Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65801) ubyegon2 válasza Flowtation (#65800) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez az, így pontosan, ahogy írod! Fallback is indult, de pont akkor volt, hogy visszacseréltem a már telepített SSD-t.
Szóval ha nem akarok ezzel szívni, a Manjaro-t kell utoljára felrakni, de olyan sosincs, hogy utolsó telepítés! 😁
Köszi, hogy leírtad ezeket, nem kell keresgélni!

A linkről ugrott be, hogy még csixy csodakreálmánya is rajta volt valamelyik SSD-, azóta sem sikerült újra felrakni. 😰

[ Szerkesztve ]

(#65802) csixy


csixy
addikt

Na én is beléptem a videócsinálók táborába.
A magam barkács módszerével , az általam ismeretlen dolgok fix változós behelyettesítével csinátam egy működő UEFI, Systemd bootos Slax pendrájv telepítést. Nem egy világszám, de a kezdőknek adhat némi ismereteket az UEFI-ről és a Systemd bootról. Ajánlom megtekintésre ! Örömmel venném a véleményeiteket. Előre is köszönöm.
Ami a videóból kimaradt , az hogy az UEFI GPT partíciós táblán él , valamint Systemd boot esetén az ESP (EFI partíció) csatolási pontja a /boot.

:)

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65803) Frawly válasza Bici (#65780) üzenetére


Frawly
veterán

Ezen kívül nincs ötletem. Ez a két módszer van a tearing megszüntetésére, amiket a cikk is ír. Vagy a kompozitorban kapcsolod be az OpenGL Vsync-et, ezt említi a cikk először. Vagy a xorg-intel driverben a megfelelő .conf fájlban felveszed a tearfree opciót, ezt említik másodszorra. Harmadik módszer nincs.

De ahogy olvasom, csak a második módszert próbáltad, amit a cikk elején írtak, azt nem.

(#65804) Frawly válasza csixy (#65802) üzenetére


Frawly
veterán

Nagyon helyes, szépen okítsad csak Júbájgönt, hogy neki is összejöjjön az UEFI boot :DD

Ezt a Nitruxot megnézem nektek hétvégén, eddig még nem volt rá időm.

(#65805) csixy válasza Frawly (#65804) üzenetére


csixy
addikt

:R

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65806) Bici válasza Frawly (#65803) üzenetére


Bici
félisten

Végül azzal oldódott meg a probléma, hogy a dupla monitor miatt kellett egy VGA, amivel már nincs tearing.
Melóhelyi gép lévén nem akartam tovább erőltetni az intel igp-vel a próbálkozást, pedig otthon még a kíváncsiságom rávitt volna. :D

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#65807) ubyegon2 válasza csixy (#65802) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Na, még egy videátor! :Y

Még mielőtt itt és priviben olvastam volna, elkezdtem nézni 5:25-ig, sajna akkor hasonló sokkot kaptam, mint videátorzoli Mint Cinnamonos videóján hasonló esetnél. A Nemo az egy kétpaneles fájlkezelő és arcidegzsábát kapok, ha azt látom, hogy megnyittok egy másik Nemo-t ahhoz, hogy az elsőbe áthúzzatok valamit! :( A többi művelet is sírásra késztetett, a Nemo egy szuper fájlkezelő, használjuk is akként. :R

Nekem kicsit még X aktás ez a dolog, de ez biztosan a már tényként a pendrive-on jelen lévő Antergos ESD mappa miatt van. Gyanítom, hogy az abban végzett különböző sátáni ki-be cserélgetések másnak is nehezen érthetőek lennének.....
Sajna az Antergos elég érdekesen használhatatlanná tette a próbaSSD-n a UEFI/GPT párost, addig minden más disztró simán felment, Antergos után már más sem. SSD csere után az addigi GPT-t nem fogadta el a HP8570p, így az a gép már Legacy-val fog nyugdíjba menni. Desktopon tesztelem legközelebb az UEFI-t, mert az Asus alaplap már normál UEFI-s, ez majd lesz valamikor, mert meghajtókkal kell variálni, kevés a sata már.....

