Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- GoodSpeed: Ágymatrac keresési kálvária
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Geri Bátyó: Samsung T7 1TB külső SSD
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Szerintem mi abszolút, titálisan félreértjük egymást.
Én hol, mikor írtam le ilyeneket, már csak azért se tudnám leírni mivel eddig a pillanatig, amíg le nem írtad, halvány gőzöm se volt hogy létezik ilyen direkt uefi boot.
Én a uefiből indítást úgy értem hogy uefi választómenüből kiválasztom az indítandó os-t, és annak a bootloadere betölti azt.
Mások meg nem ezt, hanem a Linux elsődleges indítását, és annak a grubos választómenüjéből indítást favorizálják.Én erre értettem a uefiből indítást, amit leírtál azt életemben most hallottam először.
ha már itt, és ez a téma és bocs az off,
Windows10-et hogyan lehet így elindítani, ezzel a direkt megoldássaé?
Ezt keresem kb. 2 éve de sehol sem találom a megoldást mert a Winnek mindenképp kell az efin lévú BCD bejegyzés. Ami Linuxokon a /boot alatt van grub.cfg formájában vagyis egy linux boothoz nem kell se efi partíció se mbr csak egy kernel meg egy initrd. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Dehát én ezt nem értem.
Itt van ez a gépem ami előtt most ülök.
biosba, pardon uefibe kiválasztom a Windowst.
enter, indul a Win.
Reboot, uefibe kiválasztom a Linuxot, Ubuntu.
Enter, és bejön az Ubuntu grub menü, benne ő maga, a reco mód, korábbi kernellel lehetőség stb. minden.
Ha nem, akkor ez user hiba, beállítási hiba mivel a grubot nem láthatóra tette vagy nulla a láthatósági ideje.
De ilyenkor ha csak az egyszem Linux van a gépen, a grub akkor se jelenik meg!
Uefi nem tud linuxot közvetlenül indítani, nem is látja a /boot alatti grub bejegyzéseket.
Az efiről hívja meg a bootbejegyzését.
Erre képes, akár efi partíció nélküli indításra pl. a SupergrubDisc, abban amit kiválasztok azonnal elstartol, ott nincs grub menü de itt konkrét kernelt kell kiválasztanom. És azzal direktbe indul, itt tényleg nincs bootmenü.
De ha ezzel az efin lévő indítóbejegyzást indíttatom el, akkor is ott van minden választható opció.
De ha nincs EFI partíció, vagy nincs benne a Linux bootbejegyzése, akkor egy UEFI az életbe nem képes elindítani semmit.
Így én most már nem is értem miről eszmecserélünk.
Ha megint rosszul értelmeztem valamit, bocsi de én ebbe mást nem tudok belelátni csak amit itt leírtam. -
-
válasz
üzenetére
Tökéletes.
Osztom Pirk kapitány nézetét, a home legyen a /alatt, esetleges váltás, újratelepítés esetén vagy jó lesz vagy nem a régi külön home és annak a konfigjai.Én a swap partíció híve vagyok, mivel én hibernálok is meg hibrid-sleep-et is használok és Ubuntun egy istencsapása a swap fájlt erre bekonfigolni.
Valamint én néha több disztrót is használok és így elég 1 darab swap partíció a lemezen, ezt használja mindegyik, nem kell 2-3 10GB swap fájl.De ez az én nézetem, ahogy Te látod úgy csinálod.
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen ezekkel tisztába vagyok.
Ha úgy értette ahogyan te mondod akkor az előző hsz.-em semmisnek tekintendő.Én úgy értelmeztem a kérdést hogy ragaszkodik a bios/mbr rendszerhez.
A uefiből indításnak is van létjogosultsága véleményem szerint.
Ha több os több lemezen van, a uefiből natív indítás a legszárazabb, legbiztonságosabb érzés.
-
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Szerintem.
Ha mbr-be legyalulod a fő os-t akkor meghalt minden, lehet gépészkedni.
Nem kezeli a ma már mindennapos nagy lemezméreteket és 2tera az ma már semmi.
4 partíció (igen logikai de és személy szerint utálom, nehézkes, egy partíció az legyen partíció)
Redundancia, a GPT partíciószerkezet 2 helyen tárolja a partíciók leíróit, asszem ezt nem kell magyarázni.
A UEFI sokkal gyorsabb és rugalmasabb.
Bár Neked nem de átlagusernek nagy segítség hogy egerezhet egy modern uefibe nem bill.vezérelt.
1975-be tették le a bios alapjait, azóta bár hegesztgették de 50 év nemhogy a számítástechnikába hanem bármibe is borzasztó nagy idő.
Lehetetlen a secure boot.
Igen Linux bármire de a W11 már csak uefire települ.
És még sok más.
Lehet járni ma is 1200-es Ladával de még a legalja mostani Dacia is 7 fényévvel jobb.
Ha jól értelmeztem a kérdésedet. Ha elértettem akkor bocsi. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen 1 darab Intel Dual Band Wireless-AC 3165+
BT wireless kártya van a gépbe.
Szerintem a Wifi Direct virtual adapter lesz a megoldása ennek csak nem tudom ez Linuxon hogyan lehetséges.
Ad és vesz is a wifi póriasan fogalmazva.
Itt kellett csak hármat kattintani és megadni egy passwordot.
A felsőbe legördíthetően volt az ethernet és mint látod a wifi.
Épp rajta is lóg egy Androidos telefon, ki is írja.
Szerkesztve, az IP kísértetiesen hasonlít a tartományban a fő router által osztotthoz.
Nem lehet hogy egyszerűen hídkapcsolatot csinált? Mint egy konnektorba dugható wifi repeater? -
Kis tanács kéne.
A pc-t szeretném hotspotnak, ahol vagyok most ott a telefonok állandóan eldobják a wifit mert nagyon gyenge a jel. Messze van a router.
A pc-n külső antennával tökéletesen elég a wireless jel.
Meg szeretném osztani a bejövő wifit kimenő wifire.
A hardver alkalmas rá mert Winen működik a hotspot wifiről wifire.
Ubbuntun ha megosztom, és bekapcsolom a hotspotot akkor eldobja a routert, még a router ssid sem látszik csak a megosztott hotspot.
Régebben használtam ezt a hotspot funkciót máshol ethernetről, úgy tökéletesen működik.
Wifiről miért nem , vagy mit rontok el? -
válasz
shadow1901
üzenetére
Ha yt-dlp-t használja, akkor kell várni egy kicsit, 1-2 napot mert a YT. api változásokaz jellemzően ennyi idő múlva követi a yt-dlp.
-
válasz
Lacpac
üzenetére
Szinte mindegy hova csatolod.
Az alapértelmzett út is teljesen jó szerintem.
Én se a home-t osztom semelyik gépemen, nem is használom szinte semmire, hanem az egész adatlemezt. Úgyis azok kellenek nem a home alatti beéllító és konfigfájlok.
Valószínű ezért is nem enged teljes home-t megosztani ahogy Kapitány is leírta. -
-
-
-
válasz
Zenebohoc
üzenetére
Így sem fogod tudni végtelenségig tologatni, előbb-utóbb megszűnik minden támogatás.
Megoldás egy konténeres, Snap vagy Flatpak Firefox.
Én is így tartom életbe a tiednél is öregebb 18.04 Ubuntumat mert friss szoftverek évek óta nincsenek rá a gyári csomagtárolókba.
"valami hiba miatt mindig megrogytak a telepítést követően"
Hát ezaz, szívemből szóltál
Én is futottam köröket vagy 15-20 alkalommal más disztrókkal is de maradt az őskövület. -
-
válasz
urandom0
üzenetére
Szakmai tudásod előtti főhajtásom egyre mélyebbre bólint

Megnöveltem a nagyítást és bejött a mobilnézet.
Pontosan ahogy írtad.
10%-ot kellett csak növelni, úgylátszik Winen a globális DPI és + a böngésző nagyítása pont átlépte ezt a választóvonalat.
6 év mofondírozását oldottad meg nekem 1 perc alatt.Köszi!!
-
válasz
urandom0
üzenetére
Na várjál

Életemben nem hallottam erről, ezt a mobilnézetet hol lehet desktopon beállítani?
És hogyhogy az összes Winen ez az alapértelmezett? De csak a logout.hu-n?És mégegy. A Droidos telefonom meg asztali nézetben van, ez 101%, most néztem meg, nem mobilnézetbe. Mióta androidozok így használom, nekem értelmezhetetlenek a mobilnézetbe megjelenő weboldalak.
És mégis megjelenik.
-
Érdekességként említem, ha valaki tud rá választ, írja le.
Mióta Linuxozok, egyik disztrón sem jelenik meg itt a PH lapcsaládon Opera böngészőbe az alábbi ikon.
"Itt szóltam hozzá"
Windowson és Androidos eszközökön mindegyiken megjelenik.
Valószínűleg böngésző probléma, pedig mindegyik rendszeren naprakész friss a böngésző és ugyanaz, Opera.
És ez van 6 éve
-
válasz
zoltanz
üzenetére
? mi a cél?
A Ventoy egy univerzális multiboot eszköz, egy mini oprendszer nem lemezkép író.
Teljesen máshogyan működik mit pl. az Etcher, közük nincs egymáshoz, az egyik önálló a másik os alól fut.
Még mindig nem értem a kérdésedet pedig 5 percig elgondolkodva ültem a monitor előtt. -
válasz
csixy
üzenetére
Látod ezek vagyunk
Mi de nem ez az átlag.Mutass a környékbeli Zoli bácsi, Zsuzsika a könyvelésről, Kalán néni ügyeletes nagymama, Jenő a lakatos, Karcsi a jogász, Feri a villanyszerelő, sebész virágárus fodrász mozdonyvezető fogorvos plázacica stb. stb. vonalon egyet is aki ezt megcsinálja.
Más a hobbi meg a hozzáértés és más az élet.Lehet már leírtam de ÜF+ átállásnál 10+ ismerősömnek kellett megcsinálnom a procedúrát mert a szakmájuk mesterei de ehhez nem konyítanak. Ők sose fognak ssd-t cserélni meg hűtőbordát ragasztani.
Használják 4-5-akármennyi évig a termékeket aztán kuka és csereTényleg tldr de elmesélem.
Gyömrői piac, van egy eladó egy nagy furgonnal kinnt, szartól a repülőig mindent árul, szerszámokat.
Jön egy öreg bácsi, fél keze lóg, sztrókja volt nemrég.
Odaszól az eladónak,
Fiam, van ilyen és ilyen gyalukésed meg marófej?
Persze hogy van Pali bátyám, látom javul a keze, lemegy még a műhelyébe dolgozgatni?
Fiam ha már nem tudnék lemenni az a nap lenne az életem utolsó napja.Kb. ennyi, remélem átment a mondandó.
Én sem tudok meglenni molyolás nélkül, valamit mindig alkotok, ha nincs konkrét feladat akkor kitalálok magamnak. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Ez sem releváns már
Hűtőt kifúvatni nem kell szétszedni csak egy vékony csavarhúzóval lefogni a ventilapátot, ne pörögjön szét.
Nagyon jó paszták vannak ma már, 4-5 évre ki lehet tolni az újrapasztázást is.
És ezt tényleg tanúsíthatom, anno vettem a mini pc átalakírásomhoz egy horror árú pasztát és 3 év alatt kb. 3 fokot mozdult a procihőmérséklet felfelé ugyanannál a benchmarknál vagyis tényleg igaz lehet a pasztára ajánlott 5 év.
Gamer lapos persze kivétel, meg ott gap padokat minden vicikvacakot is ajánlott sűrűn cserélni.
Kismillióan nem is tudják ezeket, kedves barátom nemrég hozta a W7(!!) compatible laposát hogy pár hónapja nagyon melegszik, de 1-2 éve is már sokkal jobban zúg benne a venti mint újkorában.
Alsó saccolással 12 éves a lapos és sose volt pasztázva csak néha porszívózva a hűtőnyílás. -
válasz
Vasti74
üzenetére
" Régebben meg mindennek volt kis fedele, lehetett vinyót cserélni, memóriát cserélni..."
Hogy nem így van annak több oka van és némelyik eléggé gyakorlatias.
Az első hogy sokkalta olcsóbb legyártani egy 1 darabból fröccsöntött darabot mint erre lukakat tervezni, csavarmeneteket beletenni, 3-4 műanyag ablakot külön lefröccsönteni, és ugyanennyivel több munkafolyamat ezeknek az összeszerelése.
A másik ami tényleg racionális.
Az userek 75 de inkább 80%-a megveszi a lapost és amíg működik használja.
(a maradék 25% a gamerek meg a hozzánk hasonló molyolós őskövületek)
Nem fog ő benne ramokat ssd-ket dvdromokat meg cmos elemet egyebeket csereberélni.
Minek, ez a fajta tuning ma értelmetlen, a minimum 8GB de inkább több ramok, 1terás ssd-k korába mire cserélgetné, meg minek?
pláne egy alaplapra BGA-zott RAM vagy egy szintén fix emmc esetén.
A beépített akku már létjogosult lenne hülye ötletnek, de.Sokan kihúzzák egy laposon 3-4 évig az akkuval. Ekkor meg már amúgy is karcos a lapos, zsanérhibás, nem megy pár betű a klavin stb. és erkölcsileg is elavult.
Csere.
Ha meg mégse, és ragaszkodik, elballag egy szervizbe és a lapos árának 35-40%-áért kicserélteti az akkut vagy marad otthoni gépnek állandó töltésen. -
-
-
-
-
-
válasz
PCProfessor
üzenetére
Ágyúval verébre, kolléga?
Én erre vagy az Audacity-t használom.
Vagy van a Szoftveráruházba egy Hangrögzítő, Sound Recorder nevű a faéknél egyszerűbb kis program.
Überprimitív de tényleg mindent tud ami kell egy felvételhez, ment mp3-ba is. Meg még másba is ha kell.
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Biosos gépen [nincs ilyen menü] secureboot meg pláne nincs.
Meg elmondásod szerint Windows sincs/nemvolt. -
válasz
lanszelot
üzenetére
"A sok OS tele dobálta a laptopom szeméttel."
Nem, ez nem így van, én még magától OS-t sose láttam szemetelni.
TE akartad, nem?

Bootolj be Live Linuxot (megoldható Win alól de szerintem nem rajongsz a diskpartmeg a rendszergazdai parancsor iránt)
töröld az EFI partícióról mindent amit már legyalultál.
Win bejegyzéseket lehetőleg ne bántsd.Ezután elvileg már nem kéne listáznia, ha igen, az se az OS-ek hibája bhanem az UEFI agyába beleragadtak a bejegyzések.
Live Linux, terminál, nálam pont kapóra jött mert pont volt itt egy felesleges LinuxMint uefi-szerelem
,tibi@TibiXubuntu:~$ efibootmgrBootCurrent: 0005Timeout: 3 secondsBootOrder: 0005,0001Boot0001* linuxmintBoot0005* ubuntutibi@TibiXubuntu:~$ sudo sudo efibootmgr -b 1 -B[sudo] tibi jelszava:BootCurrent: 0005Timeout: 3 secondsBootOrder: 0005Boot0005* ubuntutibi@TibiXubuntu:~$Még a nullák se kellenek csak a konkrét leíró, nem 0001 hanem elég az 1 is.
-
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Én még életembe nem láttam.
Sikerült egyszer úgy megcsinálnom a smb.conf fájlt, hogy évek óta működik, legfeljebb a max. protokollt kell átírnom ahogy halad a világ.
Ezt a smb.conf fájlt elmetettem 5 hdd-re, 2 felhőtárhelyre
[global]workgroup = WORKGROUPserver string = tibi ubuntu %vnetbios name = TibiXubuntu#map to guest = bad usersecurity = userencrypt passwords = yesdns proxy = noclient min protocol = SMB2client max protocol = SMB3[Megosztás]path = /media/tibi/ADAT_1TBcreate mask = 0644directory mask = 0755read only = nobrowsable = yeswritable = yesvalid users = tibimap archive = no
Ennyi, a sok hülyeséget kigyomláltam belőle, hálózati nyomtató meg nem kell, így meg van osztva az egész 1terás adatvinyóm.
Ezután KDE Samba kliens, ott megadni amit meg kell és azóta működik win-to-linux és linux-to-win módba.
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Ott valami más lesz, őskövületekre pakoltam fel 11-et hekkelve és azon kívül hogy használhatatlanul lassú, (ezokból mindegyik ment a levesbe) de nem dől össze.
Nincs valami kezdődő hardveres problémád? Ram, lemez port kontakthiba?
Bár ne legyen igazam de nem lesztek 2025-ben se barátok a Linuxszal, van egy olyan sanda gyanúm.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Biosba nincs manuális profil?
Amibe be lehet állítani a bekapcsolási hőmérsékletet, felfutás meredekségét,
%-ba meg C fokba?
Nálam is így lett lehalkítva egy Amd-s mini pc.
Bekapcsolás 70 fok, itt indul 15%-on a venti és 85 fokon 100%. A proci 94 fokon kezd el throttlingolni úgyhogy bőven jó így.
Tökéletesen bevált, az üzemidő 50%-ban el se indul a venti. És 5 éve megy így 0-24-be.
Ha nálad nincs ilyen akkor passz.
Ha behallatszik a fülesbe az tervezés hiba,
vagy táp és segédtápok szűrőkapacitásainak lecsökkenése. -
válasz
V.Stryker
üzenetére
Pedig majd lesz
Abban a pillnatban megváltozik a véleményed erről ha belefutsz egy mindenképpen kell szoftverbe ami nem Linux-only.
Én anno nagyon lelkes voltam, már csak kihívásból is.
De eljutottam oda hogy a két rendszer nem csereszabatos szoftver téren.
És mivel egy adott szoftver vagy nem is sikerült működésre bírni, vagy ha mégis, 2 nagyságrenddel volt rosszabb és ezt is 2 nap terminálos gépészkedés után.
Akkor meg mi értelme..?
Én mindkettőt napi szinten használom, a Win munkaeszköz, a Linux hobbi.
Nagyon hiányzik a Winből a DE testreszabhatősága, az egész OS átlátható működése, a kezessége.
Nagyon hiányzik a Linuxból a sokkal kiforrottabb és bőségesebb szoftverválaszték, és a könnyű driverezhetőség.
De ez van, tudomásul kell venni a korlátaikat és a pozitívumokat is.
Nem keresztplatform és ezen a Wine sem tud segíteni.
Amúgy máris megszegted a Nincs az az Isten kijelentéseddel a koncepciódat.
Eleve hiba egy Windowsos szoftvert használni, erkölcsileg és ideológiailag is
Vagyis ha mégis erre kényszerülsz, akkor már eleve feladtad az elveid egy részét nem?
Akkor meg nem mindegy egy dualboot vagy virtuálgép? -
válasz
cigam
üzenetére
Kezdőknek, magyarul nem nagyon tudok.
linuxMind csinált ilyeneket, bár nekem nem volt szimpi annyira fikázta mindegyikbe a Windowst hogy már sok volt.
Érdekes a legutolsóba meg homlokegyenest megváltozott a véleménye.
Amúgy ő szakmailag és előadásmódban nem volt kifogásolható.Nagyon sok Yt. videót nézek meg, és minden téren borzasztóan felhígult a színvonal.
Másik hobbim az elektronika, és ebbe, meg villanyszeelésbe, autószerelésbe is rettenet nívótlan videókkal van teli a YT.
Látszik a "yutuberen" hogy azt se tudja mit mondjon, nincs felkészülve sem pszichésen se szakmailag, nincs egy kis forgatókönyve sem, mit mi után hozzon fel, valamiféle logikai sort követve, bődületes baromságokat állít.
Ami hagyján de a nála is kezdőbbek ha betévednek a csatornájukra, szentírásnak veszik és ez a nagyon nagy baj.Ezekhez képest egy kommersz csatorna, pl. MHvlog Tomi vagy Ecopityu a mennybe megy mert legalább tudja mit akar elmondani.
A többi, pl. Paxel, Űrkutatás magyarul , Walter Reéb vagy Ács Budapest, Ordasi Gabi, ezekről szó se essen.
Azok témakörtől függetlenül professzionálisan űzik ezt a sportot.Igen mindenki hibázhat. Én is vétettem nemegy blogomba apróbb hibákat..
De egy villanyszerelős csatornán egy életvédelmi eszköz, firelé, avk, rdc bemutatásakor, és működési elvének leírásakor akkora bődületes baromságokat mondani... És ez már így kimeríti a nem szándékos emberölés fogalmát, mármint ha a tanács szerint köti be egy lakás hálózatába.És ez a nagyon nem mindegy. És az emberek mivel médiaszinten agymosottak, szó nélkül elhiszik ezeket hisz a csatorna neve pl. Villanyszerelés házilag, profin.
Az a baj hogy régebben ezek automatikusan kiszelektálódtak, meg egy Szabó Ervin könyvtárból kivett műszaki tárgyú könyvet minimum ketten-hárman lektoráltak mielőtt nyomdába ment.
Most meg bárki kiállhat nulla tudással az egész világ elé, több millióan nézhetik, semmi kritika, semmi szakmai lektorálás, egyáltalán még magyarul is rosszul beszél, nem tud fogalmazni de sebaj.Ez borzasztó.
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
Nagy valószínséggel jó a Wine, ha a "rendszergazdád" gond nélkül telepítget neked bármit.
ÍTelepítésről képek, hibaüzenetek, hol áll meg, min hasal el? -
válasz
Pedro111122
üzenetére
Szerintem a biosba kotorássz, nincs a slot kikapcsolva bios szinten?
Vagy szimplán hardverhiba, csatlakozó kontakt. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen ezekre.
Emiatt leszoktam a telepített mailkliensekről.
már csak weben használom a gmailt.
Ott abszolút szabad a gazda mert a régi pc-ket mind megjegyzi, ha meg egy újról lépek be, az asszony a telefonján leokézza hogy igen én vagyok és beenged.
Az ő telója van hozzákötve a gmail accountomhoz, én nem bírnék már elviselni egy google telefont. 2 percenként verdesném falhoz, földhöz. -
-
válasz
sicc_innen
üzenetére
ha nálad a Wine MEGFELELŐEN van konfigolva, telepítve,
Windowsos portable programok 80%-át azonnal jól futtatja kétkattra.
Ha meg telepítendő, kattintasz kettőt a telepítőn, végigcsinálod da telepítést és indítod a programot.
miért nem próbálod meg telepíteni? Semmit nem veszítesz, vagy behal a telepítés félúton, esetleg el se indul,
vagy lefut normálisan és ezután használod a programot.
Pont úgy mint egy Windowson.
Ha elakadsz segítünk amit tudunk itt.
Nem tudom hol laksz, én ingyen, hobbiból segítek bárkinek személyesen is ha eljön vagy közel lakik.
Állítólag erről (is) szól a nagy linuxos társadalom.
Az más amikor a munkahelyeimen botcsinálta rendszergizda meg backup-felelős voltam-vagyok de egy magán segítségért sose jutott eszembe fizetség. -
-
-
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Kolléga ajánlom a bal alsó sarokba az Alkalmazásmenüt, ott a Beállításokat.
Én kb. 3 napig mazsoláztam a beállítások között mire nagyjából rájöttem mi micsoda.
Ez a KDE, érdemes végigmazsolázni, sok mindent kipróbálni állítgatni.
Megtalálod benne az Automatikus indítást is.
Tényleg rágd át magad a beállításokon, akár többször is. Minden ilyen tárgyú kérdésedre választ kapsz a menükbe.
Megéri hidd el. Utána már csípőből nyitod a megfelelő fület, ablakot. -
válasz
V.Stryker
üzenetére
Asztalon jobbklikk, Felületi elemek hozzáadás, Új elemek letöltése és itt a Plasma widgetek között kb. 500 darab cpu, ram, hőmérsséklet és egyéb monitorozó kisapplet közül csemegézhetsz.
Szinte mindegyik, kb. 90%-uk alkalmas a Panelen megjelenítésre is emberi módon. El lehet a báéllításaikkal szórakozni napokig. -
válasz
BreamHunter
üzenetére
Letöltöd a neked szimpi Linux telepítő ISO-t.
Fogsz 2 pendrájvot.
Egyikre, 1. számúra kiírod a telepítendő ISO-t.
Mindkettőt bedugod egy pc-be, laptopba és bebootolsz az 1. pendrájvról és rátelepíted 2. számú penre.
Itt erősen ajánlott figyelni!!!
Ha lefutott a telepítés, reboot, bios/uefibe kiválasztod 2. pent és indul a telepített Linux.
Teljes értékű, frissül, szoftverezhető stb.
Erősen ajánlott usb3 lukak és ugyanilyen pen különben lassú lesz.
Linux Mintet ajánlanám.
A művelet közbe nagyon figyelj, mit hova telepítesz, mire hova tegye a bootfájlokat, efit, egyebeket.
Ha nincsenek leválasztva, lehúzva a pc merevlemezei, egy rossz mozdulattal legyalulható a pc oprendszere!
Ha ebbe rutintalan vagy, itt szívesen segítünk lépésről lépésre. -
-
-
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hagyd a fenébe a Customizert.
Énnálam nagyobb guifan a földön nincs de az a szoftver használhatatlan.
Amúgy a grub.cfg-be mit akar a customizer, az első update felülírja.Menj ide fájlkezelőbe,
/etc/default/grub
Nyisd meg a fájlt szövegszerkesztővel, ha jól emlékszek KDE-t használsz..? akkor a Kate.
erre írd át a két sort:GRUB_TIMEOUT_STYLE=hiddenGRUB_TIMEOUT=0
Mentés, bekéri a Kate jelszavadat és kész vagy.
Kell még terminálba egysudo update-grub -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én ezzel mg nem találkozam de ha mégis, bemegy az ember a biosba és visszaállítja elsődlegesnek a Linuxot.
MBR esetén ugye egy ilyen teljes
"katasztrófa" volt, uefinél csk kis matatást jelent.
11 esetén ez kizárt, már ha nem mókolják meg igen erősen a telepítőt mivel ha MBR rendszert lát sikítva mnekül, fel se lehet telepíteni. -
-
válasz
Rowon
üzenetére
és Cigam.
Dehogy lesz itt farokmérgetés.
Nem egy kategória.
Nekem semmi de semmi szükségem egy atomerőműre.
Nekem arra van szükségem hogy minden menjen a gépen, média, weboldalak és ne kelljen várom 5 másodperceket mire megnyitok valamit. Csendes legyen mert a munkaidőm 70%-át egy 3-4 négyzetméteres bodegába töltöm.
Takarékos legyen mert gyakran megyek akkuról ha nincs áram.
Ezekből látható hogy cipelem magammal.
És ezeket maradéktalanul kielégíti egy mini pc, én soha nem voltam hardcore gamer.
A vita amúgy egy Core2 és egy pl. Intel J4125 közöttii eltéréseken folyt, az előbbi hasznáhatatlan, az utóbbi teljesen megfelel nekem és még pár 10millió átlagfelhasználónak. -
válasz
csixy
üzenetére
Minden tiszteletem a tiéd de én már szó nélkül válok meg a régi cuccaimtól.
Pláne hogy mióta mini pc-zek, fanless, azóta engem a hideg kiráz ha csak rágondolok hogy 2 cigisdoboznyi méretű csend után beeresszek egy 100-150wattot zabáló vasházas porpárducgyűjtő ventillátoros hdd-s bőröndméretű monstrumot a privát szférámba.
Ami ráadásul akárhogyan menetgeted a renoméját, fényévekkel lassabb mint egy modern mini pc. -
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Jóember, mivaaan...?
Core2-n?
Azt megeszi reggelire az Intel J4125-öm, nem 65 hanem 10W tdp-vel.
Először is arra ha nem mókolják meg a telepítőt fel se megy mivel Redmondba se hülyék kapják a fizetésüket hogy egy ilyen procira ráeresszék. Meg értelme eddig se sok lett volna.
Másodszor ezen a procin egy Linux is haldoklik, média és webes tartalomfogyasztásra nem lesz nagyon alkalmas.
Iletve de, persze, csak hogyismondjam finoman,
A felhasználói élmény drasztikus csökkenése várható.
2025-be? Egy 2008-as proci? W11?
Lenne még kérdésem de minek?
Bizisten előkotrom a P3--t a padlásról ha ez a tendencia manapság.
Meg a Droid 4.4-es 512/4 tabletemet a fiókból. -
-
válasz
Rowon
üzenetére
"régóta használt, közismert, rendes fejlesztőgárdával rendelkező appokat töltsünk le, ami már jó ideje fent van az áruházban és rendszeresen frissítik"
Tegyük fel Te most írtál egy bombajó apk-t, de tényleg világmegváltó és fenomenális.
Felteszed a Playre és vársz. 1 évet, 5 évet, senki se meri kipróbálni met hát ugye nem vagy se ismert, se neves és mindenki úgy áll hozzád ahogyan Te a leírtakban.
Nem jó megoldás, ennyire maradi még én se vagyok.
Másik.
böngészőket gyári állapotukba nem lehet használni.
Persze lehet, csak kismillió kényelmi funkciótót esnék el.
Nem ragoznám, Edge, FF és Opera amiket használok, a gyári telepítés nekem szegényes.
Ai használata, oldalak fordítása, fülek tabok kezelése, spam és reklámblokkolás, médiával kapcsolatos kényelmi funkciók, egyklikkes letöltés ami miatt nem érdemes a yt-dlp-vel vacakolni stb. stb.
Pl. Te egy szűz böngészővel kimész a webre, és hagyod a nyakadba zúdulni az összes kéretlen reklámot, promót, felugrót, szemetet...?
akkor mea culpa de én ebből köszönöm nem kérek.
Ulock Origin, beállítva rendesen és még a pornóoldalak is reklám és felugró mentesek.
Yutubotvideát indavideót videát, és a sok clickbait oldalt én el nem tudom képzelni egy 15 perces videó elején reklám, közbe 2-3 reklám és a végén reklám. Bármilyen weboldalon oldalt fennt lennt mindenhol reklám, kéretlen.
Ha valaki ezt igényli akkor természetesen nem szóltam, akkor hajrá.
Sokszor leírtam, nem én kezdtem, eljuttattak a média és webtartalom szolgáltatók olyan szintre hogy zsigerből utálom és tűzzel-vassal irtom. -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
"Frissült a Kaffeine, tavaly novemberben jött ki belőle új release 2.0.19 néven. Viszont úgy látom még minden repóban a 2.0.18 érhető el."
Yes és a saját oldalán is. a kde applications alat dettó a 2019-es 6 éves verzió van fennt.
Csak halkan félve,
ismét belefutott a téma repó és szoftver vonalon abba amiről az előbb 10 hsz.-on keresztül vitatkoztunk és ismét le lettem oltva hogy jóvanezígy meg hagyjam már.
De minden oké én vagyok a troll. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Ezt párszor kitárgyaltuk.
Oké nem desktop.
Akkor miért csinálnak 5000 desktop disztribúciót?A Caterpillar nemzetközileg elismert cég, földmunkagépeket, bányászati gépeket, mozdonyokat dízelmotorokat gyárt, 60 éve az egyik piacvezető a saját területén világszerte.
Érdekes eszükbe se jutott soha személyautót gyártani. -
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Először is respect hogy ilyen normálisan reagálsz.
Másodszor viszont vitába szállnék.
Én nem kértem soha senkitől ingyenes os-t és szoftvereket,.
Annyira azért én se vagyok buta, ha lehet ilyeneket használok, de van tucatnyi megvásárolt szoftverem, és free szoftverek fejlesztőit többször támogattam mert annyira jók a szoftverek és minden nap használom őket hogy megérdemlik.
Ezenkívül van 2 legális Windows retail liszenszem is, pedig ez nem divat.Azért mert free, még nem kell pongyolán összerakni valamit.
Tévedés ne essen, a legmagasabb elismerésem annak a szerintem összesen pár ezer főből álló csapatnak akik világszerte karbantartják, fejlesztik az opensource oprendszereket és szoftvereket.Csak sok a hiba.
Példa. Én rendszeresen nézek dvb és analóg tv adásokat pc-n.
Erre szerintem 1 darab használható szoftver létezik Linuxra, ezt azért merem kijelenteni mert hetekig vadásztam ilyet. (Winen ez a probléma fel se merül, minden tv hardverhez kiforrott szoftvereket adnak gyárilag és tucatnyit lehet letölteni és jól működnek).Ez a szoftver a Kaffeine nevű tv néző.
Ez az egy aminek nem keell külön médiaszervert felpakolni hogy egyáltalán láss valamit, nem kell neki a mysql meg mariadb adatbáziskezelő, semmi nem kell csak működik.
(amúgy a szoftver egy erre kihegyezett VLC mediaplayer, és sajnos egy vagon olyan funkciót kirtottak belőle ami jól jönne tévézésnél is, megint fekete pont)Ami miatt ezeket leírom.
Van 1 darab használható szoftver. Amit 2019-ben frissítettek utoljára.
Ez még nem is baj mert jól működik, ami jó azt nem kell maceráni.
De. 2019 óta a nagyvilágban és kis hazánkban is a csatornatáblázatok és frekvenciák terén brutális változások történtek.
A szoftvernek ha megadod hogy Magyarország, a fele adót nem találja meg. Persze manuálisan beirkálva a transzponderek frekvenciáját és sávszélességét meg még pár adatot, így megtalál minden adót.
Erre felbuzdulva korrigáltam kb. 4 évvel ezelőtt a szoftver channel.conf listáját, persze csak a magyar adótáblázatot.
És beküldtem a szoftver karbantarójának.
Azóta nem jött válasz és a most frissen telepített szoftverben is ugyanaz a rossz csatornakiosztás található.
Én tudom (már) hogy pl. a M5 adó Budapesten a B multiplexen, 634Mhz-en és 8Mhz sávszélességgel fogható.
De nem biztos hogy átlagtévés ezeket 1-2 órát guglizgatja.
Én se a guglival jutottam dűlőre anno hanem kimásoltam a Windowsos tv szoftverből a megfelelő adatokat és beirkáltam a linuxosba.
Kb átmegy mit akarok kihozni?
Mint a mesébem. Jöttem is meg nem is, hoztam meg nem, adtam is meg nem is.Ilyesmire célozgatok amikor linuxos problémákat említek.
-
válasz
GuMipOkE
üzenetére
Én ebbe a témába Vasti74 és Cigam nézetét vallom.
Régebben is és ma is, több blogbejegyzésemben is hangot adatm ennek.
Okés legyen 2-3, 4-5, max. 10 fó csapásirány. De ennél több minek?
Én a 6 év linuxozásom után simán összekalapálhatmék egy nekem megfelelő disztrót, legyen tibipingvin.
Ezt a disztrót rajtam kívül legalább öten azonnal ki is próbálnák majd ugyanúgy mint több 1000 elárvult kezdeményezést, belevágnám az internet szemeteskukájába.
Akkor ennek mi az értelme...? Semmi, nulla.A kernelek 95%-ban egyformák. A körítést meg minek 10000 disztróként nevesíteni...? 1000 csomag és frissítéskezelővel, egyébbel?
Mondom sokadszor ez a magánvélemyényem.
és szabadság ide szabadság oda, én tartom ezt.Legyen meg a 2 fősodor, rolling és lts. Ezt még mindenki el is tudja dönbteni neki melyik a megfelelő. Nagypapának lts, gamer fiatalnak rolling.
És legyen ezek alatt egy faszerkezet. Nem ácsmunkára gondolok hanem ágazzon lefelé, pl. így és ugyanígy az lts ágon is,
rolling
desktop edition
cinna xfce gnome kde stb
Itt értelemszerűen tovább a megfelelőhöz
szoftverkezelő, deb aur pamac, konténeres, snap flatpak stb.
szoftverbázisok, öreguras, modern, gamer beállítottság, médiára kihegyezve, csak a minimum stb.
témák, színek, csicsa, egyszerűség, stb. stb. szerint.Itt minden lejjebb lépésnél lennének magyarázatok pár sorban, képek, és nem példák terminálparancsokra meg githubos makeinstallok tömkelegére.
És akinek halvány elképzelése van mit is szeretne, az végigikattingatva a fa ágain eljut oda hogy pl.
rolling, KDE, automatikus frissítések mindenre, minden szoftvert szeretnék kipróbálni, a konténerektől se riadok vissza, a gép 99%-ban médiafogyasztásra kell, a szolíd nem hivalkodó témázást, kinézetet kedvelem. stb. stb.
És az hogy ennek a neki megfelelő egyedi disztrónak nem Garuda vagy Manjaro vagy Ubuntu már a neve hanem Pistike 1. gamer disztrója, vagy Sanyipapa és Mama facebookos viberes unokás böngészős disztrója, na EZ az igazi szabadság, nem ez az orbitális világméretű katyvasz ami Te szabadságnak hívsz.
És ne már a felhasználóra maradjanok olyan marhaságok mint aur bekapcsolása, ppa felvétele egy milliók által ismert használt szoftverhez, médiakodekek vadászgatása terminálból, elavult 2-3 éves használhatatlan szoftverek a gyári repókba stb. stb. Ezt intézze a renszer automatice, 2025 van.Akik meg hobby vagy munka szinten használják úgyis tudják nekik mi kell.
Amikor elkezdtem jópár éve Linuxozni, 0, nulla tudással, kb. 2 hét alatt leesett hogy ez a rendszer fényévekkel jár a Win, Mac, minden előtt.
Mivel azok fix, ez meg MODULÁRIS, legószerűen összerakható.
És EZT kéne a nagyközönségnek valahogy elmagyarázni, nem megszédíteni kismillió szétszórt elavult elárvult nehezen kezelhető marhasággal.
Következő lépés a csomagkezelés egségesítése, vagyis nem, rosszul fogalmazok, minden csomagot minden csomagformátumra portolni kéne és a nagyközönség eldönti melyik a jó neki.
Igen ez brutális meló, pl. debet csinálni minden szoftverből ez lehetetlen is de akkor legyen konténerformátum. Azt atomkönnyű naprakészen tartani hisz egy azaz egy darab Mozillát, VLC-t stb. kellene csak karbantartani. Nem 500 formátumot.
Csak a felhasználók, az ÁTLAGFELHASZNÁLÓK nyernének vele de ők mindent.Nem vagyok se dogmatikus se önimádó.
De látatlanba nagyob összegbe lefogadom ha a Linux a leírt úton indult volna el és nem a disztrókatyvaszok és azokon belül minden homlokegyenest eltérő kismillió megoldásain, akkor előrébb tartana.Mégegyszer utoljára leírom, ezzel a módszerrel nem veszne el a szabadság és nem veszne el a profik által használt más megoldásokból se semmi.
Szerveres vonal, bármire használható egyedi spec. gui nélküli rendszerek stb. csak nagyon megönnyítené egy átlátható rendszerben ábrázolva hogy mi micsoda. -
-
-
-
válasz
cigam
üzenetére
Tudod ez olyan téma hogy nem lehet egzaktul ennyivel elintézni.
Többen vannak autó, pc, okoseszköz tulajdonosok akiknek nem életcéljuk a hardver állandó piszkálása.
Azt az időt inkább máshogyan töltenék el és nem autószereléssel, pc szögeléssel meg okostelefon konfigolással.
A gondozásmentes, oob rendszerek előnye hogy jellemzően a felhasználók 97-98%-a felhasználni és nem szögelni szeretné a rendszerét.
Picit gondolj bele, hol tartana az Android vagy az Ios, ha többet kéne pátyolgatni a rendszert mint használni? Kinek kéne? Ki turkálna konfigfájlokat emelt joggal hogy pl. felhívhassa a nagymamáját, vagy elmentsen egy telefonszámot?
Nem életszerű.
Én valahol örülök hogy ennyire megszívatott a Linux, mivel kedvelem ezt a fórumot, elég jó a kis közösség.
és ha minden hiba nélkül ment volna, akkor most nem írogatnék itt.
De akkor amikor konkrétan hangosan ordítva szidtam a pingvint minden felmenőjével együtt, nos akkor nem éreztem ilyen vidámnak a helyzetet.
. És ha a javítgatásokra fordított nem kevés időmben kocsmáztam, csajoztam vagy szimplán filmet néztem vagy unatkoztam volna, az se zavarna.
Tényleg csak a megértés végett és eltúlozva,
imádsz autókázni de nem értesz az autóhoz.
és minden 4-5. nap lerohadna a kocsid, te megtanulnál autodidakta módon helyben hengerfejezni, kerékcsapágyat cserélni, vízcsövet cserélni, generátort javítni?
Ha Te csak autózni szeretnél, lenyitott tetővel, a nyári szellő borzolja a hajad, szól a zene, egy jó csaj combját tapogatod a tengerpart felé száguldva, már hegyezed a cerkát hogy de jó is lesz
NAÉS akkor félre kell állni és fékbetétet cserélni, vezérlést helyretenni, vagy szerelőt hívni meg trélert.
Nem hinném hogy ilyen helyzetben direkt élveznéd a szitut és remek lehetőséget látnál benne hogy fejleszd a tudásodat autószerelés terén.
Nem mindenkinek a vágya ez OS téren sem.
Mondom ez eltúlozva volt leírva de tükrözi az emberek elvárásait valahol.
Ha meg hobbi, az oké de AZ teljesen más. Ne keverjük a kettőt. -
válasz
Warton
üzenetére
Szerintem rossz az ábrázolás.
Arch alapúak a legpraktikusabbak.
Nem egy pure!!! hanem pl. egy normális Manjaro. (amit ugyanolyan könnyű telepíteni mint egy Mintet pl.)
Miért, mert a felhasználó az os telepítése után jellemzően szoftvereket szeretne használni. Azokat meg ugye telepíteni kéne valahonnan.
Most megintcsak vonatkoztassunk el a babusgatós őskövület rendszerek gyári repóitól, lépjünk ki a VLC-Firefox duett határain kicsit kívülebbre.
Kinyitja a grafikus csomagkezelőt, és emögött AUR-ba amit nem talál meg az nincs is.
És mindezt a már monomániámnak tűnő deb, pip, zip, tar, makeinstall, snap, flatpak, yum, gdebi, synaptyic, ppa, tar.gz, discover, és még 100 létező csomagformátum és -kezelő NÉLKÜL.
Kihagytam a nagyágyút ami jellemzően amúgy is kell a formátumok 80%-hoz, a terminál.
Én kb. 10hónapig Manjaroztam, és az akkori pc-men megszokott problémákon kívül (amit Ubuntun kívül amúgy is minden disztró ugyanúgy produkált) nekem semmi bajom nem volt vele. Az autoupdattel se. -
válasz
Vasti74
üzenetére
Figyi ne csüggedj, ha valaki akkor én kiábrándulhattam volna mert a Linuxos 6 évemből kb. 2 év ment el arra hogy gatyábarázzam. Ha van 5 perced olvasd végig.
[link]
Mindez úgy hogy Winről jöttem ami ennek a törődésnek az ezredrészét nem igényli és ezek is inkább a rendszer butítását jelentik mert sajnos túlokos akar lenni.
Amúgy az sem hibátlan, a W10 topik 257000 hsz.-nál tart éppen és ez már a második topik, igaz nagyságrenddel többen is használják.Frissítésre reagálva, az Ubuntumon sacc. 5 éve bekapcsoltam az automatikus frissítést, majd 1 éve a Pro frissítést.
Magáról a folyamatról annyit látok hogy indításnál megjelenik egy ikon a panelen hogy vannak frissítések, majd 1-2 perc múlva eltűnik. Ennyi, és 6 év alatt még nem halt bele. Vagyis ha nálam ilyen pompásan működik, másnál se lehet rosszabb.Igaz nekem nincs 4K monitorom, ahhoz és a videodriveres és a kodekes kálváriádhoz nem tudok hozzászólni.
Azt tudom hogy a natúr Debian fényéves elmaradásban van, néha az Ubuntu meg a Mint vonal se a legtutibb szoftver vonalon, az Arch az ebből a szempontból a legjobb, használtam is egy darabig de mégis Ubuntun maradtam.
Ha működő, naprakész szoftver az igény, lassan csak valamelyik konténeres megoldás, Flatpak vagy Snap lesz a nyerő. Vagy PPA.
Ez utóbbi magánvéleményem és nem biztos hogy egyezik a többség véleményével.
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Ez nem a Dolphin.
Ez az applikációk, pl. böngésző saját fájlmegjelenítő ablaka.
Mellesleg egy fostalicska ez az egész így, nekem is így működik több applikációban és megtalálni ebben egy olyan könyvtárat amibe nem sokat járkálok az egy kínszenvedés.
Windowsnál ha csatolok vagy bármi, behozza a megszokott fájlkezelőt, minden a megszokott helyen van, az sokkal emberbarátabb. -
-
-
-
válasz
Vasti74
üzenetére
Üdv a klubomban
Én kb. 6-7 éve használom, aránylag megelégedetten. Több hónap-év szögelés után elégedetten természetesen.
Csak mikor írtam egy blogot ezekről az apró, de rettenet bosszantó himyosságokról, használatot lerontó dolgokról, kaptam érte annyi hideg zuhanyt hogy még most is törölközök.
És kipróbáltam tucat disztrót és mindnek volt-van valami apró de bosszantó szögelnivaló hibája.
(legutóbb az istenített gyári repok használhatatlan ezeréves szoftvereivel volt itt a topikba egy nagyobb lélegzetű mindekivel összeveszésem, természetesen én voltam ebbe is a fekete bárány ...)
Olyan ez a Linuxozás mint pl.
elmész vacsorázni egy 1. osztályú étterembe, 7 fogás, kaviár, lecummantanak az asztal alatt, ezüst étkészlet, 1975-ös portói bor, a felszolgálás makulátlan, a kaja isteni. Minden osztályon felüli.
Csak az egyik tányár szélén ottv an egy egészen kicsike darab szar. Nem nagy, nem is zavaró de lőttek az egész vacsora élvezetének.
Ennek ellenére imádom, használom.
De ha a Win10-11-re rá lehetne húzni egy teljes értékű KDE felületet, annak minden beállíthatóságával, könnyeket elmorzsolva és 7 napig feketébe gyászolva de megválnék az öreg Ubuntumtól 2 másodperc alatt. -
-
válasz
urandom0
üzenetére
Nekem ez mindig is magas volt,
úgy tudom a kódoló az a fizetős, de a lejátszáshoz a dekódoló az ingyenes.
Ha nem jól tudom javítsatok ki, ha meg így van ahogyan én gondolom, akkor mi akadálya betenni a disztróba egy pl. H254-265 lejátszó, dekódoló kodeket?
Ezzel a hozáállással a hdmi-it se lehetne szoftveresen használni, pláne nem egy free disztróba. hisz a hardver gyártója vette meg csak a liszenszet, nem az oprendszert használó user. -
-
-
válasz
Sanyi.mTs
üzenetére
Semmivel nem igényel több erőforrást szerintem semelyik normális disztró.
Már a DE mizéria sem mérvadó, egy xfce behozta a kde-t úgyhogy mindegy.
DE meg a asztali környezet esetleg mérvadó de ez sem energiafelhasználás, erőforrásigény miatt hanem kezelhetőség szempontjából.mivel (tekintsünk el a számszerűen 1% alatti másoktól) van a Debian (Ubuntu) Arch és az RPM vonal, a létező összes többi kismillió disztró ezekre épül, egetrengetően nagy eltérés nem lehet.
Puppy egy külön állatfaj. -
válasz
ViZion
üzenetére
Ennek én nekifutottam 2x, egy átlagos és egy félprofi logolós DC teljesítménymérővel. Az eredmény mindkét esetben ugyanaz. A Linux többet fogyaszt.
Igen tudom, nem optimális driverek, erről senki nem tehet, és lehet azóta változás volt ezen a téren, a mérések több évesek.
Meg fogok nézni nemsokára egy ismételt tesztet.
Mondjuk egy legfrisebb Mint meg Manjaro vs. Wimdows10 vonalon.
Addig is ha van 5 perced, a cikk harmada körül vannak a fogyasztási adatok,
[link]
Valamint egy pontosabb hosszabb távú mérés eredményei képen, egyik régi hozzászólásomba.
[link]
És én magamnak jobban hiszek mint az egész Linuxos és Windowsos társadalomnak meg 500 ellenkezőjét bizonygató hozzászólásnak. pláne hogy ezeket tényleg én mértem.
Kéretik a szokásos "Dehát a Linuxos driverek az oka, Winre biztosan jobb a driver" kezdetű kommenteket mellőzni mivel ez sem engem, sem azokat nem érdekli akik azt tapasztalják pl. médiafogyasztós laptopon mint amit én mértem.
Ha csak a terminál fut biztosan nagyságrendekkel takarékosabb egy bármelyik Linux disztribúció, csak ez kevéssé életszerű használat.
Mit kérdeznek itt a legeslegtöbben?
régi vacak gépre milyen light disztrót tegyek, szinte semmit nem kell tudnia csak filmek és webböngésző, Youtube, Facebook.
Vagyis média és tartalomfogyasztás teszi ki a gépidő 80-90%-át. Nem a terminál. -
-
-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Nem akarlak rábeszélni gui-ra ha szereted a terminált de egy jól beállított Timeshift pontosan azt csinálja amit szeretnél.
1x kell gui alól bekonfigolni, nagyon részletes a beállíthatósága és innentől el is felejtheted, észre se veszed hogy a háttérben dolgozik.
Gond esetén ugyanilyen faék egyszerűen vissza is tudsz vele állítani. Akárhova, másik, új lemezre, sikítókorongra, mindenre.
Ha a backup a teljes rendszerlemez, akkor oké, ha esetleg nem, és pl. adatlemeről szeretnél backupot adatlemezre akkor nem ez lesz a barátod.
Erre én a Free File Sync-et használom. -
válasz
kenguru99
üzenetére
Sokszor le lett itt írva.
Nem az OS a probléma, az feláll és fut. Hanem a böngésző.
Olyan vicces
mikor ezren ideírták már hogy semmire nem kellene "csak" böngészni.
Ebbe a prociba semmi natív utasításkészlet nincs még nemhogy H265 de H264 téren sem.
A Prohardveren meg pár egyszerű weboldalon kívül megfekteti a Youtube, a Facebook stb.
Ezen semmilyen pehelysúlyú böngésző nem segít. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
fdisk a múlt, ha jól tudom még dos alapon megy.
És nem pont a fájlrendszer leírók rendbetétele a fő erőssége egy modern ntfs fájlrendszeren. A Microsoft is csak bennthagyta de nem ajánlja a használatát.
Ha legközelebb csinálod checkdisk .
chkdsk.exe de cmd-ből nem a legbarátságosabb.
Ha sikerült betűjellel csatolni, guival szerintem kényelmesebb.
partíción/lemezen jobbklikk, Tulajdonságok, Eszközök fül és itt Ellenőrzés. -
válasz
Anakin007
üzenetére
Jobb klikk-Panel beállításai-Felületi elemek zárolása nincs bekapcsolva? Ha igen oldd fel mert addig nem tudsz mozgatni.
másik,
panelre kitűzendő alkalmazáson jobbklikk,
és itt nem mindegy hogy
Hozzáadás a penelhez(widget) vagy pedig
Rögzítés a panelen opciót választod.
Az elsőnél ha indítod külön ikont dob a panelre, a másodiknál lesz az általad leírt kék csík ha az app nyitva van, fut. -
-
-
-
válasz
Rowon
üzenetére
Soha nem fogjuk egymást megérteni
Szóval nem mondtam hogy nem teszek semmit, olvasd végig légyszi mégegyszer az írásomat.
Csak meghúzok egy ésszerű határt ami felett a további intézkedéseket nagy ívben elfelejtem mert több macerával jár mint a hozadéka.
Amiben ismét soha nem fogjuk egymást megérteni, az a használat.
Neked van szűz Debianod, babusgatod, óvod a széltől, nem telepítesz rás szinte semmit, talán mlg a lanábelt is kihúzod
(megkérdem akkor minek az OS...? )
Nekem van 2016-ban telepített, azóta minden frissítésen átesett Windows10-em amin eddig megfordult 150+ szoftver, tesztgép is volt 2 évig vagyis fennt van rajta nvida ati intel tplink broadcom epson samsung stb. stb. meg a jóég tudja milyen driver hegyek.
gyilkolom, használom. Ezért telepítettem hogy használjam.
Eddig békésen tűri és úgy működik ahogyan kell pedig 9 éves OS.
Ha holnap felborítom, visszaállok backupból múlt hétre és jónaot, megy tovább.
Mások a szokásaink, a használat. Ami egyáltalán nem baj.
Ettől még nem érzem magam se faszisztának se nihilistának se semminek. Utóbbi keifejezést nagyon erősnek érzem mert nem rúgok fel páros lábbal semmilyen társadalmi normatívát ezzel hogy nem betegesen félek hanem átlagosan használok egy pc-t.
Hol van előírva hogy nem telepíthetk orosz oldalról exét, ezzel milyen szabályt hágok át...? Ezért már bünetés jár, vagy mi a ? Ki fog emiatt meghalni vagy pórul járni? Senki.
Mindenki eldönti melyik utat választja. -
válasz
Rowon
üzenetére
Nem akarom az offot szaporítani bár mivel a biztonság a téma nem is annyira off.
Én eljutottam egy olyan szintre (bocs ha nagyképűen hangzott, nem így szántam) hogy úgy kiszúrom a hamis dolgokat mint az asszony a jehovákat az utcán.
Kilométerről.Azonnal feltűnik még egy teljesen hihetőnek tűnő környezetben is hogy ai ide ai oda, perpill nem tudnak magyar nyelvet hamisítani. Egy szófordulat, egy nem odaillő fogalmazási vagy szórendi baki elég és megállapítom hogy gépi kacsakamu fordítás.
Ugyanígy vagyok a webcímekkel, ordít róluk hogy vagy clickbait vagy elterelő weboldalra visz.Nekem ennyi elég és valószínű jó a módszerem mert utoljára Windows XP-n aptam be trojant 20 éve és arra én kattintottam hogy igen akarom.
Azórta se.Amúgy sh4d0w majdnem minden írását elolvastam valamint sok ilyen tárgyú más szakcikket is és ez csak megerősített abban hogy atomra védekezheti magát bárki, betegesen mániákusan, nincs 100% biztonság.
bios/uefi szinten rootkit, secure boot törhető, processzor sebezhető, víruskergető játszi könnyedséggel kijátszható tiltható, stb. stb.
gyerekek mit akarunk mi ezek ellen, mit számít egy 2FA vagy titkosítatlan mail?
Ugyanaz mint a közlekedés. Aki túlóvatos azt is ugyanúgy eltaposhatják csak szerencsén múlik hogy valaki hazaér vagy nem.
És mivel én 42 éve vezetek, és ha mániákusan azzal lennék állandóan elfoglalva 42 év alatt hogy ma jönnek nekem, ma gázolnak el, akkor ez egyenes út a diliházba.
Pont ezokból nem lesz@rom de a maga helyén és mértékben kezelem a kiberbiztonságot is.
A mailfiókomban jelenleg 57MB mennyiségű levél van, ami fontos gépre menve archiválva, a többi törölve, a gmailomon semmi ami fontos lenne.
Ami fontos Megasync, ezt még a kgb se tudja megnézni mivel a Mega se tudja visszaszedni az adataimat ha elfelejtem a jelszavamat mert ezzel vannak titkosítva a szerveren az adataim.
Mindenről de tényleg mindenről megvan a mentésem több csak erre használt 3,5" hdd-re.
Ha bekapok egy zsaroló, lemeztitkosító valamit, nabumm, ha a droidos telefonomat leuralják nabumm, 5 perc alatt állítom vissza 1-2 héttel ezelőttre.
Ami igazán fontos egy pár 100 megás aes256 konténerbe van, a többi pótolható.Többet nem teszek és nem is akarok. mert számomra a több már terhes és nem is érdekel.
Hasonlóan gondolkodom ezen a vonalon mint a használati tárgyaimal.
Imádom őket, de soha nem vigyázok mániákusan semmire.
Ütöm-verem a telefonomat, dohányzok az autómba,sáros bakanccsal szállok be, nem foglalkozok hogy ssd-n van a swap, jajjistenem 90% RAM foglalt, nem érdekelt sose hogy teszt vagy kíváncsiság miatt 1000 szoftvert telepítek majd gyalulok a rendszereimen, hogy ezek s szoftverek honnan vannak, gyári tároló vagy a net sötét bugyrából egy .exe stb. stb. mert ezek vannak értem és nem fordítva.
És értem van a web és minden vívmánya is.Amennyiben ez a mondandóm valamennyire átment, érthető, akkor felfoghattátok hogy nem felelőtlenül élek hanem ezek engem hidegen hagynak.
És ezen senki és semmi nem fog változtatni, inkább kéretik elfogadni hogy van aki ilyen.
Mások meg mások, ezt meg én fogadom el DE én soha nem próbálok téríteni bárkit vagy felhozni a példáimat és biztatni hogy kapcsolja ki a tűzfalat, rootolja a telefonját, uninstallálja a Windws Defendert, posztolja ki FB-on a banki jelszavát gyújtson rá az autójába, flexeljen a satupadra tett telefonja mellett stb. stb. -
válasz
sh4d0w
üzenetére
Azt tudod ugye hogy Te jársz jó úton, de kérlek vedd figyelembe az átlagot.
Lassan 2FA kell egy gázóraállás diktáláshoz is.
Énnekem ez nem szimpatikus, nem azért mert nem törődöm a biztonsággal, hanem ha engem kipécéznek akkor az én gépemre okoseszközömre be is fognak törni csak idő kérdése.
Ha meg nem, akkor titkosítatlan emaillel elleszek még 25 évig.
És ezzel szerintem 100ezer emberből 99990 így van.
Más bár idetartozik,
bizonyos problémám miatt beregeltem egy Facebook csoportba ahol pontosan a FB. biztonság a fő csapásirány.
A csoportba csak az utóbbi 1 hónapba 3 olyan kérdés érkezett hogy 2FA mellett törték fel az illetők FB. fiókját.
Biztosan a fiók tulajdonosok voltak a hunyók...?
Lehet akár 5FA is.
Én már akkor kezdtem agyérgörcsöt kapni amikor évekkel ezelőtt mindenki, a vízmű, elmű, a biztosítóim stb. stb. egy bármilyen, akár számomra érdektelen értesítést nem, nem ám a mailfiókomba küldenek, hanem oda csak az értesítés jön hogy Önnek levele érkezett, megtekintheti ha belép az Allianz, mvmnext, vizmu.hu, vagy akármelyik fiókjába.
Ezzel együttjár 15+regisztráció, 15+ szarakodás, 15+ leiratkozás reklámhírlevelekről stb. Azt meg se merem említeni hogy mindenol ugyanaz a jelszavam.
Nekem ez nem jó, nem élhető, nem tetsziik.
És valószínű nem vagyok ezzel egyedül.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Playstation 5 kontrollerek 3 hónap garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3766, 100% Akksi
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Mi de nem ez az átlag.

Vagyis média és tartalomfogyasztás teszi ki a gépidő 80-90%-át. Nem a terminál.