Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VaZso

senior tag

válasz Anakin007 #5358 üzenetére

Nem.
    Az az érdekes, hogy a leütött karaktereim szépen megjelennek a grafikus konzolon, rendes ékezettel (szöveges kozolon most nincs bállítva magyar kiosztás, így ezt nem tudom olyan egyszerűen megnézni, de úgy rémlik, ott is rendes ékezeteket tud írni). Most direkt létrehoztam ékezetes filenevet. Grafikus felületen indított konzolon látszólag tökéletesen működik az ékezet is (létre is itt hoztam), szöveges konzolon pl. hosszú ő és ű betűk helyett kérdőjelet mutat (a létrehozott filenévben), é és á pl. ott is van.

A dumpkeys viszont grafikus felületen indított konzolon is kérdőjeleket ír és az összes ékezetnél, tehát á és é-nél illetve minden másnál is.

Amivel alapvetően bajom volt, hogy letöltöttem a gépemre netről 6-7GB anyagot wget-tel, amit szeretnék DVD-re kiírni, de nem tudom, mert hibákat ír, valamint ékezetek helyett csak szimplán kérdőjeleket látok. Próbáltam játszani a --restrict-file-names kapcsolóval is, de eredménytelenül. A weboldalon az ékezetek tökéletesen megjelennek, a wget-et szöveges ill. grafikus felületről (kozolon) is próbáltam indítani, mindenütt kérdőjeles ékezeteket hoz létre.

Amit most próbáltam, hogy a dumpkeys segítségével átvariálom kicsit a billentyűzet kiosztást (ha lehet) - végül eddig még nem álltam neki - és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nem jelennek meg ezek a characterek ugyanúgy, mint a wget eredményében.

Idegesít, hogy olyan, mintha tökéletesen működnének a magyar ékezetek, máskor pedig csak bajlódik velük a rendszer, és nem tudok rájönni az okára. Pedig biztos, hogy ez nem természetes dolog.

Úgy néz ki, a szöveges konzolon nem jó minden character. Ez okozná a problémát a grafikus felületen is?
    Nézegettem a csomagkezelőben a fontokat - rollins javaslatára -, de nem tudom, mit kéne esetleg feltennem...

Fstab: rögtön megnézem

Új hozzászólás Aktív témák