Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14651) lionhearted válasza Statikus (#14649) üzenetére


lionhearted
őstag

"...csupasz üres config..."
"Mit hagytam ki?"

A beállítást? ;]

Tegnap még működött...

(#14652) Statikus válasza májkimiki (#14650) üzenetére


Statikus
senior tag

PIN kód beállítva = beírva a configba
fent van a hálózaton = van mobil adatforgalom, tehát jó PIN-t írtam be :)

(#14653) Statikus válasza lionhearted (#14651) üzenetére


Statikus
senior tag

Köszönöm a hasznos választ, jót mosolyogtam rajta...

Egyébként már sugározza a netet Wifin, de a modem firmware frissítés továbbra is hibát jelez.

(#14654) Reggie0 válasza Statikus (#14649) üzenetére


Reggie0
félisten

APN-t beallitottad?
Interfaces-en belul LTE ful, ott a fulek alatti gombsoron az elso gomb az LTE APN. A defaultot allitsd ad, a szolgaltatod megadja, hogy az adott tipusu kartyahoz milyen APN kell. Feltoltosnel es elofizetesesnel altalaban eltero. Add Default Route, Use Peer DNS, Use Network APN legyen bepipalva. Authentikacio PAP.

[ Szerkesztve ]

(#14655) Statikus válasza Reggie0 (#14654) üzenetére


Statikus
senior tag

Igen, ezek mind megvannak, ahogy írtam, már szórja wifin a netet, de a modem frissítést nem megy. Mindegy is most.
Holnap kell hogy legyen wifi net valahol, ahol nincs, utána ráérek állítgatni.

(#14656) Reggie0 válasza Statikus (#14655) üzenetére


Reggie0
félisten

Modemfrissiteshez le kell tolteni a firmwaret, felmasolni a routerre es megadni az lte beallitasok kozott a firmware fajl nevet.

De nem biztos, hogy van ertelme frissiteni.

[ Szerkesztve ]

(#14657) Statikus válasza Reggie0 (#14656) üzenetére


Statikus
senior tag

Én sehol nem találtam fw filet, mindenhol azt írták, hogy online majd letölti magának, de hibaüzenettel megáll.

(#14658) martonl


martonl
senior tag

Sziasztok Guruk!
Sajnos nem nagyon értek a Mikrotik kütyükhöz, ezt előrebocsátom. Van egy 2017. vásárolt Powerbox Pro router nálam. Eddig bridge módban ment évekig (kültéren kellett neki jelet erősíteni). Aztán próbaképp szoftvert frissítettem rajta. Innentől kezdve instabillá vált. A rá kötött AP-t hol látta, hol nem. A hálózatra is kiszórt valamit, mert a fő routeren is elment néha az internet. Webes felületen pedig néha nem tudok egy-egy menüre kattintani, nem csinál semmit. Próbáltam gyári resetet, Netinstall-lal újrainstalláltam többféle (köztük a régebbi) firmware-t. Egyszer megjavult egy kis időre a következő áram ki-bekapcsolásig, mert onnantól megint meghülyült. Szerintem áramkör hibás és kuka, vagy tudok esetleg még tenni valamit vele szoftveresen?

(#14659) bacus


bacus
őstag

tegnap járt nálam egy AC2, ami látszólag teljesen halott volt, netinstallal sikerült életre kelteni, még a programja is megmaradt.

Mit kaphatott, amitől ilyen állapotba került? Azt mondta a tulaj, semmi különös nem volt (talán még áramszünet sem!), pénteken ment, majd hétfőn már se kép se hang.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#14660) grabber


grabber
addikt

Chip nem rossz rajta? RB2011-nél haldoklanak egy idő után,mert szektorhibásak lesznek a chipek.
Főleg újraindítás után már nem működik.

(#14661) martonl válasza grabber (#14660) üzenetére


martonl
senior tag

Ha nekem írtad, gondolom chiphibás. De én azt nem hiszem, hogy ki tudom cserélni. Kuka lesz sajnos.

(#14662) grabber válasza martonl (#14661) üzenetére


grabber
addikt

Neked is érvényes. Egy netisntall-t tud néha segíteni,mert a hibás szektorokat kihagyja ilyenkor. Akkor tovább tud működni még.

(#14663) martonl válasza grabber (#14662) üzenetére


martonl
senior tag

Sajnos a Netinstall már többször is megvolt. Egyébként érdekes, mert volt, hogy csak többszöri próbálkozás után látta meg. Először arra fogtam, hogy keveset iszok és a reset gombon remeg a kezem, de szerintem ez is az eszköz hibájára vezethető vissza. A legjobb eredmény akkor volt, amikor feltettem Netinstall-lal a stabilt, majd böngészőben frissítettem a bétára. Akkor ment az első újraindításig.

(#14664) Mr Dini


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Sziasztok!

Adott egy mezei home network, amit egy Mikrotik hAP ac2 hajt. A netet közvetlenül DHCP-n kapja a szolgáltatótól a router és saját publikus IPv4 címet kap. IPv6 (sajnos) nincs.

A routeren fut egy openvpn szerver, amit használni szoktam a hálózatom távoli eléréséhez. Azonban van a tűzfalon egy olyan szabály, hogy inputon mindent dobjon el, ami nem a VPN port forgalma, illetve nem a LAN bridgere vonatkozik. Emiatt VPN alól magát a routert nem tudom elérni.

Eddig azt csináltam, hogy beSSH-ztam egy LAN-os gépre és azon keresztül konfigoltam a routert SSH tunnellel. De ez nem a legkényelmesebb. Most csináltam egy szabályt, hogy az input chainen, ha az src ip 10.8.0.0/24 alá esik, akkor engedje a routerhez hozzáférést. Azonban félek, hogy így a magentás hálóról spoofolt IP-vel valahogyan be tudnának jutni a router login felületére. Nem tudom ez mennyire reális veszély?

A legjobb az lenne, ha azt tudnám mondani, hogy berakom a vpn interfészt is a LAN alá, vagy nem src ip, hanem interface alapján csinálom az input kivételt, de a VPN interfacek nem permanensek Mikrotik alatt, így nem lehet bridgebe/vlanba rakni.

Mit tudok tenni?

A cél az lenne, hogy VPN-ről biztonságosan el tudjam érni a mikrotikem felületét, de lehetőleg más úton semmiképpen sem.

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#14665) ekkold válasza Mr Dini (#14664) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Igazából a mikrotikben levő összes interfész (a virtuálisak is) elérhetik a router szolgáltatásait (hiszen abban a routerben vannak) kivéve ha tűzfalszabállyal letiltottad.
De konkrétan az adott VPN kliensnek is adhatsz fixen kiosztott IP-t, és arra az 1db IP-re is felvehetsz engedélyt, hogy elérje a winbox portját a routerben.
De ha nagyon erősen akarod védeni (szerintem a VPN hálózatán belül nem kell) akkor valamilyen port kopogtatással is kiegészítheted, hogy csak megfelelő portok koppintása esetén nyissa ki a 8291-es portot a VPN kliens IP címe felé.

Mondjuk én szükség esetén inkább a VPN-t védeném még erősebben, mondjuk port kopogtatással. De én IP lista alapú védelmet használok, amin gyorsan és könnyen feketelistára lehet kerülni - sokféle szempont alapján. Pl. aki Telneten, SSH-n próbálja elérni a routert kapásból feketelistára kerül a címe... így a VPN-t már ki sem tudja próbálni. A kopogtatás egy speciális megoldását fehérlistához használom, afféle tartalékként, ha netán saját magam is feketelistára kerülnék valamiért.

A VPN-t azzal is védem, hogy aki a portra csatlakozást követő 90 másodpercen belül nem ad meg helyes jelszót, annak is feketelistára kerül az IP-je, így eleve nem tud egy hekker túl sokat próbálkozni.

[ Szerkesztve ]

(#14666) Mr Dini válasza ekkold (#14665) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Igen, tisztában vagyok azzal, hogy a blocking tűzfal szabályom miatt nem tudja elérni a VPN interface a routert.

Ezért gondoltam azt, hogy akkor létrehozok egy szabályt, hogy ami az openvpn1 interfészről jövő input traffic a router dst ipjére, azt engedem. Viszont sajnos a VPN interface nem jelent meg a tűzfal szabályom alatt, mint lehetőség, ezért maradt az, hogy interfész helyett source ip-re szűröm a szabályt, nyilván a VPN IP-kre. Lehetne az, hogy statikus IP-t osztok a VPN-en belül és csak arra engedem a router elérést.

Azonban elgondolkoztam, hogy a Magenta oldaláról nem teljesen lennék védve ezzel a megoldással. Sajnos az ISP-m nem igazán a hozzáértéséről híres, pl simán lehet ARP-ot mérgezni és a cmts továbbítja. Félek, hogy bár elég valószínűtlen, valahogy valaki mégis talál egy módot, hogy a magenta oldalról felvegye azt a src IP-t, amit az én VPN-em is kioszt jobb esetben és így elkezdheti brute forcolni a routeremet. Ezt szeretném elkerülni az interfész alapú szűréssel, de ahogy néztem ez nem lehetséges. Szóval alternatív megoldásokat keresek lehetőleg harmadik eszköz bevonása nélkül közvetlenül a routeren megvalósítva.

Wan interfacen ARP letiltása sajnos nem játszik, mivel akkor a gateway-t se tudná megtalálni a router.

A port knockingot meg overkillnek érzem otthonra. Igazából magát a VPN-t elég erős jelszó/key kombináció védi, max annak a veszélye áll fent, hogy brute forcolnak, vagy valami exploit alapján jutnak be. De hirtelen azt sem tudom, csak mikrotikkel hogyan tudnék port knockingot konfigurálni.

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#14667) Mr Dini válasza Mr Dini (#14666) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Csak kellett egy séta, hogy rájöjjek, mivel nincs ipv6-om, lehetne egy gány megoldás a VPN-en keresztül IPv6-on elérni a routert. Mivel wan oldalról nincs ipv6-os hálózatra csatolva a router, így elméletileg lehetetlen, hogy így hozzáférjenek.

Aztán rájöttem, hogy van tagadás operátor is az interface list opciónál. Magyarul annyit mondok, hogy !wan1 és megfordítom a feltételt. Így max belső hálóról mehetne a trükközés, wanról nem.

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#14668) ekkold válasza Mr Dini (#14667) üzenetére


ekkold
Topikgazda

Hiába használ valaki azonos IP-t, mint ami a VPN hálózatban van, mivel a routing miatt nem fog eljutni hozzá a válasz csomag.

A WAN interfész felől lehet tiltani a router elérését, ha ez a szabály előrébb van, mint ami IP alapján engedi, akkor a wan felől nem lehet hekkelni ilyen módon.

A feketelistás megoldás simán megvéd a brute-force töréstől, 90mp alatt nem lehet túl sok jelszót kipróbálni... Port kopogtatást sem bonyolult kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#14669) Mr Dini válasza ekkold (#14668) üzenetére


Mr Dini
addikt
LOGOUT blog

Ezekről a megoldásokról esetleg egy konfig dumpot, vagy egy útmutatót tudnál adni? Lehet nekiállok akkor. :B Nagyon megköszönném!

[ Szerkesztve ]

Hogy hívják az éhes horgászt? Gyere Pista, kész a kaja!

(#14670) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Áttértem itthon ROS7-re (7.1RC3).
A wAP (LTE) eszközön, amivel eddig kisérleteztem és az RDP kapcsolat szakadt mögötte (friss konfiggal is) kiderítettem nagy nehezen, hogy a Wifi résszel lehet gond (ugye csak egy ethernet portja van, azt kötöttem WAN-ként a helyi hálóra és a LAN oldalt a Wifi biztosította). Sem ping, sem webes szolgáltatások nem nyűglődtek, de ha Auto-ról fix-re állítottam a frekvenciát a wifi interfészen, akkor megjavult az RDP is. Itthon meg nem használom a WIFI részét a routernek, úgyhogy ez nem gond.
Itthon a 951G-2HnD-n eseménytelenül lefutott a frissítés (lehet, poénból előveszem a hAP mini-t is, az mit szól a frissítéshez ;] ). Régi konfigot szépen átvette, a Queue alatt a PCQ helyett CAKE-et kezdtem el használni forgalomszabályozáshoz, és a tegnapi frissítés óta stabil a router, úgyhogy lassan már érdemes a régebbi (MIPSBE) eszközökön is nézegetni.Ugye itt írták, hogy ARM-on stabil, meg egyes ARM eszközökre már csak ROS7 van, ezért gondolom, első körben ez (két, 64 és 32 bites) a platform volt a prioritás.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14671) Statikus


Statikus
senior tag

Sziasztok, wawe2-n a csatornát automatikusan átállítja 5660-ra, pedig 5G-n a közelemben sincs zavaró tényező és így a sebesség is jelentősen visszaesik.
Ez valami country/Hungary korlátozás?

(#14672) Reggie0 válasza Statikus (#14671) üzenetére


Reggie0
félisten

Igen, a DFS/CEC miatt van, szenegalra kell allitani.

