Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Gurulunk, WAZE?!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dannyl
üzenetére
Telepíts fel egy ingyenes Virtualbox-ot, ott hozz létre egy virtuális gépet, azon tudsz próbálkozni és majd utána ráérsz élesben telepíteni, ha már megismerted a rendszert.
Az viszont sokat nem mond, hogy felhő alapú szolgáltatás programozása. Ez így nem szűkíti a kört, szóval bármi disztró jó lehet neked. Mondjuk fogj egy Linux Mint Cinnamont és állj neki azzal, az kezdőbarát és nagy userbase van mögötte.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Jó hosszú ideje vitatkoztak róla, hogy hogyan menjenek tovább mert a filozófiájuk nem fért össze a mai IT / HW környezettel, de úgy látszik a végére értelmes irányba mentek el a Deb 12-vel.
Persze kérdés, hogy pl. ha előjön valami bug, akkor az meddig marad bent, anno pont KDE bug miatt hagytam el a Debiant...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Gpartedet nem kell megnyitnod hozzá. https://linuxhint.com/uuid_storage_devices_linux/
Amúgy egyszer be kell állítani, de megoldható a menet közbeni auto mount.
Két megoldást tudok erre, egyik az autofs, a másik meg udev szabály írása.Amúgy az fstab-os állandó csatolás az miért nem jó?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
1: az első a bináris, a második meg a futtató környezet. [link]
2: azért nyitja meg a dolphin, mert ha ott kattintasz rá, akkor ideiglenesen felcsatolja valahová a fájlrendszerben. Terminálban mindenképpen csatolnod kell valahová az eszközt neked is egy mount paranccsal. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nincs semmi gond azzal, amit kérdeztél. Egyszerűen csak gyakran kapunk szerveres kérdéseket itt a kezdő topicban, ilyenkor át szoktuk irányítani a kérdezőt a haladó topicba, mert inkább oda való az a téma.
Egyébként az Ubnutuval sincs gond, de rossz látni, hogy az a disztró ami régebben az asztali disztrók királya volt, az mára teljesen átment az üzleti partnerek kiszolgálására, náluk a desktop az már csak azért van, hogy legyen olyan is... De a te felhasználásodban ez lényegtelen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
KDE + Snap + Régi Ubuntu + Régi Python.
Ez a kombináció így nekem kicsit kuszának tűnik. Ezt nem lehetne egyszerűbben, tisztábban megoldani?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
-Skylake-
üzenetére
Nem magával a Ryzenekkel voltak gondok, hanem a Ryzenes APU-k voltak itt-ott problémásak, de az már a múlt.
Most raktam Lubuntut egy Gigabyte Brix mini gépre benne Ryzen 4600H-val, száguld rajta.
Btw, sima Ubi helyett valami mást javasolnék. Ha a Debian vonal a fontos, akkor inkább egy Mint-et. Vagy Lubutntut, azok nem olyan kövérek mint a Gnome-os Ubuntu snap-el meg mindennel.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
üzenetére
Az Intel IGP az vaapi-n keresztül megy, az nVidia zárt drivere meg vdpau-t használ. A gond az utóbbival van, azt nem tudja használni a Chrome. Erre van egy
vdpau-va-drivercsomag, itt [link] azt írják ennek valami "patchelt" verziója kell de azzal sem megy minden formátum.
Nézd meg a cikket, meg pár friss kommentet a végén.Firefoxhoz csinált valaki vaapi drivert, ami az nvdec-et használja: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Debian 12 egész normális irányba ment el, most már újra javasolható desktopra, kivéve persze ha játszani is szeretnél.
Viszont Ubiról én vagy Lubira, vagy Mint Cinnamonra váltanék és akkor pozitív hozadéka is lenne a dolognak.
Garsdaai: Inkább a haladó topicba való ez a kérdés, ott jobban kapsz választ.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
R̲e̲m̲
üzenetére
Szerintem nem a kezdő Linuxos témát kerested, hanem a haladóknak témát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Szóval, egyszer felrakod a wvdial programot:
sudo apt update && sudo apt upgradesudo apt install wvdialAztán már lesz egy
/etc/wvdial.conf
fájl a fájlrendszerben, amit tudsz szerkeszteni. Ezt ő a pico-val csinálja amit én még nem használtam, valszeg inkább az alapból feltelepített grafikus mousepaddal kellene csinálni.sudo mousepad /etc/wvdial.confAkkor itt bemásolod amit kell, kitöltöd a login adatokat, majd elmented a fájlt. Aztán megpróbálhatsz kapcsolódni:
sudo wvdialHa ez működik és stabil, akkor megcsináljuk hozzá a systemd szolgáltatást ami automatizálja.
*ha az első parancsra lefrissíti a fél OS-t kernellel meg mindennel együtt, akkor a továbblépés előtt csinálj egy újraindítást.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Vannak videók is a témában. Pl: [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Igen.
Azt mondják, hogy ezt kell egy udev szabály fájlba tenned:
# Huawei E3372-325ACTION!="add", GOTO="modeswitch_rules_end"SUBSYSTEM!="usb", GOTO="modeswitch_rules_end"# All known install partitions are on interface 0ATTRS{bInterfaceNumber}!="00", GOTO="modeswitch_rules_end"# only storage class devices are handled; negative# filtering here would exclude some quirky devicesATTRS{bDeviceClass}=="e0", GOTO="modeswitch_rules_begin"ATTRS{bInterfaceClass}=="e0", GOTO="modeswitch_rules_begin"GOTO="modeswitch_rules_end"LABEL="modeswitch_rules_begin"ATTRS{idVendor}=="3566", ATTRS{idProduct}=="2001", RUN+="/usr/bin/at -M -f /root/modeswitch.sh now"LABEL="modeswitch_rules_end"Ezt meg egy futtatható modeswitch.sh fájlba a gyökérben:
#!/usr/bin/sh/sbin/usb_modeswitch -v 3566 -p 2001 -W -R -w 400/sbin/usb_modeswitch -v 3566 -p 2001 -W -RAzt nem vágom, hogy az at delay állítása alatt mit ért Rpi4 esetén: [link]
*feladom ennek a posztnak a precíz idézését, képtelenség rendesen bemásolni ide. Lásd a linken az eredetit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Az Rpi letöltő oldalán ezt szedd le:
"Raspberry Pi OS (Legacy) with desktop"Ez a Debian 10 (Buster) alapú kiadás.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
[link] Itt azt írják, hogy az udev szabály fájllal Rpi Buster alatt működik, de a mostani Bullseye OS alatt nem.
Azt is írják, hogy a stick is kapott valami fw frissítést, de erről nem találtam infót.De valszeg célszerűbb olyan gyártó modemjét beszerezni, aminek normális Linuxos támogatása van.
natë: ennek semmi köze a stabilitáshoz. Egészen más célra való az immutable fájlrendszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Nem. Amit a pipás válaszban ír, azt az udev szabályt kellene hozzáadnod a rendszerhez, így legközelebb mikor meglátja ezt a modemet, akkor tudni fogja, hogy a modeswitch-el modem módba kell kapcsolni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Ez csak az USB PID és VID azonosítója. dmesg parancs kimenetét mutasd meg, ahogy írtam az előzőben. Aztán inxi is jöhetne.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Marcsello31
üzenetére
Esetenként az usb_modeswitch dolog kell hozzá, hogy tényleg modemként menjen a modem. Kellene egy sudo dmesg kimenetet látni miután bedugtad a modemet, ott az utolsó pár sorban valszeg írni fogja, hogy mi a helyzet vele.
Meg egy inxi -Fxxx kimenet is jöhet, mikor be van dugva a modem. Az inxi-t valszeg fel kell raknod először a Pi-re.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Miért ilyen régi Ubuntut használsz? Lejárt a támogatása áprilisban.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ubuntu Linux Ruined It's Reputation Before It Began [link]
Ubuntu és azok a bizonyos képek az első release idejéből...
Warton: Egyetértek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem jó ötlet. Lementek a VGA árak, alig többért kapni 5600XT-t, sőt 2 RX580 árában 5700XT-t is, de még 6600xt kártyákat is.
Azok meg megeszik reggelire azt a rendszert kompatibilitási gondok nélkül, miközben pl. AV1, VC1, VP9... videók hardveres dekódolását is tudják, ami igen jól jön a mai netes videós tartalmak mellett.
Én 1440P-ben játszom jelenleg 5600XT-vel, egy Cyberpunkot medium/high környékén elvisz 40fps felett. Most gondolkodom a cserélésén, de megvárom a 7600-as kártyák rajtját, ami 7-8 nap múlva várható, hátha nyomják lejjebb az árakat vagy netán még megvenni is megérné őket...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hű de rég nem láttam már ilyen konfigot! Ez Windows alatt másik programban is működik? Ennyit sikerült találnom a témában: https://www.reddit.com/r/linux_gaming/comments/wz0adz/does_amd_crossfire_work_on_linux/
Annyi biztos szerintem, hogy az AMD zárt driverével kell próbálkoznod, nem mesa-n keresztül.
dances: nem tudom ez mi. Ventoy-t még nem használtam ilyenre.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dances
üzenetére
A scheme: MBR jelenti, hogy hagyományos telepítést csináltál, nem UEFI-set.
Így csak annyit kell tenned, hogy az "első" alól megszünteted a másik disztró partícióját (formázod vagy beolvasztod valamelyik másik partícióba), aztán futtatsz egy
sudo update-grubparancsot.amstro555: ezt miért kézzel szeretnéd csinálni? Kb. minden disztrón csak egy klikk a gui-n miután bedugtad és már fel is csatolódott a fájlrendszerbe. Egyébként az sda1 biztosan nem az usb-s külső drive.
Ha így kézzel szeretnéd csatolni, akkor először egysudo fdisk -lkimenetében nézd meg, hogy mi az elérési útja a drive-nak. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
velizare
üzenetére
Ez a snap dolog amit az Ubuntuba raktak egy ideje és pl. azon keresztül kell xy programot letölteni, ez engem eléggé zavar. Az okát sem értem, hogy pl. egy Firefoxot miért snapből kell raknom mikor kb. minden más disztrónál ott figyel a normál csomagok között... Kiírtani meg nem lehet a snap-et végleg, mert a hagyományos verziói el sem érhetők ezeknek a programoknak.
Ha újrarakás mellett döntesz, akkor javasolnám a Lubuntut Ubuntu helyett. Meglepően gyors és fele annyi rammal elvan, mint az Ubuntu. Azon a gépen szerintem érezhetően dobna.
Valszeg még úgy is gyorsabb lenne, ha live módban kipróbálnád egy pendriveról futtatva. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
FYI, a Realtek 8188EU wifi a 6.3-as kerneltől támogatott. Szóval nem fog kelleni hozzá kézzel drivert telepíteni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Valóban tök jó játék, de az a gond vele, hogy egy rakás DLC-t is meg kell hozzá venni mert fontos épületeket csak úgy kapsz meg, de közben a DLC-k másik fele meg csak pénznyelő.
Idén jön a Cities Skylines 2, szerintem várd meg és inkább azt nézd majd meg.
De most megmértem neked, a 102k lakosú városom ami már eléggé az endgame, az 14GB ramot igényelt, pusztán csak ahhoz, hogy betöltődjön.
És akkor még lehetne moddolni is a játékot pl. pontosabb közlekedés szimulációval aztán határ a csillagos ég. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem, nem overkill a 32GB ram. 16GB ram már akkor sem elég önmagában, ha játszol a Cities Skylines játékkal, pedig az 2015-ben jött ki.

Csinálhatsz egy bash scriptet vagy valamit, ami x időnként fájlba írja a free -h kimenetét és akkor utólag látod írt-e valamit a swapba.
Az SSD miatt meg nem aggódnék. A srác esete, már ha igaz, valami más okból lehetett, mert még egy Windows se írja lyukasra maga alatt az SSD-t, nem hogy egy negyed akkora Linux disztró...
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
R̲e̲m̲
üzenetére
Debian stabilra nem nagyon.
Talán a Linux Appimage-ként, az 1.2-es libtorrent ágból futtatható: https://www.qbittorrent.org/downloadMég esetleg működhet, ha forrásból fordítod magadnak, de szívás lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Mindig is volt dualboot a gépemen, legalább 2 de inkább több oprendszerrel. Eddig még mindegyik mbr-es telepítés volt.
Egyszerűen csak ismerni kell azt, hogy hogyan működik a boot szektor és kész.
Majd egyszer lesz uefi-s telepítésem is, de jelenleg semmi okom nincs átalakítani olyanra a rendszereimet. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Sinkapeter
üzenetére
Igen... Ez a jogi rész mondjuk nekem érdekes, hogy ennyi év alatt senkit nem érdekelt, meg igazán most se, hogy híre ment a dolognak... Mindegy, van mindenféle disztró mindenkinek.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Pop! az jó. Az az egyetlen Gnome-os disztró amire még én is azt mondom, hogy használható.
Viszont tudom javasolni az EndavourOS-t mondjuk KDE-vel. Olyan mint a Manjaro, csak a náluk megszokott fasságok (pl. lejáró tanusítványok meg kivett va-api) nélkül.
Warton: megpróbálhatsz iso-kat csinálni a két lemezből és vagy mindkettőt felcsatolod már kezdéskor, vagy azt váltod át menet közben. Vagy le is töltheted valahonnan iso formában, aztán használod hozzá a telepítő kulcsodat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mindig is kevés volt a nyílt nV driver, viszont nem rég elkezdett az nVidia is rágyúrni erre ahogy az AMD is csinálja, csak több évvel később mint az AMD, szóval még idő, mire érdemben javulni fog a nyílt nV driver.
Horvi: a Wayland még nincs kész. A KDE Wayland támogatása sem teljes. Maradj nyugodtan az X-nél.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
VGA kihasználtság monitor AMDGPU-hoz: https://github.com/Umio-Yasuno/amdgpu_top
Horvi: jaja! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2
üzenetére
Brománcotok további építésére javaslom a Linuxos OFF topicot.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kemény. Nem rég haver Win10-ét átvittük SSD-re, azzal lett 45sec a bootideje, egy a tiednél modernebb gépen. Nem tudom azt a 22 másodpercet hogy hozza össze hdd-ről, elég hihetetlen.
tordaitibi: Nem tudom, de se Linux Mint, se ChakraOS, se Lubuntu nem kér semmi ilyesmihez jelszót laptopon nálam.
DBandi_: A Mint Cinnamon az jó. Viszont érdemes neki helyet szorítani az SSD-n, ha már úgy is újraraksz mindent. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
DBandi_
üzenetére
Melyik Linux disztrót telepítetted fel?
Az RST használata az itt nagyban bonyolítja a helyzetedet.
Az Intel RST Premiumnak akkor volt valami haszna, ha HDD-ről futott a gép, de volt optane memória az alaplapon, valamint raid köteteknél. SSD mellett ennek semmi haszna, de mivel ilyen módban telepítetted a Windowst, így ezt utólag nem fogod tudni átállítani AHCI-re, mert nem fog bootolni, ahogy azt tapasztaltad is.
