Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hydra SR
addikt
Bár már sokszor leírtuk a topicban de a következőkre kell figyelni:
Pentax: fogadja a régi Pentax obikat átalakítózás nélkül. Van fénymérés, van élességvisszajelzés. M42-esek átalakítóval működnek rajta, élességvisszajelzés és fénymérés is megmarad. Van végtelen fókusz.
Nikon: fogadja a régi Nikon obikat átalakító nélkül, valamint átalakítóval az M42-eseket és hasonlókat, DE!: csak élességvisszajelzés van, fénymérés nincs ÉS: az átalakító kijjebb tolja az obit annyival, mint ha közgyűrű lenne rajta, emiatt a végtelen fókusz elvész, sőt...
Canon: nem fogad semmilyen régi Canon obit csak átalakítóval, ahogy a M42-eseket is. Fénymérés van, élességvisszajelzés nincs. Nincs végtelen fókusz-probléma sem.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
attilav
tag
Közben belefutottam a nikonnál egy(remélem csak elvi) problémába, az F60 kitobiján van egy rekeszállító gyűrű, és van autó manuál kapcsoló. Ha autómatán van akkor a váz szabályozza a blendét. Ha manuálison akkor pedig én a rekeszgyűrűvel, mivel elvileg beugróblendés, az általam beállított rekeszt expozíciókor be kellene ugrasztania. De ehelyett hibát ír ki, és nem exponál, ha visszateszem autó módba, ami egyet jelent a 22 rekesszel (narancssárga színnel van jelölve), akkor a váz szépen beugrasztja a vázon beállított a blendét és exponálni is hajlandó.
Mi van azokkal a lencsékkel amik ugyan beugrasztósak, de nincs rajtuk autómata állás?
Márpedig gondolom a régi lencsék ilyenek.
[Szerkesztve] -
-
attilav
tag
Minek van az AF nikkor 35-80-on a rekeszgyűrű, ha a hozzáadott vázzal használhatatlan ?
Talán azért tették rá hogy a régi, szinte elektronika nélküli vázakkal is működjön? A nikon marketing stratégiáit nézve ez nem tűnik túl hihetőnek, ha valóban ezért tették rá, akkor a fénymérésnek is illene mennie a chiptelen obikkal. -
MODERÁTOR
válasz Hydra SR #404 üzenetére
Csak a nikon részéhez tudok hozzászólni.
Van fénymérés a manuális obikkal, csak nem mindegyik vázon. Filmes és digitális vázon az erős középkategóriában és felfelé már van fénymérés, csak a konzumer vázaknál nincs.
Az F bajonettes (~elmúlt 48 évben gyártott) Nikkor obikhoz nem kell átalakító. Átalakító csak az M42-es és más obikhoz kell. Az annak megfelelő F bajonettes obik mellett viszont nem rugnak labdába, kivéve néhány elvetemült kivételt
Én próbáltam, egyszerűen nem érdemes M42 obit használni nikon vázon. Van, amivel jó a képminőség, de ugyanazt megkapod a megfelelő F bajonettes obival, vagy még többet. -
MODERÁTOR
Itt kis félreértés van. Rekeszgyűrű szempontjából a nikonnál kétféle obi van, meglepően az egyik, amin van rekeszállító gyűrű, a másik (ezt hívják G típusú obinak), amin nincs.
G típusú obit az újabb vázakkal minden üzemmódban tudsz használni, mert itt, az újabb vázakon a rekesz állítása is a vázon történik. Még a régi obikkal is.
Vannak vázak, jellemzően a legrégebbiek, amiknél a rekeszt csak a rekeszgyűrűvel lehet állítani. Ezeken a vázakon csak azok az obik használhatók amiken van rekeszgyűrű. Ez is egyértelmű.
A kavarodást az a helyzet okozza, mikor olyan vázról van szó, mint pl pont az F60, ahol lehet a vázon is állítani a rekeszgyűrűt, meg az obin is. Itt általában az a megoldás van, hogy aperture priority ''A'' üzemmódban az obin állítasz rekeszt, shutter priority azaz ''S'' üzemmódban pedig a váz állítja a rekeszt. Ilyen esetben a váz csak akkor tudja állítani a rekeszt, ha az a legszűkebb értékre van téve a vázon, pl a te esetedben F22-re. ''M'' módban a vázon állítod az időt, az obin a rekeszt.
