- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Akula
félisten
válasz
elfelejtette #49 üzenetére
"állítólag egyébként sem egészséges 10 foknál nagyobb hőmérséklet-különbséget csinálni"
Feltéve hogy nincs 10 foknál nagyobb meleg a normálishoz képest. Hallom mindenhol ezt, sőt, leginkább 3 fokot szoktak mondani, hogy jaj mi lesz ha kimegyünk a melegbe... És ha nem megyünk ki, akkor meg simán csak megsülünk, mert 36-ból 3-at levonva is ugyanott vagyunk. Mondjuk a BKV + MÁV biztos ami biztos alapon inkább be se kapcsolja.
-
-
Dr. Akula
félisten
válasz
elfelejtette #6 üzenetére
És 25-ről mi hűti tovább elviselhető 20-22-re?
-
Dr. Akula
félisten
Remélem a tudása is annak megfelelő ugrás lesz. Mármint a mostanában megszokott +40-70%, nem a 450-500W közti +10%.
-
Danex
addikt
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
Valószínűleg a cseptálca fűtés az ami extrába megnyomta, de még erős minusz fokokban is hatékonyabb mint egy sima rezisztiv fűtőventillátor.
-
-
balintka
addikt
Mikorra várható ez az 5000.es széria? Érdemes ennek a fényében még mostanában 4070 Ti Super-t venni?
-
DudeHUN
senior tag
Nvidia pls. ami 400W fölé megy legyen muszáj 2db 16-os csatit rádobni és akkor itt nem lesz 4090 balhé. Ekkora kártyákon hely az lesz neki. Mindenki jobban jár.
-
dabadab
titán
válasz
Alogonomus #38 üzenetére
És ebből is látszik, hogy a klímák maximális villamosenergia-fogyasztására csak erősen becsült értékeket adnak meg a gyártók
Nem, az valós érték, mert ahhoz kell méretezni mindent: kábelezést, biztosítékokat, az elektromos hálózat meg nem játék, ha ott valami gebasz van, akkor jobb esetben lecsapja a biztosítékot (az is elég gáz), rossz esetben meg tűz is lehet belőle.
pont te írtad a mért értéked alapján, hogy 2 kW körül alakult a klímád legmagasabb tapasztalt fogyasztása
Két klímája van
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #37 üzenetére
A tesztekből kiderül mennyit javult ténylegesen a perf/watt.
Az nem jelent semmit, ha nőtt a TDP, de emellé sokkal jobb a teljesítmény is."végül hosszú távon a teszteken látszott, az a jobb választás az 1060 nál egyrészt a vram többlet, másrészt a + erő miatt."
Igen ezt már 5x leírtad és a másik topikban már 5x megcáfoltuk.
El kellene engedni mert nem igaz, legalábbis nem úgy ahogy előadod.
Ahogy más genben sem ment az AMD többre hosszútávon a több vrammal, mert előbb fogyott el a vga erő.
Engedd el, mert csak félrevezeted az usereket. -
Alogonomus
őstag
válasz
LordyDaVidra #30 üzenetére
És ebből is látszik, hogy a klímák maximális villamosenergia-fogyasztására csak erősen becsült értékeket adnak meg a gyártók, hiszen pont te írtad a mért értéked alapján, hogy 2 kW körül alakult a klímád legmagasabb tapasztalt fogyasztása 41 fokos kinti hőmérséklet esetén, vagyis hűtési módban, pedig a specifikációs táblázat alapján maximum 1,16 kW-ot fogyaszthatott volna el.
A klímák fogyasztásával kapcsolatban éppen ezért sokkal inkább a specifikációban is feltüntetett EU rendeletben előírt mérési módszertan alapján számított éves átlagos várható fogyasztási érték a meghatározó. Autóknál is ugyanezért nem a maximális üzemanyag átfolyás a lényeg, hanem a WLTP szerinti átlagfogyasztás.De tényleg túl sokat offtopikoltunk már ebben a hozzászólásfolyamban a klímákkal kapcsolatban.
-
hahakocka
őstag
válasz
Busterftw #31 üzenetére
Azért pár gennél azt is meg tudták oldani hogy csökkenjen vagy kb maradjon a fogyasztás mértéke, s úgy nőjön 5-20% ot.
Amikor az AMD kazán volt régen azért a Geforceok ettek ha kellett és akkoriban nem volt 30% difi sem. Max 5-10 az azonos kategben.. Vagy ott van pl a RX 580 többet evett mint az 160, de végül hosszú távon a teszteken látszott, az a jobb választás az 1060 nál egyrészt a vram többlet, másrészt a + erő miatt. Elhúzott 10-15% al. Volt erről sok teszt hogy 4-5-6 év után elhúzott az 1060 tól. S árban (na nem kezdő árban) meg nagyon jó volt s még ma is nagyon sokan használják őket.
Csak lesz majd az 5090-hez is egy ilyen BIOS biztos. Meg ott az alulfeszezés mindkét oldalon. Azt a pár% telj - -t megéri. Más kérdés hogy mennyit kérnek el e VGA-kért azért, hogy mi végezzük el a munka egy részét a fogyasztás terén . -
Nagynozi
aktív tag
válasz
Busterftw #34 üzenetére
Giga RTX 3080 nem volt hangos 68 fok körül mozgott. Mostani RTX 4080 persze jobb, 62 fok körül van légkondícionált szobában, hangra hasonló, de 70 W-al kevesebbet is eszik. A 12 gigás RTX 3080 állandóan 350W körül evett, persze én nem szedtem szét sose, nem optimalizáltam meg ilyenek, out of box használtam.
-
Busterftw
nagyúr
"Gigabyte RTX 3080 12GB többet fogyasztott és rövidebb volt."
És jóval szarabbak is voltak a hőfokok.
Nekem a 3080ti FE volt, méretéhez képest jó hűtéssel, de én is például repadoztam ahogy sokan is, ventik is jobban pörögtek.
Aztán végül tettem rá egy AIO-t.Ahhoz képest a 4080 full kussban van, remek hőfokokkal.
-
Wilks
aktív tag
Az elmult 1,5-2 ev arrol szolt(prohardveren),hogy a legujabb generacios termekek mennyit fognak fogyasztani,stb.Hogy ezen miert lepodnek meg egyesek,es miert hangoztatjak ugy,mintha ez csak egy "jelenlegi-jovobeli" problema ,,mikor a csapbol is ez folyt,jo kerdes.
Lehet,hogy majd egyszer eljon az ido,mikor a teljesitmenyhez alig kell energia......Talan majd jon egy attores a kvantum fizikaban,ami megoldja az energia ehseg problemajat.Addig viszont hallgasuk tovabb a minden napi "te jo isten,ezt mar paks 2 se tudja uberelni" hsz-ket. -
Nagynozi
aktív tag
válasz
hahakocka #29 üzenetére
Csak azért vettem Gainward Phantom GS RTX 4080-at anno tavaly márciusban, mert a Fractal Design Meshify 2 Compact házamba 2x14 centi ventilátorral csak ez fért be, Gigabyte, Asus és társai már nem mentek volna bele. 330 mm hosszú ez is, front AiO-t felülre kellett raknom. Mondjuk szerintem overkill ez a hűtés, a Gigabyte RTX 3080 12GB többet fogyasztott és rövidebb volt.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
hahakocka #22 üzenetére
A különbség az, hogy itt a nagyobb fogyasztáshoz jár jó teljesítmény, az AMD meg csak simán kazán volt.
Teljesen jók ezek az értékek, mostani 4080 közül is van 350W BIOS-os, ahogy a 4090 is van amelyik 500W.
A kártya mérete miatt pedig mindegy melyiket veszed, jó lesz a hűtés. Win-win az usernek.
-
válasz
Alogonomus #25 üzenetére
Specifikáció alapján a nálam lévő Panasonic TZ35-WKE klíma maximális teljesítményfelvétele 1.38 kW, fűtés módban. Hűtéskor 1.16 kW.
-
tibaimp
nagyúr
Nem is vártam mást...
-
Nagynozi
aktív tag
válasz
Walter_White #12 üzenetére
Az én RTX 4080-am meg 280W körül eszik Cyberpunk alatt max RT-vel. Szerintem az 5000-es széria csak brutál gyors lesz. Az én kártyám 2850 mhz-ig boostol. Gondolj bele meddig fog majd egy RTX 5080 boostolni? Valahol az alap boost frekvenciát 3ghz-nek ígérik (pletyka) a valós akár 3,4 ghz is lehet majd és úgy fog enni 350W-ot. Az RTX 5090 meg nem embernek való. Vagyis elvetemülteknek.
-
dabadab
titán
válasz
Alogonomus #25 üzenetére
A belső egység gyakorlatilag csak egy ventillátor, az nem fog sokat fogyasztani.
-
dabadab
titán
Azért az mégis csak minden szempontból ku.v@gáz, hogy lassan tizen éve nem nagyon optimalizálnak (pontosabban fejlesztenek) VGA-kat
LOLWUT.
2013-ban a 780 jött ki, ha azóta nem látsz fejlődést, akkor az erősen szemészeti probléma. A 780 Ti simán benyalt 260 wattot. Ma egy 35 W TGP-re konfigurált 4050 mobilGPU is hoz legalább másfélszeres teljesítményt (plusz az egyéb okosságok, amiket az elmúlt évek hoztak). Ha meg azt megnézed, hogy 260 wattból mit lehet kihozni, akkor meg ott a 4070, ami meg tényleg sokkal-sokkal gyorsabb, mint a 780.
-
dabadab
titán
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
Szóval tényleg tud(na) egy 3,5 kW-os klíma 2, sőt akár 3 kW-ot is órákon/napokon keresztül elhasználni
Nem tudna. Ránéztem egy random 3,5 kW-os klíma adatlapjára, a maximális áramfelvétele 6,8 A, vagyis a maximum felvett teljesítménye 1,5 kW. Ezek mind hőpumpák, a névleges hőteljesítményük a felvett elektromos teljesítmény sokszorosa.
-
hahakocka
őstag
Azért ez még csak pletyka, emlékeztek a 600W os 4090 hírre is még? De esélyes akár hogy nőhet persze. Ami szinte biztos az a 16 PIN bár ez durva hogy mindegyik kártyára. Az is okozott problemákat máig sok helyen, télre igazán fűt a 16 PIN jével!
Kandalló edition lángokkal.
Ezek után főleg kíváncsi leszek igaz e a pletyka a 8800xt ről, hogy 200w ból hozza a 4080-7900xtx szintjét, amit ezek után azért még kétlek .Ha igen akkor instant vétel a cserére. Ha nem akkor lehet előző gen. Régen emlékszem mennyien sokan szidták a régebbi AMD-ket és Nvidiákat, hogy kazánok s sokat esznek, hát akkor most?
Persze most már 4K ba megy, de hát a teljesítmény mindig is emelkedett, az arányok voltak azért mások. Itt ugyan egyelőre csak 20-30% erősödést pletykálnak majd kiderül.
-
válasz
Alogonomus #17 üzenetére
Ne fárassz már, ember, hogy jobban tudod, hogy mennyit evett nálam a klíma!
Nyilván a fűtésnél jelentkező energiaigény ettől eltérhet, de nem arról volt szó, hanem arról, hogy úgy melegítenek a modern GPUk, hogy klíma kell a gunyhóba! -
wolfman
veterán
'Persze egy ilyen teljesítményű grafikát nem 65 watt TDP-s CPU-val szokás használni.'
Azért az mégis csak minden szempontból ku.v@gáz, hogy lassan tizen éve nem nagyon optimalizálnak (pontosabban fejlesztenek) VGA-kat, inkább csak odabasznak az energia éhségének, had szóljon. Én még azért rettenetesen szorítok, hogy tűnjön el a k..v@ anyjába a 16tűs tápcsati, de még a 3x8tűs opció is csak csúcsszegmensben legyen max és visszaessenek 150W-200W-al a fogyasztások. De nem hinném sajnos, hogy ez bekövetkezik, max sokára, mikor már a teljes informatikára sz@rni fogok magasról és inkább fájerezek a többi magára hagyott nyugdíjassal az öregek otthonában.
-
RafaelEKH
tag
válasz
Alogonomus #17 üzenetére
Az egész klímás témát a nyári meleg kapcsán hozták fel, szóval a fűtés üzemi fogyasztást nem keverném bele. Télen majd fűt az RTX 5090
-
elfelejtette
veterán
válasz
Alogonomus #17 üzenetére
"Kinti mínusz fok esetén – sőt már 1-2 fok esetén is, nem kell -20 fok – a klímaberendezés fűtőventilátorként üzemel, és szinte pontosan annyi villamosenergiát fogyaszt el, amennyi hőenergiát a szobába betáplál"
Látszik, hogy fingod sincs a klímákról, különben nem írnál ekkora ökörséget... -
Alogonomus
őstag
válasz
elfelejtette #14 üzenetére
Csak mind LordyDaVidra kolléga hozzászólásában az "abszolút csúcsfogyasztása pedig 1.0-1.1kW" mind a te hozzászólásodban szereplő "Maximum 1-1,5kW-ot, azt is csak télen, fűtés üzemben, mikor a kinti -20 fokból csinál +20 fokot." téves állításokat tartalmazott.
Egy 3,5 kW-os klímaberendezés adott helyzetben igényt is tarthat a 3,5 kW-ra.
Kinti mínusz fok esetén – sőt már 1-2 fok esetén is, nem kell -20 fok – a klímaberendezés fűtőventilátorként üzemel, és szinte pontosan annyi villamosenergiát fogyaszt el, amennyi hőenergiát a szobába betáplál. Ha ehhez a teljesítmény maximumán kell üzemelnie, akkora a névleges teljesítménye maximumával "pörgeti" a villanyórát. -
Továbbra is az a meglátásom, hogy Pascal volt az nVidia fénykora.
-
Felvett teljesítményt írtam (kW, nem kWh), de most megnéztem, hátha így érthetőbb lesz: 2024 júniusban összesen 130 kWh áramot fogyasztott a két klímám, hogy 24 fok körül tartson egy tetőtéri, 80 nm-es, kb 5 méter belmagasságú ingatlant.
A legmagasabb teljesítményfelvétel 2000 watt körül alakult, ekkor a kültéri egység (árnyékban) 41 fokot mért.
-
elfelejtette
veterán
válasz
Alogonomus #10 üzenetére
"Szóval tényleg tud(na) egy 3,5 kW-os klíma 2, sőt akár 3 kW-ot is"
Persze, de extrém helyzet, a kolléga azt hitte hogy úgy lesz 1kw az átlagfogyasztás, ha a 3,5kw-os klímát 4 óránként 1 órát használja... -
Walter_White
senior tag
azért durva hogy mennyire megy felfele a fogyasztás... kiváncsi leszek a ténylegesen mennyit fog kivenni, mert már egy 3080Ti-m is alapon nyaldossa a 400Wattot... 50-55 fokon megtartom vízzel... de nevetséges.. erre még egy olyan 200-250 esetenként 300w proci szinten is...
-
Feri1984
tag
válasz
bitblueduck #7 üzenetére
Nekem egy ideje minden is undervoltozva van.
7600X + 4090
4K/120Hz-hez nem kevés a proci.Tökéletesen kihajta a kártyát.
CPU 45-55W fogyasztás.
GPU-t 900mV-re lőttem be : -
Alogonomus
őstag
válasz
elfelejtette #6 üzenetére
A 3,5 kW-os Gree klímám télen volt, amikor 2 kW fölött fogyasztott éjszaka egy hidegfront miatt. Amikortól a klíma kinti egységének a hőátadó felülete 0 fok alá csökken, akkortól a kinti levegő páratartalma kifagy(na) rá. Onnantól a klíma lényegében egy fűtőventilátorrá válik. Szóval tényleg tud(na) egy 3,5 kW-os klíma 2, sőt akár 3 kW-ot is órákon/napokon keresztül elhasználni, de olyankor kell:
- vagy inkább visszaváltani a gázfűtésre, ha még elérhető az ingatlanban,
- vagy minimális szellőztetéssel "túlélni" a napközben is stabilan legfeljebb 1-2 fokig emelkedő napokat,
- vagy elfogadni, hogy évente abban a pár napban valóban jelentősen előnytelenebb volt földgáz helyett villamosenergiával fűteni, de az év egészét nézve még úgy is kedvezőbb a hőszivattyús fűtés.
Az egyre enyhébb telek hatására évente egyre kevesebb olyan nap lesz, amikor a klíma a rosszabb opció. -
Hát, ha az RTX 5050 teljesítményben übereli az RTX 4060-at, akkor okés.
Egyébként sokan használják ma is az RTX3060 12GB kártyáikat, nyugodtan lehet várni a 6000-es szériát, nem kötelező váltani.
-
bitblueduck
senior tag
RTX4090-nél írták hogy kb 8% tejlesítményért cserébe úgy 40%-al lehet csökkenteni a fogyasztást. Remélhetőleg itt is lesz ilyen. Nemtudom 4090 tulajok mennyire használhatják ezt?
Nekem most 7900XT van, de a 300W hőleadásával már az is veszélyezteti a klímacélokat (hogy a szobát lehűtse a légkondi). Gépházat is kell majd vennem emiatt, mert 109 Celsius hot spot volt, ha gép oldalát leveszem 95-re csökken.
Persze lehet viccelni, hogy télen jól jön meg ilyenek de 500W már gyakorlati szempontból is problémákat tud okozni. Pláne ha hozzáillő CPU-val meg egyéb cuccokkal a teljes rendszert nézzük. -
elfelejtette
veterán
Mégegyszer:
A 3,5kW-os klíma nem fog felvenni 3,5kW-ot! Maximum 1-1,5kW-ot, azt is csak télen, fűtés üzemben, mikor a kinti -20 fokból csinál +20 fokot.
Hűtés üzemben pedig bent az irodában, és otthon is 25-26 fokra van állítva a klíma, így 250-500 wattot fogyaszt. Van olyan ismerős, akinél 23 fokra. 18 fokot az állít, aki egy nagy hodályt akar ócsóért 1db 3,5-ös klímával hűvösen tartani.
Ja és ha a klíma ha elérte hűtés üzemben a beállított hőfokot, akkor átvált sima ventillátor üzemmódra, amikor is 20 wattot fogyaszt. Csak összehasonlításképpen egy álló szobai ventillátor 60 watt... -
Robitrix
senior tag
válasz
LordyDaVidra #3 üzenetére
Az átlag lehet..... ha 4 órát üzemel és 20-at meg nem naponta...
átlagban.... Persze nem mindegy, hogy 18 fokra van állitva ilyenkor vagy mondjuk 26-28 fokra....
-
Robitrix
senior tag
Azért mondjuk az meglepő volt, hogy az RTX 4060 esetében lejebb sikerült vinni a fogyasztást 170 wattról 115 wattra. miközben nőt a teljesitmény vagy 20-25%-ot.
Mondjuk azért például egy 3060-assal nagyjából egy radeon 6700 van teljesítményben egy szinten és hát az is 175 watt a fogyasztés. vagy még pontosabban nagyjából egy radeon 7600 XT van nagyjából hasonló szinten. Igaz az 190 wattos. Vagyis a radeonok se panaszkodhatnak áram felvétel szempontjából azért. -
Attól még, hogy a klíma 3.5 kW-os, a tipikus fogyasztása 300-600W körül lesz, az abszolút csúcsfogyasztása pedig 1.0-1.1kW
(forrás: Idén cseréltettünk le egy 3.5 kW-os, 14 éves ósdi Samsung klímát 2 db 3.5 kW-os Panasonic modellre és ezek mérik a saját fogyasztásukat, a Samut meg én mértem) -
kyle23
tag
Azta.. Ez még meglepő? Kb a 3000 szériától egy kibaszott áramtemető az összes, főleg a felső kategória. De ez most a divat, az optimalizálás helyett watt háború van. Minek írjunk értelmes szoftvereket, meg tervezzünk rendesen chipeket, ha egyszerűbb azt mondani, hogy a magas teljesítményért és a magas ram mennyiség, fogyasztás emeléssel jár. Így a hulladék, selejt cuccok is maximális áron eladhatók.
-
Robitrix
senior tag
Azért eddig is 170 watt volt egy RTX 3060. a 4060 lement úgy 115-120 wattra..... az 5060 meg felmegy újra a 170 wattra. nem dráma. az 500 watt viszont a 5090-re már igen csak durva. Lassan külön vezeték kell a géphez paksról...
Persze egy ilyen teljesítményű grafikát nem 65 watt TDP-s CPU-val szokás használni. valami kis fini 15 ezres intel lesz hozzá lehetőleg 330 watt mellett....
Fűtést már nem is kell inditani télen se egy csúcs asztali PC-hez. Még a hó is leolvad a tetőről..... a helyzet az, hogy ilyen melegben még a kb. 230-240 wattot fogyasztó asztali PC-m(megterhelve) se szivesen kapcsolom be a kánikulában. Ha most arra gondolok, hogy 4-szer annyi hőt termelne a gépem, mint a mai...... a tököm is leolvadna a szobában. Klíma nincsen. Öreg házam elektromos hálózatára nem szívesen tolnék rá még egy 2-2,5 KW-os klimát is.... venti van. Jön haverom néha hogy játszunk én meg elküldöm, hogy keressen meg a kérdéssel úgy este 10 körül, amikor már hűvösebb van...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kerékpársportok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Delta Force (2024)
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest