Hirdetés

2019. november 19., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19) ubyegon2


ubyegon2
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Néhány apróság

-Flash videók régi számítógépen

Bár az Adobe cég a Linuxos flash lejátszó fejlesztésével megállt a 11.2-es verziónál, ez a verzió eltér elődeitől abban, hogy SSE2 támogatást igényel a processzor felől, így például AthlonXP vagy P3-as és korábbi processzorral szerelt gépeken nem fog működni a videók lejátszása.
Szerencsére van erre megoldás, az Adobe oldaláról le kell tölteni korábbi verziót, amit be kell másolni a fájlrendszerben oda, ahol eddig az új verzió volt és akkor menni fog a lejátszás, bár a böngésző szólhat érte, hogy biztonsági kockázatot jelent a régi flash lejátszó... A locate parancs segít megtalálni a fájlt.

-Grub2 rendszertöltő újratelepítése

Például egy Windows telepítés szükségessé teszi, hogy újratelepítsük a Grub rendszertöltőt. Ezt könnyen meg lehet tenni, nem kell a teljes disztrót újratelepíteni. Fogjuk meg disztribúciónk "live" rendszerbetöltő lemezképét, majd bootoljunk be róla. Ha a disztribúciónk nem tud ilyet, használhatunk egy másik, szintén Grub-ot használó, live képes Disztrót is.
Miután a bootolás megtörtént, indítsunk el egy terminált. Ott su -, vagy sudo parancs után adjuk ki az fdisk -l parancsot, így meglátjuk, hogy hol van a számítógépünk merevlemezén a Linuxunk telepítve.
Tételezzük fel, hogy hogy az "A" merevlemez 5. partíciója (sda5) az. Ekkor fel kell csatolni ezt a partíciót a live rendszer fájlrendszerébe, például a /mnt mappába így: mount /dev/sda5 /mnt, megfelelő jogokkal. Ezek után már csak egy parancs a Grub telepítése:

grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda

A parancs lefutását követően már újra is indíthatjuk a gépet, a Grub menü fog fogadni minket. Amennyiben nem látszana a Windows a választható opciók közül, akkor adjuk ki a sudo update-grub vagy a sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg parancsok egyikét, miután bebootolt a rendszerünk. (ez disztribúció függő, de az eredményük ugyanaz lesz, a grub megkeres minden rendszerbetöltőt és elhelyezi a boot menüben)

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★

[ Szerkesztve ]

no offense, but....rágjál lóherét

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.