- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hieronymus
veterán
Minek tenném ki?
Mindenkinek saját magának kell megoldást találnia a saját problémája. Ha egy megoldás nem tatszik, akkor jobbat kell találni.
A probléma nem az enyém. A tied. Feltéve, hogy létezik a probléma.
-
csibe1
veterán
Akkor, hát ennyi. Jól kipanaszkodtad magad.
Azt azért hozzá tenném. Rajtad kívül senkinek sem érdeke a problémáid megoldása. Se keleten se nyugaton. Azzal csak a munkája lenne több az ügyintézőnek.
Egy (új) autó esetében azért érdemes némi energiát befordítani a probléma megoldásának kierőltetésébe. Sokszor elég lenne megkérni a szerviz vezetőt, segítsen be a megoldásba. A következő javítás szüksége esetén a .... (például fogyasztóvédelem)-hez fordulsz.
Ez egy jeles pillanata lehet a történetnek. Ezzel a főnöknek ígéred ígéred be a munkát és idegesítést.
Neki a könnyebb út, az alkalmazottak mobilizása.Mindenki a könnyebb utat választja. A szerelő abban bízik, lenyeled a békát, nem fogsz reklamálni. Sokszor jön be neki.
Igen, ennyi.
Te meg jól kiokoskodtad magad. Szokás szerint.
Annyi volt a zseniális meglátásod, hogy vigyem egy bécsi szervízbe az itthon vásárolt autót.
Nesze semmi, fogd meg jól.
Tényleg tedd ki a facsére, kíváncsi vagyok a reakciókra!
-
Hieronymus
veterán
"Ha nagyon nem megy a javítás, akkor kérni kell a cserét."
Kérni lehet...Ebben a jópofa országban semmi sem megy egyszerűen, kivéve a másikra mutogatást.
Ha meg befenyíted a suttyókat akkor meg mindjárt leszel minden, csak nem jó ember.
Utána meg már senkit sem érdekel, hogy mi volt az eredeti probléma.Szóval még nagyon keleti hozzáállás van nálunk a gyártói képviseleteknél, kereskedéseknél meg máshol is. Jaaa, persze te legyél nyugati szemléletű,
a másik hiába egy tetű.
Itt vannak a gondok, hogy nem tudsz érvényt szerezni a jogaidnak, mert a hivatalos szervíz is csak másra mutogat, meg magyarázkodik.
Ezért vegyek új autót itthon, az ilyen hozzáállás, meg a mostani gyártási minőség mellett?Akkor, hát ennyi. Jól kipanaszkodtad magad.
Azt azért hozzá tenném. Rajtad kívül senkinek sem érdeke a problémáid megoldása. Se keleten se nyugaton. Azzal csak a munkája lenne több az ügyintézőnek.
Egy (új) autó esetében azért érdemes némi energiát befordítani a probléma megoldásának kierőltetésébe. Sokszor elég lenne megkérni a szerviz vezetőt, segítsen be a megoldásba. A következő javítás szüksége esetén a .... (például fogyasztóvédelem)-hez fordulsz.
Ez egy jeles pillanata lehet a történetnek. Ezzel a főnöknek ígéred ígéred be a munkát és idegesítést.
Neki a könnyebb út, az alkalmazottak mobilizása.Mindenki a könnyebb utat választja. A szerelő abban bízik, lenyeled a békát, nem fogsz reklamálni. Sokszor jön be neki.
-
Lalikiraly
addikt
Kérni lehet...Ebben a jópofa országban semmi sem megy egyszerűen, kivéve a másikra mutogatást.
Ha meg befenyíted a suttyókat akkor meg mindjárt leszel minden, csak nem jó ember.
Utána meg már senkit sem érdekel, hogy mi volt az eredeti probléma.Szóval még nagyon keleti hozzáállás van nálunk a gyártói képviseleteknél, kereskedéseknél meg máshol is. Jaaa, persze te legyél nyugati szemléletű,
a másik hiába egy tetű.
Itt vannak a gondok, hogy nem tudsz érvényt szerezni a jogaidnak, mert a hivatalos szervíz is csak másra mutogat, meg magyarázkodik.
Ezért vegyek új autót itthon, az ilyen hozzáállás, meg a mostani gyártási minőség mellett?Ó mi az ilyesmiben még banyek a 60 as évek szintjén vagy a sötét középkorban vagyunk. Nálunk a NAV nál is megy a megfélemlítés, most kitalálták, hogy biztos lopunk meg bezárnak minket a raktárba ilyesmi.
-
csibe1
veterán
A nagy kérdés, hogy használni is akarod azt az autót vagy csak a szerelőnél tárolni?
A csere kötelező esetei (2021 óta hatályos szabályok)
Csere csak akkor érhető el, ha a hiba súlyos, ismétlődő, vagy a javítás aránytalanul elhúzódik.Ha nagyon nem megy a javítás, akkor kérni kell a cserét.
a másik hiába egy tetű.
Ezért vegyek új autót itthon, az ilyen hozzáállás, meg a mostani gyártási minőség mellett? -
Hieronymus
veterán
A nagy kérdés, hogy használni is akarod azt az autót vagy csak a szerelőnél tárolni?
A csere kötelező esetei (2021 óta hatályos szabályok)
Csere csak akkor érhető el, ha a hiba súlyos, ismétlődő, vagy a javítás aránytalanul elhúzódik.Ha nagyon nem megy a javítás, akkor kérni kell a cserét.
-
Hieronymus
veterán
szerelő meg nem is tudott róla múltkor, rádugta diagnosztikát, aszongya utána hogy "beszarik a motor"
Az egyik értelmezése az események láncolatának.
A másik az, hogy tudta, de azt nem tudta, hogy te is tudod.Nem tudom melyik a rosszabb.
-
csibe1
veterán
Csak akkor, ha problémád van.
Komolyan mondom. Lesújtó véleményem van az egész autójavító iparról.
Az idősebb generációban sokan tudnak még javítani. A hibakód törlése (a csere regisztrálása) már nem megy. Ha egy szerelő jártas a diagnosztikában és a javításban halálra keresheti magát.
Néhány évet dolgoztam autójavító műhelyben. Nem szerelőként, de láttam a szerencsétlenkedést, ha nem átlagos probléma volt az autóval.Az akkor addig okés, de a keletkező plusz költséget vajon ki fogja kifizetni, egy garanciális autónál?
A hazai képviselet vagy a gyártó? Esetleg úgy jártál?
Aztán azért vegyél új autót... -
Lalikiraly
addikt
-
mentor_4
tag
Volt Ford focusom. Abban a kijelző műszeregység egyben a szenzorok jeleit alakította át a motor a számítógépnek. Annak típushibája volt a kábelforrasztások kontak hibássá válása. Amikor a hiba előjött, a legváltozatosabb hibát produkálta az autó. Leállt, elment a kormány rásegítés, ... Az újra indítás után rendben volt az autó egy darabig. A diagnosztika hibajegyzékét televágta számtalan bejegyzéssel.
Nyilván nem az a hiba nálad, de valami hasonló. Én annak idején a Ford fórumokat kutattam. A leírások alapján egyedül újra forrasztottam az érintett kábelcsatlakozásokat. A beavatkozás sikeres volt, megszűnt a probléma.
Keress rá a Mercis fórumokra. Az AI megtalálja neked a nagyobb fórumokat. A nyelv sem lehet gond. Szinte minden böngésző fordít magyarra.
Nagy valószínűséggel nem te vagy az első ezzel a hibával. A rajongótábor több információval rendelkezik, mint a szerelőd.Már korábban is akartam írni, hogy a leírásod alapján nem egy kapcsolóhiba áll a háttérben, de nem akartam okoskodni ez ügyben.
Az autódban és az egészségedben egy a közös. Rajtad kívül senkit sem érdekel az állapototok. Se a szerelőt se az orvosodat. Sőt ellenérdekeltségük van dologban. Akkor szereznek jövedelmet, ha dolguk van veled.
Szóval irány az internet. Ha így adod el az autót rosszul jössz ki az eladásból.
PS:
Közvetlenül is kérdezheted az AI-kat, de könnyen bekevernek hamis információt a válaszba. Például más márka hasonló problémájáról.igen ez focus típushiba
eleinte csak időnként dobja be, hogy "motorhiba"szerelő meg nem is tudott róla múltkor, rádugta diagnosztikát, aszongya utána hogy "beszarik a motor"
mondom köszi -
Hieronymus
veterán
Csak akkor, ha problémád van.
Komolyan mondom. Lesújtó véleményem van az egész autójavító iparról.
Az idősebb generációban sokan tudnak még javítani. A hibakód törlése (a csere regisztrálása) már nem megy. Ha egy szerelő jártas a diagnosztikában és a javításban halálra keresheti magát.
Néhány évet dolgoztam autójavító műhelyben. Nem szerelőként, de láttam a szerencsétlenkedést, ha nem átlagos probléma volt az autóval. -
csibe1
veterán
Bécse. Ott legalább használni tudják a gyártó javítási tudásbázisát.
Nem vicces. A Ford egy kisebb márkaszervizébe volt belátásom éveken át. Ott senkire sem bíznám az autómat.Itthon vett autót Bécsbe vinni szervízre.
Írd ki a facséra is, hátha megtapsolnak érte.
-
Hieronymus
veterán
Bécse. Ott legalább használni tudják a gyártó javítási tudásbázisát.
Nem vicces. A Ford egy kisebb márkaszervizébe volt belátásom éveken át. Ott senkire sem bíznám az autómat. -
csibe1
veterán
De a gépjármű javíttatás veszélyes üzem. Ha nem tudod mi a baja a kocsinak, elvesztél. A probléma nem márka vagy autó függő. Nem találtad meg a jó szervizt.
Tisztelet a kivételnek! De a javítással foglakozó cégek és emberek nagy része valójában nem mestere a szakmának, de legalább nem is érdekli a fejlődés. Maximum a számlázás optimalizálás ismeretek bővítése érdekes.
"Nem találtad meg a jó szervizt."
Vicces, ja nem is...
Garanciális autó, márkaszervíz. Aztán ott nem tudják megmondani, hogy mi a fene baja van az autónak.
Hová kellene vinni, hogy ne bukd el a garanciát?
