Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem a böngészők nem szeretik, RFC 6724, az ipv4 előrébb van, mint az ULA a network stacken.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ja, de pont itt is volt, vagy talan az otthoni halozatos topicban, hogy a cimcserenel azert elofordulhat glitch. Ha csak egy cimforditas van a routerben, akkor nem kell ezzel foglalkozni.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
IPv6-ot natolni teljesen legit szerintem. Franc se akar allandoan uj IP-ket osztani a ratyi szolgaltato miatt.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Emlekeim szerint a szabvanyban olvastam, de most nem allok neki ujra x ev utan. Ha lesz szabadidom rakeresek.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Mondjuk az ilyen ipv6 cimek hasznalatat tudtommal altalanossagban tiltja a szabvany

De ez a szolista is eleg PC, pl a FA6/FA9 -ot nem latok sehol
Bar lehet csak lama mert 600D sincs. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Bár kitaláltak volna valamit, hogy ne 32/128 bites számsort, hanem valami megjegyezhető szöveg lehessen azonosító, pl.: router.lan
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Egyébként Digi optika internet van nálunk.
Műxik, nem szoktam méregetni.
Kb. fél éve váltottam 3011-ről 4011-re, hogy végre váltani tudjak ROSv6-ról ROSv7-re, amit azóta sem tettem meg :-(
Arra emléxem, a 3011 nem tudta kihajani a gigabit-et. Talán a 4011 már képes rá. Majd egyszer megnézem :-)
Mindig van/volt más fontosabb dolgom.
Mivel CAPsMAN + 3 CAP is van a rendszerben, mindig ódzkodok bele kezdeni a 6 -> 7 frissítésbe:-( -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ezt a "Fq-CoDel"-t már hallottam, vagy láttam már leirva, de még nem néztem utána. Pontosabban most egy picit bele olvastam. Érdekes lehet.
Persze ehhez végre át kéne már térnem ROSv7-re. De egyszerűen nincs lelkierőm nekiesni egy 5 Miki-s hálózatot felfrissíteni. Lehet, hogy elsőre minden ok, de lehet, hogy beakad valami. Akkor meg kapkodhatok, hogy mihamarabb legyen net és WiFi a házban.
De ez már egy másik téma.
Ez már az én saját "nyomorom" :-) -
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Igazabol en azon gondolkodtam, hogy a LED-es csillar is rohogve elmenne PoE-s ethernetrol, akkor nem kene zigbeevel vagy wifivel szarakodni se, a 230-as kabelt siman athuzom cat5-tel. Ugy meg szunetmentesitve is lenne a routeren keresztul es ha gond van a lampavezerlovel(pl. orange pi zero) a router oldalrol le tudom tiltani a PoE-t es visszaengedelyezni h meglegyen a reset

-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Igen, ezért gondolkoztam el (párszor itt is említve) PC alapú routeren. Egy gyengének számító, kisfogyasztású celeronos PC is sokkal erősebb mint mondjuk egy RB5009.
[link] -
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem a fapadosság a gond, hanem az a káosz amit wifi driver címen műveltek, hogy 3 féle wifi van, amiből kétféle wifi csomag, egy meg wireless csomag -és ezek ráadásul nem kompatibilisek beállítás szempontjából sem.
Meg az, hogy pl. frissítesz egy wifis eszközt, amiben utána ott van egy nem működő wireless csomag, a wifi beállításaidnak annyi, és külön fel kell tenned a nem működő wireless csomag mellé egy wifi csomagot, hogy működjön. Ez pedig alig fér bele a szűkre szabott flash-be. Egy nem működő wireless pack ugyanakkor feleslegesen foglaja ezt a szűkös helyet. Ez egyszerűen egy szoftveres gányolás, amit régesrég rendbe kellett volna tenni.
A CAPsMan önmagában jó dolog, annak idején jól jött volna amikor "megörököltem" az akkori munkahelyemen egy több mint 100AP-ból álló mikrotik hálózatot. Akkor tanultam meg scripteket írni, mert anélkül egy sima wifi jelszó csere sem volt egyszerű feladat...
