Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#2901) ndavey válasza bellaiza6 (#2900) üzenetére


ndavey
tag

Hol műtöttek és milyen eljárással?

(#2902) bellaiza6 válasza ndavey (#2901) üzenetére


bellaiza6
újonc

No-touch PRK Szegedi klinika

(#2903) birno


birno
addikt

Sziasztok,

1 honapja volt PRK mutetem a sasszemklinikan, most mar ideje, hogy leirjam a tapasztalatokat. :)
Eloszor is az eddigi eredmenyek:

+------+-------+-------+-------------+-------------+--------+--------+--------+-------+
| Szem | Shp | Cyl | Nyers visus | Szemuveggel | 1. nap | 1. het | 2. het | 1. ho |
+------+-------+-------+-------------+-------------+--------+--------+--------+-------+
| Jobb | -1,50 | -2,25 | 0,20 | 0,65 | 0,60 | 0,55 | 0,95 | 1,20 |
+------+-------+-------+-------------+-------------+--------+--------+--------+-------+
| Bal | -2,75 | -4,25 | 0,10 | 0,65 | 0,40 | 1,00 | 0,95 | 1,20 |
+------+-------+-------+-------------+-------------+--------+--------+--------+-------+

A mutet maga semmi extra, elotte kap az ember 4-5 fele szemcseppet, koztuk erzestelenitot is, szoval azon kivul, hogy valami enyhen hozzaer a szemhez, kb. mintha csukot szemmel megdorzsolned, nem erezni semmit.
Mikor a lezer dolgozik akkor van egy kicsit kellemetlenebb szag, kb. mint diszno porkolesnel, de engem mondjuk ez sem zavart, azon kivul, hogy eszembe jutott rola milyen jo pecsenyet lehet enni diszno vagason. :D
Delutan 4 fele volt a mutetem, aznap mar sok minden nem tortent miutan hazaertem, nem igazan fajt.

A 3 napban amig bent volt a vedo lencse, nekem nem volt kulonosebb gondom vele, neha ereztem, hogy kicsit szaraz, de sokat ittam es az segitett, mukonnyet talan ketszer ha hasznaltam a 3 nap alatt.
Miutan kiszedik kb. olyan, mintha fognanak egy marek homokot es szemedbe dobnak, minden egyes kis mozdulatra erezni a "homokszemeket". Kellemetlen, de nem veszesen.
4. napra ez javult es kb. 5. napra mult el.
Az elso heten sok mindent nem csinaltam, leginkabb zene hallgatas/podcast/sorozat hallgatas(Rem rendes csalad, kep nelkul is utos :D ), kis filmezes, mert azt mondtak azt lehet, de sokat nem ertem vele, mert elso napot leszamitva eleg homalyos volt minden.

6.-7. nap kornyeken mar kezdtem tabletezni, minimum fenyerovel, szemkimelo funkcio bekapcsolva, eleg jol birta, gepezni meg nem akartam.
Masodik heten mar eleg jol birta a gepezest is, nem faradt annyira, filmezni is tudtam, sokszor meg elegge behomalyosodott, de erezheto volt a javulas.

Amint a tablazatbol is lathatjatok az elso heten kicsit meglepoek lettek az eredmenyek, ugyanis a jobb szememmel rosszabbul lattam mint elotte, plusz mindig a jobb szem belso felet ereztem homalyosabbnak, olyan erzes volt mintha valami hamreteg vagy fatyol lenne meg ott elotte, ami ront rajta, de szinte fizikailag is ereztem.
A dokino meg volt lepodve rajta, vizsgalgatott csomo ideig, adott pupilla tagitot, amit pedig ilyenkor mar nem szoktak, megnezte a szemfeneket, mindent, de minden jo volt, semmivel nem tudta magyarazni a dolgot.
Azt mondta menjek el szemeszetre, vizsgaltassam alaposabban ki, hogy mi lehet, mert ok ilyen szinten mar nem tudnak belemenni.
Viszont mielott kiadta a leletet bevitt egy masik, idosebb dokihoz(aki engem vizsgalt 30-35 lehetett max), akinek kikerte a velemenyet, O is megvizsgalt es mondta, hogy valoban nem tudja O sem, hogy mitol lehet, de O viszont mar maskor is talalkozott ilyen furcsasaggal es szerinte meg varjunk egy hetet vele, mert rendbe szokott jonni.
Ezert aztan nekem 2. heten is volt egy kontrollom, ahol mar ugyanolyan volt a jobb is mint a bal, igazabol mar az elozo vizsgalat utani napon kezdtem erezni, hogy sokkal jobb, akkor kellett elkezdeni a Flucont, szerintem az segitett.

Azota folyamatosan erzem, hogy javulgat, kezd tisztulni, egyre tobbszor latok elesen, kevesebbet kell fokuszalni, de azert meg nem az igazi.
Majd idovel gondolom folyamatosan eles lesz, meg ha nem is olyan visussal mint most, igazabol felolem raer, mar most is jobban latok mint szemuvegben. :)
En ugy gondolom ha az ember PRK-t csinaltat, par dologra kell nagyon odafigyelni:

1. Tudd, hogy mire vallalkozol, legyel tisztaban a mutettel, a gyogyulasi idovel, a szorassal ami a PRK-ra jellemzo. Ehhez erdemes minel tobb beszamolot elolvasni innen a forumrol is, de kulfoldi blogokrol is, barhonnan igazabol. Minel tobbet olvasol, annal kevesbe leszel meglepve, mivel latni fogod, hogy iszonyat valtozatos a gyogyulas folyamata es ideje.
Ezert nem is tudok egyeterteni a kollegaval aki fentebb azt irja, hogy tobb panasz van a sima meg a No touch PRK-val, nekem nem is remlik, hogy ilyeneket irtak volna akar itt akar mashol.
Az nem panasz, hogy 1-2-3 honap utan, meg nem tokeletes a latas, mivel a PRK gyogyulasi, veglegesre valo beallasi ideje 6 honap, 1 ev, ha utana is azt mondja valaki, hogy neki gondja van, akkor ok, de a korai panikolasokat ne vegyuk ide.
En is panikolhattam volna elso heten, hogy te jo eg mi van a jobb, amugy vezer, szememmel, de nem tettem, mert tudtam, hogy itt lehetnek ilyen erdekessegek. Mikor dumalt a ket doki, az idosebb egyszer csak felem fordul, meredten ram nez, aszondja, "Izgulos fajta?", hat mondom nem jellemzo, "Akkor hagyjuk a szemeszetet egyelore" es ennyi. :D
Tudom, hogy mindenki felti a latasat, en is, de ha kb. egy ora vizsgalodas utan se latnak semmi problemat, akkor kar ragorcsolni szerintem.

2. Nagyon, de nagyon gondold at, hogy mit fogsz csinalni az elso heten, amikor kb. semmit nem csinalhatsz. :)
Amint irtam, nekem nem volt semmi ilyen "fal lekaparos" elmenyem mint amirol tobben is irtak, minden csak kisse kellemetlen volt, de siman elviselheto, ha van mivel elterelni a figyelmed.
En attol szenvedtem leginkabb, hogy 4-5. nap kornyeken mar nem nagyon tudtam mit csinalni, kezdtem raunni mindenre, de ha valakinek sikerul ertelmesen lefoglalnia magat vegig, akkor szerintem semmi gond nem lesz.

3. Ez gondolom nem csak PRK specifikus, de nem veletlen mondjak, hogy sokat igyon az ember, akinek alapbol nem megy, az szerintem eloszor szoktassa ra magat vagy valoszinuleg jobban fog szenvedni mint pl. en.
En betegseg miatt amugy is sokat iszom, 4-6 liter egy nap.
Tudom, letezik vizmergezes, de nekem meg soha nem volt ezzel gondom, sot, anno vakbelmutet utan amikor hetekig alig lehetett enni/inni, sokkal rosszabbul voltam, mint amikor elkezdtem vissza szokni ra, hogy sokat igyak.
No, de a lenyeg, hogy az elso 3 nap a 4-6 helyett, lement 8 liter es nem eroltettem, egyszeruen sokkal jobban kivantam a vizet mint korabban, ha ereztem, hogy kezd szaradni a szemem, ittam es jobb is lett. Ejszakara is hiaba ittam meg 3-5 dl-t, amitol maskor egesz ejszaka jarkalnek a wc-re, meg reggel is alig kellett elmenni. A masodik het fele amugy ez normalizalodott es visszaallt a rendes kerekvagasba, mind a nappali mind az ejszakai vizfogyasztasom.
Szerintem ez is nagyban hozzajarult ahhoz, hogy nem volt kulonosebb gondom.