-
Lalikiraly
addikt
En egy olcsobb faceliftes W211 et ujitottam fel a halalbol kb. Nem igy indult, de sok allas es elhanyagolt mult miatt sorra, hetente jottek elo hibak. Fel ev alatt az osszes tipushibat kijavitattam/javitottam es vegul csak osszealta gep es szinte makulatlan lett. Utana meg par honapig hasznaltam majd eladtam mert csak masodik auto volt
Nekem egy nagy elektronikiai hibat volt, a vezeto ules alatt kabelkoteget kellett teljesen szetbontani mert legzsak hibat dobott folyamatosan. Csak azert mondom ezt, hogy azert mert 1-2 szerelo nem tudja vagy nincs energiaja egy ilyen nehezen fellelheto hibat felkutatni es javitani lelkiismeretesen nem kell feladni, foleg ha mar sokszor tobb penzt aldoztal az autora. 100% ra mondom hogy az autodnak nincsen olyan sulyos baja hogy eladd, csak kell talalnod egy valoban jo villamossagist aki normalisan vegigmeri a kabeleket, random alkatreszcserekkel a hibatorolo alapjan nem fogjatok megtalalni az okot. Ha nincs rohadas az autodon (ami igen jellemzo a W210re) akkor semmikepp nem dobnam el, amig nem probaltam ki hibatlan allapotaban
Köszi nagyon a választ. Hát sajnos ettől sokkal árnyaltabb nálam a kép, de azt inkább privátban.
-
Adam289
csendes tag
En egy olcsobb faceliftes W211 et ujitottam fel a halalbol kb. Nem igy indult, de sok allas es elhanyagolt mult miatt sorra, hetente jottek elo hibak. Fel ev alatt az osszes tipushibat kijavitattam/javitottam es vegul csak osszealta gep es szinte makulatlan lett. Utana meg par honapig hasznaltam majd eladtam mert csak masodik auto volt
Nekem egy nagy elektronikiai hibat volt, a vezeto ules alatt kabelkoteget kellett teljesen szetbontani mert legzsak hibat dobott folyamatosan. Csak azert mondom ezt, hogy azert mert 1-2 szerelo nem tudja vagy nincs energiaja egy ilyen nehezen fellelheto hibat felkutatni es javitani lelkiismeretesen nem kell feladni, foleg ha mar sokszor tobb penzt aldoztal az autora. 100% ra mondom hogy az autodnak nincsen olyan sulyos baja hogy eladd, csak kell talalnod egy valoban jo villamossagist aki normalisan vegigmeri a kabeleket, random alkatreszcserekkel a hibatorolo alapjan nem fogjatok megtalalni az okot. Ha nincs rohadas az autodon (ami igen jellemzo a W210re) akkor semmikepp nem dobnam el, amig nem probaltam ki hibatlan allapotaban
-
Lalikiraly
addikt
Hat mosr már körvonalazódik a probléma. Első körben a hibák egy részét a biztosítékok oxidálódása okozta. Már meg sem számolom hányszor szedtem le a sarut.
A kormanyszögjeladó biztosan cserés, mert hozza a diag. Az fajni fog mert k drága... a féklámpa kapcsolóra eddig is gyanakodtam de most már az is megadta magát. Viszont ami nem nagyon menekít meg hogy az összes lámpa csere elől hatul. Azzal pláne nincs mit tenni. Amúgy tenyleg nem hülyékkel beszéltem merci fronton róla, akik 30+ éve ezekkel szopnak. En csak 15+ es sokan dobtak le a szijjat mi baja van. Viszont a motorvezérlés is ott lesz utána. Sajna muteromék rohadtul belefutottak... -
Hieronymus
veterán
Hát most igazából meghirdettem a kocsit, mert nem tudom mit kezdjek vele. Ha meg nem viszik a héten akkor pénteken megy egy másik villamosságishoz. Most ott tartunk, hogy amikor beindítom bedobja az égőhiba lámpát. Ha meg a fékpedálra lépek akkor tiltja az ABS, BAS, ESP hármast. Tudom valszeg féklámpa kapcsoló, de sajnos inkább a licht modul lesz a ludas. Aliasz lámpakapcsoló és annak belső modulja a biztosítéktáblával. És még egy dolog van, hogy amikor beindítom és elindulok egy ujjal lehet lassan tekerni a kormányt, de mikor megyek vele és megállok, már nem, meg menet közben is nehéz. Sebességfüggő. Kettő dolog lehet, hogy az ABS tiltja, vagy a kormányszögjeladó amit már a diag is dobott, ill mindkettő vagy mindhárom hiba miatt. jövő héten többet tudok majd.
Volt Ford focusom. Abban a kijelző műszeregység egyben a szenzorok jeleit alakította át a motor a számítógépnek. Annak típushibája volt a kábelforrasztások kontak hibássá válása. Amikor a hiba előjött, a legváltozatosabb hibát produkálta az autó. Leállt, elment a kormány rásegítés, ... Az újra indítás után rendben volt az autó egy darabig. A diagnosztika hibajegyzékét televágta számtalan bejegyzéssel.
Nyilván nem az a hiba nálad, de valami hasonló. Én annak idején a Ford fórumokat kutattam. A leírások alapján egyedül újra forrasztottam az érintett kábelcsatlakozásokat. A beavatkozás sikeres volt, megszűnt a probléma.
Keress rá a Mercis fórumokra. Az AI megtalálja neked a nagyobb fórumokat. A nyelv sem lehet gond. Szinte minden böngésző fordít magyarra.
Nagy valószínűséggel nem te vagy az első ezzel a hibával. A rajongótábor több információval rendelkezik, mint a szerelőd.Már korábban is akartam írni, hogy a leírásod alapján nem egy kapcsolóhiba áll a háttérben, de nem akartam okoskodni ez ügyben.
Az autódban és az egészségedben egy a közös. Rajtad kívül senkit sem érdekel az állapototok. Se a szerelőt se az orvosodat. Sőt ellenérdekeltségük van dologban. Akkor szereznek jövedelmet, ha dolguk van veled.
Szóval irány az internet. Ha így adod el az autót rosszul jössz ki az eladásból.
PS:
Közvetlenül is kérdezheted az AI-kat, de könnyen bekevernek hamis információt a válaszba. Például más márka hasonló problémájáról. -
Lalikiraly
addikt
Hát most igazából meghirdettem a kocsit, mert nem tudom mit kezdjek vele. Ha meg nem viszik a héten akkor pénteken megy egy másik villamosságishoz. Most ott tartunk, hogy amikor beindítom bedobja az égőhiba lámpát. Ha meg a fékpedálra lépek akkor tiltja az ABS, BAS, ESP hármast. Tudom valszeg féklámpa kapcsoló, de sajnos inkább a licht modul lesz a ludas. Aliasz lámpakapcsoló és annak belső modulja a biztosítéktáblával. És még egy dolog van, hogy amikor beindítom és elindulok egy ujjal lehet lassan tekerni a kormányt, de mikor megyek vele és megállok, már nem, meg menet közben is nehéz. Sebességfüggő. Kettő dolog lehet, hogy az ABS tiltja, vagy a kormányszögjeladó amit már a diag is dobott, ill mindkettő vagy mindhárom hiba miatt. jövő héten többet tudok majd.
-
Hieronymus
veterán
De a gépjármű javíttatás veszélyes üzem. Ha nem tudod mi a baja a kocsinak, elvesztél. A probléma nem márka vagy autó függő. Nem találtad meg a jó szervizt.
Tisztelet a kivételnek! De a javítással foglakozó cégek és emberek nagy része valójában nem mestere a szakmának, de legalább nem is érdekli a fejlődés. Maximum a számlázás optimalizálás ismeretek bővítése érdekes.
-
csibe1
veterán
Hát meg a profit orientáltság....
Aztán ha meg személyesen végignéznéd a műveletet, akkor meg már problémák szoktak támadni...
-
Lalikiraly
addikt
-
csibe1
veterán
Új autó, de havonta három hetet a veszprémi Peugeot márkaszervízben tölt. NEM TUDJÁK MI A BAJA!!!
Ez egy másik történet.
Több lábra van bebetonozva a probléma.
1. A régi szakik nagy gyakorlat mellett jól javítják a korosabb autókat. Az új diagnosztika és technika nem az ő világuk.
Az új generáció érti és alkalmazza az új eszközöket. A javítási rutin viszont eléggé hiányos.2. A gyártók hozzáférést biztosítanak a szakszervizeknek a saját tudásbázisukhoz. Angol, német, francia, ... nyelveken. A magyar általában nincs köztük. A dolgozók boldogulnak, ahogyan tudnak.
3. A márkaszervizek a kötelező karbantartásból élnek. Minden más csak a problémát generálja.
Hosszú ideig dolgoztam egy cégnek. Fiesztákkal oldották meg a kiszállítást az ügyfeleknek. Volt a közelben egy márkaszerviz. A javítás adatbázisból és telefonos szaktanácsadásból történt. A saját autómat nem mertem volna rájuk bízni.
A Fiesztákkal van tapasztalatom. Nagyjából 3 éves lízing futamidőkkel cserélődtek az autók.
Mivel több használt egy autót, nem volt "gazdája" egyiknek sem. A csere ritmusában elég jól lehetett látni a minőség javulását. Az utolsó sorozat egészen jó volt. Felújítás helyett inkább bezárták a német gyárat. Kivezették a régebbi modelleket az újakra viszont nem lett komoly érdeklődés. Inkább némi piacvesztés.Aztán ezzel hol van kisegítve a vállalkozó, amikor havonta egy hétig jó az autó?!?
-
csibe1
veterán
-
ncc1701
veterán
Hát nekem van nem egy olyan Merci szerelő ismerősöm, hogy a Pappasnál amit nem tudnak javítani azt ők megcsinálják. És tényleg vannak olyan X aktás hibák, hogy az én autóm hozzájuk képest kutyafasza....
Nem akarom őket bántani, de márkaszervizekben azért nem a legélesebb kés a fiókban tipusú emberek dolgoznak azért többnyire.
-
Hieronymus
veterán
Új autó, de havonta három hetet a veszprémi Peugeot márkaszervízben tölt. NEM TUDJÁK MI A BAJA!!!
Ez egy másik történet.
Több lábra van bebetonozva a probléma.
1. A régi szakik nagy gyakorlat mellett jól javítják a korosabb autókat. Az új diagnosztika és technika nem az ő világuk.
Az új generáció érti és alkalmazza az új eszközöket. A javítási rutin viszont eléggé hiányos.2. A gyártók hozzáférést biztosítanak a szakszervizeknek a saját tudásbázisukhoz. Angol, német, francia, ... nyelveken. A magyar általában nincs köztük. A dolgozók boldogulnak, ahogyan tudnak.
3. A márkaszervizek a kötelező karbantartásból élnek. Minden más csak a problémát generálja.
Hosszú ideig dolgoztam egy cégnek. Fiesztákkal oldották meg a kiszállítást az ügyfeleknek. Volt a közelben egy márkaszerviz. A javítás adatbázisból és telefonos szaktanácsadásból történt. A saját autómat nem mertem volna rájuk bízni.
A Fiesztákkal van tapasztalatom. Nagyjából 3 éves lízing futamidőkkel cserélődtek az autók.
Mivel több használt egy autót, nem volt "gazdája" egyiknek sem. A csere ritmusában elég jól lehetett látni a minőség javulását. Az utolsó sorozat egészen jó volt. Felújítás helyett inkább bezárták a német gyárat. Kivezették a régebbi modelleket az újakra viszont nem lett komoly érdeklődés. Inkább némi piacvesztés. -
Lalikiraly
addikt
Hát nekem van nem egy olyan Merci szerelő ismerősöm, hogy a Pappasnál amit nem tudnak javítani azt ők megcsinálják. És tényleg vannak olyan X aktás hibák, hogy az én autóm hozzájuk képest kutyafasza....
-
ncc1701
veterán
Meg a tököm, ne haragudj. Minél újabb egy kocsi, annál inkább x aktás hibákat produkál. Sokszor embert nem találsz rá, aki rájön az okra, és megcsinálja.
Ezek a régi vasak még relatív átlátható, javíthatók. Amíg nem rohad, nincs nagy baj. -
csibe1
veterán
Lehet, hogy picit (de tényleg picit) több odafigyelést kíván,...
Ezen felsírtam.
Egy új autó az első 10 évében, 1 - 2 évente a kötelező szerviz alkalmával végzik el a tervszerű megelőző karbantartás.(TMK).
A kopó, fogyó, .. alkatrészek, segédanyagok cseréje.Váratlan meghibásodásra alig kell számítani, bár előfordulhat.
A tényleg egy picit több odafigyelés mértéke a jármű 20. éve után már robbanás szerű mértékkel növekedik. Sokszor a tönkrement alkatrész nem a hiba oka, csak a hiba következménye.
Adott egy Peugeot Partner, az új nagyobb kasznis. Új autó, de havonta három hetet a veszprémi Peugeot márkaszervízben tölt. NEM TUDJÁK MI A BAJA!!!
Szóval ez nem általános érvényű amit leírsz, de ne is zavarjon.
Jahh, csereautó nincs, mert minek is. Biztos dísznek vetted az autót...
-
csibe1
veterán
"Először MO-on utakat kéne csinálni!"
Az tényleg nem ártana, mert Ausztriában a mellékutak (bundesz) is legtöbbször jobb állapotban vannak, mint nálunk némelyik főút!
Ez a szégyen, meg a soproni átkelős rész. Valamit már vcsináltak, de x évig balkáni volt az egész.Azt látta mindenki aki onnan jött be az országba.
Aztán az üzemanyag árában ott az útadó, amit állítólag erre költenek.
Vagy inkább valami másra... -
csibe1
veterán
Nekem a 80 000Km-es, néhány éves Ducato turbója gyorsforgalmin, a belső sávban lőtte le a levegőcsövet az intercoolerről: check engine, sípolás, és lepadlózva is lassul. A lehajtónál 20 percet feküdtem alatta, mire visszakínlódtam (nem oldható bilincsel volt szerelve, a kedves mérnök kiszámolta, hogy milyen nyomatékkal szorítja, arra nem gondolt, hogy olajos is lesz a csonk...
). Onnan hegymenetben max. 2000-es fordulattal jöttem hazáig, kapott ABA bilincset
, azóta nem jött le. Előtte két héttel meg majdnem kigyulladt: a fűtőventilátor előtétellenállásának csatlakozója összeolvadt. Árulnak hozzá külön csatlakozót. Vajon miért... 
Az előző Ducato-nak meg az volt a szokása, hogy a kapaszkodósávban, amikor előzés közben kinyomtad a kuplungot, hogy váltasz, időnként leállt a motor. Kuplung felenged, ránt egy nagyot, újra jár... Dolce Vita csesszék meg

A Peugeot Boxer ugyanez pepitában.
Garanciálisan, a AdBlue tartályt 400 ezerért akarták adni, első körben.
Na ne bassz.
Haszongépjármű, csak nem neked hanem a gyártónak.
A festék meg papírvékony a raktérben. Köszi.
Szóval elmehetnének a francba, mert ez már a lehúzás kategória.
Aztán vegyél új autót. Persze, még valami.
-
csibe1
veterán
ezek a régi verdákat megveszed kb 2milla és ráköltesz 4millát? mert nem csak az alkatrészt kell kifizetnie egy átlag halandónak
Az újabb mindig jobb.
Arra majd biztos nem kell költeni ennyi idősen.
Háááát persze.... -
Lalikiraly
addikt
Lúfaxt sem ér az a hobbi, amire nem lehet a világ minden pénzét elkölteni
Amúgy ez igaz
-
csibe1
veterán
Újabb autó?
Köszi, inkább kihagyom.
Ahogy Lalikiraly is írja a #8-as hsz-bensok ott már az elektronika, AdBlue, DPF meg egyebek.
A gatyád rámegy ha valami megkotlik.
Az érintős mizériát meg autóban nem szeretem.
A barmot aki kitalálta szívlapáttal verném végig egy jó hosszú főutcán, élő egyenesben.
Alig balesetveszélyes amikor éjjel akarsz valamit kapcsolni. A sok hülye meg tapsolt neki, és gyártásba engedte. Azokra is ráférne egy alapos verés.
