Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10401) Chal válasza Beniii06 (#10400) üzenetére


Chal
addikt

Köszi, ezen már túl vagyok, itt nem írnak gyártón kívüli kompatibilitásról (ami persze érthető).

(#10402) Lenry válasza Chal (#10399) üzenetére


Lenry
félisten

az irodaházban amit megvett a munkahelyem, optikai hálózatot és Hewlett-Packard hálózati infrastruktúrát örököltünk az előző tulajtól és a képen látható SFP modulokat használták a ProCurve switchekhez.

időközben mindent lecseréltem Mikrotikre, és a három közül a HP modulok működnek az általunk használt CRS326 és CRS106-okban, a másik kettő nem.

nem tudom segít-e ez az infó, de hátha előrébb vagy vele :)

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10403) jerry311


jerry311
nagyúr

Ha van egy HP meg egy F5, amik egy Mikrotik switchen keresztül kapcsolódnak, akkor a HP, az F5, vagy a Mikrotik kompatibilitási listának hiszel? Mind mást fog mondani, esélyes, hogy csak a saját SFP moduljaik szerepelnek benne, és ritka lesz az átfedés más gyártók listáival.
Én pl. Cisco, HP, F5, és Finisar SFP és SFP+ modulokat használok. Mikrotik még nem panaszkodott egyikre sem.

(#10404) Chal válasza jerry311 (#10403) üzenetére


Chal
addikt

Ott nyilván az adott eszköz gyártójának hiszek, tehát ez esetben a Mikrotikbe Mikrotik SFP lesz a 100% nyerő, a HP-be meg a HP, stb... HP-be amúgy pont nem mernék mást dugni, az hajlamos rá, hogy megy 2 napig, és utána találja ki hogy nem HP branded az SFP, és port shutdown...

A két SFP közötti kapcsolat már nem kérdéses, az szabványos (bár azért bidi/wdm esetén nem mernék erre megesküdni). Én most arra lettem volna kíváncsi, hogy a Mikrotikbe dugott Ubiquiti és FS SFP-k esetén van e valakinek tapasztalata.

[ Szerkesztve ]

(#10405) jerry311 válasza Chal (#10404) üzenetére


jerry311
nagyúr

És DAC kábelt melyiktől veszel? :DDD

(#10406) Chal válasza jerry311 (#10405) üzenetére


Chal
addikt

DAC kábelt TOR switch és szerver között érdemes inkább használni, pont ezen probléma miatt. Persze nyilván ha kipróbálod és megy, akkor hajrá, én sem dobnám ki meglevő környezetben, ami netán még árérzékeny is. De ügyfélhez nem rendelnék eltérő gyártótól származó hálózati eszközök közé DAC kábelt egy új beszerzésnél (már csak azért sem mert probléma esetén el fog hajtani a support is). Az említett HP dologgal amúgy pont egy ilyen kapcsán szembesültem: Dell DAC kábelt kapott egy 5930, aztán rá 2 napra megállt minden, a logokban meg szépen írogatta hogy hát ez nem HP SFP, szóval akkor ő most lelövi a portokat. Amúgy azóta javították, most már fél percen belül lecsapkodja a fattyú sfp-ket :D

[ Szerkesztve ]

(#10407) bambano válasza Lenry (#10402) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

vannak, akik megnézik az eszköz adatlapját és vannak, akik nem...
a 4 gigás storage networkhöz való sfp modul nem fog működni gigás lan aljzatban. mint például az általad lefotózott finisar és jdsu modulok.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10408) Lenry válasza bambano (#10407) üzenetére


Lenry
félisten

ma is tanultam valamit :R

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10409) Lenry válasza bambano (#10407) üzenetére


Lenry
félisten

mondjuk akkor azt nem értem, hogy a HP switchben miért működik?

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10410) bambano válasza Lenry (#10409) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

feltételezem, ahogy tegnap szépen megtanultad, utánanéztél a switch típusszámának :P

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10411) Chal válasza Lenry (#10409) üzenetére


Chal
addikt

Vélhetően azért, mert SAN switchek voltak.

[ Szerkesztve ]

(#10412) Lenry válasza bambano (#10410) üzenetére


Lenry
félisten

HP ProCurve 2650 (J4899A)

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10413) Alteran-IT


Alteran-IT
őstag

Sziasztok!

Nem tudja véletlenül valaki, hogy a CAPsMAN-hoz csatlakoztatott eszközöket (AP) hogy lehetne "elrejteni" Winbox elől, tehát hogy azzal ne lehessen rájuk közvetlenül csatlakozni? Perszer már ha létezik ilyen beállítás, mert egy Mikrotik hálózaton mint ha ezt már megfigyeltem volna, viszont neten rákeresve nem találtam ilyet.
Illetve egy másik kérdés, hogy a CAPsMAN alól történő frissítést hogy kell beállítani? Mert most hogy kijött az új szoftver és firmware, mondom ki is próbálom a távfrissítést, rányomtam az Upgrade-re, viszont nem csinált semmit, még csak hibaüzenetet sem dobott, így muszáj voltam manuálisan frissíteni a wAP-ot Winbox-on keresztül.

(#10414) Lenry válasza Alteran-IT (#10413) üzenetére


Lenry
félisten

IP - Services-ben letiltod a Winbox portját, bár ennél talán jobb megoldás, ha csak korlátozod hogy honnan legyen elérhető, ezt ugyanott tudod megtenni.

frissítés: ez akkor működik out-of-the-box, ha ugyanaz az architektúrája az AP-nek meg a CAPsMAN vezérlőnek (pl mindkettő ARM)
ha nem ugyanaz, akkor kézzel letöltöd az architektúrának megfelelő fw-t egy mappába, és azt a mappát megadod a CAPsMAN - Manager - Path mezejében

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10415) matyi94


matyi94
senior tag

Sziasztok!

Adott egy wap LTE kit passthroughban (Telekom) és mögötte egy hex routerként. Hogyan tudnám megoldani mindkét eszköz távoli winbox elérését?
Hálásan köszönöm a segítséget!

Legyen szép napod!

(#10416) Alteran-IT válasza Lenry (#10414) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Köszönöm szépen, igazából nem is gondoltam, hogy ilyen egyszerű, eddig azt hittem, hogy a CAPsMAN alatt kell beállítani valamit, vagy a wAP mode gombjával szórakozni, hogy csak a CAPsMAN-re reagáljon.

Ami a frissítést illeti szintén köszönöm, tényleg eltér az architektúra, a router ARM, az AP MIPSBE, bár ezek szerint úgy működik, hogy a router-ről frissíti az AP-t is, én meg valahogy abban a téves tudatban voltam, hogy a router kiadja neki a parancsot, az AP meg letölti a neki megfelelőt, mint ha csak Winbox-al mondanám az AP-nak, hogy töltse le és frissítse magát, de ezek szerint nem olyan egyszerű, mint én azt gondoltam.
Viszont ezzel kapcsolatban még annyi kérdésem lenne, hogy a firmware-t is frissíti magától, nem csak a szoftvert, vagy azt megint külön kell, persze már ha indokolt?

(#10417) DileRGorE


DileRGorE
csendes tag

Sziasztok,

Van egy Mikrotik RB4011iGS+ -om, még barátkozunk, új szerzemény. Előtte nem volt Mikrotik-em, így a RouterOS (6.47) is új.

Mivel a lakás is új amibe került, így beköttettem egy Telekom-os IPTV-t. Hála istennek még ezzel sem volt dolgom...

Kiolvastam kb az összes Magyar és angol fórum posztot arról, hogy hogyan kéne ennek jól működnie, illetve kb 30 féle variációt kipróbáltam, sikertelenül.

A setup úgy néz ki, hogy a Telekom-os ONT-be (PPPoE passthrough, DHCP off, fix IP az MT általi netwörkben) össze van kötve az MT 1-es Ethernetjével. MT-ben a többi interface egy Bridge. A Telekom-os STB a bridge egyik portján van. PPPoE hasít ahogy kell. A bridgen be van nyomva az IGMP Snooping, raktam fel IGMP Proxyt, be konfoltam, hogy Ether 1 az upstream (Alternate subnets: 0.0.0.0/0). Bridge a downstream. Quick Leave benyomva. Csomó helyen írják, hogy PPPoE esetében kell egy kb random IP-t adni az "Addresses" alatt az Ether 1-nek. Ez is megtörtént (1.0.0.1/30). Firewallban 2 INPUT rule van egyik IGMP-re másik UDP-re mindkettő Ether1 IF felől. FORWARD van UDP-re szintén ether1 felől.

Próbáltam egy másik módszert is amiben, csak IGMP snooping van benyomva és az ether 1 a bridge-be kerül. Sajnos az se igazán akart működni...

Ötlet?

Köszi!

Nem. Hanem?!

(#10418) Beniii06 válasza DileRGorE (#10417) üzenetére


Beniii06
őstag

Mindent leírtál, csak azt nem, hogy mi nem működik. :C

De találgatok egy kicsit, az IPTV-n pár másodpercenként megáll a kép, megoldás, hogy az IPTV boxot a telekomos ONT-ra kötöd, annak nem kell pppoe login semmi sem, mert külön vlanon van a Telekom hálózatán

Ha meg mindenáron a mikrotikre akarok kötni, akkor olvass vissza a topikban(keresővel), mert korábban már leírta valaki, hogy kell beállítani, hogy működjön is.

Mondom az a legegyszerűbb, ha az ONT-ra csatlakoztatod az iptv-t, a net meg mehet nyugodtan passhtrough-al a mikrotikre.

"Got any other secret weapons?"

(#10419) #42556672 válasza DileRGorE (#10417) üzenetére


#42556672
törölt tag

Kösd össze még egy porttal az ONT-ot amit tegyél be a bridge-be az RB4011-en és csinálj egy külön VLAN-t az IPTV-nek ebből a portból és az STB portjából. Így nem kell IGMP snooping-gal küzedni. Nekem így működik. Bárhoá költözik az STB arra végpontra rakok egy switch-et aminek az egyik portját beteszem a VLAN-ba és már megy is a TV, vagy csak simán rádugom az STB-re ha ott nem kell más eszköz...

(#10420) Beniii06 válasza #42556672 (#10419) üzenetére


Beniii06
őstag

"Bárhoá költözik az STB"

Ez csak országon belül működik vagy külföldön is próbáltad? :DDD

"Got any other secret weapons?"

(#10421) Lenry válasza Beniii06 (#10420) üzenetére


Lenry
félisten

én ezzel a módszerrel simán ki tudtam vinni külföldre az IPTV adását

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#10422) DileRGorE válasza Beniii06 (#10418) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

:D

Valóban.... Szóval...

Per pillanat semmit nem csinál a STB... Értsd: kikapcs, bekapcs, kap IP-t és utána ilyen magenta színű háromszögeket látok a képernyőn és ennyi. Reagálni nem reagál semmire....

Mindeképpen úgy lenne jó megoldani, hogy a MT-en megy keresztül, mert azokat a portokat a szobákban meg akarom majd switchelni a végponton (egy UTP megy falban).

Nem. Hanem?!

(#10423) DileRGorE válasza #42556672 (#10419) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

Ehhez kéne egy menedzselhető switch a végpontra. Nem lehetetlen csak nem tervezett beruházás.. :-)

Nem. Hanem?!

(#10424) #42556672 válasza Beniii06 (#10420) üzenetére


#42556672
törölt tag

EoIP tunnel-t használva lehet vinni bárhová ahol értelmezhető sávszélesség elérhető!

(#10425) #42556672 válasza DileRGorE (#10423) üzenetére


#42556672
törölt tag

Nem kell drága cucc...

TPLINK

Én ilyet használok, vagy a HAP Lite-ot ha nem kell 100Mbps-nél több.

(#10426) DileRGorE válasza #42556672 (#10425) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

Ettől függetlenül nem értem, hogy így miért nem működik, ahogy alapból konfiguráltam.

Mindenhol azt írják, csináld így és jó lesz... Hát baromira nem jó....

Nem. Hanem?!

(#10427) #42556672 válasza DileRGorE (#10426) üzenetére


#42556672
törölt tag

Nekem katyvasz az IGMP körüli rész a Mikrotik ROS-ban, ez viszont bevált

(#10428) DileRGorE válasza Beniii06 (#10418) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

Így valóban megy, hogy visszanyomtam a DHCP-t és az ONT-ba dugom STB-ot.

Ideiglenes megoldásnak ez így oké, de valószínűleg hosszútávon marad a managable switch és a VLAN-ozás.

Ettől függetlenül, ha van itt valaki akinek megy IGMP proxy, snooping, stb megoldásokkal VLAN-ok nélkül, akkor ne tartsa magában. Mindenhol azt írják kéne működnie úgy de valahogy nekem nagyon nem akarja...

Nem. Hanem?!

(#10429) bambano válasza #42556672 (#10419) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"Kösd össze még egy porttal az ONT-ot amit tegyél be a bridge-be az RB4011-en": vagyis publikáld a belső hálózatodat a világ felé.

Ekkora biztonsági hibát ne ajánlgassunk már.

(#10417) DileRGorE : nem, nem kell az ethernet interfésznek ip-t adni.

a 4011 mellé még egy menedzselhető switch??? minek? a 4011-ben van két menedzselhető switch. arra oda kell figyelni, hogy a drótot hova dugod, mert nagyon másképp működik, ha nem jó helyre rakod.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#10430) DileRGorE válasza bambano (#10429) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

Oké, akkor ha nem kell az ethernet-nek IP-t adni... le tudod írni pontosan miket kéne beállítani, hogy ez működjön VLAN-ok, plussz switchek és egyebek nélkül IGMP proxy, snoopinggal? Mert bármit próbáltam nem ment...

Nem. Hanem?!

(#10431) DileRGorE válasza DileRGorE (#10430) üzenetére


DileRGorE
csendes tag

https://itcafe.hu/tema/mikrotik_routert_hasznal_valaki/hsz_550-550.html

Eredetileg kb ezeket a lépéseket követtem...

Nem. Hanem?!

(#10432) #42556672 válasza bambano (#10429) üzenetére


#42556672
törölt tag

Ha beteszed VLAN-ba majd egyetlen végpontra ahol az STB van kirakod milyen hibát is követsz el? Az interfésznek ráadásul nem lesz publikus IP-je, az ONT ad neki egy privátot.

Hol gondolom rosszul?

(#10433) #42556672 válasza #42556672 (#10432) üzenetére


#42556672
törölt tag

Ezek szerint mégis jól gondoltam! :-)

Más!

Ajánlom ebben a hozzászólásban a video megtekintését. Sok mindent tisztáz!

https://itcafe.hu/tema/wlan_wifi_vezetek_nelkuli_halozat_kerdesek_es_valaszok/hsz_57360-57360.html

Üdv.

(#10434) feel2006 válasza feel2006 (#3726) üzenetére


feel2006
tag

#UPC WiFree, Wi-Free.

Mostanában több kérdést kaptam és kiderült, hogy ez a linkelt ~3 éves kód már nem működik, mert változások voltak a MikroTIK oldalán.
A megoldást [t2g] hozta el, így úgy illik, hogy a forrást megjelölöm :R , illetve ha már ennyi kérdés felmerült több csatornán, frissítem ide is az infót. :)

Tehát a 6.47-es verzió a korábbihoz képest ezt a változást igényli, hogy jó legyen.
supplicant-identity=FELHASZNALONEV az ujitas, 3 éve a supplicant-identity="" volt

/interface wireless security-profiles
add authentication-types=wpa-eap,wpa2-eap eap-methods=eap-ttls-mschapv2 group-ciphers=tkip,aes-ccm management-protection=allowed mode=dynamic-keys mschapv2-password=JELSZO mschapv2-username=FELHASZNALONEV name=wifree_secprof supplicant-identity=FELHASZNALONEV tls-mode=dont-verify-certificate unicast-ciphers=tkip,aes-ccm
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n disabled=no frequency=2462 name=WiFree-WLAN radio-name="" security-profile=wifree_secprof ssid="UPC Wi-Free"
/ip dhcp-client
add default-route-distance=1 dhcp-options=hostname,clientid disabled=no interface=WiFree-WLAN
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat

Mikrotik-Hu | -unofficial- | https://www.facebook.com/groups/mikrotikhu/

(#10435) jerry311 válasza feel2006 (#10434) üzenetére


jerry311
nagyúr

Ez 1 vagy minden WiFree felhasználóra?

(#10436) feel2006 válasza jerry311 (#10435) üzenetére


feel2006
tag

Nem értem. Bárkinek jó a fenti szkript, csak a felhasználoi nevet és jelszot kell sajatra átirni.

Mikrotik-Hu | -unofficial- | https://www.facebook.com/groups/mikrotikhu/

(#10437) jerry311 válasza feel2006 (#10436) üzenetére


jerry311
nagyúr

Nem a feltett kérdésre válaszoltál, de megválaszolja azt is.
Arra irányult a kérdés, hogy ez most 1 fix user/pass páros, vagy valami egyéb mágiával visszamegy a UPC AAA szervereihez.

(#10438) doktordrog


doktordrog
aktív tag

Sziasztok!

Adott egy ház, ahol csak mobilinternet játszik. Nem túl jó a jelerősség. Ide kéne egy 4g-s router. A másik topik alapján egy tp-link archer mr600zal szemezgettem, de mivel felmerült, hogy a stabilitás is fontos lenne, javasolták, hogy kérdezzem meg, mi lenne a megfelelője mikrotikban.

Köszi
Drog

(#10439) jegesib


jegesib
aktív tag

Sziasztok, vettem egy cAP AC-t. Otthoni wifinek használnám, semmi extra. Van mellette egy RB2011UiAS routernek. Quick setuppal szerettem volna gyorsan felkonfigurálni, kiválasztottam a "Home AP Dual" módot, ebben van minden ami kell, 2gigás wifi, 5 gigás wifi, illetve, guest wifi. Ellenben nem tudom kiválasztani h bridge módban működjön a meglévő hálózatomban. Ha "WISP AP"-t választok, ott tudok bridge módot választani működik is frankón, ellenben nem tudok dual wifit használni, illetve guest wifit sem. Elnézek vmit? Vagy ez direkt van így? Át tudom állítani hogy bridgebe működjön Home AP Dualként?

(#10440) Alteran-IT válasza doktordrog (#10438) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Igazából ha nem túl jó a jelerősség, akkor én nem is beltéri routerben gondolkodnék, hanem kültériben, mint pl. egy Mikrotik RBwAPR-2nD&R11e-4G.
Annyi hogy ez 10/100-as porttal rendelkezik, így a 100 Mbit/s feletti hozzáférés nem valósulhat meg, persze gondolom nem is ez a lényeg, meg ugye a jelerősség mint mondtad, nem túl jó, így valószínűleg nem is lehetne összehozni, viszont ezt ki lehet rakni kültérre a ház tetejére és a jelerősség probléma részben megoldva, mögé már bármilyen routert, vagy akár egy switch-et is be lehet tenni, attól függ hogy van felkonfigurálva.

(#10439) jegesib:
Én csak azt nem értem, hogy ha Mikrotik-ed van, akkor minek a Quick Setup? :DDD
Tehát a kettő az nem fér össze, egyébként meg nem is értem minek mentél bele a gyors beállításba, hiszen ha jól emlékszem, akkor alapból az AP Bridge módban van a hálózatban (bár lehet ahhoz már a mode gombot kell használni, nem emlékszem rá) és csak az SSID-ket kell felhúzni rá azt jól van, annyi hogy ez esetben a guest nem olyan egyszerűen konfigurálható, szóval ha már van egy RB2011 UiAS routered, akkor használd a CAPsMAN-t, hozd azon létre a vendég hálózatot, az AP-t tedd a belső, vagy menedzsment hálózatra, aztán CAPsMAN segítségéve konfiguráld fel rá az SSID-ket, illetve azokat rakd a neked megfelelő hálózatba, szerintem sokkal egyszerűbb, mint külön az AP-kat beállítani, főleg ha csak QS szinten próbálod, ami már több esetben bizonyította hogy nem túl jó és nem is túl stabil megoldás, nem is tudom minek rakták bele.

[ Szerkesztve ]

(#10441) jegesib válasza Alteran-IT (#10440) üzenetére


jegesib
aktív tag

Azért van mikrotikem mert otthon is szeretem ha vmi stabilan működik, ellenben nem szeretem a kicikínai szemeket és a füleket a saját hálózatmoban, az rb2011-et felkonfiguráltam cirka 5 éve, aztán kb csak sw-t frissítgetek rajta, meg néha a dhcp-ben osztok ki fix ip-t, és egyáltalán nem használom a cli-t napi szinten. Bocsánat h jó áron vettem, egy stabil routert mostmeg kéne mellé 1 darab stabil AP-t...

(#10442) Alteran-IT válasza jegesib (#10441) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Félre értetted, nem a gúnyolódás volt célom, csupán ha már az van (Mikrotik) és tényleg a stabilitás a lényeg, mint azt te is mondtad, akkor a Quick Setup erre nem alkalmas, sőt igen el lehet vele cseszni a már működő rendszert, persze ezt nem biztos hogy tudtad, amíg ugye el nem mondtam, ezért is nem értem a sértődést, de mindegy.
Egyébként a CAPsMAN CLI nélkül elég könnyen felkonfigurálható, csak pár kattintás és kész, csak némi hálózati ismeret kell hozzá, na meg némi angol tudás, hogy tudd hogy mit hogy kell beállítani és ennyi, én kb. 2 perc alatt felvettem 4 SSID-t (2-2 2,4 és 5 GHz-re, ugye mindegyiken a belső és a vendég háló) és annak a hálózati és biztonsági beállításait, pedig én sem vagyok nagy szaki, szóval azért mondtam, hogy kár igazából a QS-el szarakodni, mert azzal tovább tart "rendesen" felkonfigurálni, na már ha fel lehet rendesen, bár kétlem :D

Persze ha a CAPsMAN mellett döntesz, akkor reset-el kell kezdened rögtön, mármint magán az AP-n, aztán ha jól emlékszem, mást nem is kell vele csinálni, főleg ha eleve abban a módban van, amiben kell, onnantól már az RB2011-ben kell csak létrehozni a megfelelő profilokat/konfigurációt és az AP szépen megeszi, már ha csatlakozik a routerhez és megjelenik a Remote CAP-nál, ha nem, akkor szórakozni kell a mode gombbal, bár szerintem vannak tapasztaltabbak akik többet tudnak mondani, ha felnéznek, mert én sem most állítottam be a wAP AC-t, de emlékszem hogy a mode gombbal vagy 5-10 percet szórakoztam, aztán csak leszedte a routerről a konfigot.

(#10443) sanzi89


sanzi89
addikt

Az otthoni WiFi-t két darab Mikrotik rb951g-2hnd eszköz adja. Beállítottam a CAPsMAN módot a két eszközre, gyakorlatilag csak AP-ként és switch-ként vannak használva. Minden eszközzel teljesen jól működik az új WiFi, kivéve a Daikin klímánk WiFi moduljával. Látszólag csatlakozik a hálózathoz, az IP címét is lekéri a DHCP-től, de a kért címen nem elérhető el az eszköz és semmilyen funkciója nem működik.
Tudtok adni valami támpontot, hogy egyáltalán hol induljak el a hiba detektálásával?

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#10444) bacus válasza sanzi89 (#10443) üzenetére


bacus
őstag

wifi izoláció?

nem lehet, hogy szintén wifin szeretnéd elérni, miközben izolálva vannak a kliensek?
(default forward néven van a mikrotikben).

Mikiből próbáltad megpingetni? arp táblában látszik?

Ha már wifi, egy érdekesség, a nyári lakhelyemen a szomszéd barátomnak megosztom a mobilnetem, egy lenovo (még win7-es) laptopja van. A wifi gn állapotában a laptop indítás után felcsatlakozik, megy rajta minden, majd egy idő múlva szétkapcsol és onnantól már nem is látszik !!! az SSID. Újra indítás után, rendben, de ez csak pár percig oldja meg a problémát. Át kellett állítanom a wifit bgn -re, így már nem dobja le, illetve látja folyamatosan és vissza is tud csatlakozni. Ezt a működést egyelőre egyik másik eszközön SEM tudtam produkálni, a b wifi eszközök kikoptak.., egyébként full jelerősség van, a két lakókocsi között semmilyen tereptárgy nincs, nem (illetve csak enyhén zavart környezet) egymástól 8-10m-re.

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#10445) doktordrog válasza Alteran-IT (#10440) üzenetére


doktordrog
aktív tag

Elvileg 3 km-en belül van egy torony. Nem értek hozzá, de azt gondolom ez jónak kellene lennie. Házon belül 4-5 Mbs volt a letöltés mobiltelefonon, ami elég kevésnek tűnik...

Ha jól értem, ha azt akarom, hogy rendesen menjen több wifis eszközzel, akkor router is kellene hozzá? De akkor ez is erősen súrolja az 50-k-t?

(#10446) Beniii06 válasza doktordrog (#10438) üzenetére


Beniii06
őstag

Nem akarlak lebeszélni egyikről sem, inkább mondanék egy harmadik alternatívát: Huawei B525 (vagy annak az utódja). Egy Mikrotik biztosan stabilabb tőle és több a beállítási lehetőség, viszont tudom ajánlani, mert nekem az vált be.

Szerk.: úgy látom B535 az utódjának a neve.
Szerk2.: A B525-re lehet külső antennát is kötni, van rajta sma csatlakozó(kettő is) és pl. egy [ilyen antennát] rákötve érnéd el a legjobb sebességet, ami elérhető lenne nálad(legalább egy, de kettő jobb lenne) és ha fontosnak tartod a mikrotikes beállítási lehetőségeket, akkor egy olcsóbbat utána kötsz és kész.

[ Szerkesztve ]

"Got any other secret weapons?"

(#10447) Alteran-IT válasza doktordrog (#10445) üzenetére


Alteran-IT
őstag

Hát ha két eszközt veszel és az egyik kint van antennaként akkor igen, kb. 50 ezer lenne, bár attól függ milyen eszközt veszel belső eszköznek (pl. egy 4-5 ezer forintos egyszerű és gagyi TP-Link, ami 75-150 Mbit/s elméleti WiFi sebességig elég, vagy mondjuk egy 20 ezer forintos hAP AC2 gigabites portokkal és AC-s WiFi-vel), viszont valószínűleg nem 4-5 Mbit/s lenne a letöltés, hanem 10 felett lenne, vagy legalább is annyi, mint amennyit telefonon kint elérsz, de ha 4-5 Mbit/s jó neked, akkor bármilyen beltéri router jó erre.

Amit Beniii06 javasol routert azt nem ajánlom, mert a B525-ös eléggé drága és eléggé gagyi, oké hogy lehet külső antennát rá csatlakoztatni, de 40-ért? Azért az árért már lehet kapni D-Link DWR-953 AC1200-as routert, ami mérföldekkel jobb és ugyan úgy külső antennás, ami ha jól emlékszem cserélhető is, szóval ugyan úgy kivezethető, gigabites portok vannak benne és normális AC-s WiFi, szóval jobban megéri, még a B535-nél is, ami ugyan gigabites portokkal van, de nincs külső antenna lehetőség és így tovább, szóval most nem sokra mennél vele, bár igazából rajtad áll, hogy mit választasz, bár egy ilyen Huawei-t venni szerintem nettó pénzkidobás, főleg ha még utána kötsz egy olyan Mikrotik routert, amit nem akarsz később cserélni mondjuk ha jön egy szolgáltató optikával stb., tehát akkor már jobb az a külső "antennás" megoldás, mint amit először javasoltam, vagyis a Mikrotik RBwAPR-2nD&R11e-4G és mögé mondjuk egy hAP AC2, persze ahogy gondolod.

(#10448) sepsi0 válasza doktordrog (#10445) üzenetére


sepsi0
őstag

Szia!

Nekem volt pár Huawei routerem, de Asus is volt (LTE). Köztük B593, E5186, sőt volt Fritzbox is.
Most vettem egy ilyet. [link]
Igen, drága... De minden forintot megért nekem. Egy B535 32eft,egy normális antenna kábellel (mimo) 20+eft... És még ott van az antenna kábelen a jelveszteség.
Most a már lassan egy éve mejelent ping csúcsok, ugrások miatt próbáltam ki ezt a Mikrotik eszközt. Megoldotta a ping problémát, időnként felugrott a ping 800-900-ra.
Tudom drága mulatság az LTE, de hidd el ez az eszköz megéri. 60eft vs 32+20eft....

Routernak nekem Xiaomi 3G-k vannak itthon, meg 2db 1000-es Tplink swits.
De bármilyen router megteszi a jobb fajtákból 10-15eft körül.
Ha nincs vagy nem akarsz routert és nem kell a wifi, akkor egy sima switset is a Mikrotik mögé köthetsz, mivel router is.

[ Szerkesztve ]

(#10449) lcdtv


lcdtv
aktív tag

Sziasztok! Pár hete az fogad a log-ban. Mi ez?

(#10450) jerry311 válasza lcdtv (#10449) üzenetére


jerry311
nagyúr

Használsz VPN-t?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.