Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
ekkold
üzenetére
Semmi más nem kell hozzá, csak egy monitor módba rakható WiFi interfész.
A HP notim beépített Realtek WiFi-je is tud monitor módot, játszottam már vele.
De van egy régi USB-s WiFi adapterem is, ami szintén tudja. Ha ezt megspékelném egy padlásról az SXT-s karóra kivezetett antennával, akkor "kinyírhatnám" a fél kis falu WiFi-jét.De a forced deauth az alapvetően elég standard, csak "csúnya" dolog. Konkrétan radarjelet (pontosabban azt, amit a radar szór ki szándékosan a DFS detektáláshoz, mielőtt nekilát radarként működni) nem tudom, hogy ki lehet-e kényszeríteni egy standard WiFi chip-ből. Ahhoz tippre valami spécibb cucc kell, vagy legalább komolyabb hozzáértés, mint egy laptopon elindítani egy Kali Linux-ot és kettőt kattintani.
-
yodee_
őstag
-
Kenderice
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Van mentés.
Más nem tud belépni.
Nincs kiengedve a winbox a netre.
Igen a jelszó kis és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is tartalmaz és elég hosszú.
Rendszeresen nem frissítettem, pár hónapja cseréltem le 6.x -ről 7.14-re az OS-t.Up:
Kábellel rádugtam a laptopot direktben és már megjelenik a Neigbors-ban a MAC és az IP a winboxban. De timeout-ot ad vissza a kapcsolódási kísérlet. -
válasz
ekkold
üzenetére
csak úgy próbáltam hogy nyomvatartom a resetet és úgy kapcsolom be, de próbáltam a soft resetel is. Mert amúgy hogyan máshogy lehetne még netinstall módba váltani?
Google-val találtam olyat hogy soros port terminálon lehet etherboot módba kapcsolni, valszínű az lesz a megoldás.
Az RB133c megy 3.30-al, a sima RB133-as meg nem bootol be, az 5-ösről ment volna 6.4-re de ott megállt. -
válasz
ekkold
üzenetére
Netinstallal próbálnám helyre hozni de nem akar netinstall módba válltani. Vagy ez valami későbbi feature volt?
Felraktam az 5.26 netinstallját, beállítottam a leírás szerint 192.168.88.2 a gép és 192.168.88.3 a bootserver IP-nek. Direkt kábellel kötöttem össze, régi core2 noti windows7 32bit. Nem jelenik meg sem a 133 sem a 133c.
Nyomom a resetet akár 60 másodpercig de nincs hatása. -
janos666
nagyúr
válasz
ekkold
üzenetére
Persze, eltudom venni, illetve el is vettem.
A gond itt az volt, hogy épp nemrégiben tiltották le alapértelmezésben a RouterBOARD menüt a ROS-ban, de sikerült visszakapcsolni a linkelt oldal segítségével.
Most OpenWRT fut, majd meglátjuk hogy változik e bárni az érthetetlen "radard detected" dologgal. -
-
-
-
-
Ranagol_5
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Nálam sajnos a natív ipsec a legjobb opció, mert routing alapú a policy-k alapján, így a saját routeremen BGP-vel eltudom route-olni a forgalmat 4 különböző ipsec kapcsolat között és nem kell mindenkinek mindenhova egyenként összekötve lennie s2s.
Az érdekes az, hogy natív linux-os libreswan és a mikrotik között meg van a 800m tcp-vel is, viszont mikrotik és mikrotik között 2-300mbit a max. Pedig azért vettem 2004-eket, hogy kitudjam használni a gigás sávot ipsec-en is, mert backup-ot mozgatnék a két site között.
A HW gyorsítás elvileg aktív. Megnéztem a támogatott cipher-eket is és úgy állítottam be a kapcsolat titkosítását, de semmi. A 2-300mbit még szódával elmegy, de a 1100ahx2-nek a 80mbit-je az valami katasztrófa.
L2TP-n sima vpn nekem is száguld windows-ról meg osx-ről is. Csak az s2s nem akar.