Másrészt meg már semmi egyéniség nincs az újabb autókban.
Pár hónapja messzebbről láttam egy Volvo kombit a Tesco parkolóban, oldalról.
Na, ez az új modell lesz, gondoltam megnézem közelebbről.
Amikor odaértem akkor láttam, hogy 5-ös BMW kombi.
Pff, nesze neked márkára jellemző kinézet meg hasonló dumák.
Egy kaptafára készül már az összes szutyok.
A nagy környezetvédelem jegyében meg ólommentes forrasztással készül az elektronika, és nem csak az autókban hanem minden cuccban, a háztartási gépekben is.
Az előbb megadja magát, és előbb kidobhatod. Termeljük a szemetet.
Nagy buli az új autó...
-
csibe1
veterán
"A lámpákkal továbbra is szenvedek.
Most nagyobb a gebasz ugyanis annyira megadta magát a lámpakapcsoló, hogy nincs féklámpa sem, ezért tilt az ABS, ESP, BAS minden és a motor is szervíz módba került. 50 el lehet vele menni kb. Szóval ez most prior feladat. Tuti maga a kapcsoló a rossz."Reméljük, mert láttunk már nagyobb csodát is a "tutira az a hibás" bemondások után.
Nem zrikálás, de benne van a pakliban, hogy más gond is lehet, a vezetékek például. -
KAMELOT
titán
Elfelejtettem írni, hogy a kocsiban eredeti 130.000km van.
-
Donki Hóte
veterán
-
gabyka
senior tag
ezek a régi verdákat megveszed kb 2milla és ráköltesz 4millát? mert nem csak az alkatrészt kell kifizetnie egy átlag halandónak
1,2m-ért vettem, most tartok kb 1,5m ráköltésénél. Ebben karosszéria (sárvédők, küszübök, padlólemez festéssel), új akkuk (kettő van) és váltóelektronika (7g tiptronic, szokásos típushiba, nem ennyi km-re van tervezve) felújítás van, szerk.: kimaradt egy termosztátcsere..az 60e volt. A többi a szokásos, futómű, fékek, gyertyák, folyadékok, stb. cseréje, ezeket nem számolom, ugyanígy lenne egy új autónál is, ez viszont egy 2004-es vas, innen kb csak az időszakos költségei lesznek pár évig. Ismétlem, 350e km van benne...és kb tudja mindazt, amit új korában. A legnagyobb költség kb a munkadíj.
-
KAMELOT
titán
Haverom is megvette a 2000 Peugeot 406 coupé 3.0 V6
3000€ és a 6 év alatt ráment 7000€
Akkor megint gond van, nem megy 2 henger, első és hátsó lökhárító elrepedve stb.
Felniket kéne krómozni, új gumikat venni!
Totál jó befektetés! -
BerserkGuts
addikt
-
gabyka
senior tag
Ezen felsírtam.
Egy új autó az első 10 évében, 1 - 2 évente a kötelező szerviz alkalmával végzik el a tervszerű megelőző karbantartás.(TMK).
A kopó, fogyó, .. alkatrészek, segédanyagok cseréje.Váratlan meghibásodásra alig kell számítani, bár előfordulhat.
A tényleg egy picit több odafigyelés mértéke a jármű 20. éve után már robbanás szerű mértékkel növekedik. Sokszor a tönkrement alkatrész nem a hiba oka, csak a hiba következménye.
Úgy vélem általánosságban beszélsz...mi viszont a w210-esről.
A mai huszonéves gépek sokkal kevesebb meghibásodásra hajlandók, a kopó-fogyó cuccok nem ezek, ezeket ugyanúgy kell cserélni. A mai kocsik viszont 20 év múlva sokkal több nyűggel fognak előjönni (ha lesz egyáltalán működő ennyi év után), köszönhetően a sok elektronikának, beavatkozó szerkezetnek. Nem a lengőkar és a kerékcsapágy lesz a legfőbb gond ha megbolondul az elektronika. Például az elektromos autók már ma is a gtk határát feszegetik ha a hajtáslánchoz kell hozzányúlni és hol van a húsz év...
Persze, én is szívesen használnék egy új (vagy sokkal újabb) mercit, de ebben a katgóriában (egy w211 e350-em van 350e km-el) nem mostanában lesz meg egyben az ára. Ezt viszont viszonylag kényelmesen fent tudom tartani, évi 12-15e km futástelejsítménnyel, így az igényeimet kiszolgálja és örömet is tud okozni a használata. Voltam vele többször is itt a németeknél, kényelmes a hosszabb utakon is, sosem féltem a meghibásodásoktól. Egyszer volt egy ékszíjszakadásom, köszönhetően egy f.vári műhelynek, de az első szervízben tudták orvasolni 2 napon belül. Szóval nem istentől való dolog szeretni és használni egy öreg vasat.
-
Turulbir
tag
Ezen felsírtam.
Aha, persze:
-Fiat Talento: 76 000Km vezérlésdekni csere, mert masszívan verte az olajat, de 10-20 000Km környékén már a NOx szenzorokkal ment a copás.
-Ford sMax: 50 000Km összeakadt az automataváltó
, tréler vitte garanciába cseréltetni, bölcsőt is kapott újat, mert beleszakadtak a csavarok
.-Fiat Ducato: 80 000Km #2-es HSz.
-Hyundai i20: 70 000 Km márkaszerviz szerint elfogadható olajzabálás, végül 2 új katalizátor és gyűrűzés; a hiba oka: megnyúlt a vezérműlánc
.-Peugeot 5008: 100 000Km alatt adblue tartály csere 2x vagy 3x.
Egy Euro6 diesel meg 200 000Km után elkéri az autó piaci értékének számottevő részét... (DPF, SCR cat., EGR hűtő, turbo, adblue befecskendező, kettőstömegű... (a felsoroltak mind megvoltak egy 210 000Km-es VW Sharannal, a kettőstömegű még várat magára, de időszerű lesz))
Szóval a váratlan kiadásokra fel kell készülni, némi Kp. mindig legyen a zsebben:
-Ha nincs a zsebben 100K, akkor vármegyebérlet; ha van, akkor Euro2, utána Euro besorolásonként a kívánt összeg duplázódik. Tehát:
<100K nagyablakos; 100K Euro2; 200K Euro3, 400K Euro4, 800K Euro5, 1,6M Euro6.Sokat vaciláltam, hogy mi legyen, de végiggondoltam mennyit szánnék egy közlekedőedényre, szétnéztem a piacon
, és végül nekiláttam a Fater levedlett Astráját lakatolni.
Egyébként a cégnél 5-6 éve mindenkinek 20+-os volt a melóbajárós autó, csak én tartottam meg, mindenki más megszívta...
(szemmel látható összegért vettek autót, majd hamarosan többet költöttek rá, mint előtte a Swiftre 20 év alatt)Egyébként azt szoktam mondani, hogy teljesen mindegy, hogy egy autó 16 éves (magyar járműpark átlagéletkora), vagy 26, ugyan azok a problémák.
-
BigBlackDog
veterán
Ezen felsírtam.
"Egy új autó az első 10 évében, 1 - 2 évente a kötelező szerviz alkalmával végzik el a tervszerű megelőző karbantartás.(TMK)."
Azért az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem ritka, hogy évente 2-3 alkalommal is áll a szervizben az autó garanciális hibajavítás miatt több napig. Mindezt az első 60e kilométeren belül, 3 éves koráig.
És nem egyedi eset. Persze, az általános nem ez, de korábbi, 10-15 évvel ezelőtti gyártásnál nem volt ennyire gyakori a saját tapasztalatok alapján. -
KAMELOT
titán
Ezen felsírtam.
Azért egy új autót mégiscsak te használsz és garázsolsz.
Örök élet +1
Olajcsere + kopó alkatrészek ahogy írod.Tényleg csak olyan régi autót érdemes fenntartani, ami filléres. Azért nagy távokat már nem mennék vele.
-
Hieronymus
veterán
Csak annyira, mint drogra vagy piára vagy bármilyen hobbira.
Mindegyik kielégít bizonyos szükségleteket.
Ha karban van tartva, sokan megnézik, sok embernek okoz meglepetést a tudása, a gazda mája meg ilyenkor hízik. Amúgy sokszor kényelmesebb, komfortosabb ezekben utazni, ha rendben van, akkor nem drágább a fentartása (sőt) mint a mostani hasonló kategóriás vasaké. Lehet, hogy picit (de tényleg picit) több odafigyelést kíván, de kevesebb hibalehetőség van bennük, a típushibák mind ismertek, alkatrész meg kb mindenhol van.Lehet, hogy picit (de tényleg picit) több odafigyelést kíván,...
Ezen felsírtam.
-
Lalikiraly
addikt
-
KAMELOT
titán
Persze jók az új autók, amig az elektronikai hibák elő nem jönne és jön a veszőfutás. Ha én ezzel a régi döggel ennyit szopok, akkor azt szorozd meg 10 el.
Rá lehet rakni a 18 as kereket, amíg lefotózod. Ezt kérdezz meg sok mercist. Ilyen utakra nem való és amúgyis tönkrevágja a futómű karakterisztikát. Már az enyémben, hogy elegance helyett avangarde rugók vannak, már az bőven érezhető minden apró hupli. A classic elegance párosnál ez nincs így. Ja meg a hasmagasság. sem mind1. Nagyon mercis mondta már nekem is aki avangarde ot vett, hogy mit kezdjen vele. 4 rugó meg 4 rugópogácsa esetleg valami jó gátló. Monro Country vagy mi volt a neve, nekem az egyik azok voltak. Hát az borzasztó kényelmes volt.Amúgy az új autóknál sok funkció van amit kb sosem használ az ember.
Legfontosabbak szerintem.:
- klíma
- elektromos ablak azért ma már minimum talán
- tolatóradar
- központizárkb ezek ma már ilyen alap dolgok. Régen persze nem voltak. Ott volt előtte a G Astrám abba se kp zár, se radar, se klíma, egy nyeszlett fél servo volt benne azt adjonisten. Na persze nem is volt baja

Amúgy igen, ha egyszer rendbevágsz egy ilyen mercit, azért az tekintélytparancsoló.
Hát az enyém még nagyon nem úgy áll. Meglátjuk mi lesz.
Új kocsi nekem sem kéne azért írtam, hogy újabb. 2015 környéki!
Kivétel ez alól egy USA autó, azokban ilyen elektronikai xarok nincsenek.
Az is igaz, hogy ilyen utakra 18" felni....ja szétbaxxa a kocsit!
Először MO-on utakat kéne csinálni! -
Lalikiraly
addikt
Persze jók az új autók, amig az elektronikai hibák elő nem jönne és jön a veszőfutás. Ha én ezzel a régi döggel ennyit szopok, akkor azt szorozd meg 10 el.
Rá lehet rakni a 18 as kereket, amíg lefotózod. Ezt kérdezz meg sok mercist. Ilyen utakra nem való és amúgyis tönkrevágja a futómű karakterisztikát. Már az enyémben, hogy elegance helyett avangarde rugók vannak, már az bőven érezhető minden apró hupli. A classic elegance párosnál ez nincs így. Ja meg a hasmagasság. sem mind1. Nagyon mercis mondta már nekem is aki avangarde ot vett, hogy mit kezdjen vele. 4 rugó meg 4 rugópogácsa esetleg valami jó gátló. Monro Country vagy mi volt a neve, nekem az egyik azok voltak. Hát az borzasztó kényelmes volt.Amúgy az új autóknál sok funkció van amit kb sosem használ az ember.
Legfontosabbak szerintem.:
- klíma
- elektromos ablak azért ma már minimum talán
- tolatóradar
- központizárkb ezek ma már ilyen alap dolgok. Régen persze nem voltak. Ott volt előtte a G Astrám abba se kp zár, se radar, se klíma, egy nyeszlett fél servo volt benne azt adjonisten. Na persze nem is volt baja

Amúgy igen, ha egyszer rendbevágsz egy ilyen mercit, azért az tekintélytparancsoló.
Hát az enyém még nagyon nem úgy áll. Meglátjuk mi lesz.
-
KAMELOT
titán
Ha karban van tartva, sokan megnézik, sok embernek okoz meglepetést a tudása, a gazda mája meg ilyenkor hízik. Amúgy sokszor kényelmesebb, komfortosabb ezekben utazni, ha rendben van, akkor nem drágább a fentartása (sőt) mint a mostani hasonló kategóriás vasaké. Lehet, hogy picit (de tényleg picit) több odafigyelést kíván, de kevesebb hibalehetőség van bennük, a típushibák mind ismertek, alkatrész meg kb mindenhol van.Ez így igaz, ahogy írod csak azért mégis jobb egy újabb autóban ülni.
Mondjuk erre venne valami jó Mercis 18" felniket tennék!
-
gabyka
senior tag
Ha karban van tartva, sokan megnézik, sok embernek okoz meglepetést a tudása, a gazda mája meg ilyenkor hízik. Amúgy sokszor kényelmesebb, komfortosabb ezekben utazni, ha rendben van, akkor nem drágább a fentartása (sőt) mint a mostani hasonló kategóriás vasaké. Lehet, hogy picit (de tényleg picit) több odafigyelést kíván, de kevesebb hibalehetőség van bennük, a típushibák mind ismertek, alkatrész meg kb mindenhol van. -
KAMELOT
titán
Megéri még ebbe az öreg mercibe pénzt költeni?
-
Turulbir
tag
Akkor nem csak én szívok hasonlókkal, mint a torkos borz. Nem azt mondom megnyúgtat, de a sárból még közel sem vagyok kint. Most világításkapcsolót kell vadásznom hozzá.
Pedig ezek csak apróságok... Az igazi horror így néz ki:

Ugyan az a csomópont kicsit más szögből félkészen:

Astra F Caravan 1.7 TDS (Isuzu) 1997. Egy évig hegesztettem, az autó piaci értékét ráfújtam az aljára legalább kétszer
. Készült vagy 300 kép, egyszer ha lesz némi időm, lehet én is írok róla blogot. Egyébként elpusztíthatatlan igásló, 22 éve van a családban, sehol nem hagyott ott; egyszer látott trélert, kiderült az sem az autó hibája volt
. 560 000 Km, meg amit a nepper anno letagadott. -
Lalikiraly
addikt
Akkor nem csak én szívok hasonlókkal, mint a torkos borz. Nem azt mondom megnyúgtat, de a sárból még közel sem vagyok kint. Most világításkapcsolót kell vadásznom hozzá.
-
Turulbir
tag
Nekem a 80 000Km-es, néhány éves Ducato turbója gyorsforgalmin, a belső sávban lőtte le a levegőcsövet az intercoolerről: check engine, sípolás, és lepadlózva is lassul. A lehajtónál 20 percet feküdtem alatta, mire visszakínlódtam (nem oldható bilincsel volt szerelve, a kedves mérnök kiszámolta, hogy milyen nyomatékkal szorítja, arra nem gondolt, hogy olajos is lesz a csonk...
). Onnan hegymenetben max. 2000-es fordulattal jöttem hazáig, kapott ABA bilincset
, azóta nem jött le. Előtte két héttel meg majdnem kigyulladt: a fűtőventilátor előtétellenállásának csatlakozója összeolvadt. Árulnak hozzá külön csatlakozót. Vajon miért... 
Az előző Ducato-nak meg az volt a szokása, hogy a kapaszkodósávban, amikor előzés közben kinyomtad a kuplungot, hogy váltasz, időnként leállt a motor. Kuplung felenged, ránt egy nagyot, újra jár... Dolce Vita csesszék meg

-
Hieronymus
veterán
Átérzem a helyzetet. Mentem már úgy autópályán, hogy leállt motor. Az újra indítás után kigyulladt a szerviz lámpa. Erős lejtőn akár 80-al is lehetett hasítani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív