

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12424) Qbász válasza lcee79 (#12418) üzenetére


Qbász
aktív tag

D3100-on is belehrt állítani a max auto iso, illetve hogy mekkora az a minimális zársebesség aminél elkezdje emelni az iso-t. Szerintem keresd meg, megéri.
Rangefinder. Azthiszem ez kell a manual fokuszhoz. A kereső képén fog segítséget adni

[ Szerkesztve ]

Future Gadget #8 'Phone Microwave (name subject to change)'

(#12425) lcee79 válasza Qbász (#12424) üzenetére


lcee79
őstag

Csak manuálban találtam ilyeneket, automatában nem...
De majd még megnézem...

Pedig a rangefinderrel már találkoztam, de nem vettem észre hogy mit csinál :)
Na majd délután megnézem, mikor végre vége lesz a szombati munkanapnak... :)

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12426) Throme válasza lcee79 (#12421) üzenetére


Throme
veterán

Szerintem van a Te gépedben is a keresőn keresztül nézve valahol alul (balra vagy jobbra) egy zöld pont, ami villog ha a fókusz közelében jársz és ha megtaláltad akkor folyamatosan láthatóvá válik ez a zöld pötty.
Viszont ha ezt használod akkor meg minek manual mikor ugyan ezt AF-el is meg tudod csinálni 1000x gyorsabban.

A szoba fényviszonyai változnak. Nem csak napszakonként, de mondjuk jó időben felhőátvonulásoknál.
Így lehet a képed egyszer jó, egyszer meg alul, vagy túlexpós....

többször volt már itt vita, beszélgetés a belépő vs középhaladó vázak terén.
A manual-ban történő fotózás esetében egyértelműen jobb egy nagyobb keresős gép.
Látod ezért is kérdezgetik soxor, hogy ha valaki gépet akar venni, akkor mire is fogja azt használni.
Ha akkor azt mondod, hogy a cél a manual-ban történő fotózás, akkor többnyire nem belépőt ajánlanak.

(#12427) Throme válasza lcee79 (#12425) üzenetére


Throme
veterán

P, A (nem auto), S, M módokban szerintem mind van.
Én is szoktam használni.

(#12428) Qbász válasza lcee79 (#12425) üzenetére


Qbász
aktív tag

Optikai keresőben miután átraktad manuális módba a fénymérő helyén távolságméro lesz. Legalábbis nekem ott van ilyenkor :) Auto iso meg M,A,S,P módban van nekem ennyi bőven elég szerintem :)

Future Gadget #8 'Phone Microwave (name subject to change)'

(#12429) lcee79 válasza Throme (#12426) üzenetére


lcee79
őstag

"A szoba fényviszonyai változnak. Nem csak napszakonként, de mondjuk jó időben felhőátvonulásoknál."
Ez csak nappal van így, amikor én otthon vagyok akkor biztosan sötét van már kinn, és redőnyök is le vannak húzva, és csak a világítás megy, azzal nincs ilyen sűrűn változás :D

A manual fókusz meg azért kell, mert soxor mikor elmozdul a kislányom, először tök jól befókuszáltam, aztán mikor újra megnyomom, hogy fényképezzek, akkor újra fókuszál, és nem az lesz éles amit én szeretnék,
szóval néha jól jön a manuális, de végülis, tegnap megtaláltam ami nekem kellett, és így jók lettek a képek. :)

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12430) Zozzer888 válasza Throme (#12420) üzenetére


Zozzer888
addikt

Ne essünk át a ló másik felére, bőven meglehet oldani a gyerek fényképezést szerényebb vázakkal is.Auto ISo azért praktikus mert azt okosan kezeli a gép, a többibe belenyúlni meg nem nagy időveszteség.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12431) Throme válasza Zozzer888 (#12430) üzenetére


Throme
veterán

Én a manual kapcsán vetetettem fel a nagyobb keresővel bíró vázak előnyét, nem gyerekfotózással.

Auto iso használatát sem utasítom el, csak vakus fotóknál jobb kikapcsolni.

Erről volt szó.

(#12432) MC Pite


MC Pite
veterán

Zozzer888: Ha figyeltél, épp tegnap írtam, hogy ismerős 40D-vel is egy tucat rossz képet csinált, mert nem csekkolta elég sűrűn a kijelzőn az eredményt, és így főleg a fényt a gép el-el mérte (mátrixon jobb lett volna az eredmény, de gondolom középre súlyozotton volt, Dunapart+kutyák, a víz hol alexpót okozott, az barna ebek meg túlexpót).
De jellemzően akik átlagos szinten vannak a kompaktokkal, nem arról híresek hogy egyből milyen fasza képeket csinálnak tükrössel - te mást tapasztalsz? Tehát ha evf mellett is készül egy csomó rossz kép, akkor tükör mellett eleinte még több fog, az tuti.

Rollee: Plusz igen, sok beállítási lehetőség van, lentebb nemsoká látod pl miket okozhat mire kiismered. Hát, ezt olyan költői kérdésnek vettem hogy egyszerűbb-e milc-el jó képet csinálni. Ha már exponálás előtt is látod milyen szín, fény várható a kész képen, illetve rögtön látod ha korrigálod és látod mennyivel korrigálta; illetve a kész képet máris látod, el sem kell emelned a szemedtől - igen, szerintem ettől sokkal könnyebb, mint estleg erős napsütésben koncentrálni a kijelzőre szinte képenként hogy most jó lett?
Idővel megtanuéja az ember -ha érdekli- hogy mikor mire számíthat, de ehhez az kell hogy érdekeljen és sokat gyakorolj (azaz átlag user eddig nem szokott eljutni).

Icee79: Mennyi a záridő limit az auto iso beállításoknál? tedd 1/60 vagy 1/80ra, és próbáld meg újból (nem nagyon mozgó ojjektumoknál vr-es obival még elmegy ekkora záridő).

Nektek amúgy mi az automata és mi a manuál? És minek hívjátok akkor a P módot?
2 ismerős is azzl szórakozik a canonjával, hogy S, akarom mondani Tv módban használják, Nem értem mi értelme van, szerintem ha valaminek, akkor az A módnak van alapból értelme - de a P annyiból praktikusabb hogy nem lehet 'rossz' értéken felejteni, a normáli kiexponáláshoz használható tartományon belül pedig tekerhető (pl 3,5-11es rekeszig, hasra mondom, nincs itt a gép).
Jah, ha kézzel feltekeres mondjuk ISO640-re, a limit mondjuk 1600, és van annyi fény hogy magától mondjuk ISO320on exponál, akkor 640el fog. De ha ugyanennyi limitnél 2500ra tekered, akkor is 1600 lesz a max iso. Manuált tessék oda-vissza olvasgatni, én is forgattam a bő 250oldalt rendesen.

Öhm, jah, az iso beállítás P-re vonatkozik, a zöld betűs(?) AUTO-ban gondolom nem él a korlát, ill a zársebességes beállítás.
Tök felesleges megkérdezni milyen beállítás kell hozzá, alapból mindig P-mód, és megoldja, onnan korrigálsz egy keveset ha kell, vagy próbálkozol S módban.

"A manual fókusz meg azért kell, mert soxor mikor elmozdul a kislányom, először tök jól befókuszáltam, aztán mikor újra megnyomom, hogy fényképezzek, akkor újra fókuszál, és nem az lesz éles amit én szeretnék" - Íjjj, hát minek vettél fázis alapú af-es gépet? Tessék használni a követő és 3D követő fókuszt ilyen esetekben, egyéb esetekben pedig a középpontosat, nem azt amikor a gép magától akarja kitalálni hogy hova kéne fókuszálni! Amúgy fázisos af ha kicsit mozdult el a téma, szinte azonnal az új célra áll, nem vizsgálja szinte végig a tartományt (bár a G2 villámgyors volt szinte mindig).
Én egy fél napig próbálkoztam manuálfókusszal (szimuláltam az 50/1,8D-t), de a rangefinderrel sem egyszerű, alig lett éles képem.

csakb: M módban nem tök mindegy milyen a fény mérés, amikor mindent te állítasz?

Throme: Vaku mellett miért ne hagyhatná az isot auton? Jó, a G2 képtelen volt megbízkózni a feladattal (Slow Sync vakunál) de jellemzően azért ez nem okoz gondot a gépeknek, és 90% hogy a 3200at vmi gyors zársebesség okoz (most nem rémlik neked mi van, de nikonnál a max iso mellett megadhatod hogy milyen záridő elérésére törekedjen, ha azt nem tudja tartani, akkor emeli az isot. Napokig 1600as ison fényképeztem beltéren, mert 1/2000en hagytam ezt a beállítást az elején.)

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12433) csakb válasza MC Pite (#12432) üzenetére


csakb
őstag

"csakb: M módban nem tök mindegy milyen a fény mérés, amikor mindent te állítasz?"

Azért néha nem árt nézni az expóskálát, az viszont a fénymérésre épít. Én Pentaxon a zöld gombnak köszönhetően még ezzel sem szoktam sokat szarozni.

(#12434) MC Pite válasza csakb (#12433) üzenetére


MC Pite
veterán

M módban a kész képeket nézegetem erősen, hogy olyan-e mint amit szeretnék :R
Nem biztos hogy annyira köztudott hogy melyik pentaxon melyik zöld gomb mit csinál )

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12435) Throme válasza MC Pite (#12432) üzenetére


Throme
veterán

Ha nem akarsz vakuval bevilágított témát fotózni iso 3200 feleslegesen, mikor vaku mellett akár iso200-on is lehetne, akkor jobb kikapcsolni szvsz.

(#12436) Zozzer888 válasza MC Pite (#12432) üzenetére


Zozzer888
addikt

Ismerősöd? És ? Ha valaki összetör egy Subaru Imprezát akkor az rögtön egy szar autó?Csak mert valaki bal...fék volt?:) Persze, esett már ki értékelhetetlen kép 5DmkIIből is:)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12437) MC Pite válasza Throme (#12435) üzenetére


MC Pite
veterán

Már az, aki nem slow sync vakut használ. Márpedig ellenfény ellenében használom a sima vakut, vagy manuálisan; egyébként rühellem, és S-es vakut használok hogy természetesebb legyen a kép. Ilyenkor pedig feljebb viszi az isot (jó, itt a 3200 nyilván egy rossz beállítás folyamánya). Mellesleg 1250/1600as vakus képek sem rosszak, beltéren általában ilyeneket gyártok (most már van rendes vakum is, de azt még csak teszteltem, élesbe nem próbáltam, de 800alá nem hiszem hogy fogok menni, hisz természetes hátteret akarok, amihez majdnem olyan hosszú záridő kell mint vaku nélkül ugye). A Fuji elég jól kente a témát (természetesen kiexponált vakus képek), rászoktatott a jóra.

Egyébként múltkor ahogy nézegettem vissza a próbálgatós időből a képeket, egy nagy adag portrét sikerült (beltéren, de az alany a világos ablaktól 2 méterre, én meg az ablakban) ISO1600on lőni, és meglepődve néztem az exif infót, mert a képek teljesen jók lettek. Persze világos volt, de többet is megnéztem már többször is 1:1ben, sose tűnt fel.

Zozzer888: Tök irreveláns, csak épp tegnap láttam a képeit amikor zenét válogattam a pendrivejáról. Elnézést hogy megemlítettem; és elnézést hogy felhívtam a figyelmüket rá. Biztos a tükrös kézbefogásától egyből faszább képeket fognak csinálni. Köszönjük Zozzer...

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12438) Zozzer888 válasza MC Pite (#12437) üzenetére


Zozzer888
addikt

Te ezt úgy írtad le,mintha törvényszerű lenne hogy valaki a tükrössel rögtön szenvedni fog.Ezért írtam.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12439) MC Pite válasza Zozzer888 (#12438) üzenetére


MC Pite
veterán

Én azt írtam (már sokszor) hogy több figyelmet igényel (eleinte főleg). És az alábbi szituban ("de a legutobbi nyaralas utan rajottunk:cserelni kell!! Lassu, rossz szinek, eletlen kepek...stb.") erősen valószínűsíthető ez, jobb ha inkább erre készül lelkiekben, mint hogy sok pénzt kiad érte, aztán lefele görbül a szája.

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12440) lcee79 válasza MC Pite (#12432) üzenetére


lcee79
őstag

"Nektek amúgy mi az automata és mi a manuál? És minek hívjátok akkor a P módot?"

Én az auto módot úgy értem hogy szinte semmit nem lehet beállítani, ehhez képest sokkal több beállítással rendelkezik a program mód...

Van teljesen automata és automat vaku nélkül, amikor nem csapja fel a vakut magától...
itt legtöbb beállítás szürke... Ennél írtam hogy nem lehet beállítani sok dolgot amit a többinél igen.

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12441) Zozzer888 válasza MC Pite (#12432) üzenetére


Zozzer888
addikt

A Záridő priorításnak az a lényege hogy így megtudod választani hogy a mozgó tárgy mennyire merevedjen ki.A rekeszt meg szépen számolja hozzá a gép,meg húzza utána az ISOt ha akarja.Ha mozgó dolgot fényképezel akkor szerintem a legjobb mód,főleg ha nincs időd a full manuális móddal kísérletezni.Amúgy én mindig csak ezt a két módot használom (TV és M)

Nálam az ISOt lehet automatára állítani TVben és Mben is, és mindig igyekszik a gép alacsonyan tartani,meglepően okos ilyen téren.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12442) MC Pite válasza Zozzer888 (#12441) üzenetére


MC Pite
veterán

A 450D-s haverom is, érdekes. Mindegy, nem izgat különösebben de furcsáltam - ő meg azt hogy mindig P-be raktam a gépet ha én használtam, vagy ha a tele volt fent, akkor rekeszelőválasztásba.
Jellemzően nálam
1, tág rekesz kell (normál határok között P mód)
2, szűk rekesz kell (normál határok között P mód, extrém helyzet pl makrózás állványról A mód)
3, sport/vakus trükközés miatt zársebesség (S)
4, valami olyat gyártok ami már megfekszi a gép gyomrát -hosszú expó, fénnyel festés, vagy nem azt akarom hogy úgy nézzen ki (exopó) mint élőben, stb (M)

98%ban P módot használok, és megőrülnék ha közben (S mód) a rekesszel játszana. Persze ez szenzor és obi függő is, de nálam ugye már elég kicsi a dof, odafigyelve kell használni.
Mozgásnál meg inkább a témát követem, így svenknél kb mindegy a rekesz. Bár sok fénynél meglátom hogy fog ezzel a géppel menni, a bridgehez már elkélt az ND, igaz, nem is lehetett ennyire lerekeszelni.

Icee79: Ennél (is) egyszer tértem csak ki a módválasztó 'felső harmadából', megnéztem milyen beállításokat használ portrén, majd ijedten tapasztaltam hogy a 'random kitalálom hova szeretnéd a fókuszt' használja, úgyhogy ment is vissza program módba.

[ Szerkesztve ]

<ELADÓ: Pixel8HibridTok> Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html

(#12443) Zozzer888 válasza MC Pite (#12442) üzenetére


Zozzer888
addikt

Hát az én obijaimmal (18-55,75-300) jellemzően nincs ilyen gond hogy tág rekeszen kicsi a mélységélesség (mivel 3,5től indul a 18-55, a 75-300 f4től), de nézegetem a Tamron 17-50 2.8ast, na ott majd (ha egyszer veszek:D) lesz:) A manuál üvegeimmel meg ugye nincs TV mód,mert azokon az obin kell állítani a rekeszt.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#12444) lcee79


lcee79
őstag

Most hogy megvan a fényképező, nikon újít...
D5200
(mondjuk a hír feltételes módban beszél)

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12445) s7evcsenko válasza lcee79 (#12444) üzenetére


s7evcsenko
addikt

Nekem nem igazán akar bejönni ez az oldal... :F

"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."

(#12446) csakb válasza s7evcsenko (#12445) üzenetére


csakb
őstag

Hidd el, semmit sem vesztesz.

(#12447) lcee79 válasza s7evcsenko (#12445) üzenetére


lcee79
őstag

Nekem bejön az oldal, azóta is :)

"Ha lehet hinni a pletykáknak, a D5200 lesz a következő új Nikon DSLR.

A Nikon DSLR táborában van pár, hozzám hasonló csalódott ember, aki bár örül a D800-nak, el van a D600-al, de anyagi megfontolásból DX-es DSLR-t szeretne profi köntösben.

A D3200 érzékelője nagyon jól sikerült, de a köré épített gép kezdő fotósok számára lett kitalálva. A kitűnő érzékelő magától értetődővé tesz, hogy további DX-es DSLR-ekben is használni fogja a Nikon. Mivel eddig csak belépőszintű fényképezőgépbe került bele, az is egyértelmű, hogy valamelyik haladóbb tükrös gépükbe is bele fog kerülni.
A friss pletykák szerint még valamikor novemberben bejelentheti a Nikon a D5100-at leváltó Nikon D5200-as DSLR-t, amiben a D3200-ban megismert 24.2 megapixeles érzékelőt találjuk, de haladóbb fotósk számára kialakított “környezetben”.

A Nikon D5200 várható főbb jellemzői

24.2MP APS-C méretű érzékelő ( a D3200-ban bemutatott )
EXPEED 3 képfeldolgozó processzor ( csakúgy, mint a D3200-ban )
ISO100-ISO6400 érzékenység, ami ISO25600-ig kiterjeszthető ( a D3200 érzékenysége “csak” ISO12800-ig terjeszthető ki )
2,016 pontos fénymérés ( Csakúgy, mint a D600-ban. A D3200-ban csak 420 pontos. )
5kép/mp sorozatfelvétel ( a D3200-ban csak 4kép/mp )
3″-os, 921ezer képpontos, forgatható, kihajtható LCD ( a D3200-ban fix )
Ha tényleg a D5200 lesz a következő Nikon DSLR, a legtöbbeknek tenyérviszketést okozó kérdés továbbra is nyitva marad.
Mi lesz a D7000-el és a D300s-el? Továbbra is megmarad mindkét széria, az egyik megszűnik esetleg? Lesz-e igazi profi DX DSLR a Nikon kínálatában?

Reméljük, hogy “csak” januárig, a PMA show-ig kell a válaszra várnunk… de addig egy haladóbb 24 megapixeles, DX-es Nikon DSLR-en, a D5200-on csámcsoghatunk majd."

Ennyi :)

[ Szerkesztve ]

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

(#12448) s7evcsenko válasza lcee79 (#12447) üzenetére


s7evcsenko
addikt

Köszi :B
Hagytam töltődni, és kb 11perc után nekem is betöltött... :Y

[ Szerkesztve ]

"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."

(#12449) s7evcsenko válasza lcee79 (#12447) üzenetére


s7evcsenko
addikt

Amúgy milyen böngészőt használtok?
Csak mert nekem Mozilla van, de kezdek gyanakodni, hogy ezzel lehet a bibi mostanában, mert máskor is előfordult már, hogy valamit nehezen töltött be, mondjuk nem ennyire durván...

Storno a kérdés... az IE is ugyan így szenved vele...

[ Szerkesztve ]

"Az őszinteség a bátrak erénye, és mint ilyen, kevesek kiváltsága."

(#12450) lcee79 válasza s7evcsenko (#12449) üzenetére


lcee79
őstag

99%ban Chrome
1% IE, de csak speciális esetben :) És munkahelyi programok is ezzel mennek csak
Chrome jó, használd azt :)

https://www.mixcloud.com/laszloerdelyi2/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.