Az ip frissítéses mikrotiknál is probléma. Az itthoni router-em ddns-sel van beállítva, és ha 3 nap után szakad a kapcsolat (diginél ennyi időnként szakad), akkor az új miatt csak akkor kapcsoldik újra és építi fel a vpn-t, ha 6 óra után lefrissült a cache a router-en.
-
Reggie0
félisten
válasz
ekkold
üzenetére
Igen, hasznaltan ertelemszeruen.
A CCR1009 elonye, hogy nincsen switch chip(leszamitva a 8 portos verziot) es nehany L2-es muveletet sokkal gyorsabban tud az integralt hardveres gyorsitas miatt, a filternel nem kerdes, hogy bemegy a prociba az adat igy nincs extra overheadje a bridge filternek se, mig igen, egyes egyemagos feladatokban rosszabb, mint pl. ssh a routerre. A wireguard viszont tobbmagosan fut, kozel gigabit atmegy rajta.
-
DeniL
tag
válasz
ekkold
üzenetére
Köszi szépen a válaszokat nektek

Utóbbi időben voltak sajnos eladásaim (kellett az ára), de idővel visszatérnék majd az erősebb szegmensbe, aztán gondolkodóba estem.
Az RB5009-et elsők között vettem meg, mikor megjelent, szerettem, a dockerezés sem volt hátrány benne, majd mikor mobilnetre kényszerültem kapásból nagy segítségemre volt, hogy van rajta USB port (android - teathering).De, ahogy írjátok.
Portok, teljesítmény, nand flash elhasználódik (kicserélem az olcsó ssd-t egy másikra), sok pluszt ad.
Most vagy dobbant valamivel a Mikrotik az RB5009 vonalon rövidesen (nagyobb teljesítmény, több 2,5G port vagy hasonlók) de nyilván olyan ára lesz, hogy 2 normális Tiny PC-t veszek belőle.Akkor már lehet érdemes volna elgondolkodnom nekem is az x86-on.
(Nekem 2,5G portok elegek, de jó lenne ha lenne és nem csak 1 db + dockereznék és nem lenne hátrány ha nem kellene másik eszközt emiatt futtatni - piHole, TRansmission, Plex). -
Protezis
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
No de álljunk már meg. A Digi spórol a publikus IP-kkel, ezért NAT-ol (CGNAT). Akkor NAT-oljon rendesen! Nekem publikus IP-m van, miért kéne belső IP-ről (100.x.x.x)-ről fogadnom csomagokat? Persze, tudom, hogy el is dobhatom őket, így is teszek, de ez szerintem nem korrekt a részükről.
Most olvasom a https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc6598 -ot, amit látok benne, hogypackets with Shared Address Space source or destination addresses MUST NOT be forwarded across Service Provider boundaries.
- ez jelenleg teljesül. Olyan előírást, amire én számítanék, miszerint 100.x.x.x IP-ről jövő, public IP-re menő csomagnál is SRCNAT kell minden esetben, sajnos nem találok.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
ekkold
üzenetére
Csak érdekességképpen: abban a hsz.-ban, amire most válaszolok, a csatolt képen volt egy afféle "kakukktojás", vagy lehet, hogy nem is ez a jó kifejezés erre, legyen inkább érdekesség. Kíváncsi voltam, hogy feltűnik-e valakinek, de sem itt, sem magánban, nem jött rá reakció. Szóval úgy tűnik, hogy talán csak egyedül számomra érdekes, de másnak érdektelen volt, vagy csak mindenki átsiklott felette.
-
mckay
aktív tag
válasz
ekkold
üzenetére
nagyon szépen köszönöm a jótanácsokat!
logikusan hangzik minden, de sajnos nem bírtam vele
valahogy mindig két szék között a pad alá esem, és eztán nem érem el az eszközt, és marad a resetugye ez egy olyan eszköz, hogy egyetlen fizikai ethernet port van rajta
és ha megpróbálom, hogy a bridge kapjon DHCP-vel ip-t, akkor elveszi a képernyőt (tehát valamit végrehajt), de aztán a helyi hálómon nem jelenik meg sehogy
és tudom, le van írva a skory-s összefoglalóban, hogy felejtsük el a Quick Set opciókat - de bevallom, próbáltam azzal is
elvégre kinek készülne ez a menü, ha nem pont nekem!
de itt is pad alá esek: kiválasztom az elérhető wifik között az enyémet, és abban a pillanatban elveszi a képernyőt (érthető, hiszen én addig az ő "Mikrotik" hálózatán voltam)
így nem tudom összehozni, hogy DHCP-vel ip-t kapjon..ehh, valamiért ez a >>kliens AP<< módi sokkal egyszerűbb egy soho eszközön...
-
Protezis
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Én futtatok 2 containert, azok a pendrivera írnak, ami az RB5009-re van dugva. Működik gond nélkül. 7.16 van fent jelenleg.
Egyetlen problémám, hogy amikor SMB-n keresztül hozzáférek, akkor néhány másodperc után bontja a kapcsolatot a kliens és a router között. Nem jöttem rá, mi okozza.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Na hát az RB5009-en 7.16.2 van. Az Rb3011 meg mindegy neki. Unatkozásból lett rajt az az rc. Hát. Ezzel az USB dologgal kapcsolatban kérdeztem a supportot annakidején. Aztán írtak valamit, hogy megváltoztattak valamit, konfiguráljam újra az egészet, mármint a disk részt. Nem emlékszem. Mindenestre, az RB3011-en nekem az egész USB sokkal stabilabbnak tűnt. Az RB5009-en most épp nincs semmi USB-s dolog. Valami háromszor négyszer is újra indult, alig tudtam igyekezni, hogy kitöröljem alóla az USB-t mikor próbálgattam. Már arra is gondoltam, hogy mondom megdöglött az az RB5009, mert amit nem szeretett pendrájvot például, az meg sokszor jó volt az RB3011-be. Azon most egy ( nem röhög) külső házban USB3-as HDD van. Na viszont, újraindítás után van, hogy egyből látom a tartalmát, van, hogy percek múlva. Viszont a kapcsolat megvan, csak azt írja a win, hogy üres mappa. Aztán most hogy valami nem kerek-e az USB kezelésével, vagy a külső ház miatt, nem tudom.
-
yodee_
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
mert a komplett rendszer max 64MB. Erre elpazarolni egy normális minőségű SSD-t bűn... Már csak azért is mert minimum 256GB-os amit lehet venni. Nem sima pendrive-on van hanem egy USB memóriakártya olvasó amibe vettem egy Samsung Pro Endurance kártyát. Szerintem erre a célre kb örök élet plusz egy nap. Aztán majd kiderül
-
Alteran-IT
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Igen, a hatásfok LED esetén jobb, azonban fénycsövek a kibocsájtási spektrum alapján több szempontból hasznosabbak és nehezebben pótolhatóak, ugye gondolom nem kell mondanom, hogy ugye elég sokáig tartott, mire LED esetén meg tudták valósítani a LED-es növénytermesztést is és ott nem csak hagyományos kék és piros LED-ket használnak most sem, hanem speciális típusokat, némely esetén ugye egybe van integrálva már a kettő és ezért rózsaszínt ad, na de a lényeg az amire ki akartam térni, hogy ezeket a feladatokat eddig ellátta egy hagyományos fénycső is, még a színhőmérséklettel sem kellett nagyon foglalkozni, LED esetén gyakorlatilag minden ilyen esetre speciális, külön célú LED kell, akkor ahhoz megint más működtető elektronika és így tovább.
Persze lehet a fénycsövek negatív részéről is beszélni, az UV kibocsájtásról és így tovább, amiért régen nem véletlenül kaptak olyan műanyag burkolatot, amilyet és később terjedtek el a hülye szabvány szerint készített nyitott lámpatestek, de ha azt nézzük, sok esetben a LED pl. még mindig károsabb a szemre is, mint a fénycső, főleg hogy jobban irányított fényről beszélünk, persze ezt most elég gyengén fogalmaztam meg, de nem akarok még egy regényt írni, hogy pontosan mire is gondoltam.Jó, vedd félig tárgytalannak. Telefonon mobilnettel gond nélkül bejön, PC-n a PR-Telecom-os nettel plusz a Kaspersky párossal valamiért 404-et dob ki és átirányít a zt.hu oldalra, nem tudom miért, most nem tudok vele foglalkozni.
-
Alteran-IT
őstag
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Vannak olyanok, amiken kettőnél több 2.5-es port van, de láttam olyan mini pc-t, amin kettő 10G rezes rj45 volt. Kernel pánik youtube csatorna, ott néztem tesztet ilyenekről. Oké nem gbyte, intel stb. Hogy aztán van-e ajándék a firmware-ükben nem tudom.. és nem kerültek 300 ezerbe.
-
gabro0
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
A Mikrotik bebootol bármi van, egy általános hardverrel megy a szívás, ha elrontja pl. egy OS frissítés.
Itt is ül a polcon egy minigép i5 8400T-vel, bele lehetne akár 4*2.5G-s vagy 2*10G-s adaptert rakni, de minek? A Mikrotikben pont az a jó, hogy elindítod és működik (kb. fire&forget).
-
Gyula888
tag
válasz
ekkold
üzenetére
Igazad van, viszont 128 megán el kell, hogy férjenek a dolgok. Én meg tudom érteni a MikroTik hozzáállását is, mivel a legolcsóbb routert általában nem nagyon komoly feladatokra veszi az ember, más kérdés, hogy igazából ha 1000ft-al lenne drágább 1giga flash-el, akkor is megvenné az akinek kell. Nekem a 16 mega is elég a HEX S-ben, van benne sd kártya, így minden oda megy. Inkább a teljesítménye kevés. Az egész probléma a ROS7-el kezdődött szerintem, amikor megpróbáltak mindent egy csomagba rakni értelmetlenül.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
ekkold
üzenetére
Azért maga a CAPsMan nem lenne egy rossz ötlet és még a fapadnak is vannak előnyei (nem kell külön központ), azt kellene gatyába rázni, akár úgy hogy lenne hozzá valami csilivili juuhnyifájos webes frontend, ami lefordítja CapsMan-ra a dolgokat, ha valaki nem akar mélyebben megismerkedni vele.
-
-
Apollyon
Korrektor
válasz
ekkold
üzenetére
Korábban én is nézegettem "mikrotik alternatívát" ilyen mini pc formátumban, de a legtöbbjük valami kínai gyártmány, ki tudja milyen eredetű BIOS-szal. Plusz a támogatás rá is elég necces ha egyáltalán van, így biztonsági okokból elvetettem.
ITX-ből építeni meg nagyon drága, bár az tény, hogy jó sokáig elég lesz és működni fog.
-
nemurea
aktív tag
válasz
ekkold
üzenetére
Rendben, köszi, ezt megteszem! De a 2-es pont: tűzfal, ha nem helyi kliens kéri az 53-as portot - az nem pont ugyanaz, mintha kikapcsolnám az Allow Remote Request-t? Vagy másként, ha be van kapcsolva, akkor mindenképp felakad a tűzfalon, akkor meg miért kapcsolnám be...?
Ha VPN-nel kívülről bejövök, akkor is már 'bentinek' minősülök, szóval ez sem indokolná.
Még tanulom a témát, azért vagyok ilyen értetlen, bocsánat.
-
adika4444
addikt
válasz
ekkold
üzenetére
A system routerboard menüben megvolt az upgrade? Anno Mr Dini kollégával kerestük egy darabig a memóriaszivárgás okát vagy három éve és végül ez a firmware upgrade volt a megoldás. Azóta - bár sokan nem tanácsolják - minden ROS frissítés után a board fw-nek is tolok frissítést, ezzel a hAP ac2 hibátlan.
-
-
-
mcll
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Mármint arra gondolsz hogy egy hostban a MAC address átállítódik? Ez esetben egyszerűen az adott hoston tűnik el a netkapcsolat nem az összesen, ami csatlakozik a routerhez. Pontosabban ha egy hoston megváltozik a MAC, akkorf ezt a router úgy fogja érzékelni hogy egy új eszköz próbál csatlakozni, melynek a MAC-je számára ismeretlen, így nem kap hozzáférést.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Hát....Asszem nem fogod használni, mert ránéztem a fórumra, mintha rémlene, hogy írta valaki, hogy win7 alatt nem ok. Direkt nem OK.
Na, megvan, support: "Win 7 mainstream support dropped almost 10years ago. Noone in their right mind will deliberately compile their software with old libraries (potentially buggy and most likely breaking experience for newer OS users).
If you are not willing to update OS, winbox 3 is not going to disappear at least not in the near future." -
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Valamit fargicsálnak. Most nálam egyhuzamban lejátszott két filmet. Nem fagy ki. Ezt nem tudom minek csinálják. Most vagy megcsinálják normálisra, de ha meg nem, minek. Most épp oda torrentezik a gép két napja. Eddig jó. Jobb, mint mikor megjelent. Annyi előnye volna, hogy a router úgyis megy éjjel nappal. Meg egy kis gigabyte brix is az adguard miatt. Ja valami miatt megduplikálódott az IP media menüben a szerver, azért láttam két példányban, most egyiket töröltem, így ok.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Na, most ránéztem. igaz, most épp beta van fennt, és nekem egy elfekvő USB3 HDD van rajt... Viszont most oké a lejátszás plex-en is, nem megy le standby-ba a HDD. Gondolom ez pendrájvon, meg SSD-n nem is játszik. Egy jó 8 éves LG tv-n is megjelenik az RB. Viszont gépen is, meg PC-n is két példányban jelenik meg az eszköz. Egy mikrotik home media server, meg egy MikrotikRB3011 USB1 media néven. Ez utóbbin vannak a dolgok, illetve itt jelennek meg a filmek.
-
kammler
senior tag
válasz
ekkold
üzenetére
Próbáltam. Meddig nézted, amit lejátszott? Ugyanis nekem az agyalágyult nem emléksze hány perc után leállt. Kifagyott a film. Gondolom valami időtullépésnek gondolta a mikrotik, a VNC meg ugye előreolvasott, így lehetett üresjárat. Ez mondjuk akkor volt, mikor megjelent ez a funkció. A TV-n úgy rémlik nem jelent meg. Szerintem amúgy sohasem lesz jó ez igazán.
-
kis20i
tag
válasz
ekkold
üzenetére
RouterOS7: WireGuard
Wave2: sebesség, roaming, wpa3
Sztem ennyi előny van. Ezzel egyidőben bukod, hogy a wireless interface a capsman vezérlőn jön létre, illetbe nem tudom most épp hányadán állnak, de 7.14 körül vlan se ment wirelessen.
RB5009-em van 7.15.3-al, vidám. Van RB750GL is, mondjuk nem sok feladattal, de az se problémázik, szerintem a 951nek is el kell viselnie. -
yodee_
őstag
válasz
ekkold
üzenetére
Én ebben nem tudok segíteni. Anno a Te tanácsodra vettem mikrotiket, segítettél is az első beüzemelésben. Jelenleg is megvan az az ac2, de nyugdíjaztam. Pihen. Én minden eszközömre telepítem a megjelenés után 2-3 héttel a legfrisebb verziót, ha nem olvasok komolyabb gondott itt. Amúgy most egy x86 alapú gép a fő routerem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen okostelefont vegyek?
- Call of Duty: Black Ops 7
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- RYZEN 7 7800X3D 32 GB DDR5 RTX 3080 Ti 12GB 1TB M.2
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- HP Elitebook 840 G6 FHD, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 83G4 - 83" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 48GB RAM 4TB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP 250 G9 - i5-1235U I 8GB I 128GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Nekem nagyon bejött. Nem állnék vissza semmi pénzért.

Még úgy a