Hirdetés
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- potyautas: A Magyar Néphadsereg emlékére
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére

Siker, köszönöm szépen.
Bebootoltam régebbi kernel alól, újratelepítettem a kernelt és most működik úgy tűnik
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha van régebbi telepített kernel verziója, akkor még meg lehetne próbálni azzal bootolni.
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Semmit
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tudom hogy sda5 a Linux de nem tudok ezzel az információval mit kezdeni
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Elméletileg a linux59 és az nvidia driverek akadnak össze az okozza ezt egyébként. Alapból az emergency shell jön be ha a Manjarora próbálok bootolni
-
szotadi
tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
+ ami nagyon fontos, hogy:
" rámásolt ISO neve ne tartalmazzon szóközt és nem ANSI karaktert! Különben nem fog látszani a menüben."
Nálam például ezért nem működött!
-
Aksomatic
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez olyan mint például a Rufus?
Nekem Manjaro menne rá. (ha live rendszeres beavatkozás kellene mint most) Azon kívül meg adatokat tárolnék. -
cattus
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha ilyenkor ki tudsz lépmi konzolra, asszem ctrl+alt+ F1 vagyF2, vagy F3-? valamelyik, akkor megy a billentyűzeted is.
Próbáltam ezt is, de nem tudtam átlépni sehova sajnos.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A KDE Vaulttal mi a baj? Annál egyszerűbb szerintem nem nagyon van. Egy klikk, jelszó, megnyit. Egyklikk, bezár, ennyi.
gpg-nél nem kell kulcsot generálni (ha szimmetrikus titkosítást használsz), ennyit kell csinálni:tar --remove-files -c transgui -f - | gpg -no-symkey-cache -c -o transgui.encrypted
Ahol transgui az a mappa, amit titkosítani szeretnél, transgui.encrypted pedig a kimeneti titkosított fájl neve. Ennek hatására (nálam legalábbis) megnyílik egy grafikus ablak, bekéri a jelszót, és titkosítja vele a transgui mappát. A --remove-files kapcsoló becsomagolás után törli az eredeti fájlokat. A -no-symkey-cache azért kell oda, hogy ne cachelje a jelszót.
Visszafelé ugyanez: gpg -d transgui.encrypted | tar x
Ez visszafejti és "kitarolja" a fájlt.
Erre kell valami rövid scriptet csinálni úgy, hogy a fájlnevet a script paraméteréből vegye.Tégy egy próbát a SiriKali-val is.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Volt ilyen egyszerűség amit keresnél, csak 18.04-nél kivették az Ubuntu-ból.
Cryptkeeper volt a neve, sajnos sérülékeny volt a jelszó kezelése. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mi lenne, ha bevágnád rejtett mappába, rejtett fájlként? Csak te tudod hogy van olyan és tudod hol keresd. Ha tényleg nem annyira a titkosítás fontos, csak az elrejtés.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lehet, a legegyszerűbb talán az eCryptfs használata, ehhez van egy script, az ecryptfs-mount-private illetve az ecryptfs-umount-private, amikkel nagyon egyszerűen lehet fel/le csatolni titkosított fájlrendszert.
Ezenkívül a CryFS ajánlható jó szívvel, ha rákeresel arra, hogy "cryfs gui", akkor grafikus felületű programot is találsz hozzá. Ezt a titkosítást használja a KDE Vaults is, amiről ítt írtam egy kis útmutató féleséget.
Ott a gpg is, ez nagyjából minden disztró alaptartozéka, paranccsorból megy, de lehet, hogy talállsz hozzá GUI-t.
Végső esetre ott az EncFs, aminek a biztonsága jelen pillanatban problémás, de a semminél ez is több.
Külső szoftveres megoldás, max a lentebb ajánlott jelszavas tömörítés lehet, azt gyakorlatilag bárhol ki tudod tömöríteni, amelyik rendszeren van tömörítő.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jobb katt. a fájlra/mappára -> Tömörítés -> kiválasztasz olyan algoritmust
melyiknél jelszót lehet megadni -> "Kibontás ide" - csak a jelszó megadása után.
? -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
"A biztonság és a kényelem sosem jár kéz a kézben" - Tartja a mondás :).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hmm, add át a fájl tulajdonjogát másik usernek chown-al. Talán ez a legegyszerűbb megoldás.
K0zm0: ügyes trükk!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Yepp, aktívan játszom Linux alatt, 2020-ban már AAA címekkel is ott toltam.
Most az év végére szorultam vissza Windows alá a Cyberpunk 2077 miatt, mert az a két Linuxos gépemből csak az egyiken tudott betölteni mentést és ott se probléma mentes, de majd megoldódik, másoknak úgy nézem megy rendesen hasonló géppel meg disztróval. (mondjuk a játéknak is van n+1 bugja, ez se teszi egyszerűvé a proton dolgát
)szerk:
a biztonságtechnika meg az autóipar az két dinoszaurusz terület. Biztonságtechnikában dolgoztam régebben telepítőként, később meg fejlesztőmérnökként, apám meg autószerelő. Mindkét területre jellemző, hogy még működésben kell tartani XP-s gépeket, mert csak azokra van szoftver bizonyos amúgy b. drága célhardverekhez... -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azért a Linux és a Windows célközönsége nem ugyanaz!
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Linux alatt én úgy szoktam, hogy megnyitom a fájlkezelőt, beírom a címet (pl. smb://192.168.1.2/Share), megadom a usernevet/jelszót és behúzom a kedvencek közé, ennyi.
Egyetlen esetben szoktam fstabban hálózati meghajtót csatolni, ha automatikus backup megy a gépről, és fontos, hogy adott időpontban rendelkezésre álljon a csatolt megosztás, akkor is, ha előtte kézzel nem kattintottam rá.
Ha elég az, hogy csak akkor csatolódjon fel, amikor a fájlkezelőben (vagy a megnyitás/mentés) ablakban rákattintok a hely nevére, akkor elég a könyvjelzőzés.De csináld meg ugyanezt Windows alatt úgy, hogy nem SMB vagy NFS, hanem mondjuk SFTP megosztást akarsz csatolni. Vagy mondjuk FTPS-t, vagy hasonlót.
-
gyulazsolti
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azért is hagyom egyenlőre a Win 8.1-et mert, otthonosabban mozgok benne, meg mankónak.
Eddig csak az volt, de ajánlották Win10-en ellenőrizni, /laptop/ az egeret, szaggatott.
Megtetszett ez a Zorin, és gondoltam kipróbálom.
A kezdeti lépések kicsit nehezek.
cigam
Azt a WDMyBook mappát nem én csináltam, ott volt.
Ha MC-ben megoldható, akkor ott csinálok 5 mappát.
Honnan tudom melyik számsor melyik meghajtóhoz tartozik?
TM= Transmission -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem most már másodszor írod le hibásan, hogy az sdb2-n van a Windows

