Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1051) Lil'Shassi válasza Regina89 (#1002) üzenetére


Lil'Shassi
újonc

Hello
Én 17 éves vagyok és múlthét csütörtökön műtötték a mandulámat.Én nem kérhettem altatást,mert azt mondták,h csak 14 év alatt altatnak a biztonság miatt.Úgy érzéstelenítettek,hogy néhány injekciót kaptam mindkét mandulámba,ami rettentően fájt.:D Aztán természetesen folytatták a műtétet,ami már kevésbé volt fájdalmas.De én még most egy hét után is nagyon szenvedek. 2 napig sírva ittam, és még mindig csak pépeset tudok enni :((( Én négy napot töltöttem kórházba és még 10 napot itthon kell lennem. Nagyon fájdalmas.Én nem biztos,hogy még egyszer belemennék,persze ezzel nem lebeszélni akarlak.Nyilván utána sokkal jobb lesz. De olyanról is hallottam már,h sikerült altatásra rávenni az orvost.:d Úgyhogy próbálkozz.:D
szia

(#1052) Absinth


Absinth
csendes tag

Helló! Negyedik nap. Tegnap este 8kor vettem be cataflamot és ma reggel 10kor a következőt, most már érzem hogy múlik a hatása, de megpróbálom legalább 8ig kihúzni. Ma már ettem főtt virslit jól megrágva, semmi para. Száj fertőtlenítésre mit használtok? Nagyon lepedékes a nyelvem és sajnos sebes is, meg is duzzadt, emiatt kicsit nehéz enni, a nyálam meg olyan sűrű ragacsos. Meg látom mit hoz a holnap. Vár a vacsi, rántott hús és burgonya. Jobbulást!

(#1053) Cyberdinka válasza Lil'Shassi (#1051) üzenetére


Cyberdinka
csendes tag

Szia! Engem Debrecenben, a Klinikán műtöttek, és ott pl. nekem azt mondták, hogy alapból 18 év alatt altatnak csak. De az én műtétem másnapján két 40 év fölöttit is altatással műtöttek. Függ ez szerintem az érintett kórháztól, a beteg rábeszélőképességétől, az orvos engedékenységétől (netán pozíciójától), az esetlegesen előre átnyújtott borítéktól...
Most, hogy túlvagyok rajta, már látom jó oldalát is a helyi érzéstelenítésnek, de én is azt mondom: aki teheti, altatással menjen bele csak!
Amúgy nyugi, lassan enyhülni fog a fájdalom. Én már 2x kibírtam 9,5 órát a két gyógyszer között, engem múlt hét kedden műtöttek.
Kitartás! Igyál sokat, egyél sokat (óvatosan!!), és valahogy csak túlleszel/túlleszünk rajta...

(#1054) Cyberdinka válasza Absinth (#1052) üzenetére


Cyberdinka
csendes tag

Szia Absinth! Óvatosan azzal a rántott hússal!! :Y
Én azt mondom, 8 órás időközönként nyugodtan szedd a Cataflamot (ha azt kaptál). Nekem a 10. napom van, és még most is kell (néha már kibírok 9-9,5 órát).
A nyelvem nekem is elég lepedékes, de nem hiszem, hogy bármilyen szájvíz vagy szájspray jót tenne ilyen helyzetben... :F Én fogmosáskor próbálom ledörzsölni a lepedéket a nyelvemről is, hozzáteszem: nem sok sikerrel, mert fáj a nyelvem töve iszonyatosan. A nyálad majd fertőtlenít, a kenyér és a darabosabb kaják majd segítenek a ledörzsölésben.. szerintem ezen most ne aggódj... (bár engem is zavar kicsit, de majd közösségbe menetelkor fog érdekelni különösebben, addig nem)
Ne feledd, hogy a pillanatnyi fájdalomhiány ellenére az most nagyon (v)érzékeny terület, úgyhogy tényleg vigyázz a kajákkal! Tessék jól megrágni! :))

(#1055) Absinth


Absinth
csendes tag

Helló! Ötödik nap. Cataflam reggel 8kor, azóta ettem tojásrántottát kenyérrel, babapiskótát, sajnos a rántott húsomat is leturmixolták tegnap :D , de sebaj finom volt így is, burgonyapürével, a másik felét ma ettem ebédre. Kezd kopni az a fehéres izé a torkomból, de egyelőre nem fáj jobban, mint eddig. Háromszor mosok fogat és tisztogatom a nyelvem, valamit szájfertőtlenítővel fújok a számba, hátha javít valamit. A nyelvem nehezen gyógyul, de talán már egy kicsit kisebb lett. Köszönöm a tanácsokat! Jobbulást továbbra is mindenkinek.

(#1056) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Sziasztok! Ma van a 12. napom, és már több mint 12 óra telt el az utolsó gyógyszer bevétele óta. Kezd fájni, és még evés előtt állok, úgyhogy biztos, ami biztos alapon beveszek egyet, de lehet, hogy 1-2 nap múlva már nem is fog kelleni... A nyelvem töve és a vékony nyálkahártya a seb helyén még mindig nagyon érzékeny, úgyhogy nem eszek még mindenféléket. A mandulák helyei néha (főleg este) nagyon viszketnek. A tüsszentés még mindig rossz (és csak a számon tudok :F ), de az orrfújás nem megy továbbra sem, magam sem tudom megmagyarázni az okát. A hanyattfekvés közben orromon keresztül történő lélegzés (pontosabban a kifújás) plafon felé fordított arccal szintén sikertelen, az a "valami" még mindig elzárja az utat. Alapjában véve ezerszer jobban vagyok, mint pár nappal ezelőtt, de azért rám fér még egy hét táppénz. És örülök, hogy egyszer sem vérzett be a seb, bár az tény, hogy én aztán betartottam a kímélő életmódot, és még tartom is néhány napig. A mandulaműtétet "indokoló" tünetek közül néhány kezd visszatérni, tehát azt már tudom, hogy itt nincs vége az orvososdinak. De legalább ezt már kilőhetjük... Az állandó hőemelkedésem viszont a műtét óta nem tért vissza.
Ti hogy vagytok?

(#1057) adamnia


adamnia
csendes tag

Hello mindenkinek!
Tegnap mentem vissza a kórházba kontrollra. Azt mondta a doki, hogy szépen gyógyul. Azt javasolta, hogy igyak kamilla teát, úgy hogy nem nyelem le egyből, hanem kis ideig bent tartom a számba. Így gyorsabban gyógyul a seb. Javaslom ti is próbáljátok ki.
Kitartást! Kívánom gyógyuljatok meg gyorsan.

(#1058) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Adamnia, örülök, hogy jól vagy... Én épp most gondolkodom egy következő szem bogyón.. eléggé viszket és feszül a seb... vagy a helye... pedig már lassan átmegyek gödénybe... Én kicsit érzékeny vagyok a kamillára, azzal nem árt vigyázni pollenallergiásoknak... Te szedsz még gyógyszert? Vagy már elmúlt a fájdalom? Hogy állsz a kajákkal?

(#1059) Absinth


Absinth
csendes tag

Sziasztok! Hatodik-hetedik nap(hétfőn műtöttek). Ahogy kopik az a fehéres izé úgy erősödik a fájdalom. 7-8 óránként cataflam, amúgy étvágyam határtalan, attól félek hízni fogok, pedig azt nem akarok, de mindenevő vagyok csak alaposan megrágom és ha kell lekísérem teával, meg szeretném ha gyorsan lekopna az a vacak, ezért inkább állandóan eszek valamit. Én már rég kamilla teát iszok, nem tudom mennyit számít. A nyelvem kezd javulni, már nem fáj annyira és visszahúzódott a duzzanat, a sebek is gyógyulnak, sok fogmosás és szájfertőtlenítő segít. Kedden kontroll. Jobbulást!

(#1060) MNDL


MNDL
csendes tag

Sziasztok! Túlvagyok én is a műtéten. A műtét helyi érzéstelenítésben történt, és ahogy sokan leírták már, tényleg nem fáj! Ma van a 4. nap, átlag 4 cataflammal eddig elviselhető. Várom a nehezebb napokat, hamarosan kiderül az milyen lesz. Jobbulást mindekinek! Üdv!

(#1061) adamnia válasza Cyberdinka (#1058) üzenetére


adamnia
csendes tag

Szia Cyberdinka!
Én már napok óta nem eszem fájdalomcsillapítót, kicsit fáj még ugyan de már nincs szükségem rá. Az éjszakák még kicsit rosszabbak, mert kiszárad a szám és olyankor jobban fáj, de többször felkelek inni és tűröm. A fülem is érzékeny kicsit, a fájdalom oda is nyilal, de annyira nem vészes, hogy gyógyszert keljen bevennem. Szerencsére. 28 éves vagyok, de szerintem azért egész könnyen átvészeltem. Szénsavast még nem iszom és kerülöm a fűszeres kajákat, de egyébként már szinte mindent megeszek, jól megrágva persze. Nagy könnyelműen le is mentem már párszor sétálni a kutyámmal, amit lehet nem kellett volna, mert most kicsit mintha meglennék fázva. Sokat tüsszentek és folyik az orrom, meg mondják mások is, hogy olyan orrhangom van a telefonba. Lehet lesz ennek még böjtje...

(#1062) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Sziasztok! Remélem, mindenki szépen gyógyulgat!
Adamnia! Akkor én öreg vagyok hozzád képest a 31 évemmel :), de én még ma is bevettem egy bogyót, meg tegnap is... Érdekes az érzés a torkomban egyébként, amikor nem fáj, akkor is olyan kellemetlen, és az ásítás továbbra is iszonyú...
Én még a műtét óta nem voltam huzamosabb ideig odakint, de ma a hóesés már magával ragadott... jól bebugyoláltam magam, és kimentünk a Nagyerdőre most este, csináltam is 3 angyalkát a szűz hóban :)) Most jégkrémet nyalogatok, reggel kaptam látogatóktól.
Bízom benne, hogy nem leszek beteg még néhány hétig, amíg az influenza elleni oltásokat megkaphatom... (A szüleimnél, tesóméknál már 4 napja tombol a vírus, idén másodjára, ezért most sem mentünk látogatóba hétvégére... :(( )
Gyógyulgassatok szépen! És ti is vigyázzatok magatokra! A parát meg bízzátok rám...

(#1063) Absinth


Absinth
csendes tag

Sziasztok! Egy hete és egy napja műtöttek. Tegnap voltam ismerősökkel teaházban, már untam nagyon magam otthon, jó volt, beszélgettünk, sokat nevettetek, egy idő után már fájt :D Ma voltam kontrollon, azt mondta a doki hogy szépen gyógyul, kopik az az izé és a helyét hegszövet veszi át ami még érzékeny lesz egy darabig és hajszál vérzés előfordulhat de azzal ne törődjek csak ha tényleg folyik nagyon, de lassan abba hagyhatom a kímélő életmódot. Nektek is két nagy lyuk lett jobbra és balra a szátokban? Mondjuk már kezdd összehúzódni, de elég fura látvány. Jövőhéten meló! Napi három cataflammal elvagyok, csak akkor veszem be ha már nagyon fáj és nekem is átsugárzik a füleimre, az a rossz. Ja és híztam :) Egyébként én is 28 éves vagyok és fiú. Jobbulást!

(#1064) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Sziasztok! Nekem ma kell mennem a 2. kontrollra, épp a "taxit" várom. :)
Fogmosás közben ma öklendeztem, és kicsit vérzett jobb oldalon, ahol egyébként fáj is, pedig onnan hamarabb le is kopott a seb. Öblítéssel elmúlt. De félek nagyon, hogy esetleg újra kell műteni, vagy hogy elsütik, vagy bármi, ami fáj és rossz... :(
16. napom van egyébként, és gyógyszert tegnap és ma már nem vettem be. Tegnapelőtt viszont kellett, és az egész torkom nagyon fájt, lehet, hogy a nagyerdei séta közben elfeledkeztem magamról és a számon vettem a levegőt, vagy sokat beszéltem... Tegnapra elmúlt a fájdalom szerencsére.
Absinth, úgy örülök, hogy jobban vagy te is. Nekem nem mondták, hogy kis vérzéssel ne foglalkozzak, sőt, azt mondták, bármilyen vérzés esetén azonnal menjek. Igen, nekem is két nagy lyuk lett a torkomban :), és kicsit zavaró is, pl. orrfújásnál. A háziorvos szerintem már ki fog írni engem is dolgozni a jövő hétre, amihez csak azért nincs kedvem, mert most nagyon nagy a hajtás, és félek, hogy a szokásosnál nagyobb stressz most nekem be fog tenni... elszoktam én már a pörgéstől és a bolondokházától, amikor minden tegnapra kéne, és ha állsz, az a baj, ha ülsz, az a baj...

(#1065) Absinth


Absinth
csendes tag

Sziasztok! 11.nap. Már nem szedem a cataflamot, tegnapelőtt este vettem be az utolsót. Kicsit fáj még, inkább este felé, de tűrhető. Fűszeres kajákkal nincs bajom, a banán is csúszik, hamarosan kipróbálom a szénsavast is, pl.sör :C Az a fehéres izé már csak a torkomban lévő lyukak legmélyén van, de szépen letisztult. Jövőhéten meló és újra sportolok is majd, csak óvatosan. Részemről ennyi volt. Nem is volt olyan borzasztó és fájdalmas, persze mindenkinek más. Más doki, máshogy műtik, más a fájdalom küszöb. Szóval aki teheti menjen altatással, jobb aludni, mint rossz emlékeket őrizni, fájni meg úgyis csak később fog! Mindenkinek sok sikert és jobbulást!

(#1066) Deby


Deby
csendes tag

Sziasztok:D...én múlthét pénteken voltam házidokinál anyummal és jól lecseszett hogy még szedem azt az erős gyógyszert és mondta anyumnak hogy dugja el előlem (nem mintha függnék tőle csak akkor vettem be belőle ha nagyon fájt) mert tönkre teszi a májam meg hogy ennek már nem kéne fájnia 10. napom volt mellesleg...jól fel is idegesített tudja is ő hogy mennyire fáj...anyum meg issza a szavát haza mentünk el is rakta a bogyót még 2 napig kb könyörögni kellett 1 bogyóért 1 nap xD aztán hétfőn már úgy ahogy szartam rá ittam szénsavas üdítőt meg fűszeres kaját isteni volt :C ...aztán szerdától már járok suliba elvileg már hétfőtől mehettem volna azt még nem vállaltam be xD...a torkom nem fáj már egész szép a jobboldal még gyógyulgat...képzeljétek el most tökre be vagyok parázva mert a bal oldalon ugye van az a lyuk a mandulám helye és még azon van még 1 lyuk nem tudom hogy de elég durva hogy a torkomba látok azon át remélem nem kell összevarrni meg ilyenek apum szerint majd összeforr mondjuk nem ilyen óriási lyukra kell gondolni kb akkora mint 1 szotyi mag xD...mondjuk nekem nem varrták alapból nekem égették asszem lehet hogy így ez végett lett ilyen...meg nekem csak 1 kontrollra kellett menni lehet vissza kéne menni ezzel mert nem igen lehetett ezt még látni 8.napon amikor voltam...amúgy én az ég világon mindent eszek mióta kivették és amióta már nem fáj fél óránként megyek a hűtőhöz enni xD...amúgy ez a lyuk 100% hogy nem a fűszeres kajától meg ezektől van amit nem szabadott ennem mert már mielőtt ettem, ittam volna ilyeneket már akkor ott volt...nah mind1 gondoltam leírom hát ha nem vagyok ezzel egyedül xD...Jobbulást! ;)

(#1067) Mambo


Mambo
újonc

Sziasztok!
Leírom az én élményemet is, és lenne egy pár kérdésem is. Aki, nagyon fél a műtéttől ne olvassa el! Febr. 1-én volt a műtétem helyi érzéstelenítéssel. A panaszom az volt, hogy éveken keresztül a manduláimon megjelentek ilyen sárga pontok, amik egy idő után leestek evés hatására, mandulakő a pontos megnevezése sokáig nem tudtam, hogy mi az. Nem okoz fájdalmat, se lázat, de nagyon zavaró amikor már 1centis sárga izék lógnak a manduládból. Egy gyógymódja van ennek a mandulaműtét. Délelőtt 11-re kaptam ágyat a korházba, rövid vizsgálatok után kaptam a fenekembe egy bódító koktél szurit, amitől a feszültség lecsökkent és egy kicsit kómás lettem. Ezután nem szabad lábraállni se. Rá félórával jött a műtős segéd egy tolókocsival és elvitt a helyszínre. És jöjjön a borzalom. Négyen voltak a műtéten, kezdődött a Lidokain szprével (3db) Elsőt le kellett nyelni, már ott öklendeztem és nem bírtam lenyelni természetesen, mert egyből lebénult a fél nyelvem, utána még kettőt befujtak a számba, amit kiköpni kellett egy kis tálkába, amit a mellkason kellett tartani. A műtétet végző orvos 10 percet késett, tehát 10 percig ott ültem a tálkával a kezemben lebénult nyelvekkel, nyelni nem bírtam de a nyelési inger megvolt. Mondtam a dokinak, ha nem gond becsukom a szemem. Jött az érzéstelenítés annyira az már nem fáj csak kellemetlen, nem számoltam hányat adott be, de azt hiszem attól is öklendeznem kellett, annyira nem voltam magamnál utána, de megszenvedtek velem, 4ből egy a fejemet fogta le, mert rosszul tartottam, egy az a dokinak segített néha egy meg a háttérbe üvöltött velem, hogy nézzek a szemébe és csak levegőt vegyek. Hát ordítva öklendeztem! Még, jó hogy mondtam műtét előtt, hogy csukott szemmel szeretném végigcsinálni, erre a doki megmutatta a véres tálban lubickoló mandulámat, hogy milyen szép nagy. Jött a másik mandula, ott már a számon és az orromon keresztül is sugárban spriccelt a vér, rá a dokira. Kb 10-15 perc volt az egész. Utána visszatoltak, 2 óra nulla nyelés nulla krákogás, csak csorgatás. De sajnos nekem ez nem ment. Nyelnem kellett egyfolytábn, hörögtem mert a torkomon volt még valami és krákognom is kellett. Utána hozták az első teát a fájdalomcsillapítóval ami hideg volt és rossz izű. De legalább lemosta a sok váladékot ami még ottmaradt bennem. És már beszélni is tudtam egy minimális szinten. Egyre jobban éreztem magam. Nem volt jó a műtét igaz? Hát, ami ezután jött azt senkinek nem kívánom! Este hétkor elindultam a wc-re és hopp vért éreztem a számban a jobb oldalt. Gondoltam, biztos természetes adnak valami vérzéscsökkentőt és ennyi. Szóltam a nővérnek, aki elküldött a folyósó végére a rendelő elé. Bementem és annyira rosszul lettem, hogy majdnem elájultam sötétedett a világ, de megoldották, úgy hogy lábamat feltették az asztalra a fejemet meg le a földre és jobb lett. Jött az ügyeletes főorvos, és itt én azt hittem meghalok. Újra átkellett élnem a műtét délelőtti kellemetlenségét 45 percen keresztül dupla fájdalommal. Kaptam a friss sebbe lidokain szprét érzéstelenítőt. Szokásos ordítva öklendezés. Valami vésővel piszkálta a jobboldali sebet, leszedte az előző varratot majd újra varrta, de kb a 3. varrás sikerült csak. 3 tálat véreztem tele. Halálfélelmem volt, mert a doki ilyeneket mondott, hogy hívjanak ide mindenkit, azonnal infuzió maximális sebességgel. Ráadásul nem hatott még a fájdalomcsillapító és a fájdalomtól ordítanom keltett. Sokkot kaptam. Mondta doki, hogy nem volt egyszerü elállítani vérzést. Ujra 2 óra nulla nyelés nulla krákogás. Mivel sokkolva voltam, magamelé néztem, még levegőt sem mertem venni. Kezdődött minden elölről, jött a tea. És még itt nem volt vége! Hogy mégjobb legyen az est, a mütét közben nyelt vért 3x még kihánytam éjszaka, hála az égnek ez nem szakította fel a sebeket. Másnap már ehettem kenyér belsőt, levest, spenótot. És harmadnap haza is engedtek! Amikor hazaértem, akkor tértem magamhoz a sokkos állapotból. Most a 6. napon vagyok. Még mindig félek a bevérzéstől. Mindenkitől elnézést kérek a horror történetért! Akik otthon vannak műtét után, első napokban próbálják ki a Tv be reklámozott Görög yoghurtot, nagyon kellemes és hűsítő. Én Cataflamot szedek 3x1-et +ha nem bírom akkor egy más fajta fájdalomcsillapítot lehet még mellé szedni. Éjszakák azok elviselhetetlenek, amikor felébredek és nyelni nemtudok a fájdalomtól. Most várom a seb körüli váladékok leválását, reménykedve, hogy az nem fog vérezni és utána nem fog már fájni. És most lenne pár kérdésem, akik már túl vannak ezeken. Az miért lehet, hogy evés közben a jobb fülem kattog, mintha folyadék lenne a környékén belül? És, hogy oldjátok meg a fogak tisztítását a hátsó részeken? Bocsánat a hosszú hozzászolásért. Aki műtét előtt áll válassza az altatást! Aki meg műtét után van kitartást kívánok!

(#1068) szilvi18


szilvi18
csendes tag

Sziasztok!
Én lassan már 4 hete vagyok túl a mandulaműtéten. A baj csak az , hogy 1,5 hete folyamatosan jönnek a pattanások, miteszerek az arcomra:( :O :O szörnyű , és nem tudok ellene mit tenni. Volt vlkinek valami hasonló tapasztalata?Tudjátok , hogy mitől lehet?
Köszi előre is a segítséget.

(#1069) medina25


medina25
újonc

sziasztok...4 napja műtöttek, altatásban. 26 éves leszek. Altatás előtt megkaptam a már sokak által ismert Dormicum tablettát, ami engem is eléggé kiütött. Amikor az altatóorvos közölte, hogy lélegezzek mélyket az ő általa kizárólag oxigénnel teli maszknak nevezett dologból, rendesen kiröhögtem, h lassan 26 éves leszek, ne nézzen hülyének, tuti hogy abban is van altatógáz :) Az egész műtő felnevetett. A műtét után kb. 10 perccel máris felébredtem, egyből dumálni kezdtem, mondhatni onnantól kzdve be nem állt a szám :DD A műtét napján elvileg csak folyadékot szabad gyebár inni. Na most, én a látszat ellenére kétóránként eszem, mint egy csecsemő. Az egész napos koplalásnak meg is lett az eredménye, estére kivertem a balhét a nővérpultnál, h azonnal adják ide édesanyám krumplifőzelékét, mert nagyon morcos leszek :DD Nagy titokban oda is adták és vígan bevacsoráztam, amíg szegény szobatársaim koplaltak mellettem. Az altatás valóban nagyon nagy hátránya a szájterpesz.. azóta sem javult a szám állapota, konkrétan mindkét oldalon szétszakadt. De ez legyen a legkisebb bajom ;) az éjszakák borzasztóak... mivel a műtét előttig elég erőteljesen dohányoztam, északa nem egyszr arra kelek, hogy csurom "víz" vagyok én is és az ágyam is.. peig nem vagyok lázas.. megkérdeztem egy szakértőt- nikotin elvonási tünetek (mintha enélkül nem lenne elég bajom :W )... azt mondjátok az 5-7. nap a legdúrvább? :SSS akkor kezdhetem felkötni a nacim... az evéssel amúgy nincs gondom, már második napja reggelire sajtos kiflit eszem májkrémmel :P a turmix is megy, mivel a dokim kikötötte, h minimum 2 liter folyadékot ell meginnom naponta... mire számítsak a továbbiakban? Eddig elég jól viselem..

(#1070) Indulamandul válasza szilvi18 (#1068) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Szia!

Engem tavaly novemberben műtöttek. Nekem isem volt túl jól a bőröm utána, valószínűleg a legyengült immunrendszer miatt, még betegeskedtem is egy kicsit. Viszont azóta makkegészséges vagyok ;)
Hátrányok:
A víz még mindig visszafolyik az orromba, nemtudok nagy kortyokat inni
"Röfögök" néha :D Leginkább kajálás közben, valahogy nem úgy jár a levegő, ahogy régen.A barátom szerint horkolok is néha :(
Illetve bizonyos szex-el kapcsolatos dolgok is zavaróan máshogy működnek :B

Úgyhogy szokni kell, illetve ha tudom ezeket előbb vetetem ki h ne mandulásan nőjek fel :B

(#1071) pit3 válasza Indulamandul (#1070) üzenetére


pit3
újonc

sziasztok
végigolvastam itt a hozzászólásokat hát mit mondjak beszartam.
nekem is ilyen sárga tályog szerüségek vannak a torkomban meg a mandulámon és már a harmadik doboz antibiotikumot szedem be a hónapban de nem történt semmi azon kivül hogy a meelékhatásokat mindet produkáltam.Lehet hogy csak húzom halasztom adolgot aztán úgy is az lessz a vége hogy kiszedik.

(#1072) pit3 válasza pit3 (#1071) üzenetére


pit3
újonc

Tolják a beteget a hordágyon, az meg kérdezi hogy hova megyünk?
azt mondja neki az ápoló.Hát a boncterembe.
Mire a beteg: DE még nem haltam meg
Erre az ápoló : DE MÉG NEM IS ÉRTÜNK ODA

(#1073) Csilla.21


Csilla.21
újonc

Sziasztok!
21 éves vagyok és március 11.-én fogják kivenni a manduláimat:(mit ne mondjak eléggé félek elnézve a hozzászólásokat..egy dolog azért érdekelne hogy a fogmosás hogyan ment nektek ,már mint hanyadik napon?ja és mennyire változott meg a hangotok?

(#1074) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Sziasztok!
Ma vagyok 3 napos műtőt.Helyi érzéstelenítést kértem,nekem szerencsém volt,h.csak
maradványt vettek ki.Jobb oldalt garat, a nyelés az nagyon rossz, én is Cataflam-t
kaptam.Ha beveszem segít, csínyán bánok vele.Nekem az evés joghurtból, kenyér bélből,
teából, parizelből áll.Én is hánytam a műtét napján szerintem természetes,jegyzet papírokon beszélgettünk egymással,7-en voltunk friss műtőtt

ek.

(#1075) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Szia Csilla21!
Én másnap probáltam fogat mosni(gargalizálni TILOS ).
Óvatos legyél.

[ Szerkesztve ]

(#1076) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Sziasztok! Nem tudom ti h. vagytok vele,de nekem nemhogy javulna hanem rosszabb.
A fájdalom egyszerűen nem akar csökkeni.Nem akartam annyi fájdalomcsillapítot szedni,
de rájöttem,hogy nélküle sokkal roszabb. Veletek is így volt?Nektek is a rágás,és a nye-
lés a legnehezebb?

(#1077) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Sziasztok!
Elfelejtettem megkérdezni, ti mikor etettek a műtét után először csokit?
Én ugyanis édseszáju v'ok. :U

(#1078) Indulamandul válasza Tökfej02 (#1074) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Nekem szóltak h ne irogassak beszéljek, gondolom a nagy kímélgetés sokkal jobban árt.
Én a műtét utáni estén fogatmostam, mert annyira elviselhetetlen volt számomra a lepedék íze, szaga stbstb. Persze nemsokat ért :D
Általában az érzéstelenítősök nem szoktak hányni mert nem nyelnek (annyi) vért, az altatás az lehet hányós sajnos, de aki bevállaja érzéstelenítéssel ennyit megérdemel h kisebb eséllyel taccsoljon :DDD

(#1079) Indulamandul válasza Tökfej02 (#1077) üzenetére


Indulamandul
csendes tag

Csípni fog szerintem, de korlát az nincs, csak mentolos, fűszeres stb-re. Nekem például a banán is annyira csípte a sebet h belekönnyeztem :D

(#1080) kisindigo válasza medina25 (#1069) üzenetére


kisindigo
újonc

Szia Medina25!

Megkérdezhetem, hogy hol műtöttek altatásban és ki volt az orvosod?

Köszi

(#1081) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Üdv mindenkinek! Nekem jan.19-én volt a műtétem, azóta már dolgozom, viszonylag jól vagyok. De nem olyan, mintha mi se történt volna.
Az ásítás még mindig fájdalmas, és néha a hátsó fogak mosásakor olyan érzésem van, mintha a lekötés még a mandulám helyén lenne. Ha néhány óráig nem iszom (vagy pl. izgi filmet nézek, és perceken át a számon veszem, némán, félelmemben a levegőt), kiszárad a sebek helye, és érzékeny. Időnként pedig bedagad a torkom, vagy legalábbis úgy érzem, és ez akár fél napig is eltart. Kapok levegőt, csak mintha be lenne szűkülve a garat, és viszket is kissé. Gondolom az időjárás is hatással van rá, mint a legtöbb műtéti helyre.
Néhány hozzászólásra reagálnék még:
A bőröm az arcomon is, és a mellkasomon, hátamon is nagyon csúnya pattanásos a műtét óta; bár már javul a testemen, de a homlokomon elég gáz...
A Cataflamot én kb. 14-15 napig szedtem, és a gyomrom fájt kb. 8-10. naptól, és azóta is még néha. De az szerintem durva, ha a szülő elteszi a gyógyszert, és inkább szenvedj...
A műtét nekem ébren történt, így nincs tapasztalatom a szájterpeszről, de én akkor is mindenkinek az altatást ajánlom, ha kérdezik. Én nem hánytam az operáció után, de másik ébren műtött lány igen, szóval nem csak az altatottak hánynak. Biztos nem kellemes, aláírom, és kockázatos is, de én még egyszer nem csinálnám végig a lidokainozást és az injekciózást. Sőt, azt mondom: ha választani kéne: inkább újra fájjon 14 napig, mert azt a fájdalomcsillapítóval valamennyire kordában lehet tartani, de a lidokain és az injekciózás ellen nem lehet tenni semmit...
De friss műtöttek mindenképp figyeljenek oda, hogy éjjel is igyanak 1-2 óránként legalább!! Nekem is mindig be volt állítva a telefon csipogója (a kórházban nem, meg is bántam), és sokszor majd' falhoz csaptam, mert mire visszaaludtam, újra csörgött, és mindig arra vágytam, hogy aludhassak legalább 3-4 órát egyhuzamban. De megérte felkelni (fentlenni :) ). Tényleg ne hanyagoljátok! És kell a kímélő életmód!
Étrend: http://egeszseg.origo.hu/cikk/0629/460562/mandulamutet_1.htm
Jobbulást mindenkinek! Műtét előtt állók pedig ne féljenek annyira; itt vagyunk, segítünk átvészelni. :R

(#1082) Cyberdinka


Cyberdinka
csendes tag

Ja, és nekem reggel történt a műtét, majdnem egy óra hosszáig tartott. 2 óra csorgatás után kaptam inni és infúziót is (mert a vérzés nem állt el), utána 1-2 órát pihiztem, s a nővérke a következő kérdésre már szóban várta a választ, nem ám papíron! Délután 5-kor a látogatókkal már úgy beszélgettem, mintha csak be lennék rekedve egy torokgyulladás miatt, és csak azért nem lenne normális erősségű a hangom. Nem szabad erőltetni (kiabálni, énekelni, visszatartani a tüsszentést, nagyra tátva ásítani, stb.), ez a lényeg! A sima halk beszéd mehet!

(#1083) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Sziasztok,pénteken kell 1.kontrollra mennem.
Szerintettek adig bevérezhet a torkom,a szomszéd
azt mondta:biztos,akkaor kh-ba kell menni azonnal?
A doki azt mondta csak akkor ha friss vér szivárog.
Ha alvadt vér az nem baj.

(#1084) Tökfej02


Tökfej02
csendes tag

Üdv Mindenki!
Tegnap mondta a doki ehetek rendes kaját is nem csak pépest. :DD .
Az ásítás még fáj de már csak este kell a gyógyszer.
Még a jövő héten itthon maradok,s ha minden ok utána mehetek dolgozni :C :C .
Aki a műtét előtt van azoknak üzenem NE FÉLJENEK minden rendben lesz :R :R .
Akik túl vannak rajt mielőbbi jobbulást,idővel jobb lesz! :) :)

(#1085) Repülő Mókus


Repülő Mókus
csendes tag

Sziasztok!

Én 22éves lány vagyok és nekem holnap veszik ki a mandulám. Mondhatom eléggé be vagyok parázva, ezért kezdtem el olvasgatni az erről szóló fórumokat... Nekem mondjuk a doki ismerősöm azt mondta, h rutin műtét és minden ok lesz, csak engem még igazából nem műtöttek soha. A kiskori orrmandula műtétre meg nem is emlékszem... :( Ezért nem segít a bátorítás sehogy sem... Ráadásul altatni fognak, így még inkább rám tört a félelem, mert nem fogom tudni, h mi történik. Tényleg akár 2hétig is fáj? Mert én már úgy terveztem, h a második héten beiktatok 1kis wellnes-ezést, tekintve, h a párom hazajön. Kinek milyen élménye van az altatással kapcsolatban?( Remélem, h nem fogok hányni, mert azt nagyon utálom... ) :O
Üdv.

(#1086) Dylen válasza Repülő Mókus (#1085) üzenetére


Dylen
aktív tag

szerintem örülj, hogy altatni fognak

bagoly vagyok! ...de azért királylány is!! ;-)

(#1087) Cyberdinka válasza Repülő Mókus (#1085) üzenetére


Cyberdinka
csendes tag

Kedves Repülő Mókus!
Egyetértek az előttem szólóval: szerintem is örülj, hogy altatnak. Igaz, annak is megvan (ill. meglehet) a hátránya, de legalább nem kell végignézned, végigérezned a műtét 1-2 félóráját. :-)
Az izgulás tök természetes; nekem nem első műtétem volt, mégis paráztam már hetekkel előtte, de olyan szinten, hogy az utolsó napok éjjelén már rémálmaim voltak (ez közvetlen a műtét előtti éjjel szűnt meg :) ). A fájdalom természetes velejárója, és igen, akár több mint 2 hétig is fájhat. Megfelelő fájdalomcsillapítóval elviselhető, ha szerencsés vagy, 1 hét alatt "leszokhatsz" a gyógyszerről. Nekem spec. 2 hétig kellett a Cataflam, 8 óránként vehettem be, és a legfájdalmasabb napokon 4 óra után már minden bajom volt, 6 óra múlva sírva tudtam lenyelni. Kb. 1-1,5 óra múlva kezdett hatni, erre is készülj fel! És ahogy hat, kezdj el enni! Az ivást ne feledd, nagyon fontos!
De ne aggódj nagyon, mert minden rendben lesz! A kórházi pihenési lehetőséget használd ki, ott egyébként is jó kezekben van az ember (legtöbbször).
Majd írd meg, mi van veled! Szorítunk érted mindannyian.

(#1088) Cyberdinka válasza Tökfej02 (#1083) üzenetére


Cyberdinka
csendes tag

Kedves Tökfej!
Nekem jan. 19. óta 2x volt élénkpiros vér, kb. 1 mokkáskanálnyi. Először a 2 hetes kontrollon, és nem is mentem vissza azonnal a kórházba. Szép komótosan elkészültem, odabuszoztam, így kb. 3 óra múlva látott orvos, és azt mondta, ilyen hajszáleres vérzés előfordulhat, de ne aggódjak, 2 hét után már elég ritka...
Nekem az ínyem-nyelvem, torkom-szájpadlásom (nem tudom máshogy mondani, bocsi) találkozásánál elég nehezen gyógyul, ásításkor még mindig fáj (pedig már több mint egy hónapja volt a műtét!), és a héten megint vérzett, ugyanannyira, ugyanott. Mindkétszer fogmosás közben történt, amikor az előbb leírt ponton megfeszült. (Ott szokott fájni akkor is, amikor evés közben az étel bemegy a fogam és arcom közé, egész hátul, és a nyelvemmel próbálom kiszedni onnan.) A háziorvos is látott már kétszer, és semmi probléma nincs, tehát elvileg ez még mindig a normális kategóriába tartozik.
Azt többször is elmondták, hogy a teljes gyógyulás elvileg 6 hét, de 2-3 hónap múlva is érzékeny lehet még, hiszen műtött terület.
Mindenesetre ha vérzést tapasztalsz, telefonálj az orvosnak (v. mentőknek), és megmondják, mit tegyél.
Jobbulást kívánok!

(#1089) Cyberdinka válasza Repülő Mókus (#1085) üzenetére


Cyberdinka
csendes tag

R.M., azt elfelejtettem mondani, hogy edzést nem igazán ajánlanak a 2. héten! Akkor még nagy eséllyel bevérezhet. Se emelni, se hosszasan hajolni!, se házimunkát végezni! Én spec. a szexet is ide sorolnám, bár az orvosok ezt sztem tabunak tartják, és nem beszélnek róla.. :F
De amúgy meg, ahogy érzed... Vannak kivételesen jól és könnyen gyógyuló emberek...

(#1090) Absinth


Absinth
csendes tag

Sziasztok! jan. 25én műtöttek, aki visszaolvas láthatja a hozzászólásaimat, most csak azért írok, mert sokan paráznak. Szóval én műtét után egy héttel elmentem teázni a barátaimmal, sokat nevettünk, nem vérzett be. Még nem telt el a harmadik hét és már falat másztam, koncertekre jártam és énekeltem "torkom szakadtából" és nem vérzett be, a hangom pedig szerencsére nem változott :D Most, több mint egy hónappal a műtét után már az ásítás is természetes, persze nem olyan mint régen, de már nem húzódik, ha kiszárad azt még jobban megérzem, inni kell. Második hét után már mindent ettem a fűszerestől a tömény alkohol fogyasztásig. Szóval hajrá, nem kell parázni, csak az az egy max. két hét a nehéz, és igen műtét utáni 5-8 nap a legrosszabb, tehát a fájdalom csak később jön, ahogy az új hegszövet kialakul. Menjetek altatással! Szép álmokat! :D

(#1091) Cyrin


Cyrin
addikt

És szedjetek vízben oldódó Cataflamot, felejtsétek már el ezt a bogyós hülyeséget, a vízben oldódó 15 perc alatt hat, és könnyebben lemegy...

(#1092) bobsys válasza Cyrin (#1091) üzenetére


bobsys
addikt

pontosan, en is azt szedtem, sokkal jobb mint szenvedni a bogyokkal

Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel

(#1093) Repülő Mókus


Repülő Mókus
csendes tag

Sziasztok!

Na már otthon vagyok és jelentem, h tényleg nagyon jó dolog ez az altatás. Még álmodtam is vmi szépet... ;) Pedig h remegtem, mikor vittek a műtőbe, az a sok műszer meg orvosok, meg az a műanyag tű, amit a kezembe szúrtak... :( Aztán felébredtem a szép álmomból, a rémálomra, h nagyon fáj a torkom és elkezdtem sírni, mert az orromból csurgott a vér.... :O Szerencsére ez hamar elállt, meg le is nyugodta kicsit. Aztán hozták a teát, én meg majd' 1 litert megittam egyszerre, mert minnél többet ittam, annál kevésbé fájt. Igy délutánig kihúztam, aztán megint erős fájdalom jött rám, akkor már kértem fájdalomcsillapítót is. Az este meg már nem volt vészes. Most meg itthon a banánturmixot sikerült lenyomnom, mert enni még ha tudnék sem bírnék. Egyszerűen nincs étvágyam... :( De azért jobb itthon.... Az erős fájdalom meg most is kora délután jött szabályszerűen, így ma már a második cataflamot is beszedtem...
Szerintetek napi 4 cataflam az nem gáz? Mert én aligha hinném, h kibírom 3mal... :U
A csipkebogyótea tényleg segíti a gyógyulást, mert én ezt hallottam?

(#1094) mettdemon válasza Repülő Mókus (#1093) üzenetére


mettdemon
csendes tag

Szia!
Én most vagyok a 9. napon én most éreztem először, hogy tényleg jobban vagyok. Ma sétáltam is egy fél óra-órát - holnap kontroll. Szerintem a 4 cataflam belefér, csak tartsd be a 6 óránkénti különbséget és azért törekedj arra, hogy ha bírod, akkor inkább maradj a háromnál. Mivel gyomorgondokat okozhat ezért egyél is rendesen, ez a legfontosabb meg természetesen bőséges folyadékbevitel - bármennyire is fáj, erőltesd, mert gyorsabban fogsz gyógyulni. Nekem a legszarabb időszak a 4. nap kezdődött, a 8.-nál láttam a fényt az alagút végén (ekkor eldurrant az agyam és jól bezabáltam:))
Nekem az volt a taktikám, hogy cataflam, fél óra múlva kaja, után ráküldtem jégkrémet, ez eleinte egész jó volt a kritikus napokon már kevésbé (akkor drasztikusabb módszerekhez folyamodtam). Éjszaka ha felébredtem bármennyire is kómás volt rögtön nyúltam a pohárért és ittam. A banánról annyit, hogy valahol nem ajánlják, érdekes módon én a Danone Pudingtól voltam ki, pedig ittam kakaót, ettem csokis jégkrémet, de valamiért az a rohadt puding majd kinyírt :D Nekem egyébként a hangom is lassan jött vissza a 8. napon már különösebb fájdalom nélkül ment pár mondat hangosan, ma tudtam hosszabban, rendesen beszélni. De innentől bizalommal tekintek a jövőbe.

Más téma:
Altatás/nem altatás: Nekem helyi érzéstelenítéssel vették ki, szerintem nem kell túldramatizálni és ezzel megijeszteni a többieket, sok hozzászólást olvastam és elég sok túlzó volt köztük: Kellemetlen a beavatkozás? Igen. Fáj az injekció? Igen, kb 20-30 másodperc max., tehát nem szörnyű kínzás. Vérzik? Igen, de ne úgy értsd, hogy majd' belefulladsz a véredbe. Kibírható? Abszolút. Maga a műtét fájdalmas? Elvileg nem, nekem a jobb oldalinál kicsit fájt, de csak pár másodpercig.
Egyébként meg: mindenki mérje fel az altatás/helyi érzéstelenítés rizikóit, előnyeit, kérje ki orvosa tanácsát, aztán döntse el maga, hogy melyik a legjobb.

M.

(#1095) don adam


don adam
újonc

Sziasztok. frissen csatlakoztam a fórumhoz. :) hát énis mandulamentes vagyok 15 napja, és lenne hozzátok egy kérdésem. Rendszeresen kondizgattam műtét előtt, és már ezerrel pörgök :)) , szeretnék mihamarabb újra menni gyúrni. Szerintetek mikor mehetek?? Köszi

(#1096) Repülő Mókus


Repülő Mókus
csendes tag

Na, végre túl vagyok a tegnapon... Hiába vettem be cataflamot, akkor is majdnem sírtam minden nyelésnél.... :O Enni nem sikerült és 2óránként keltem fel az este... :( De legalább ittam egyfolytában, igaz még a fülem és az álkapcsom is belefájdult.... :(

Ma viszont a reggeli cataflam után megtámadtam a tejberizst és sikerült megennem... :D
Bárcsak ez így is folytatódna. Ebben viszont nagy szerepe volt a barátnőmnek (7. napos ), aki közölte, h ha nem eszem, akkor tovább fog fájni, mint 10nap.. Bejött az ilyesztgetés. :)

Mi a vélemény a csipkebogyó tea gyógyító hatásáról? Én azt hallottam, h segít. Illetve fagyit akkor lehet enni vagy nem?

Köszi a válaszokat előre is!!! :)

[ Szerkesztve ]

(#1097) mettdemon válasza Repülő Mókus (#1096) üzenetére


mettdemon
csendes tag

A teáról nem tudok. A fagyiról megoszlanak a vélemények, nekem az elején kifejezetten kellemes érzés volt, úgyhogy rengeteget ettem, a legrosszabb napokon persze már az sem segített annyira.

M.

(#1098) Repülő Mókus


Repülő Mókus
csendes tag

Nah, 4-5. nap... A tegnap az valami fantasztikus volt fájdalom szempontjából. Olyan vígan elvoltam 3fájdalomcsillapítóval,! :)) :)) Csak az a furi érzés a számban ne lett volna...mintha vmi lifegne. Szerintem a fehér kezdett lejönni, annál is inkább, mert estére olyan fájdalom jött rám!! :( Már nem csak a fülem, de még sugárban az agyam is belefájdult.... :O Azt hittem soha nem lesz vége, plána , h az eddig tökéletesen bevált tea is elkezdett csípni, illetve rengeteg nyál termelődött, aminek undorító íze volt. Komolyan attól féltem, h hányni fogok a fogmosás ellenére is... :((( Ugyhogy gyorsan ráettem tejberizst, hátha segít. Aztán fájdalomcsillapító és benyomtam a szunyát..
Mivel nem nagyon akartam ezt mégegyszer átélni, így óránkénti csörgésre állítottam az órám és ittam , ittam és ittam.
De most már a nyelvem is jobban fáj, vagy oda is átsugárzik és már elegem van, h nem tudok 1jót aludni, meg hajatmosni meg kimozdulni, meg melegszendvicset enni!!! :W A fájdalomcsillapító is fogytán van és mikor lesz már ennek vége ????!!!! :O :O :(((
Remélem legalább az erőfeszítés, h eszem "rendesen" meg sokat iszom segít egy picit gyorsítani a dolgokat...

(#1099) mettdemon válasza Repülő Mókus (#1098) üzenetére


mettdemon
csendes tag

Sajna most vagy a legrosszabb periódusban, de ne félj, nem kell már sokat szenvedni, nekem a 8. nap környékén már voltak jó periódusok, a 9. nap pedig már sokkal jobban voltam. (a nyelvfájdalom nekem is megvolt, az nagyon rossz :S ) Most már a 12. napnál tartok, egy fájdalomcsillapítóval vígan elvagyok és az is csak azért kell, mert a sebágyban van egy aftám....
Az éjszakai ivás mindenképpen jó, én mindig ko voltam reggel és hidd el, a rendes evés-ivás sokat számít az csak gyorsítja a gyógyulást...esetleg szedjél C-vitamint, az gyorsítja a sebgyógyulást és a hegképződést...

M.

(#1100) Arensis


Arensis
csendes tag

Sziasztok!

5 Napja én is beléptem a klubba 25 évesen :)
Nálam is altatásban volt megoldva, ébredés fájdalom mentesen, a nővér azt mondta szerencsés vagyok mert nálam az első korty teánál nem a süni volt hanem a gombóc érzés, az első éjszaka azért rájöttem hogy én sem úszom meg fájdalom nélkül...

A Dr. a zárójelentés kézbe adásakor közölte hogy cataflan V50 erősen ajánlott, + ha napi egy calcium sandoz -t beveszek az sokat segít. És tényleg nagyon ritkán fáj a cataflan + sandoz kombóval :D persze a szénsavat nem árt kikeverni a vízből :)

Kicsit más:
A mandula miatt kihullott haj vissza fog nőni?

Üdv.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.