Szóval ez is akkor lenne jó, ha a CAPsMan "alatt" egységesen kezelhető, jól működő, és gányolás nélküli AP-k lennének. -
Gyula888
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ebben igazad van, sajnos az AC-s sorozatot kicsit benézték kb minden szempontból
-
Gyula888
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Airoha gyártja, ami a MediaTek leányvállalata. Miért lenne ez Tesco gazdaságos? Ha valami noname cucc lenne megérteném.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Megpróbálhatod simán a mikrotik webfelületére irányítani, akkor kap majd választ (legfeljebb az egy 404-es lesz), vagy tulajdonképpen bárhová...
-
Tamarel
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szóval naponta kapcsolgatni.
A tarpit engedi felépülni a kapcsolatot, csak forgalmat nem enged.
Mondjuk a reject-et érthetné. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az jutott még eszembe, hogy régen a http forgalom simán egy dst-nat-tal átvezethető volt a proxy-ra. Megpróbálom a webproxyt bekapcsolni és ott tiltani, így hátha nem próbálkozik hosszasan feleslegesen az okosrelé, bár csak ezért kicsit overkill

-
Tamarel
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Tarpit.
Amúgy nem világos, hogy mi a nat-od funkciója és miért veszed ki. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Mert a Telekom híresen rosszul routeol este a CF felé.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
És ugyenem cloudflare?
Egyébként ha erre gyanakszol, használj DoH megoldást, és egyből kiderül. -
HIJ
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Igen, nem voltam egyértelmű. A saját hálózat egy HAP ax2 -n megy, de szerencsétlenségemre, nem ér a wifi hálózata a becsatolni kívánt eszközig... Szóval mindenképpen szükséges egy közbenső eszköz. (Illetve a station -t próbáltam, mert nyitott garázskapuval éppen elér odáig a router, de valamiért "authentication timed out" -al nem állt fel a kapcsolat és nem tudom mi lehet az ok, mert csak egy sima WPA PSK -s titkosítás van, de valamiért a fenti hiábt kaptam)
Egyébként, ha meg tudnám oldani hogy a DDWRT -s router (de asszem OpenWRT is rámenne...) csatlakozzon kliensként az eszközhöz és LAN -on pedig becsatlakozna a 1.x hálózatba, mit kéne csinálnom a HAP ax2 -n, hogy átlássak a 4.x hálózatba?
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A CAP AC-t én is szerettem de nem router-nek, kisebb lakásba mondjuk annak is jó lehet, de nekem melegedtek rendesen, mondjuk mind plafon alatt volt. Én a 4011-gyel vagyok úgy, hogy ha valami jó vétel szembe jön veszek.
-
vmk
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Amúgy nem is mondasz hülyeséget.
Elrakom a titkos tipp gyűjteményembe, köszi. -
kammler
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Állítólag csinálnak ilyet, megdöglenek. De legalább cserélhető. Az újakba a Fibocom nem. Az meg viszont még nem derült ki még mennyire jók.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ltap minivel nekem az első perctől volt ilyen gondom, de végül lecseréltem az USB tápot 9V-ra... Igaz az EC modemes.
Az SXT R az megy most is, nincs kibe kapcsolgatva, abban R11e van.
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nálam openwrt alatt csinált érdekességet párszor. RouterOS alatt nem jelentkezett eddig. Most nem használom már. Beüzemelem hétvégén egy teszt erejéig
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Rajtam nem múlik. Én is azt javasoltam főleg, most csinálták az álmennyezetet is éppen. De nekik elég, hogy az elzárt irodából szivárogjon ki valami wifi
-
adika4444
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Gondolom valami rádiós linken van átlőve a PPPoE. Nálunk is van egy ilyen, bridge-vel teljesen stabil. Viszont fura, amit írsz, ha kirántom a kábelt és visszadugom, azonnal visszacsatlakozik a DIGI. Vagy is ez így történt még néhány napja

Akkor van csak gond, ha másik eszköz próbál csatlakozni ilyen szakadás után. -
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
szuper, jó tudni, ha ilyen gond felmerülne. Bár most már tényleg kíváncsi lettem, hogy ezzel a PADT csomaggal lehet-e valamit kezdeni.
Én meg SXT LTE6 kit ezt találtam közben még. Lehet, hogy jobb lenne, ha van rálátás a toronyra. Majd cellmap-ezek egyet, úgyis ma le kell ugranom a praxisba.
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Talán ezt lehetne megpróbálni, de sosem használtam még ilyet, nem tudom, hogy a digi fogadja-e ezt a csomagot. Ezzel talán felül lehetne írni digi oldalon a keepalive-ot és fel tudnál újra csatlakozni.
Used Packet Types:PADT - PPPoE Active Discovery Terminate
can be sent anytime after a session is established to indicate that a PPPoE session terminated. It can be sent by either server or client.(szerk) bár, ha nem tudsz visszacsatlakozni, akkor a csomagot sem hinném, hogy fogadja. Azért egy próbát megér
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Én nem teljesen értem a kérdést. Amennyiben a fizikai interfész megszakad amin a PPPoE kliens csatlakozik, akkor mindenképp meg fog szakadni (bontja) a kapcsolat is. Vagy én értem félre?
Viszont, ha újra él a port link, akkor azonnal csatlakoznia kellene, vagy nem így van?
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Köszi, a failovert tudom, hogy a fő routeren kell, a passthrough pedig már az LTE eszközön lesz konfigolva.
Egy irodában lesz kihelyezve. Ott annyi a lényeg, hogy online maradjanak, még ha egy 5-10s kiesés is van. A vezetékes szolgáltató elhasalása esetén ez az 5-10 másodperc elfogadható, mert enélkül valószínűleg hosszabb ideig maradnának offline.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Vagy vpn-t kell hasznalni, es akkor nem szakd meg semmi, csak a vpn-nek kell ujra felepulnie.
-
Formaster
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez csak egy LTE modemnek kellene, mint backup WAN. Van rajta egy 10/100-as ethernet port és tényleg csak egy backup lenne azon ritka pillanatokra, ha valami miatt megszakad a vezetékes szolgáltatás. Az IP telefon mehetne tovább, illetve online maradna, aminek kell.
Ezt a tutort találtam, gyakorlatilag pont az, ami nekem kellene.
-
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
dehogynem
a tűzfal sorban értékeli ki a szabályokat, az első olyat, ami megfelel a kapcsolatnak, azt végrehajtja, és ott vége is a kiértékelésnek.húzd a sor elejére a hairpint
-
Kicsirics77
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Végülis lehet MI=mesterséges inteligencia is
-
Kicsirics77
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Még szerencse,hogy van kereső is a fórumon…
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Akkor mar van 6 eves. Siman lehet, hogy helyenkent gyengelkedik a nand vagy sokat volt irva es nem tudja jol megtartani az adatot.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Oreg a router? Akkor lehet nand flash hiba is.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szerintem meg is válaszoltad magadnak a kérdést.

-
Tamarel
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az passzív állapot valóban okozhat kevesebb kapcsolatot, de önmagában csak nagyon kevés peer esetén akadályozhatja meg a forgalmat.
Az automatikus port nyitás pedig biztonsági probléma, soha nem javasolt. -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Balra domboldal, jobbra a ház és falusi környék, tehát nem tűnik olyan bonyolultnak. De persze azt nem tudom egyelőre, hogy csak arra a toronyra. Indokolná valami, hogy ugráljon, ha mióta kitettem max jelerősséget mutatnak a LED-ek is rajta?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Szerintem egy csomó eszköz, a ping-en kívül, egyszerűen nem foglakozik semmilyen ICMP csomaggal. Ha meg is oldanák, hogy a router küldjön megfelelő ICMP csomagokat, az csak az eszközök 10%-a esetében működne, a többinél folyamatosan jönnének a problémák. Valószínűleg a többi router (nem csak a mikrotik) is ugyanígy kezeli az MTU-t, csak itt van valamennyi beleszólásod a dologba - ha szükséges. Néhány eszköz tűzfalbeállításában pl. default tiltva van minden ICMP csomag.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Talán mert nem 1500 az MTU hanem kisebb, de már nem kell vele törődni a default ppp profilban le van kezelve.
