Hirdetés

2023. március 23., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) stellaz


stellaz
őstag

Azt tervezik, hogy a komplett francia felsőoktatásból kitiltják, akit a használatán kapnak és visszahozzák a kézzel írt dolgozatokat és a szóbeli vizsgákat.
Máris mennyi haszna van a dolognak.

Egyébként teljesen nonszensz, hogy forrásmegjelölés nélkül szolgáltat adatokat, információkat, így teljesen ellenőrizhetetlen végeredményt szolgáltatva.
Szerintem amekkora reményt fűznek hozzá, akkora károkat fog okozni, bár nagyon sok helyen egyszerűen be fogják tiltani a jelek és a józan ész szerint.

Ráadásul el fogja mérgezni az internetet a hibás megoldásaival, ami még több hibás megoldáshoz fog vezetni. Az infóit emberektől veszi, de ha az emberek ettől szedik majd az információkat, akkor az körkörös visszacsatoláshoz vezet majd és egyre nagyobb hülyeségeket fog kiadni magából.
Amikor nekem József Attila bemutatásakor a '48-as szabadságharcos szerepét taglalta, akkor azért leesett, hogy utóellenőrzés nélkül ezt így nem lehet használni. Ha meg elvégzem az ellenőrzés, akkor gyakorlatilag megoldottam a feladatot, legjobb esetben némi gépelést megspórolt.

[ Szerkesztve ]

(#2) anulu


anulu
félisten

rászabadították az emberiségre egyik napról a másikra, majd megpróbálják megoldani, hogy meg lehessen állapítani, hogy valamit az AI írt-e. hát, gg?

"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X

(#3) stellaz


stellaz
őstag

Ime egy példa, hogy mekkora baromságokat hoz össze. Aki nem járatos Budapesten, attól kérdezném, hogy észreveszi-e a töméntelen mennyiségű hibát benne?

"Mutasd be Józsefvárost."

"Józsefváros (Josephtown) egy város Budapesten, Magyarország fővárosának, a Duna jobb partján. A város a középkori Buda városával határos, és a 19. században alakult ki. Józsefváros különböző művészeti és kulturális értékekkel büszkélkedhet, köztük a Zichy-kastéllyal és a Magyar Közművelődési Intézettel. A városban található a Magyar Köztársaság Fővárosi Közgyűlése, a Magyar Országos Műszaki Egyetem (BME), a Corvinus Egyetem, a Magyarországi Táncművészeti Főiskola, a SOTE, a Magyarországi Ökonómiai Főiskola, és a Magyarországi Közgazdasági Főiskola. A városban számos nevezetesség található, köztük a Rákoskeresztúri temető, a Fiumei úti sírkert, a Magyar Közművelődési Intézet, a Zichy-kastély, a Magyar Műszaki és Közgazdasági Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Köztársaság téri templom, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Királyi Palota, és a Magyar Nemzeti Színház."

(#4) Somatom válasza stellaz (#3) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog (1)

Te jó ég! Ha ezt egy józsefvárosi iskolában valaki beadja dolgozatként, akkor még a szülőket is behívatják. :N

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#5) stellaz válasza stellaz (#3) üzenetére


stellaz
őstag

Illetve alaposabban megnézve van benne három korrekt információ is :D

Na most, ha ez így kikerül a netre, akkor az csak megerősíti ezt az okostojást, hogy ez az információ helyes, az internet meg szépen lassan teljesen használhatatlan lesz információ szerzésre.

A jó oldala talán az, hogy megint fontos lesz könyvtárba járni és tartalmi ellenőrzést végezni minden egyen netes találatra :D

#4 Somatom

Az még hagyján, de amikor olyan helyre adják be, vagy teszik ki nyilvánosan, ahol ránézésre nem bukik ki a dolog, akkor elmérgez mindent.

[ Szerkesztve ]

(#6) ddekany


ddekany
veterán

ChatGP engem a random rutinos külföldi (indiai, stb.) interjúalanyra emlékeztet szoftver fejlesztés területén. Szinte bármilyen kérdésre tud BS-t generálni, ami kevésbé hozzáértő számára értelmesnek hat. De számomra lesz benne minimum valami gyanús megfogalmazás. Ha ekkor belekérdezek, akkor egyre elborultabb hülyeségek "generálódnak", azaz kiderült, hog fogalma sincs, miről beszél, csak valami olyasmiket szoktak mondani, mint amiket mondott, és abból valahogy összeollózta.

Szóval egyenlőre ez úgy használható szerintem, hogy ad tippet valamire (amit t.f.h. sima keresővel nem, vagy nehezebben találsz), de azt mindig ellenőrizni kell.

Illetve, sajtónak cikk generálásra jó lehet. ;]

(#7) stellaz válasza ddekany (#6) üzenetére


stellaz
őstag

"Mit jelent, hogy a párhuzamosak a végtelenben találkoznak?

A kifejezés arra utal, hogy két olyan vonal, amelyek soha nem találkoznak egymással, ha párhuzamosak, akkor meg kell közelíteniük a végtelenbe. Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy nem fognak soha találkozni, azt mondhatjuk, hogy a vonalak elérik a végtelenbe. Ez azt jelenti, hogy végtelenül közel kerülnek egymáshoz, és azt is jelenti, hogy soha nem találkoznak."

Google találat

Az első egy se füle, se farka szöveg, a google viszont korrekt találati oldalakat dobott elsőre.

"Ha 60%-os önerőt kell bizosítnai egy beruházáshoz, akkor mennyi lesz a támogatás egy 100 forintos beruházás esetén?

60 forint."

Na most ezzel is az a baj, hogy ha nekem is ki kell számolnom, hogy jó-e, akkor értelmetlen az egész.

[ Szerkesztve ]

(#8) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Milyen jó, hogy mindenki ilyen pozitív, és mindenben is kizárólag a jót látja. ;]

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#9) body007 válasza Apollyon (#8) üzenetére


body007
addikt

Én tök jól elbeszélgettem vele, nekem szimpatikus az illető :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#10) ddekany válasza stellaz (#7) üzenetére


ddekany
veterán

Valószínűleg ezzel a megközelítéssel ahogy működik, esélye sincs elérni olyan megbízhatósági szintet, aminél egy az egyben használhatnád a válaszait. Mivel nem fedezi fel az olvasott témák kapcsán, hogy mik az alapvető mechanizmusok/szabályok, nem tudja önmagát (és az olvasottat) ellenőrizni, mint mi. Szóval nekem még nem világos, hogy milyen alkalmazásra lőnének ezzel. Jelenleg afféle ötletadónak tudom elképzelni. Mert van, hogy valamit sima kereséssel nem találsz, de ha ez ad egy tippet, és aztán az alapján keresel a neten, vagy csak te magad le tudod ellenőrizni és javítani (pl. programozás esetén), akkor végül is hozzásegített a megoldáshoz.

Amúgy tesztelési célból alighanem tanácsos angolt használni inkább, mert sokkal több olyan szöveget látott.

[ Szerkesztve ]

(#11) stellaz válasza ddekany (#10) üzenetére


stellaz
őstag

Programozásban szerintem jó lesz, amit próbáltam vele az tényleg jó volt, meg ott a program helyes vagy helytelen futása egyben az ellenőrzés is. Ha működik, akkor ok, ha nem, akkor lehet megnézni mi a probléma.

Ötletadónak mondjuk... az nem rengeti meg a világot, de könnyen félre is vihet. Szerintem a fő probléma ezzel az említett körkörös visszacsatolás lesz.

Szerintem aki jót akar magának, az nem fogja magát kiszolgáltatni ennek a cuccnak. Remélem a kormányok is felismerik ezt és tesznek ellene.
Én egy több oldalas szakmai szövegbe tettem be pár töltelék mondatot, amit ez állított elő, és egy 20 fős plénum előtt az egyik kritikusabb résztvevő pont ezt a mondatot emelte ki, hogy ilyet is csak egy hülye ír le, de nem vettem magamra :D

[ Szerkesztve ]

(#12) ddekany válasza stellaz (#11) üzenetére


ddekany
veterán

Ja, hát afféle autocomplete (mint az IntelliSense) felturbózva. Az is olyan, hogy ha látod, hogy jót tippelt, akkor örülsz, hogy nem kell begépelni, de az természetes, hogy vakon nem fogadod el a javaslatot. Szóval arra mondom, hogy csak egy "ötlet", hogy talán ezt akartam. Talán.

(#13) aprokaroka87 válasza stellaz (#3) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Olyat kell kérdezni amit nem tudsz.
Amit tudsz azt ne kérdezd meg ;)

(#14) Somatom válasza aprokaroka87 (#13) üzenetére


Somatom
addikt
LOGOUT blog (1)

De, ha vki ez alapján próbálná felfedezni Józsefvárost, az kb. olyan lenne, mintha a Google Térképpel terveztetne biciklis útvonalat Budapesten. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas. :DDD

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#15) secretgarden válasza stellaz (#5) üzenetére


secretgarden
tag

Úgy elterjed az írás a neten, hogy végul hozzáigazítják Budapestet. :-)
Avagy ha valamit elmondanak/leirnak/mutatnak 1 millioszor, az igaz lesz :-)

(#16) stellaz válasza aprokaroka87 (#13) üzenetére


stellaz
őstag

Ha a témáról fingod sincs, akkor kérdezni sem tudsz, csak ostobát.

(#17) stellaz válasza secretgarden (#15) üzenetére


stellaz
őstag

Nem, csak lesz egy csomó ember aki rosszul fogja tudni, hogy hol van és mi van Józsefvárosban.

[ Szerkesztve ]

(#18) aprokaroka87 válasza stellaz (#16) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Az előbb én egy ilyen viszonylag egyszerű dologgal " tápláltam meg "

Tudsz alkotni olyan legalább 25 szavas szöveget amelyben nem szerepel "a" karakter, de szerepel benne az Apple és a Xiaomi szó?

Igen, lehetséges. Itt van egy 25 szavas szöveg:

"Xiaomi okos eszközeik innovatív funkciókkal büszkélkednek, míg az Apple magas minőségét és megbízhatóságát emeli ki termékeivel."

Itt már eleve az a gond hogy elkezdte forgalmazni a szöveget.

(#19) stellaz válasza aprokaroka87 (#18) üzenetére


stellaz
őstag

Igen, nem ismeri fel a logikai ellentmondásokat. Ezt én is észrevettem.

(#20) aprokaroka87 válasza stellaz (#19) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Igen.
de itt van pl az alábbi is.
Azért itt is vannak gondok.

Adott egy 2000 mm hosszú és 1000 mm széles tábla, hány darab 333 x 333 mm-es négyzet vágható ki belőle?

A 2000 mm hosszú és 1000 mm széles táblából 9 darab 333 x 333 mm-es négyzet vágható ki.

Miért 9?

A számítás alapja, hogy a 2000 mm hosszú táblából 6 db, míg a 1000 mm széles táblából 3 db 333 x 333 mm-es négyzet vágható ki. Az eredmény az 6 x 3 = 9.

nekem úgy tűnik hogy te a vagy a feltételt alkalmazod a számítás során

Bocsánat, a számításom tévedett. Ha a tábla hossza és szélessége nem osztható a 333 mm-es négyzet méretével, akkor kevesebb négyzet vágható ki belőle. Az optimális vágás során 8 négyzet vágható ki a 2000 x 1000 mm-es táblából, míg a maradékot nem lehet úgy vágni, hogy pontosan 333 x 333 mm-es négyzetekat kapjunk.

Úgy próbáltad már hogy 2000/333 és 1000/333 majd a kapott eredményeket össze szorzod?

Igen, ez a helyes számítási módszer. Az eredmény 2000/333 = 6, és 1000/333 = 3, így 6 x 3 = 18 négyzet vágható ki a táblából.

tehát akkor az első kérdésre mi is a helyes válasz?

Az első kérdésre a helyes válasz 18 db 333 x 333 mm-es négyzet vágható ki a 2000 mm hosszú és 1000 mm széles táblából.

18? Nekem 20 jött ki eredmenyül.

Bocsánat, a számításom tévedett. Az eredmény 2000/333 = 6, és 1000/333 = 3, így 6 x 3 = 18 négyzet vágható ki a táblából. Valóban, 18 db 333 x 333 mm-es négyzet vágható ki a 2000 mm hosszú és 1000 mm széles táblábol.

(#21) azbest válasza aprokaroka87 (#20) üzenetére


azbest
félisten
LOGOUT blog

A világ legokosabb embere [link] :DDD

[ Szerkesztve ]

(#22) aprokaroka87 válasza azbest (#21) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Amúgy most tünt fel hogy első alkalommal 6 x 3 = 9

Végülis ő tudja :D

(#23) azbest válasza aprokaroka87 (#22) üzenetére


azbest
félisten
LOGOUT blog

Pedig ügyes ő :D


Nem jár érte a süti. Morfológus megharagudna.

[ Szerkesztve ]

(#24) ddekany válasza aprokaroka87 (#22) üzenetére


ddekany
veterán

Jaj jaj, 6x3 az csakis 18 lehet... pfff. Ez egy művész öcsém, csak nem érted, a kocka agyaddal! :) És még azt hittük, hogy valami rideg, kalkuláló dolog lesz egy AI. De valójában egy betépett hipi. Nem parázik, mondja ami épp jön neki.

(#25) aprokaroka87 válasza ddekany (#24) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Lehet a 2x2 néha 5 elvet követi :D

Mondjuk lehet azért vannak gondok mert elvileg most frissült a matematikai része a rendszernek.

(#26) body007 válasza aprokaroka87 (#25) üzenetére


body007
addikt

Most tanult meg szorozni? :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#27) aprokaroka87 válasza body007 (#26) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Nem, de tegnap tévedett, most pl próbáltam edzeni 6x3-al, több változó körülmény közt is ragaszkodott a 18-hoz.
Akkor is ha azt állítottam hogy 19 az eredmény.

Egyébként szerintem először is az ilyen dolgokon kellene még fejleszteni.

[ Szerkesztve ]

(#28) stellaz válasza aprokaroka87 (#27) üzenetére


stellaz
őstag

Ezzel is az a probléma, hogy mivel nem tudhatod, hogy biztosan megértette-e a kérdésedet, ezért abban sem lehet biztos, hogy nem hülyeséget számol. Most ezt 3x6 esetében könnyű ellenőrizni, de ehhez nincs szükség AI-ra, komplexebb feladatoknál pedig kénytelen leszel megbízni benne, ami óriási károkat tud okozni adott esetben.

(#29) BE4GLE válasza aprokaroka87 (#27) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Fejleszteni? Minek? Ez eleve zsákutca. Ez a jó öreg alignment problem. A ChatGPT-t arra tanítják, hogy emberszerű válaszokat adjon, és ehez emberektől kap pozitív, vagy negatív visszacsatolást. A "helyes" válasz a ChatGPT részéről irreleváns. Vagyis nem bízhatsz a válaszában.

Redmi Note 9 Pro

(#30) Apollyon válasza BE4GLE (#29) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Tévedés. Egyáltalán nem tanul a beszélgetésekből. Egy adott threadben a már elhangzott témában tud referálni és ennyi.
A userektől kapott inputokból és a saját maga által leadott outputokból sem tanul. Magyarul a felhasználók nincsenek semmilyen hatással erre az AI-ra. Egyedül a devek tudják módosítani, nem véletlenül, mivel egyelőre csak egy publikus teszt rendszer. Viszont azt ne várja el senki, hogy egy mindent tudó élő humanoiddal beszél, mert csalódás lesz.

Ellenben brutál adatbázisa van, olyan belső, zárt Cisco-s rendszeres kérdésekre is tud válaszolni, ami nem publikus, és google-ben sincs és nem is lehet benne.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#31) stellaz válasza Apollyon (#30) üzenetére


stellaz
őstag

A probléma, hogy teljesen hülye válaszokat is ad úgy becsomagolva, hogy teljesen validnak gondolod. Ha egy műszaki jellegű problémára ad választ, és az a megoldás működik, akkor ok, ha nem, akkor nem.

De egyéb kérdésekben mondjuk akkor derül ki, hogy hülyeséget mondott, amikor szólnak, hogy ez totál marhaság, vagy éppen okozott 100 milliós kárt, mert rosszul adta ki a berendelendő alapanyag mennyiségét (a cégtől meg már kirúgták azt, aki ezeket valójában ki is tudta számolni, mert ugye feleslegessé vált).

(#32) BE4GLE válasza Apollyon (#30) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

"Egy adott threadben a már elhangzott témában tud referálni és ennyi."

Nem egészen. Egy adott téma nagyon sok thread-ben előfordul. Sokszor butaság is. Bizonyos témák pedig kevés thread-ben, vagy egyáltalán nem. Ahhoz, hogy el tudja dönteni mi a preferált output, kapnia kell egy visszacsatolást.

"Egyedül a devek tudják módosítani"

Szerintem olvasd el, hogyan is néz ki a reward model a ChatGPT esetében.

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 9 Pro

(#33) aprokaroka87 válasza stellaz (#28) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Igen, és szerintem ez az egyik legnagyobb problémája az egésznek, az hogy tud tévedni, ami ugye emberi tulajdonság is.
Csak ugye az embernél van olyan felismeri hogy téved, majd korrigál, saját magától.

(#34) aprokaroka87 válasza BE4GLE (#29) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Oké, akkor tegyük fel a kérdést hogy igazából mi értelme van?

(#35) body007


body007
addikt

Ebből jól kivágta magát:

ügyes :D

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#36) Apollyon válasza BE4GLE (#32) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Szerintem meg te olvasd el legalább a FAQ-ot, mert nyilvánvalóan fogalmad nincs az egészről.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#37) flexxx2 válasza Apollyon (#30) üzenetére


flexxx2
őstag

még nem tanul a beszélgetésekből, még,
azért ismétlem, mert ami most megy beszélgetés, az mind megy adatbázisba és már dolgozzák fel,
nem 1 pillanat alatt és nem rögtön eresztik be a meglévő rendszerbe ezeket az adatokat

(#38) mepet


mepet
addikt

Legyszi linkeljetek egy web interfacet a ChatGPT-hez. Szeretnem kiprobalni kodolas nelkul.

(#39) BE4GLE válasza Apollyon (#36) üzenetére


BE4GLE
aktív tag

Én a FAQ-nál kicsit többet olvastam már róla. ;) A supervised és a reinforcment learning megvan? Talán félreértetted, amit írtam? Nem te tanítod, miközben játszol vele. De emberektől kap megerősítést.

Redmi Note 9 Pro

(#40) Apollyon válasza flexxx2 (#37) üzenetére


Apollyon
Korrektor

De sokan azt hiszik, hogy ez a bot valós időben tanul a beszélgetésekből és ezt el is várják. Sokkal többet gondolnak bele, mint ami valójában. Az adatbázisa viszont tényleg erős, pláne ahhoz képest hogy abszolút nem naprakész.
Az, hogy lehet pl Linux környezetet imitálni, meg virtuális gépet és így tovább, nagyon hasznos lesz a későbbiekben ha még hangolják.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#41) body007 válasza mepet (#38) üzenetére


body007
addikt

tessék:

https://openai.com/blog/chatgpt/

gugli acc kell hozzá (meg még vmivel megy)

Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P

(#42) stellaz válasza flexxx2 (#37) üzenetére


stellaz
őstag

ha tanulna, már régen rasszista lenne :D

(#43) flexxx2 válasza stellaz (#42) üzenetére


flexxx2
őstag

volt rá példa más "AI alapú" vagyis öntanuló rendszereknél, pl férfiakat válogatott ki állásra mert az adatbázisban férfi HR-esek adatai voltak nagyobb arányban

(#44) flexxx2 válasza Apollyon (#40) üzenetére


flexxx2
őstag

Kell pár év mire nem hisznek ilyeneket, mikor az internet elindult sokan azt hitték, hogy benne van a modem dobozában az internet, szerver fogalma még ma is homály sokaknak.

Hatalmas adatmennyiség lehet, elképzelhetlen egy magunkfajta halandó agyával,
egy feltett kérdéshez rengeteg adat kapcsolódhat, és emiatt sokféle válasz jöhet létre,
ahogy olvastam még az is gond, hogy visszafejtsék mely adatok alapján adott választ egy kérdésre.

(#45) Egon


Egon
nagyúr

A fiam feltette az alábbi kérdést az AI-nak:

Írj a Pál utcai fiúk című könyvről egy 20 soros fogalmazást

A válasz több mint vicces:

A "Pál utcai fiúk" egy regény, amelyet Miklós Kállai írt. A könyv a magyarországi budapesti Pál utcában játszódik, és a történet három barát, Pipi, Laci és Pelle életét mutatja be. A fiúk kalandjai és kihívásai mellett a könyv számos fontos társadalmi kérdést is felvet, például a családi értékeket, a barátságot és az igazságosságot. A regény a fiatalok számára nagyon inspiráló, mert a hősök által megjelenített értékek, mint a bátorság és az összetartás, valós értelemben motiválóak. Emellett a könyv humora és szórakoztató stílusa is nagyon népszerű a fiatal olvasók körében. Összességében a "Pál utcai fiúk" egy olyan klasszikus regény, amely minden korosztály számára élményt nyújt, és fontos értékeket hordoz magában.

Egy kicsit bullshit-generátor íze van, inkább írná meg, hogy nem tudja miről van szó.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#46) stellaz válasza Egon (#45) üzenetére


stellaz
őstag

És ha ez kikerül egy nyilvános oldalra, akkor körkörös visszacsatolásként megerősíti a hülyeségben.

(#47) mepet válasza body007 (#41) üzenetére


mepet
addikt

Koszonom!

(#48) k-adi válasza stellaz (#42) üzenetére


k-adi
nagyúr

jaja nekem is az a rasszistává váló AI bot jutott eszembe.. szóval az biztos, hogy (amiatt is) nem valós időben tanítható de az is biztos, hogy a beérkezett inputok, feedbackek feldolgozásra kerülnek majd...

mivel akkora a hype körülötte és mindenki játszik vele, a cikk szerint havi 100 millió user... biztos csinálnak valamit a válaszokkal, kérdésekkel, kár lenne kihagyni

(#49) k-adi válasza body007 (#41) üzenetére


k-adi
nagyúr

jópofa ez csak sokszor:

"ChatGPT is at capacity right now"

(#50) xsjado93 válasza azbest (#23) üzenetére


xsjado93
aktív tag

Se süti, se kanál :( :DDD

Your life is a lie.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.