Hirdetés

2019. november 18., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11) ubyegon2


ubyegon2
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Mire használhatom, mit tartalmaz egy "asztali" Linux disztribúció?

Általánosságban elmondható, hogy feltelepítve egy asztali Linux disztribúciót egy komplett szoftver környezetet is készen kapunk. Ez azt jelenti, hogy irodai programoktól egyszerűbb játékokon keresztül film és zenelejátszó programokig minden megtalálható benne. A disztribúció mérete általában összefügg a vele alapból érkező programválasztékkal, vannak minimalista disztribúciók és vannak bőséges programcsomagot kínálók is. A későbbiekben természetesen kedvünkre telepíthetünk nekünk tetsző alkalmazásokat.

Minden disztribúciónak van olyan internetes tárolója, ahonnan programokat és a rendszert alkotó csomagokat lehet letölteni vagy frissíteni, ezt (ezeket) angolul repositorynak nevezik, a hazai köznyelvben csak röviden repóknak vagy tárolóknak hívják. Ezeknek a tárolóknak az a lényege, hogy innen közvetlenül lehessen telepíteni egy programot, internetes kereső és egyéb felhasználói beavatkozások nélkül.

Itt le kell szögezni, hogy a Linux nem Windows, itt nem úgy megy egy program telepítése, hogy rákeresünk a googleben, böngészünk az időkorlátos vagy éppen kém és trójai programokkal teli ismeretlen eredetű programok között, hanem elindítjuk a disztribúció saját csomagkezelő programját, ott megkeressük amit szeretnénk, majd pedig a rendszer letölti nekünk és fel is telepíti. Ilyen formában garantáltan azt kapjuk meg amit szeretnénk, beépített "ajándékok" nélkül.
Általában minden szükséges program megtalálható a disztribúciók tárolóiban, nagyon ritka az olyan eset, hogy egyéb forrásból kell valamit telepíteni, kezdők biztosan nem fognak ilyennel találkozni.

Ha mégis, akkor ismerjük meg a személyes csomagtároló fogalmát, azaz a PPA-kat.

PPA leírása, PPA lista

Ezek az Ubuntu és Ubuntu alapú disztribúciók használata esetén felvehető tárolók.

no offense, but....rágjál lóherét

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.