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Köszönöm (:
Mielőtt kitenném még egy kérdést engedjetek meg. Bár még van pár dolog a torony és az SXT között(pl egy fal), de az SINR ilyen bezuhanásokat produkál 0-13 között. Ez vajon kint megszűnik és beltéren normálisnak tekinthető?
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nekem is van egy Minim még egy MUM-on adták ajándékba. 100Mbps-es portok de elég gyakran használom a mai napig.
Amúgy 4D4M-nek van igaza az Asus cuccát váltanám ki egy olcsó cuccal!
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem hiszem, hogy Audience az SXT-ről beszélt, inkább a TP-link switch helyett egy Mikrotik akármiről.
(sajnos nem multiwan, mert az átmenetinek szánt LTE 3 éve tart, mert képtelenek behúzni az optikát az utca végéből, most mondtam le róla annyira, hogy jó, akkor marad ameddig marad, de akkor legyen normális)
Ez lenne a legolcsóbb madzagos? -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
És vajon az ASUS milyen módban fogja ezt mind felfogni?
Elvileg majd automatikus IP-n már a Yetteltől kapott IP-t fogja megkapni?
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Így néz ki ez a szekció benne:

-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ja és ugye jelölni a VLAN-okat a trunk porton kell, a RouterOS alatt az interface a trunk portot jelöli. Amikkel meg egy bridge-be lesz téve a VLAN , azokon nincs jelölgetés.
PS: Elvileg használható a TP-Link is erre. Menedzselhető és kezeli a VLAN-okat, csak szokni kell
-
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Egy ilyenem van: TP-Link TL-SG105PE
Bár tök másra használom alapból, de még egyet biztos nem vennék csak ezért az egy funkcioért.
OpenWRT-re se fogok atallni hasonló okokból kifolyólag. -
4D4M
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Köszönöm, ehhez kettő lan kábelt kellene kivinnem a kültérre/tetőre a router helyiségéből a rack szekrényen át, ami most per pillanat nem annyira villanyozott fel (új védőcső a párazáró alatt, 40 cm kőzet- és üveggyapot felszedése stb) (: Így lehet, hogy érdekelne a VLAN-ozós megoldás is.
#21290 Audience:
Köszönöm neked is. A dolog egészen addig működött, amíg az ASUS routerrel kellett volna megetetnem a létrehozott két új VLAN-t (a videóban egy másik Mikrotik routert kötött a modemmé butított LHG után) (: -
Ranagol_5
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Se Poe-n se tápon nincs életjel. Zsír új az egész cucc, 2kor vettem át és bontottam ki. Másik ilyen 24V-os tápom meg nincs most, csak egy régi RB2011-es 12V-os tápja. De azzal sem csinál semmit.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A HP nyomtatókat így kell konfigurálni. Nincs olyan típus amin csak WPS gomb van és nincs felhasználó által elérhető konfig felülete akár WiFi-n akár rádugott USB kábelen a megfelelő szoftverrel.
-
Kenderice
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Wifi direct nem jó mert több eszközről is kéne nyomtatni, nem csak egyről.
De már megoldódott. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
De ad, WiFi direct.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ezekszerint nincs LCD kijelzoje es gombjai? Mondjuk el tudok kepzelni akar ilyet is, de azert durva.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
[link] Link lett volna... Majd talán most.
-
kis20i
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
[Ez?]
De tényleg.. -
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem tervezek konténerezni, van itthon mondjuk szerver, de nem szolgáltatok semmit kifele, ill ami van ahhoz meg nem kell.
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Van USB-C-s táplálású eszközöm 1-2, de még sosem volt velük problémám.
Én most azon agyalok hogy érdemes-e majd dupláját kifizetnem azért hogy legyen LTE, vagy hogy egy 4 magos, nagyobb RAM-al rendelkező eszközt vegyek. Egyáltalán mennyire veszem észre hogy 2 vs 4 mag, illetve 256MB vs 1GB a RAM? -
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Köszi az infókat. Kicsit utánaástam a dolognak, 3 modell között őrlődőm:
1. hAP ax Lite (amit ajánlottál, kb 22ezer br)
Jókat írnak róla, van benne ugyan wifi de ez amúgy is ki lesz kapcsolva nálam)2. HAP ax Lite LTE6 (kb 39ezer br)
Tettszik benne a CAT6 LTE modem, így csak be kell dobni a SIM kártyát és van backup net szükség esetére. De majdnem 2x annyiba van.3. hAP ax2 (kb 39ezer br)
Ez már 4 magos, 4x annyi a RAM, és nem 4 hanem 5 gigalan portja van. Wifi 2.4GHz és 5GHz is van, de nálam ez nem szempont. Meg vab PoE out, de ez sem kell, erre van külön PoE switchem a kameráimnak.Szóval amin őrlődőm hogy érdeme-e majd 2x annyit fizetni azért hogy legyen LTE6 (2.) vagy hogy legyen 4 magos, nagyobb RAM, stb (3.).
De ha jól látom egyiken sincs USB amivel esetleg egy USB dongle segítségével lehetne net backup vonalam. De akkor vennem kell valami jó LTE6 modemet is.Ja és még annyit, hogy a mostani routerem az ROS6, nem tudom mekkora a különbség a ROS6 és 7 között, utóbbival még nem volt dolgom.
-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ehh, na ennyit rólam...

-
mcll
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Digi kábelen lóg, gigabiten, egy elég nagy belső hálót lát el. Van MAC cím szűrés (csak az ismert mac címeket engedi fel hálóra), rengeteg port forward, stb. stb. Végül is megy, csak ezek szerint akkor lehet tényleg jobb lenne frissíteni a hardvert. Nem tudom mi az a ROS7. Nagyon nem merültem el a mikrotik világában, ami nekem kell azt meg tudom csinálni.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Sorry igen, mostnézem ez csak lefelé.
Igazából nagy választék nincs ha csak step up-ra szűrök de az a fém házas okés lesz. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Vagy akár van ilyen is, bár előző szimpibb, ezt még "dobozolni kéne"
Köszi a megerősítést
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ő megfelelő lehet erre a célra?
-
freddirty
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Köszi, jó ötlet, minőségi gyártónak tűnik van brick is tőlük. ez lesz mert bőven többet tud mint amit a router enni kér (60w vs 17-23w) , várhatóan kiszolgálja már a router maradék élettartamát.
-
Audience
aktív tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ha jelszintre kivágod akkor nem működik a roaming rendesen. Ahhoz, hogy az működjön nem szabad jelszintre kidobálni hagyni kell, hogy ezt elintézze a Mikrotik és a kliens.
-
kammler
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Próbáltam állítani a capsman-en, hogy milyen jelerősségnél ne engedje fel még őket, vagy rúgja le a klienseket. De akkor meg valahogy nem működött nekem a roaming rendesen. Nem most volt, régebben. De annyit kellett volna lépcsőznöm fel-le a jó kis teszt helyig, hogy meguntam. Biztos, hogy meg lehet rajt csinálni. Az a baj, hogy telefonon nem tudtam figyelni rendesen a dbm-eket.
-
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Minden ok ott. Amint 7.7 megy vissza. Megy is minden.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Gondolom ehhez nem kell hatalmas sávszélesség. Akkor az EOIP miért nem jó?
Lehetne valamilyen layer2 VPN kapcsolatot is konfigurálni (L2TP vagy PPTP), ezek is jól működnek tapasztalatom szerint. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Újra nekifutottam, de úgy néz ki valamiért a MIPSBE alapú router kernel pánikol 5-10 percenként, ha belövöm az LDP+VPLS-t, míg az ARM32 alapú fő router állva marad. Más is tapasztalt hasonlót? EoIP64 stabil a két router között.
-
Hyperion
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Jajj nem, bocsanat!
hAP-ax-lite-lte6 -
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A mikrotik szokott variálni a MAC addressekkel.
Pl. a virtual wifi interfésznek hajlamos ugyanazt a MAC addresst beállítani, mint a fő interfésznek, ezért SSID nélkül nem lehet eldönteni hová is akar csatlakozni az eszköz. Írd át annak az interfésznek MAC addressét (elég egyetlen bájtot módosítani benne) amelyikre rejtett SSID-vel szeretnél csatlakozni.
Néha pl. a bridge MAC addressét is változtatja, attól függően, hogy melyik port aktív és melyik nem (nem tudom a R.Os 7-ben is maradt-e ez a működési mód, de valószínűleg igen), ezért érdemes fixre venni a bridge MAC-t is. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Konkrétan 0 a védelme, ha van akár csak 1 kliensed rajta. Neked meg tucat van nonstop. Csatlakozáskor ugyanis elküldi az éterben.
Egyetlen haszna, hogy nincs tele a wifi lista ezekkel. -
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
ezen már túl vagyok, 7.7-re le tudta frissíteni a fw-t, de egyéb módon nem változott a helyzet
-
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Jaja...sőt annyira fapados, hogy még DNS szervert se lehet benne állítani
Hozzám került, nézegettem, próbálgattam, de nem igazán bírtam rájönni a létjogosultságára, azért is dobtam be ide a kérdést, hátha valaki felhomályosít. -
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Amúgy érdekesebb az, hogy a Mikrotik mikor szerzett tudomást a hibáról, mert megy a mismásolás: [link]
The report stated, that vendor (MikroTik) was contacted in December, but we did not find record of such communication. The original report also says, that vendor was informed in person in an event in Toronto, where MikroTik was not present in any capacity.
Lehet, hogy tényleg valaki informálva lett, csak az nem a Mikrotik volt?
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Na, annyi a fejlemény, hogy 7.9 után telepítettem most a 7.10bétát és valahogy megjavult a sebesség ugyanazzal a konfiggal, köszönöm a teszteket!
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/NAT#NAT-Endpoint-IndependentNAT
Csak UDP csomagokkal használható, a nat-olt kapcsolat, azonos forrásip+port esetén a külső port is állandó lesz.
"Endpoint-independent NAT creates mapping in the source NAT and uses the same mapping for all subsequent packets with the same source IP and port. This mapping is created with the following rule:
/ip firewall nataddaction=endpoint-independent-natchain=srcnatout-interface=WANprotocol=udpThis mapping allows running source-independent filtering, which allows forwarding packets from any source from WAN to mapped internal IP and port. Following rule enables filtering:
/ip firewall nataddaction=endpoint-independent-natchain=dstnatin-interface=WANprotocol=udp
Endpoint-independent NAT works only with UDP protocol." -
user12
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez nem az amikor egy natolt hálózatból egy másik natolt hálózatba megy a csomag és az egyes kapcsolatok azonos portot kapnak?
-
Sdi
addikt
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
-
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
pontosan nem emlékszem, de megvolt a gigabit környéke
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Amikor hAPac^2-t használtam, kb. 940Mbps volt a legnagyobb sebesség, amit speedtest.net-en mértem.
Szerk: nem, volt annál jobb is: [link]
Jelen pillanatban az RB5009-el sem jobb, éppen: 905/324, valószínűleg nem a router a korlát, hanem a szolgáltatás... meg persze a méréshez használt szerver. -
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Az lehet, de én még nem használtam, mint még megannyi dolgot a világon
-
Lenry
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
valóban

-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Kipróbáltam. Kikapcsoltam a klíma wifijét, meg is szűnt pingni. Beállítottam laptopot fixen az IP-jére, van internet. Innentől
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
macvendors.com -on neztem.
-
Reggie0
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nekem ezt dobta ki: ZHUHAI EWPE INFORMATION TECHNOLOGY INC
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez jó ötlet, köszönöm.
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Átgondolom.
Viszont a kettőtök tapasztalata alapján mindez nem segít a Ewpe Smart problémámon. (Ahogy írtam is, próbáltam kikapcsolt szabályokkal.)
-
csgy66
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Van egy internet_access nevű address-list, ezzel szabályozom, hogy melyik eszköz lát ki a netre, és melyik nem. A kamerákat például nem engedem ki.
Akkor van drop, ha src-address-list=!internet_access. (Esetemben nincs kitöltve.)
A többi Általad említett szabály is megvan, csak előrébb. Ez az utolsó. -
XENISETE
csendes tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Hát akkor nem lettem okosabb.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez a tanusítvány tulajdonképpen mire is kell?
-
XENISETE
csendes tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Pár órája nagy nehezen összejött a filterbe fel vettem hogy a 80 porton be enged mindent.
Más kérdés. A www service mezőbe felveszem a privat ip címet. Az mennyire tud bezavarni? Nem nagyon értem, egyébként mert tegnap este is így próbáltam és nem jött össze. Hogy azóta mi változott, mi nem, nem tudom. Na mindegy a lényeg összejött. Nagy nehezen. Illetve még egy kérdés, a 80 port be engedése, annak folyamatosan nyitva kell hogy legyen? Vagy elég akkor, amikor meg kell újítani? -
kecstama
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ú köszi, a hétvégén ki is próbálom
-
kecstama
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ja, azt nem írtam hogy 3db RB433 van és 2db RB411
Ez a CAPsMAN bulisnak tűnik, jól értem hogy ezzel elég lenne a fő routert bekonfigolni, a többi meg megtanulja a dolgokat tőle? Ilyen AP vezérlőt sajna csak Cisco szimulációba használtam még.Ilyen hotspot captive portalt tud az RB800 futtatni, vagy ehhez kéne egy szerver is?
Tudok egy Linux szervert betenni, legalább komplexebb lesz a feladat, csak akkor nem marad kimeneti port az RB800on (ETH1: ISP , ETH2: LTE , ETH3:Szerver).Mondjuk több nem is kell ha vezeték nélkül összehangolhatóak a routerek egymással.
Valami scriptet is be kéne csempészni, de ha jól emlékszem az internet failovert csak scriptel lehet megoldani. (vagy csak nem találtam)
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ez nagyon jól hangzik! Utána járok. Köszönöm!
-
yodee_
őstag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Ezek sima átlag PC-k, semmi extra. Windows 10 van rajtuk. Szoktam havonta teljes rendszer hdd képet készíteni mióta volt adatvesztés. Egyszer
Azóta nem volt
Menet közben tud csinálni teljes képet? Tudtommal nem. -
IamGabor
tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Spéci egyelőre nem lenne, 1 switch lesz az egyik lábán
1 db Telekom gigabit vonal van (1000/25) jelenleg, de lehet lesz egy backup mobilnet a későbbiekben.
Igen, a 2011-et kerülném, a 3011 már húzósabb árban.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Mini PC
- Sweet.tv - internetes TV
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- BestBuy topik
- OLED TV topic
- Gyúrósok ide!
- Fájhat Elon feje: mindjárt kész a Starlink-rivális
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Retro Acorp Socket 7 PC, Pentium MMX CPU, 32 MB RAM, Windows 98
- Asus H81M-A LGA 1150 alaplap, 8 GB DDR3 RAM, i3-4370 CPU
- iPad Pro 10.5 (2017) 256GB tökéletes állapotban, dobozában
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Silver - HUN- MW1G3MG/A 3 év gar
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÖNERŐ NÉLKÜL, 12 RÉSZLETRE ELITRO PC BANKMENTES KAMATMENTES RÉSZLETFIZETÉS
- JBL Quantum400 gamer fejhallgató
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Bar lehet csak lama mert 600D sincs.

De tényleg..
[link]
ekkold