Kicsit én hiányoltam az X aktás műveleteknél a mit miért kell így csinálni részt, az OK, hogy ezt innen kitörlöm, onnan ezt ide bemásolom, utána átnevezem..........a következő videókban célszerűbb lenne bogártani példák helyett a szárazabb, tényszerű magyarázat. Bár lehet, hogy csak én halmozottan laikusként nem értettem, mi miért van? ;) Jó lesz ez, első videónak mindenképpen, az külön jó, hogy nem raktad alulra kicsiben a fejed, ami nagy divat mostanában. ;] Szóval első gyors megnézésre ez jött le.....

(#65804) Frawly

Te elég iradékony vagy ezzel a vakírásoddal, írhatnál blogot erről a Nitrux telepítésről kiemelve a Nomad plasma előnyeit a KDE plasma-val szemben. :)

[ Szerkesztve ]

(#65808) csixy válasza ubyegon2 (#65807) üzenetére


csixy
addikt

Én így szoktam meg a winnyózban. Fogd és vidd. Ez a legegyszerűbb nekem. A Nemo második panelját életemben nem láttam , most is keresem, de nem találom.
Forgatókönyvet nem írtam hozzá. Csak úgy csinálgattam éppen, de szerintem minden benne van, amit át akartam adni (majdnem szükséges és elégséges mértékben, leszámítva a menet közbeni eltévedéseket). Amúgy ez már a második nekifutás volt. Harmadszor egyenlőre nem próbálnám. Ha a sallangokból kiszeded a lényeget, akkor te is meg fogod tudni csinálni és a vágási folyamattól áll benned össze a kép szerintem , az lesz a saját diszkussziód.
:F

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65809) ubyegon2 válasza csixy (#65808) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Kétpaneles módban nem nyílik egymás tetejére a két fájlkezelő, amit a videón is huzingálnod kell ahhoz, hogy elvégezhesd a műveletet. :D Esetileg F3, amúgy meg: (fogd és vidd is múkod)

Azt látom, hogy a WInes szokásaid megmaradtak, szerkesztés után is 6-8 kattintással mentesz a mentésikon pedig ott vigyorog.

Biztosan meg tudnám csinálni, de ez az Antergosos előélet nehezítené kissé. Mert az a ESP csak ott van már a pendrive-on....

A következő videók alatt nem azt értem, hogy ugyanezt forgasd le még 5x, hanem majd ha beindulsz, ahogy a videátor is! Csak el ne kezdj játszani és arról videókat készíteni szintén....

Nézd meg a videódat külső szemlélőként, mint ha nem tudnád, mit fogsz látni, ha sikerül, amúgy nem könnyű, egyből látni fogod, hol kelne el némi magyarázat a mitmiértekről.

[ Szerkesztve ]

(#65810) Frawly válasza ubyegon2 (#65807) üzenetére


Frawly
veterán

Ez a Nutrix nem különösebben érdekel, blogot sem tervezek róla. Inkább az fúrja az oldalam, hogy mi az, amivel ketten is ennyire szenvedtek, és nem tudjátok működésre bírni.

(#65811) Frawly válasza ubyegon2 (#65807) üzenetére


Frawly
veterán

Nem elfogadás kérdése. Pl. cfdisk -z vagy fdisk segítésével csinálj arra az SSD-re új GPT partíciós táblát, meg particionáld újra. A BIOS-ban meg engedélyezd az UEFI bootot, a secure bootot meg tiltsd le. Más nyitja nincs. Olyan nincs, hogy egy gép addig tudta, utána nem fogadja el sem a GPT-t, sem az UEFI bootot.

Ennek függetlennek kéne lennie akármilyen disztrótól, a hardvert egyik sem tudja tönkretenni.

