Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
yodee_
üzenetére
A) RB5009 + 2.5G switch amin van SFP+ port + DAC kábel
Itt rajtad áll, hogy a switchből rendelsz te is kintről olcsón, vagy veszel itthon mondjuk CRS310-es mikrotiket. Nem tudom mik az igények, kell e VLAN, kell e hogy menedzselhető legyen stbB)
Valami X86 PC amin vagy linux alapon vagy proxmox alapon fut CHR + 2.5G switch + CHR licence
Itt játszik akár az RTL8125B is.C) Odroid H2+/H3+ kiegészítő netcarddal (ha kell, ha nem alapból van 2db 2.5G portod, 1 betáp, 1 meg mehet a switch felé) + CHR licence + 2.5G switch.
Ez kb majdnem ugyanaz mint az x86 felállás, mert végső soron az Odroid is x86. Esetleg van már millió ilyen pocket PC alin, de azok sem olcsóbbak ahogy nézegettem őket, viszont ott már elérhető az i225 NIC, de rOS szempontból azzal is ugyan ott vagy mint az RTL8125-el nem támogatott natívan.
A "B" és "C" opció estén annyival vagy előrébb, hogy tudsz a cuccon más is futtatni, akár torrent szervert, akár NAS-t, etc etc.Szerk:
Illetve ha már adott egy meglévő x86 PC akkor opció lehet akár egy CCR2004-1G-2XS-PCIE kari is ez már tud 2xSFP28-t (25Gbit) de ebbe meg kell akkor egy 10G rezes SFP+ ami melegedni fog.
Ugye ha ki lehetne hagyni a szolgáltatói eszközt, és mehetne direktbe fiber a saját eszközbe akkor az lenne a legjobb, de idehaza nem (meg külföldön se igazán) járható út, mert nem engedi egyik szolgáltató sem. -
-
válasz
yodee_
üzenetére
Lehet jelezni, csak pont leszarják. Évek óta könyörög a nép nekik a supportért de nincs érdemi előrelépés.
Azt tudod csinálni amit én is, hogy költözöl linux alá (vagy proxmox) és onnan CHR-t futtatsz. Ez persze plusz költség a licenc miatt. Nálam is proxmox alatt megy a cucc CHR-be, kb 90% használható. Egyedüli szopás az, hogy a Realtek mindig is hadilábon állt a driverekkel linux alapon (cserébe gombokért adják a NIC-et a többiekhez képest) és nagyon nagy a szórás sebességben a különböző driverekkel. Nemrég jött frissítés amúgy hozzá, de konkrétan tettem is vissza egy korábbi verziót mert ezzel a legstabilabb a dolog. De ezzel sem 100-as mert egyik irányba megvan a 2.4G, másikba 1.5-1.6Gbit/s van csak.
Ez persze lehet proxmox probléma is, egy ubuntu vagy debian alatt lehet minden megy flottul.
B opció, hogy nézel valami olyan kártyát ami tud 10G-t és támogatja natívan a rOS de szerintem ez ritkább lesz mint a fehér holló. -
kammler
senior tag
válasz
yodee_
üzenetére
Gépbe biztos jó. Ha már van légáramlás valami nincs gond. Nekem passzív vga melegedett úgy hogy kézzel nem tudtam megfogni. Persze telepakolva a borda mellett elkokkal. Viszont ott semmi hely nem volt. Ha ráfujtam (!) már simán langyos volt. Ott kellett mondjuk egy ventillátor. De egy szellős házba ugyanaz oké volt.
-
kammler
senior tag
válasz
yodee_
üzenetére
A mikrotik azt ajánlja, hogy passzív hűtésnél ne legyenek egymás mellett. Tehát, ha van egy 8 portos switched pl. akkor rakj bele négyet. Kicsit luxus. De van nekik ilyen 4 portosba is, oda meg kettőt kéne... De mondom, láttam logokat, kékkel írta a ros, hogy a modul a nagy hőmérséklet miatt leállt. Használjon más típusú modulokat. De állítólag ezzel a hűtőbordás dologgal olyan 70 körül elmegy. Hivatalosan addig oké is. Igazából a DAC kábel jó megoldás, de gépre meg csak rézzel kéne továbbmenni. Illetve lehet optikával is, csak egy PCI express SFP+ modul adapter 50 ezer. Optika jóval hidegebb. Ilyen 60 fokok azok jók. Gyanítom 10 Gbit-nél lesz az 80 is. Környezettől is függ. Nálam itt a szobába megfőne nyáron, ha kint 30 fok van az biztos. Van, aki rakott fölé egy csendes ventit. Ez a 10Gbit réz egy öszvér dolog. Utánanéztem, rézen minden 10Gbi-es megoldás forró. Alig 3 wattot disszipál az S+RJ10, de egyszerűen nincs hova leadja a meleget. Nálunk használnak teszterben ilyen modult, ott 10Gb-en megy, viszont az egy gép és nyitott. Ott szellőzik.
-
-
-
Lenry
félisten
válasz
yodee_
üzenetére
a routerOS changelogját?
van RSS-ük, én onnan kérném le -
-
Lenry
félisten
válasz
yodee_
üzenetére
szuper...

az a baj, hogy reset után nem lesz a helyszínen senki, aki restore-oljon.
mindegy már elkönyveltem, hogy kénytelen leszek odamenniúgy látom nem is vagyok egyedül ezzel a problémával és ez megmagyarázza a nagy mennyiségű írást is
-
yodee_
őstag
-
kammler
senior tag
válasz
yodee_
üzenetére
Kérdés mi a nem régóta, mert bizony én ezt nem most tettem meg, és már akkor is engedte, gond nélkül. Volt a Huuawei-ben egy bridged mód, meg egy sima TR valami, IPTV, meg VOIP. Párhuzamosan ment a bridged, meg a másik. A műszakis az nem olyan rég volt, hogy hívott, talán még tavaly év vége, idei év eleje. Azóta akár lehet, hogy változott is. Van valakinek olyan optikai telekomos modemje, vagy ONT vagy mi, ami 2.5Gbit-et tud?
-
válasz
yodee_
üzenetére
Én is acronist használok, teljesen okés.
Minden hónap 2x csinál nálam komplett mentést a C: meghajtóról (minden hónap 1. és 15. napja) amit utána a gépemben lévő egyik HDD-re ment. Azt hiszem azt is be lehet állítani benne, hogy egyszerre több helyre is mentse az adott képfájlt.
Rajtad áll milyen időintervallumot állítasz be, akkár naponta is csinálhatsz mentést ha úgy tartja kedved. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_
üzenetére
1. Rosszul tudod,
2. Még csak Veeam se kell hozzá:
https://learn.microsoft.com/en-us/sysinternals/downloads/disk2vhd -
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_
üzenetére
De miért nem jó a menet közbeni snapshot? Le kell állítani, hogy biztosan menthető legyen? Egy Veeam azért elég sokféle rendszerre fel van készítve, hogy menet közben nagy biztonsággal tudjon menteni.
A másik, hogy eleve VM-be kellett volna tenni, ha nem valami spéci hw vezérléséről van szó, amit még PCIe passtrough-val se lehet. A VM-et meg akár a host rendszer alatt szépen le lehet állítani, menteni (vagy simán egy gyors snapshot), újraindítani ütemezetten (már ha tényleg kell ezzel bohóckodni.) -
-
-
-
TKZ
csendes tag
válasz
yodee_
üzenetére
Szia. Igen tudom emiatt is lenne szükségem segítségre. A netre visszatérve az az érdekes hogy bele tettem a SIM kártyát egy TP-link 4G modembe és ugyan az az anomalia van, ha WIFI-n csatlakozók hozzá bermilyen telefonnal a speedtest azt mutatja hogy van rendesen net de elképesztően lassú. Ez csak egy mobilnet kártya. Ugyan ez volt a routerrel is ahogy írtam egyik reggelre ezt produkálta.
-
Audience
aktív tag
válasz
yodee_
üzenetére
A fizetem, használom részt értem, de Te most azért fizetsz, hogy szívhass, és hát lássuk be ez sikerül is.
Van egy xxxxxxxx.sn.mynetname.net formátumú DNS bejegyzésed amihez akármelyik szervereden amit használsz fel tudsz venni egy recordot, valahogy így
kedvencneved.domained.hu cname xxxxxxxx.sn.mynetname.net és a TTL-t vedd pár percre, hogy hamar frissüljön. így beírva a kényelmes domain-nevet tudod használni a Mikrotik DDNS- szolgáltatáshoz.
Dobj mögé egy raspberry-t vagy bármit amin van rendes DDNS kliens.
-
válasz
yodee_
üzenetére
https://carant-antenna.com/hu/94-iranyitott-kuelteri
#18950: Állíthatnád sűrűbbre azt a check részt. ANnyi idő alatt nem biztos hogy észre veszi hogy le-fel csatlakozik.
Egy ping kimehetne fél percenként is. Bár telefonon ez nem jó megoldás mert mobilnet meg készenléti fogyasztás megdobhatja. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_
üzenetére
Ha valamire nincs up script, akkor vagy a netwatch, vagy beütemezel egy scriptet 5-10mp-re, ami, ha már up az LTE (vagy egy IP cím változik, amit vagy egy globális változóban vagy egy address list-ben letároltál) akkor hajtsa végre, amit kell.
Mondjuk nem gyári dyndns-nél le lehet kérni a bejegyzett címet és összevetni a jelenleg Interface címmel.
