Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52352) lev258 válasza #20749568 (#52351) üzenetére


lev258
veterán

Friss kernel, friss Mesa. Nézz meg egy Ubuntu 17.04 variánst Live-ban, pl. Mate-t.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#52353) Frawly válasza #20749568 (#52351) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg a kernel 2D-ben teljes körüen támogatja, 3D-ben meg a Mesa. Csak legyenek ezek frissek. Mennie kéne, a prociba integrált inteles GPU-kkal nem szokott baj lenni. Milyen grafikus felülettel telepítetted a Mintet? Cinmanó?

(#52354) ubyegon2 válasza #20749568 (#52351) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Majdnem mondtam valami okosat, de előbb felraktam a lev258 kedvencét Ubuntu Mate 17.04, (nem live-ban szoktam kipróbálni soha), de meglepve tapasztaltam, hogy a FF görgetéskor hullámzik! :(

Mivel ilyet nem nagyon csinált még, így azt javaslom neked, hogy az Ubuntu topikban lévő PPA-t felrakva futtass le egy frissítést, mert azzal nagyobb esélyed van a megfelelő működésre.

Ubuntu topikból idézve:

Grafikus driverek frissítése:

"Lehetőség van arra, hogy a rendszer által használt nyílt/zárt drivereknél frissebbet is telepítsünk (amennyiben elérhető) viszonylag egyszerűen, a megfelelő ppa-k használatával. Az itt említett tárolók stabil kiadású grafikus csomagokat tartalmaznak. Hozzáértők találnak "bleeding-edge" tárolókat is, ezekre most nem térek ki.

Nyílt driver esetén (Intel és AMD, csak 16.04 és 16.10 rendszerekre):
Ugyancsak a Terminálban adjuk ki a
sudo add-apt-repository ppa:paulo-miguel-dias/pkppa
sudo apt-get update

parancsokat.

Mindezek után a Frissítéskezelőben megjelennek majd ezen friss csomagok és telepíthetőek lesznek."

idézet vége

A különbség a két disztró között:

Ubuntu MATE 17.04

Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
Display Server: X.Org 1.19.3 drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.0-19-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.3

Linux Mint 18.1 Cinnamon

Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Display Server: X.Org 1.18.4 driver: radeon Resolution: 1600x900@59.98hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD ARUBA (DRM 2.49.0 / 4.10.0-041000-generic, LLVM 4.0.0)
GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.1 - padoka PPA Direct Rendering: Yes

Az itt írtakhoz képest jónak kéne lennie a driverkészletnek a PPA frissítéssel, de érdemes megnézned a vaapi-t is, ha nem javul a helyzet. Majdnem megnéztem a synaptic-ban, hogy mi van fenn a csomagok között, de arcidegzsábát lehet kapni ilyenkor is az Ubuntutól, az ilyen apró bosszantása miatt lehetetlen megkedvelni:

Miért nincs fenn soha a legalapvetőbbek egyike, a Synaptic ??????? Hogy minden kezdő az idióta szoftverbutikokat használja? Direkt tartják tudatlanságba a kezdő felhasználót? :W (én fel tudom rakni, de aki nem is tudja, hogy van ilyen?)

Ja igen, ahogy Nózi ft is említette, a DE-t legközelebb ne titkold el!

Ezt keresd a synapticban: (bocsi a teljes képért, sajnos nem találtam a MATE-ban egy normális képmentő/kivágó programot)

[ Szerkesztve ]

(#52355) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#52354) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

meglepve tapasztaltam, hogy a FF görgetéskor hullámzik!

Ez pontosabban úgy néz ki, hogy váltakozva a képernyő alsó vagy felső harmadában egy-két sornyi szövegen észlelhetően horizontálisan mint ha valamilyen prizma alatt görgetném le-fel a sorokat. Ez lenne a tearing gondolom. (azért vagyok kissé bizonytalan, mert nem sűrűn látok ilyent) :U

Amúgy van képernyőkép készítő is, csak ebbe a synapse nevü keresőbe beírva nem találta, a printscr gomb meg nem ajánlott fel semmit, csak a teljes ablakot. Kicsit gáz, hogy ha nem Cinnamont használok, akkor semmit nem találok, bár a KDE, XFCE esetén ez nem igaz, de a Gnome és annak helyettesítő próbálkozására nagyon igaz.

[ Szerkesztve ]

(#52356) okoska74 válasza ubyegon2 (#52355) üzenetére


okoska74
senior tag

Firefoxszal ki kell próbálni de chromon bevált:
disable vsync
--disable-gpu-vsync paraméterrel indítsd (a desktop fájlt szerkesztve vagy terminálból ideiglenesen)

iMac 2013 Late ; Apple iPhone 11 ; Apple TV 4K 64Gb ; Sony KD43XF8505 ; Sony HT-XF9000 ; Sony WH-1000XM3 ; Toyota Prius III 1.8 HSD Premium;.... Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. Albert Einstein

(#52357) Bferibörs válasza ubyegon2 (#52355) üzenetére


Bferibörs
addikt

Ff.Kapcsold ki a finomgörgetést a beállításokban,talán segít.

[ Szerkesztve ]

Galaxy S23 ultra, Xiaomi 12T, Blackview Tab 18, Lenovo P2 dual

(#52358) ubyegon2 válasza Bferibörs (#52357) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Köszi! Vannak mindenféle FF beállítások még az about:configban is, de annyira nem akarom most állítgatni, igazából csak azért raktam fel, hogy megnézzem az imént írt különbségeket. :-)

Szóval ez csak olyan disztró, ami fenn van, de meg is hagyom, mert levi maestro mindig ezt emlegeti, ha valakinek nem megy a Mint! :DD

Meg lehetne nézni máshogyan is, milyen xorg meg mesa van a 17.04-ben, de gyorsabb letölteni és telepíteni, mint keresgetni. Mindig elfelejtem, mit hol lehet megtalálni, eléggé bosszantó, mert annyi mindent megkerestem már kezdő Linuxosként, hogy az a fejembe el sem férne, de ha nem használom pár hónapig, teljesen elfelejtem, tudom, hogy van ilyen megoldás vagy parancssor, csak nem tudom hol keressem. Persze ebben a disztró-szédelgés is segít, már belekavarodtam az új Manjaro Cinnamonba és a most telepített Umate 17.04-be, ráadásul most visszajöttem kicsit Mint 17.3-ra.

Plusz egy teljesen halottnak hitt Dell D620-ast is életre keltettem egy Mint 18.1 XFCE-vel, már ki akarta dobni a gazdája, mert két szervizben is azt mondták, hogy ezt már nem tudják megjavítani. Persze, mert a sötét agyukban csak Win install létezik, az ilyen számtech-boltosokat kéne elküldeni tarhonyát gyomlálni! :U

[ Szerkesztve ]

(#52359) Bferibörs válasza ubyegon2 (#52358) üzenetére


Bferibörs
addikt

Oké, személy szerint az ubuntu matet használom, a chrome és a firefox nekem is "laggol" ( firefoxot nem szeretem mert az windowson sem igazán jó már ) , Próbáltam linux mint 18.1-et telepíteni matet meg chinnamont, nem tetszik túlságosan, pld. nem megy az office és firefox magyarul ( persze lehet én vagyok a hibás mert lehet telepítés után nem frissítettem és a frissítés magyarította volna :U ). Manjarot próbáltam de valami hasfájásom volt vele talán csomag telepítés ,nagyon kezdő linuxos vagyok kevés az időm rá , hogy sokat foglalkozzak vele, frissítés, beállítások oszt szinte jónapot. Persze igyekszem azért a neten keresgélni de a talált dolgok jobb esetben újra telepítéssel járnak nálam mert valami általában történik :-D
Egyenlőre együtt élek az ubuntu mateval :DDD

IBM R60-on kifogástalanul működik 32 biten :U

[ Szerkesztve ]

Galaxy S23 ultra, Xiaomi 12T, Blackview Tab 18, Lenovo P2 dual

(#52360) ubyegon2 válasza Bferibörs (#52359) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nincs amúgy semmi baj a MATE verzióval, csak akinek szokatlan, az inkább visszatér a már jól belakott rendszerhez és annak kinézetéhez. Főleg akkor gáz, hogy egy ismeretlen DE-n próbálok megnézni valamit, ha nem az ismerkedési szándék miatt indítom el. :) Ez nem a disztró és a DE hibája.

A Manjaro a csomagkezelése miatt nekem is kicsit idegen, de lassan majd megszokom, a Chakra miatt minimum, jók bennük ez a közösségi tároló dolog, AUR meg a Chakra-ban is van valami hasonló. Rengeteg olyan dolgot találok bennük, amit amúgy nem találnék meg disztrón belül az apt csomagkezelősöknél.

Ha valamelyik programra telepítés után nem megy fel a magyar nyelv, annak mindig érdemes utána járni, például ott a Firefox, megnézed a synaptic-ban és látod, hogy nincs települve a firefox-locale-hu csomag, akkor felrakod és magyar lesz, ritka az ilyen, de előfordulhat bármelyik disztrónál ás programnál, bár egyre ritkább.

Az elején én is rengetegszer telepítettem újra, ez teljesen természetes a kezdőknél, később már meg tudod oldani, akkor jó, de sokszor egyszerűbb/gyorsabb újra felrakni az egészet. Főleg akkor, ha nem akarod megismerni annyira a rendszert.

Mindenesetre furcsa, hogy ezen a gépen ennyire friss driverekkel így lagol a FF, mert még Jessie-n se csinál ilyet, pedig a Debian nem a friss dolgairól híres, a Mint 18.1 meg a lehető legfrissebb driverekkel van szerelve és nincs vele gond.

A Linux nem csak a barátait válogatja meg, hanem a neki tetsző gépeket is! :DD

(#52361) csixy


csixy
addikt

A manjaro grubja igen kényelmes ,pl. mindig arra a sorra tér vissza bootoláskor , amelyiket legutóbb használtam ,ha updatelem, akkor mindent felderít szépen és berakja a menüjébe. Multibootban ha egy másik linux upgradeli magát és újratelepíti a saját grubját, akkor szinte biztos , hogy a manjaro nem lesz indítható (mert a manjaro egy ilyen különleges distro). Ez nem oly nagy probléma mert például ilyen módon könnyen gyógyítható , de ekkor még a másik linux grubja dolgozik továbbra is, és olyan csúnya nézni , ahogy a manjaro bootoláskor tolja azt a jobbra teleszkópozó kék csíkot. Ezért , s mivel úgyis tartok egy körömnyi USB pendrájvot (s ez az sdb) a noti oldalában mindig ,a manjaro grubját (amikor megváltozik) mindig beletelepítem az sdb-be is (sudo grub-install /dev/sdb és ezután sudo update-grub). Ha egy másik linux újratelepíti a grubot (az sda-ba) és ezzel a manjaro indíthatalanná válik, akkor az sdb-ről bootolva bejutok a manjaromba és a manjaroból újratelepítem és updatelem a grubot az sda-ra és az sdb-re is. :D Tehát mindig ragaszkodom a manjaro grubjához.

Még DD-zni sem kell hozzá :))

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#52363) ubyegon2 válasza csixy (#52361) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A Manjaro GRUB! Nem is tűnt fel eddig, de most megnéztem, valóban kernel panic fogadott boot után, sose gondoltam volna, hogy ilyen agyatlanság okozhatja! :( Beleír egy másik telepítés a Manjaro GRUB-jába, milyen windowsos dolog ez már!? A megoldás megosztását köszi, simán átírtam futó rendszer alól a Nemo-ban a grub.cfg-t és már teljesen jó.

Az az utolsó disztrót megjegyző rész szuper, de akkor már inkább legyen egyszerű a GRUB, de működjön!

Most ugrik be, hogy ha nem az utolsó telepítés GRUB-ját frissítem, akkor is eljátszódik-e ugyanez.... :U

(#52364) kmisi99


kmisi99
addikt

Heló! Adott volt egy problémám, hogy libreelec ben (linux alapú kodi raspberry-n). Lecseréltem egy 1TB-os HDD re a tárolómat amiről torrenteket is futtatot, és sajnos az új merevlemez marha gyakran leállítja magát. És mint tudjuk a torrentezésnél hol van adatmozgás, hol nincs. Azaz állandóan elindul leáll a merevlemez ami nem túl előnyös.

Erre a problémára itt a fórumon találtam megoldást ami így festett.

while true; do
touch /media/disk/.tempfile
sleep 15
done

Valami olyasmit vettem ki, hogy egy rejtett .tempfile újra írogatásával folytonosan életben tartja a merevlemezt. Viszont programozási ismeretek híján szeretném kicsit tovább alakítani. Ami a lényeg, hogy estére kikapcsolja magát és a merevlemez le tudjon állni. (a torrent kliens is leáll este).

Lehetne ezt a kis programot valahogy tovább módosítani, hogy mondjuk este 10 és reggel 8 között lője ki magát?

(#52365) kmisi99 válasza kmisi99 (#52364) üzenetére


kmisi99
addikt

Találtam épelméjűbb megoldást a hdparam-al kapcsolatban. Minden tök jó volna, de mikor módosítanám a hdparam.conf fájlt a nano szerkesztővel, mikor elmenteném, azt írja, hogy read-only filesystem.

A mount -o remount,rw /flash nevű parancs se segít, továbbra se tudom módosítani, pedig a libreelec oldalán írta ezt a wiki.

(#52366) Rimuru válasza kmisi99 (#52365) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem megfelelo fiokkal modositanad, rootkent csinald (sudo?).

ubyegon2 + csixy: az ilyenek miatt csinalnam azt csak az egyik van mbr-ben (sdX), a tobbi a rendszer particiojan (sdxY) es chainload. Igy mindnek van sajat kulon bootloadere amit piszkalhat (pl ubuntu vonal a milio kernevel amit megtart...), de nem is cseszik el egymast.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#52367) kmisi99 válasza Rimuru (#52366) üzenetére


kmisi99
addikt

A sudo parancs nem kell libreelec nél, ugyanis ott alapból root ként lépek be. Legalábbis, ha sudot beírom akkor kiírja hogy nincs erre szükség blabla.

Látszólag a
mount -o remount,rw /flash

Parancsot is mindenféle hibaüzenet nélkül megeszi mégse engedi módosítani.

(#52368) csixy


csixy
addikt

A neten az Asus T101HA contra linux ügyben nem sok sikertörténetet találtam . Talán ezért készült ez a video .

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#52369) okoska74 válasza kmisi99 (#52367) üzenetére


okoska74
senior tag

Próbáld ki a su Enter Jelszavad
vagy nézd meg a fájl írható olvasható attribútumait
vagy valami használja a fájlt és addig nem engedi írni. Állítsd le a progit ami használja a fájlt.

iMac 2013 Late ; Apple iPhone 11 ; Apple TV 4K 64Gb ; Sony KD43XF8505 ; Sony HT-XF9000 ; Sony WH-1000XM3 ; Toyota Prius III 1.8 HSD Premium;.... Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. Albert Einstein

(#52370) #21078528 válasza kmisi99 (#52365) üzenetére


#21078528
törölt tag

HDD firmware függő, de az esetek többségében a fő funkciókat nem kell újra meg újra beállítani.
Ha hdparm -B 255 /dev/sdX paranccsal kikapcsolod az APM-et, akkor az kikapcsolva marad, és a lemez nem áll le, stb..

(#52371) mefistofeles

Üdv az Uraknak!

A kérdésem a következő...
Jó ideje szinte kizárólag linuxot használok de pár progi miatt egy külön merevlemezen megtartottam a win10-et is. Alapból a grub lekezeli a dolgokat. Ha a windowst alaphelyzetbe állítom akkor a grub nem fog működni (mint ha egy új tiszta windows telepítést csinálnék) vagy ebben az esetben megmarad a grubos választás?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#52372) csixy válasza mefistofeles (#52371) üzenetére


csixy
addikt

A művelet előtt dugj be egy pendrájvot és, ha az mondjuk az sdb, akkor parancssorba:
sudo grub-install /dev/sdb
sudo grub-install --recheck /dev/sdb
sudo update-grub

Indítsd újra a rendszert és próbáld ki , hogy tudod-e indítani a pendrájvról. Ha működik a dolog akkor van egy biztonsági grub lehetőséged. Vedd ki a pendrájvot és hagyjad hadd csináljon a windows amit akar a saját partícióin.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#52373) mefistofeles válasza csixy (#52372) üzenetére

Eddig ok, de mi a teendő ha teszemazt windows alaphelyzetbe állítás után nincs grubom?

Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......

(#52374) Rimuru válasza mefistofeles (#52373) üzenetére


Rimuru
veterán

Kb ugyan ez (csak elotte chrootolni kell a mostai rendszerbe/osszefoglaloban elvileg benne van ;)), viszont azt mondod kulon lemezen vannak, akkor nem kene beleszolnia, de biztonsag miatt a legegyszerubb ha lehuzod a masikat addig amig a wint csinalod.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#52375) kovaax válasza ubyegon2 (#52344) üzenetére


kovaax
őstag

Ezekkel óvatosan, pláne a -a kapcsolóval: ha van fent nem hivatalos forrásból felrakott programod, aminek kellhet az "elárvult" csomag, baj lehet. A -a kapcsolóval meg felhoz egy csomó olyan programot is, ami ugyan tényleg senkinek sem a függősége, de mégis szükséged lehet rá (gimp, thunderbird/icedove, iceweasel/firefox), szóval a kimenetet minden esetben végig kell böngészni, és aztán ami tényleg nem kell, azt leszedni kézzel!

-=- There's no place like /home -=-

(#52376) kmisi99 válasza #21078528 (#52370) üzenetére


kmisi99
addikt

Kösz akkor ránézek. Egyébként nekem nem baj ha leállítja csak ne percenként 3x induljon álljon le. Akkor gondolom 255 nél kevesebbet kell beállítani, ha azt a karom, hogy X percig fusson a HDD mielőtt leáll forgalom híján.

(#52377) #21078528 válasza kmisi99 (#52376) üzenetére


#21078528
törölt tag

Sosem engedem egyetlen HDD-nek sem a leállást, semmi nem árt neki annyit, mint a leállás/indítás ismételgetése. Ha 128-254 közötti értéket adsz meg, akkor nem engedélyezi a parkolást, 1-127 között igen. De ha engem kérdezel, HDD-nél az egész APM egy felesleges dolog, nem ezen múlik a hó végi villanyszámla...
A hdparmról egyébként itt írtam pár szót.

(#52378) King Unique válasza #21078528 (#52370) üzenetére


King Unique
titán

Max. addig marad kikapcsolva, amíg nincsen az OS pl. újraindítva, mert utána visszaáll a gyári értékre. USB-n meg még ennyit sem ér, mert ott már egy leválasztás / újracsatlakoztatás után érvényét veszti a beállítás. Ha azonban a grafikus Disks alkalmazásban állítom át az APM-et, akkor viszont már megjegyzi. Persze ez is csak azon OS alatt lesz érvényes.

Egyébként nem feltétlen kell a HDD-ket sem túlkímélni. Attól azért még nem fognak tönkremenni csak mert naponta leálltak, meg parkoltak párszor. A notebook merevlemezek meg amúgy is bírják a strapát ilyen téren. Persze, ha olyan intenzív, mint az ő esetében, akkor már érdemes korlátozni / tiltani. Mármint a leállást, mert a névleges 600 ezres limithez képest a 40 ezres fejparkolás nem sok.

[ Szerkesztve ]

(#52379) kmisi99 válasza #21078528 (#52377) üzenetére


kmisi99
addikt

Kösz, akkor egyenlőre ki is kapcsoltam az APM-et. Igen ha tehetném nekem is 0-24 ben menne a merevlemez. Csakhogy az ágytól ~2 méterre pörög és éjjel én még az óra kattogásától se tudok aludni. Viszont majd kitalálok neki valami hang tompítást.

(#52380) csixy


csixy
addikt

Na nekem már a tkm kezd tele lenni az EFI át- (avagy vissza?) szekesztéssel! Szóval a sanda gyanúm az, hogy azt kell kérdezzem, hogy vajon hol tárolhatja az "ellenség" az EFI partíció mentéseit?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#52381) AeSDé Team


AeSDé Team
őstag

Sziasztok!

Épp ezzel próbálkozom:

Adott egy Dell laptop, 120GB SSD + 500GB HDD (kerettel beszerelve)
Az SSD-n Windows 10 van, a HDD-re viszont úgy szeretnék Linuxot tenni, hogy kizárólag akkor töltsön be a bootloadere, ha én a HDD-t választom ki bootolásra. Ritkán lesz használva.

Odáig szépen ment, hogy az SSD-t kivettem (a biztonság kedvéért), lecsíptem a HDD-ből egy 20 GB-os partíciót, linux fel, GRUB-ot pedig szintén a merevlemezre installáltam.
Szépen be is bootol, ha nincs bent az SSD.
Amint visszateszem az SSD-t (természetesen egy másik slotba, a HDD nem mozdul), a linux már nem hajlandó bootolni. Kiválasztom hogy a HDD-ről bootoljon, be is jön a GRUB, azonban a rendszert kiválasztva egy BusyBox shell fogad.

[Kép itt]

Persze az SSD-t kivéve megint csodásan megy minden. Mit lehetne tenni?

[ Szerkesztve ]

(#52382) okoska74 válasza AeSDé Team (#52381) üzenetére


okoska74
senior tag

Mert amikor kiveszed az ssd -t akkor a winyo lesz az sda ahova a boot felment de ha visszarakod az ssd -t akkor már az lesz az sda tehát módosítani kell a grubban az sda -t sdb -re.

iMac 2013 Late ; Apple iPhone 11 ; Apple TV 4K 64Gb ; Sony KD43XF8505 ; Sony HT-XF9000 ; Sony WH-1000XM3 ; Toyota Prius III 1.8 HSD Premium;.... Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. Albert Einstein

(#52383) AeSDé Team válasza okoska74 (#52382) üzenetére


AeSDé Team
őstag

Kösz! Egy update-grub meg is oldotta :)

(#52384) #21078528 válasza King Unique (#52378) üzenetére


#21078528
törölt tag

"Max. addig marad kikapcsolva, amíg nincsen az OS pl. újraindítva, mert utána visszaáll a gyári értékre."
Ezt azért próbáld ki... ;)

(#52385) #21078528 válasza kmisi99 (#52379) üzenetére


#21078528
törölt tag

Ha a HDD támogatja az AAM-et, akkor próbálkozhatsz egy hdparm -M 128 /dev/sdX paranccsal, némileg csendesebb lesz.

(#52386) King Unique válasza #21078528 (#52384) üzenetére


King Unique
titán

Kipróbáltam, illetve nyilván alapból ki szoktam az ilyeneket. Ellenben a Disks az legalább működik rendesen. Illetve gondolom azért is, mert az azt csinálja, amit pl. ezen program.

[ Szerkesztve ]

(#52387) Anakin007


Anakin007
aktív tag

Sziasztok!

Itt, lassan az őrület határán kérnék ötleteket, merre tovább...

Van egy Acer Aspire E5-571, 64 bites legújabb Linux Mint KDE-vel és Cinnamon-al, szűz telepítés, binárisból "gyári" wine, benne egy windows-os program, ami innen tölthető le és van egy telepített hálózati nyomtató, amit tökéletesen tudok használni lnux alatt.
Munkahelyi gép, a fenti win-es progit használom benne lassan fél éve flottul. 3 hete hétfőn, egyszer csak a wines program azt írja, nincs telepített nyomtató... Nem nyúltam semmihez, hétvégén kikapcsolt állapotban volt a gép, pénteken még ment a nyomtatás. Azóta bármit csinálok, nem lát nyomtatót, a wines programot sem berhelték, semmi szoftveres változás nem történt.
Valaki adjon már vmi fogódzkodót, miért van ez, mit nézzek meg, fizetek a megoldónak egy kört, csak legyen már vmi :)

Azóta újra húztam a gépet többször is kínomban, pluszban cinnamon-os verzióját is a Mint-nek, hátha, de nem. Felraktam tegnap kínomban egy debian-t is kde-vel, de nem nyert. Ubuntu, szintén zenész. Otthoni gépemen, egy Lenovo T410-en, simán megy, látja a nyomtatót ugyanezzel a Mint-el! Van egy Asus barebone PC-m is, ugyanezzel a Mint-el, azon is megy, semmit nem kell állítgatni. A céges gépemen kipróbáltam root-ként, még az ablakkezelőbe is root-ként jelentkeztem be, hátha vmi jogosultság, de nem. Van egy ótvaros FuSi asztali PC-m, azon is kipróbáltam Mint-el, ott is megy, csak ezen a nyomorult laptopon, amin dolgoznom kéne, ezen és CSAK EZEN nem! Szinte minden működik hw-szinten tudtommal, fűt, zenél, világít, LAN-t nem kezeli egyedül,vmi driver hiány miatt nem is látja az lspci sem, de win10 alatt az is megy, tehát nem hw hiba, de nem is kell. 1.5 éve amikor kaptam ezt a gépet újonnan, már akkor sem volt linux alatt LAN, de nem hiányzott/hiányzik, így használtam.

Raktam fel egy pseudo printert is pdf nyomtató néven, de a win-es progi szerint toábbra sincs telepítve nyomtató. Kipróbáltam, wine notepad.exe, ami a gyári wine-s telepítésben van notepad, azzal. CTRL+P, ott a nyomtató és ki is küldi, amit oda beírok, tehát a wine jó lehet. Gondolom, vmi frissítést adtak ki Mint-hez a hétvégén, de nem tudom, mit, így ezzel az infóval nem tudtam mit kezdeni.
Felraktam forrásból a legújabb wine-t, a 2.0-s verziót, nem telepítettem system-wide, nehogy kavarodás legyen, csak az instal könyvtárából indítva telepítettem ugyanoda a fenti progit, minden működik, csak nyomtatni nem tudok :W

Eszem megáll, azt se tudom, mit berheljek. CUPS-ot? wine-t? V. a rendszert? Azon belül is vajon mit? Milyen log-ot nézzek? Ráadásul ez egy abszolut egyedi probléma, google-t cseszhetem, ráadásul csak ezen a nyomorult vason nem működik, ez is fura. Annyit már tudok, hogy konkrétan ezzel az acer szériával nagyon sok nyűgje volt már nagyon sok embernek, de nem ilyen.

Legalább elvi síkon adjatok már légyszi vmi ötletet! :R Vagy win10-re hogyan tudnék KDE-t rakni? Rakás sz@r a win-es ablakkezelő, képtelen vok megszokni 3 hete..

Valaki, akárki, bárki? :) Bármit? :)
Tényleg fizetek egy akármit a megfejtőnek! :)

Ha Isten létezne, hinnék benne.

(#52388) Lathronos


Lathronos
őstag

Sziasztok!

Na ezt is megértük, grafikus Arch telepítőkészlet. :K Így már egy kezdő linuxos is elboldogul vele.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#52389) Rimuru válasza Lathronos (#52388) üzenetére


Rimuru
veterán

Es ez mivel tud tobbet mind az osszes tobbi? :DDD

Vigyázat, csalok!

(#52390) Lacc válasza Anakin007 (#52387) üzenetére


Lacc
aktív tag

Talán:
1. Debian frissítés szúrta el? Nem lehetetlen, nálam már volt ilyen, a Dell notinál, többé nem tudtam a monitor fényerejét állítani.
2. Időközben nem került fel egy másik oprendszer a jelenlegi rendszer mellé? Nálam a VirtualBox összecsinálta magát Ubuntu-n, ha a Windows 10 és felfigyelt a gépen, Fedora-n nem.
3. Le kéne csekkolni, hogy nem-e esetleg csak bevan ragadva a printing queue-ben a dokumentum.
4. Régebbi Wine feltelepítése esetleg. Mivel a Wine, ha jól tudom írkálgat saját "Windows kernelt".
5. Lehet ha kijavítod a LAN-os problémát akkor megoldódik, lehet oda ment valami frissítés titokban és onnantól kezdve "elszúrta" az egészet.
6. Nézd meg a CUPS-ot, nem ismerem a progit, de sejtem, hogy olyan .NET library-t használ, aminél a Wine elhasal, és szerintem pont a PDF generáláshoz. (Réginek tűnik nekem ez a szoftver így képek alapján)

Linux haladóknak topikot is érdemes megpróbálni.

(#52391) Lathronos válasza Rimuru (#52389) üzenetére


Lathronos
őstag

Passz, én eddig azt se tudtam, hogy több is van belőle.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#52392) Oneironauta válasza Rimuru (#52389) üzenetére


Oneironauta
csendes tag

Színesebb... :D

(Virtualboxban kipróbáltam pár nappal a megjelenése után, és egyébként nem rossz...még az arch-anywhere-nél is egyszerűbb. Valószínűleg az OBrevenge nevű openboxos arch rendszerből csinálták, legalábbis a színei, a logó és a név alapján)

[ Szerkesztve ]

(#52393) Vladi válasza Lathronos (#52388) üzenetére


Vladi
nagyúr
LOGOUT blog

Mindössze 527 lépésből áll az install. :DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#52394) Frawly válasza Anakin007 (#52387) üzenetére


Frawly
veterán

A hálózati nyomtató pontosan milyen típus, milyen driver van hozzá telepítve (kernel viszi, vagy valami csomag)? A CUPS webes beállításaiban látszik?

A KDE-vel meg ez a baj, utána már minden más felület (főleg a Windowsé) ócskának, fapadosnak fog tűnni. Tapasztalat, én is KDE-s vagyok.

(#52396) Frawly válasza #20749568 (#52395) üzenetére


Frawly
veterán

Azt a hullámozódást, amit írsz tearingnek hívják, és a v-sync hiánya okozza. Driver okozhatja, de az valószínű, hogy jó, ezért lehet a kompozitor is. Az Xfce messze földről híres, hogy tearingel, ezért megpróbálhatod a Settings Manager -> Window Manager Tweaks -> Compositor fülön állítani, ha nem megy, akkor kapcsold ki benne a kompozitort, és tegyél fel Compton-t, és az Arch Wiki alapján paraméterezve vagy konfigurálva indítsd. Persze ez csak akkor fog segíteni, ha a driver amúgy jó (támogatja a hardveres gyorsítást és így a v-syncet).

(#52397) growler válasza #20749568 (#52395) üzenetére


growler
őstag

Nem biztos hogy segít, de FF.-nál ezt megpróbálhatod:
about:config
gfx.xrender.enabled -> true

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.