Az ESD mappáról nem tudom micsoda, olyat még nem használtam, majd utánanézek. Valamit te kutyultál össze azon az SSD-n.

A Nemo-t utálom, de nem konkrétan név szerint a Nemo-val van bajom, hanem az összes ilyen intézőszerű fájlkezelővel, Windows Intéző, Thunar, Dolphin, PCManFM, stb.. Nem érdekel hány panelt lehet bennük nyitni, használhatatlan hulladék mind, nem is értem, hogy sok ember hogy használhatja ezeket. Ezeknél még az is jobb, ha terminálban, parancsokkal kezeli valaki a fájlokat. Egyik ilyen intéző típusú fájlkezelő sem fogja elérni egy rendes kétpaneles commander szintjét. Már DOS, Windows alatt is commandereket használtam fájlkezelésre, és ez Linux alatt sem változott, a mai napig így van. Attól, hogy átálltam Double Commanderről Vifm-re, az is csak kisebb változás, mivel a Vifm is épp úgy commander-klón, csak annyiban speciális, hogy terminálban fut, és vim-billentyűkket és vimhez hasonló üzemmódokban lehet vele kommunikálni, nem egérrel meg hagyományos nc/mc/TC/DC-billentyűkkel.

Eddig ha terminálban, vagy SSH-n keresztül kellett valami commander-szerűség, akkor mc-t tettem fel, most Vifm lesz helyette ebben a szerepkörben is.

(#65812) csixy válasza Frawly (#65810) üzenetére


csixy
addikt

Szépen megcsinálom. Kicsomagolom azzal a csodakicsomagolóval. A külsős SSD-re pillanatok alatt kiterül, mint a dobóháló. Bootoolás közben meghal.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65813) ubyegon2 válasza Frawly (#65811) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

ESP-t akartam írni.

A BIOS-ban meg engedélyezd az UEFI bootot, a secure bootot meg tiltsd le.

A másik HP-nek is voltak gondjai az UEFI-vel, ennél is több beállítási lehetőség van, emiatt is kérdeztem a kezdetek előtt, hogyan tudok egyszerűen hozzákezdeni, milyen nevet adjak, etc. Mindegy, elkezdtem, működött is, aztán kérdeztem, hogy normális-e a 4-szeres bootidő, de csak annyi válasz jött, hogy az nem annyi. :U
Elképzelhető, hogy ez a HP Elitbook is furán áll az UEFI-hez, így aztán a fene se tudja, hogy valóban én csinálok-e valamit rosszul vagy a gép nem akarja azt úgy.
Utólag már jöttek az okosságok, hogy nem jól csináltam. ;] (valószínű ez, mivel nem ismerem és ezért is kérdeztem először)

A Nitrux-ot akartam kipróbálni, ezért szerettem volna átállítani a gépet, mivel az csak GPT/UEFI-re hajlandó települni. Magát a Nitruxot még nem próbáltam.

Nem érdekel hány panelt lehet bennük nyitni, használhatatlan hulladék mind, nem is értem, hogy sok ember hogy használhatja ezeket.

Szerintem azért ezzel is meg lehet oldani home usernek a fájlkezelést, felesleges Vifm-re átállni mindenkinek. ;)

[ Szerkesztve ]

(#65814) Dave™ válasza Frawly (#65811) üzenetére


Dave™
nagyúr

Én a fordítottját nem tudom elképzelni, hogy miért jó valakinek - ha már adott a rendes GUI - hogy karakteres fájlkezelőt használ (konzolon oké). Egy rakat dologtól elesel vele, például a különböző nézetek , rendezési/szűrési feltételek, gyors elérések, előnézetek, részletek, bővítmények - ezek mind kiesnek. A Nautilus valóban fapados, de a Dolphint azért nagyon nehéz megszorongatni funkcionalitás és használhatóság szempontjából - szerintem.

(#65815) Rimuru válasza Dave™ (#65814) üzenetére


Rimuru
veterán

Probald ki a rangert, mindet tudja amit mondtal. (kep elonezet is van).

Ez most hasonlo ahhoz hogy minek cli-t hasznalni ha van gui? mert kenyelmesebb, gyorsabb, stb.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#65816) Dave™ válasza Rimuru (#65815) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem tudom, szkeptikus vagyok, pl. nem látom hogy tudna rendezni részletek alapján (pl. bitrate, vagy képméret), nem látom hogy van-e olyan plugin mint pl. a KIM (méretezés, tömörítés, konvertálás előre beállított értékekkel), szerkeszthető toolbar funkcionalitás is hiányzik gondolom (vagyis gyors elérés a sűrűn használt dolgoknak) stb. Néhány alap dolgot elhiszem, hogy tud, de ne már hogy ez egyenértékű egy Dolphinnal. A kép előnézet önmagában még nagyon karcsú, Dolhpin alatt elég sok mindent elmond róla ezen kívül, és nem csak képekről.

(#65817) Shyciii válasza Dave™ (#65816) üzenetére


Shyciii
veterán

Konzolosat én sem szeretem, pedig Archozom, és sok mindent konzolban csinálok. Viszont se mc, se az említett Vifm nem képes arra, hogy egy már működő FTP szerverhez hozzácsatlakozzon, és lehessen másolni. Igen tudom, Dolphin erre képes, csak hibásan működik. 4 hónapig képtelenek voltak kijavítani (gondolom azóta se), hogy ha androidos telón indítok ftp szervert, akkor arra rácsatlakozva mindkét irányba hibaüzenet nélkül tudjak másolni. Pedig hibajegybe lejelentettem nekik, de basztak rá, pedig minden új kiadásnál beleírtam, hogy azzal a verzióval sem jó. Ez (is) Double Commanderrel tökéletesen működik.

(#65818) Dave™ válasza Shyciii (#65817) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nyilván lehet ilyeneket találni, de szerintem kijelenthető, hogy funkcionalitásban és bővíthetőségben nem egy kategória a Dolphin meg akármelyik konzolos. A preferencia más kérdés, meg nyilván ha nincs más csak konzol akkor tökéletes tud lenni egy ilyen. Én majdnem mindig NAS-on vagy cloudon keresztül küldözgetek, ha mégsem, akkor meg ott a KDE connect. Az megoldja.

(#65819) Rimuru válasza Dave™ (#65818) üzenetére


Rimuru
veterán

Amit pythonban le tudsz programozni azt meg tudod csinálni rangerben, olyan plugint írsz amilyet szeretnél. (Persze ez biztos igaz KDE estén is)

mc is sokat tud, egy ftp az semmiség, ott user error van ahol nem megy.

Vigyázat, csalok!

(#65820) kemotox válasza Dave™ (#65818) üzenetére


kemotox
addikt

Azt ugye tudod, hogy amikor ikonokra kattintgatsz, akkor kvázi parancsok hajtódnak végre a háttérben? Azaz amit meg lehet csinálni grafikusan, azt konzolosan is.

(#65821) Dave™ válasza kemotox (#65820) üzenetére


Dave™
nagyúr

Köszönöm, hogy hülyének nézel. Olvasd vissza honnan indult a dolog, aztán nézd meg hova lyukadt ki. Annyit mondtam, hogy funkcionalitásban a Dolphin magasan veri a konzolos megoldásokat, de tény, hogy ha pl. nincs grafikus környezet, akkor kiválóan lehet azokat is használni, igaz nem ennyire sok funkcióval. Erre jött az, hogy de írhatok magamnak pythonban plugineket, meg ugye tudom, hogy a háttérben kód fut. Azt hiszem mára ennyi elég volt ebből a témából.

ui: kíváncsi vagyok hányan írtak a jelenlévők közül maguknak file manager plugineket, gondolom nem egy sűrű jelenség.

[ Szerkesztve ]

(#65822) kemotox válasza Dave™ (#65821) üzenetére


kemotox
addikt

Nem értem mit nem lehet érteni azon, amit írtam.

(#65823) tonyrulez


tonyrulez
őstag

Sziasztok!

wmctrl-al szeretnék átméretezni és -helyezni egy ablakot. Ennek két dolog tud keresztbe tenni, egyrészt ha teljes képernyős, másrészt ha a tálcára le van csukva. Előbbit orvosoltam ezzel:

wmctrl -r Vivaldi -b remove,maximized_vert,maximized_horz

Arra viszont nem tudok rájönni, hogy hogyan tudnám felnyitni a tálcáról. Erre mi a parancs? :) Manjaro KDE

4 8 15 16 23 42

(#65824) Dave™ válasza kemotox (#65822) üzenetére


Dave™
nagyúr

Azt nem értem mi köze van az eredeti felvetéshez, ami az volt hogy melyik fájlkezelő mennyit tud, nem az, hogy mennyit tudhatna ha írnék hozzá plugineket.

(#65825) kemotox válasza Dave™ (#65824) üzenetére


kemotox
addikt

Én hol írtam ilyen pluginos dolgot, hogy így letámadsz vele?...

(#65826) Dave™ válasza kemotox (#65825) üzenetére


Dave™
nagyúr

Inkább hagyjuk, teljesen felesleges.

(#65827) ubyegon2 válasza Dave™ (#65821) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A kollégát nem érdekli miről volt szó, egyszerűen rühelli, ha valaki a GUI használatot preferálja a CLI-vel szemben. Az, hogy Kezdő topik, teljesen hidegen hagyja, de legalább szofisztikáltan hüyézett le téged is. ;)

hasonló:
Maradjunk annyiban, hogy home userként egyszerűen nincs rálátásod a dolgokra.

(#65828) Dave™ válasza ubyegon2 (#65827) üzenetére


Dave™
nagyúr

Az nekem is feltűnt, hogy nem érdekli miről van szó, csak így kár belefolyni, mert teljesen félremegy a diskurzus. Azzal nincs bajom hogy ki mit preferál, a funkcionalitás viszont elég objektív dolog. A háttérben kód fut megjegyzés viszont még a kezdő topikban is eléggé lenéző szerintem, ismeretlenül legalábbis mindenképpen.

(#65829) kemotox válasza ubyegon2 (#65827) üzenetére


kemotox
addikt

Lol ennyire megbántottalak a múltkor? Még le is mentetted a kommentjeimet, hogy vissza tudj belük vágni? Hát ez nagyon szánalomra méltó.
BTW kíváncsi lennék a topicgazdi véleményére, mert ez mondjuk már szerintem kimeríti az ugatás és a személyeskedés fogalmát.

Ja és én még a múltkor próbáltam normálisan, nem haraggal lezárni a nézeteltérést. De úgy néz ki fölösleges volt, ehhez két felnőtt kell.

Azt a lehülyézést meg ti képzelitek bele, bár azok után, hogy nem is az én gondolataim lettek betámadva, már nem is lepődök meg semmin.

Dave: Nem kódot írtam ember.. nyilván minden szoftver kódból áll, ez így tényleg hülyének nézés lett volna, de én -még egyszer- nem kódot írtam. Arra próbáltam kilyukadni, hogy a GUI is ugyanazt csinálja, mint mikor beírod a parancsokat, azaz nincs nagyon több funkció a GUI-ban.