Az előbb is ezt írtad. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Azon a diszken, amelyikre telepíted a Linuxot, szokott chkdsk-t futtatni, de ez rendben is van, mert végülis a telepítő belenyúl a diszkbe, átírja az MBR-t, így a Windows "dirty"-ként érzékelheti.
De mi a lótúrót matat olyan diszken, amire nem történt írás-olvasás?
A telepítő biztos, hogy nem írt arra a két HDD-re, mert nem volt megadva csatolási pontként, és a telepítés elején kis is írja, hogy melyik lemezeken fog változtatásokat végezni.
A saját tapasztalatom ezzel kapcsolatban annyi, hogy amikor Linux alatt partícionálok egy pendrive-ot, akkor Windowsos gépbe dugva rögtön felugrik az ablak, hogy hibás a lemez, ellenőrizzük-e?Nálad az sdb-n volt a Windows és az Ubuntu is, és amikor Ubuntuval felismertetted a Manjarot, akkor írás történt a Grub-ba, nem?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vannak .iso kiírásra segédprogramok, melyeknél vagy számjeggyel beírva (UNetbootin)
Vagy csúszka tologatásával (Rufus, Multibootusb, az Ubuntus Indítólemez készítő)
adhatod meg a hozzáadott perzisztens lemezterület nagyságát - egyszerűen.
Szerintem, kísérleti jelleggel csinálj egy ilyen katyvaszt - próbáld ki, és győződj meg
róla hogy érdemes-e ilyennel foglalkozni. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha már van ilyen eszközöd: "usb3-m2 átalakító azaz egy 128GB m2 ssd"
akkor miért nem csinálsz rá egy natív telepítést? ... Hogy 5-6GB-nyi helyet megspórolj? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Csak azt nem értem, hogyha egy 128gigás M2 SSD az USB-s eszközöd, akkor miért nem telepítesz rá normálisan egy linuxot egy 30- vagy 40- gigás partícióba ,s a maradék helyet megformázod valamilyen fájlrendszerrel tárolónak és nem kell szenvedeni a perzisztens partícióval.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha az /etc/modprobe.d-ben nincs i915.conf fájl, akkor létre lehet hozni.
sudo nano /etc/modprobe.d/i915.conf
és bemásolni amit kell.
Majd mentés, és kilépés:
F3
eter
Ctrl+X
Persze, Te tudod hogy megér-e egy próbát. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha Inteles IGP grafikád van, akkor az utolsó két bejegyzés valószinüleg orvosolja a problémád.
[link] -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Figyelmedbe ajánlom az üzemeltetői mantrát "Ami működik, azt nem bántjuk"!
Én már egyszer feltettem ezt a kérdést. Azt a választ kaptam, hogy a logok jórésze felesleges szemete a gtk appoknak. (Nálam sima Ubuntu futott).
Ha tanulni akarsz a rendszerről, akkor többre mész cikkekkel, blogokkal, egy könyvvel. Esetleg Udemy kurzussal.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Fussunk neki újra.
Sehol nem írtam gamma-ról."Akkor nekem volt csak új egy külső monitor szoftverből állítgatása? Majdnem kiégett a retinám, mikor 100%-ra állította."
A monitoron vette fel a fényerőt és nem a gammával szórakozott.
Szerencsére az rgb kalibrációs értékeket nem változtatta meg. Szerinted egy sima gamma emelésen lepődtem volna meg?
Másrészt nem akarok sem gamma-val, sem a monitor led fényerővel szoftveresen variálni. Majd ha akarom, akkor én beállítom a monitort (ahogy az eddig volt is)Kalibrált eszközt ne cseszegessen és ne emelje meg a fényerőt külső eszközön alapból.
Főleg 10%-ról 100%-ra. Gyakorlatilag fájdalmat okozott és percekig káprázott a szemem.
Ezzel lazán töröltette magát és nem érdekel, hogy amúgy jó vagy rossz disztro.
Ha azt akarom, hogy valami a megkérdezésem/tudtom nélkül okoskodjon egy OS-ben, akkor arra ott a windows. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nekem az imént volt még egy durva uninstall. Már csak röhögök az egészen.
Egy USB-s SSD-re feldobtam egy Ubuntu 20.04 Netboot-ot. Rendben megjött a konzol, ahogy kell.
Csináltam egy "apt install ubuntu-unity-desktop" telepítést. Ez is rendben lezajlott. Telepítek pár cuccot, törlök pár csomagot, ahogy lenni szokott. Aztán beugrott, hogy nouveau driver fut csak, gondoltam teszek fel nvidia drivert.
Ránézve a felajánlott driver-ekre kicsit gyanus lett, hogy kevesebb nvidia drivert ajánl fel és a 455 helyett a 440 a legfrisebb szerinte. Mindegy, legyen akkor az.
Bepötyögtem egy "apt install nvidia-driver-440" parancsot. Lista, hogy miket tölt, stb. Hadd menjen...
Végeredmény az lett, hogy eltünt minden a programlistából. Nem néztem jobban utána, hogy tényleg uninstall lett-e, de az biztos, hogy a "netplan" is törlésre került és "unmanaged" lett a lan csak a wifi látszott. Persze működött a lan csak hiába volt a netplan-hoz beállítva a "NetworkManager", mégsem működött.
Szóval vannak meglepetések. Ilyenekre 18.04 esetében nem emlékszem.májkimiki: meg fogom nézni
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van vagy nincs? Csak kíváncsiságképpen. Mert attól hogy nem hagyod magad követni, attól még követnek. Ilyenkor a név mező üresen marad, és csak egy szám (id) leszel az adatbázisban. Plusz egy 2013-as bejegyzésben olvastam hogy van ilyened( feltéve ha jól tippeltem, és te írtad azt a bejegyzést!). Ezzel csak arra céloztam hogy mindenféle rejtett követés nélkül, önként árulsz el magadról dolgokat az interneten, ami nem felejt.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Van a műhelyedben hegesztő dugalj?
-
rin33
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Olyat nem mondanék hogy az egyik jobb mint a másik, igazából nem tudom melyik felel meg nekem
