Miért ne bocsátanák el őket, ha nincs rájuk szükség?
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Helyszíni riport Hegyen-völgyön, Chongqing
- Tudástár Óriások csatája - General Belgrano
- Teszt Olcsó USB WiFi AC adapter
- Retro Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- Bemutató Bakancslista Route 66 Chicagótól Los Angelesig 3.
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [antikomcsi:] Ázsia Expressz 5
- [Re:] [Luck Dragon:] MárkaLánc
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [Szoszo94:] Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] [FireFox1996:] 2024 őszi fórum peca
- [Re:] [Essejó:] MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- [Re:] Gurulunk, WAZE?!
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
GAMEPOD.hu témák
nagyúr
Kivülről ezt jövőbemutatóan megmondani... mint a lottó.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
GreatL
őstag
Remélem a Technicolor routermodem sem a jövő záloga... Csak a Puffin lekvár adhat mindent lebíró akaratot.
Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung(.hu) Galaxy S22+ 256 Vodával | Voda Samsung Galaxy A54 | Pocketbook Inkpad 3 Pro | Canon R8
Ezeket az embereket mind át lehet képezni AI fejlesztővé, vagy mégsem?
Thanos was right.
Micsurin
nagyúr
Vajmi ritkán szeretnének a tech cégek fejlesztőket átképezni... ahogy vajmi ritkán szeretnék a seniorokat megtartani bérkompenzációval az újakhoz képest.
De nehez hiszem, hogy ebből a ~4000-ből lenne pl ~3500 fejlesztő.
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
zsolt501
nagyúr
Így múlik el a világ dicsősége.
''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''
"A tech szektor így általánosságban tovább folytatja a kirúgásokat, hogy kompenzálja az AI-befektetések nagy költségeit."
De akkor mibe fektettek be? Kicsit ironizálni próbáltam mert én is úgy látom, hogy mindenki a nyereséget akarja de megdolgozni azért már kevésbé. Tisztára mint a villanyautóknál mikor arról van szó, hogy ki építsen töltőállomásokat vagy fejlessze az elektromos hálózatot.
Itt is úgy látom, hogy az AI egy szimpla buzzword lett, miközben pl. szegény fiatalok már azt se tudják, hogy mit tanuljanak ha IT vonalon akarnak elhelyezkedni. Tegnap a Java volt, ma az AI a menő de holnap már ki tudja...
Thanos was right.
Micsurin
nagyúr
Szegény fiataloknak kb mindegy, Junior nem kell szinte sehova.
The Separatists have no regard for innocent life. They don't care who walks away from war and who doesn't. That's why we move on them now, Commander……and Wolfpack leads the hunt.
devast
addikt
Alapvetően nem azért küldik el őket, mert szükség van rájuk, vagy nincs. Lehet, hogy szükség lenne, lehet, hogy nem, de a döntés nem ezen oknál fogva születik meg. Ha jók az üzleti eredmények, akkor is veszik fel az embereket ha igazából nincs rájuk szükség, ha meg rosszak az eredmények, akkor is kirúgások lesznek ha szükség lenne rájuk.
tasiadam
veterán
Az AI egy edge esetében nem rossz, sőt, meglehetősen király ötlet. Ha mondjuk eddig erőből oldotta meg az SoC/CPU a feladatot, már NPU-ból is lehet, kicsit kisebb fogyasztással, vagy kicsit gyorsabban
Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár
Sinesol
veterán
Mindenkit biztosan nem, nincs is szükseg több ezer AI fejlesztöre, töredeke is elèg, ha AI-t is hasznalnak a fejlesztesre. Biztos lesz mèg sok elbocsatas ezutan is, az AI nagyon sok àllást feleslegessé tesz, plusz ugye AI segitsegevel joval kevesebb ember elvegzi ugyanazt a munkat.
[ Szerkesztve ]
Micsurin
nagyúr
...az a nagy AI jah.
Tudnád a Copilot mennyire nem fog kiváltani még egy juniort sem, legfeljebb használhatóbbá teszi egy kezdő munkáját vagy megkönnyíti egy már gyakorlóbb fejlesztő életét. Bárminemű önálló kreatív kódolásra hasztalanok, hihetetlen blődséget művel még a Copilot is...
tasiadam
veterán
A microsoft copilot, vagy a github?
Micsurin
nagyúr
Git.
tasiadam
veterán
Sajnos erre azért nem akarok mospt válaszolni, mert valszeg azonnali felmondást kapnék a munkahelyemtől De ugye abból főz a copilot, amiből tud, és ha az alapanyagok rosszak, a végeredmény is olyan. Ez a szofisztikált és PC véleményem
Micsurin
nagyúr
Igen tudom, nekem meg az a véleményem, hogy láttam az előző helyemen és a csapatomban mit tudott tényleg kő kemény coding guideline-ok és code convention-ök mellett és mit a mostaniban ahol, hogy is mondjam PC-n... érted szerinte.
Egyiktől sem estem hanyatt, nem fog ez kiváltani egy épkézláb junior/mediort sem... maximum use case specifikus esetekben.
Dare2Live
nagyúr
Nem vált ki direkt senkit de én úgy hallottam, hogy medior, senior szinten tud okozni egy 10-30% efficiencyt. Aminek a vége, hogy nem kell felvenni jópár évig juniort.... vagy akár akik ott vannak el is lehet küldeni. És ez csak fokozódni fog a jelenlegi AI még nagyon a tech elején tart.
@Narxis Ez egy ilyen iparág. 15éve a java ment aztán épp adott területre mi, most az AI. Ha nincs szerencséd, úgy akarod 6-8évente képezhezeted át 3-8hó alatt magad. (Ami 45+fele egyre nehezebb.)
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
buherton
őstag
Amíg a budapesti részleget nem érinti, addig ám legyen.
#7 Narxis: A Java már évek óta elavultnak számít.
#15 tasiadam: Szerintem ez egy nagy problémája a GH Copilotnak, hogy az átlag kóder minőségre képes, ami azért nincs olyan magas szinten. Egyszerűbb kódoknál jókat dob, de pl. egy email regex-t nem tudott nekem pontosan generálni.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
Előbb-utóbb érinti majd a budapesti részleget is, a Java meg csak egy példa arra, hogy milyen gyorsan változik IT-ban az irány, ez már emberi képességekkel követhetetlen!
Thanos was right.
Micsurin
nagyúr
Egyszerűbb kódoknál jókat dob, de pl. egy email regex-t nem tudott nekem pontosan generálni.
Erre akartam utalni, kb egy jó képességű intern szintjén van, és ami a leginkább hiányzik belőle az pont az ami nem írható le függvénnyel... a kreativitás.
buherton
őstag
Maximum a Mom parkot.
a Java meg csak egy példa arra, hogy milyen gyorsan változik IT-ban az irány, ez már emberi képességekkel követhetetlen!
Személy szerint ezzel nem értek egyet. Fontos, hogy most csak a programnyelvről beszélek. Persze változnak a dolgok, de azért azt nem mondanám, hogy nem lehet követni. Inkább átfogalmaznám, hogy az emberek nem akarnak változni - tisztelet a kivételnek - és ragaszkodnak a megszokott nyelvekhez. A C annak idején óriási mérföldkő volt, de már ideje lenne nyugdíjazni, mert a Rust már jobban tudja ugyanazt csinálni. Változott a világ? Nem, a C ugyanúgy jelen van. Ez pedig szerintem akadály a modern termékfejlesztésben. A Java is majdnem akkora mérföldkő volt, mint a C amikor megjelent, de a Go óta elavultnak számít. Változott a világ? Nem, a Java ugyanúgy jelen van.
Sem a Go, sem a Rust nem igényel komolyabb erőbefektetést, hogy valaki hamar legyen effektív és másnak a kódjához is bátran hozzámerjen nyúlni. Ez sem a Java-ról, sem a C++-ról, sem a Pythonról nem mondható el.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
cucka
addikt
A Java már évek óta elavultnak számít.
Ez mit jelent? És ha elavult, akkor mi az, ami alternatíva és nem elavult?
Egyszerűbb kódoknál jókat dob, de pl. egy email regex-t nem tudott nekem pontosan generálni.
Az átlag kóderek általában nem gondolnak bele, de azért szólok, hogy email címet regex-el validálni közel lehetetlen feladat.
buherton
őstag
Nekem azt jelenti az elavult, hogy az adott problémára/problémakörre van már egy korszerűbb megoldás. A szerver oldalon egyértelműen a Go a korszerű.
Ahogy az IPv6-ra is kb lehetetlen, de attól még szeretem szűkíteni a fals pozitív eseteket, amennyire lehet.
cucka
addikt
Továbbra sem értem, mit jelent a korszerű. Értem, hogy ami nem elavult az korszerű, a szavak jelentésével tisztában vagyok.
Azt nem értem, hogy mi az a killer korszerű fícsör, amit jvm stacken nem tudsz megoldani, ellenben golang-ban adott.
Mert a C-hez képest a C++ korszerű, mert támogatja az OOP-t. A Java-hoz képest a Scala korszerű, mert first class funkcionális nyelv, az OOP mellett. A golang mégis milyen újítást hozott a programozási nyelvek területére? Nem vagyok nagy golang szakember, de amit láttam belőle, az innováció szempontjából kb. nulla.
Illetve ne bohóckodjunk már, hogy a golangot egy lapon említsük a java-val.
Nem azért, mert bármi baj lenne a golang-al, de hát a régi, jól bevált autóbuszt nem fogjuk lecserélni egy modern, korszerű biciklire.
[ Szerkesztve ]
buherton
őstag
Húú, ez így elég véres lesz.
Hogy miért korszerű a Go?
High level:
- A Google érzékelte, hogy az emberek 1-2 évig vannak a projekten és utána váltanak. Ezért kell egy olyan nyelv, ami egyszerű, gyorsan megtanulható és nagyon hamar effektív lehet benne az ember. Emiatt a Go-ban csak olyan nyelvi elemek kerültek be, amik egyszerűvé, de hatékonnyá teszik a programot.
- A Google azt is érzékelte, hogy a technikai körülmények is megváltoztak. Ma már a több CPU-s, illetve több szálon való programozás az alap. Ezért két irányból oldották meg ezt a problémát: 1. CSP stílusú konkurencia, 2. goroutine. Könnyen belátható, hogy a processzek létrehozása "őrült" erőforrásigényes, de a thread is jelentős erőforrást igényel, ezzel szemben a goroutine "szinte" semmi kategória. [Go Routines vs. Java Threads: Unleashing Efficiency and Simplicity].
Nyelvi elemek:
- kevés olyan nyelvi elem van, aminek a használata egy kezdő számára nem egyértelmű és könnyen hibára vezethet. Az egyiket - és praktikusan az egyetlen számottevőt - épp nem rég javították ki: [Fixing For Loops in Go 1.22]
- nincs benne OOP (OOP-t a kompozíció tette elavulttá, és a Go csak a kompozíciót támogatja)
- nincs exception
- nincs function/operator overloading
- nincs metaprogramming
- stb.
Performance:
- [Go vs Java] -> CPU-ban kb egyezik, de a memória fogyasztás jóval kisebb.
- [Go vs C++] -> A Go és C++ programok szinte ugyanannyi memórián futnak. Azt azért hozzáteszem, hogy egy átlag Go-ban írt programra ez nem igaz, de vélelmezhetően a Java-tól még ígyis messze van.
Building:
- Megírod a kódot, kiadod hogy go build .
és ennyi. Ez a parancs leszedi a 3PP-ket, lefordít mindent és összelinkeli a binárist.
- A binárisnak nincsen dependenciája és semmit nem kell előtte telepíteni. Letöltöd és futtatod. Ennyi. Például, ha kind-t (local k8s clustert lehet benne csinálni) szeretnél telepíteni, akkor: [link]
- Cross compilation annyiból áll, hogy GOOS=linux GOARCH=arm64 go build .
a GOOS-t és GOARCH-t kb. tetszőlegesen lehet állítani.
- A Go programok nagyon gyorsan megépülnek.
[ Szerkesztve ]
cucka
addikt
Én amúgy értem, hogy mire van a go, és tényleg vannak területek, ahol jó választás.
Nade.
Java-t akkor veszed elő, ha meg kell írni egy több tízmillió soros enterprise rendszert, amit több évtizeden keresztül kell tudni karban tartani és üzemeltetni, és esetleg biztosabb garanciát ad a helyességre annál, hogy a fejlesztő könnyen ki tudta próbálni a saját gépén, mert gyorsan lefordult.
Nem azt mondom, hogy a java ezért nagyon jó nyelv, hanem azt, hogy más pályán focizik, mint a go.
(Az, hogy az OOP elavult lett a kompozíció által, hát ezzel szerintem ne égesd magad . Van programozó topik, ha gondolod, dobd be ott a témát.)
Cassi
senior tag
Ugyan már, a Java továbbra is alap a vállalati informatikában. Mi köze van az email-címek validálásának a nyelvhez? Semmi. Az RFC 5322-n túli email-címeket nem lehet használni a website-ok 99+%-án. Vállalati, adatfeldolgozási környezetben céltalan szaladgáláshoz vezet a f4szerdőben, ha valaki ezek teljes támogatását bevállalja.
buherton
őstag
A Go arra van, hogy a Java/C++-t le lehessen váltani. Egyébként pedig cloud, de aztán egy picit több lett. A Canonical elég sok CLI-t már Go ír csak hogy egy példát mondjak.
Hirtelenjében csak a k8s kódjára kerestem rá, az már 2 millió sor kód. Oké, ez még nem több tízmillió soros kód, de nem olyan régóta elérhető, mint a Java. Szóval, ez még a jövő zenéje, hogy mivé fog válni. Annyi biztos, hogy a Go évről-évre nagyobb részesedést szerez.
Valaha olyan pozícióba kerülök, hogy erről dönthessek, akkor egy ilyen kaliberű projektre biztosan nem a Java-t választanám - most tegyük félre, hogy melyik nyelvre lehet találni embert -, hanem Go-ra.
Lebecsülni nagy projektnél a build időt nem szerencsés. És akkor még a mavenre elpazarolt időt ne is számoljuk ide, ami nincs a Go-nál.
Ok, pontosabban kellene fogalmaznom. Az öröklést tette elavulttá a kompozíció. Még ha a kettő nem pontosan ugyanarra van.
Ugyan már, a Java továbbra is alap a vállalati informatikában.
Sok Cobolban írt program fut még, de attól még a Cobol elavult. A kettő nem zárja ki egymást. Nézd meg, hogy a szálkezelés milyen bonyolult a Javaban és ugyanaz Go-ban.
[ Szerkesztve ]
cucka
addikt
- A Canonical csomó tool-t ír go-ban, amit amúgy se írna senki java-ban
- Az öröklődést nem tette elavulttá a kompozíció. Ez két külön dolog. Mást jelentenek.
- Az oop nem az öröklődésről szól. Még csak nem is az osztályokról.
- A java thread api nem egy hűde bonyolult dolog. Főleg az új virtual thread-eknél. Ami a bonyolult, az a párhuzamos programozás.
bijesz
aktív tag
Java-t akkor veszed elő, ha meg kell írni egy több tízmillió soros enterprise rendszert, amit több évtizeden keresztül kell tudni karban tartani és üzemeltetni
A jövő elvileg az, hogy nem lesz több tízmillió soros enterprise rendszer hanem kisebb komponensek kompozíciójából áll össze.
És nem is kell feltétlenül egy nyelven/technológiában gondolkodni.
Nem azonnal és és mindenhol, de ahogy pl az ssadm is kikopott lassan ez az architektúra/nyelv is visszaszorul.
Szerintem erre gondolnak, a go csak egy manifesztációja ennek mert hatékonyabb erőforráskihasználást tesz lehetővé a hiperscalerekben.
rxmiss
tag
a cisco eleg gyakran bocsat azert el embereket. sot, sokszor azzal sem veszodnek h kivalogassak, lenyesnek egesz csapatokat, agazatokat.
az eredeti cikk azt is megemliti h 393 tech ceg tobb, mint 126000 embert bocsatott el iden a layoffs.fyi szerint.
cucka
addikt
Amit írsz, az nem a jövő, hanem a jelen, sőt szép lassan a múlt.
Leginkább microservice architektúraként szokás rá hivatkozni, régen inkább SOA néven futott.
És semmi köze az SSADM-hez meg az agilitáshoz, az egyik egy szoftver architektúráról szól, a másik pedig projektmenedzsmentről.
Ez nem egy új gondolat, viszont nagyon sokan térnek vissza a monolitokhoz, mert hát eseményvezérelt elosztott rendszereket fejleszteni, üzemeltetni, és esetleg valamilyen helyességet/SLA-t garantálni az egy nagyon nehéz feladat.
[ Szerkesztve ]
bijesz
aktív tag
Van ahol a jelen van ahol a jövő.
Én arra reflektáltam, hogy az idézett gondolotad alapján nekem az jött le úgy képzeled nagy rendszernél csak a javaban érdemes gondolkodni, erre írtam, hogy szerintem ez már nem igaz.
SOA meg ESB idejében nem voltak jellemzők az elosztott rendszerek.
Az ssadm nyílván más de az is visszaszorult ez csak egy párhuzam ami szakmába vág, írhattam volna fényképezőgépet vagy karórát is.
Monolitok nem tűnnek el, de ahogy egyre jobban kiforr a dc oda tolódik az nagyvállalati fejlesztés szerintem.
cucka
addikt
Nyilván nem a java az egyetlen. De az egy kiforrott platform mindenre kiterjedő ökoszisztémával és stabil felhasználói bázissal. Ezek miatt továbbra is jó választás egy enterprise rendszer felépítésére.
A programozási nyelvek nem avulnak el attól, hogy régiek. Egy nyelv akkor avul el, amikor már nem használják az emberek. Ebben nagyon hasonlít a beszélt emberi nyelvre.
Az elosztott rendszerek pedig egyidősek a számítógépes hálózatokkal. Ami viszonylag újdonság, az a microservice architektúrák, és maga a tény, hogy cloud megjelenése nagyon alacsonra tette a belépési küszöböt.
De ettől még az elosztott rendszerek fejlesztése az továbbra is nagyon nehéz probléma.
buherton
őstag
A programozási nyelvek nem avulnak el attól, hogy régiek. Egy nyelv akkor avul el, amikor már nem használják az emberek.
A C egy óriási mérföldkő volt, amikor kijött '72-ben. Nyelveken átívelő a hatása. A mai napig az alacsonyszintű programozás és a beágyazott rendszerek meghatározó nyelve. Statisztikától függően még mindig 10-30%-os részesedéssel rendelkezik. Ennek ellenére a C szerintem elavult lett. Az, hogy a karaktertömbök esetén - mert ugye nincs benne string - külön odakell figyelni a \0
-ra, a compiler simán engedi a syntax hibás kódot lefordulni, irtó nehéz értelmes unit tesztet írni benne, vagy éppen mockolni a függvényeket, szinte minden C-ben írt program memory leakel, stb. nem egyezik meg a kor elvárásaival, aka elavult. Ha tetézni akarom a problémát, akkor a C-hez sorosan kötőd make
is elavult.
Arra is érdemes szerintem gondolni, hogy oké lehet egy nyelvet új elemekkel frissíteni, de az végül egy csillagromboló nyelvet fog eredményezni, lásd C++ (~6 millió karakteres a standradje), Java (~1 millió karakteres specifikáció), stb., ami pont ellene megy a karbantarthatóságnak vagy éppen annak, hogy az embereket könnyedén lehessen mozgatni a projektek között. Fun fact a Go-nak kb 350.000 karakteres a specifikációja.
Mai Hardverapró hirdetések
prémium kategóriában
- Új Lenovo LOQ Gamer 15 FHD IPS 144Hz G-Sync i7-13620H 16GB 512GB Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
- Ritkaság! ASUS X75VD laptop (17,4/i5-G3/8GB/512SSD/Nvidia) - 1 év garancia
- Konzolok és tartozékaik felvásárlása azonnali készpénz fizetéssel!