[ Szerkesztve ]

(#65830) hcl válasza Rimuru (#65815) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Bizonyos esetekben egyik a jobb, bizonyos esetekben a másik. képek szelektálásához a guis, de ha sok fileban szöveget kell cserélni, akkor sed :D

Mutogatni való hater díszpinty

(#65831) tonyrulez válasza tonyrulez (#65823) üzenetére


tonyrulez
őstag

Én hülye, egyszerűen wmctrl -a Vivaldi :))

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

(#65832) Rimuru válasza hcl (#65830) üzenetére


Rimuru
veterán

ide kapcsolodik hogy van sokat tudo cli es gui program is, meg van az ellentete is, mindenhol meg lehet talalni ami kell (meg ha nem is kompromisszum mentesen).
Pl altalaban nagyon nagyon jo a KDE alkalmazasok funkcionalitasa (cserebe sok bug is van/lehet), ezzel szemben ott van a KISS. Mind a kettoben meg tudod csinalni amit szeretnel? igen, ott a dontes ki mit es hogy hasznal.

en nagyon sokat szoktam bash scripteket irni on the fly (nem is mentem el fajlba), gyors es egyeszeru es azt csinalja ami eppen kell a megfelelo alkalmazasokat hasznalva.
Ezert se szeretek leulni pl windowsos gep ele, egyszeruen nem tudom ugy megcsinalni amit szeretnek ahogy kenyelmes.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#65833) Dave™ válasza kemotox (#65829) üzenetére


Dave™
nagyúr

Jól van, ha már így beleálltál, akkor mutasd azt a konzolos fájlkezelőt, amivel megoldod a fentieket amiket írtam. Konkrét szoftvert, konkrét parancsokkal. Már a file preview esetén elvérzik a dolog, de folytasd csak, ne engedd el.

colomb2: a KISS-szel nincs semmi gond (igaz a KDE pont nem követi a legkevésbé sem), csak egy-egy "komplexebb" feladatot sokkal több lépésre kell lebontanom, én meg szeretem összevonni őket. Pl. ha van sok fájl egy mappában, és csak párat - pl. metaadatok alapján kiválasztva - szeretnék konvertálni, tömöríteni akármi, akkor Dolphinban ez pár kattintás, a KISS-szel meg lehet pötyögni meg különböző szoftvereket használni ehhez a nem túl extra feladathoz. Munkához rendszeresen használok terminált, főleg scriptekhez, de a fentihez kétlem, hogy ez lenne a kényelmesebb megoldás. Akinek mégis, szíve joga, de ne mondd, hogy gyorsabban megcsinálod konzolban, mert nem hiszem el.

[ Szerkesztve ]

(#65834) ubyegon2 válasza kemotox (#65829) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Még le is mentetted a kommentjeimet, hogy vissza tudj belük vágni?

Lementeni? Fenét se érdekelte, de látom a PH keresőjét még életedben nem használtad. Emlékeztem rá, hogy engem is lehülyéztél nemrég és 5 sec alatt rákerestem arra a hsz-ra. :N
Annyira egyszerű az a kereső, hogy még én is tudom kezelni, talán azért, mert GUI-s!

BTW kíváncsi lennék a topicgazdi véleményére, mert ez mondjuk már szerintem kimeríti az ugatás és a személyeskedés fogalmát.

Ha így érzed a hozzászólásod, miért nyomtad meg az OK gombot? Ez az önkritikus hang is pozitívum egyébként. :R

[ Szerkesztve ]

(#65835) hcl válasza Rimuru (#65832) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Pontosan. Feladathoz az eszköz.

Bash script meg, azt csinálom fullban melóban :D 80 szerverünk van (ez nem is sok arrafelé), azaz ha valamit mindre ki kell adni, az helyből listára megy, megfelelő feltételekkel.
Pl. ilyen, hogy telepíts egy szoftvert úgy, hogy bizonyos gépeket hagyjon ki, hálóról húzza le a telepítőt, stb. Ez bash scriptben egy (elég hosszú, de egy) sor.

Amúgy a KDE-s dolgokkal sincs bajom, mármint pont azért használok KDE-t, mert általában azt tudja, amit keresek. Bélyegképes előnézet, tömeges átnevezés, samba kezelés a filekezelőben, stb.
Csomó mindent nem használok belőle, a Plasma cuccok jó részét pl. nem.

[ Szerkesztve ]

Mutogatni való hater díszpinty

(#65836) csixy válasza ubyegon2 (#65813) üzenetére


csixy
addikt

"A Nitrux-ot akartam kipróbálni, ezért szerettem volna átállítani a gépet, mivel az csak GPT/UEFI-re hajlandó települni. Magát a Nitruxot még nem próbáltam"
De én már igen! Nagy nehezen kisilabizáltam. :)

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65837) Frawly válasza csixy (#65812) üzenetére


Frawly
veterán

Azt nem állítom, hogy nálam garantáltan menni fog, csak kíváncsi vagyok, kipróbálom. Lehet nekem sem fog bootolni, ki tudja.

(#65838) Laszlo733


Laszlo733
aktív tag

Sziasztok! Egyik napról a másikra a hálózaton lévő számítógépek / Windows hálózat / nem jelenít meg semmit és a következő hibaüzenet fogad: eszköz csatlakoztatása sikertelen a megosztások listájának lekérése meghiúsult a kiszolgálóról nincs ilyen fájl vagy könyvtár. Ezt több linux disztrón is csinálja és amúgy Win 10 alatt sem működik a hálózat tallózás. Ami érdekes, hogy ip cím alapján mindent elérek. Van valakinek ötlete? Plusz információ, hogy a routeren Lede firmware van.

(#65839) Cyrin válasza Laszlo733 (#65838) üzenetére


Cyrin
addikt

Samba frissítése hozta el ennek a fícsörnek a megszűnését.

"A tallózást az SMB v1 biztosította, de ezt biztonsági problémák miatt már nem támogatják. Sajnos a v2 és v3 kiadásokban nincs ilyen szolgáltatás. Ezért nem tudod a megszokott módon tallózni a Windows fájl- és nyomtatómegosztást használó eszközöket."

[ Szerkesztve ]

(#65840) csixy válasza Frawly (#65837) üzenetére


csixy
addikt

Nálam a video alapján telepítve bebootol. Működik. A live distrók lélektanát követi. Egy squashfs szerű fájlban van feltolva az alaptelepítés és a változásokat és a saját fájlokat a mellé pakolt mappákba menti. Union szerű működés.Vajazott fájlrendszeren (btrfs) fut. Fat16-os az ESP-je. Ledöglik benne a szoftverközpont. Este felraktam apt installal egy firefoxot és egy gpartedet --- reggelre eltűntek. Utólag adtam hozzá a saját useremet, lehet, hogy csak az alap user passwd-jét kellett volna megváltoztatni? Kicsit bonyolult volt a 105 gombos magyar billentyűzet megtalálása.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65841) Laszlo733 válasza Cyrin (#65839) üzenetére


Laszlo733
aktív tag

Köszi a választ. Ez igaz a routerre is, ami ugye Lede firmware? Elvileg ez csak a Windows gépeket kellene érintenie nem?

(#65842) aquark


aquark
tag
LOGOUT blog

Sziasztok!

Bootolható, feltelepített (nem live) linuxot szeretnék USB-re.Megcsinálható?

A gép: Asus Prime B350M-A, Ryzen 1600X, 8giga, GTX1050Ti

Bővebben:
USB 2.0 vagy 3.0 s külső pendrájvra, vagy HDD-re, esetleg SSD-re telepítenék valamilyen linuxot. Nem szeretnék duálbootos rendszert, hogy indításkor kelljen rendszert választani, ezért bootkezelőt se telepítenék. Arra gondoltam, hogy a Biosban a bootsorrendet így állítanám:
1., USB (linux)
2 HDD (win)
Ezek után ha indítás előtt bedugom az USB-t, akkor automatice linux bootol, ha kihúzom, akkor meg win.

Elolvastam a téma összefoglalóban linkelt leírásokat, de az én esetem elég speciális, ezért gondoltam megkérdezem.
Minden segítségnek nagyon örülnék!

-köszönöm!

(#65843) Rimuru válasza aquark (#65842) üzenetére


Rimuru
veterán

Siman telepitheted ugyan ugy ahogy egyebkent csinalnad, bootloadert is telepits, csak arra az eszkozre keruljon amire a rendszer is megy.

Vigyázat, csalok!

(#65844) lev258 válasza aquark (#65842) üzenetére


lev258
veterán

Ilyen esetben javasolt pl. ext2 használata, mert az nem naplóz. Valamennyivel kíméli a pendrive élettartamát.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#65845) ontheground válasza lev258 (#65844) üzenetére


ontheground
tag

Vagy valamelyik kifejezetten Live disztró, pl. a Puppy tökéletes erre. A folyamatos apró írogatás(pl logfájlok, stb) szerintem hamar tönkretesz egy pendrive-ot, még ext2-vel is. A Puppy meg Squashfs-ből dolgozik, abba is ment ki kikapcsoláskor. Mondjuk a Ryzen miatt, lehet, hogy relative újabb disztró kéne, nem a 16-os Ubuntu-ra épülő Puppy Xenial.

[ Szerkesztve ]

(#65846) Rimuru válasza ontheground (#65845) üzenetére


Rimuru
veterán

ext4-en is ki lehet kapcsolni a naplozast, a logok pedig mehetnek akar ramdiskbe is.
De mindegyik fugg a felhasznalastol is hogy mi eri meg.

Vigyázat, csalok!

(#65847) rabbit87


rabbit87
tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Frissen vásárolt SSD-re telepítettem pendriveról a Linux Mint 19.1 Tessa cinnamon 64bit rendszert egy Acer aspire 4315 laptopra. (2GB RAM, 120 GB SSD, Intel Celeron CPU)
Hozzá teszem előtte a Linux Mint Sarah volt a gépen 2 évig, hibátlanul, az SSD miatt kellene telepítenem.
A jelenség, hogy szépen feltelepül a Tessa, viszont nem csak az első, hanem minden újraindítás után 6 és fél perces várakozás szükséges fekete képernyő mellett, míg feláll a rendszer.

Esetenként bedob egy ilyen hibalistát is:
[kép]
Köszönöm, ha valaki hozzászól! :DD

[ Szerkesztve ]

Iphone 12, Dell Inspiron 3521

(#65848) tonyrulez


tonyrulez
őstag

Sziasztok!

Rendszergazdai jogosultságokkal nem rendelkező felhasználónak szeretném megengedni a Teamviewer használatát. A Teamviewer indítását erre kellett cserélnem, enélkül nem kapcsolódik a hálózathoz:

#!/bin/bash
systemctl start teamviewerd.service
teamviewer

Ehhez viszont kéri a root jelszót. Próbáltam módosítani a sudeoers.et, ezt adtam hozzá:

root ALL=(ALL) ALL
tonyrulez ALL=NOPASSWD: /home/tonyrulez/sh/teamviewer.sh

Viszont továbbra is kéri a jelszót. Emellett ALL=(ALL) és egyéb verziókat is próbáltam. Mit csinálok rosszul?

4 8 15 16 23 42

(#65849) csixy válasza tonyrulez (#65848) üzenetére


csixy
addikt

Így már én is jártam. A megoldás az volt, hogy egy másik helyről származó teamviewrt telepítettem fel.
Ezt honnan szedted le?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#65850) tonyrulez válasza csixy (#65849) üzenetére


tonyrulez
őstag

AUR-ból, 14.1.9025-1 verzió (legfrissebb)

Mondjuk nem tudom minek bonyolítom, inkább: systemctl enable teamviewerd.service és többet nem kell vele foglalkozni :)

[ Szerkesztve ]

4 8 15 16 23 42

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.