Technikailag lehetséges visszaalakítani AHCI-re a Windows telepítést de nem egyszerű, az uborka ír erről: https://help.ubuntu.com/rst/ - szerintem egyszerűbb újrarakni az egészet RST Premium nélkül, ha Linuxot is szeretnél használni ezen a gépen.Ezektől függetlenül, a 2 perc bootolás hdd-ről az nem barátságos. Még akkor sem, ha az 5400-as fordulatú laptop HDD-k híresen lassúak tudnak lenni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi
üzenetére
Érdekes amit írsz. Lubuntun semmi jelszókéréssel nem találkoztam a laptopomon a sudo apt updgrade-en kívül.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ha már játék téma, mai korrekt videó a témában:
Michael Horn - The True Gaming Experience on Linux ... [link]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w
üzenetére
Viszont játszik is... Így a Debian nem igazán jó választás. Tavaly ugrott a proton-experimental a szükséges mesa verzióban 22.0-ra, így várhatóan a normál proton is meg fogja ezt lépni, de Debianon még 20.3 van...
Stabil disztrónak KDE-vel openSuse-t meg Fedora-t szokták ajánlani. - mondjuk az utóbbit én képtelen voltam telepíteni. Egyszerűen nem jutottam dűlőre a particionáló megoldásukkal.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mert ott egy valódi 4/4-es procit mérsz össze egy bár újabb, de csak 2/4-es hyperthradingelős procival. Ráadásul az UB egy vicc, szándékosan úgy csinálták meg a tesztjeiket, hogy a sok szálas eredmények ne számítsanak túl sokat, mivel a Ryzenek megjelenésével az AMD procik jobbak voltak azon a téren. Ez az oldal csak erősen tájékoztató jellegű...
Ma minden böngésző erősen többszálú. Az az i7 proci bizony megéri a felárat. De a "milyen procit vegyek" c. topicban szerintem meg fognak erősíteni.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Igen, a dolgok általában így romlanak el, hogy "de eddig működött".

Ezért kell hibajegyet nyitni ott ahol mutattam, hogy tudjanak róla és csinálják meg. A google találatok alapján nincs megoldás, így marad a bugtracker vagy vársz hátha magától megoldódik.
Jobb tippem nincs. - illetve amit BoB írt, azt csináld meg, az hasznos lehet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Van, akinek az ntfs partícióra telepítés okozza. Gondolom nálad nem azon vannak.
Viszont átfutva a proton bugtrackert, nem találtam kifejezetten ilyen hibát, mint ami neked van. Szerintem kellene nyitnod egy hibajegyet itt: https://github.com/ValveSoftware/Proton/issues?q=is%3Aissue+is%3Aopen
Könnyen meglehet, hogy egyszerűen nem próbálnak játszani több mint 10 éves hardverrel, így nem jött elő náluk ez a probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Warton
üzenetére
Ilyen hosszabb dolog mehetne legközelebb pastebinre.
A nyílt AMD driverrel GCN1-es kártyáktól van Vulkan. Neked HD5750-ed van, az sajnos régebbi. Itt elsőre nem látok hibát, de valóban a Steam is azt írja, hogy nem tudta a vulkan-t életre kelteni. Elvileg jó az a proton parancs is, amit használsz.
Esetleg megpróbálhatod az AMD saját driverét a nyílt driver helyett az amdvlk-val, az ha jól nézem a régebbi kártyákon is tudja a vulkant. De ezzel nincs tapasztalatom.
Hosszabb távon lehet, hogy érdemes lenne azt a régi Radeont egy picit modernebbre cserélni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Karácsonyi telefonajánló 2025
- Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
- Az Apple igényeire szabja magát a Samsung?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Windows 11
- Mégis összejöhet az Apple és az Intel összeborulása?
- Yettel topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HP 150W töltők (19.5V 7.7A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm
- Fachixy FC-100 fejhallgató mikrofonnal / 12 hó jótállás
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

CPT.Pirk