-
Tamarel
senior tag
válasz
yodee_
üzenetére
senetic.hu, 57 ezer
4 darab volt csak, amikor megláttam. Az oldal keresője sem listázta, direkt linkkel mentem.
https://www.senetic.hu/product/C53UIG+5HPAXD2HPAXDLengyelországból hozta a dpd, magyar a számla. 2 év gari.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
yodee_
üzenetére
Köszi! A gigás netet mekkora prociterheléssel vitte? Konkrétan: vannak olyan PC-k amelyek ugyan gyengébbek mint az általad próbált, viszont jóval kevesebbet fogyasztanak (még egy mikrotik routernál is) és fizikai méreteit tekintve sem feltétlenül nagyobbak. Olyasmikre gondolok amikre sokan pl. XPenlogy-t telepítenek, és gyakorlatilag egy sima celeron röhögve kiszolgál gigabiten (vagy gyorsabban is). Belegondolva egy NAT-olás még szoftveresen sem egy nagy feladat egy ilyen procinak, mint ahogyan pl. a wireguard is valószínűleg "kisujjból menne". Kérdés, hogy a gyakorlatban ez mennyire lehet így.
-
-
-
Ear001
addikt
válasz
yodee_
üzenetére
Például. Azon kívül igen nagy területet fed le a Wifije, 30-40 felcsatlakozott eszközt is ki tud szolgálni.
Pppoe kapcsolatra nekem ennyi nem jött össze, de az korrekt érték amit linkeltél, viszont tudva, hogy a Technicolor a 2gigás kapcsolatot is ki tudja szolgálni, és ki tud, nem kérdés, melyik a gyorsabb.
Szóval nincs verseny a két vas között, a hap-ot én csak akkor használnám, ha nagyon kellenének az egyéni beállítások.
-
mgabi
senior tag
válasz
yodee_
üzenetére
hap ac2 és cap ac:
N szabványban 80mbit
AC-ben 300mbitTechnicolor 870mbitet tud
nekem elég bőven a hap ac1 wireless teljesítmény: netezgetés, ipad, minden más kábelen megy.
Esetleg nem tudtok valami nagyon jó tutorial-beállításos oldalt, leírást, mert sikerült elrontanom a mentést reset előtt, és kezdhetem előrül az egészet és nem emlékszem a 4 évvel ezelőtt tanultakra
anno skori leírását használtam. [link] köszi
-
vkp
aktív tag
válasz
yodee_
üzenetére
Nem mondtam, hogy gondom van vele. Azt mondtam, hogy a "közelít" az nem annyi. De nyilván szőrszálhasogatás lenne, eleve a gigás rézen sosem lesz meg a gigabit sem
.
Egyébként a hap ac2 ha jól emlékszem akkor újabb mint a 4011, így teljesíti amit mondtam, hogy "4011-től felfelé". -
Reggie0
félisten
válasz
yodee_
üzenetére
Kerdes az, hogy mennyire hasznalnad ki a WG-t az uj routeren. Nekem CCR1009 van, van boven wg-s halozatom, de meg nem nagyon ugrott a proci terheles 10% kore se. El kell donteni, hogy hanyszor utkoznel bele a korlatba es mennyi penzt er meg neked, hogy ezen alkalmakkor valamivel gyorsabb legyen(no meg mennyivel lenne gyorsabb).
-
válasz
yodee_
üzenetére
"Viszont ha már ennyire szükséges akkor miért nem wireguarD?"
Nem csak VPN kapcsolat létezik. A NAS-t pl. FTPS alapon szoktam elérni. Plusz van a NAS-nak néhány egyéb szolgáltatása is.
Valamint nem csak NAS lehet egy hálózatban, amit kívülről jó lenne elérni.
Erre gondoltam azt, hogy az adott no-ip dyndns névvel rendelkező eszközöknek zöld utat adok.
Nekem egyértelmű volt mit szeretnék, de nektek nyilván nem :-)
Bocsánat! -
E.Kaufmann
veterán
válasz
yodee_
üzenetére
Nekem miki router -vezeték- openWRT AP -wifi- miki repeater simán megy. DHCP csak egy eszközön aktív, L2-es kapcsolat a router LAN lábától végig, IP cím és tartomány ésszel beállítva. L3 esetén vagy kézzel vagy routing protokollal kell az útvonalakat rögzíteni, vagy bizonyos esetben elég újraNAT-olni, L3 esetén ne legyenek ütköző IP tartományok.
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Star Wars rajongók
- Xiaomi Mi 9 - egy híján
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kutya topik
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Pulzust is mér az Apple AirPods Pro 3
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- Garmin Forerunner 405 GPS óra
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen,MS3634,100% Akkumulátor
- VICC ÁR! Dell Precision 7530 - Xeon E2186M (i9-8950HK++) / 32GB RAM 512GB SSD Quadro P2000
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Ha használat alatt a CQI érték 15, akkor a max kódolást használod, érdemben nincs tovább.
.
ekkold