Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Meggyi001: A végtelenbe...
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bambano
üzenetére
Ezt, hogy az OpenVPN és a TCP nem igazán jó párosítás, mondjuk egy nagyon igazi szakember tanította, a magyar internet létrehozásának az egyik nagy öregje. Nem azt mondta, hogy hülyeség, hanem azt, hogy ritka, és nagyon indokolt esetben alkalmazandó, ha nagyon pontosan tudjuk, hogy mit csinálunk, és arra miért van szükségünk.
A SOHO-környezet szerintem mondjuk nem ez (bár én aztán nem csak hogy nem tudom, hogy mit miért csinálok, de az ellenkezőjét sem...), de átolvasva pár száz oldalnyi Mikrotik-fórumot azért lehet ennek alapja. Több mint tíz éve megy az anyázás az OpenVPN/UDP-ért, nem ritkán egészen komoly indulatok közepette -- visszatérően azt kifogásolva, hogy a Mikrotik a jelek szerint nem is nagyon reagál erre az igényre (akárcsak az SHA256-éra).
Én mindenesetre tettem egy próbát, és kísérletileg átálltam TCP-re, a következő eredménnyel:
OpenVPN-kapcsolat, Asus (HGG) routerek közt, TUN, az utolsó szakaszon mobilnettel, rálátással a kb. 2 km-re levő toronyra:
UDP: stabil 8-10 Mbps
TCP: átlag 4 Mbps, ami 0 és 6 között ugrál, a fájlátvitel rendszeresen megszakad, volt, hogy pont tizedikre sikerült áttolnom a 10 MB-os tesztfájlomat.Ez így ugye nem olyan biztató, viszont, amennyire tudom, a OVPN/TCP esetén a hibák exponenciálisan lassítják az átvitelt, úgyhogy feltételezve, hogy a Mikrotik stabilabb kapcsolatot tud létesíteni, mint a jelenleg nem túl acélos Asus/D-Link páros, nem is biztos, hogy olyan rossz a helyzet. A VPN-kapcsolat eleve nem "élesben" menne, hanem főleg a háttérben. A lényeg kb. annyi, hogy szó szerint bár Byte/sec meglegyen, amire azért elég jó az esély.

Ahogy olvasgatok erről a Mikrotikről, egyre jobban tetszik, meg aztán a ROS7-ben már állítólag lesz OVPN/UDP...
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i7 8700K 16GB DDR4 500GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4060 Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 3700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS CM 700W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Zalman Z1 PLUS ADATA 600W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB RAMPAGE Shiva ADATA 600W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G7 - i5-10G I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3576, 100% Akkumulátor
- Corsair MM350 pro XL egérpad, új
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER termékbeszámítással
- 5G LTE! Microsoft Surface Pro 8 i7-1185G7 16GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ekkold