Vagyis minden olyan esetben, amikor a gép kell hogy állítsa a rekeszt, azaz nem neked kézzel, akkor a legszűkebb rekeszre kell állítani a rekeszgyűrűt. Így pl a dslr-eken, vagy azokon az újabb gépeken (pl F65, F75) ahol már nem lehetséges kézzel rekeszt állítani, csak a vázon tárcsával, vagy a program saját maga állítja, az obin a rekeszgyűrűt mindig a legszűkebb állásra kell állítani. Ez egyébként benne is van ezeknek a gépeknek a használati utasításában. A dolog értelme az, ha belegondolunk, hogy ugye a gép állítja a rekeszt saját magától, de ezt hogyan tudná megcsinálni mondjuk f:16-ra, ha fizikailag, mechanikusan az obi mondjuk f:5.6-ra van állítva. Ismerve a nikon F rendszerű obik mechanikáját láthatod, hogy a rekesz állítása úgy történik automatikusan, hogy legszűkebbre van állítva a gyűrű, a vázra való felhelyezéskor egy pöcök teljes nyílásra nyitja a rekeszt, majd a váz által beállított értékre ejti (állítja) vissza. A nikkor obiknál ugyanis a rekesz állítása a váz által mechanikusan történik. Még a hiperszuper ultramodern lencséknél is.
Remélem segítettem, ha nem világosan írtam le akkor szólj. -
attilav
tag
Bármilyen módban van a tárcsa, a gép nem exponál ha az obin állítok rekeszt, helyette fEE üzenetet küld. De ha leveszem az obit akkor exponál és a rekeszbeugrasztó kar is működik, ebből gondolom ha manuális(chiptelen) obit tennék rá akkor elméletileg be kell hogy ugrassza a rekeszt. A 35-80nál chip kavarhat be, talán az lehet a gond hogy az obi, nem küld vagy a váz nem tud fogadni visszajelzést a rekeszgyűrű állásáról, és ezért nem exponál gyűrűs rekeszállításkor. Azt csak remélni tudom hogy manuális obival működni fog és nem küld megint fEE-t. Mert akarok venni egyet.
-
MODERÁTOR
Módosítok. Az F60-nal nem lehet az obin rekeszt állítani.
Mindig a legszűkebb rekeszre kell állítani, és a vázon állíthatod be a rekeszt, a vezérlőtárcsa elforgatásával.
Itt egy leírás az F60-ról:
[link]
Illetve a kézikönyve:
[link]
Van egy ''aperture'' gomb a vázon, azt lenyomva lehet rekeszt állítani M módban, illetve A módban. S módban pedig automatikusan állítja a rekeszt a váz, a kiválaszott időnek megfelelően. Továbbá ez a váz nem mér fényt a manuális obikkal. Biztos ilyen váz kell neked? Én nem ilyet vennék. Nézd meg az F90x-et, vagy inkább egy manuális, FM2n-szerű vázat. Vagy ha olcsón akarsz venni, akkor F-801-et, ez autofókuszos. -
Stitch
őstag
Olympus OM-et, Pentax K-ra átalakító adaptert látott már valaki?
-
attilav
tag
Ez a váz csak kölcsön van, egy barátom odadta h próbálgassam, mert el akarja adni, erről legalább tudom hogy milyen állapotban van/volt, és működőképes. Amit használtan lehet kapni elektronikus vázakat, ott lehetnek rejtett hibák. Öcsém évfolyamtársa vett egy EOS-t, szudáni fényképeszkedésre, és fény érte a filmet ott ahol nem kellett volna, az összes tekercs kuka lett. Ha használt akkor inkább a manuálisra voksolok. Persze ha ki lehet fogni jó állapotú F90x-et akkor belevágnék talán. F70-et láttam szinte új állapotban. A legkritikusabb dolog a zár, amit azért egy manuálisnál könnyebb ellenőrizni, nomeg ott az élettartama jóval hosszabb.
-
Mercutio_
félisten
index fotós adok-veszekben kérdezd garfieldkát, ő meg tudja mondani ha létezik.
attilav: Nono, a szigetelések elszivacsosodása se gyenge dolgokat művel egy géppel...Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
MODERÁTOR
''A legkritikusabb dolog a zár, amit azért egy manuálisnál könnyebb ellenőrizni, nomeg ott az élettartama jóval hosszabb''
Mindkét állításra kérdezem: miért? Egyáltalán nincs összefüggés szerintem aközött hogy manuális-e a váz, és az ellenőrizhetőség, meg az expóbírás között. Szerintem az határozza meg, hogy profi vagy amatőr váz (az F90x pl profi váz), meg hogy hogy volt használva. -
perempe
addikt
Én a nyaralós képeimet egy ősrégi Tokina 28-75 (f/3.5-4.5 SZ-X MF) lencsével nyomtam (Pentax *ist DS vázon), és jók az eredmények. Elég az a 42mm nagylátónak...
Manual focus rulez...* Brahms: 4. szimfónia *
-
Hydra SR
addikt
Megvettem a VEB Optisches werk Weixdorf típusú M42-es kétszerezőt. Még csak kézből próbáltam de máris használhatóbbnak tűnik elődjénél. A fényerőt ugyanúgy zabálja de F8 környékén már rajzol is valahogy. Ugyanakkora távolságról ugyanazzal az obival egy adott témából több részlet látszik vele, mint nélküle. Nem kétszer annyi de több mint nélküle. A Mirandánál ez fordítva volt, gyakorlatilag jobban megérte croppolni mint kétszerezőzni. Egy ezressel többért használhatót kaptam, a másik használhatatlan volt. Mindjárt jönnek tesztképek is állványról.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Meglepő módon nem olyan hatalmas az eltérés mint vártam de azért van különbség. Közben feltűnt, hogy a Miranda valami oknál fogva a 300-as Pentaconnal használhatóbb, mint a 200-assal, noha a 200-as szebben rajzol nyitottabb blendével is szóval ezt nem teljesen értem de evvan Részletgazdagságban nem olyan durva a különbség, ellenben a CA generálása lényegesen kevesebb a VEB-nek, és azért az sem mindegy.
Pentacon 4/300 @ F11 + Miranda 2x:
[link]
Pentacon 4/300 @ F11 + VEB 2x:
[link]
Mindkettő 100% crop, a kép széléről. Nem látványos a különbség a kép közepe és a széle között. Az állvány egy hangyafingnyival odébb mozdult amíg kétszerezőt cseréltem, így a kép széle is kicsit máshol lett de nagyjából ugyanazt a területet vágtam ki.
Majd ha egyszer lesz energiám és kedvem, megcsinálom a tesztet a 200-assal is. Ott biztos nagyobb a különbség, azon valami irtózat pacázást csinált a Miranda. Fingom sincs, miért pont azon.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
attilav
tag
Vettem egy nikonos Vivitar multicoated 17-28/f4-t. Megláttam és nem bírtam otthagyni.
Nagyon kiváncsi vagyok mit produkál, egyelőre csak filmes vázam van, de egy D70-en ki tudom majd próbálni.
A bevezetőben az van hogy a zenitar 16-osán kívül semmit nem érdemes 50mm alatt digitálisra tenni, de azért a zenitarnak sem annyira jó a képe digitálison, amit korábban linkeltem oldalt h a srácnak hackelnie kellett a végtelenhez, mert szarul rakták össze a lencsét, ott van egy pár tesztfotó, és ugyanaz az üstököshiba van az egyik képen, amit filmen is tapasztaltam. Korábban azthittem hogy hívási hiba, de utánaolvastam, és hogy láttam a digitálissal készült képen is, mostmár biztos vagyok benne h nem az.
Az egyik rokonnak van vmilyen filmes gépe, éreztem h pentax lesz, most akalmam nyílt egy látogatásra, és kiderült h beletrafáltam! Azonnal rápróbáltam a zenites lencséket, csak rászorítottam, és műkdödött a végtelen! Olvastam vhol hogy a filmsík obi távolság a K bajonettnél és az M42-nél megegyezik, de hogy ennyire -
attilav
tag
Hydra SR:
A német ebayen árulnak 16mm-es zenitart eos véggel.
[link] -
Hydra SR
addikt
Jinxx: vasárnap veszem át, biztosnak tűnik Egyúttal Szentendrén ki is próbálom.
attilav: köszi de ennél olcsóbban találtam helyben. M42-es de már két konverterem is van 3 obira, annyi elég lesz szerintem
A tapasztalataimat majd leírom szokásomhoz híven de az az igazság, hogy nem először lesz 16mm-es Zenitar a gépemen, nagy meglepetésre nem számítok (klassz képzavar, a meglepetés attól az, hogy nem számítunk rá )A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
Na megvan, tipp-topp állapotban, még a doboza is. Mint ha sosem használták volna. Első tulaja állítása szerint ez majdnem igaz is. Most megyek le a Dunakorzóra (Szentendrén) pár képet csinálni vele
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
Hydra SR
addikt
feltétlenül
/ON:
kipróbáltam, megnézegettem ezt a Zenitar halszemet...istenigázából nincs sok tesztelnivaló rajta. Korrekt. Tudja azt amire számítottam, ennyi a lényeg. Mindjárt teszek fel rendes képet vele a DF topicba.
[Szerkesztve]A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
attilav
tag
Teszteltem a vivitart, F16-on peremsötétedés elég keményen, gondolom F22-n még jobban, de azt nem próbáltam. F11-től nem vagy alig látszik, és ettől lefelé eltűnik a jelenség. Ja és 17mm-en produkálta filmes gépen.
-
rauschie
senior tag
[link]
egy ilyen lencsés átalakító amúgy mennnyire lehet használható?
hogy befolyásolhatja az a kis lencse a képminőséget?
marketingszöveg persze van mellette rendesen meg ahogy elnéztem vmi gyujtótávolság-szorzó is. -
attilav
tag
válasz rauschie #432 üzenetére
Csökkenti a fényerőt, rontja a rajzolatot. Szerintem nincs értelme kisérletezni vele, nikonra mindent megkapsz manuálisban. Én pl kifogtam egy nagylátót, ez sajnos ritka, de telék és portré obik dögivel vannak. Viszont újonnan lehet kapni 16mm zenitart nikonra(opticam drágábban vagy német ebay olcsóbban), ami kb 24mm lesz digitális vázon.
[Szerkesztve] -
Stitch
őstag
Arról volt már szó, hogy fókuszvisszajelzést használva, nem mindegy melyik irányból közelítjük a kívánt élességi pontot? Érdemes kipróbálni, majd beleírni a objektívsapka belsejébe, mert könnyen el lehet felejteni..én is így jártam. A 24 és 50mm-es Zuiko-t közelpont felől, a Tokina 200-at pedig végtelen felől kell fókuszálni.
Két kivágás, a felső végtelen felől, az alsó közelpont felől, 300d + Tokina 200mm, nyitott rekesz: [link]. -
Hydra SR
addikt
válasz werttzui #436 üzenetére
Pedig én is tapasztaltam. Általában a közelpont felől jó élesíteni az én obijaimon. A Pentaconokon és a Canon 50-esen is, kitobin nem szoktam manuálisan fókuszálni, Zenitaron meg szinte tökmindegy, annak elég nagy a mélységélessége és nem olyan világbajnok a rajzolata hogy érdemes legyen ezzel szarakodni. Fura de mintha szögletesen rajzolna. Részletes csak szögletes.
-
Mercutio_
félisten
válasz Hydra SR #437 üzenetére
Én is egész más képeket kapok ugyanott 18-55-el és fix 50-essel fotózva, aszonta egy okosember, hogy ''nem kontraszttalan, hanem semlegesebb a szinleképzése''
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Hydra SR
addikt
válasz Mercutio_ #438 üzenetére
Ez természetes, hogy más obinak más a képe de most nem erről beszéltünk Hanem hogy ugyanannak az obinak más irányból élesítve is más a képe ugyanott, ugyanakkor, ugyanazon a témán.
-
Mercutio_
félisten
válasz Hydra SR #439 üzenetére
Jó-jó, de élességben is komoly eltérések vannak, báááár, gyanítom, hogy a szemem nem olyan jó mint egy AF és ez is lehet az oka, hogy a fix 50/2.0-ás manuálobi képei nekem nem elég részletgazdagok
Ha már szóbajött: Jól gondolom, hogy ha erre a fix obira feltekerek egy(-két) közgyűrűt és rendesen lerekeszelem egy ''makróobit'' kapok szinte fillérekért
[Szerkesztve]
[Szerkesztve]Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Stitch
őstag
válasz Mercutio_ #441 üzenetére
Szemmel történő élesítéssel szerintem ne vonj le messzemenő következtetéseket az objektívről, esetleg végtelenen. A jobbfajta manuális fixek, élességben, kontrasztban és főleg felépítésben simán felveszik a versenyt a mai, olcsóbb zoom objektívekkel, sőt. Az árról nem is beszélve. Tipikusan az ellenfényt bírják kevésbé, de ez szerencsére könnyen elkerülhető.
Igen, jól gondolod. A használata persze kicsit körülményesebb, de aki nem makrózik túl sokat, annak jó megoldás lehet. Ilyen vagyok én is, ezt a két képet is szinte csak a próba kedvéért készítettem: [link], [link]. Olympus Zuiko 50mm/1,8 + 25mm közgyűrű. -
Mercutio_
félisten
Ha olyan kép ''kijön'' a pentaxból mint a pókos...
50-es fixel egyetlen gondom lesz szerintem, hogy túl kicsi lesz a tárgytávolság a rovarok meg nem csípik, ha belemászunk a képükbe pl. egy bögölyt próbáltam elcsípni, de folyton elmenekült
Esetleg valami nagyobb gyutávú fényerős fix-el is érdemes próbálkozni, pl. Auto Chinon MC 2.8/135, vagy ha nem tudok a konkrét típusról semmit jobb nem kísérletezni, menjek inkább biztosra?Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
hali01
őstag
válasz Mercutio_ #443 üzenetére
Az a Chinon nagyon jó.Szép kontrasztos,részletgazdag képe van.
Kiválló lepkék,szitakötők és hasonló méretű vadállatok teljes méretű fotózására.
[link]
[link]
[link]
[link]
De komolyabb közelképhez túl hosszú.
58mm-en már közelebb lehet kerülni a pácienshez.
[link]
[link]
Mindkét objektívnél a teljes közgyűrűsor használatban volt. -
Mercutio_
félisten
Biztatóak a képek, milyen rekeszértékekkel készültek?
Hogy lehet gombásodásra egyéb hibára utaló nyomokat találni az obin?
Ja makrós topiba raktam 2 képet amit már a 2/50-es manuális obival és egy friss szerzeményemmel csináltam F8-as rekesszel lőttem őket, még nem tudom ezeknél a nagyobb fényerejű obiknál mennyire kell makróhoz lerekeszelni, mindenesetre a dof-bantartása a témának nem egyszerűEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
as_Rock
őstag
A Zeiss-ek elég jónak tartott obik, ha M42-es menetűek, akkor szvsz a zindekc M42-es topicjában vagy a fotós adok-veszekben érdeklődj, előbbiben a használhatóság, utóbbiban az árról kapsz információt
"Tényleg, ki kellene találni valami beavatási szertartást. Mittomén, be kell szólni egy modinak, ...ilyesmi.'' - by csigi
-
Hydra SR
addikt
Gyanítom, hogy az első azért 20k mert az eladó nincs tisztában az árakkal, láttam én már 16-ért EF-M42 konvertert is az apróneten és nem emulátoros volt csak egy sima vasdarab amit 5-ért hajigálnak vakerán. Lehetne azért is 20k mert nagy fényerejű de akkor azt odaírná Sztem F3.5-ös. Én már 12k-t is csak a szájamat húzogatva adnék érte. A másikat én is nézegettem és fontolgattam és csak azért nem vettem meg mert végülis elég jól megvagyok a 200-as Pentaconnal, ott még nem szoktak fényerő gondok lenni, rajzolattal meg pláne sosem. Amúgy megvenném azt a Zeisset 20-ért de most már erről a 200-asról csak AF-esre vagyok hajlandó váltani ha megtehetem, addig meg jó ez.
-
Jinxx
senior tag
válasz Hydra SR #448 üzenetére
Mindkettőt felhívtam, nem bírtam kivárni míg ír ide valaki. Chinont 13,5k-ra, zeisst 15k-ra lehetne lealkudni elvileg. A Chinonnal még lehet futok egy kört, mert az illető azt sem tudta mi fán terem a bajonett, és sztem nincs tisztában mit is akar eladni. 10-12k-t akartam érte neki adni, de mivel nincs még átalakitóm (hülye f... vok, hogy eladtam) nem beszéltünk meg semmi konkrétot. A Zeiss meg felejős volt, mert elvileg nikonos.
-
Stitch
őstag
Nem kérdeztél rá a Chinon fényerejére? Igaz, nagyon kicsi kép van berakva, de szerintem f3,5-ösnek egy kicsit nagy. Ha ''kettőnyócas'' és tényleg jó állapotban van, akkor egy próbát megér. Van rá lehetőség?
A Zeiss meg egy középformátumú objektív, kisfilmen szerintem felejtős. Amúgy nem rossz ár érte.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest