- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- antikomcsi: Celebtanya - Farm VIP V.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bevezetés a wokok világába
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- weiss: Pant* rant
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mindezzel maximálisan egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy a háttérben azért durva kavarás-trükközés folyik. Erről persze mindegyik szereplőnek pontos ismeretei vannak, de az egész ügy folyamatai annyira összetettek, hogy még a jelenlegi informatikai infrastruktúrával is esélytelen a teljesen visszaélésmentes üzletmenet folytatása. Egyszerűen nem érné meg lezárni az összes rést -- kb. mint a klasszikus példában, ahol a könyvtár lopásvédelme nagyobb összeget emésztett fel, mint maga a lopáskár.
MaCS
-
azbest
félisten
Érdemes megnézni az alibabás hirdetéseket, ami lényegében a nagyker. Vannak termékek, ahol százas vagy ezres darabszámmal már töredéke áron lehet rendelni. Ott persze még rájön a vámkezelés, szállítás és adók.
Ezzel azt akarom bizonyítani, hogy igenis létezik olcsó gyártás és bőven megéri a consumereknek áruló aliexpresses és többi eladónak is árulni.Európai országokat sem tartja vissza semmi attól, hogy ne tönkretegyék a helyi cégeket, hanem úgy alakítsák a szabályokat és adókat, hogy megérje dolgozni.
#177 MaCS_70
Nem véletlen, hogy áfát tartalmazó árat látsz. Eus szabály 2021 óta, hogy az importált cuccra a kereskedőnek/piactérnek rá kell számolnia az áfát és be is fizetik a nemzeti navnak. Ha nincs rendben beérkezéskor az elektronikus kísérőlevél, ha nem tudják ellenőrizni az adóhatóság adatbázisából, akkor vámkezelik és felszámolják rá itt (is) az áfát és kezelési költséget.A másik lehetőség, hogy valóban európán belül adják fel és akkor már valahogyan bekerült az eu területére és vámkezelték, kivetették már rá az adót elvileg. Egyéni hirdetőnél persze előfordulhatnak olyan seftelők, akik a fizikai utazással pogyászként behozható nagyobb határokkal élnek vissza és nem igazi kereskedők, de ez megvan a magyar aprón is.
És nem csak aliexpressen, temun és kínai webshopokban van így. Hanem a nyugati webshopok is átálltak a piactér modelre. Onnan is lehet venni kínai árut hasonló feltételek mellett, figyelni is kell a termékadatoknál hogy ki az eladó valójában.
-
Tasunkó
őstag
Annyit még én is tudok, hogy globálban keres az összes árun. Nem az 50 centes pillanatragasztómon keresve csinálja meg a bizniszt, hanem azon hogy ez is kell ahhoz hogy mindennel hozzá forduljanak, és mindig van aki mást is rendel emiatt, így már az össztermékforgalom fizeti ki az összállítást, plusz a nyereséget. Hasonlóan működnek a szupermarketek már 70+éve, csak az újszülöttnek minden vicc új.
-
válasz
arnyekxxx #136 üzenetére
Szerintem is így kellene működnie. De a saját rendeléseim körében (ami mostanában elég sok vásárlást jelent) én ilyet az elsődleges termékoldalon még nem láttam. És most, hogy külön keresem, is csak a VAT incl. megjegyezés jelenik meg nekem Aliexpress, Banggood, Geekbuying vonalon.
És ez szerintem nagyon nincs rendben így.
MaCS
-
Én is pont azt mondom, hogy nem jótékonykodik a kínai állam -- hanem befektet.
És igenis, a kereskedőnek nagyon sokszor ingyen van a küldés. Az, hogy egyes kereskedőknél az árba építik be a szállítási díjat, igaz -- mégis teljesen általános, hogy pár dolláros termékeket küldenek free shippinggel. Éppen a héten rendeltem játékokat. Volt, akinél 2000 Ft volt free shippinggel, volt, akinél 1200 Ft + 1000 szállítási díj, de végül 2100 Ft-ért vettem meg ingyen szállítással. És ez teljesen mindennapos helyzet.
Amúgy meg van némi fogalmam a kereskedelem működéséről, mivel sajnos dolgoznom kell vele.
MaCS
-
Tasunkó
őstag
Az USA-ban állítólag 4 millió diplomát adnak ki, ebből 600 000 STEM, 300 millió lakosra. Kína 9-10 milliót 3x annyi lakosra. Gyakran szó esik arról, hogy Kína már a megnövekedett diplomás létszámot el sem tudja hová helyezni, és ebből már társadalmi feszültsége van, és még 30 százalékkal több diplomást kéne legyártania hogy elérje az USA-t. . Annyira nem érdekel a dolog, így nem keresgélek igazán hiteles adatot, mert nem gondolom hogy a fejlődés összefüggésben lenne a diplomák számával, de még 30 százalékkal ha megnöveli, akkor menthetetlenül be kéne érni a chipgyártást, mert akkor létszámban is, és sűrűségben is beérte az USA-t, most még csak létszámban és nincs chip.
Aztán van még hogy az USA összdiplomásai hány kilót nyomnak lakosra nézve, mert abban lesz elmaradva, vagy hogy mennyi szőr borítja a testüket, ebben a kínai diplomásoknak nagyobb szakállakat és hajat kell növeszteni. -
Sirus86
aktív tag
Hongkonban mikor dolgoztam azok ott tenyleg 12h siman letoltak az irodaban. Minden nap. Az ottani vezeto kb mindig megbeszelsen/targyalason volt, kiveve a szuksgeletei elvegzesei szukseges ido elvegezese. Volt egy kolleganom, aki bevallalt tobbet is, mert 12 felett mar jo penzt kapott. 16m2-es alberletben volt, es egy kutyaja, akivel kamern keresztul kommunikalt. Mindenz 10 eve tortent. Aki a legjobb fej volt, az meg emigralt Kanadaba, o nem birta a sok kozul.
-
Tasunkó
őstag
Ahol csináltam, ott változó volt. Végig dolgozva csináltam bizonyára, de amire emlékszem, mindig ment a trükközés. Volt hogy annyira elhúztuk az időt amikor láttak, hogy a végén pörögtünk, így átlagban ki se jött a 8 óra. Máskor jó ha 2-3 óra tiszta munka, és zombi létezés, munkavégzés emuláció, szóval brutálisan rossz hatékonyság. De a legtöbb ember elvan a munkahelyén, nem akar máshol lenni, szóval ha sok időt ottöltetnek velük, nem szokja zavarni őket. Szerintem ez ment át Ázsiában népszokássá. De aki igazán szopatni akar, az 8 órát csinál, mert azt bírja a paraszt, úgy meglehet pörgetni, hogy a végén csak kiszédelegnek a gyárból mint a kemotoxos legyek.
-
sakal83
addikt
Kukkants ra a kinai ingatlanarakra: (ai valasz igy nem feltetlen pontos)
"Major Cities:
Beijing:Newly built housing averages around RMB 46,079 (USD 6,423) per square meter, while second-hand housing is around RMB 68,714 (USD 9,579).
Shanghai:Newly built housing averages around RMB 57,588 (USD 8,028) per square meter, and second-hand housing averages RMB 59,500 (USD 8,294)
.Shenzhen:Newly built housing averages around RMB 52,705 (USD 7,347) per square meter, while second-hand housing averages RMB 67,587 (USD 9,421).
Guangzhou:Newly built housing averages around RMB 24,744 (USD 3,449) per square meter, and second-hand housing averages RMB 36,385 (USD 5,072).Na, a vásárlóerőt kezdjük innen.
Illetve nem 250e ftpt keresnekna magyar munkasok... Nagyon nem...
-
Tasunkó
őstag
Ez mind propaganda lesz. Már ha a magyart nézzük 4x több átlalános diplomát osztanak ki, mint a kínaiak STEM diplomát. Arról nem található adat mennyi a magyar STEM, de ha a negyede az összesnek akkor az ugyanannyi mint a kínai jövő. A ksh szerint a felsőfokú végzettsége van minden 3. fiatalnak, ezt is nehéz űberelni, mert minden mínusz 1. fiatalnak ha lesz akkor már a spermában lesz 1 érettségi legalább, szóval van egy plafon.
Az európai statisztika ennél még jobb ha jól tévedek. Egyébként a magyar diplomaosztás eredménytelen, legalábbis műszaki visszafejlődés van, tehát a minél több diplomás és a szakértelem között fordított az összefüggés.
Az meg hogy a kínaiak 8 óráznak, egy infernális zöldség. Ha idejönnek ahol senki nem látja őket, itt is csak a 12 órát ismerik. A lie down flatot meg készpénznek venni... Az egy kockázat, hogy kibasznak érte, az nem játék. Itt nálunk is elhanyagolható mértékű, aki mer kockáztatni, kínaiak még az árnyékuktól is fosnak, ezt így elhinni hogy bátorak, ez a bugyutát már hatványra emeli. Szerintem azzal keverik, hogy napi 12-ben képtelenség dolgozni, minden nap. Aki azt mondja abban dolgozik az hazudik. Ott a szervezet reflexei iktatnak be pihenőidőt, vagy rab az illető. -
kilua
senior tag
Különben ja. A YouTubeon egy dokumentumfilm (vagy propaganda film?) "Kínában kevesebb az átlagbér mint nyugaton, valami 700 dollárért dolgoznak, de a lie down flat miatt már tényleg csak 8 órában"
Na Magyarországon havi 250 ezer forint az még kevesebb is volt akkor (400 forintos dollár 280 ezer forint) ... tehát a kínai vásárló erő már nagyobb mint az európai (magyar) főleg ha a magyar árakat is nézem! Talán kétszer akkora vásárló ereje lehet így egy havi 300ezer forintnak megfelelő yuant kereső kínai munkásnak mint egy 250et kereső magyarnak!
Ha igen és Kína előnye nem annyira az olcsó munkaerő, hanem az hogy évente 1,4 millió STEM diplomát ad ki! USA+EU együtt pár százezer. És olyan dolgok is megjelentek hogy például ma szó szerint minden mobil játék kínai.
-
carl18
addikt
Egy fajta hódítás, gyarmatosítás is ez. Mert ilyenkor mindig arra gondolok a magyarnak ez a kis bér arra elég hogy túléljen. De a profit ami kelletkezik az tulajdonkép kanadába csapodik lett, ott élnek majd jobban tőle.
Szomorú de sok ember azt mondja " annak kell örülni idejönnek és adnak munkát".
Csak ezek nem azért jönnek ide mert nekünk akarnak munkát adni, mert itt olcsó a munkaerő és itt a havi 200-240 órát is le tudják dolgoztatni velünk gombokért.
Haver mondta volt egy időszak hogy 5X12 órás műszakba tolták.3 Műszak 5X12 +3 óra utazás el vissza céges busszal.
Ő mondta még így megy ez egy darabig ott hagyja.
Minden esetre sok multi cég itt van "Van dél Koreai, és Kanada is". Elég megnézni a saját országukat hogy fejlődtek. Egyszer pont azt néztem elég megnézni Dél koreát milyen fejlett, aztán nézzük csak meg a magyar munkavállalot honnan jött és milyen környékről jár be dolgozni ( Lentről a gödörböl).
(Pici politika belefér) Szerintem sok esetbe az adott kormány is mellé beszél.
Mert mondják javul a életszínvonal meg több a átlag fizetés, de arról nem esik szó 5-6 év alatt 2X3 áremelkedés zajlott le. Most 400.000 forint ér annyit mint 5-6 éve 150-160E forint talán. -
Tasunkó
őstag
A kanadai meg örül, mert elsírja magát ha visszagondol, hogy ezért Kanadában mennyit kellett fizetnie. Itt meg nem csak a hajléktalanok, vagy a bevándorlók dolgoznak éjjel, szóval spórol a területen is meg a gépparkon is 33 százalékot, és még a felvétellel sem kell foglalkozni, mert a helyi vállalkozások még a munkaerő felkészítésről is gondoskodnak, és el is kergetik hozzá.
Ezzel mindössze csak annyit akartam, hogy nálunk tudja pengetni a politika ezeket a húrokat, hogy fúj állami támogatások, kíváncsi lennék nyugaton ezt bárki furcsállja-e. Mi kelet-európában egy nagyon különös álltafaj vagyunk, az egyetlen értelmezhető működésünk, hogy mindig saját magunkkal baszunk ki, a többi az kiszámíthatatlan. Bizonyára külön AI is fog kelleni.
Amúgy ezek a grafikonok, ezt hivatalosan úgy mondják, hogy a kapitalizmus gondoskodik a saját kritikájáról is, természetesen olyan módon, hogy illeszkedjen a keretrendszerébe. Az East India Company az a multinacionális vállalatnak felel meg inkább, az meg nem szükségszerűen áll a bankok alatt, mert saját stratégiai befektetéseivel akár háborút is ki tud eszközölni. A király meg úgy igazán sosem állt semminek a csúcsán, esetleg egy pillanatképen. Volt olyan király, akit ki sem engedtek a cellájából de pl. a Habsburgok címeres bolondokat szoktak a trónra ültetni. És ugye pont 8. Henrik, akinek 8-szor kellett házasodnia, mert a kor eseményei szerint mindig máshonnan fújt a szél a vitorlájába. -
carl18
addikt
Én is úgy láttom mint ha Szándékosan tartanák alacsonyan a béreket, főleg pár "Hiéna vállalkozó" Aki gombokért akar munkaerőt.
De tudok sok cégről aki szolnok megyébe dolgoztatnak, egy ismerős ott van és mindig úgy lővik be a bért hogy "Minimálbér"+30%.
Pedig dolgoznak rendesen, 3 műszakba nyomják heti 40 órába. (Kanadai cég)
Még néha elvárják a túlórát is és így űti a markát netti 245-250E körül.
A Szolnoki Sas cége Ottawa, tudtommal Kanadai.Ez az hogy a magyarok jó része "Olcsó Munkaerő" Nem véletlen jön ide a sok multi, de még a nyugati multi is jobban fizet mint sok helyi vállalkozó.
Egy ismerős diákmunkán volt a parton volt egy adott órája valami gazdag 50-60 körüli vállalkozó 2011 körül 80E forintot kellet volna anno kapnia.
Elővett 1 Milliót a abból oda adott haveromnak 42E forintot "Itt a fizetés"
Miklós volt a úriember neve, aztán nem volt pénz lámpa ízóra se.
2 ismerős itt nála dolgozott, Mondta haverom ki ment a lámpa ízó. (Főnők mondta, nem érdekel! Old meg!) Mindegy hogy de old meg.
Szóval valahogy mindig elöjön ki alárendelt kinek.De pár éve jött be egy külföldi cég és egy adott komolyabb bért akart adni a ott dolgozoknak, a Kormány meg beleszólt ne add ilyen sokkat mert bérfeszültség kelletkezik.
(Audi) volt az talán. -
Tasunkó
őstag
Most mondjak olyan példát, hogy önormányzati képviselőkre nyomást gyakoroltak a helyi vállalkozók, hogy ne engedjék be a nagy multit, mert felnyomja a béreket, és ők olcsó munkaerőt akarnak. A munkabérből megy adó, szociális befizetés, tb. Kevesebből , kevesebb megy az államba, ez egy tréning népességfogyás, ha 3an keresik meg azt, amit egynek kéne kifizetni
. Vagy azt hogy kultúrális állapot hogy egy cég, kizárólag a dolgozó bérét tekinti bevételi forrásnak? 89 óta csak azt ismerik, hogy a bérekből gazdagodnak, és az összes energiájuk a munkás kontrolljára és a megfigyelésekre megy el, ez a kultúra. Fogalmuk sincs róla, hogy nekik teljesen más dolguk lenne, inováció, fejlesztés, állandó munka, fejlődni a területén, új technológiákat keresni, kitalálni, annyi dolguk lenne, hogy nem lenne idejük másra, a kávészünetekre szerelik fel szirénákat, meg hát... ez egy bohózat...
Szerintem az egész nyugat európa szétröhögi magát már 89 óta azon ha találkozik velük mint leányvallalattal vagy bedolgozóval, meg hogy ilyen olcsó gyarmat volt itt egy köpésre, és ők meg indiában baszakodtak. De az érme másik oldala, hogy szinte csak belföldi cég van normális, a 100-ból 1 az igaz ,de multi azok pszihopaták.
Ezért mondtam hogy ahhoz komoly, és ellenőrzött elvárások kellenének, és meg is szüntetnék ha nem játszanak ógy ahogy kell, mert így, hát lehet hogy jobb mint ha tényleg a multi kiviszi, legalább látni batár nagy dzsippeket, meg haciendákat, mégiscsak szebb így a tájkép. -
Kaiku
senior tag
És mi van a kartelezéssel? Szerinted van bárhol egészséges piaci verseny? Nincs, mindenhol a kartelezés megy már rég óta!
Másik, hogy szerinted a "berlföldi" cég nem él vissza helyzetével? Csak mert hazai cég nem fog jobb utat, hidat, terméket készíteni!
Ez akkor működne, ha lenne korretség meg megfelelő műszaki ellenőrzés az átadás-átvételkor. -
azbest
félisten
általában akkor rossz, hogy ha az állam belenyúl a versenybe, ha belföldi cégek közt valakit kiválaszt és versenyen kívüli előnyhöz juttatja, mert a többinek az kárt okoz.
De most kifejezetten arra gondolok, hogy nemzetközi konkurencia ellen segíteni hazai céget, nem is feltétlen pénzzel, hanem jogszabályi körülményeket megteremteni, hogy ne szopassák szét a belföldi céget és ne tegyék tönkre hülye szabályokkal már eindulása előtt. Közben meg külföldi cégeknek adókedvezményeket adnak, hogy bejöjjenek
Csak hogy gdpben a statisztikát feljavítsák miközben közpénzből fizetett dolgozókkal kinullázott profittal mennek és kiviszik a nyereséget így vagy úgy.
Vagy még rosszabb, hogy a helyi termelők ellen dél-amerikából vagy afrikából segítenek behozni valamit, mondván globalizáció és mindenkinek jár a piac. Csak a belföldi termelőre ezer békjó és akadály jut, mert nekik a hülye szabályoknak meg kell felelni és megfolyjták őket költségekkel.
Jó, persze van az a réteg, akit nem kell félteni, mert csak azért van kamu termelőcége, hogy segélyt vehessen fel rá. Szóval összetett.
A lényeg, hogy csak lehúzás megy, de valódi megoldást valódi problémákra nem keresnek. Hanem csak újabb és újabb hülyeséggel nehezítik a belföldi cégeket.
-
Tasunkó
őstag
Ha az állam segít egy céget, azzal közvetlen kára van, ámde közvetve viszont lehet haszna, ami ugye ha felülmúlja a veszteséget, akkor végeredményben nettó nyereségként elkönyvelhető. Akkor viszont az minimum elvárható, hogy együtt rezonáljon a polgárai érdekeivel. Mondjuk példát mutasson munkakörülményekből, törvényes legyen, magasabb béreket fizessen ezáltal a béreket felhajtja és a külföldi cégek is kényszerüljenek a hazai cég béreit kifiizetni. Ez egy kényes egyensúly, ugyanakkor a cég stratégiai jelentősége is fontos szerepet kap, mert ha mindenhol korbáccsal verik az embert, de ha megszűnik a hazai cég, akkor szinte biztos, hogy mindenhol két korbáccsal fognak verni, akkor mégiscsak jobb az 1 korbács, de akkor megint ott vagyunk hogy példát mutat mégiscsak. Ez csak politika szerintem hogy mit köpködnek, hiszen európában is támogatják a cégeket.
-
Tin
veterán
Az egész világ tolódik át a virtuális valóságba, miközben a népesség növekszik, és a klíma is változik. Meg a nyakunkon az AI is. Ezt érzékeled.
A "bezzegkína" is amúgy demográfiai összeomlás előtt áll, gyakorlatilag nem csak csökken a népessége (D-Koreához és Japánhoz hasonlóan), hanem a születések száma is elképesztően alacsony. És akkor nem beszéltünk arról, hogy a nép elkezd jobban élni, a következő generáció már nem lesz hajlandó robotolni, és ezzel aztán Kína előnye szépen el is száll.
Én nem írnám le Európát. Kína, India, de akár Afrika vagy Dél-Amerika sem fiatalabb, mint Európa, valahogy viszont mégis ez a rész volt képes kiemelkedni és követendő példaként állni. A felsorolt országok/kontinensek közül ugyanis valahogy mégis az EU a célpontja a többieknek, és nem fordítva.
Az, hogy az EU elkényelmesedett, az adottság, de majd felrázódik, vagy lemarad, de még ha le is marad, akkor sem hiszem, hogy az európaiak majd Kínába fognak vágyni, hiszen a kínaiak vágynak el mindig mindenhova máshová, és csinálnak Magyarországból is Kis-Kínát.
-
azbest
félisten
Azt nem értem, hogy miért üldözik azt, ha egy állam segíti a cégeit. Mármint európán belül. Európában erre azt mondják versenyellenes. Helyette más országok cégeinek segítenek piacot találni, mondván nekik is legyen egyenlő az esélyük nálunk. Közben a többi ország pedig a saját cégeit segíti helyzetbe kerülni, így a külföldi cégeknek sokkal könnyebb a helyzete és még csak számon sem kérhetőek nagyon
Ráadásul európában is vannak cégek, aminek állami hátszele van, csak ehhez a csókos haveri/finanszírozó körben kell lenniük.#152 Kaiku, szvsz mindegy milyen izmus, akkor is csak mesével etetik a csóri polgárt, amúgy meg háttéralkuk, korrupció és lopás, ami számít. Az arányokban lehet különbség, hogy van ahol annyit lopnak csak, hogy mellette működőképes maradjon a rendszer, máshol meg széthordják az egészet.
-
Kaiku
senior tag
válasz
arnyekxxx #145 üzenetére
De ki van találva, csak az úgy nem működik, hogy részben veszik át és vannak olyanok akikre nem vonatkoznak a szabályok.
Ezt értsd úgy, hogy a csalók a kapitalizmust szeretik, mert ott korlátlanul lehet csalni más kárára és a kapitalizmus alapjában véve egy nagy csaláson alapszik.
Ez az értéktőzsde, meg a banki termék, hitel kihelyezés, stb stb. Mind mind fiktív dolgokon alapszik ezért egy csalás. -
Tasunkó
őstag
Nyilván. A technológiai fejlődés és a logisztika kiiktatta őket a játékból.
Egyébként ha komoly szándék lenne, akkor a vám ráérne, mert első körben meg kéne csinálni azt a terméket európában. Azok a cégek nem kényszerből indultak el Kínába, ezek nyugat -európában is nyereséggel gyártottak, nem még keleten, és egyszerre gyártottak itt is és ott is. Ami még nyugaton maradt, azokat is gyakran a szakszervezeteik tartják ott, különben ha a cég léphetne, már rég Kínában lenne.Aztán el lehet indulni az úton, aminek most hosszúra nyúlna taglalni az állomásait, és a legvégén következhetnek a vámok. De persze mindjárt első lépésként hozzák a vámokat is, mert ahhoz nem kell semmit tenni, csak találgatni ész nélkül. -
azbest
félisten
Ha úgy korlátoznál a kínai importot, hogy közben nem gáncsolnák a belső termelő vállalkozásokat, akkor azt mondanám, hogy legyen.
De azt, hogy csak azért szedjenek több adót, hogy legyen mit elherdálni és olyan kampányokat finanszírozni belőle, amivel tovább rontják a belső életképességet, hát az idiótaság. Se pénz, se munkahely így. Tartják a markukat, de csak a saját megélhetési politikájukra kell a pénz, nem a hosszútávon fenntartható, versenyképes gazdaságra.
-
Viccet félretéve nem a kapitalizmus a probléma, hanem éppen annak hiánya. Legalábbis ha a kapitalizmus alatt a fair piaci versenyt értjük, ahol a legjobb termékek nyernek. És nem pedig a legerősebb vagy aki a legjobban ügyeskedik. A kapitalizmus megfelelő állami fékekkel és ellensúlyokkal szerintem a legjobb rendszer lenne. A probléma az, hogy ilyen nem sok helyen létezik. Tehát pl se USA-ban, se Kínában, se Magyarországon.
Én úgy látom, hogy jelenleg azt a kort éljük, ahol nagyrészt kis startupok versenyeznek jól marketingelhető ötletekkel a gigavállalatok kegyeiért, hogy majd felvásárolják őket. Ez nem kapitalizmus, ez technofeudalizmus.
-
carl18
addikt
+1 Nagy igazság, én is úgy láttom "Sok kereskedő sikerének célja a hatalmas haszonjulcs"
Mert ami Aliexpressen 250 ft magyarba lehet 2000-2500ft is? Ehhez kell külön végzettség erre képes legyél? Venni és haszonnal tovább adni nem atomfizika.
Én Egeret vásároltam kb 5 éve 2020-ba Yindiao G5 a neve de más néven is megtalálható. (Silent Click) Tök néma, durva hogy a akkor 1300 forintért vásárolt egér 5 év múlva is megy. De amit magyarba vásárolsz boltok polcain sok esetbe 5000 forintért 1 év után tönkre megy.
Szóval érted többet fizetsz és rosszabb minőséget kapsz, csak hát itt kap egy új márkaneveg Genesys és társai meg Natec. De közbe a termék kínai, csak ők egy márka név alatt eladják neked. És ebből a komplett ípar él meg belőle. -
wolfman
veterán
Végigolvasva a kommenteket, mindegyik fórumtárs kicsit másik szemszögből, de ugyan azt ekézi. Egyszóval a kapitalizmus fenntarthatatlan és a világ egyik legveszedelmesebb funkcionáló rendszer az összes hozadékával együtt.
-
Meg kellene erteni, hogy a nyugati vilag nem legures terben mozog, igy elobb-utobb igenis el kell tartani Afrikat, Indiat es Kinat, azaz az eletszinvonalbeli kulonbsegek valamelyest kozeledni fognak egymashoz, meg ha nem is egyenlitodnek ki. Nem csak ezen teruletek fele aramlik ez majd ki, de nyilvan ez lesz a leglatvanyosabb.
-
Tasunkó
őstag
A világ-rendszer ideálja viszont a munka nemesít. Itt az elittől kedve, az Elon Muskig, a politikusig a frissdiplomásig, a rocksztár, mindenki azt kommunikálja hogy dolgozik. Nem is akárhogy, megfigyeltem hogy a kifejezéseikben arra törekednek, hogy többet kell mondaniuk, mint a termelőknek. Vagy intenzívebben, de ehhez színészi adottságok is kellenek. Ezzel szemben az, amit felvázoltál egy disszonancia. A képesség amivel boldogulnak a disszonancia negálására szolgál, vagyis hazudniuk kell. Namost a hazudozók bővülése azt eredményezi, hogy csökken a lehetőségük a valóság detektálására.
-
azbest
félisten
Európában és nyugaton nem nő. Szóval most nem az 5 évente duplázódó afrikai lakosság eltartásáról van szó. Aki dolgozik, az a saját bolgodulásáért küzd, de visszahúzza a ballaszt.
A nyugati társadalom kezd bedőlni, mert elfogy az aki terelő munkát végez és gyarmatok hijján külföldről sem áramlik be érték. Hanem kifelé áramlik a termelőkhöz. Vannak még iparágak (főleg szellemi, kutató jellegű), ahol versenyben vagyunk, de ott is rezeg a léc. A belső szolgáltatások csak addig sikeresek, amíg van termelő is, aki létrehozza az értéket, ami aztán áramlik más területekre is. Önmagában nem életképes a szolgáltatóipar. Egyén szinten még egy darabig működik az, hogy egyel nyugatabbra költözünk, de lassan már nem lesz hová, most is az onnan továbbköltözöttek helyére megyünk mi. A közép-nyugaton meg már épkézláb termelő sem marad nagyon, hanem ázsiából kell melós, aki viszont kiviszi a pénzt.
Szóval, ha a maradék dolgozó azt mondja hogy elég, akkor majd koppan a jóléti ballaszt is. Viszont lehet érdemes elkezdeni tanulni kínaiul, ha maradunk itt.
Ezt akarja megoldani plusz adókkal európa. De közben egyszerűbb egy kínainak itt eladni a portékáját, mint egy itteni üzletet, termelő egységet nyitni, mert csak arra vontakoznak a szigorú szabályok, akik itt vannak.
-
Tin
veterán
Jótékonyan megfeledkezünk róla, hogz 8 milliárdan élünk a Földön, és ez a szám egyre csak nő.
Nem látom, mi értelme másokat okolni azért, mert te szét akarod dolgozni magad, ők meg nem. A fogyasztói társadalomnak fogyasztók kellenek ahhoz, hogy a fogyasztásukkal fenn tudják tartani a növekedési spirált. 100 éve az apa tartotta el a családot, ma mindkét fél kell hozzá, 100 év múlva meg lehet, hogy már dolgozni sem kell.
Hülyeség? Az. De emberek vagyunk, nem állatok, és mindenki úgy boldogul, ahogy a képességeihez mérten tud.
-
azbest
félisten
Robotizálással nem fognak másokat eltartani. Kell valami más hasznos termelő munkát találniuk maguknak az embereknek. Már, ha hagyják őket és nem lehetetlenítik el.
Az a rabszolgaság, hogy van akinek 70 éves koráig kell dolgoznia, haláláig, hogy mások nemakarással és alibizéssel sosem dolgozzanak, csak élvezzék az életet. Annak persze jóléti a társadalom (a maga szintjén), akit eltartanak, de aki ezért dolgoznik, annak rabszolgaság.
Per millanat, akinek viszonylag jobb fizetése van, az csak tőkésítéssel, befektetéssel esélyes, hogy szinten maradjon. Hoszú távon bérből és hagyományos betétből csak egyre lejjebb csúszik, hamarabb feléli a vagyonát, mint ameddig él. Aki nem keres olyan jól, annak nehéz jövője lesz.
-
Tasunkó
őstag
Igen, és pont ettől viszi el a pénzt a kereskedő ha fölöslegesen van becsatolva a láncba. Mármint a jó kereskedő fizet adót, az ugye befizetés, de az összes haszna az kiadás, ami a mehetne akár a társadalmi befizetésekbe, akár a gyártás robotizálásába. A nyaralást ne keverd ide, mert az végülis termelés, ételt főzni, szállást rendbe kell tartani , azért fizetnek, aztán azt a hasznot is lenyúlja a fölöslegesen beiktatott kereskedő.
Rabszolgaságot már nem kell akarni, mert a gyártósori dolgozó az lényegében rabszolga. -
azbest
félisten
Nem csak adót fizetnek, hanem rengeteg alibi pozíció van, ahol csak foglalkoztatnak embereket, hogy legyenek valahol. Rengeteg haszontalan feladat, mondvacsinált pozíció van.
Azért nem túl egészséges, ha másik 5 ember nyaralásáért is nekem kell dolgozni. És a másik 5 ember munkája az, hogy akadályozza az én munkámat.
Azért is repedezik ez a szocialista utópia, mert lassan belerokkannak a dolgozók, akinek csak a munka jut, a szórakozást meg a ballaszt kapja. És egyáltalán nem a szociális hálóról vagy egészségügyi ellátásról van szó, hanem rengeteg az élősködő.
Lehet régen is így volt, viszont elfogytak már a gyarmatok, így most a hazai dolgozóknak kell elvinni a hátán a ballasztot. -
Tin
veterán
Európában azért drága minden, mert a termelők másik 5 embert visznek a hátukon.
Ahol az emberek adót fizetnek, amikből közszolgáltatásokat működtetnek, meg szociális hálót, és amiből munkahelyeket teremtenek, hogy a kapott bérből meg lehessen élni és esetleg nyaralni is, ott bizony valami hasonló történik.
-
azbest
félisten
Most is egyben érdemes rendelni, úgy lehet jobb áron, gyorsabb szállítással hozatni.
Mi a baj a mennyiséggel? Nem a póóóóstán át jön, hanem logisztikai és futárcégekkel, kereskedelmi alapon. A posta csak lassítja a folyamatot, hogy rossz legyen, ha rajtuk át jön. A futárcégeknek maguknak kell fizetni a navos ellenőr díját, nem az állam fizeti.
Ráadásul ezt írja a hír is
"A fentebb említett görög szervezet szerint a görögországi e-kereskedelemben minden 5 eurónyi eladásból 1 euró kínai platformokhoz kerül, és az évek során az arány élesen nő majd."Pont, hogy nem a darabszám az igazi bajuk, hanem az érték. Mert arra az értékre nem tudja rátenni a vízfej az árrését. Minél több szereplő van, annál nagyobb az árrés és annál több embert foglalkoztatnak tologatásra. Ha több közbülső tohonyán megy keresztül, az javítja a foglalkoztatási mutatókat és a magas árakból több adóbevétel van, mintha olcsón vesszük és csak azután fizetjük az áfát.
Európában azért drága minden, mert a termelők másik 5 embert visznek a hátukon.#110 MaCS_70
a free shipping továbbra sem azt jelenti, hogy a kereskedőnek ingyen van a szállítás, hanem azt, hogy benne van az alapárban. Ugyanaz a termék fenn szokott lenni többféle áron is, free és nem free shippingge is. Azért, hogy szűréskor több árszinten is megjelenjen a termék. Teljes fogalmatlanságra vall, hogy még 10 év után sem értetek semmit a kereskedelemből.Nem jótékonykodik a kínai állam. Bevételt kell termelni ott is. Nem a semmiből épültek a nyugati nagyvárosokat megszégyenítő tier 1 óriásvárosok.
-
bytesizelife
tag
Csakhogy a gyártás Kínában van, azaz baszhatják a 2 Eurós díjat, a cucc akkor is onnan jön (max lesz a láncban még pár köztes ember).
Miért irányítják retardáltak az EU-t? -
Tasunkó
őstag
De nem abban makacsak hogy van celjuk. Nekik abból nem jut semmi. Azért kitartóak, mert kuss a nevük
Nincs pampogás. Odamegy a sarokba és lapít. Ezt amikor felmagasztalják, akkor mindig érezni ezt, hogy a nyugati után a jobbágy új bárót keres. Húde szuperek ezek a hongkongiak. Nehéz az ázsiainál őrültebb népet találni
Japán, Észak Kórea, Dél Kórea, Kína, na és a petárdagyáros indiaiak, mind gyöngyszemek.
-
Sirus86
aktív tag
Egyetertek. Voltam Hongkongban dolgozni. Eszmeletlen kitartoak es makacsak ebben a szemleletben. Kepesek 16nm-en ugy elni,hogy egy panasz ki nem esett a szajukon. Mas vilag nagyon, es az EU sorozatos tokon lovesei miatt tenyleg oveke lesz minden egy ido utan. Meg mas nepe is, de nem forum tema. EU az sajat sirat assa meg szepen lassan a szethuzas es profitorientalt, gyorsan meggazdagodjunk eleterzes miatt --a nekem jar es kell felfogas-. Magyarorszag ennek meg kulonos ellovasa (Nemetben elek, es latom a kulonbseget, az itteni-ottani gondokat), mert otthon meg gatlasok nelkul tesznek tonkre mindent, a jovore valo tekintet nelkul. Lsd. Akkugyarak.
-
direwolf
őstag
Ezt én vitatom. Ha a kereskedelmi lánc minden szereplője rá lenne kényszerítve egy alacsonyabb ÁFA befizetésére azzal egyrészt ösztönözve lenne a piac a minél rövidebb láncok kialakításában (értsd pl.: falusi kisboltos megkeresi a termelőt, és nem elmegy a metróba a húsér...). Másrészt pont ezzel lehetne fehéríteni a gazdaságot, mert nem lenne lehetőség ÁFA visszatérítésre. De én nem vagyok közgazdász, meg ez amúgy is EU direktíva, ha jól tudom.
-
mrzed
senior tag
"A tisztességes adófizető tehát jól jár a magasabb ÁFA- és alacsonyabb jövedelmiadó-kulcsokkal."
Pont, hogy az említett réteg nem jár jól így, ők ugyanis duplán fizetnek. Míg az "adóelkerülésre hajlamos" réteg csak egyszer fizet. De ez nem ilyen fekete és fehér... a többség nem a saját döntése alapján kapja zsebbe a fizetését. -
Sajnos ez is egy jó példa.
Kína egyik, általunk felfoghatatlan tulajdonsága a türelem. És a birtokukban levő emberi és természeti forrásokkal lehetnek is türelmesek.
Apán a hatvanas években dolgozott Kínában, és utána egy életen át hangoztatta, hogy ha Kína megszabadul Maótól, akkor pár évtizeden belül leigázza a világot. És ő nem gazdasági látnok volt, hanem csak átlátta az ügy emberi oldalát. Azt, hogy a kínaiak végtelenül szorgalmasak, kooperatívak és lojálisak, valamint általunk felfoghatatlan mértékben elkötelezettek a közösségük irányában.
Ezt pedig a regnáló államhatalom tökéletesen kihasználja. Világuralomra törnek, és ennek érdekében nem okoz gondot nekik néhány generáció feláldozása -- amiben még maga ez a néhány generáció is meglepően olcsón partner.
MaCS
-
A gyakorlatban ugye fogalmad sincs arról, hogy hogyan is működik egy tisztességes kereskedő?
Én ugyan nem vagyok az, de sok kereskedő ügyei futnak át rajtam bő harminc éve.
Ha szabályosan és tisztességesen akarja folytatni a tevékenységét, akkor egy kereskedőnek nagyon durva, gyakran ténylegesen értelmetlen kiadásai vannak.
MaCS
-
Ez sajnos egy nagyon lényegre törő, helytálló összefoglaló.
Sokan hajlamosak egyszerű családi költségvetési egyszerűségi szinten kezelni a kínai kereskedelmet, holott ennél sokkal nagyobb játszmáról van szó. A lényeg az, hogy Kínának még az üzleti ráfizetések is bőségesen nyereségessé teszik ezt a meccset.
MaCS
-
Pont ez a lényege az ÁFÁ-nak -- hogy a végső vásárlő fizeti meg. És éppen ezért egy jó adónem.
A magyar 27%-os ÁFÁ-n meg lehet hőbörögni, de összességében jól járunk vele. Egy adóelkerülésre hajlamos gazdaságban észszerű, ha a nehezebben elkerülhető adó kulcsa a magasabb. A tisztességes adófizető tehát jól jár a magasabb ÁFA- és alacsonyabb jövedelmiadó-kulcsokkal.
MaCS
-
Tasunkó
őstag
Nem egészen látom mi a különbség a konténerrel érkezett áru, ha egyesével eljut a vásárlóhoz, vagy ha a konténeren érkezett áru egyesével eljut a fogyasztóhoz között. Egyébként meg azt nem itt kell kezdeni, európa egyik legalacsonyabb fizetőképességű lakosságától, hanem kiszámolni mennyit fogyasztanak a németek, mennyit mi és arányában megszabni. Akkor viszont a németekhez, hollandokhoz stb. kellene menned, és szólni nekik hogy dear kolegishe, ich bin befizetnék 30 centet a dear europamutter számára, de ahhoz szükség lenne hogy ők is fizessenek be 10 eurót. És ha sikerrel jársz, nem foglak érte szeretni, de mit tegyek, befizetem azt 30 centet.
-
Miért? Az itthoni kommunizmusban mi volt? A 100Ft-ért árult órát ~150Ft-ért tudták gyártani. Mégis ment minden, mint a karikacsapás. Máshonnan volt rá pénz. Kínában is rengeteg olyan természeti kincs van, amiből már szinte csak tőlük tudsz rendelni, így meg olyan árat adnak ezekre, amilyent akarnak. De egy konkrét példa: papír (egy társasjátékokat gyártó cég elmondása alapján, akik az árérzékeny vevők miatt Kínában gyártattak - és elmondták miért). Rengeteg papírgyár volt az EU-n belül is. Aztán jöttek a kínai dömpingárak, és az EU-s gyárak nagyrészt bezártak (hiszen elvitték a kínaiak a rendelések nagy részét), majd a kínai cégek árat emeltek (a veszteségeiket ekkor kezdték el kompenzálni). Most már ott tartunk, hogy lassan újra nyitnának itthon is pár gyárat, mert lassan lehet újra konkurálni a most már magasabb kínai árakkal is (csak rengeteg pénz a gyártás előkészítése is, így a vállalkozások újraindításánál ennek költségét is bele kell már kalkulálni az árakba).
-
Tin
veterán
Kell a fenének, csak úgy nem érné meg egyesével filléres szarokat rendelni. De miattam lehetne a minimum rendelési vámérték is 100€, ami alatta van, az után is annyi áfát kellene fizetni.
A cikkből kiderül, hogy a legfőbb probléma a csomagok mennyisége, és nem az értéke.
-
Tin
veterán
Nem bonyi: 150€ alatt fixen 10€ a vám, felette meg annyi, amennyi. Nem tudom, minek kivételezni Kínával még a szállítás terén is...
-
angyalpc2
aktív tag
A kereskedők semmiféle valós értéket nem tesznek hozzá már. (mint régen mondjuk egy magán bolt ami egyedi árat vagy akciót adott, ott jobb volt a service, meg tudtad nézni a terméket. stb)
Árú bejön kimegy, sőt már árukészlet sincs sok esetben "majd rendelünk", jó ha van egy raktár. Úgyhogy sok esetben a hasznon kulcson és a weblapon kívül semmi nincs. Drop ship boltok. Eu és USA termék esetén is. Nem hogy a kínai meg aliexpress temu szemét.
Sőt rosszabbul jár a gyár/márka, mert a vevő bekattinja a szűrést és látja melyik olcsóbb. És ha csak az ár fontos akkor már bukott is az adott márka, pedig lehet +5-10%-ért már kategóriával jobbat kap. És ez már a vevőnek se jó.
A nagy gyártó cégek is már rájöttek, egyre több cég egyből a gyártásból adják el és leszerződik kiszállító céggel. Garancia probléma is könnyebb. Nem is értem minek ebbe a láncba egy extra kereskedő. Megváltoztak az igények. Netről rendelünk mindent kiszállítanak mindent. Akkor meg lehet a gyártól is venni. -
angyalpc2
aktív tag
Hát igen
Gyártani kellene az EU-ban.
Euro milliárd összegek vándorolnak kínába, azok meg politikailag demokrácia ügyileg beleröhögnek a pofánkba. Aztán még sokan annak tapsolnak, hogy lám kínában már milyen hyper vasút van hitech 21. századi városok. Ja finanszírozta az EU(is).Trump nem a semmiért akar vámokat. oké hogy zakkant a csávó.
2 euró? Magyar posta meg NAV felkészül..ja már nem kell.
Szomszéd, de még nem EU országból, hivatalos úton befizetett VÁm és szállítás
Posta meg a NAV újra befizettette mindkettőt. 60 euró volt a termék és 40 a vám áfa meg a szállítás, majd még egyszer 40-et ki kellett fizetni, mert vám nincs befizetve(dehogy nincs) meg a belföldi szállítás. -
-
Kaiku
senior tag
Közelében nem vagyunk a nyugati béreknek!
És miért ne? Hollandiában miért lehetnek nyugati bérek és miért van az, hogy sok kínai cég ott lépteti be az áruját és ezért is kínai áron veheti meg a holland is a kínai terméket.
Itt arról van szó, hogy az EU elbaszta a pénzt és most a népet sarcolja, de elsősorban a csóró közép és kelet-európaiakat. Persze a gyarmatosításból jó rutint szereztek. -
Kaiku
senior tag
válasz
norbee2244 #53 üzenetére
Miért én fizessem ki a kötelezően a mérhetetlen marketing költségeket egy kínai termék után, amit a kínai kereskedő a kínai oldalon árul? Nekem nem kell se Apple, se AMD, se más milyen reklámok!
Nem fogok csak azért új Nike cipőt venni mert a marketinges milliókat költ a túlárazott reklámokra.
Az aranyékszernek sem kell milliárdos markeking, csak egy jó fénykép az ékszerről! -
HantekDSO
tag
Hogy konkrét adatok is legyenek: 5 db, két rétegű, pozíciónyomatos, 50x50 mm-es NYÁK, 7 napos gyártási határidővel, szállítás nélkül magyar gyártónál: 39.485 Ft
Ugyanez a kínaiaknál: 1.732 Ft (4.95 USD) - két napos gyártási idővel, szállítással együtt... KÉRDÉS VAN? -
Kaiku
senior tag
Jajj hadjuk már a kereskedők mentegetését! Mindenen több 100%-ék haszonnal dolgoznak, közben semmit sem gyártanak. CSak egy slepp akik megszokták, hogy ami bejön az országba azon ők is keresnek!
Az Alinexpressen is kínai kereskedők árulják a portékáikat! Nem akarok további magyar és más EU-s kereskedőt is fizetni! NEM és NEM! -
Tasunkó
őstag
Amit minőségnek nevezel az a haladás egy kiragadott pontja, időszaka. Az akkori tapasztalatok fényében, olyan kábelt tudtak gyártani, azt látták helyénvalónak/eladhatónak az akkori helyzetben/tudásukkal/technikájukkal. Egyébként ha azt a célt követnéd, hogy márkaépítés akkor végtelen összeget ölhetsz a márkába, és azt nem tudod pénzzé tenni, így ablakon kidobott pénz, mert mindig lehet tökéletesebb, megbízhatóbb, szükségképpen elérték a folyamat határát, és az a stratégia nyert, ahol pont annyi márkát adnak, amennyi a maximális hasznot hozza. Ezzel párhuzamosan hasznosabb azt a pénzt marketingre költeni, mert azáltal is épült a márka, de olcsóbban, mint pl.anyaghasználattal.
Egyébként a munkakörülményeken a nyugati cégek is lelkesen spórolnak. A legdurvább anomália, és a legmindennaposabb, hogy a környezet fontosabb mint az ember. Nyilván nem fog sikerülni, ez egy patológia. Ha fontos lenne az ember, akkor a környezete is fontossá válna, de a fontos ember az drága. Ezt sem Kína találta ki, ezt üzletileg sehogy nem lehet befolyásolni, adók, vámok, semmit nem jelentenek.
Szóval ennek be kellett következnie, kivéve ha a társadalom egy más filozófiát él meg, más értékrend alakul ki, de ez a mi lett volna ha kategória. Most a régi világhoz képest a nyugati cégek bevételt vesztenek, és foggal körömmel kaparnak visszaszerezni minden fillért. -
Továbbra is elbeszélsz mellettem. Én legfelül a konkrét postai intézkedés jogosságáról írtam. De egy szóval sem említettem - pláne nem tiltakoztam ellene - a konténeres mennyiségeket.
Ha a véleményemre vagy kíváncsi, szerintem a kb. '80-as évekig létező vámok hasznosak voltak (kivéve a globális cégeket, akiklefizették"kilobbizták" a döntéshozóknál ezek eltörlését). A mindenekelőtti, végtelen gazdasági növekedés se nem fenntartható, de számomra nem rendelhető alá sem a környezet, sem az emberek védelme.Látom, te legalább egy generációval fiatalabb lehetsz.
"Bezzeg az én időmben" még voltak márkák, amik büszkék voltak a minőségre. Családi cégek, amiknek nevük volt. Az már az utóbbi évtizedek folyománya, hogy filléreskednek (pl. Sennheiser fejhallgató vezetékében hajszálnyi réz ér, wtf?), vagy a régi márkanevet vagy akár céget eladják a kínaiaknak (Grundig, Volvo stb.)
Vagy szigorúan a számítástechnikánál maradva: Bármennyit is szidhatjuk a Microsoft termékeit, de ott nem fordult elő akkoriban, hogy éles rendszeren, kb. junior intern tudással, tesztelés nélkül reszelgessenek dolgokat, mint a Google Cloud esetén. -
Tasunkó
őstag
Meg arra emlékszem, hogy a kínai cuccokat hosszú évtizedekig, eszük ágában sem volt megsarcolni, hiszen pontosan azért vitték ki a termelést. Amióta egyre nagyobb méreteket ölt a közvetlen vásárlás Kínából, azóta lett központi kérdés. Még pontosabban a ruhaneműk kapcsolatában, amióta megjelent a Temu, és elterjedt szinte tömeges méretben a ruhanemű vásárlás, azóta már havonta találgatnak.
Nyilván volt ilyen időszak amire emlékszel, de aztán a gazdasági fejlődés ezt a módot felszámolta. Ezt bármikor számonkérhetnéd azokon akik kivitték a termelést, mert azok európai cégek, de Kínán kéred számon mégis, miközben a döntés itt született. Bármikor tudnánk konkurálni Kínának, drágább, de minőségi termékkel, illetve a marketing visszafogásával, a marketing által generált fogyasztás ellen fellépni, így lenne lehetőség itt is legyártani minden szükségeset, de ezen az úton nem tesznek egy lépést sem, azt valamiért nem vetted észre.
Miért is nem lépnek, ugye, pont azért mert továbbra is mindent Kínában akarnak gyártatni, csak az adókat úgy kell kitalálni, hogy ne legyen a saját polgáraiknak lehetősége onnan rendelni csak azokon kresztül akik a vámot kitalálták.
Nyilván az ilyen adók emelésével sem fog megtörténni, mert az a kis csomagokat érinti, amit a pórnép fizet ki, a konténeres behozatalra nem vonatkozik.
Az faék egyszerű, nyilván ideológiát látok mögötte, hogy egy ennyire egyértelmű dolgot nem akarsz észrevenni.
Egyébként a cég hírneve itt Európában sem volt sosem szempont. Gyártásban a hírneves cég, fillérbaszó és kockázatos technológiai változtatásokat eszközölt már akkor, amikor még úgymond fontos volt a hírnév, illetve a gyártás lényege a minőség csökkentése, szóval ez a kínai gyártás nélkül is egy célja az európai cégeknek. Vettem már olyat, amit Európában is és Kínában is gyártanak, és az európai gyártás többet spórol a minőségen, és az anyagon.
A gyártásról már elég sokat tud még az átlagember is, mert összeszerelő műhely az ország, itt gyártatnak egy csomó mindent. -
Szerintem itt a mással folytatott ideológiai vitádban ragadva olyasmiket tulajdonítasz nekem, amikről szót sem ejtettem.
Cserében vagyok annyira öreg, hogy emlékezzem a globális gazdaság előtti korra, amikor még a könnyűipar is országokon belül zajlott. A legtöbb, ami volt, hogy bizonyos márkák vagy áruféleségek épp valamelyik szomszédnál jobbak voltak. Nyugaton is - mivel a filléreskedő olcsósítás helyett a minőség és a cég hírneve fontosabb volt.A vámok (akár EU-n belül is, de főleg a WTO-szintű, globális léptékben) eltörlése nem a helyi termelőknek, helyi vállalkozásoknak jó. Régebben csakis a globális multiknak, majd mostanában az ő módszereikkel visszanyaló kínai állami gazdasági gyarmatosításnak.
-
forumpista
aktív tag
“Az EU-nak nem elsődleges célja az, hogy hozd ide a gyártást főleg, hogy maga az ipar átalakulóban van és évről-évre automatizáltabb hanem a már meglévő ipar védelme a cél, itt elsődlegesen az autógyártásra kell gondolni de biztos van még egyéb is ami érintve van”
Ami egy halva szuletett otlet, ha minimum nincs olcso energiad es/vagy nem uralod a beszallitoi lancot.
Es onnantol kezdve hogy europaban nincs olcso energia es az (elektromos) autokhoz szukseges nyersanyagot Kina uralja, kaputt.Szoval nincs mit megvedeni, ha az EU nem tudja elerni hogy legyen olcso energia vagy nyersanyag, akkor maximum majd a kinai tulajdonu europai nevu kinai autogyartokat tudja majd megvedeni (lasd Volvo, ami mar csak nevben europai, de ugyanez var az osszes tobbire is).
-
válasz
forumpista #78 üzenetére
Az EU-nak nem elsődleges célja az, hogy hozd ide a gyártást főleg, hogy maga az ipar átalakulóban van és évről-évre automatizáltabb hanem a már meglévő ipar védelme a cél, itt elsődlegesen az autógyártásra kell gondolni de biztos van még egyéb is ami érintve van.
Az orosz gáz hajtotta igen, ez így van mert az oroszok ugyanazt csinálják amit a kínaiak, nem katonákkal zsarolnak hanem ők a nyersanyagukkal és 30 évnyi(amiből 10 tetszhalott állapot volt az oroszoknál ugyanis a Szovjetunió összeomlása után 1990 és 2000 között Oroszország saját magával volt elfoglalva) "olcsó" orosz nyersanyag után benyújtották a számlát, orosz részről az az elvárás, hogy ne szóljon bele az EU semmibe cserébe itt az iparodhoz az "olcsó" gáz és olaj de hosszú távon nyilván az a cél, hogy az EU felett is befolyást szerezzenek. Ez nem politika, szimpla gazdasági döntések sorozata. Németországban az atomenergia leváltása párhuzamosan történt az orosz nyersanyagimport növelésével.
Én amúgy úgy tudom ezek a ritkaföldfémek nem csak Kínában vannak csak ott bányászták a legolcsóbban illetve kényelmes volt a fejlett világ számára, hogy a környezeti károk amik a bányászással járnak ott történnek.
-
forumpista
aktív tag
Nem latom hogy a lakossag sarcolasa a csomagkuldes dragitasa kapcsan hogyan fogja a multikat barmire is rakenyszeriteni (sehogy).
Senki nem fog europaban gyartatni, mert sem nyersanyag nincs sem olcso energia sem olcso munkaero.
Az orosz gaz emlitese meg elegge bakloves, mert bar tokre elitelem az orosz-ukran haborut es Putyinnak is birosag elott lenne a helye, de a maradek - nem kinaba kiszervezett - europai ipart az olcso orosz gaz hajtotta. Lehet itt bohockodni napelemekkel, csak konretan olyan draga lett az energia hogy az osszes energiaigenyes ipar menekul europabol… (foleg hogy ez meg parosult a tiltsuk be az atomeromuveket mozgalommal).
Na mindegy, nem akarok ebbe belemenni mert eleg hosszu a topic, de az tisztan latszik hogy az europai vezetok keptelenek rendszerben gondolkodni, felfogni hogy mi mivel jar, es hogy hogyan lehet eljutni A-bol B-be.
Ez az ami Kinanak nagyon megy (pl befolyast szereztek szinte az osszes ritkafoldfem es tsai felett, igy olcson tudnak napelemet meg akkukat gyartani, mert van olcso nyersanyaguk - ami tadam nem Kinaban van amugy) -
Tasunkó
őstag
Áldott állapot ez a szintű naivitás. Magasztos és az úrnak tetsző kalkulációdban, fel sem merül benned, hogy azért vámolnak, mert az a darabos csomagszállítás emelt áron, egyszer majd nem tud konkurálni a konténeres terítésnek, így újra a régi terjesztőkön kersztül jut el az áru és árulhatják 7x-es áron.
Mint régen, és végre visszaáll a világ rendje, amikor még minden jó volt és a galád gaz Kína nem támadta népünk ellenséges módon a gazdaság luciferiánus eszközeivel. -
válasz
forumpista #70 üzenetére
Azért ez nem ilyen egszerű ugyanis amíg van olcsó kínai bérgyártás vagy szimplán olcsó kínai termék addig ki a tököm fog másba fektetni ha gyártani vagy gyártatni kell? Ugyanez volt amíg volt olcsó orosz gáz és olaj, a lőtéri kutyát nem érdekelte a napelem vagy bármi más energiaforrás mert minek? Néhány környezetvédőn kívül persze.
Oroszországban a mai napig nem divat az a szintű szigetelés, energiatakarékosság ami akár nálunk vagy az EU-ban van mert nem éri meg, persze lesz ennek böjtje de sajnos mindent a pénz mozgat.
Tehát valamilyen formában el kell indítani azt, hogy legyen a kínai termelésnek alternatívája. Persze az lenne a lényeg, hogy ez ne az európai lakosságon csattanjon.
Úgy gondolom az emberiséget mindig az mozgatja amikor rá van kényszerítve valamire, különben a végtelenségig vagy ameddig csak lehet járja ugyanazt az utat.
-
válasz
forumpista #70 üzenetére
A multik nyilván ott gyártatnak, ahol olcsóbb, és kevésbé vonatkoznak rájuk pl. környezetvédelmi és munkajogi szabályok. Ezt a határvonalat lehet eltolni a kínai cuccok megsarcolásával. És akkor máris jobban megéri az európai-amerikai munkabérek mellett is a hazai gyártás.
-
Tasunkó
őstag
Akar mindent gyártani. Remélem ez lesz a hivatalos álláspont
Nyugaton azt hitték elég a saját polgáraikat átbaszni meg kelet-európát, és ez egy perpeetum mobile a pénzgyártásra, de lettek hátulütői. De nézzünk mélyen magunkba, mind tudjuk hogy mi tehetünk róla, mert ezzel senki sem számolt hogy ennyire eminens gyarmat lettünk, elit rabszolgák, stéber cselédek, és elkényelmesítettük a báróinkat, most meg már úgy viselnek hadat hogy tükörben pofozkodnak.
-
copass
veterán
tárhely+domain egy ebéd ára évente, webshop ingyé van, pontos áfsz+gdpr generátorokkal tele a net,stb.
szóval ezt megemlíteni költségként...hát oké sírj a vállamon!
arról nem is beszélve hogy ha EV általányadózóként megkapod a 80% költséghányadot. oké hogy 12M a limit, de kábé minden egyszerűbb és olcsóbb lesz mint cégesnél. -
forumpista
aktív tag
Nem lett volna muszaly mindennek a gyartasat is kiszervezni oda…
Avagy ahogy a mondas is tartja, aki k.rvanak all az ne csodalkozzon ha megb.sszak.De ebbol a szempontbol nezve (gazdasagi hadviseles), a megoldas nem az hogy tovabb adoztatjuk a kinai termekeket, mert ha nincs ra europai alternativa meg eu gyartas, akkor csak a sz@rnak adunk egy nagy pofont.
-
Mostanában főleg elektronikai csatikat rendelek Aliországból és ameddig marad, hogy ott 100 darab egy ezres itthon meg egy darab 419, addig szerintem ez az állapot marad is… főleg, hogy konkrétan ugyanarról a termékről beszélünk.
-
Valojaban a gorogok sem csak a sajat piacuk vedelmeben javasoljak az EU-nak ezt - mert akkor meghoztak volna a dontest sajat hataskorben, pl. AFA emelessel -, tehat annyira a gorog piacrol sem szol
Nyilvan en vagyok Captain Obvious, amikor azt mondom, hogy Kina celja minden gazdasagi piac letarolasa es az egesz vilag fuggosegbe hozasa es ehhez minden eszkozt meg is ragad, fuggetlenul attol, milyen kovetkezmenyei lesznek. -
Én utánanéztem még ~1 éve, és nem véletlenül ekkora az árrés. Ha szabályosan akarod csinálni, nagyon sok mindent be kell tartani, aminek bizony költsége van.
Csak néhány apró részlet:
- Adózni (ÁFA) minden eladott termék után
- Garanciát intézni, ha a vevő épp kifogott egy hibás darabot
- Webshopot üzemeltetni (tárhely + domain, plusz ehhez kellenek jogi szabályok (ÁFSZ, stb.), amihez kell ügyvéd)
- Céget alapítani
- Ha otthon van a székhelye a cégnek, akkor a közüzemi díjak kilőnek az égbe
- Ha nem otthon, akkor a székhelyszolgáltatásnak van egy díja
- Könyvelőstb.
Nem olyan egyszerű ez. Aki azt gondolja hogy igen és irigykedik... Hajrá, lehet utánuk csinálni
-
Tasunkó
őstag
ú a bicikli az jó, azokba belefutottam egyszer. fő hogy rendeltem az aliról, hát oké korrekt volt a 4 eurós ár, de még azt is drágallottam, nemhogy amit itt kérnek érte. Haver a könyörgésem ellenére vett telefontartót 12 euróért, az alin ultragáz kategória 2-ér ha nem akciós. Állítólag muszáj ilyen árat szabni az eu-ban, mert gazdag embert csinálnak a dolgozókból, plusz kórházakat építenek belőle, az államot tápolják, és szegény részvényes így is nézi az kirakathoz nyomott orral a zoknit, mert értünk dolgozik.
-
copass
veterán
ha az eu-s kereskedők nem adnák egy ~5-10x haszonnal ugyanazt a temus terméket, akkor én vennék eu-ban is...
csak amikbe mostanában belefutottam.
kompressziós zokni 3 pár: (ugyanaz a termék)
francia bolt 38€
temu 3 pár 5€
ergo kormánymarkolat:
bikefun 38€ (kapott egy színes kartonpapírt, műanyag dobozt+ rányomták a logo-t)
temu 8€ -
kilua
senior tag
Azt a mesét nem veszem be hogy Kína mindent is folyamatosan veszteséggel állami támogatással ad, évtizedek óta folyamatosan? Miből ha a mese szerint soha semmin nincs semmi haszna?
-
kilua
senior tag
válasz
norbee2244 #53 üzenetére
Mondjuk a temu is fizet marketinget. Amikor véletlenül a revenced helyett a gyári YouTube appot nyitottam meg telefonon pont temu reklám jött szembe.
És hogy mit rendelek? Miután a helyi sparban 900 forintba kerül 20 helyett már csak 18 darab színfogó kendő mosógépbe, míg a temun látom 200 darab 1600 forint már azt is, aztán ugyanolyan, lehet hogy igazából ugyanaz is. 😅 Ja mosogató szivacs ugyanez, fluoridos fogkrémmel már meg is van az 5200 forint az ingyen szállításhoz ... jövőre 2 eurós díjjal lesz az 6ezer ... de ha a helyi sparból venném akkor lenne 20 ezer is!
Egyébként valószínű ez történik: A Spar esetén lehet hogy megveszik kinából nagy tételben (mosógató szivacs, szinfogó, fluoridos fogkrém szintű dolgokat) a beszállító raktározza, ráteszi a maga hasznát, a Spar fizeti az üzletet, a TV reklámot stb és hasznot is akar hogy kijöjjön az árstoppos termékek miatti veszteség.
A temus csomag esetén meg senki nem raktároz, egyből repül a csomag automatába ezért lehet ennyivel olcsóbb. Gondolom a nagy mennyiség miatt a temu tudott alkudni.
Ha sokan ezt csinálják akkor a Spar egy-két beszállítója és pár magyar webshop csődbe megy, de semmi gond, újra kell iparosítani. Mehetnek dolgozni 3 műszakba minimálbér+műszak pótlékért azaz 250 ezer forintért a magyar nemzeti mosogató szivacs gyárba
(Miközben Kínában már automatizáltan gyártanak csak ehhez itt nincs szakember)
-
azbest
félisten
válasz
forumpista #31 üzenetére
"Miert vennek meg valamit az Alzarol ha Kinabol is meg tudom rendelni csak olcsobban?"
Sőt, az alza általában egyáltalán nem olcsó, általában olcsóbban is lehet kapni hasonló terméket valami más webshopból.
Viszont, ha alzabox közelében vagy, akkor másnap ott a cucc. Hétvégén is. Látni, hogy mi van készleten, mikor érkezik. Vagy éppen náluk beszerezhető az, ami máshol nincs készleten valamiért.
Az aliexpress olyan, mint az amazon nyugaton. Mivel itt nincs amazon vagy ami hasonló, az is sokkal korlátozottabb kínálatú, így marad kína. Akik a posta szándékos hónapos lassítási manővere miatt futárcégekkel szerződtek le és mostanság már jellemző, hogy rendelés után 1-2 héttel már érkezik házhoz a futár. A "choice" jelzésű termékek pedig kínai warehouseokból jönnek, szóval pillanatok alatt elindulnak.
-
direwolf
őstag
Nekem van egy olyan meglátásom, és talán nem is tévedek (vagy ha mégis, akkor az az én hülyeségem), de az EU ÁFA politikája alapvetően hibás. Összehasonlítva az USA-val, ahol a kereskedelmi lánc minden szereplője megfizeti egy minimális formában, az EU-ban gyakorlatilag a végfelhasználóra van terhelve a teljes összeg. Így viszont nincs ösztönözve a gazdaság, hogy az értékesítési lánc minél rövidebb legyen, hiszen a kisker árakat nem befolyásolja akkora mértékben, hogy 1-2-3 vagy akárhány szereplőn keresztül kerül a fogyasztóhoz a termék.
-
norbee2244
senior tag
Meglepődnél ha tudnád mennyit lehet egy adott tételen keresni magyarországon webshopban. Olyan extrém módon elszálltak a marketing költségek(főként Google),hogy sok tételnél majdnem annyi egy adott vásárlás ára mint amennyi haszon a tételen van és akkor még nem számoltad bele a visszaküldéseket,eltört tételeket vagy esetleg az elveszett csomagokat.
Szerk.: Nyilván nem a magyar piacról és a nagyobb multikról beszélünk itt.
-
-
Tutti Georg
csendes tag
Azok meg ránk....
-
Solten
őstag
Olyan dolgokat amik ketszer annyiba kerulnek az Amazon UK-n.
#43: Azert nem art "tudatosan" vasarolni, nem a legolcsobb mindig a legjobb. Szamit hogy miota van nyitva az adott shop (ne is vasarolj attol ami kevesebb mint egy ev), mennyien rendeltek toluk, reputacio, stb. Vannak koklerek szep szamban. Van par eredeti vadi uj Razer cuccom kinabol, fillerekert.
-
Kaiku
senior tag
A jó %!@& anyátokat! Az EU-ban így nálunk is minden túl van árazva! A bérből és fizetésből élő embereket így is sz@rrá adóztatják, az élélmiszer árak az egekben.
Miért kell ismét a maroknyi kereskedő érdekeit nézni? Semmi nem elég nekik. Mindenhol a semmirekellő vízfejet kell eltartani. -
Tasunkó
őstag
Fake márkákat nem szabad rendelni. Mondjuk ez is csak részben igaz, de inkább igaz. Eredeti kínai egerem van már több éve, utánanéztem a szenzornak előtte. Jobb minőség, mint amit itthon lehet kapni, pláne amit vettem volna itthon, ahhoz képest luxus. De nem árt képben lenni, mielőtt vásárolsz ott, ez nem a tájékozatlanoknak való, de amúgy azokat nálunk is átverik.
-
-
azbest
félisten
Igen, az ok és okozat is fontos.
Szerintem európában, meg úgy általában a nyugati országokban elterjedt az a mentalitás, hogy ne legyenek gyárak építve, mert az rossz. Meg tán az emberek sem akarnak gyárakban dolgozni (persze a nemakarás egy dolog, mégis vannak dolgozók az itteni még létező gyártósorok mellett is).
Akár népszerűségi, politikai vagy fianszírizó cégektől eredő gondolattól vezérelve, az itteni államok is csak pénzt szerentének, de valójában egyáltalán nem akarják, hogy termelő gyártás is létrejöjjn, mert sokkal jobb, ha csak aktatologatásért lehet sok adót beszedni az aktatologató emberektől. Aztán persze, amikor már szinte senki sem végez termelő munkát, csak jutalékos közvetítőit, akkor hirtelen jön a felismerés, hogy a termelésért járó fizettség kimegy az országból és az deficit.
És jön a tuti megoldás, hogy a vásárlókat adóztassuk meg jobban, mert attól majd lesz belső termelés ösztönzés is. De úgy ám, hogy közben továbbra is gáncsolják a termelő cégek tevékenységét, alapítását (akár környezetvédelemre hivatkozva, akár életvitelszerű karenek tüntetésire hivatkozva vagy az importból jól élő cégek kampányfinanszírozására gondolva). Mert ha tényleg segítenék... ó vagy csak nem gátolnák, az itteni termelés végzését, akkor még jogos is lehetne megvámolni a külföldi konkurenciát. De inkább pont külföldi termelőket akarnak helyzetbe hozni európán belül (korrupció?) a globális egyenlőség jegyében. Teljes identitás és képzavar van a fejükben.
Olyan problémákra hivatkozva "védik" a piacot, amit a védők hoznak létre és ösztönöznek másik kézből.
A termelésnél a méretgazdaságosság is fontos. Nagyüzemi termelés nélkül nincs olcsó ár. Nagy forgalom nélkül nincs olcsó logisztika és szállítás. Üldözik a vertikális integrációt, a hatékonyságot. Ehelyett drágán, drága kézműves ipart akarnak tömegek kiszolgálására, arra hivatkozva, hogy a tömegeknek kell a foglalkoztatás, mert kína elveszi a munkát és a pénzt.
-
A magyar afaval van a baj, nem a vammal. Az 2-4 szazalek.
Tovabbi baj a magyar posta lehuzasi rendszere, hogy ertektol fuggoen raknak meg ra “vamugynoki-szolgaltatas dij”-at.
Ami siman belemar a tizezres tartomanyba egy 200 euros kuldenenynel.
Azota inkabb kifizetem a fedex vagy a dhl dijat, mert elobbi a regisztralt ertek utan keri az afat, utobbi meg ugyan a feladas utan bekeri a dokumentumokat, de asszem’ fix 4xxx ezer forintert csinalja az egesz hacacaret.
Inkabb az ovek legyen a penzem mint a magyar postae, amibol aztan tamogatjak a part kasszajat… -
Tasunkó
őstag
Épp ez az hogy ez a több kézen keresztülmenő áru van Kínából leegyszerűsítve. Ahol hegedűt vettem, ott élő közvetítés volt a bemutatóteremből. Gyakran videók a gyárról, gyártásról, ezek a boltok lehet, hogy részlegek a gyárban. Abba a jövőbe tartanak, ahol a másnap reggeli műszakot címzed meg a darabbal, majd a szalagról dobozolják a postára. Persze nálunk, vagy Európában nagy a kereskedők befolyása, de Kínában lehet a felszámolásukra akarat, mert erős állami irányítás alatt működnek. És ha kiveszik a kereskedőket a láncból, rengeteg pénz kerül a gyártáshoz, hatalmas lehetőség a fejlődéshez olyan államokkal szemben ahol a többezer éves kereskedés megy. Ráadásul meg azzal kereskednek amit onnan meg a gyártásból megvehetek, hát a mocsári poszátának nagyobb az esélye a túlélésre.
Szerintem ez amúgy olyan mint az LSD korszak 68-ban, amikor néhány évig legálisan lehetett kísérletezni LSD-vel. Ki kell használni amíg tart, mert ezt be fogják tiltani. -
D.Va
őstag
Éngem inkább az zavar a külföldről jött csomagokkal, hogy sokszor Japánból meg USA-ból rendelnék ezt azt és a vám áfa béta kombó után lassan 2x annyi lesz a végösszeg mint amennyi a termék ára. Ezért inkább nem veszek semmit.
Ez szerintem szintén nem jó a nyugati gazdaságnak.
Példaképp, legutóbb rendeltem volna ruhaneműt a Hoonigan (Youtube autós csatorna USA) webshopjából, és hiába csinálnak nagy akciókat, még így sem éri meg mire ideér.
De ha ebay-ről rendelnék bármit, sokszor ott is siralmas az ár mire ide ér valami, ha EU-n kívüli fejlett civilizált országból vennék bármit is...A csomagdíjakkal itthon meg a vevők fejével van a probléma. Nehéz eladni pl 2-3 ezer forintos használt cuccokat akár itt a hardveraprón is, mert ha a szállítási díj majdnem ugyan ennyi, az emberek inkább nem veszik meg. Sokak fejében szerintem még mindig az él hogy 500-ból feladható egy csomag a postán. Vagy nem tudom, de a csomagfeladás belföldi díjai miatt nehéz eladni olcsó dolgokat. A postán meg 2300 Ft a legolcsóbb feladás, ha egy gömbrágót adok fel az is 2300 Ft. Így aztán nehéz eladni bármit ami kis értékű.
-
-
direwolf
őstag
Nem-nem. Én rendszeresen rendelek 1-5$ közötti apróságokat az említett okok miatt, és 20-ból ha egyszer hozta az MPL (leginkább ExpressOne). Értékesebb dolgot pont nem kínából rendelek a jótállás miatt. Kivéve ha akkora az árkülönbség, hogy megéri a kockázatot.
Nyilván valaki kifizeti a futárcéget, de gondolom az Ali van akkora, hogy nekik egy átalányszerződésük van, és belefér az "ingyen" shipping. Ezt mondjuk egy normális kereskedői kamara talán itthon is ki tudná harcolni, ha összefognának, és nem lenyúlnák a kamarai tagságit -
Ezt lehet, hogy az értékesebb dolgokra te így érzed. De épp a témában szereplő filléres bizbaszokra továbbra is a Magyar Posta a kiszállító.
Tipp: Egy rendes, csomagküldő céges szállítás, ami még nagy tételben is sokezer forintba kerül, az Ali/Temu/Shein esetén vajon hogyan lehet "free shipping"? Valakinek valahol nyilván meg kell fizetnie.
-
forumpista
aktív tag
Az a magyar specialitas, hogy a nem magyar cegek akik itthon ertekesitenek, de kevesbe vannak kiteve az itthoni kiszamithatatlan gazdasagi es (visszamenoleges) adozasi kornyezetnek, viszont vigan megelnek.
Ha csak ezen mulna (Kinabol olcsobb) akkor nem tarolna le a magyar piacot mondjuk a cseh Alza.
Vagy a roman Emag.Miert vennek meg valamit az Alzarol ha Kinabol is meg tudom rendelni csak olcsobban? (Szerintem mindenki tud kapasbol legalabb ket okot).
-
Raktarozas nagyon sokba kerul. Draga a targonca, az informatika a raktar moge, a melos sem ket tal rizsert dolgozik, aram, csomagoloanyag, miegymas.
27 szazalek afa, kulonadok, penztargepek eves millios dija, plusz az adok, jarulekok, jovobeni fejlesztesek koltsege, es ezenmindensegnek az amortizacioja… -
Sanya
nagyúr
Olyan nincs, hogy valamit a kereskedő fizet meg.
Szegény görög kereskedőnek nem elég megrendelni ugyanazt kínából és kiraknia a piactérre.... -
Ezek nincs vita.
Pont ez az, hogy akinek kell a cucc az Kínából veszi, így itt helyileg nincs érdemi kereslet a termékekre, így magasak az árak, hogy fedezni tudják a költségeiket. Ha olcsóbban adják, akkor biztos nagyon lenne a kereslet, de ez nagy kockázattal jár, amit nem érdemes bevállalni. Főleg, hogy a beszállítójától bárki más is tud közvetlenül rendelni ugyanannyiért, mint a bolt.
-
Tasunkó
őstag
válasz
forumpista #19 üzenetére
Onnan jöttünk rá, hogy 7x-es áron árulnak, hogy rendeltünk Kínából, így aztán nem azért van a jelenség, mert mindenki onnan rendel. Úgy kombinálom, régen a boltok sem egyenesen Kínából rendelték, hanem valami központi raktárakból, ami be lehetett kötve nyugat európai cégekre, és ilyen módon kartell is, de ha nem is akkor megegyeznek hogy nem verik le egymás árait. A gazdasági környezethez sincs köze, mert mindenhol csinálták, árulják most is az felmatricázott kínait, a jog meg a cégeket védi, ez a jogbiztonság ide most nem passzol.
Versenyhelyzethez lehet hogy kicsi a piac, meg tápék az emberek, mert elkényelmesedtek hogy bármi kutyakakit berendelt, kanna per fillérért, aztán rárajzolt filccel valami fantáziaszámot, és abból eldekkolt a wécényi kislukban, ezért nem vizionálta magát plázatulajdonosnak, talán ha globáleurópai piacon lehetne, ami alakul már hogy egy bolt van több országban, csak a nyelvet kell átállítani, de most már tökmindegy mert jönnek a kínaiak, és majd nyitnak hálózatokat, most akkor minek egy olasz uriember, osztrákban nyitott, cipruson adózó cégétől vásárolni kínai árut, amikor már jönnek a kínaiak abból a pénzből, amin rendeltünk, és lesz azoknak is, akik lusták rendelni meg várakozni, szívesen. -
thomasa
senior tag
Inkább növeljék a logisztikai kapacitásokat, robotizálás, stb.
Hagy döntse már el a kedves vevő, hogy 1-2 évig üzemelő olcsóbb kínai terméket vesz, vagy egy 5 évig üzemelő mondjuk EU-s drágábbat (amit szintén távol-keleten gyártanak, vagy szerelnek össze). Ja, hogy sok lesz a szemét? Feldolgozói, újrahasznosítói kapacitásokat is korszerűsíteni kell. Ja, hogy kell 1-2 értékesítési lépcső (esetleg adó), mire ideér? Persze mindenki hasznot akar húzni, ha valami olcsó. -
azbest
félisten
Nem gyártani drága, a kínai árakon is van vastag árrés, több kézen keresztülmegy, mire alis eladótól megvesszük.
Európában a "közös" piac nagyon szétszabdalt. Ezért a mennyiségek is kicsik, amiket egyben lehet kezelni. Mocskos nagy a bürokrácia. Mocskosul magasak az adók. Logisztikailag is valsz sokkal primitívebb a rendszer.
Sok esetben néhány termék eladásából akarják kitermelni a vállalkozás összes költségét, nyugati fizetéseket, világrekorder adókat és hatósági szopatásokat. Így lesz a pár centes kacatból százezres kacat mire hagyományos módon ideér és eltart 20 kiscsaládot a teljes pereputtyal és a főnök luxuskocsijával együtt.
Persze, a rossz hatékonyságú rendszer fenntartásához meg kell akadályozni, hogy a vásárlók kihagyják a pazarló közvetítőket. Mert a gdp nagy része abból áll, hogy a kínai cuccokat rakosgatják jobbra-ballra és ráteszi mindenki a maga árrését.
#20 lezso6: előfordul, hogy más európai országból jó rendelni. Van amit nem érdemes kínából rendelni. A lengyelek is nagyon nyomulnak itthon is, több webshop is lengyel, aminek magyar felülete van és 2-3 munkanapon belül itt a rendelt cucc (ruházati és elektronikai, mechanikai alkatrészekben is nyomulnak). De volt már, hogy németektől volt jobb valamit venni. Csak sok esetben nem lehet ide rendelni németektől, mert mesterségesen fel van osztva a piac és az itteni alcégeik tárcáit is kell valakinek tömni.
-
válasz
forumpista #19 üzenetére
Hát, annyi köze van Kínához, hogy ott van olcsón áru. Meg miért lenne ez magyar specialitás? Hiszen akkor az alacsony árhoz nem kéne Kínából rendelni, hanem lehetne más EU-s országból is.
-
csibe1
addikt
Pontosan, ugyanazt a kínai cuccot sózzák rád (ha tudják), mint anit kintről rendelsz.
A vastag bőr azért megvan hozzá.
Az ilyenekre mikor lesz árrésstop?Amúgy meg a görögöknél rontják az üzletet a kinti rendelések?
Az sem mellékes, hogy valakinek nagyon kell az a 2 euró csomagonként. -
Tasunkó
őstag
válasz
PR0JECTNR56 #12 üzenetére
Hegedűt is onnan vettem, dettó. Bár azon amit vettem nem tudom megállapítani, de egy drágább modellnél sem tudom, de szerintem azt kb.2,5x drágábban árulják az EU-ban gyártottat. Egyébként meg mindent onnan veszek, most 10 db rugó jött, nem fogom a netet bújni hol lehet rugót venni. Egyébként ha véletlenül bárminél megnézem itt mennyi, mindig az van hogy, hámegint jól jártam és akkor még a postát nem is számoltam bele.
-
HantekDSO
tag
Ennek kapcsán hagy ne mondjam, én mit raknék a görögökre - legalábbis azokra, amik ezt kitalálták...
-
Ez egy furcsa anomália, de nem a kapzsi kartell az oka. Hisz bármikor nyithatnál te is boltot, ahol a 4-6x haszonrés helyett mondjuk "csak" 2-3x-szel adnád a portékát, s jól megszedhetnéd magad te is.
Az a kérdés, hogy jelenleg még vannak 5-7x árak, miért nincs verseny? Lehet szimplán csak azért, mert az alacsony kereslet miatt ekkora árréssel kell dolgozni, mert a legtöbben Kínából rendelnek meg mindent...
-
PR0JECTNR56
addikt
"A 2 eurós díjat egyébként az online kereskedőkre hárítanák, nem a fogyasztókra."
Ez mindig jól szokott sikerülni, sohasem volt még olyan, hogy ezek a típusú díjak bármilyen módon esetleg a fogyasztón lettek volna később behajtva.
#11Victorio:
+1, főleg high-end hordozható audio cuccok érdekelnek, az itthoni helyzet komédiás arany.Tisztában vagyok vele, hogy ez még a szűk rétegnek szóló high-end audion belül is egy külön szelet, de a kínai árokhoz képest prezentált HUF-ban 6 szemjegyű eltérések, azért elég meredekek olyan termékekért, amelyet az EU-n belül is sokkal olcsóbban be lehet szerezni, sok esetben lényegesen több személyre szabási lehetőséggel, arról nem is beszélve, hogy újdonságok milyen brutális késésekkel jelennek meg (ha egyáltalán megjelennek).
Gyakorlatilag aki minimálisan is beszél angol és/vagy német nyelven és itt keresgél, annak kár megnéznie a hazai kínálatot, mert nettó idő és pénz kidobás (ez egyébként természetsen a használt piacra is igaz, a globális/EU opciókban fantasztikus dolgokat lehet beszerezni). Az elmúlt kb. 5+ évben minden audio cuccomat külföldről vettem.
-
Victorio
aktív tag
Azért a gyártóknak is el kellene gondolkozni, hogy esetleg nem sokszorosan túlárazott, prémiumnak kikiáltott termékből, fél év alatt kell milliomosnak lenni.
Én pl az itthoni Hi-Fi cuccoknál látom, hogy olyan árakon tolják, eszembe se jut tőlük venni bármit. A bekerülési költség nagyon sokszorosa az árrés. Pedig istenbizony preferálnám a hazait, mert a minőségre nincs panaszom.
De így marad a hasonló minőségű kínai, akik a 2000% helyett megelégszenek 20-30% haszonkulccsal. -
JulianSinulf
őstag
Mostanában sokmindent.
Pl. kis elektronikai áramköröket, amiket itthon összeforraszthatok. Jópofák.
De nemrég vettem JBC koppintásos forrasztóállomást. A JBC baromi drága, ez meg baromi olcsó volt. És meglepően nagyon jó. Van olyan funkciója, ami hiányzik is a JBC-ből. De más hasznos funkció meg ebből hiányzik.
Olcsón hozzá lehet jutni LED-ekhez is nagy mennyiségben.
A makró és távcsó adaptáció a telefonra is nagyon jó cucc. A makró különösen hasznos számomra.
De nemrég egy numpad-ot rendeltem. Olcsó volt, hamar megjött és tökéletesen működik. Nincs panaszom a minőségre. Ugyanezt helyben, ha éppen elérhető, mert nem mindig, de drágább lett volna.
Kapcsolókat is rendeltem billentyűzetbe. Ezeket nem is lehetett EU-s eladótól rendelni.
Szóval van pár dolog, amit nem is lehet máshonnan beszerezni.
De, ha az ember tervez egy áramkört, akkor is egy kínai céggel fogja gyártani, Kínában, mert magánszemélyként hol találna gyártót az EU-ban? Én még nem hallottam róla. De a PCBWay-ről már igen. Asszám ők 3D-ben is nyomtatnak, akár fémet is.Amúgy nem védem őket, de a politikusoknak nem ártana kicsit körbenézni, hogy eleve mi van elérhető a számunkra itt.
Láttam olyan ekvalézert, amihez sehonnan nem tudom beszerezni a szükséges elektronikát, csak a készítőtől tudom megvenni a teljes készletet. Ez nem kínai, most meg nem mondom, hogy hova valósi. A készlet szálítási költsége meg igencsak durva, mert nem kicsi és nem könnyű.
-
direwolf
őstag
Az ugye megvan, hogy a kínai csomagok igen kis része megy már postán. Csomagküldő cégekkel vannak leszerződve (DPD, ExpressOne stb.) piaci alapon. Hogy a kínai állam ebből mennyit finanszíroz, azt nem tudom. Gondolom Te sem. De hogy egy belföldön, magyar kereskedőtől rendelt 1000Ft-os bizbaszra 1500Ft szállítási díjat fizessek, azért fenntartom a jogot, hogy a fejem a falba verjem dühömben.
-
JulianSinulf
őstag
És ez nem csak a modellezésben van így, hanem más termékek területén is, főleg, ha nem valami nagy neves gyártó csinálja, nincs felkapva, csak bizonyos köröket érint, mint pl. a modellezés.
Emellett az sem biztos, hogy kapni egyáltalán az EU-ban azt vagy annak az alternatíváját, ami kellene. Mert volt, hogy EU-s cuccot akartam rendelni vagy legalább EU-s legyen az eladó, de nem találtam, csak kínai eladót, Kínából postázással.
Gyanítom, hogy nem is ezek miatt megy a cécó, hanem a ruhák, játékok, egyéb tömegcikkek miatt. Csak a kisebbség megint le van tojva.
Ha megemelik a kínai cuccokra az árat, akkor az ilyen haszonélvező kapzsik is megemelik az áraikat. Főleg, ha ilyen rétegtermékről van szó. Jól senki nem fog járni.
Emellet az emberek sem véletlen veszik a kínai termékeket.Amúgy meg tök jó, hogy mindig azzal jönnek, hogy majd a kereskedő fizeti, nem a vásárló, nade a világ nem így működik.
Még a saját hazai piacot sem képesek beszabályozni. Az árak vagy emelkednek vagy, ami mostanában nagyon divatos - főleg élelmiszeriparban, az áru mennyisége csökken azonos ár mellett. De van olyan is, hogy nő az ár és csökken a mennyiség. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a minőség is romlik az olcsóbb alapanyagok miatt. Ez utóbbi igaz más termékekre is. Amikor egy elektronikai gyár vezetője közli, hogy minek vegyék a drágább alkatrészt, ha az olcsóbbat is vehetik, akkor az azért elmond mindent a jelenlegi helyzetről.Nem mellesleg ezt a 2€-s díjat még nem is tartom vészesnek, ha tényleg a vámosok kapják, mert annyit dolgoznak a csomagokkal. De kérdés, hogy tényleg megkapják e vagy valaki majd szépen zsebre teszi, a többi meg úgyis dolgozik annyiért és annyit vagy többet, mint korábban, mert valamiből fenn kell tartani a családot.
-
lemusz
addikt
Mit szoktatok kínából rendelni?
-
mrzed
senior tag
Én több mint 10 éve modellezek. Eleinte az itthoni kereskedők 10x-es áron adták ugyanazt a terméket, mint az aliexpressen, gbesten, baggoodon, vagy a hobbykingen. Jelenleg úgy 5-7x-es áron kerülnek az eu és hazánk polcaira az említett termékek. Ha a kapzsiságot, haszonhajhászást ésszerű keretek közé szorítanák, eszembe sem jutna kintről rendelni.
-
ilor14
tag
Ezt nagyon sokan nem tudják vagy nem érdekli őket, de korábbi szerződések miatt gyakorlatilag aki kínából küld valamit annak ingyen van a postázás a nyugati ("fejlettebb") társadalmakba. Kínai minősítését kellene változtatni fejlődőről fejlett országéra és már nem lenne ilyen olcsó a szállítás, hanem piaci árat fizetnének.
-
Feketelaszlo
senior tag
Pedig én görög e-kereskedőktől is pont ugyanolyan szívesen vásárolnék mint cseh, kínai, lengyel, német vagy magyar társaiktól. Csak ugye ahhoz képest, hogy kereskedő népnek vallják magukat a zöldség- & gyümölcs pulton nem nagyon jutottak eddig túl.
-
Verheted a fejed a falba, de az ehhez hasonló szabályzásokon kívül tudsz megoldást arra, hogy 1. a kínai állam támogatja a dömpinget, 2. Kína a nemzetközi postaszerződésekkel visszaélve szintén dömping áron tud teríteni (ezeket ugyanis még akkor kötötték, amikor nagyságrendileg hasonló volt a forgalom a két irányban)?
-
direwolf
őstag
Az ~1500Ft-os belföldi szállítási díj helyett a 2€-t is simán kifizetem majd... talán ezen kéne elgondolkodni a kereskedőknek
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Zenless Zone Zero (ZZZ)
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- HP notebook topic
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
- Napelem
- Futás, futópályák
- Egyesítené a ChromeOS-t és az Androidot a Google
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy S21 Ultra /Kártyafüggetlen / 12/256 GB / 1Év garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest