Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11029) Alteran-IT válasza ArGa (#11027) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Hát ha szinte csak egy hálózat van, meg ilyen alapvető dolgok és mindemellett egy Synology rt2600ac folyamatosan elszállt, akkor azért mégis csak extrább körülményekről beszélünk, mert pár száz kapcsolatig az ilyen SOHO routerek is jók, felette már nem és nem csak az árat kell nézni ugye, mert ebben a 80 ezres routerben is az ár nagyrészt a WiFi-t, meg a márkát fedi le, a többi hardver már filléres tétel, a szoftver meg nem egy nagy szám tudásában meg stabilitásban sem, ezért is érdemes elfelejteni az ilyen "routereket" vállalati kategóriában.
Egyébként azt nem láttam sehol, de lehet csak nem figyeltem, viszont milyen internetet kellene átvinnie a routernek (sebesség, kapcsolat típusa pl. dhcp, pppoe stb), illetve a VPN mennyire lényeges, tehát sebességben kb. mi a minimum elvárás, illetve mennyi lenne az egyidejű VPN kapcsolatok száma, vagy ezt még nem tudni? Mert a hardver ajánlást ezek alapján is kellene paraméterezni, hogy most belső hálón belül a hálózatokat hogy osztod meg, milyen tűzfalszabályokkal vagy ilyesmi, az már lényegtelen, inkább finomhangolás, persze ezeket is figyelembe kell venni, de a VPN azért is fontos, mert ha jól emlékszem, a Router OS csak egy processzormagot tud mozgósítani egy kapcsolatra és nem mindegy hány VPN megy esetleg egy magra milyen kihasználtsággal és milyen titkosítás mellett, főleg hogy közben a routernek ugye alap feladatokat is el kell látni és közben nem kellene eldobálnia a kapcsolatokat, mert az RB 4011-es sem a legacélosabb ilyen szempontból, kb. mint egy RB 3011, csak plusz két ugyan olyan maggal, USB meg egyéb helyett egy 10G-s SFP porttal, csak nem biztos hogy nálatok éppen erre lenne szükség, én igazából már egy Cloud Core routerre gondoltam, azon belül is legalább egy CCR1009-7G-1C-1S+ -ra, ami nem sokkal drágább az RB4011-nél, de már esetleg jövőbeni igényeket is jobban kiszolgál, ezért is kellene tudni hogy pontosan mit kell majd még vinnie a routernek, mert a jelenlegi hálózathoz, illetve inkább úgy fogalmazok, hogy az általad leírt hálózathoz elég az RB4011, viszont nem biztos hogy később is elég lesz még, egy ilyen router meg azért egy hosszú távú beruházásnak is mondható, főleg ha jól van kiválasztva azt ne az legyen, hogy most kiválasztod a 80 ezrest, pár hónap múlva már a 140 ezres lenne jó, ami kielégítené az igényeket, legalább is én így gondolkozok és így látnám jónak, de pár információt nem tudok, ami alapján konkrét javaslatom lenne, meg lehet a többiek mást javasolnak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.