- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pityu.
nagyúr
Ha az a cél, hogy teljesen kinyírják a konzumer piacot, akkor nagyon jól csinálják. Engem mondjuk pont nem érdekel, az utolsó pillanatban újítottam gépet 2 évvel ezelőtt, és ha minden kötél szakad, akkor előveszem az előző gépemet, ami be van rakva egy dobozba, pont abban az állapotában ahogy kikapcsoltam, és azt fogom használni. Az sem érdekel ha 1080p-ben kell játszanom, nem leszek hajlandó kifizetni 1-1,5, vagy addigra még több milliót egy új gépre, azt felejtsék el.
Hogyha arányaiban nézzük a dolgot, akkor vannak az AI adatközpontok, amit senki nem kért de csakazértis rá akarják erőszakolni az emberekre, amik padlóra küldik a hardver piacot, mindezt egy maroknyi idióta kedvéért, akik rongyosra keresik magukat.
És vannak a végfelhasználók, akiknek ugyanúgy szüksége lenne alkatrészekre, jó áron persze, nem ilyen mesterségesen generált 500%-os haszonkulccsal, de az ő igényeik senkit nem érdekelnek.Egy ideális világ nem engedné meg azt, hogy ilyen szintű piactorzítás jöjjön létre, mindezt úgy, hogy mellette ezek az adatközpontok a hardveres oldal egyik legnagyobb környezet károsítói (a másik az aksigyárak). De sajnos nem egy ideális világban élünk, csak egy globalista, pénzéhes, lehúzó világban, ahol neked kell könyörögnöd azért, hogy ne akarják rád kényszeríteni azt a technológiát, amit soha nem kértél és eddig is teljesen jól megvoltál nélküle.
Egy ideális világban a technológia azért létezne, hogy kiszolgáljon téged. De ebben a világban a technológia nem érted van, hanem neked kell hálát adnod érte, hogy használhatod azt amit eléd raknak. Akár kérted, akár nem.Formálódik erőteljesen az a bizonyos High Tech, Low Life szép új világ, ahol egy maroknyi techóriás fogja irányítani a maradék több milliárd életét. Mint a könyvekben és a filmekben, pontosan egy ilyen jövőre számítok. És nagyon csúnya elképzeléseim vannak a várható jövővel kapcsolatban.
Teljes mértékben egyetértek,sajnos az emberiség profit éhes. A technológia fejlődik de az emberiség ugyan azon a szinten maradt. Az is a baj,hogy a pénz is túl központba van helyezve a szemléletet és a gondolkodást kéne megváltoztatni de mindenki azt hiszi,hogy ha változna a dolog az éhen halás meg ilyenek....
-
Dzsano
tag
Ha az a cél, hogy teljesen kinyírják a konzumer piacot, akkor nagyon jól csinálják. Engem mondjuk pont nem érdekel, az utolsó pillanatban újítottam gépet 2 évvel ezelőtt, és ha minden kötél szakad, akkor előveszem az előző gépemet, ami be van rakva egy dobozba, pont abban az állapotában ahogy kikapcsoltam, és azt fogom használni. Az sem érdekel ha 1080p-ben kell játszanom, nem leszek hajlandó kifizetni 1-1,5, vagy addigra még több milliót egy új gépre, azt felejtsék el.
Hogyha arányaiban nézzük a dolgot, akkor vannak az AI adatközpontok, amit senki nem kért de csakazértis rá akarják erőszakolni az emberekre, amik padlóra küldik a hardver piacot, mindezt egy maroknyi idióta kedvéért, akik rongyosra keresik magukat.
És vannak a végfelhasználók, akiknek ugyanúgy szüksége lenne alkatrészekre, jó áron persze, nem ilyen mesterségesen generált 500%-os haszonkulccsal, de az ő igényeik senkit nem érdekelnek.Egy ideális világ nem engedné meg azt, hogy ilyen szintű piactorzítás jöjjön létre, mindezt úgy, hogy mellette ezek az adatközpontok a hardveres oldal egyik legnagyobb környezet károsítói (a másik az aksigyárak). De sajnos nem egy ideális világban élünk, csak egy globalista, pénzéhes, lehúzó világban, ahol neked kell könyörögnöd azért, hogy ne akarják rád kényszeríteni azt a technológiát, amit soha nem kértél és eddig is teljesen jól megvoltál nélküle.
Egy ideális világban a technológia azért létezne, hogy kiszolgáljon téged. De ebben a világban a technológia nem érted van, hanem neked kell hálát adnod érte, hogy használhatod azt amit eléd raknak. Akár kérted, akár nem.Formálódik erőteljesen az a bizonyos High Tech, Low Life szép új világ, ahol egy maroknyi techóriás fogja irányítani a maradék több milliárd életét. Mint a könyvekben és a filmekben, pontosan egy ilyen jövőre számítok. És nagyon csúnya elképzeléseim vannak a várható jövővel kapcsolatban.
Szerencsére én is, - IT boltos barátom által pár hónapja. - még időben feljavítottam (tulajdonképpen vetten egy új gépet) a 9 éves csodálatosan működő ASUS K5 kelyett egy AMD (különben megmondtam kb 30éve, amikor szt. boltosként dolgoztam, hogy le fogják nyomni az Intelt) és Linux fut rajta.
íTele jó játékkal, és a gimp ragyogó. Különben a réri előtti gépen írtam Linux alatt és Libbreoffice-al a diplomamunkánat és segítettem egy kollégámat is. Jeles kaptam.
-
dongettó
tag
"Ez a könyv és közösségi tartalmai azért születtek, hogy az AI fejlesztésének betiltását kérje az Irányítóinktól."
előtte írja h miket csináltak, csinálnak, ami igaz.
És akkor elolvasod a könyvet , és aztmondják, hátjó. Chatgpt, Palanti r shift+del. "AI" egy kormányzati szerv lesz, vállalatokból. Sokan ezt teljesen máshogy látják.