(#14673) Statikus válasza Reggie0 (#14672) üzenetére


Statikus
senior tag

Köszi

(#14674) iceQ!


iceQ!
addikt

Sziasztok,

Tudja esetleg valaki, hogy másik mobil toronyra hogy tudok átállni mikrotikkel? wAP LTE Kit-em van, hát csináltmár valaki hasonlót.

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#14675) E.Kaufmann válasza iceQ! (#14674) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Legegyszerűbb, már ha más csatornákon működik a két torony, azt a csatornát engedni az LTE if beállításinál, amin a preferált torony dolgozik. Azt nem tudom, hogy pl az APN profilok alatt lehet-e szűrni tornyot (MCC MNC vagy milyen azonosítókkal), de ott is szétnéznék a helyedben.
Nekem egyszer volt olyan, hálózati hiba miatt, hogy nem kedvező toronyra kapcsolódott, de egy nap után megjavult/javították.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14676) mrzed


mrzed
senior tag

Sziasztok!
Elérkezett az idő, hogy végleg nyugdíjba küldjem az RB493AH + R52n eszközömet, ami már tizenévesen csak ap-ként szolgál. Kell vásárolnom helyette egy ap-t, de nem vagyok hasra esve a mikrotik kínálatától. Jelenleg még a hálózatban van egy hap ac2... végül is ap-ként elégséges a teljesítménye, de gondoltam, ha már új eszközt veszek, legyen már valami előre mutatás a fejlődésben. A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac. Hardverileg a hap ac3 szimpatikus lenne, de nagyon csúnyácska ap-nek, eldugni meg nem tudom. Ha másként nem megy a capsman-t is hajlandó vagyok beáldozni.
Szerintetek mit lenne érdemes vásárolni?

(#14677) E.Kaufmann válasza mrzed (#14676) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

juh-Nyifit ;]
Esetleg megnézni ezt a HP-Aruba vonalat, az AP Kft nagyon nyomatta a reklámját egy-két éve, az Instant On-ok papíron nagy tudásúak és nem vészesen drágák, de tapasztalatom nincs velük.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14678) Lenry válasza mrzed (#14676) üzenetére


Lenry
félisten

A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac

mert van a Mikrotiknek ax-es eszköze?

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#14679) mrzed válasza Lenry (#14678) üzenetére


mrzed
senior tag

Nincs.
Mivel kifele is nézelődöm, a többi gyártónak akadhat, de számomra nem fontos.

(#14680) lionhearted válasza mrzed (#14676) üzenetére


lionhearted
őstag

"A wifi 6-ot nem erőltetném, szerintem elég az ac."

Elég? A wifi 6 (a 6E után :D ) az egyik legnagyobb dobás wifi terén, főleg úgy, hogy visszamenőlegesen is hatással van a teljesítményre.
Nyilván, egy stabil Wifi 5 jobb, mint egy instabil Wifi 6. Viszont egy stabil Wifi 6 mindenben jobb. Nem a link sebesség előrelépés (mert az elhanyagolható többnyire), hanem az OFDMA és a MU-MIMO le/fel.

Természetesen ettől még nincs AX miki.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#14681) Lenry válasza mrzed (#14679) üzenetére


Lenry
félisten

Jah ok, csak azt hittem hogy lemaradtam valamiről

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#14682) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Van 7.1 RC4:
*) improved filesystem and configuration storage stability;
*) show "expired password" prompt for users with blank password;
*) other fixes and improvements;
Na ezek szerint tényleg vége a nyárnak, ha a fiúk ilyen tempóban dobálják az új verziókat.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14683) iceQ! válasza E.Kaufmann (#14675) üzenetére


iceQ!
addikt

Túlterhelt antennáról szeretnék egy másikra rá pattani. Lenne is csak mivel ez van legközelebb így erre csatlakozom fel. Egyébként Telenor B3 lenne a band.

Van még 1, kicsit messzebb, de arra nem akar felcsatizni az eszköz hiába irányítom rá az antennát.

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#14684) Kenderice válasza iceQ! (#14683) üzenetére


Kenderice
senior tag

Szerintem a rendszer dönti el melyik bázisra csatlakoztatja a klienst...

(#14685) iceQ! válasza Kenderice (#14684) üzenetére


iceQ!
addikt

Lehet, mert ezt állítani nem tudom.

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#14686) E.Kaufmann válasza iceQ! (#14683) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ez alapján úgy néz ki, az AT parancsokkal lehet bűvészkedni, bár az illetőnek annyira nem jött be, de hátha nálad jó.
[link]
LTE szkennerrel lesd ki a cellaadatokat.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14687) Reggie0


Reggie0
félisten

Kijott a 7.1rc4 !

(#14688) Shkiz0 válasza Reggie0 (#14687) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

5-el feletted már írták :)

Már magyarban a H2+, elvileg holnap vagy szerdán meg kell kapjam.
Kíváncsi leszek rá, hogy ismerni fogja e már a chipsetet az aktuális rOS, mert ha nem akkor egy darabig nézegethetem :D

[ Szerkesztve ]

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#14689) lionhearted válasza iceQ! (#14683) üzenetére


lionhearted
őstag

[Wiki]

@E.Kaufmann: ha jobban elolvasod, akkor ott azt írja, hogy ő csak phy-cellid-t tudott jól használni, EARFCN beállítása volt kevéssé sikeres.

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

(#14690) E.Kaufmann válasza lionhearted (#14689) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Olvassa az, akinek kell :P
Reggie: én már fel is tettem, nem csak előbb írtam :P :DDD

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14691) g0dl


g0dl
addikt

Egy HAP AC2-n a Files -ban mennyi szabad terület kéne legyen ha teljesen ürtes a rendszer?

(#14692) xxxx.x válasza g0dl (#14691) üzenetére


xxxx.x
tag

Nálam ezt mutatja:
(pár alap dolog van csak beállítva, még szinte új)

(#14693) g0dl válasza xxxx.x (#14692) üzenetére


g0dl
addikt

Köszi nekem is hasonló már azt gondoltam valami hiba.
Tehát az aktuálisan használt rom megesz 80+%-ot.

(#14694) mrzed válasza lionhearted (#14680) üzenetére


mrzed
senior tag

E.Kaufmann:
Köszönöm a tippet, de valahogy a hp soha nem volt a szívem csücske.

lionhearted:
Utána olvastam a témának, találtam is egy tesztet, ami teljes mértékben alátámasztja az általad megfogalmazottakat.

Ha ap ügyileg elhagyom a mikrotik-et, akkor az igényeinket és a helyi sajátosságokat figyelembe véve két darab Unifi U6 Lite lenne az ésszerű megoldás.
Most már csak az a kérdés, hogy megér-e ez dupla költséget a cap ap-hoz viszonyítva?!

[ Szerkesztve ]

(#14695) iceQ! válasza E.Kaufmann (#14690) üzenetére


iceQ!
addikt

Elolvastam, néztem is videót is egyébként. Sajnos nem tudtam váltani cellát :\

Még lehet hogy fogom egy kicsit próbálgatni.

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#14696) amargo


amargo
addikt

Sziasztok,

Használ itt valaki cloudflare-t és van is mögötte valamilyen host-olt cuccotok? Nekem most egyik pillanatról a másikra nem megy. Azaz eléggé erőteljesen döglődik..

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#14697) E.Kaufmann válasza amargo (#14696) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Biztos megint hekkelik az előválasztást, vagy csak kedd van. :DDD

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#14698) amargo válasza E.Kaufmann (#14697) üzenetére


amargo
addikt

Mire nyomtam rá egy traceroute-ot már megy is, akkor ez gyors volt :)

szerk: még sem össze-vissza szarakodik.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#14699) amargo válasza amargo (#14698) üzenetére


amargo
addikt

hmm, létezhet, hogy 1 hónap után az MTU-m, ami eddig default 1500 volt, az elmászott? Van web oldal ami nem jön be, de ha lejjebb veszem 1472-re akkor se jön be.

Szerk: 1472-vel jó lett még is csak.

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#14700) lionhearted válasza mrzed (#14694) üzenetére


lionhearted
őstag

Helyetted nyilván nem tudom eldönteni, nincs bővebb tapasztalatom. Számok szerint megéri, ha tényleg 4x akkora kapacitást tud, és ezt te helyben ki is használod, azaz nem 2 eszközzel vagy rajta. Hiszen megfordítva neked 4 ac kell ugyanilyen kapacitáshoz.

A teszt, amit linkeltél pont nem a fő mondanivalómat támasztotta alá, mivel ez 1-1 eszköz sebességet mutatta, nem két tucatét egyszerre... A szomszéddal együtt...

[ Szerkesztve ]

Tegnap még működött...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.