Hirdetés
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzx
senior tag
Most fogok utánanézni egy számomra újabb dolognak: még sose raktam fel grub -ot. Azért kellene, hogy tudjak Lubi boot előtt választani a csökkentett mód és a normál között. Vagy ehhez nem kell grub egyébként?
A tegnapi problémát elkezdtem megoldani, eddig félsiker. Ugyanis fstab-ban csatoltam, de még mindig nem írható a particio (kicsillagoztam az uuid számot) :
UUID=************** /media/ahovacsatolom ext4 defaults 0 0
Ötlet? Hibás az fstab sorom?(#27744) lionhearted és (#27746) N0zer0:
Köszi nektek is a kieg-t. Egyébként végülis 2%-a a teljes particio kapacitasnak, hogy jobban megneztem. Amiatt, h megbizonyosodjak, tuti nem "maradványról" van-e szó, mindenesetre max4o4 tanácsát megfogadtam és leformáztam fat32-re, az is egyébként lecsípett néhány MB-t. Utána visszaformáztam ext4-re, és ujra ugyanannyit, a 2%-nyi helyet csípett le. Ez nekem tanulságos, mert így a gyakorlatban látom, mi a következménye a formázásnak.(#27742) Tonyk és (#27745) teleahocipöm:
Mégiscsak jófelé kapiskáltam annak ellenére, h sose láttam még notit belülről, ugyanis a csatlakozást gyanítottam problémásnak "teleahocipőm" kolléga problémája esetén; az ő reagálását most olvasom, h a szerelők a szaküzletben megállapították a notijában a dvd eszköz csatlakozási hibáját. Ettől függetlenül elfogadom a helyesbítést, hogy a notik nem "madzagolhatóak".(#27745) teleahocipöm és (#27751) max4o4:
Sentinel, linux alatt? Lehet h ebben is elég tájékozatlan vagyok, de erre még nem figyeltem fel... Avagy wine alá raktad fel, "telea" kolléga?
Max4o4 -nak jelzem ,h sajna nem értem, amit itt írsz... Eleve nincs a synaptic-ban a Lubuntu-m alatt sentinel. Keressek rá gugliban, milyen tárolóban található, azt rakjam fel, és onnan elég telepítenem? De minek jogot adni akkor neki? Nem értem... Biztos jót írsz, de én nagyon kezdő vagyok még mindig..._____________________________________
(#27745) teleahocipöm:
Figyi, a terminálhasználat legalább minimális szinten muszáj egy linuxosnak, én amondó vagyok. Nagyon hasznos tud lenni, leegyszerüsít olykor egyes megoldásokat, sőt, van, ami nálam gui-ból hibádzott, míg ugyanazt terminálból sikerrel lefutott.A múlt hónapban hdd ellenőrzésre ajánlották nekem itt többen is a smartmontools -t, illetve előzőleg felfedeztem magamnak és megerősítettek abban ,h az jó lesz.
Ezt találtam, ez alapján csinálom:
(sudo -t mindegyik elé írj! Az "sda" értelemszerűen behelyettesítendő, ha mást tesztelsz.)Telepítés:
apt-get install smartmontools
Ha kész, akkor a legalapvetőbb parancsok:1.)
smartctl -i /dev/sda
->
...
SMART support is: Enabled
...SMART support is: sor, ahol Enabled kell álljon, Ha ez nem így volna, adjuk ki a smartctl -s on <eszközfájl> parancsot a SMART bekapcsolásához.2.)
(-H: egy "jó a diszk vagy sem" üzenetet kapunk. A SMART overall-health self-assessment test result: után PASSED kell álljon, máskülönben el is kezdhetjük lementeni az adatokat és cserediszket kell beépítenünk a haldokló HDD helyébe)
smartctl -H /dev/sda
"test result" után PASSED kell álljon, máskülönben el is kezdhetjük lementeni az adatokat és cserediszket kell beépítenünk a haldokló HDD helyébe.3.)
smartctl -A /dev/sda
---KÜLÖNÖSEN FONTOSAK:
194 Temperature_Celsius <- nem feltétlen jelzi ki, inkább csak ha kb 35 celsius feletti.
195 Hardware_ECC_Recovered <- nem feltétlen jelzi ki, inkább csak ha eléggé problémás; párezres adat kisebb hibára utal, afelett komoly lehet a baja.4.)
(-l error: a hibanapló tartalmát listázza az opció. Itt optimális esetben a No Errors Logged áll, azonban néhány bejegyzés még nem feltétlenül jelent nagy problémát, visszatérő üzenetekre azonban figyeljünk.)
smartctl -l error /dev/sda
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- LG LCD és LED TV-k
- Forrmell.enn
- Formula-1
- Autós topik
- AliExpress tapasztalatok
- PlayStation 5
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BLACK FRIDAY! - Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Bomba ár! HP EliteBook 745 G6 - Ryzen PRO 5 I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- 0perces! Samsung Galaxy Book5 Pro 360 2in1 Core Ultra 7 256V 16GB 2TB 16" WQXGA+ AMOLED TOUCH 1évgar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
CPT.Pirk