Azért is mondta a kigyóbörbundás bácsi, hogy csak képzeljük el a kicsi johnsont ahogy minden szava loggolva lesz születésétől kezdve halálig a köv generációnak. -
gracebay
újonc
Tudtad hogy kínai háttér hatalmi emberek szövetsege a white dragon ? Triàdok feletti vezetők. Ezeknek sincs neve, csak arcok mint amiket a Amerikában a Rokefellerek neveznek ki. Elon Musk stróman és tàrsai.
Elhiheted hogy ezek összebeszélnek a pénz miatt... Black Rock ba szoktak küldeni képviselőket kínàból. ezekről szól itt https://aipocalypse.ai/hu az első és a második könyv...
-
ripla
addikt
-
thomasa
senior tag
Szerintem aki PROFESSZIONÁLISAN tolja (értsd PÉNZT termel a konfigjával) annak mindig megéri. De aki csak otthoni szöszmötölésre (arra valami régi cucc is jó 10-15 éves konfig)Aki casual/oldschool gamingre annak is jó a régi vas.
De aki legújabb címekkel kacérkodik annak lehet jobb venni 6-8 évente 250k HUF-ért egy KONZOLT + előfizetést akár drágábbat amivel több játékhoz fér hozzá.Szerintem user oldalon nem az igények szabják meg az irányt, hanem a pénztárca.
-
Baltazár123
őstag
Nem is hasonlítottam egy az egyben. A series x pl amikor kijött 2020 novemberében a zen2 apu-val, aminek a nyers erejét kb 3700x + 6700xt-hez hasonlították akkoriban. Olyan módon, hogy a konzol ennél jóval erősebb PC konfignak felelt meg.
Csakhogy ehhez képest akkor már piacon voltak zen3 cpu-k meg az újabb gpu-k is, amik lelépték a konzolokat, nem is kicsit.
A következő konzol generáció esetében talán nem lesz ekkora a teljesítmény különbség az induláskor, főleg az xbox nyers spec, amit lehet most tudni róla, elég korrekt lesz. Remélhetőleg korrekt áron

-
Cs1csó
titán
a ps5-series x amikor kijött alig volt a PC középerő fölött és egyáltalán nem számított high endnek és nem is az elérhető hardvereket mondom, hanem pl a steam statisztikát, hogy mivel játszottak a népek akkoriban. Úgy kb félúton voltak az átlag játékos és a high end PC-k között.
A következő gen talán egy kicsit jobb lesz ebből a szempontból, ha nem csúsznak vele nagyon és legkésőbb jövő év végére kijön. Ez is csak amiatt van, hogy most nagyon megdrágult az AM5 konfig, ram, nvme ssd, gpu stb és kevesebben váltanak rá, tehát az átlag PC erő most nem nő olyan gyorsan, mint korábban, de a high end cpu+gpu kombó sem, mert a gpu egyértelműen lelassult, a cpu fejlesztések is mintha kicsit lassulnának és így a következő gen konzolok jobban eltávolodhatnak az átlag játékos pc-től.Sőt van már xbox mód is a windowsban, bazzite, steam os stb játékra specializált op rendszer megoldások, ez is csökkenti a konzol előnyét.
Illetve nem 250k lesz a következő gen, sajnos.
Egy konzolkonzolban lévő "nyers" hardver erejét nem érdemes egy PC-vel összehasonítani hiszen nagy előny hogy a kűnzol fix hardverére írják a játékot (és persze az azon lévő oprendszer is fix)
Nem kismillió hardverkonfigurációra, és 2-3 oprendszerre. -
GreasyDollar
kezdő
Amúgy meg a most elhalasztott gépcserék fogják kettő év múlva felhajtani az árakat. Szóval 4 év az a kettő. (Szerintem)
-
F34R
nagyúr
Szerintem a jelenlegi tech még nem megfelelő ehhez az AI-hoz, de nem akarják beismerni, helyette megcsinálják a hype-ot főleg egyébként amiatt, hogy tőzsdére készülnek az AI vállalatok és gigantikus baleksz.pató formálódik most. Mennyi amcsi fog 80 évesen dolgozni menni, mert elégeti a nyugdíjtartalékát a tőzsdén. Persze egy turbulenciában lesz nyertes is, aki mellét döngetve fizet be a világkörüli útra a luxushajón és szívja a szivart
Kb ez most a lényeg, a tőzsdén keresztül lehúzni a népet és majd lesz valami. Egy ígéretes elméleti technológia, némi gyakorlati előnnyel jelenleg, de láthatóan a mostani technológia kevés ehhez. Basszus, amikor már atomerőművet terveznek, hogy egy szerverfarmot működtessen? Hogyan képzelik ezt üzletileg nyereségessé tenni, mert kb így lehetetlen. Fejlődnie kéne a technológiának, de nem hagynak rá időt, mert teljesen megőrültek a biznic miatt.
Nemcsak a tozsden, elobb utobb elofizeteses modellek lesznek csak mert profitot kell realizalni. Es nehiggye senki azt hogy a Google, a Meta vagy akarmi mas veszteseges akar maradni.
-
Baltazár123
őstag
Szerintem aki PROFESSZIONÁLISAN tolja (értsd PÉNZT termel a konfigjával) annak mindig megéri. De aki csak otthoni szöszmötölésre (arra valami régi cucc is jó 10-15 éves konfig)Aki casual/oldschool gamingre annak is jó a régi vas.
De aki legújabb címekkel kacérkodik annak lehet jobb venni 6-8 évente 250k HUF-ért egy KONZOLT + előfizetést akár drágábbat amivel több játékhoz fér hozzá.a ps5-series x amikor kijött alig volt a PC középerő fölött és egyáltalán nem számított high endnek és nem is az elérhető hardvereket mondom, hanem pl a steam statisztikát, hogy mivel játszottak a népek akkoriban. Úgy kb félúton voltak az átlag játékos és a high end PC-k között.
A következő gen talán egy kicsit jobb lesz ebből a szempontból, ha nem csúsznak vele nagyon és legkésőbb jövő év végére kijön. Ez is csak amiatt van, hogy most nagyon megdrágult az AM5 konfig, ram, nvme ssd, gpu stb és kevesebben váltanak rá, tehát az átlag PC erő most nem nő olyan gyorsan, mint korábban, de a high end cpu+gpu kombó sem, mert a gpu egyértelműen lelassult, a cpu fejlesztések is mintha kicsit lassulnának és így a következő gen konzolok jobban eltávolodhatnak az átlag játékos pc-től.Sőt van már xbox mód is a windowsban, bazzite, steam os stb játékra specializált op rendszer megoldások, ez is csökkenti a konzol előnyét.
Illetve nem 250k lesz a következő gen, sajnos.
-
Pityu.
nagyúr
De aki legújabb címekkel kacérkodik annak lehet jobb venni 6-8 évente 250k HUF-ért egy KONZOLT + előfizetést akár drágábbat amivel több játékhoz fér hozzá.Hát én pl azért próbáltam mindig erős gépet építeni mert bele bele kóstoltam ebbe abba,de egy régi géppel b...szhatom.A konzolokat meg nem sikerült megszeretnem.
-
Cs1csó
titán
De aki legújabb címekkel kacérkodik annak lehet jobb venni 6-8 évente 250k HUF-ért egy KONZOLT + előfizetést akár drágábbat amivel több játékhoz fér hozzá. -
Baltazár123
őstag
Ezt az elejétől kb tudta aki nem volt teljesen hulye... A hw drága és csak drágább lesz ahogy a végtelen kereslet találkozik a véges gyártással. Az elektromos áram se lesz olcsóbb. Mindkettőből baromi sok kell ezeknek a dc-eknek. Ezt meg valamikor ki fogja fizetni a user valahogy.
Ezt játssza folyamatosan minden nagy. Eléget milliárd dollárokat, majd amikor megvan a user bázis, lehet emelni az árakat amíg bírja a felhasználó.
Itt se várható más, sokan már el is kezdték, aki nem az majd ez után jön... Es a kérdés csak az lesz, hogy valós árakon lesz e elég user a piacon aki hajlandó kifizetni a bulit...
Szerintem a jelenlegi tech még nem megfelelő ehhez az AI-hoz, de nem akarják beismerni, helyette megcsinálják a hype-ot főleg egyébként amiatt, hogy tőzsdére készülnek az AI vállalatok és gigantikus baleksz.pató formálódik most. Mennyi amcsi fog 80 évesen dolgozni menni, mert elégeti a nyugdíjtartalékát a tőzsdén. Persze egy turbulenciában lesz nyertes is, aki mellét döngetve fizet be a világkörüli útra a luxushajón és szívja a szivart
Kb ez most a lényeg, a tőzsdén keresztül lehúzni a népet és majd lesz valami. Egy ígéretes elméleti technológia, némi gyakorlati előnnyel jelenleg, de láthatóan a mostani technológia kevés ehhez. Basszus, amikor már atomerőművet terveznek, hogy egy szerverfarmot működtessen? Hogyan képzelik ezt üzletileg nyereségessé tenni, mert kb így lehetetlen. Fejlődnie kéne a technológiának, de nem hagynak rá időt, mert teljesen megőrültek a biznic miatt.
-
Pityu.
nagyúr
Úgy látom lassan lehet lemondani a számítógép dologról,lehet jobb is....
-
Cs1csó
titán
Ez már az MHM f@szbúk csoport, ami nincs is? Torónak van pofája metázni, mikor a hívei telenyomták a hírfolyamot a böffeneteivel, alig bírtam tíltani
Á mennyi zseniális Toró vs. (gonosz) Meta mém van!!
Imádom mindet a kedvencem a legfrissebb szöveg: ha nincs a gonosz Meta most Toró az MPeti! -
Duree
veterán
Drága a ram, drága az ssd, persze a winyók ára is az egekben, egyenlőre gép építés talonba rakva.
-
Dragon3000
nagyúr
Egy időben a kisebb laptop RAM-ok (SO-DIMM) olcsóbbak voltak, mint ugyanakkora asztali változataik. Annyi a különbség, hogy kisebb a kártya, de ugyanúgy kommunikál a CPU-val. Ehhez van egy adapter, hogy asztali gépbe, asztali foglaltaba bele tudd tenni. Azért is lehet értelme, mert laptopban jó ha van 1-2 foglalat, míg asztali lapokon akár négy is lehet (vagy több) és betehetsz több kisebb modult. Ami probléma, a max sebesség, mert azt korlátozza az átalakító, instabil lehet, visszább kell venni az órajelét.
5600MHz-es ramok 6000-ren hajtva és az időzítések is feszesebbre vannak véve, az átalakító a feszültséget korlátozza, 1,25V fölé nem érdemes menni a net szerint.
-
E.Kaufmann
veterán
Tudtad hogy kínai háttér hatalmi emberek szövetsege a white dragon ? Triàdok feletti vezetők. Ezeknek sincs neve, csak arcok mint amiket a Amerikában a Rokefellerek neveznek ki. Elon Musk stróman és tàrsai.
Elhiheted hogy ezek összebeszélnek a pénz miatt... Black Rock ba szoktak küldeni képviselőket kínàból. Ez már az MHM f@szbúk csoport, ami nincs is? Torónak van pofája metázni, mikor a hívei telenyomták a hírfolyamot a böffeneteivel, alig bírtam tíltani
-
Varázslóó
őstag
kik azok a barmok? a hatterhatalom, aki egy kezbol iranyitja az osszes nagyvallalatot, aki az AI-ra tesz, az osszes ramgyartot, mindenkit, CSAKAZERT, hogy sokat kereshessenek... a memoriachipeken?
itt ne is alljunk meg! valoszinuleg a kinai ramgyartok bevasaroltak magukat a hatterhatalomba es ok manipulaljak az egeszet, hogy a vegen a kis utcasarki gyaruk legyen a vilag vezeto ramgyartoja! eleg komplex mestertev ahoz kepest h mi az elvart eredmeny, kevesen latjak at

Elhiheted hogy ezek összebeszélnek a pénz miatt... Black Rock ba szoktak küldeni képviselőket kínàból. -
Sketch001
aktív tag
Ezt az elejétől kb tudta aki nem volt teljesen hulye... A hw drága és csak drágább lesz ahogy a végtelen kereslet találkozik a véges gyártással. Az elektromos áram se lesz olcsóbb. Mindkettőből baromi sok kell ezeknek a dc-eknek. Ezt meg valamikor ki fogja fizetni a user valahogy.
Ezt játssza folyamatosan minden nagy. Eléget milliárd dollárokat, majd amikor megvan a user bázis, lehet emelni az árakat amíg bírja a felhasználó.
Itt se várható más, sokan már el is kezdték, aki nem az majd ez után jön... Es a kérdés csak az lesz, hogy valós árakon lesz e elég user a piacon aki hajlandó kifizetni a bulit...
-
E.Kaufmann
veterán
Ezt már eljátszották a SSD-knél (is), nem vált be, mert a kartellezés csírájában folytja meg a legkisebb versenyhelyzetet is, ami a vásárlónak kedvezhetne.
Itt csak a kartellen kívülről érkező tudna "rendet csinálni", de ezen cégeket inkább beszippantja majd a kartell extraprofitja, vagy a kezükben tartott politikai döntéshozatallal fenyíttetik be, hogy az szankcionálja és távol tartsa a "belpiacuktól" az olcsóbb versenytársakat - plata o plomo.
Sz'al, amíg rendszerváltás nem történik az egyre inkább maffiává (vissza)züllő vadkapitalizmusban, addig csak a fékeveszett kapzsiság fog (el)uralkodni és ez a végfelhasználóknak/álompolgároknak lesz egyre elkeserítőbb, majd élhetetlen, minden/bármelyik szegmensben.Én bízom benne, mert igény van, tömeg van, majd lesz valami. Ahogy ha csak a telefonos cégeken múlik, még most is percalapú lenne az internet elérése a legtöbb emberenek.
-
Kotomicuki
senior tag
A DDR5 már elveszett ár szempontjából. Majd mikor a kutyának sem kell a sebessége és kapacitása miatt, akkor lesz olcsó. Kellene valami új technika, ami nem csak a sebességet, hanem a chippenkénti kapacitást is megnyomja, és ha az felfut, az tudja kicsit normalizálni a GByte-ra vetített árat. Az a baj, hogy szerintem a RAM-nál még a 3D se megoldás, mint a NAND-nál, mert ott nem lehet majd trükközni, hogy épp melyik réteg aktív, folyamatosan frissítgetni kell az összes cellát. Esetleg, ha ez a frissítési idő drasztikusan csökkenthető.
Ezt már eljátszották a SSD-knél (is), nem vált be, mert a kartellezés csírájában folytja meg a legkisebb versenyhelyzetet is, ami a vásárlónak kedvezhetne.
Itt csak a kartellen kívülről érkező tudna "rendet csinálni", de ezen cégeket inkább beszippantja majd a kartell extraprofitja, vagy a kezükben tartott politikai döntéshozatallal fenyíttetik be, hogy az szankcionálja és távol tartsa a "belpiacuktól" az olcsóbb versenytársakat - plata o plomo.
Sz'al, amíg rendszerváltás nem történik az egyre inkább maffiává (vissza)züllő vadkapitalizmusban, addig csak a fékeveszett kapzsiság fog (el)uralkodni és ez a végfelhasználóknak/álompolgároknak lesz egyre elkeserítőbb, majd élhetetlen, minden/bármelyik szegmensben. -
E.Kaufmann
veterán
Egy időben a kisebb laptop RAM-ok (SO-DIMM) olcsóbbak voltak, mint ugyanakkora asztali változataik. Annyi a különbség, hogy kisebb a kártya, de ugyanúgy kommunikál a CPU-val. Ehhez van egy adapter, hogy asztali gépbe, asztali foglaltaba bele tudd tenni. Azért is lehet értelme, mert laptopban jó ha van 1-2 foglalat, míg asztali lapokon akár négy is lehet (vagy több) és betehetsz több kisebb modult. Ami probléma, a max sebesség, mert azt korlátozza az átalakító, instabil lehet, visszább kell venni az órajelét.
-
Dißnäëß
nagyúr
Én mobil ram és átalakítóval oldottam meg, így a 2x16GB az átalakítóval megvolt 73e-ből még februárban.
Mi ez a mobil ram és átalakító ?
-
E.Kaufmann
veterán
A DDR5 már elveszett ár szempontjából. Majd mikor a kutyának sem kell a sebessége és kapacitása miatt, akkor lesz olcsó. Kellene valami új technika, ami nem csak a sebességet, hanem a chippenkénti kapacitást is megnyomja, és ha az felfut, az tudja kicsit normalizálni a GByte-ra vetített árat. Az a baj, hogy szerintem a RAM-nál még a 3D se megoldás, mint a NAND-nál, mert ott nem lehet majd trükközni, hogy épp melyik réteg aktív, folyamatosan frissítgetni kell az összes cellát. Esetleg, ha ez a frissítési idő drasztikusan csökkenthető.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha valaki nagyon akar, allegro-n most is tud jó áron venni 12 gigás ddr5 modult.
Főleg ha 8000ft-os kuponja is van
(kijön hetvenegykétezer forintra így a 24 GB)Én mobil ram és átalakítóval oldottam meg, így a 2x16GB az átalakítóval megvolt 73e-ből még februárban.
-
tlac
nagyúr
Én nem röhögök ezen, csak hiányosnak látom a képletet) csak idén végtelen pénz ment az ai farmokba. Lehet azon vitatkozni luvi vagy sem. Sokaknak az, mások megtanulják használni az ai-nak hazudott unintelligens csodákat, nyilván van jövőjük. A folyamat ahogy látom már öngerjesztő, és nem lesz olyan lecsengése, mint a bányának, egészen más mese.
Két év múlva folytassuk, a nagy ember jósolt jól, vagy a hülye gyerek számolt jobban ( :szerk:
luvi*lufi)viszont közben durván drágulnak az ai-ok is
eddig úgy néz ki, hogy diszkont áron árulták a szolgáltatásaikat, meg nekik is meg kell fizetni a hardverek emelkedő áraitszóval ez korlátozni fogja a használatukat, a cégek is jobban figyelnek már rá, hogy ne legyen ész nélkül használva
-
Baltazár123
őstag
Én nem röhögök ezen, csak hiányosnak látom a képletet) csak idén végtelen pénz ment az ai farmokba. Lehet azon vitatkozni luvi vagy sem. Sokaknak az, mások megtanulják használni az ai-nak hazudott unintelligens csodákat, nyilván van jövőjük. A folyamat ahogy látom már öngerjesztő, és nem lesz olyan lecsengése, mint a bányának, egészen más mese.
Két év múlva folytassuk, a nagy ember jósolt jól, vagy a hülye gyerek számolt jobban ( :szerk:
luvi*lufi)ez messzire vezet, hogy lufi lesz-e , kidurran stb, ez jó kérdés, jelenleg nem nagyon látszik a megtérülés.
Nem akarom ezt nyújtani, mint a rétestésztát, de sok érett korban levő amerikai multi egyszerűen nem tud mit kezdeni a profittal, annyira sok van nekik és az adózási kérdések is bejönnek sokszor még a képletbe. Osztalékban ki tudják fizetni, de a cég jövője szempontjából szinte bármi másra költik, az jobb. Nyilván ésszel értve ezt.
A részvényesek, tulajok persze el kell fogadják, mert nekik kell lemondani jelen pénzről egy jövőbeli csudálatos profit érdekében. Legalábbis ez a mondóka és van türelem, de nem végtelen. Persze egy kellően nagy vállalat már szinte úgy működik, mint egy ország, hogy propagandával elég jól irányba lehet állítani a szavazó részvényeseket, legalábbis minél elaprózottabb a részvényesi struktúra, annál egyszerűbb átmosni az agyukat és akkor már nehéz leváltalni a vezetést. Azért persze itt nem "csak" egy ország vezetéséről van szó, hanem kőkemény pénzről és megtérülésről, úgyhogy itt azért nem elég, hogy érezd jól magad, mert azt mondta az elnök

Ez nagyjából így néz ki, fölös pénzek mennek az AI-ba, ráadásul nem azonnal, a legtöbb szerződés nagy részben jövőbeli opciót tartalmaz, illetve több AI cég is tőzsdére akar menni és a birkákat megnyírni, addig biztosan marad a csudálatos jövőkép és nem foglalkoznak a prosztó megtérüléssel, de ez nagyon sokáig nem mehet, mert a részvényesek konkrét osztalékokról mondanak le jelenleg és őket meg kell valamivel nyugtatni és nem tudni meddig tart a türelmük, de nem végtelen.
-
Dißnäëß
nagyúr
luvi*lufi)Pénzügyi (likviditási) lufi, nem technológiai. Durranni is fog, és velünk is marad. Ahogy a Bitcoin, meg minden más előtte nagyjából.
-
Chaser
legenda
Nem látjátok a fától az erdőt. Ahol haszon van, ráadásul nagy haszon, akkor ott megjelennek a többiek is, a kínaiakkal az élen. Tudom, lehetetlen, meg bonyolult és akkor ide lehet felsorolni a szokásos kifogásokat. Aztán majd olvasd ezt vissza, mint azok, akik a japán, utána a koreai majd a kínai autókon röhögtek és fölényeskedtek.
A corsair már használ cxmt ramokat és a specek alapján ha nem is a világ legjobb ramja, de bőven használható. Szépen tőkésítik felfele a kínaiakat, aztán majd lesz meglepi egyszer, meg ájvékolás, hogy mi olyan szépen elbáboztunk a kis kartell klubban, mi a f.sz van, hogy versenyezni kell a kínaiakkal? és nem értik, ahogy a sok böszme autógyár se érti, hogy odavitték a tudást és a gyártást és feltőkésítették meg a tudást átadták (bár nem mindig önszántukból
) aztán lehet szenvedni a konkurrenssel most meg. Amelyik ráadásul agresszíven nyomul és már nem látszik minőségben sem az a quantum ugrás a nyugati és ázsiai cégek között, mint korábban.Kína 1,5 millió reál mérnököt, matematikust, fizikust stb képez évente, többet, mint a fejlett országok összesen és nagyon szigorúan felzárkózott a felsőoktatásuk színvonala is, lenézni őket, nagy hülyeség. Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem komálom az ottani államberendezkedést, de ahol ennyi jól és egyre jobban képzett reál területen végzett ember van, ott nem az a kérdés, hogy át fogják-e venni a vezetést vagy legalább nagyon komoly konkurrensé válnak a műszaki területeken, hanem, hogy mikor.
Érted, ott Kínában korlátozzák például a mobilhasználatot a gyerekeknek, de közben digitális oktatás van, iskolai tabletek. Nálunk meg azon megy a kattogás, hogy a gyerekemnek elmaradt a délutáni órája, lejött, hogy megvárjon és a bejáratnál miért mobilozott. Mert szólt, hogy menjünk hamarabb, te észkombájn tanár, azért. Ja meg megy az ugatás, hogy a tanár feltett egy kérdést töriből és a gyerekem kikereste neten a kapcsolódó anyagot és kérdezni mert, meg mit képzel és hogy van nála a mobil??? Az, hogy tud keresni és értelmes kérdést feltesz, istenem és akkor majd mi akarunk ilyenekkel versenyezni, mint akár Kína, ahol iskolában már természetes a modern technológia használata és megfér a hagyományos oktatás mellett.
Meg, hogy leadhatja-e a gyerek online a házi elemzést, mert ha éppen olyan tanár van, aki 2 ujjal pötyög, akkor ő csak nyomtatva fogadja el, de van olyan is, aki csak kézírással ! mondjuk ő idén nyugdíjba megy hála istennek.
luvi*lufi) -
Baltazár123
őstag
Jah, csak olyan szintű gpu nem.mindenbe kell. Ram/nand meg kb már mindenbe.
És lett egy új felvevőpiac, ami most is csak azért vett kevesebbet mert nincs annyi.
Lehet itt jósolgatni, ismerve az üzletpolitikát, az ai farmok növekedését, matematikai alapon itt nem túl esélyes, hogy visszajönnek a régi árak.
Voltak hullámzások a ram árában, de ekkora és ennyi ideig nem, az új szereplő az egyenlet kulcsa, ami nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben kisebb étvágyú lesz.
De majd két év múlva meglátjuk a matekom nem nyert-e vagy a jósolgatás)Nem látjátok a fától az erdőt. Ahol haszon van, ráadásul nagy haszon, akkor ott megjelennek a többiek is, a kínaiakkal az élen. Tudom, lehetetlen, meg bonyolult és akkor ide lehet felsorolni a szokásos kifogásokat. Aztán majd olvasd ezt vissza, mint azok, akik a japán, utána a koreai majd a kínai autókon röhögtek és fölényeskedtek.
A corsair már használ cxmt ramokat és a specek alapján ha nem is a világ legjobb ramja, de bőven használható. Szépen tőkésítik felfele a kínaiakat, aztán majd lesz meglepi egyszer, meg ájvékolás, hogy mi olyan szépen elbáboztunk a kis kartell klubban, mi a f.sz van, hogy versenyezni kell a kínaiakkal? és nem értik, ahogy a sok böszme autógyár se érti, hogy odavitték a tudást és a gyártást és feltőkésítették meg a tudást átadták (bár nem mindig önszántukból
) aztán lehet szenvedni a konkurrenssel most meg. Amelyik ráadásul agresszíven nyomul és már nem látszik minőségben sem az a quantum ugrás a nyugati és ázsiai cégek között, mint korábban.Kína 1,5 millió reál mérnököt, matematikust, fizikust stb képez évente, többet, mint a fejlett országok összesen és nagyon szigorúan felzárkózott a felsőoktatásuk színvonala is, lenézni őket, nagy hülyeség. Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem komálom az ottani államberendezkedést, de ahol ennyi jól és egyre jobban képzett reál területen végzett ember van, ott nem az a kérdés, hogy át fogják-e venni a vezetést vagy legalább nagyon komoly konkurrensé válnak a műszaki területeken, hanem, hogy mikor.
Érted, ott Kínában korlátozzák például a mobilhasználatot a gyerekeknek, de közben digitális oktatás van, iskolai tabletek. Nálunk meg azon megy a kattogás, hogy a gyerekemnek elmaradt a délutáni órája, lejött, hogy megvárjon és a bejáratnál miért mobilozott. Mert szólt, hogy menjünk hamarabb, te észkombájn tanár, azért. Ja meg megy az ugatás, hogy a tanár feltett egy kérdést töriből és a gyerekem kikereste neten a kapcsolódó anyagot és kérdezni mert, meg mit képzel és hogy van nála a mobil??? Az, hogy tud keresni és értelmes kérdést feltesz, istenem és akkor majd mi akarunk ilyenekkel versenyezni, mint akár Kína, ahol iskolában már természetes a modern technológia használata és megfér a hagyományos oktatás mellett.
Meg, hogy leadhatja-e a gyerek online a házi elemzést, mert ha éppen olyan tanár van, aki 2 ujjal pötyög, akkor ő csak nyomtatva fogadja el, de van olyan is, aki csak kézírással ! mondjuk ő idén nyugdíjba megy hála istennek.
-
dongettó
tag
Serintem csak próbálják lökni az embereket a fele, hogy vegyék amíg szemétmocskos drága, és van, tehát most.
Abból kiindulva, hogy az összes sd kártyám ami lexar volt pár év alatt magától megdöglött.
Datacenteresek már 5-10 évre előre bevásároltak. ( még ha meg sem kapták akkor is ) Most lesz majd a lassú visszatérés az átlag userekhez, mert picipénzből fent kell majd tartani a gyárat. Ha ez a bubble kitartana 80 éven keresztül, már minden nóném jóska gyárépítésbe kezdett volna. Sztem 8-10 évig tartják ezt az 5-6X os árat utána meg már csak ideje lesz egy világégésnek.
https://www.youtube.com/watch?v=eXXwN_TDdLU
https://www.youtube.com/watch?v=DMvrPUxYP34
ez 2 lényeges videó az AI megértéséhez. -
Chaser
legenda
Azért ha csak a korábbi bányászlázat nézem, a vga árak sokat szelidültek utána. Pl 1050ti volt újonnan 110e felett akkoriban, most meg nagyjából annyiért adnak egy 5060-t (115-120e) úgy hogy az 5 éves inflaciót is figyelembe kéne venni, ami nem kevés önmagában. Ja és most is feszültség van, rampara.
A ddr5 meg az ssd/nvme ára szállt el csúnyán. Valami történni fog, vagy az AI roskad össze egy időre biztosan vagy megjelennek új gyártók, új technológia. Pontosan most még nem tudni, de a piac reagálni fog, hiába kartelleznék le szép nagy egyetértésben a gyártók
Az valóban elképzelhető, hogy a régi árakat már nem látjuk viszont, de inflával felszorozva kb hasonló árakat simán. Jós mondjuk én se vagyok, de korábban mindig rendeződtek az árak, ha valami para alakult ki. A piac utat tör magának, meg a kartellező vállalatok ellenében is.Illetve a barmok kinevelik a saját konkurrensüket, ugye a kínai ramgyártót most szépen feltőkésítik, utána meg majd megy a vonyítás, hogy 4 vagy még több szereplősse válik a piac és hogy a kínai szereti dömping árakkal kicsinálni a konkurrenciát, ha már elég erősnek hiszi magát, ahogy mindig történt eddig sok piaci területen...
Jah, csak olyan szintű gpu nem.mindenbe kell. Ram/nand meg kb már mindenbe.
És lett egy új felvevőpiac, ami most is csak azért vett kevesebbet mert nincs annyi.
Lehet itt jósolgatni, ismerve az üzletpolitikát, az ai farmok növekedését, matematikai alapon itt nem túl esélyes, hogy visszajönnek a régi árak.
Voltak hullámzások a ram árában, de ekkora és ennyi ideig nem, az új szereplő az egyenlet kulcsa, ami nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben kisebb étvágyú lesz.
De majd két év múlva meglátjuk a matekom nem nyert-e vagy a jósolgatás) -
Tin
veterán
Én is inkább erre szavaznék. A RAM gyártók elemi érdeke, hogy magasan tartsák az árakat, akár annak árán is, hogy a háttérben jobb nagytételes alkukat kötve eladják a kapacitás nagy részét már gyártás előtt, és nem bővítenek (vagyis de, csak látszatra).
Lehet azzal jönni, hogy majd a kínaiak lezabálják a piacot, de egyrészt nincsenek ott, másrészt nekik a gyárak felhúzása akkora invesztment, hogy mire nyereségbe fordulna a tömeges termelésük, addigra a "három nagy" már gennyesre kereste magát egy évtizedre előre.
A DDR6 szabványban aztán megint ez lesz. Ja és amúgy a konzumer PC piacot most szépen kinyírják ezekkel a RAM árakkal, és onnantól a háttérben olyan alkukat kötve tartják olyan magasan a RAM árakat, amit nem szégyellnek.
Jelenleg egyedül a vásárlóknak az érdeke az olcsó RAM, de gyártói oldalról (RAM, CPU, SSD, bármi) egyértelműen a magas ár a jó, az AI meg úgyis felszív mindent még egy ideig.
-
thomasa
senior tag
-
Nwis86
aktív tag
-
Dißnäëß
nagyúr
AM4-en ülve, 2 év múlva már az AM6-ot fogom pislogni Bró, és lehet full skip-et tolok AM5-re úgy ahogy van.
Hol élnek ezek ?
Értem, hogy ócó lesz, csak akkorra "obsolete very soon" lesz a gond, nem az, hogy drága, hacsak azt nem mondja az AMD, hogy a leendő AM6-ra tervezett palettát is még AM5-re lehozza, amit kétlek, ott lesz a PCIe 6 is..
-
arty
veterán
Azért ha csak a korábbi bányászlázat nézem, a vga árak sokat szelidültek utána. Pl 1050ti volt újonnan 110e felett akkoriban, most meg nagyjából annyiért adnak egy 5060-t (115-120e) úgy hogy az 5 éves inflaciót is figyelembe kéne venni, ami nem kevés önmagában. Ja és most is feszültség van, rampara.
A ddr5 meg az ssd/nvme ára szállt el csúnyán. Valami történni fog, vagy az AI roskad össze egy időre biztosan vagy megjelennek új gyártók, új technológia. Pontosan most még nem tudni, de a piac reagálni fog, hiába kartelleznék le szép nagy egyetértésben a gyártók
Az valóban elképzelhető, hogy a régi árakat már nem látjuk viszont, de inflával felszorozva kb hasonló árakat simán. Jós mondjuk én se vagyok, de korábban mindig rendeződtek az árak, ha valami para alakult ki. A piac utat tör magának, meg a kartellező vállalatok ellenében is.Illetve a barmok kinevelik a saját konkurrensüket, ugye a kínai ramgyártót most szépen feltőkésítik, utána meg majd megy a vonyítás, hogy 4 vagy még több szereplősse válik a piac és hogy a kínai szereti dömping árakkal kicsinálni a konkurrenciát, ha már elég erősnek hiszi magát, ahogy mindig történt eddig sok piaci területen...
kik azok a barmok? a hatterhatalom, aki egy kezbol iranyitja az osszes nagyvallalatot, aki az AI-ra tesz, az osszes ramgyartot, mindenkit, CSAKAZERT, hogy sokat kereshessenek... a memoriachipeken?
itt ne is alljunk meg! valoszinuleg a kinai ramgyartok bevasaroltak magukat a hatterhatalomba es ok manipulaljak az egeszet, hogy a vegen a kis utcasarki gyaruk legyen a vilag vezeto ramgyartoja! eleg komplex mestertev ahoz kepest h mi az elvart eredmeny, kevesen latjak at

-
HUN_Sector
őstag
Ha valaki nagyon akar, allegro-n most is tud jó áron venni 12 gigás ddr5 modult.
Főleg ha 8000ft-os kuponja is van
(kijön hetvenegykétezer forintra így a 24 GB) -
ilor14
aktív tag
Pedig az említett bányász láz után is visszaálltak az árak, ha azt nézzük, hogy a 3080 600e felett volt ez időben, majd amikor bedőlt az egész, akkor boltban is lehetett kapni 300e alatt... De a korábbi bányász láz idején is ez volt, emlékszem előtte vettem az rx480-am, aminek felment 2-3x-ra az ára, amikor ott is lejtmenet volt, akkor visszament az ár is, mert senki nem vette meg háromszoros áron.
Megnéztem én is gyors arukereso-n egy price history-t és ez így volt, amikor a 3080 megjelent, akkor (az Asus TUF konkrétan) 800 ezer forint felé is ment, amikor megjelent a 4080, akkorra esett 400 ezer környékére, majd alá is (800 dollár az MSRP-je).
-
Dragon3000
nagyúr
Szerintem a konzumer ram piac elérte azt a szintet ahol a vásárló erő már minimális volt csak, ezért volt pár hónapja egy kis korrekció lefelé. Ez lesz majd az alap szint.... Olyat még nem láttunk hogy valaminek felment az ára aztán majd le .. kitolták amíg lehetett majd beállt a kereslet kínálat szintje. Ez lesz az alap ár... Itt már csak az inflációt miatti béremelésekkel fogjuk csak kevesebbnek érezni.
Pedig az említett bányász láz után is visszaálltak az árak, ha azt nézzük, hogy a 3080 600e felett volt ez időben, majd amikor bedőlt az egész, akkor boltban is lehetett kapni 300e alatt... De a korábbi bányász láz idején is ez volt, emlékszem előtte vettem az rx480-am, aminek felment 2-3x-ra az ára, amikor ott is lejtmenet volt, akkor visszament az ár is, mert senki nem vette meg háromszoros áron.
-
proci985
MODERÁTOR
-
Sol4r
tag
Szerintem a konzumer ram piac elérte azt a szintet ahol a vásárló erő már minimális volt csak, ezért volt pár hónapja egy kis korrekció lefelé. Ez lesz majd az alap szint.... Olyat még nem láttunk hogy valaminek felment az ára aztán majd le .. kitolták amíg lehetett majd beállt a kereslet kínálat szintje. Ez lesz az alap ár... Itt már csak az inflációt miatti béremelésekkel fogjuk csak kevesebbnek érezni.
-
Baltazár123
őstag
-
realme
tag
Szerintem amit egyszer eladnak nekünk nagyon drágán azt nem fogják 2 év múlva olcsón adni, ez mindennel is így van.
-
dongettó
tag
Addigra már a játékok csak annyit adnak meg minimum konfigurációként, hogy
RAM : YES -
Chaser
legenda
Ahogy a cikkben is szerepel közben a ddr4 gyártása is csökken, gondolom ott is a ddr5 gyártásra állnak közben át, illetve egy idő után úgy sem az lesz a kérdés, hogy kell e még ram az ai miatt, hanem az, hogy hol fogja még bírni az elektromos hálózat a további bővülést...
Megoldják. Ha épül gyár az nem a konzumer szegmensnek. Eddig kb évnyi megtervezett nyereséget vittek, ha nem többet. Telibesz@rják az egészet, pár év alatt 10-20 évnyi nyereségük lehet.
-
Dragon3000
nagyúr
Ahogy a cikkben is szerepel közben a ddr4 gyártása is csökken, gondolom ott is a ddr5 gyártásra állnak közben át, illetve egy idő után úgy sem az lesz a kérdés, hogy kell e még ram az ai miatt, hanem az, hogy hol fogja még bírni az elektromos hálózat a további bővülést...
-
Nergalos
aktív tag
Simán kibírom, nem érzem a vásárlási kényszert.
-
Chaser
legenda
Azért olyan szempontból nem nehéz a 2 évet megjósolni, hogy addig nem lesz változás, mert ha már elkezdték a gyárépítést/bővítést, akkor kb ennyi idő kell, hogy a gyárban eljussanak a gyártás elindításáig.
Hogy még több ramot vehessenek az ai farmok ( :
Az valahogy kimarad a jósolgatásból, hogy két alatt valószínűleg az ai farmok memóriaéhsége még jobban megnő) -
Dragon3000
nagyúr
Azért olyan szempontból nem nehéz a 2 évet megjósolni, hogy addig nem lesz változás, mert ha már elkezdték a gyárépítést/bővítést, akkor kb ennyi idő kell, hogy a gyárban eljussanak a gyártás elindításáig.
-
thomasa
senior tag
Visszatérni sosem fog, maximum megáll egy időre a növekedés.
-
Cs1csó
titán
Figyuka, fél évre sem látsz előre nem hogy 2 évet jósolgass nem vagy te Nostradamus.
-
Fecogame
veterán
az árak visszatérjenek a normális szintre.
Vagyis a max 1000 Ft / GB szintre? -
Tin
veterán
Nem térnek azok sehová.
-
GoldMine
lelkes újonc
Két év múlva már normálisak lesznek az árak, mert ez a szint lesz a normális, mint a videókártyáknál
-
Pipó
őstag
-
lezso6
HÁZIGAZDA
Olyan sokáig fog tartani, hogy már nem fogunk emlékezni hogy mikor kezdődött. Mert nem lesz memóriánk.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- ASUS ROG STRIX X670E-F GAMING WIFI + 0 perces 32GB 6000MHz CL30 DDR5! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre)!
- GIGABYTE Z790 EAGLE +32GB 6400-7600MHz hűtőbordás DDR5 memóriakit eladó! GAR/SZÁMLA! Bolti ára 215e!
- Kingston DDR4-2400 asztali PC memória 8GB
- DDR4 memóriák eladóak 8gb / 7000 /--/ 16gb / 14000
- ASROCK B760 Pro RS/D4 - Garancia
- Lenovo ThinkStation P330 Gen 2 Tower Xeon, ECC workstation /számla- garancia
- HP EliteBook 640 G11 14" Laptop! Intel Core Ultra 5 135U / 32GB DDR5 / 512GB NVMe SSD
- szinteÚJ Lenovo LOQ 17 Intel Core i7-13650HX, 16GB, 1TB, RTX 5060, FHD165Hz Gar.: 2028.11.05.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T570 I i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I W11 I 6 hó gari
íTele jó játékkal, és a gimp ragyogó. Különben a réri előtti gépen írtam Linux alatt és Libbreoffice-al a diplomamunkánat és segítettem egy kollégámat is. Jeles kaptam.
Elhiheted hogy ezek összebeszélnek a pénz miatt... Black Rock ba szoktak küldeni képviselőket kínàból.