... Egy Arch alapú gyorsabban bootol, ha van Pamac abban mindent megtalálsz egy helyen, 1x kell telepíteni, utána az egész rendszer frissül, de pl. egy nyomtatót beállítani vagy Fstrim-et (vagy earlyoom, preload vagy bármilyen daemont) beállítani Debian alapon sokkal kényelmesebb, vagy be se kell, mert magától megy míg pl. egy Arch alapú disztrón gondoskodni kell erről is... én öreg pc-ken próbálgatok sokféle disztrót és pl. az MX az egyiken hasít, a másikon meg lomha míg egy másik Debian klón (Sparky) meg gyors. Nem mindegy mi a hardver. Ha ismerős megbíz hogy az öreg XP-s gépére rakjak Windows 10-et (de pl. nem lehet és nincs értelme a gyenge hw miatt) akkor végigpróbálom pl. az XFCE disztrókat és amelyik a legjobban fut arra rádobom a kali-undercover módot (ez egy progi ami automatikusan Win10 kinézetet csinál bámilyen xfce disztrón) és mivel laikus és csak böngészőt és office-t használ, kb. észre se veszi, hogy linux-ot használ
Aki meg ért hozzá az felrak egy vanilla Debian-t vagy Arch-ot és úgy állítja be ahogy csak akarja... én még messze vagyok ettől
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyjából igen, de azért árnyalnám.
Mint Cinnamon & Debian Cinnamon vagy Arch Cinnamon:
-szemmel látható különbségek vannak
-a Mint-ben szépen be van állítva készre, míg a másik kettőn neked kell
Mint Xfce & Debian Xfce vagy Arch Xfce:
-szintén látható és drasztikusan nagyobb különbségek vannak
- a Mintben szintén beállítva készre, a másik kettőn neked kell
Manjaro KDE & Debian KDE vagy Arch KDE
- szintén, mint az előző két példában.
A többit jól látod.A nem előre konfigolt asztalokra további csomagokat is le kell töltened. Témák, ikonok, betűkészletek. Ezek csak a default setuppal települnek.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sok eltérés lehet a disztribúciók között, felület, csomagkezelés, frissítési gyakoriság stb. és azért a kernekl verziók is elég nagy eltérésekkel vannak jelen án úgy gondolom, hogy nem is ezek a lényegesek. Egyrészt az egész disztróválasztás egy totálisan szubjektív dolog, másrészt -szerintem- az igazi eltérés ami súlyozhat is a rendszerek között, az a stabilitás és a felhasználó "keze alá dolgozás" de ez megint szubjektív. Gyakorlati értelemben tök mindegy melyik disztrót használod, amíg tetszik és nem futsz bele hibákba, problémákba.
Mindig is azt mondtam, hogy a jó operációs rendszer működését észre sem veszed a felhasználás közben.
Persze ez csak egy személyes vélemény...... -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Örülök, hogy sikerült. Én is eléggé kínlódtam a dologgal, igaz nem HDD volt az USB-re kötve hanem egy ledes füles. Majd megőrültem mikor kikapcsolt gép mellett szépen világított a fülesem. Ráadául az én lapomon a deep sleep opciónak van vagy négy féle kimenete.....
más....
Srácok egy linuxos topicban ne, hogy abból legyenek súrlódások, hogy melyik e jobb disztró....... Pont az (az egyik) nagy előnye a rendszernek a windowsal szemben, hogy nincs uniformizálva. Telepítés, csomagkezelés, felület, kinek, kinek ízlése szerint. Nyilván egy kezdőnek csak full grafikus felületű next-next rendszerű telepítő ajánlható nyugodt lelkiismerettel de ismerek keményvonalas ős linuxosokat is akiknek maga a GUI is egy istenkáromlás......
Szóval ízlések és pofonok.
Amúgy, kövezzetek meg de egy kezdőnek én is Linux Mint-et ajánlanék. Az első időkben ismerkedni fog a rendszer alapjaival és nem hiszem, hogy álmatlan éjszakákat okoz, ha egy programból, nem a full, full legújabb megy a gépén. Aztán ha már belelát a dologba akkor arra indul és úgy nehezíti meg a saját dolgát amennyire csak akarja!
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Hála a jó égnek műkszik.
Pedig már arra gondoltam, hogy erre is valami egyedi scriptet kell fabrikálnod.
Végül is már agyaltam is rajta. Ilyen téren egy kicsit megfertőztél.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A deep sleepnél még milyen opciók vannak?
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerintem próbáld meg a "Deep Sleep"-et Enabled-re állítani.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Eszközkezelőben ha leválasztás, kiadás-t nyomsz. Akkor leáll mielőtt kihúzod a portból?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
De azt biztosan tudom mik az Arch előnyei.
Köszi az összefoglalót!
Én tuti öreguras vagyok, mert nemcsak a Mint 100%-os stabil és minden megvan, ami kell, de még pár évig mellette a Debiannal is tök jól elvoltam, igaz az arra kellett, hogy kicsit tanuljak, mert a Mint-et felrakom és a következő verzióig nem sok dolgom van vele, ha eszembe jut frissítem. Lassan 7. éve megy ez, azóta pár tucatszor Manjarot is próbáltam használni, utóbbi 4 évben az a hiba idegesít, ami nálad is jelentkezett. Meg persze az iwlwifi, mert nagyon jók a friss csomagok, de ez éppen beta.a verzió volt, tele hibákkal. Egyébként a szögegyszerű csomagokat nem mindig értem, miért adják ki addig, amíg nem használható, de mivel a rollingosok erre vannak rákattanva.....Nekem ennyi idő alatt kialakultak a használt programjaim, lehet ezért is vagyok el egy stabil disztróval. 
Kicsit fentiek miatt döbbentett meg a kolléga, ahogy a Mint-et összehasonlította a Manjaroval, mert nagyon nem ezt tapasztaltam, de mondjuk túl sok tapasztalatom nincs is. Arch felrakása meg túl bonyodalmasan hosszú, anno install helperrel raktam fel, az volt kb 2 óra. Igazából viszont konzolból érdemes felrakni, de nem gépiesen másolgatva a parancsokat, hanem minden lépést értve. No én ettől egyre távolabb vagyok.
A csomagszámokkal nem foglalkozom, Mint-nél alapból van majd 3000, Manjaronál 20000 felett, persze előbbinél mindenből van egy, utóbbinál egyes csomagoknak 10+ változata van fenn, de sok jelentősége nincs ezeknek a számoknak, ha lenne, akkor jóval többen használnának Debiant a majd 60000 csomagja miatt.
Az Archwikit én is használom időnként, az tényleg rendkívül részletes.

-
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Energiatakarékossági-beállításoknál nincs olyan hogy zárolja(vagy szinonimái) a képernyőt x perc után?
Nos igen ahogy fentebb is írták,csak akkor alkalmazd ha nemcsak a te géped vagyis mások is használhatják. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Persze, értem én mire gondolsz, de ezek a GUI-s megoldások néha logikátlanra sikerülnek, főleg azért, mert az általad említett beállításokat is a userre bízzák. Ha belegondolsz, Te állítod be ilyen logikátlanul, de én is persze, mert autologinom van, de ha melóban pár percre otthagyom lezárva a képernyővédővel, csak abban bízhatunk, hogy nem jut eszébe senkinek egy reboot....egyszóval a user túlzott kiszolgálása miatt van ez az értelmetlenség is. (nekem amúgy ismerős ez a téma, már lehet, hogy beszéltünk is róla régebben)
Szóval ritka eset, de most igazat kell adnom neked!

(#76361) I02S3F
Ja, ezekre a rövid időkre tényleg jó amúgy. Azt azért nem hiszem, hogy ezt így jónak gondolják a fejlesztők, egyszerűen az van, amit írtam előbb. Gyakorlatilag egyre inkább a képzetlen userre szabnak minden GUI-s megoldást.

-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Bár nem nekem címezted, de bennem is támadt válasz. Egy forgalmas munkahelyen, ha kimész mondjuk nagy wc-re és elfelejted lock-olni a képernyőt, akkor jól jön ez, vagy ha nagy a család és nem akarod, hogy babrálják a gépet.
Persze, ha ezek egyike sincs, akkor jön az általad felvett álláspont, hogy "semmi értelme".
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mit akarsz? Ez egy igen hatékony screen locker akkor, nem?
Tényleg nem cicózik a Manjaro.Így is marad, amúgy is csak akkor lesz indítva ha Manjarós problémát kell távsegítenem.
Szerintem elég gyakorta lesz nálad indítva, ha így megy!
Bocsi, de én szóltam. Ha a Manjaro működik, akkor tényleg tuti, néha szerintem azért még a fanok is dobnak pár keresztet upgrade-kor, szóval.....No de ne panaszkodj, ahogy látom Te vagy az egyetlen olyan távsegítő, aki nem lehetetlen küldetésre vállalkozott.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Egy 22 napos bejegyzést találtam erről egy embertől, de magyarázat nincs benne. [link]
Btw, most adták ki a 20.2-es telepítőt pár órája.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Super!
A módszert ne feledd, mert másik disztró GRUB frissítése újra előidézi ugyanezt az állapotot.Ezt netkepcsolat nélkül honnan tudta ilyen pontosan...?
Ne hülyülj már, ez Manjaro!
Mondtam neked, ha ez működik, akkor csodákra képes. Amúgy meg fene tudja, nekem wifit is rohadt nehezen hozta össze mindig, kivéve az utolsó verziót, de ha tényleg nem volt net vagy nem emlékezett live beállításokra véletlenül, akkor beépített látóasszonnyal is rendelkezik. Ha a csomagszámot eltalálta, akkor kellett, hogy legyen valami.... 
(egyébként tényleg el tud tárolni infókat telepítés előtti állapotból több disztró, nálad is valami ilyesmi lehetett ez, legutóbbi disztró telepítésénél első boot után már el volt mentve a wifi jelszava)
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kb ezt fogod látni majd és akkor jöhet is az ebben javasolt megoldás. Illetve az, amit archklóner kollégák imént javasoltak. (én mindössze csak arra utalok, hogy mi lehet a probléma 99%-os valószínűséggel)
Ennek a boot.cfg részletnek az utolsó sorában láthatod az átírt részt:
submenu 'Speciális beállítások ehhez: Manjaro Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
menuentry 'Manjaro Linux (Kernel: 5.6.16-1-MANJARO x64)' --class manjaro --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-5.6.16-1-MANJARO x64-advanced-69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1' {
savedefault
load_video
set gfxpayload=keep
insmod gzio
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='hd0,msdos4'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-ieee1275='ieee1275//disk@0,msdos4' --hint-bios=hd0,msdos4 --hint-efi=hd0,msdos4 --hint-baremetal=ahci0,msdos4 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1
fi
linux /boot/vmlinuz-5.6-x86_64 root=UUID=69b76d76-242c-4066-b268-b7b087f607e1 rw quiet apparmor=1 security=apparmor udev.log_priority=3
initrd /boot/intel-ucode.img /boot/initramfs-5.6-x86_64.img -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem kovetem a threadet, ezt csak ugy itt hagyom.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Teljesen igazad van, annyi a mentségem hogy a szóbanforgó pc-től 3 napja 21 kilométerre tartózkodok fizikailag, így nehéz
Ja értem, most nem tudsz a gépben perzekútorkodni, távolról sem. Ez elkerülte akkor a figyelmem, bocs.

A telepítő ugye felajánl 3 opciót.
Rendszerindító telepítése a meghajtó gyökerébe,
Ez az amikor simán választod mondjuk az sda-t, ekkor felrakja a GRUB-ot és végigtallózza a meghajtót* más rendszereket találva, azokat berakja az indítóba.
*helyesen a gépben lévő összes elérhető meghajtót
rendszerindító telepítése a linuxos partícióra,Ez az amikor külön, a rendszer által foglalt particióra rakod a GRUB-ot, mondjuk sda1-re, ha arra került a /. Ebben az esetben más rendszer sda-n lévő GRUB-ja nem fogja ennek az sda1-en lévő rendszernek a GRUB-ját felülírni. (ez lehet hasznos esetedben, mert a Manjaro GRUB nem íródik felül)
és ne telepítsen rendszerindítót.
Én ez utóbbit választottam
Ez utóbbi esetben hogyan indul el a telepített rendszer?Ebben az esetben nincs rendszerindító, értelemszerűen semmi nem fogja indítani a rendszert! Ha viszont más meglévő rendszert indítva annak a GRUB-ja frissítésre kerül, akkor betallózza ezt a rendszert is és onnan már fog indulni.
röviden ennyi -
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Itt írnak problémás partíció létrehozásról, és esetleges megoldásáról, de a konkrét üzenetek, napló fáj részletek nélkül tippem sincs.
Itt pedig hibásan/rosszul kiírt telepítőt okolják, és megemlítik, hogy a
thus -dv
paranccsal frankón látható a telepítő minden (hiba)üzenete.Nem is kötözködni szerettem volna, csak a nem pontos megfogalmazások félrevezet(het)nek.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szerencsére
a konkrét hibaüzenettől folyamatosan megkímélsz bennünket és helyette saját következtetéseket írod csak le, de ezek jó eséllyel lehetnek tévesek akár. Mi van ha az elsődleges partició készítése előtt csak egy Warning-ot dobott fel a rendszer, amit tudomásul véve, figyelmen kívül lehetett volna hagyni?A particionálás eléggé kötött rendszerű platformfüggetlen művelet, ezért is írtam, hogy használj particionálót, ne az install segédet használd particionálásra. Ezek veszedelmesek, nekem anno Chakra alatt az install helper simán felcserélte a meghajtók betűjelét!
Szerinted boot után mennyire volt ez gáz? -
gregory91
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Először azt kéne tudni hogy konkrétan mit takar az a bizonyos "kernel panic",mert nem biztos hogy a update-grub igen szépen betette a grub.cfg-jébe.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
És mi lehet a helyzet olyankor, ha a Manjaro grub-ját nem az eszközre,
hanem a partíciójára telepíted?
sudo chattr -i /boot/grub/i386-pc/core.img
sudo grub-install --target=i386-pc --debug --force /dev/sdxy
sudo chattr +i /boot/grub/i386-pc/core.img -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kivételesen nem csináltál semmit rosszul, lassan 4 éve ezt eljátssza nálam is a Manjaro GRUB, tényleg nem értem, miért nem javítják. Ebben megtalálod a megoldást, jegyezd is meg, mert később is kelleni fog.

2 ismerősömnek is ajánlottam és hoszú ideje használják csak néha megakadnak és akkor jó lenne ha a konkrét OS előttem lenne, könnyebben menne a távsegítség.
Én már meguntam a javítgatását, ha nagy ritkán kell Manjaro, akkor fallback-ból indítom. Az a jó, ha csak Manjarot raksz fel másnak, mivel így sosem találkozhatnak ezzel a buggal.
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Virtualbox nem opció?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha rosszul fogalmazok, és Te is tudod hogy mit szeretnék mondani, akkor...,
Azért próbállak javítani, mert particionálásnál pontosan kell fogalmazni, nem bántani akarlak ezzel.
Miért azonnal a "nics ismereted" szavakat kell használni?
Ez is csak tény, nekem milliónyi dologról nincs ismeretem, ez se bántás.

Az unallocated helyet megformáztattam a telepítővel ext4-re, így jó?
Jó, de az 1MB helyet azt ne bántsd, csak ami utolsó helyen van.
igen tudom mi az partíció eltolás és kb. tisztába vagyok a partíció és a fájlrendszer kifejezésekkel, sőt nem átallottam belemélyedni az efi és a gpt rejtelneibe sem.
Akkor bocsi, előző hsz-ed nem utalt erre. Azt viszont nem értem, a Manjaro telepítője miért nem boldogul vele, nincs ott is a telepítés particionálójánál olyan opció, amivel a külön particionáló indítható? Mert annak ugyanúgy kell működnie mindenütt, az install helper meg lehet hibás valamiért. Ilyen Archklónoknál valamiért gyakori.
A képernyőképen látszik hogy elsődleges, nem logikai. Win kiírja.
Nem is lehet logikai, mert előbb kiterjesztett particiót kéne csinálnod és abban logikait. Akkor így particionálva már megy a telepítés?
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Akkor eddig hogyan tudtam az ssd végén lévő unallocate helyre vagy 5 Linuxot telepíteni eddig?
Úgy, hogy igen kitartó vagy.
Mer'ugye unallocate helyre még senkinek nem sikerült egyet se telepíteni. Szerintem ezt sem olvastad még, anno az új összevont topikhoz készült nagyon konyhanyelven íródott szöveggel. Meghajtók, partíciókAmíg az alapvető ismereteid nincsenek meg, kár vitázni azon, mit hogyan nem csinálhattál.
unallocated helyet értelemszerűen tudsz particionálni, kb olyan, mint a földet tudod szántani, arra van! Törölni nem tudod, mert unallocated. Picit bele kéne mélyedned a témakörbe szerintem. Én is laikus vagyok, de kénytelen voltam pár infót összeszedni a témában.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Telepítenék egy Linuxot, arra az ssd-re amin már több is volt, és a telepítő a partíció létrehozásánál hibaüzenettel kilép.
Ismert okok miatt nem akarok belevauzni a thread-be, csak annyit segítek a későbbi segítőknek, hogy megkérlek ezt a hibaüzenetet legalább a Látüasszonyok topikjába írd meg! Csak az érne valamit, az összes többi, amit írsz csak rizsa. Azok az 1MB közbeékelt helyek kellenek, a rendszer csinálja őket SSD-re, ha nem tenné, nem lenne jó az alignálás. Ezért célszerű manuálisan megsszabni a tól-ig méretet. De amiről szó van, az nem partició! Már csak látod Te is, hogy ha az lenne, akkor már most 5 darab lenne a lehetséges 4-ből.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem USB-s. BIOS-t már végignéztem, ott sajnos semmilyen hanggal kapcsolatos beállítási opciót nem találni. Ezért is vagyok tanácstalan. Én esetleg valami driver hibára gyanakodom. Azon gondolkodtam, hogy meglesem a pontos típusát a hangkártyának, hogy esetleg van-e hozzá valami Linuxhoz való driver, vagy kiegészítő.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jó, de miért hagyja benne a telepítő pendrájvot, ha kész a telepítéssel? Vagy miért kell benne legyen, ha már kész a telepítés?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi
üzenetére
bár nem tűnik tekercsnek pedig az, 1 menetes tekercs
Ez tuti? Szerintem akkor lenne 1 menetes, ha az eleje és a vége találkozna. Így a villámvédő csak egy darab drót. Persze ettől függetlenül amikor áram folyik benne, azzal arányosan mágneses erőteret generál maga körül, és a többi stimmel. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tudod Uby én 14 éves korom óta, 42 éve foglalkozok erősárammal, ez a szakmám.
OK, most már tudom és köszi a rövid ismertetést, nem nagyon értek az áramos dolgokhoz. Ettől függetlenül értettem amit írtál! De én mégis vettem áramvédő elosztót, mert mint írod, egy villám is agyoncsapja, de már akkor megérte, mert nem az utána lévő dolgokat csapja agyon, remélem. Egyébként ha nem látom, hogy van rajta külsérelmi nyom, tuti nem dobom ki, meg ha nem vagyok itthon, nem is tudom, hogy kapott-e villámot. Mindegy, 100%-os védelem úgy sincs.
Viszont ez az áramos hsz-ed meg az ellen van védve, hogy belekössek! Tényleg sík hülye vagyok az egészhez.

-
milan26
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen, ilyenkor a karbantartás mellett a kockázat is a tied. De amiket írtok azért egy kicsit már paranoia. Amúgy sem backupról van szó, hanem hasznàlatrôl. Gondolj csak pl arra, hogy hány cég üzemeltet sajàt szervertermet a központjában. Ha az leég, akkor a szerver lesz a legkisebb baja. Én a PC-t hasznàlom NAS-nak, de nekem is van Megám (kifejezetten kedvelem, bár fizetni már nem szívesen fizetnék érte), meg egy pendriveom is a fiôkban, kicsit túlzásnak érzem. Nem valószínű, hogy egyszerre wszi meg egy ransomware a fájljaim Megával együtt, meg szàll el a HDD...vagy tetszőleges kombináció. Meg igazából nekem pótolhatatlan adatom nincs, a keresztlànyom pótolhatatlan, nem a képei. Van egyébként tök ingyenes DDNS, pl No-Ip három címig. Csak havonta meg kell erősíteni, h használod még. Küld egy levelet.
-
BoB
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Plusz lehet bármi egyéb, pl. betörés, tűz, stb. Pont ezért az nem backup ami fizikailag ugyanott van, ez alapszabály.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha egy villámcsapás viszi a pc-t, meg a mellette lévő nas-t akkor ennek így értelme nulla. és adatmegmaradás is nulla.
Atyaég, ez elég gáz így, fura ha valaki mindenféle védelemről gondoskodik, de egy 4-5000-es tétel, egy minőségi áramvédős elosztó már eszébe sem jut!* Én 4500-ért vettem egy Philips-et, TV, PC, etc van bedugva. Egyébként egy minőségi NAS-ban van túláramvédelem is, egy tenyérnyi doboz nem véletlen kerül 60000 pénzbe.
HDD nélkül!*nem ellened szól ez sem, mert sajna nagyon jellemző a jelenség
-
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nálunk a jelenléti ívet szükséges kézzel aláírni. Ezért eleve kézzel is töltöm ki. Persze géppel gyorsabb és hibamentesebb lenne. "Minden hónapban" elrontok egy példányt.

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igazán nincs mit!

Valamit szögezzünk le és ebben szerintem teljesen egyet fogunk érteni, egy felhő alapú tárolás mindig is bizalom kérdése volt.
Nyilván, de épp a fenti hsz-ből is láthatod, mennyire igaz ez, de a google szolgáltatásait nem hasonlítanám ezekhez mégsem, igaz ott egyre nagyobb része csúszik át lassan fizetősbe, most éppen a Fotók.
Ezzel a realtime-mal kicsit félrementünk, mert egyrészt nem valós idejű, másrészt ugyanakkor szinkronizál, ez nem attól függ, hogy klienst használ valaki, a kliens max jelzi, ha valami felkerül másik platformon. De én végig home user használatról írtam, no mindegy, az adatok ugyanúgy mozognak, ha van kliens, ha nincs, de ha fontos a jelzés, akkor a kliens célszerűbb, nyilván.
Pl. csinálok egy képet/videót a telefonnal, mindenféle wifi meg smb megosztás meg usb kábel vacakolás nélkül 3 másodperc múlva ott a kép a számítógépemen, szerkeszthetem, forgathatom paintolhatom, csomót köthetek rá, 3 kattintással megoszthatom a linkjét, vagy megoszthatom csak azzal, azokkal akikkel én akarom stb.
Ehhez nem kell kliens meg kábel, de persze wifi az nem árt, remélem ez kliensnél is hasznos. De ha nektek az jön le, hogy csak klienssel működik úgy, ahogy szeretnétek, nekem 8.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Kivételesen írok neked mégis. Amiatt, mert írtó nagy marhaságot csinálsz.
20 éves számítástechnikai múltam
Ez fent van a Megasyncen, ami ingyenes 50 gigáig.Ugye tudod, hogy a Mega az, aminek a tulaját az előző filesharing miatt lecsukták és akkor le is nullázott mindent? Ne csak ide rakd, ami tényleg fontos, mert sok tárhely meg free, de nem tartom stabilnak épp az imént leírtak miatt.
Amúgy nekem van 3 google accountom, csak böngészőből használom, sajnos buta valami, mert nem tudja, amit kéklufi ír, hogy realtime sync-ben nem kéne dolgoznia. Ahogy a telóval valamit felveszek vagy a gépen felrakok Drive-ba, az egyből ott van a másik eszközökön is.
No tényleg kiszállok ebből a thread-ből, annyi nagytudású van már itt amúgy is, de amit a Mega-val kapcsolatban írtam, tényleg fontold meg.
Egyébként amit leírtál, abból nem következik, miért is ne lenne neked is megfelelő a böngészőben való használat, de ti értetek hozzá. Jól láthatóan.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Jah látom, régi a csomag a 18.04-ben.
Jó cucc az a tyukolmotor!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
tyukolmotor.mp4?
Alig több mint két hete raktam fel Lubuntu 20.04-en a onedrive-ot repóból, gond nélkül működött. Azóta két frissítést is kapott.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Szívesen.
A repo-t azért figyeljed, ha frissítenek rajta. Azt neked kell majd megint végig tolni. -
Cyrin
addikt
válasz
tordaitibi
üzenetére
google drive és onedrive klines - insync
most 50% kedvezménnyel: kód: BIGWEEKEND50
ez biztos működik, és grafukus felületű program. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez a 2.4.7-1 tele van függőségi hibákkal. Nagyon friss a csomag, a 18.04 meg túl régi hozzá.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez a GitHub-os
abraunegg/onedriveegy parancssoros alkalmazás, mint az elődje askilion.
Nincs hozzá GUI, terminálból kell beállítani és managelni.
A leírás alapján szépen fel lehet tenni (Kubi 18.04). Aki nem fordított még ilyen cuccot, annak nem egyértelmű minden. De csak összejött.
Beállítani már nem volt kedvem, nem tudom Téged a GUI hiánya mennyire riaszt el tőle.
Három fő részre bontható a telepítés/fordítás.
1: Telepíted a függőségeket és a fordítót.sudo apt install build-essentialsudo apt install libcurl4-openssl-devsudo apt install libsqlite3-devsudo apt install pkg-configsudo apt install gitsudo apt install curlcurl -fsS https://dlang.org/install.sh | bash -s dmd
Az értesítésekhez a következőkre is szükség van:sudo apt install libnotify-dev
2: Aktiválnod kell a fordítótsource ~/dlang/dmd-2.094.2/activate
Itt a promptod előtt lesz ez:(dmd-2.094.2)
3: Klónozod a Git repo-t és telepítesszgit clone https://github.com/abraunegg/onedrive.gitcd onedrive./configuremake clean; make;sudo make install
Ha kész vagy deaktiválod a fordítót.deactivate
Visszatér a rendes promptod.
Ezután terminálból elindítod a klienst:onedrive
Továbbá követed a leírást a beállításhoz.
Innen: [link] -
válasz
tordaitibi
üzenetére
az talán túl egyszerű lenne kollégának vagy a blogba nem illeszkedne.
No de ezt nem neked írtam, ha erősebben megfigyeled.

Amúgy meg amiket a blogodban írtál, simán lenyelhetnél egy kis utópiszkálódást, már csak önkritikai célzattal is.
Ez a vénasszonyos nyekergés nem néz ki túl jól.béka

-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Keresd meg azokat a hiányzó csomagokat és lehet jó lessz. Valószínűleg azért nincsenek meg, mert a deb csomagod nem erre a kiadásra való, de próba szerencse. Kárt nem csinálsz vele, a vége vsz. kielégíthetetlen függőség lessz.
De, ha felmennek, akkor goto 1 lépés, újra megpróbálni.Kiadásnak megfelelően a pkgs.org-on keressél.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
sudo dpkg -i .debPersze abban a könytárban, ahol deb van.
Vagy teljes elérési úttal. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Erre a bunkózásra nem reagálnék, mivel ez a Topikgazda dolga. A blogodat elég volt egyszer átolvasnom, gondolom amit sokan ott leírtak neked, csak elolvastad.
Többször nem minősíteném.Ezért kerestem másik klienst, ami az Ubuntu repokba van azt 2018 óta nem babrálták,
Azt írtam másodiknak, de azt a .deb fájlt is nézted, amit a hsz elején linkeltem?
onedrive (2.4.7-1) unstable; urgency=medium
* New upstream release
-- Norbert Preining <norbert@preining.info> Mon, 09 Nov 2020 09:02:14 +0900
Látod a dátumot? Az egy dolog, mi a véleményem a blogodról, de ha neked vagy bárkinek írok valamit, akkor mindig segítő szándékkal írom, ha ez nem ment át eddig, akkor nem nekem vannak értelmezési gondjaim. Rengetegen imádnak itt, de azt még senki nem említette, hogy nem tényleges segítséget próbálok nyújtani. Mondjuk most nem kellett volna, mivel Winnel kapcsolatos, így sok értelme valóban nem volt. Igaz Te a blogodban is írtad, hogy neked nem segített senki, de kinek mi fér rá az arcára....
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Viszont tyúkbelet becsavarozni igen

Szóval az is kézimunka.
Éééés.... ott is van + meg - .... kis asszoiációval 0 és 1
Na jó, többet nem asszociálok ma már. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ehhez minek terminál?
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Itt van link ubuntu repora, talan az lenne a legegyszerubb.
Ha nem jo akkor pedig a tobbi info is benne van ami neked kell. -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem tudom, milyen rendszert használsz és hogy sikerült így, de nálad több gond van, mint amennyivel évtizedek alatt szerencsétlen esetben találkozik az ember.
Ilyenkor elég sok kérdés merül fel. Kezdve azzal, hogy a szegény ISO fájl, valamint a kiírt telepítő volt-e ellenőrizve. Aztán lehetne tovább menni ppa-k, frissítések, egyebek irányba. -
törölt tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Annyira nem lenyeg. Mar tultettem magam rajta.
Azok a hibak amiket lent mutattam jobban erdekel az ACPI-ket leszamitva mert azokkal nem tudok mit kezdeni.
Ez inkabb ilyen Lenovo dolog mert amiket talaltam neten ott mind Lenovo tulaj volt de ertelmes valaszt senki sem tudott irni. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Oké! Én csak a tényt erősítettem meg, hogy a Mint 20 már "kérés nélkül" készít swap fájlt. Igazából én sosem csináltam magamnak, hibernálni sem szoktam így számomra érdektelen a dolog, meg nem is értek hozzá. Ha már megcsinálta, hagyom, kárt nem okoz......
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Lehet hogy van is swapfile.
swapon --show
(Mint 20 telepítésénél nem csináltam SWAP partíciót - a telepítő automatikusan
csinált 632.7MB swapfie-t ... 8GB RAM mellé.) -
válasz
tordaitibi
üzenetére
ne példálózz a nevemmel és ne hivatkozz rám nevesítve nem szakmai témákban.
Nem értem a problémádat, mivel Te már a Linuxos közösségben egy jelenség vagy, mondhatni ikon, így a nick-ed fémjelezte megemlítések ennél fogva teljesen normálisak. És egyébként kifejezetten szakmai témához illeszkedik, mivel szakmai segítségbeli nehézségekről van szó.
Ha a Tordai Tibor nevet valaha tiszteletlenül vagy bárhogyan is megjelenítem, szólj. Az egy dolog, hogy a nicked hasonló a nevedhez, de nem az a neved, gondolom ezt egyformán látjuk. Tisztelettel írtam rólad, az a Te döntésed volt, hogy az egész itteni Linuxos közösségnek kvázi nekiugrasz az inkriminált blogoddal, ami fájó, de tele volt valótlanságokkal és még sokáig fognak emlegetni.
Engem is szoktak itt nevesíteni(nickesíteni) és nincs ezzel bajom, az sokkal rosszabb, amit imént csinált kollegina nickű ft, hogy úgy írt rólam, hogy kiemelte, még nevesíteni se kíván!
Pedig hivatkozhatnák naponta a bunkóságodra de nem teszem,
ez mutatja az irántad való tiszteletemet.Itt megint van kis logikai bukfenc, hiszen leírtad ugyanitt, hogy tajparaszt vagyok és bunkó!

Még egyszer leírom, a nevedet senki nem gyalázza! De én felhatalmazlak, ha gondolod, bármikor írhatod irántam való tiszteletből, hogy tajparaszt vagyok!

Tudod mi lenne bunkóság amúgy? Ha a blogodat idecitálnám és nick nélkül írnám azt, hogy ezt egy idióta írta! Na az bunkóság lenne, ezért is tartom fair-nek, ha konkrétan megnevezem kivel mi bajom van. Neked ez nem tetszik, megértem, de mint látod, ebben nem igazán értünk egyet. Van jogorvoslati lehetőséged itt a fórumban, fordulhatsz hozzájuk

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Értem én, hogy nálad ez így működik KDE-n, de a kérdezőnek halvány fogalma sincs erről, ráadásul Cinnamon-t használ
talán, ott meg így nem fog működni. De ezen kívül is van aggályom, hogy pár napos kezdő conf fájlokat piszkáljon, akár egy space vagy vessző rossz helyre és nyeklik is a rendszer. Ha még log fájlok se lesznek.....de végül is a clean install-t is gyakorolni kell, ebben van valami.
No mindegy, ügyeskedjetek, én megyek elkezdem javítgatni a hozzáállásomat inkább.
Amúgy terminalban a nano-val is pofon egyszerű a szerkesztgetés, majd egyszer próbáld ki. Ez azért jó, mert ha tudod, akkor gyakorlatilag minden felületen működik ugyanúgy. Meg felület nélkül is. PálcikaWM-mel is.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
/etc/systemd/journald.conf és itt létrehozni az alábbi bejegyzést:
SystemMaxUse=100MPár napos kezdőt épp az ilyesmitől óvnék, mint a conf fájlok módosítgatása, nem beszélve arról, hogy az alapján, amit leírtál abszolút semmit nem fog tudni csinálni. Log fájlokat meg nem kell tudnia olvasnia, ha valami gond van, megmondják mit rakjon pastebin-nel ide és a hozzáértők megnézik. Ha töröltetitek a pár napos kezdővel a log file-t, csak kitoltok vele. szerintem, de inkább át is adom nektek a terepet, ha már ennyien összejöttek, akik szerint az nem segítség, amit én írok
Nekem bő 6 hónap alatt 1,4GB a log mappa.
-
batyuska100
senior tag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Én tudom, inkább FastFox-nak mondd.
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
INM!
Nézz vissza, mert ilyenkor mindig szerkesztgetem menet közben. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ezek a systemd meg journalctrl parancsok univerzálisak, nincs közük a csomagkezelőkhöz közvetlenül, Ubuntukon is működnek.
Ez is hasznos lehet neked, legalábbis a benne lévő link, ha még nem ismered.
ide is kirakom, mert nem baj, ha több helyen is megvan:
#How To Use Journalctl to View and Manipulate Systemd Logs -
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Igen. Ugyanakkor a "nofail" opció az fstabban megoldja ugyanezt.
-
lev258
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mivel elég speciális igény, így szerintem mi sem csinálnánk mást, mint keresgélnénk a neten.
winehq + activex címszavakkal -
lev258
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Tedd fel a kérdést, aztán kiderül, van-e rá bármi megoldás. Viszont a tört játékos kérdéseket kerüld.
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi
üzenetére
Speciális gondokkal - így nagy általánosságban - ide tessék fáradni. [link]
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nem rajtam múlik, inkább az adott szituáción. De most nézd el nekem, hogy nem vagyok topon galádkodásban, mióta másik elmenős melót próbálom összehangolni az itthonival, folyamatosan aludnák, még amikor alszom, akkor is csak aludnék.....majd beáll ez azért hamarosan. Reménykedhetünk.
(no meg gyakorlatilag én is öregszem) -
válasz
tordaitibi
üzenetére
&(#75319) peterattila
Na nem olcsó, az tuti, de legjobbat a legjobbnak!
Egyébként tegnap megnéztem az emlegetett csodát, valami abban a kütyüben lehet, amire allergiás a Linux. legalábbis eddig az volt. Vannak notebookoknál is olyan tipusok, amire köztudottan szinte lehetetlen Linuxot hegeszteni.Vagyis a Mintbox Basic és a Mintbox Mini irgalmatlanul túlárazott.
Nem is tudom elképzelni kik veszik, de legalább van.

(#75321) mefistofeles
Hát ugye, ez így nem jön össze sosem, de jó ha felkészül erre a kolléga. Mint-en se Gnome, se KDE.....
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
A héten megy fel egy Mint és tesztelni fogom.
No erre kíváncsi vagyok! Elméletileg, ha ugyanazon Ubuntu alapú, akkor működnie kéne. Persze ugyanazon DE-vel, ami viszont érdekes lesz.
Ezt a mini PC-t több helyen láttam előtelepített Linux-szal árulni. És mindenhol Ubuntuval van előtelepítve.
A kezdőknek favorizált Mint egyiknél sem szerepel.A Linux Mint csapat saját/partneri gépeket forgalmaz*, többek között boxokat is, emiatt nem fogod látni más előretelepített kütyükön.

például ezek
*kicsit olcsóbb meg jobb kinézetűek is!

Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- BMW topik
- Itt a Valve GŐZGÉP — Steam Machine, mi vagy te? 🧐
- Formula-1
- Arc Raiders
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Mini PC
- Milyen egeret válasszak?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Azonnali informatikai kérdések órája
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Stalker Clear Sky Limited Collector's Edition
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 4 x 100.000 ft RÉSZLETRE .OPCIONÁLIS. G.SKILL Trident Z5 Neo RGB 96GB (2x48GB) DDR5 6000MHz
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

)
... Egy Arch alapú gyorsabban bootol, ha van Pamac abban mindent megtalálsz egy helyen, 1x kell telepíteni, utána az egész rendszer frissül, de pl. egy nyomtatót beállítani vagy Fstrim-et (vagy earlyoom, preload vagy bármilyen daemont) beállítani Debian alapon sokkal kényelmesebb, vagy be se kell, mert magától megy míg pl. egy Arch alapú disztrón gondoskodni kell erről is... én öreg pc-ken próbálgatok sokféle disztrót és pl. az MX az egyiken hasít, a másikon meg lomha míg egy másik Debian klón (Sparky) meg gyors. Nem mindegy mi a hardver. Ha ismerős megbíz hogy az öreg XP-s gépére rakjak Windows 10-et (de pl. nem lehet és nincs értelme a gyenge hw miatt) akkor végigpróbálom pl. az XFCE disztrókat és amelyik a legjobban fut arra rádobom a kali-undercover módot (ez egy progi ami automatikusan Win10 kinézetet csinál bámilyen xfce disztrón) és mivel laikus és csak böngészőt és office-t használ, kb. észre se veszi, hogy linux-ot használ

a konkrét hibaüzenettől folyamatosan megkímélsz bennünket és helyette saját következtetéseket írod csak le, de ezek jó eséllyel lehetnek tévesek akár. Mi van ha az elsődleges partició készítése előtt csak egy

CPT.Pirk