Egyeb jo tanacs, hogy surubben latogatott es fenyt igenylo helyekben(konyha, furdo stb), erdemes lecserelni az izzokat valami gyengebben vilagito, meleg fenyure, nalam ez elmaradt es elso heten eleg zavaroak voltak az eros mesterseges fenyek is.
Ja es 2 het pihenot valahogy oldja meg aki PRK-t akar, mert egy het utan meg szivas lehet, foleg monitor elott, napi 8 oraba, ahogy ezt masok korabban le is irtak. Nekem 2 het utan mar gond nelkul ment a napi 8 oras monitoros munka.

Ami a surun emlegetett, 120/160%-os latast illeti, szerintem elegge marketing duma. :)
Utolso kontrollon 120%-os volt a latasom, ami ugye az jelenteti, hogy ha ulok egy helyben, fokuszalok 3-5 masodpercig, akkor epphogy el tudom olvasni a 1,25-os sort a 3. oszlopig.
Ez szep es jo, de az eletben nem all meg az ember minden lepes/fejmozdulat utan es fokuszalgat masodpercekig.
Persze, ez sokszor hasznos lehet, de szamomra a "valos/hasznos" visus az, amivel azonnal latok nagyjabol tisztan, ami inkabb 0.8-1.0 max.
Szoval szepen hangzanak ezek, de attol fuggoen, hogy ki mennyire elesen lat a 0.8, 1.0, 1.2-es visus-al, eleg becsapos lehet.

[ Módosította: radi8tor ]

(#2904) Serricon válasza bellaiza6 (#2900) üzenetére


Serricon
senior tag

Ez normális, nálam is a monitortáv jött helyre lassabban, mondjuk 1 hét után már dolgoztam 2 monitor előtt egész nap, de nagyítgatni kellett a dolgokat, meg amikor épp nem kellett nézni csak beszéltem akkor pihentettem és érezhetően napról napra javult, a második-harmadik héten stabilizálódott normál szintre, első havi kontrollra már elmúlt minden mellékhatás.

Monitor előtt nekem az segített, hogy levettem a fényerőt, amikor behomályosodott akkor meg cseppentettem műkönnyből.

[ Szerkesztve ]

(#2905) ingalls


ingalls
senior tag

Valaki esetleg tudja, hogy műtét után (esetemben PRK) mennyi ideig nem lehet tápkiegészítőket használni?
Egyébként ha valaki képben van a témában, az magyarázz el, legyen kedves, miért van tiltva a dolog :F

(#2906) whitezo88 válasza ingalls (#2905) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Én is kíváncsi lettem volna miért, de sehol se találtam magyarázatot. Az UV fénytől ugye azért kell védeni a szemet mert csúnyán gyógyul tőle a szem, hegesedik, de a kiegészítőknél nem látom miért lenne ez. Sőt, vitaminpakkokra is írták. Én Femton voltam, de miután lejárt a fizikai terhelés tilalma mentem vissza terembe és szedtem a proteint is és a vitaminokat, ásványi anyagokat. Semmi baja nem lett a szememnek, összes kontrollon tökéletes volt, és azóta is tűélesen látok. aug végén voltam 3 hónaposon, 125% volt mindkettő, kettővel 160%. Még külön kiemelik a porcerősítőt, hogy hathat a hegesedésre, de ki tudja.

Mikor tapasztalatokat olvastam, csak olyat találtam, hogy szedték a cuccokat és semmi bajuk se lett. Ellenkezőjét nem találtam.

[ Szerkesztve ]

(#2907) rushty válasza whitezo88 (#2906) üzenetére


rushty
senior tag

Tehát nem erőlködve másodpercek után csak, hanem egyből el tudod olvasni az egész sort, de nem fejből kikövetkeztetve, tippelve. :)

[ Szerkesztve ]

(#2908) ingalls válasza whitezo88 (#2906) üzenetére


ingalls
senior tag

Én se találkoztam magyarázattal, de én két orvosnál is voltam a klinikán (egynél alkalmasságin, a másik meg műtött), mindketten külön hangsúlyozták, hogy fehérjét nehogy fogyasszak. Elég ijesztő, hogy ezt miért emelik ki ennyire. Gondolom, nem magával a fehérjével van baj, mert akkor azt is mondták, hogy ne egyek sokat.
Márpedig így kénytelen vagyok sokkal többet enni, tehát a bevitel nagyjából meg van, csak rohadt fárasztó ennyit zabálni, ráadásul időt szakítani is nehéz rá, úgy, hogy nem főállásban ezzel foglalkozom.

(#2909) zsebo1


zsebo1
újonc

Sziasztok! Néhány nap múlva lesz műtétem, és 2 kérdésem lenne: Tudnátok abban segíteni, hogy a műtét napján milyen vizsgálatokat ismételnek meg újra illetve, hogy két különböző orvos is vizsgál összességében műtét előtt?
A másik furcsa kérdésem az lenne, hogy a műtét alatt viszonylag sokáig nem lehet pislogni ugye, és ezt hogy éltétek meg? Alapvetően nekem elég száraz a szemem, nehezen bírom sokáig nyitva tartani...műtét közben hogy lehet simán bírni? Nem érzel ingert arra, hogy pislogj az érzéstelenítő hatására? Köszi ha válaszoltok :)

(#2910) Moleman válasza zsebo1 (#2909) üzenetére


Moleman
addikt

A vizsgálatokra már nem emlékszem pontosan, kb ugyanaz, mint a korábbi vizsgálat, csak pupillatágítás nélkül. A pislogás nekem nem okozott problémát, engedi annyit mozogni az izmokat a szempecek, hogy a pislogásérzet megvan, nem idegesíti az agyat.

(#2911) Serricon válasza zsebo1 (#2909) üzenetére


Serricon
senior tag

Ne aggódj a pislogás miatt, kipöckölik, az érzéstelenítőtől meg azt sem fogod érezni hogy kiszáradt-e, így nincs pislogási inger, meg annyit öblítik közben hogy nem nagyon van ideje kiszáradni.
Az egészből csak a szagát érezni amikor a lézer égeti a szemet ;]

(#2912) zsebo1


zsebo1
újonc

Köszönöm :) azért ez megnyugtató :)

(#2913) Judlaw01


Judlaw01
újonc

Sziasztok!

Elhatározásra jutottam, hogy lézeres látásjavító műtét alá vetem magam.
DE!
A lehető legjobb technológiával, ami jelenleg elérhető, így kerültem a ReLEX Smile nevezetű metódussal kapcsolatba, ami tudtommal még nem elérhető Magyarországon, legközelebb Szlovákiában, Kassán az Oftum Klinikán, van valakinek esetleg személyes tapasztalata a Klinikával vagy magával a ReLEX SMILE technológiával kapcsolatban?

Magyarországon elvileg a VISUMAX lézer a csúcs a FEMTO Lasik metódussal, ahol még szintén lebenyt készítenek, erről valakinek véleménye fél éves gyógyulás során? (Focus Mednél 6 hónapja elérhető elvileg).

Kicsit aggasztó, hogy Magyarországon mennyire le vagyunk maradva a lézeres látásjavító metódusokkal.... ReLEX Smile 2015. áprilisa óta van Szlovákiában.... (hozzáteszem nem biztos, hogy mindenkinek jó a ReLEX Smile a problémájára, de ezt is mint minden egyéb ilyen műtétet a szem paraméterei határozzák meg).

Előre is nagyon szépen köszönöm a véleményeteket, hozzászólasaitokat!

(#2914) #41635072 válasza Judlaw01 (#2913) üzenetére


#41635072
törölt tag

Relex Smile nem feltétlen jobb, sőt még kevés a tapasztalat.
Leginkább azért alkalmazzák, mert olcsóbb az üzemeltetése.

(#2915) Judlaw01 válasza #41635072 (#2914) üzenetére


Judlaw01
újonc

Visumax Lézerrel végzik a ReLEX SMILE metódust. 2013 óta van Londonban, Európában tudomásom szerint. Annyira nem kevés a tapasztalat, USben kb. 2016 óta FDA jóváhagyásával.

Így miért lenne olcsóbb az üzemeltetése?

(#2916) #41635072 válasza Judlaw01 (#2915) üzenetére


#41635072
törölt tag

Mert csak egy lézer kell hozzá.
Ha olvasol szaklapokat, akkor elég kevés még az olyan adat, amit publikálnak, és ezek általában nem jobbak, mint LASIK esetén.

(#2917) ndavey


ndavey
tag

Akkor jelenleg Magyarországon a Visumax vagy a Diamondfemto a legkorszerűbb?

(#2918) zsebo1


zsebo1
újonc

Sziasztok!Megvolt a visumax kezelésem. Az lenne a kérdésem, hogy normális-e az egyik szemben lévő szúró érzés? Műtét 4 napja volt, és még mindig szúr. A másik kérdésem,hogy a szemszárazság meddig normális? Úgy értem nálam elég intenzíven jelen van, a szemem alig bírom nyitva tartani :( szerintetek lebenyes után is beleférnek a fizikai kellemetlenségek? És még szép ködösen is látok...:( Bocsi ha hosszú lett de sokszor csak azt lehet olvasni,hogy femto után semmi panasz és már szinte 2. nap lehetne dolgozni.

(#2919) Moleman válasza zsebo1 (#2918) üzenetére


Moleman
addikt

Nem mindenki egyforma, pár hónapig még normálisak a panaszok szerintem.

(#2920) g4mer válasza zsebo1 (#2918) üzenetére


g4mer
senior tag

Nekem kb 3. hónap után szűntek meg ezek a panaszok(femto)

Sic Parvis Magna

(#2921) whitezo88 válasza g4mer (#2920) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Nekem viszketés nem volt, csak szárazság, de az varázsütésre elmúlt a 3. hónap után.

(#2922) g4mer válasza whitezo88 (#2921) üzenetére


g4mer
senior tag

Neked vannak még este ezek a starburst-ök?

Sic Parvis Magna

(#2923) whitezo88 válasza g4mer (#2922) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Mind elmúlt. De idegesítő volt úgy látni este mint mikor kimászol a klóros medencéből, meg a fények (főleg LED) körüli burstot.

(#2924) MMiklos86


MMiklos86
csendes tag

Sziasztok!

Azt mondták a Budai Szemészeten, hogy a vizsgálat után vsz rosszul fogok látni, így inkább ne autóval menjek. Erről mi a tapasztalatotok, meddig láttatok homályosan az első vizsgálat után?

(#2925) Moleman válasza MMiklos86 (#2924) üzenetére


Moleman
addikt

Embere válogatja. Én azonnal haza tudtam volna vezetni a pupillatágítás után, megbántam, hogy tömegközlekedéssel mentem, de ismerek olyat, aki nem látott jól és nagyon fényérzékeny volt.

(#2926) whitezo88 válasza MMiklos86 (#2924) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Én nem szórakoznék ezzel. Én majd megpusztultam utána, nyári nap majd kiégette a szemem, még árnyékban is alig tudtam nyitvatartani.

(#2927) Serricon válasza MMiklos86 (#2924) üzenetére


Serricon
senior tag

Esetleg valami nagyon durva napszemüveggel, feltéve hogy a vezetéshez nincs szükséged rendesre.

Nem a homályosság a gond, hanem a fénytől alig bírod kinyitni a szemed, a hatása még másnap is durva volt, nem az ülsz egy órát és elmúlik kategória, de ha be van sötétítve akkor amúgy jól látsz, de útközben ha szembevilágítanak az nem biztonságos.

(#2928) Jezébel válasza MMiklos86 (#2924) üzenetére


Jezébel
újonc

Én a csepegtetés után kb. 4 órával már tudtam vezetni, igaz a szemüvegemre még rávettem a napszemüveget is, de anélkül is ment volna, így viszont teljesen komfortos volt. Sötétben viszont nem hiszem, mert a mesterséges fényeket - fényszórók, közlekedési lámpák még kicsit elmosódottan láttam. Estére nekem majdnem teljesen helyrejött, másnap már semmi nem volt.

(#2929) Plazmacucci


Plazmacucci
félisten

Több mint 3 éve műtöttek meg, de egyre jobban fáradékony a szemem. Gép előtt kel dolgoznom, mikor tehetem pihenek, de a napi 6-7 óra simán megvan. Nap végére már problémát okoz távoli dolgokra fókuszálni, folyamatosan fáradságot érzek. A szemem már nem olyan jó mint műtét után, de még simán jónak számít.
Mit lehet tenni ilyen helyzetben, amikor kénytelen vagyok monitort bámulni elég sokáig?

Vissza kell vinnem pár kazettát.

(#2930) Jezébel


Jezébel
újonc

Sziasztok. Sajnálom, én most vagyok műtét előtt és pont ilyen tapasztalatokra vadászom:-S
Már évek óta tervezem a műtétet, de most, hogy végre időpontom is van diamondFemtóra, most kezdek elbizonytalanodni (gondolom, mert most olvasom ki az internetet ezügyben).
Az van, h. elég magas (-4,5 és -6-os) dioptriáim vannak, a szemüveget utálom, sokszor enyhén émelygek tőle és estére már rosszul is látok, de a kontaktlencsével és a kontaktlencsés látásommal alapjában véve meg vagyok elégedve és ez alá a műtét után, szabad szemmel sem szeretném adni, akkor inkább maradjon így minden. A szemem viszont sajnos már nem tolerálja olyan jól a lencsét mint régen, de ha figyelek arra, h. ne hordjam túl, és néha tartok szünnapokat, szerintem eléldegélhetnék így még jó ideig.

Ezért aztán a nem frissen műtött femtósoktól, főleg a diamondFemtósoktól kérdezem, hogy szerintetek megérte (nem a pénz, hanem a szemetek szempontjából) belevágni és végül hogyan/milyenre állt be a látásotok? Láttok annyira, mint azelőtt kontaktlencsével? Éles minden közelre/középtávra/távolra? Éjszaka vannak még fényudvarok? A szemszárazság már elmúlt? Hamar fárad a szemetek?

[ Szerkesztve ]

(#2931) Jannn válasza Jezébel (#2930) üzenetére


Jannn
senior tag

Áprilisi diamond femtoskent Azt mondom h bármit megér ☺
Én műtét napján 4 óra elteltével tökéletesen vezettem autót is, és semmi komolyabb kellemetlenség nem volt a gyógyulás alatt. Gyogyulasnak nem is nevezném mert nem volt nagyon minek meggyogyulni, hisz rögtön láttam...

(#2932) MMiklos86


MMiklos86
csendes tag

Köszönöm a tanácsokat. Szerencsém volt a vizsgálattal. Eleinte picit homályosan láttam, de mire kijöttem a rendelőből a homály eltűnt és csak enyhe starburst maradt. Egy pillanatig sem merült fel, hogy ne tudnám rendesen nyitva tartani a szemem akár direkt fényben sem. Autóval mentem, mondván ha nagyon gáz lenne mindig jöhet sofőrszolgálat, de ilyen erővel motorral is mehettem volna, azt is simán haza tudtam volna vezetni. November elején jön a műtét, diamond femto, majd beszámolok a tapasztalatokról.

(#2933) brembo válasza Jannn (#2931) üzenetére


brembo
tag

Hasonlókról tudok beszámolni, a májusi DiamondFemto után semmi kellemetlenséget nem észleltem. A műtét utáni pár órában könnyezett a szemem, de már azonnal élesen láttam. A másnap reggeli kontrollra egyedül mentem (autóval), azóta semmi szemszáradás, egyéb furcsaság nem jelentkezett. A látásom pedig szuper lett, örülök, hogy belevágtam.

(#2934) Jezébel


Jezébel
újonc

Jann, brembo: köszi, h. írtatok. Igen, a többi femtóval ellentétben a diamondFemtóról egyelőre csak jó, sőt nagyon jó tapasztalatokat olvastam, viszont még mindig elég kevés nem reklám vélemény van róla a neten (talán 5-6), így nem tudom, mennyire lehet őket reprezentatívnak venni.
Éjszaka is tökéletesen láttok? Nem fárad el gyorsan a szemetek (főleg számítógép előtt)? Szemszárazság még van? Minden távra élesen láttok?

Mmiklos86: Én - hacsak meg nem gondolom magam addig - november közepén megyek a műtétre, így tényleg megköszönném, ha leírnád majd, hogy neked hogy ment a műtét, illetve utána a gyógyulásod.

(#2935) g4mer válasza Jezébel (#2934) üzenetére


g4mer
senior tag

A többi femto-ról milyen negatív tapasztalatokat olvastál? Miben tér el a hagyományos femto-tól, a fantázianevét kivéve?

Ez a budai szemészeti központ úgy be van itt harangozva ezzel a "diamond" femtoval, de azért elég gáz, hogy még sima lasik-kel is simán megműtenek :U

Sic Parvis Magna

(#2936) Jezébel válasza g4mer (#2935) üzenetére


Jezébel
újonc

Ilyenekre gondoltam:
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145485211&t=9110991
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145471966&t=9110991
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=145018474&t=9110991
http://makeup.blog.hu/2014/04/21/femto_intralasik_lezeres_szemmutet_tapasztalatok
Oké, hogy ezek az eredmények még javulhatnak, illetve az utolsó linken lévőnél javultak is, de semmi kedvem hónapokig kínlódni a rossz látással meg szorongani, h. lesz-e ez még jobb vagy sem.

Itt a link, h. miért jobb elvileg a diamond, mint a többi femto (elvileg a lézer pontosabb):
http://www.budaiszemeszet.hu/diamondfemto-kezeles/miert-jobb-mint-a-tobbi-femto-intralasik
Persze ez a klinika saját honlapja, más klinika honlapja meg azt írja, h. tök mindegy, milyen fantázianevet használnak, a femto az csak femto.
Aztán meg van a visumax, ami szintén a legjobbnak mondja magát, de ennyire már nem merültem bele a témába.

Bocs a sok linkért.

(#2937) Jannn válasza Jezébel (#2934) üzenetére


Jannn
senior tag

Éjszaka is tökéletes, közelre is ugyanolyan jól látok mint előtte, szemszarazsag összesen 1* volt, így nem is használok cseppeket... Számítógép előtt dolgozok napi 8 órát és nem fárad tőle.

(#2938) Ricco_hun


Ricco_hun
senior tag

Sziasztok! Nekem jelenleg -4.5 (jobb) és -5.5 (bal) a szemem. 30 éves vagyok, 13 éves korom óta szemüveges. Már régóta foglalkoztat a szemműtét kérdése, de most hogy lassan az anyagi oldala is rendben lesz, egyre jobban. Sajnos sok negatív véleményt is olvastam az elmúlt időszakban, hogy azért nem fenékig tejfel ez az egész, mint ahogy a klinikák előadják. Ha a pénz nem számít (1+1 szemem van, ne ezen múljon ha már belevágok), akkor ti melyik klinikát és melyik eljárást javasoljátok? Még nem írom le én melyiket nézegettem, mert nem megerősítés kell, hanem hogy szerintetek melyik a legjobb. :)

A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

(#2939) whitezo88 válasza Ricco_hun (#2938) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Opvass itt vissza. En szemben ugyanott korban majdnem ugyanott voltam. Sasszemklinika, femto, tokeletes latas nulla fajdalom.

(#2940) Ricco_hun


Ricco_hun
senior tag

Vajon ez az új visumax megéri a felárat a sima femto-hoz képest? Hát mondjuk max itt magyarisztánban új, mert youtube-on olyan videókat találok hogy más országokban már 6-7 éve ezzel műtöttek. :U

A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

(#2941) ndavey válasza Ricco_hun (#2940) üzenetére


ndavey
tag

Ahogy én utána jártam a dolgoknak, nekem pl elment a kedvem a femto kezelésektől.. lehet az 250 ezer vagy 500 ezer, az elv ugyan az, így az előnyök és a hátrányok is csak minimálisan változnak. Az szép és jó, hogy műtét után pár órával már majdhogynem teljes értékű munkát végezhetsz, de hosszú távon meg vannak ennek a következményei. Gondolok itt arra, hogy onnantól kb hozzá se nyúlhatsz a szemedhez mert fennáll a lebenyleválás esélye (balesetekről nem is beszélve). Lehet ennek kicsi, vagy még kisebb az esélye, attól még bekövetkezhet, akkor meg ráb*sztál. :) Én most jelenleg egy egyénre szabott PRK-t részesítek előnyben (akár a no-touch típusát, hogy mégjobban minimalizálva legyenek az emberi hibák). A gyógyulás hosszabb és talán fájdalmasabb is, de hosszú távon ez szerintem "kifizetődik" a kevesebb rizikóval.

[ Szerkesztve ]

(#2942) whitezo88 válasza ndavey (#2941) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Pár hét után nem fog leválni már a lebeny. Ezt mindegyik orvos leszögezi. Én pár kb a 2-3. nap reggel reflexből erősen megdörzsöltem a szemem... semmi se lett. Ezek alaptalan aggodalmak. Első 1-2 nap ahol nagyon kell figyelni.

Sokat volt ez szó itt is. Ez már nem a késes lebeny, ahol nehezebben passzol vissza.

[ Szerkesztve ]

(#2943) ndavey válasza whitezo88 (#2942) üzenetére


ndavey
tag

Hát nem tudom.. mi mást mondjon? Visszagyógyulni az már elvileg nem fog, csak visszatapad valamennyire.

Igazából mindenkinek mások a prioritások. Én pl 25 éves vagyok, most fogok végezni az egyetemmel, mivel még nem teljes állásban dolgozom simán megtehetem, hogy kihagyok pár hónapot a hosszabb gyógyulás kedvéért. Nekem inkább az a fontos, hogy semmilyen rizikó ne legyen a későbbiekben. :) Aztán nálam is változhat ez a nézőpont, de most jelenleg így gondolom.

[ Szerkesztve ]

(#2944) whitezo88 válasza ndavey (#2943) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Én is kerestem valós, megtörtént baleseteket de nem találtam sehol... LASIK esetében vannak elrettentő példák, de az is elenyésző. És azért mondják mert nem fog leválni.

[ Szerkesztve ]

(#2945) Ricco_hun


Ricco_hun
senior tag

Hát én meg nem tehetem meg hogy fél évig szarakodjak a gyógyulással. Amiket leírnak a PRK-sok az borzalom. Nem a fájdalom izgat, mert azt kibírja az ember ha muszáj, de az a gyógyulási idő, és addig hol látsz hol nem. Kb fél év táppénz, otthon levés. Vegyiparban dolgozom jelenleg, ott egy rossz mozdulat, félrenyúlás és baj van. Ott nem fér bele (de hol is fér bele?) hogy fél évig szellemképesen, ingadozva lássak, na meg csepegtessek orrba szájba.

Én nagyon remélem hogy alkalmas leszek a lebenyesre, én elhiszem hogy az rögzülni fog (hát a prk-s is meggyógyul valahogy pedig ott lekaparják az egészet). Ha nem leszek alkalmas femto-ra vagy visumax-ra, akkor én inkább meg sem csináltatom a műtétet. Akkor leszek kontaktlencsés, bár még sosem volt.

A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

(#2946) Moleman válasza Ricco_hun (#2945) üzenetére


Moleman
addikt

Azért ez durva túlzás, én 5 nap szabadsággal toltam le a notouch PRK-t, utána 2-3 hétig nagyobb betűmérettel dolgoztam, ahol lehetett (nem minden alkalmazásban lehetett, ott kicsit hunyorogtam).

(#2947) Ricco_hun válasza Moleman (#2946) üzenetére


Ricco_hun
senior tag

Egy irodában más megoldani a dolgokat.

A nyúl ugrik, a pók mászik, de a teve köp; A vészrendszer nneem működik!; ...ráadásul életveszélyes hazugság. Életveszélyes, mert veszélyes az életre.

(#2948) gas015


gas015
újonc

Sziasztok!
Lehet hülye kérdés, de napsütéskor az UV sugarak azonnal el kezdik roncsolni a szemet vagy csupán tartós napszemüveghiány okozhat látásélesség csökkenést? Két hét híján még nincs két hónapja, hogy megműtöttek és többször fordult már elő, hogy a szabadba kiérve vettem elő a napszemüveget és olyan 20-30 másodpercig matattam a táskámban a napsütésben. Természetesen már beidegződés lett, hogy szabadban egyből napszemüveg, de néha a barátokkal való beszélgetés során elkalandozik a figyelmem és az jut eszembe, hogy "hoppá itt már fel kéne gyorsan tenni". Illetve a kérdésem még az lenne - bár a két hónaphoz közeledbe már lassan nem aktuális - hogy Femto kezeltekként ti minden esetben hordtok napszemüveget? Ugye Femto esetén 2 hónap a kötelező. Nekem a Sasszem klinikán annyit mondtak, hogy akkor kell feltenni, "ha meglátom az árnyékomat". Ennek ellenére sokszor eluralkodott rajtam a paranoia és hacsak nem volt totál borús az idő mindig feltettem. A műtét óta egyébként észrevehetően romlott a szemem és arra gyanakszom, hogy a késői lefekvéseknek sajnos visszafordíthatatlan következményei lesznek. :(

Illetve még egy nagyon fontos kérdésem lenne. Tegyük végre helyre a dolgokat! FEMTO kezelés után lehetséges kontaktlencsét viselni? Mert annyira el vagyok keseredve a látásromlásom miatt, hogy már újra abban gondolkodok. Lehet jobb döntés lett volna, ha nem vállalom be a műtétet és néhány évig a lencsehordás mellet "emésztem" ezt a lézeres szemműtét témát csak féltem, hogy azt sem fogom tudni örökké hordani miközben fárad és gyengül a szemem. Szerettem volna minél hamarabb túl lenni rajta. De jelenleg nagyon el vagyok keseredve amiét nem teljesült az álmom.

[ Szerkesztve ]

(#2949) whitezo88 válasza gas015 (#2948) üzenetére


whitezo88
nagyúr

Az UV védelem a hegesedés kikerülése miatt kell, hogy szépen gyógyuljon. Ha panaszod van menj el kontrollra. Ott megnézik a gyógyulást is.

[ Szerkesztve ]

(#2950) g4mer válasza gas015 (#2948) üzenetére


g4mer
senior tag

Szia, hány hónapja volt a műtéted?

Sic Parvis Magna

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.