Hirdetés

2020. szeptember 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#151) Grega444 válasza dalac5 (#149) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Háát én a Corában vettem, de szerintem az az akció véget ért. Most Fujitsu-Siemens Amilio-t árulnak kb. ugyanannyiért. Amúgy az előző hozzászólásaimtól függetlenül meg vagyok elégedve az N100-al :)

(#152) Shadowfax válasza Grega444 (#150) üzenetére


Shadowfax
(addikt)

Ugye viccnek szántad, hogy az egeret az ujjlenyomatolvasóval egy lapon említed? :)

Kérdés: miért vesz az ember egy PC-t, notebookot Windows oprendszer nélkül?
1. Mert Linuxot akar rátenni, s emiatt -jogosan- úgy érzi, felesleges Winre költeni. (Ami amúgyis egy szarfos, mint tudjuk.)
2. Úgy gondolja, az az oem win xp verzió neki nem felel meg, amit a géphez adnak (pl. Home-ot tartalmaz, s ő Profot akar), ezért az oprendszer MEGVÁSÁRLÁSÁT külön intézi a gép megvásárlásától.
A második pont esetében így kénytelen minden egyéb szoftvert is külön megvásárolnia az igényeinek megfelelően (vagy használ ingyenes szoftvert).

webkamera sem jó példa ugyanis én 2 éve vettem egy olcsó kategóriás Tekram kamerát, amihez CD-t is mellékeltek és a driver mellett videórögzítő programot is adtak a CD-n!

Beépített kütyükről beszéltünk eddig, nemde? :)
Ha a fórumtárs egy külön ujjlenyomatolvasós kütyüt vett volna a géphez (lehet kapni), akkor ahhoz kapott volna szoftvert/drivert természetesen.

No, száz szónak is egy a vége: nem célom senkivel sem vitatkozni, nagyon együttérzek a sráccal, hogy a félreinformáltság miatt ebbe a helyzetbe keveredett, de itt a fórumon ezt a problémát nem tudjuk helyette megoldani. :R Peace.

(#153) feruzo válasza Shadowfax (#152) üzenetére


feruzo
(csendes tag)

Egyet értek veled. ''Ezt a problémát nem tudjuk helyette megoldani'' Én is a Corából vettem sulinetben, nagyon elégedett vagyok. Kétségtelen, ha valaki nincs netközelben nehézséget okoz a driverek beszerzése, pláne az Omnipassé, de mint tudjuk léteznek ''alternatív'' megoldások. :) Egyébként aki ilyen gépet vesz valószinű hogy járatos az interneten, és otthoni előfizetése is van, ha nincs, biztos van haver aki segít. Elmented a letöltött drivereket, valamit az Omnipasst egy lemezre és akár egy lakatlan szigeten is újrarakhatod a Windows-t.Igaz sokakban hiányérzetet kelt, hogy nincs rajta a gyári rejtett partíció de én még mindig abban hiszek ''ha baj van dúrjuk le a Windowst''. Partícionáltam és formáztam az Xp telepítőjével, így 74.51 giga lett az összterület,ezt egy kicsit keveslem egy 80-asnál. Összességében csak nagyon jókat tudok mondani róla.

(#154) Sipi válasza Grega444 (#150) üzenetére


Sipi
(addikt)

Hehh... Vazze, anno én mit összebénáztam a géppel! Nem ment az ujjlenyomat-olvasó, emiatt nem tudtam gépelni, a kurzort mozgatni. A DVD-ket sem ismerte fel. Szerencsére egy ismerős megszánt, és megmutatta, hogyan lehet billentyűzetről kezelni a gépet. Bár elég szokatlan volt az ujjnyomolvasó után olyan sok bizgentyűt nyomogatni... Ráadásul egy ideig rettegtem, mert egyáltalán nem volt biztonságban a gépem, hiszen így bárki szétszerelhette, kivehette a vinyót, és feltörhette a jelszó-adatbázist. Azért egy ujjlenyomat-azonosítás mégis csak jobb otthonra...

(Egy apró megjegyzés: szerintem az OmniPass egy ujjlenyomat-eszközre épülő biztonsági szoftver. A driver talán az XP-ben is benne van, maga a hardver talán ott csücsül az Eszközkezelőben, csak megfelelő körítés nélkül nem lehet vele mit kezdeni. Kb. mint a webkamera, annak is van ugyan drivere, de video-szoftver nélkül csak úgy lóg a gépből.)

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#155) csepigee


csepigee
(csendes tag)

Köszi az eggyütérzest! De mint a linkem amit felraktam mutatja ,hogy mindent megoldottam,a géppel kapcsolatosan.Teljes körüen nagyszerüen müködik.Amit leírtam az mind elvi kérdés.Windowst még azért is nem veszünk egy laptoppal eggyüt mert már van !Az ilyen gazdag embereknek már van egy asztali gépe is.Én értem Sipit is de ha elolvasta volna a régebbi beszélgetésünket ott megtalálja hogy itt nem azaz érdekes ,hogy akarod e használni a géped összetevöit hanem az ,hogy ez elvi kérdés,hogy ha veszel valamit az müködjön is.Csak azért irtam le az esetemet ,hogy segitsek másoknak akik még elötte vannak egy vásárlásnak.

csepigee

(#156) Grega444 válasza Sipi (#154) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Nagyon vicces más problémáján szórakozni. Egyébként engem k****ra nem érdekel az ujjlenyomat azonosító műxik e vagy sem.
Amúgy nem akarsz venni egy noname p1-es gépet? Neked 20e-ért megszámítom. Ja drivereket hozzá lemezen + 20e-ért. A neten ne is keress hozzá, mert sohasem volt. Azon Win3.1-et futtathatsz és kiaknázhatod a haverodtól tanult billentyűzet általi kezelést.

(#157) Grega444 válasza Shadowfax (#152) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Nem szántam viccnek. Szerinetm elöállítási költségre kb. ugyanott van. Nem a hardware hanem a szoft végzi az azonosítást.

(#158) Lenovo válasza Grega444 (#147) üzenetére


Lenovo
(tag)

''5000 Ft-os CD íróhoz is adnak drivert és CD író szoftvert,''

Ez megint egy csúsztatás, a legtöbb ''OEM'' (olcsó) CD-íróhoz semmilyen szoftvert nem adnak, de ezért a felhasználók általában nem dünnyögnek, mert más forrásból már ''beszerezték''.
Az ujjlenyomat olvasó nem befolyásolja a notebook működését, mint ahogyan a hámutál sem szól bele egy autó vezetési tulajdonságaiba.

Mindenki csak kerülgeti a forró kását. A vásárlók jelentős része (leszámítva néhány Linux megszállottat) azért veszi az operációs rendszer nélküli gépet, mert olcsóbb és úgy gondolja, hogy majd feltelepíti az inen-onnan begyűjtött oprendszerrel, szoftverekkel. Na most ezeket az embereket éri csalódás, amikor találkoznak egy pillanatnyi problémával. De mint a példa mutatja, az élelmes felhasználó előtt nincs akadály. Tegyük fel a Toshiba szoftverét, függetlenül attól, hogy milyen jogokat sértünk vagy sem, a lényeg, hogy ingyen legyen! Én sem vagyok szent, de aki csal, az legalább ne dohogjon. Szerintem az Omnipass crack-je is rövidesen megjelenik majd a neten. Az igény generálja a megoldást.

A Lenovo korrekt módon kínál egy gépet szoftverekkel felszerelve azoknak, akik ezt igénylik. És kínál egy szoftverek nélküli gépet azoknak, akik úgy érzik nekik a gyári dolgok nem megfelelőek és máshogy kívánják ezt a dolgot megoldani. A vevőn áll a döntés joga. Az egész eset egy eladó szerencsétlen mondata miatt robbant ki, mert azt találta mondani, hogy a gép minden szoftvere letölthető a webről. Lehet, hogy azt sem tudta, kell-e szoftver az ujjlenyomat olvasóhoz. A számítástechnikai boltok dolgozói nagy lelkesedéssel, de általában kevés tapasztalattal rendelkező fiatalok. Az adott bérszinvonal és a technológiai változások sebessége mellett nem várhatjuk el, hogy többdiplomás, naprakész tudású eladók álljanak a pultnál. Ő eladni szeretett volna és igazából nem is tévedett. A gép hardver elemeinek működéséhez szükséges összes meghajtó, sőt még ennél jóval több is (Access Connection, Rescue and Recovery, stb.) letölthető a Lenovo honlapjáról. Ez utóbbit ajánlom azoknak, - pl. Ghost helyett, amit nyilván mindenki szintén megvásárolt, aki használja - akik a saját maguk által telepített rendszerről mentést kívánnak csinálni. Ez jár a géphez, és ingyen, jogszerűen letölthető!

[link]

Úgy gondolom, hogy ezt a csontot már teljesen lerágtuk, mindenki megtalálta a számítását... Fordítsuk energiáinkat inkább valami hasznosabb csevelyre.

Van-e ill. mi a tapasztalatotok az Access Connection vagy az imént említett Rescue and Recovery programokkal? Érdemes kipróbálni őket és INGYEN vannak.

[Szerkesztve]

(#159) Sipi válasza Grega444 (#156) üzenetére


Sipi
(addikt)

Nagyon vicces külsős cégen szemétkedni.
A Lenovo (s régen az IBM is) vállalta, hogy ha kifizetsz egy piszkosul alacsony összeget, kapsz érte jogtiszta Windows XP-t, meg egy rakat olyan programot, melyet az adott gyártó ugyan nem forgalmaz (lévén nem ő gyártja), de megkapod a gépeddel.
Mit ad isten, ha nem veszed meg a szoftvereket, nem kapod meg őket. Pedig az összköltsége még talán egy OEM XP ára alatt is van...

Nem akarok venni. Ugyanis a Lenovo/IBM vállalta, még ha nem is olvastad el, hogy ha _megveszed_ a géphez adott szoftvercsomagot, akkor ezért xy dolgokat kapsz. Nem értem, miért tehet a Lenovo/IBM arról, hogy egy viszonteladó alkalmazottja esetleg rossz információt adott. (Az ominózus hozzászólások viszonylag gyenge magyar nyelvtanából nem derül ki túl sok információ.)

Ha te egy darab vasat akarsz venni, mindenféle körítés nélkül, akkor vállalnod kell, hogy bizonyos plusz szolgáltatások nem lesznek elérhetők számodra. A hozzászólásomban ''szerintem'' szerepelt, lévén nem próbáltam, hogy Omniizé nélkül létrejön-ée a megfelelő eszköz. Azt tettem fel, hogy igen. Az pedig nem a Lenovo/IBM dolga, hogy egy létező eszközt a user, akinek _nem_kell_ a Lenovo/IBM által biztosított plusz szolgáltatás, mire használ. Ha valaki úgy dönt, egy Txx-en neki nem kell a Client Security által nyújtott biztonsági többlet, akkor nem veszi meg. De nem igazán értem, miért a cég lesz felelős azért, hogy ekkor nem kap ingyen szoftvert a one-time-login, egymenetes password, stb. dolgok kihasználására.

Lehet, hogy hibázott az adott eladó. De ezt a Lenovo/IBM-re kenni - már ne haragudj - akkor is marhaság. Ha úgy döntesz, spórolsz kb. 20.000 forintot azon, hogy (s megbocsáss, a legtöbb user ezért dönt így) a lopott XP-jét használd a hozzáadott érték helyett, akkor tudj rá erre. Egy ujjlenyomat-olvasó _egymagában_ semmit sem ér, ehhez egy elég nagy programot kell írnil, ami átveszi a Windows teljes bejelentkezési folyamatát, hogy más alapokra helyezze.

Mod: Lenovo: emlékeim szerint az eladó mondata úgy hangzott, hogy a gép minden eszközéhez letölthető megfelelő driver. Ha ez így történt, még nem is hibázott, mert igaza van. Az OmniPass valószínűleg _nem_ driver, hanem komplett, bejelentkezési szoftver, mint az IBM-es Client Security. Ennek annyi köze van az ujjlenyomat-olvasóhoz, hogy arra _is_ épülve átveszi a Windows-tól a biztonsági dolgok kezelését. Na már most, elég vicces lenne egy ilyen szoftvert (főleg, ha harmadik cég gyártja) ingyér elérhetővé tenni...

Sipi

[Szerkesztve]

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#160) Lenovo válasza csepigee (#155) üzenetére


Lenovo
(tag)

'' ... Az ilyen gazdag embereknek már van egy asztali gépe is. ...''
Csak kukacoskodásból: hány Windows XP licenced van? Merthogy minden géphez másik kell és azt is kevesen tudják (vagy veszik figyelembe), hogy a régi géphez OEM-ként vett XP-t nem szabad (jogtalan) egy új gépre telepíteni! Még akkor sem, ha a régit leselejtezed! (Azért ''olcso'' az OEM.)

[Szerkesztve]

(#161) Sipi válasza Grega444 (#157) üzenetére


Sipi
(addikt)

Pontosan. Emiatt okafogyott az egész ''érvelésed''. A hardvert valószínűleg felismeri az XP. És? Tessék, van egy ujjlenyomat-olvasód. Amit a felhasználó várt, vagyis az általános esetnél maradva: hogy az otthoni, lopott XP-t felnyomja, és várja a sültgalambot, hogy az iszonyatosan drága egyéb programok ingyé, esetleges fórumtársak (akik _pénzért_ megvették) segítségével felkússzanak a gépre, nem jön össze.
Pedig minden, amit a gép vásárlásával vállalt, megvalósult. Adott a hardvere. Ja, hogy az XP nem tartalmaz alapban olyan komponenst, ami az ujjlenyomat-azonosító segítségével azonosít, titkosít, és még a zorromat is tisztíccsa? Hát, ez van.

Már ne haragudj, de nem ártana utánanázned: egyes hardver-elemeket a világon pár cég gyárt. Még a tapipad is ilyen, csak mondjuk azt az XP többnyire alapból felismeri. (Az más kérdés, hogy szinte semmit sem lehet rajta állítgatni. Ehhez mindenképpen külső szoftverek kellenek - s bizony, lehetséges, hogy ezek némelyike a tapipad gyártója által írt szoftverek. Ergo, 3rd party, a notebookot gyártó cégnek semmi köze hozzá, ő is megveszi tőle.)

Az pedig, hogy egy _perifériát_ egy lapon emléítesz egy, a gépbe _épített_ elemmel, elég vicces... Ennyi erővel a Xen-Shui-Falad TR-456643-SX nevű nyomtatójának speciális funkcióját (alacsony tintatartalom esetén maláj örömhölgyeket küldenek, s élénk szexuális izgatással figyelmeztetnek a cserére) is számon kérhetnéd, hiszen az is egy gépre dugandó hardver.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#162) ataman


ataman
(aktív tag)

Minden ''átok'' ellenére én bizony kinéztem magamnak Sulinetben egy Lenovo 3000 N100 TY06VHL notebook-ot. Ám a hozzávaló pénzösszeg csak 2-3 hét múlva fog összegyülni, így valamikor november elején ejtem meg a vásárlás.

Vajon várható, hogy novemberben lejjebb megy az említett típus ára, vagy/és hasonló árkategóriában újabb/jobb összeállítású N100-as jelenjen meg? Pl. nagyobb memória.

A válaszokat előre is köszönöm!

Huawei P10

(#163) Lenovo válasza ataman (#162) üzenetére


Lenovo
(tag)

''Vajon várható, hogy novemberben lejjebb megy az említett típus ára, vagy/és hasonló árkategóriában újabb/jobb összeállítású N100-as jelenjen meg? Pl. nagyobb memória.''

Van egy rossz, meg egy jó hírem. A rossz: jelenleg kifogyott a gép. Elvétve, egy-egy darab még fellelhető, de esetleg sokat kell érte telefonálni. A jó: kb. jövő hét környékén újabb szállítmány érkezik. Az ára és kiépítettsége nem változik. Már csak azért sem lehet olcsóbb, mert közben a memória árak 15-30%-kal feljebb mentek! Van egy összeesküvés elméletem: szerintem a memória gyártók a Vistára készülnek ...

(#164) Grega444 válasza Sipi (#161) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Nem értek egyet veletek, de nem vitázok tovább, csak még egy dolgot tennék hozzá: ha csinál bármelyik cég (pl.Lenovo/IBM) egy laptopot amiben összepakol mindenféle cuccot, nem hiszem, hogy csődbe vinné, ha minimum a szükséges szoftvereket az adott speciális elemekhez biztosítaná. Nem hiszem, hogy földhöz vágná őket. Mint ahogy a ThinkPad laptopokhoz is tudtak fejleszteni/fejlesztetni egy speciális ujjlenyomat azonosító, biztonsági szoftvert. Az meg legyen kinek-kinek egyéni problémája, milyen op. rendszert használ. Én a Cora által utólag megküldött Linuxot használnám (eredeti!), de a gyártó természetesen semmilyen támogatást nem ad hozzá a honlapján. Gratulálok.

[Szerkesztve]

(#165) Sipi válasza Grega444 (#164) üzenetére


Sipi
(addikt)

Az ég áldjon meg, de hát biztosít!!! Egy baromi olcsó szoftver-csomagban hozzá ad minden szir-szart. Annyi mindent, hog ynekem pl. első dolgom a pucolás lenne, mert nincs szükségem annyi programra, amennyit azért a kb. 20.000 forintért hozzám vágnak.
És nem tehetik meg, hogy ingyé odaadják neked, hiszen az oprendszer miatt is eleve piszok kemény licensz-feltételek kötik. (Pl. ott a recovery cd kiírásának e4sete. Nem a Lenovo mocska, hogy csak egyszer írhatod ki. A Microsoft licensz-feltétele nem emgedi meg, hogy működő oprendszer mellett egynél több biztonsági másolatod legyen.)
Ne mondd, hogy nem ad a cég mindenféle szoftvert a gépéhez, mert nem igaz. Az más dolog, hogy ha személyesen azt mondod, hogy köszönöm, nem kérem, akkor a cég azt mondja, hogy köszönöm, akkor tiszteletben tartom a véleményed, és nem adok.

Az pedig, hogy egy NEM Lenovo-s programot a Lenovo nem tud neked odaadni, még mindig nem értem, miért a Lenovo sara... Egy grafikai munkaállomáshoz szinte nélkülözhetetlen CAD-alkalmazást sem ad neked oda, csak úgy.
Ha előre megfontolt szándékkal úgy döntesz, nem kérsz a kényelmi szoftvereiből, akkor annyit megtesz, hogy a gépben lévő hardvereket felismerhetővé, használhatóvá teszi. Ezután a te dolgod, mirt akarsz kezdeni velük. Emlékeim szerint pl. hiába van beépített webkamera, óccsó gépvásárlás esetén sem biztosít neked komplett videovágó szoftvert...

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#166) Grega444 válasza Sipi (#165) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Te sem értessz meg. Ha egyszer nekem nem kell a winfos!!! Miért nem lehet egy szoftvert az op. rendszertől függetlenül IS biztosítani a user számára. Amúgy rendben részemről nem vitázom tovább, mivel ettől függetlenül sincs Linux támogatás és gondolom Linuxon futó Omnipass sem ezzel együtt, de az nem is érdekel.

(#167) Sipi válasza Grega444 (#166) üzenetére


Sipi
(addikt)

Az említet tszoftver egy baromi bonyolult dolog. A ThinkPadeknél a Client Security végzi kb. ugyanezt a dolgot - a Windows egyes alapdolghait kell hozzá átírni.
Ha nem kell Windows, milyen alapon kérsz számon egy célszoftvert? Ezt próbálom magyarázni - az, hogy ujjlenyomattal azonosítasz, tárolod a teljes biztonsági beállításodat kvázi a Windows-tól függetlenül, nem alapszolgáltatás. Home usernek pl. nem nagyon van erre szüksége. Ez ugyanolyan plusz, mint egy nVidia Quadro grafikus munkaállomáshoz pl. PhotoShopot biztosítani. A Quadro szinte semmi méásra nem való, mint CAD-tervezésre. Akkor ehhez adjon a gyártó mindenféle grafikai programot?
Az ujjlanyomat-azonosító egy hardver. Annyit megtesz a gyártó, hogy a Windows felismerje. De az, hogy a Windows _teljes_ azonosítási rpcedúráját lecserélje ehhez (és ThinkPaden láttam, ez elég durva beavatkozás), nem hiszem, hogy bármelyik cég alkapvető szolgáltatásai közé tartozna.

Linux: kvázi ugyanez a helzywet, sőt, még inkább. Linux alatt a hardver-komponensek többnyire támogatottak. Ha Linuxozol, tudhatod, hogy itt aztán nincs olyan, hogy egyetemleges célszoftver: ha a hardvert felismeri a kernel =vagy erre épüő modul), akkor a programírók feladata, hogy kiadnak-e hozzá valami szoftvert. Lehet, hogy Linuxhoz olyan ujjlenyomat-kezelő létezik, ami lehúzás után elfütyüli az örömódát. De ennek semmi köze a hardverhez - azt valami gyártó, vagy ömömíró megírta. Innentől mások dolga, it kezdenek a hardverrel.

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#168) Lenovo válasza Grega444 (#164) üzenetére


Lenovo
(tag)

''Nem értek egyet veletek, de nem vitázok tovább, csak még egy dolgot tennék hozzá: ha csinál bármelyik cég (pl.Lenovo/IBM) egy laptopot amiben összepakol mindenféle cuccot, nem hiszem, hogy csődbe vinné, ha minimum a szükséges szoftvereket az adott speciális elemekhez biztosítaná.''

Sajnos ez egy téveszme. Egyetlen hardver gyártó cég sem engedhet meg pazarlást. A felhasználók az egyik oldalon mindent elvárnak, a másik oldalon viszont lehetőleg ingyen legyen. Ez egy súlyos ellentmondás. Még egyszer utoljára leírom: Minden vásárlónak meg van a lehetősége, hogy a géppel együtt, rendkívül kedvezményes áron megvegye a szoftvereket. Csak adjátok össze: Roxio DVD író, WinDVD Player, WinDVD Creator, Diskkeeper, Omnipass. Ezek a ''fizetős'' nem Lenovos szoftverek. Ha csak 20 dolcsit számolok fejenként (és nagyon alul értékelem, pl. az Omnipass a weben 50 USD), ez akkor is 100 dollár, kb. 21000,- Ft. És még nem beszéltem a Windows-ról és a többi ''ingyenes'' progiról. Azt is leírtam már, hogy a Lenovo nem adhatja ingyen az Omnipass-t erre nam ad módot a szerződése. A Toshiba sem adja ingyen, csak nem veszitek figyelembe a licenc szerződést! Abban is szerepel, hogy elfogadod a Toshiba szoftver csomagjára vonatkozó feltételeket, ami tartalmazza, hogy milyen körülmények között és mire telepítheted az adott programot. Valószínűleg ők nem gondoltak arra, hogy ez a progi ''máshová'' is jó lesz.

''Nem hiszem, hogy földhöz vágná őket.''
Miért gondolják a vevők a gyártókat mérhetetlenül gazdagnak? Én is feltehetném a kérdést. A vevőket földhöz vágja a szoftveres gép többletköltsége? Ekkora mennyiségnél a néhány centes megtakarításokból is nagy pénzek jönnek össze, amitől olcsóbb lehet a gép. Mert hogy ez is elvárás vagy nem?

''de a gyártó természetesen semmilyen támogatást nem ad hozzá a honlapján. Gratulálok.''

A tájékozatlanság nem bűn, csak egy állapot!

Ki a gyártó? A Cora? Mint már írtam a Lenovo nem gyárt és nem szállít Linuxos N100-asokat. Ez egy ''helyi akció'' azon kell számonkérni, aki beszállította a Cora-ba. A garancia levél esetleg útbaigazíthat ...

(#169) Grega444 válasza Lenovo (#168) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

NEEEEM, nem a Cora-ra és nem is a beszállítóra gondoltam, természetesen nekik semmi közük a Linux támogatáshoz, ők csak adnak egy plusz eredeti Linux op. rendszert a gép mellé. Ez mondjuk pozitívum. A Lenovo weboldaláról beszélek, ahol a ''drivers & supports'' alatt Linux támogatás és letöltés=0 azért lásd be a számítástechnikai piacon nem lehet figyelmen kívül hagyni a 2. legnagyobb op. rendszert ''bűntelenül'', figyelembe véve mondjuk azt, hogy kis hazánkat meg még egy pár keleti régiót kivéve nyugaton igenis nagy számban használnak egyéb (nemwin) op. rendszert. A piaci versenyben pedig az is számít, melyik cég milyen plusszt ad INGYEN a portékája mellé.

Amúgy ha gyártó cég lennék én ''mérhetetlenül gazdagnak'' gondolnám magam :DD

A user meg ott próbál ''szorítani'' a költségvetésén ahol tud mert sok esetben ő biztosan nem ''mérhetetlen gazdag''. :)

(#170) Sipi válasza Grega444 (#169) üzenetére


Sipi
(addikt)

Sajna, a Linux szinte sehol nem támogatott. Azonban a ThinkPadekhez létrejött egy nagyon jó közösség a thinkwiki.orgon, ez alapján bárki telepíthet Linuxot a laptopjára.
Nem mellesleg a laptoipokban használt hardverek legnagyobb része támogatott Linux alatt is. Egy nem legújabb laptopra többnyire gond nélkül felmegy egy mai Linux-disztribúció, max. a profibb beállításokhoz kell varázsolni.
Sőt, kb. három laptop-típushoz a kernel is plusz szolgáltatásokat biztosít. (Melyek egy jól beállított Linuxot szerintem egy Windows fölé emel használhatósági szintben.)

A laptopokban többnyire ugyanazon gyártók hardverei találhatók. (Illetve pár gyártóé. Tapipadból 2-3, WLAN-ból sem sokkal több.) Ezek jó részét ismeri a kernel, a többi pedig úgyis a user dolga. :)
Itt viszont megint hasonló kérdés merül fel: egy Broadcom WLAN-kártya esetén kinek a dolga a Linux-támogatás? A Lenovoé, vagy a Broadcomé? Én ez utóbbira tippelek, hiszen a Lenovonak vajmi kevés gőze lehet a WLAN-kártya belső felépítéséről. :)

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#171) csepigee


csepigee
(csendes tag)

Huha én nem akartam ekkora szélvihart kavarni!Lényegében nem akartam mást csak azt ,hogy amikorr kiderült a tévedés a vásárlás után,meg akartam külön vásárolni a Lenovotol azt a sok mindent tartalmazó,cd mellékletet.Nem ingyen mint ahogy itt irtad kedves Lenovo!Én erre a supportra mondom ,hogy nem rugalmas.És kihez fordulhatnék segitségért ha nem az Anyucihoz?És nem bántom az eladót sem bár nem egy cipő boltban vettem a cuccot! De igazatok van mindenben bocsi! az én*****anyámat!!!! Haggyuk ezt a témát! Egyébként mire lehet használnia Access Connection szoftvert ?Még nem töltöttem le.

csepigee

(#172) Lenovo válasza Grega444 (#169) üzenetére


Lenovo
(tag)

''NEEEEM, nem a Cora-ra és nem is a beszállítóra gondoltam, természetesen nekik semmi közük a Linux támogatáshoz, ők csak adnak egy plusz eredeti Linux op. rendszert a gép mellé. Ez mondjuk pozitívum.''

Szóval ha valaki holnap MS DOS 6.23-mal hoz forgalomba notebookot, mert éppen ez van a fiókjában és úri kedve így tartja, akkor azért is a gyártó a felelős? Ez komolytalan.

''A user meg ott próbál ''szorítani'' a költségvetésén ahol tud mert sok esetben ő biztosan nem ''mérhetetlen gazdag''. ''

Akkor most újat mondok! A gyártó sem.

''melyik cég milyen plusszt ad INGYEN a portékája mellé''
Hát ezt most rossz helyen mondtad. Üres géphez senki sem ad semmit, ehhez képest nézd meg azokat az eszközöket, amiket az N100-hoz letölthetsz.

Még egy újdonság számodra:

A Linux támogatása nem úgy működik, mint a Microsofté. Mivel a Linux azért még mindig lelkes ''amatőrök'' által fejlesztett rendszer, így egyetlen profit orientált cég sem állhat mögé. Disztribúciók útján terjed, melyeknek lassan se szeri, se száma. Így próbálnak némi pénzt csinálni belőle azok, akik ugyebár felesküdtek a ''szabad szoftver'' zászlajának. Nincs is ezzel semmi baj, de miért kérik a felhasználók számon a hardvergyártókon a támogatást? Az oprendszer választás is önkéntes. (A Solarist és a BSD-t sem támogatja PC platformon szinte senki.)

Linux fronton ennél azért rózsásabb a helyzet. A Lenovo nem közvetlenül támogatja a Linuxos felhasználókat, hanem a Linux disztribúciókon keresztül.
Az alábbi linken megtalálhatod, hogy melyik notebook melyik Linux-szal került bevizsgálásra:

[link]

A Lenovo biztosít minden szükséges anyagot a disztribúcióknak, akik cserébe válalják a supportot ezekre a gépekre! Tehát ha az adott cég csomagját telepíted, akkor az működni fog és ha problémád van, tőlük kérdezhetsz is. Erre mit mondasz?
Már látom, hogy formálod kérdésedet, hogy az N100 esetében miért a Red Hat és miért nem az UHU? Csak. Mint látható elég változatos a kínálat, ez első sorban a szoftverházaktól függ.
Szerintem Te már a kákán keresed a csomót :)) és bizonyos ismeretek hiányában vagdalkozol. Ezek a fórumok azért vannak, hogy a problémákat megoldjuk, nem azért, hogy egymás ellen küzdjünk. Miért nem kérdezted meg, hogy milyen Linux támogatása van a Lenovonak? Mert valamit nem ismerek még nem biztos, hogy nem létezik. :R

''kis hazánkat meg még egy pár keleti régiót kivéve nyugaton igenis nagy számban használnak egyéb (nemwin) op. rendszert.''

El kell, hogy keserítselek. Ez a ''nagy'' szám sajnos még arra sem elég, hogy a nagy gyártók Linuxos gép gyártásán gondolkodjanak. Többször próbált az IBM és a Lenovo is kijönni Linuxos gépekkel, de az igény soha nem érte el a gazdaságos gyártáshoz szükséges mennyiséget. Egyébként a Lenovonak megint van egy próbálkozása, T60p-s ThinkPad-et jelentett be Linux-szal. Mint láthatod a szándék meg van, már csak a vásárlók hiányoznak. Az eddig Linux-szal eladott gépek 90%-ára szinte azonnal lopott Windows került, egyedül az ár, ami ma vonzóvá teszi ezt az oprendszert a vásárlók jelentős részénél.

Fontos!!! :DD
Ezzel nem akarok hitvitát nyitni a Linuxról ebben a topicban, mindenkinek a saját döntése, hogy milyen oprendszeren dolgozik.

[Szerkesztve]

(#173) Lenovo válasza csepigee (#171) üzenetére


Lenovo
(tag)

''Huha én nem akartam ekkora szélvihart kavarni!''

Nem gond, beszéljük ki magunkból, ami bennünk van. Ez visz előre.
Ha a rugalmasságon azt érted, hogy valaki hágja át a szabályokat, akkor valóban nem rugalmas a Lenovo. Azért nem tudod megvenni utólag, mert ilyen termék nem létezik. A Lenovo és a többi szoftvergyártó közötti szerződés értelmében csak géppel együtt, arra telepítve van joga a Lenovonak forgalomba hozni ezeket a programokat. Ha valamilyen ''véletlen'' folytán valaki megszerzi a helyreállító CD-ket, akkor azokon is szerepel egy szigorú feltétel, hogy milyen körülmények között és hogyan használhatja azt a felhasználó. Tudom, hogy ezt senki nem olvassa el és különben is tesz rá ... De a törvény nem ismerete nem mentesít ....

Az Access Connection azoknak jó, akik különböző hálózati környezetekben dolgoznak. Pl. otthon is meg az irodában is, meg még ki tudja hol. Előre beállított profilok segítségével automatikusan vált a hálózatok között. Felismeri, hogy melyik az elérhető és arra kapcsol. Állítja az IP paramétereket, wireless esetén az SSID-t, titkosítást, az alapértelmezett nyomtatót és még egy csomó mindent. Működik vezetékes vezeték nélküli, modemes, és minden olyan hálózati kapcsolattal, ami a gépeden elképzelhető.

Egy dologra kell figyelni, a Windows-nak meg kell tiltani a wireless hálózat kezelését, különben összeakadnak! A Windows-os gépeken ez telepítve vagyon, azonnal használható.

[Szerkesztve]

(#174) Grega444 válasza Lenovo (#172) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Nem tudom, hogy téged fizetnek e a Lenovonál azért, hogy mellettük kardoskodj, vagy csak fogadatlan prókátor vagy? Ti estetek neki csepigee-nek és miután egy hozzászólásomban mellette álltam nekem is. Méghogy én keresek a kákán is csomót??? Te vagy az aki az élő fába is belekötsz:

''Szóval ha valaki holnap MS DOS 6.23-mal hoz forgalomba notebookot, mert éppen ez van a fiókjában és úri kedve így tartja, akkor azért is a gyártó a felelős? Ez komolytalan.''

Mond már meg őszintén, ki állított ilyet. Annyit mondtam, hogy pozitívum, hogy a forgalmazó adott egy op. rendszert és PONT.

Na de el kell keserítselek, mert openSUSE :) , de mégsem jövök ezzel.
Meg kell jegyezzem azonban, találkoztam már olyan ''önpusztító'' magát ezzel csőd felé sodró gyártóval, aki volt olyan elvetemült és saját költségén adott a vásárlónak rengeteg hasznos szoftvert és nem is kérdezte: ''Akarod megvenni ezeket egy zsír Winfossal egybegyúrva? Ha nem akkor így jártál.'' És szerintem ez a követendő a vásárlók megnyeréséhez.

Mint az előzőekben is írtam lezárom a vitát részemről, de ez nem azt jelenti, hogy egyetértek veled. Úgy érzem túlontúl elfogult vagy (mint az a nick-edből is kiderül).

Egyébként kösz a linket, én is megtaláltam.
[Szerkesztve]

(#175) dalac5


dalac5
(tag)

Aki a coraban vett TY065HL típusú gépet meg tudná nekem mondani a gép OM termékkódját,akkor talán könnyebben meg tudnám keresni.Köszi

Minden ötödik ember kínai. Mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai. Lehet apu, vagy anyu. Lehet a bátyám Sanyi, vagy az öcsém Ho-Xiao-Pen. Szerintem Sanyi az.

(#176) Lenovo válasza Grega444 (#174) üzenetére


Lenovo
(tag)

''Egyébként kösz a linket, én is megtaláltam.''

Örülök, hogy segíthettem. :)

(#177) ataman válasza dalac5 (#175) üzenetére


ataman
(aktív tag)

Erre gondolsz? [link]
BNS-082

Huawei P10

(#178) Wraith


Wraith
(csendes tag)

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Van egy lenovo 3000 N100-as notim és szeretnék még beledobni 512 Mb ramot. azt szeretném megtudi,hogy szervízben kell-e belerakatni a garancia miatt
vagy én is beletehet? A noti kb 1 hónapos és nem akarom,hogy elvesszen a gari.

Előre is köszi

(#179) Trianrta válasza Wraith (#178) üzenetére


Trianrta
(aktív tag)

Pár napja töltöttem le egy pár pdf fált a Lenovo oldaláról, és az egyik pdf-ben benne van, hogy miket cserélhet a user. Nem mindre emléxem, de ramot és wincsit boztosan cserélhetsz.

(#180) dalac5 válasza ataman (#177) üzenetére


dalac5
(tag)

A beírt linken nem jön be semmi.

Minden ötödik ember kínai. Mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai. Lehet apu, vagy anyu. Lehet a bátyám Sanyi, vagy az öcsém Ho-Xiao-Pen. Szerintem Sanyi az.

(#181) Wraith


Wraith
(csendes tag)

Ok.
Thx.

(#182) Lenovo válasza Wraith (#178) üzenetére


Lenovo
(tag)

Valahol előbb már leírtam.

Memóriát, merevlemezt, bizonyos gépeknél wireless kártyát is cserélhet a felhasználó.
Természetesen a beépített alkatrészre csak akkor vonatkozik a garancia, ha a Lenovo terméke és egy szakszervizben tették be.
Ha nem Lenovos, akkor is beteheted, de akkor értelemszerűen memória hiba esetén ne a Lenovo szervizben reklamálj. :)

(#183) Lenovo válasza dalac5 (#180) üzenetére


Lenovo
(tag)

Szerintem inkább ez az. (OM7-BNS-111 / C017959)
a BNS-082 egy régebbi, Celeronos gép ...

[link]


[Szerkesztve]

(#184) ataman válasza Lenovo (#183) üzenetére


ataman
(aktív tag)

Csak ez utóbbi a TY06VHL, előbb meg a TY065HL gépet kérdezte dalac5.

Dalac5: A linkre kattintás után nyomd meg még a frissítés gombot a böngészőn és láthatod ''normálisan'' a honlapot.

Huawei P10

(#185) Grega444 válasza Lenovo (#183) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Jót írt, a CORA-ban árult TY065HL OM kódja:

OM3-BNS-082 C016735

Ez valóban egy Celeron M410-el (1460 MHz/533 FSB/1 MB L2) szerelt gép.

Azért nincs harag? :)

(#186) Grega444


Grega444
(csendes tag)

Tényleg nem tud valaki egy összehasonlító táblázatot, hogy mondjuk az Intel Celeron M410 1,46 GHz-es procinál mennyivel gyorsabb az Intel Core Duo T2300 1,66 GHz-es?

(#187) Thibi válasza Grega444 (#186) üzenetére


Thibi
(csendes tag)

Az everest3 szerinti cpu illetve memória sebességek:
Lenovo Core Duo T2300E 1666 MHz Dual DDR2-667
HP nx6310 Celeron M 410 1466 MHz DDR2-533 SDRAM

[ CPU Queen ]
2x Core Duo T2300E 2599
Celeron M 410 1144
[ CPU PhotoWorxx ]
2x Core Duo T2300E 14678
Celeron M 410 6634
[ CPU ZLib ]-
2x Core Duo T2300E 20325 KB/mp
Celeron M 410 8983 KB/mp
[ FPU Julia ]
2x Core Duo T2300E 1848
Celeron M 410 815
[ FPU Mandel ]
2x Core Duo T2300E 2460
Celeron M 410 1099
[ FPU SinJulia ]
2x Core Duo T2300E 1819
Celeron M 410 801
[ Memória olvasás ]
Core Duo T2300E 3810 MB/mp
Celeron M 410 3254 MB/mp
[ Memória írás ]
Core Duo T2300E 2988 MB/mp
Celeron M 410 2397 MB/mp
[ Memória másolás ]
Core Duo T2300E 2963 MB/mp
Celeron M 410 2434 MB/mp
[ Memória késleltetés ]
Core Duo T2300E 108.2 ns
Celeron M 410 126.2 ns

(#188) dalac5


dalac5
(tag)

thx mindenkinek:)

Minden ötödik ember kínai. Mi is öten vagyunk a családban, tehát valaki kínai. Lehet apu, vagy anyu. Lehet a bátyám Sanyi, vagy az öcsém Ho-Xiao-Pen. Szerintem Sanyi az.

(#189) cherockee válasza PLacc (#21) üzenetére


cherockee
(aktív tag)

bocs, nem belekötni akarok, de az access gombnak nincs értelme szerinted vagy a res&rec-nek?

(#190) cherockee


cherockee
(aktív tag)

látom fentebb kibomlott az örök vita linux vs. windows, meg persze a terméktámogatás kinek a felelősége, de egyetértek a lenovo nick-es kollegával, nekem egy C100asom van 1 hete, a recovery rendszer szerintem frappáns, amugyis ghostot használtam eddig minden munkaállomásomon, ugye laptopon is jó lenne a gyors helyreállás, és lám ingyen megvan:). szerintem amugyse drága a lenovo 3000 széria, főleg ha a szoftvereket számoljuk...de az is igaz, hogy ha valaki ezeket nem használja, vagy az egész xp-t nem akarná, nem sok lehetőség van ezt az árba bele-nem-számíttatni...és a linuxos notik nagyrésze tényleg illegal xp-t kap egy percel eladás után.
megjegyzem, a gyári programok nagyrészét én se fogom használni, xp és a recovery rendszer mellett (ezt is csak dvdre kiirom, ha kell ottlegyen tatyóba, particiót meg törlöm) csak a google toolbar volt ami nekem kellett, de ez az én igényem...dvd-zene lejátszók ötletes hogy vannak hozzá, nem is rosszak, legalább van. nem brand empty noti...

mellesleg érdekelne hogy van e valaki még aki c100ast használ, tudtok e valami okosságot, ami érdekes lehet számomra, stb...igy 1 hét használat után nagyon megkedveltem, csak pár aproság van, de az minden gépnél - portok helye, mégiscsak xga, wxga jobb lett volna, ramot még nem vettem bele (512 se kevés, de rajzolni szeretnék...), user converted from trackpoint to touchpad:), meg persze még finomhangolom a programkörnyezetet (hard-XP-mod hobbizós vagyok...)...

mellesleg 200e-ért egy ilyen gép szerintem jó vásár volt, a lenovo mégse acer:).

(#191) Trianrta válasza cherockee (#190) üzenetére


Trianrta
(aktív tag)

Ez a recovery hoyg működik?
Kiírod a rejtett patriciót dvd-re (gondolom pont egy dvd-nyi) és utána törlöd a patriciót.
Ha újra kell telepíteni az XP-t, akkor azt hogy? Patricíót megcsinálni és rámásolni a dvd tartalmaát?

(#192) Shadowfax válasza Trianrta (#191) üzenetére


Shadowfax
(addikt)

A rejtett partíciót kiírhatod 1CD+1DVD-re (ha nincs dvd-d, akkor 5-7 cd-re). Helyreállításnál nem kell partícionálni.
Ha esetleg érdekel valakit, Sipi fórumtárssal készítettünk még korábban egy használati útmutatót a Rescue and Recovery 3.1-hez. [link]

(#193) Herbali válasza cherockee (#190) üzenetére


Herbali
(tag)

Szia Cherockee

Melyik változatot vetted? A Celeronosat vagy a Pentiommal szereltet?
Nekem elsősorban munkára kellene. De érdekelne az is, hogy mennyire alkalmas ez játékra? Próbáltál már rajta valamilyen játékot?
Én sulinetben gondolkodom, de ilyen árban nem találtam olyat amiben 8 cellás akksi lenne és nem Celeronos. Ja és 512 Mb memória is feltétel.

(#194) Lenovo válasza Grega444 (#185) üzenetére


Lenovo
(tag)

''Jót írt, a CORA-ban árult TY065HL OM kódja:

OM3-BNS-082 C016735

Ez valóban egy Celeron M410-el (1460 MHz/533 FSB/1 MB L2) szerelt gép.

Azért nincs harag?''

Nincs harag.

Én azt néztem, hogy Sulinet, nem pedig azt, hogy CORA. Van valami előnye, ha az ember a CORA-ban vásáról? Mert az általam javasolt gép Sulinetes ára ugyanannyi, (a Sulinetes honlap szerint, lehet, hogy a CORA aláment??? ), de sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik.

(#195) Grega444 válasza Lenovo (#194) üzenetére


Grega444
(csendes tag)

Én nem tudom, hogy mennyi az általad írt gép, de a TY065HL-t sulinetben árulta a CORA 189e-ért.

(#196) Grega444


Grega444
(csendes tag)

Megnéztem:
TY065HL listaára 240.000.-
a TY06VHL listaára 269.999.-

Gyakorlatilag a processzorban különböznek (az utóbbiban egy Intel Core Duo T2300e proci dübörög 1,66 GHz/667 FSB/2 MB L2 gyorsítótárral) plusz az utóbbiban egy beépített kamera is van. Itt egy összehasonlítás:

[link]

(#197) ataman válasza Grega444 (#196) üzenetére


ataman
(aktív tag)

Úgy látom mennek feljebb az árak... sulinetben is... :(

Huawei P10

(#198) Herbali válasza ataman (#197) üzenetére


Herbali
(tag)

TY06VHL usanonebook.hu-n 240.000Ft sulinetben is.

(#199) ataman válasza Herbali (#198) üzenetére


ataman
(aktív tag)

Csak azért gyanús, mert az ado.sulinet.hu oldalon 270k Ft az ára... Úgy emlékszek, hogy pár napja itt még 240k volt látható. :F

Remélem tényleg tévedek...

[link]
(Ha elsőre nem látszanak az adatok, nyomd meg a frissítés/újratöltés gombot a böngészőn)

[Szerkesztve]

Huawei P10

(#200) Herbali válasza ataman (#199) üzenetére


Herbali
(tag)

Ugyis az számít, hogy az üzletben ahol veszed mennyit kell kiperkálni érte

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.