- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- Építő/felújító topik
- (kiemelt téma)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- tatabike: Vinted - ahol debilnek néznek
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Anker Charger (140W, 4-Port, PD 3.1) laptop, mobil, tablet töltő
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chris0321
veterán
-
Chris0321
veterán
-
macilaci78
nagyúr
-
pjen
félisten
-
ncc1701
veterán
-
macilaci78
nagyúr
Szilikoneltávolító. A szaniterről biztosan lejön, a festett, lakkozott MDF-et legfeljebb a ronggyal tudod összekarcolni, de mikroszálassal nehezebben. A greslap ha porózus, akkor nehezebb, nekem szépen lejött.
Sniccerrel levágtam a nagyját, a szilikoneltávolítóval beecseteltem és ronggyal ledörgöltem. -
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Függöny kapcsán vagy valakinek tapasztalata, hogy melyik típust nem eszi annyira az UV? Tudom ,hogy mindent Kínában gyártanak, de esetleg van valakinek tapasztalata, hogy mi az ami a jó minőséget (nem rojtolódik, mosható, nem eszi az UV, nem fakul, stb.) képviseli? Hol lehet beszerezni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Kb 12 éves, bátran mellé merem tenni a maradék anyagot.
-
tibbike01
addikt
Sziasztok!
Függöny kapcsán vagy valakinek tapasztalata, hogy melyik típust nem eszi annyira az UV? Tudom ,hogy mindent Kínában gyártanak, de esetleg van valakinek tapasztalata, hogy mi az ami a jó minőséget (nem rojtolódik, mosható, nem eszi az UV, nem fakul, stb.) képviseli? Hol lehet beszerezni?
Rendes függönyös boltba, a közép-felső kategóriából válogatva.
-
Catman
aktív tag
-
A Zéé
addikt
-
lemmy71
őstag
Igen, tegyél geotextílt

Az hogy milyen anyag legyen, az ízlés és pénztárca kérdése
Viszont ha valami kocsibejárónak csinálod, akkor rétegezve rakd. Először robbantott anyagot tennék és annak a tetejére menne cirka 12-20 -s murva.
Annó nekem is így volt a kocsibejáróm, csak a robbantott helyett kohósalakot tettem. -
macilaci78
nagyúr
Egy zárt rendszer esetén mindegy, mennyi volt a vízben oldott ásványi anyag, ha nincs utánpótlás, akkor nagy baj nem lesz.
-
Pfiucska
senior tag
-
lemmy71
őstag
-
AxBattler
félisten
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Bútorokat (ágy, étkező asztal) hol érdemes nézni, ami jó minőségű, de árban sem jár rózasszín felhők között Bp környékén?Vidéken pl, Veszprém, Szekszárd, Esztergom, Győr környékén vajon vérdemes lenne keresni, ha jó árban szeretnék minőséget venni?
Ikea.
Olcsó, de szar, kevés választékkel meg a praktiker.
-
macilaci78
nagyúr
-
TomMusic
őstag
Szia,
Én még a télen vettem villanybojlert a Megatherm-nél.
Bár én személyesen, kocsival mentem átvenni, de abszolút segítőkészek voltak. Az ott dolgozó kihozta kiskocsival és segített beemelni a csomagtartóba.
A házhozszállításról nincs tapasztalatom, de ha az is olyan jó, mint amit személyesen tapasztaltam, akkor én csak ajánlani tudom.
Kiszállításnál esetleg érdemes előtte emailben egyeztetni velük, hogy ha bármi sérülést tapasztalsz átvételkor, akkor az az ő saruk. És addig nem elengedni a futárt, amíg ki nem bontottad.
Csak ezek macerás dolgok. Ezért szoktam én mindig személyesen átvenni mindent.
Bahh, most nézem ennek jól felment az ára, decemberben még kb. 60ezer volt.
Bár ha jól emlékszem máshol jóval drágább volt, szóval lehet kifogtam akciósan.
-
pjen
félisten
Én a Két kör től rendeltem, GLS hozta. Kibontottam sérült volt. Vissza vittem. Meg se nézték, vissza adták a pénzt, mondták a bojlert tegyem le az udvaron. Senki nem ellenőrizte, hogy valóban leteszem. Kb 6 éve volt.
-
cOxeR
Ármester
Hüperion Kft kerüld… alias Netkazán, vettem bojlert, megzúzták, 6 hónapja megy a huzavona… csomagot postával adták fel, ahol kisebb értéket írtak be mint amiért vettem senki nem vállalja a felelősséget, nekem meg van egy sérült bojlerem. Működik szerencsére, de nem ezért fizettem.
-
Tomko78
addikt
Gipszes padlopon időzített bomba , igaz nem tudjuk vizes helyiség e , de egy cementes se köt sokkal tovább , inkább az önterülés a bibi cementes padloponál , de padloponnál inkább akkor van baj ha szemre keverik
na akkor csudákra képes az anyag , ez az egy anyag amit illik betartani amit a gyártó ír ha 5 liter akkor ne 6 vagy 7 liter legyen 
-
macilaci78
nagyúr
Szaisztok!
Inox/koracél mosogató tálcából, (ami munkalapra helyezhető) milyen márka ajánlott?
Eddig Blanco vagy TEKA került elő, van-e esetleg pro-kontra érvetek, esetleg más márka? anyagvastagság, strapabírás érdekelne.
(A megedncéből legalább 40x40-es lenne jó és mellé egy csepegtető tálca.)Forest van, kényes a felület.
Ha a medencébe rakható csepegtetőt szeretnél, olyat javaslok, amihez van gyári.
-
föccer
nagyúr
Lila beton csak kohósalakos cementeknél lesz.
-
biker
nagyúr
Pécelre rengetegen költöztek a COVID alatt. A vízfelhasználás megnőtt, így korábban is sokszor volt apadás.
maglódi vagyok, tudom mi folyik ott, azonban ez nem releváns, mert az nem a városi közmű vízhálózat

az valóban gatya már 2010 óta kb, kevés a városi kút és vízrendszer, és sok a medencés kertlocsolósItt azonban a tőzegtavak mellett fúrt helyi artézi kutakról van szó, amik az isaszeg és dány felől jövő szintén haltavi tórendszer kifolyó patakjai táplálnak és kifolyó alapján mennek le maglód felé az erek, patakok.
Vagyis gyakorlatilag a tó melletti talajvíz nyomása tolja fel a vizet elvileg.
A tavakban is folyamatosan áramlik a vízamúgy nagyjából a környék legmélyebb pontja

-
6030D
addikt
-
Z_A_P
addikt
-
macilaci78
nagyúr
Sógoroméknál talán BWT van, 2 felnőtt, 5 gyerek, a teljes háztartást ellátja. A konyhában van egy másodlagos csap a hálózati szűretlen víznek, az asszony azt szereti inni, minden más a lágy vízzel megy.
Munkahelyen csak egy kis kapacitású van a konyhában, max 40 liter/nap. Mióta megvan, nem kellett vízkőoldózni a fém vízforralót, kávéfőzőt. Ennek már 8 éve. -
Pulsar
veterán
Nekünk van egy BWT AQA Perla Bio 75. Csak ajánlani tudom.
Fekete szaniterjeink vannak, simán csak letörölve volt. Kb 4-re lágyítja a vizet a a 15-ről
-
6030D
addikt
-
macilaci78
nagyúr
Bizonyos méret felett a gurtniba már rendesen kell kapaszkodni.

Szüleimnél a régi vastag gurtnis fa redőny van ablakkeret felett elvakolva. Három osztásos kapcsolt gerébtokos ablak is van egybe redőnnyel... Majd május közepén cserélik, kíváncsi leszek, a műanyag redőny mit fog mutatni ebben a méretben. -
macilaci78
nagyúr
Gipszkartonnal vannak kimondottan hanggátlásra kihegyezett rendszerek, de ehhez speciális lap kell, töltőanyag, kötőelemek. De ha csak egy szobát kettévágnak vele, akkor az estrichbeton és a födém fogja átvinni a hangot.
Nálunk ytong válaszfalak vannak. Ha nem kimondottan hangos az asszony, akkor azért lehet magánéletet élni.
A kedvencem, amikor a minél jobb hangszigetelésre törekszünk, mellette üvegezőléces ajtók küszöb nélkül a központi szellőztetés jegyében. Kb mint februárban usankában kabriózni.

-
flashpointer
őstag
azt is kell nezni mi van alatta, nem minden szerkezet orul egy elore nem tervezett teglafal terhelesenek.
-
föccer
nagyúr
Táblásított kőzetgyapot. A tekercses üveggyapot sokkal könnyebben összeesik, nem javaslom.
Fel kellene vennem az építőanyag kereskedelmet is a tevékenységi körbe, viszonylag jó áron tudok szerezni szigetelőanyagot.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
mokus1
addikt
-
passatgt
aktív tag
Rigips kivitelezési kézikönyv 202. oldal
"A ragasztásos technológiát kizárólag függőleges szerkezeteknél
használjuk. Vizes helyiségekben beépítésük (pl.: fürdőszobában)
nem javasolt. Ennek oka, hogy a bejutó pára idővel gyengíti a
gipszpogácsák tapadását."Kérdés mi van akkor, ha nem gipszes ragasztót használ az ember, hanem pl ragasztóhabot.
-
lemmy71
őstag
Sziasztok!
Redőny gurtnira rákerült egy kis (véleményem szerint) lazúr festék. Mire észrevettem, addigra rászáradt (hónapok óta ott lehetett), így az alábbi kemikáliák segítségével próbáltam eltávolítani, mert sima vízzel nem jött le:
- Nitrohígító
- Sebbenzin
- Általános tisztítószer
Sajnos semmi sem hatott, még a dörzsölés sem.
Van valakinek tapasztalata, ötlette, hogy mivel lehetne kiszedni a gurtniból a foltot? Oldja egyáltalán valami a száraz lazúrt?Lazúrozd át az egészet és nem lesz olyan feltűnő
vagy folteltávolításra, használj ecetes ollót ✂️👍 -
Babetta-X
senior tag
Én más anyagból többszöri féktisztítós átmosás majd melegvizes áztatás konbóval szedtem ki sikeresen foltot de ha fehér a gurtni akkor azért lehet valami nyoma mindenképp marad.
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok!
Redőny gurtnira rákerült egy kis (véleményem szerint) lazúr festék. Mire észrevettem, addigra rászáradt (hónapok óta ott lehetett), így az alábbi kemikáliák segítségével próbáltam eltávolítani, mert sima vízzel nem jött le:
- Nitrohígító
- Sebbenzin
- Általános tisztítószer
Sajnos semmi sem hatott, még a dörzsölés sem.
Van valakinek tapasztalata, ötlette, hogy mivel lehetne kiszedni a gurtniból a foltot? Oldja egyáltalán valami a száraz lazúrt?Gurtnit cserélnék.
A már említett VG-Trade üzletben van méterre több fajta is.
-
macilaci78
nagyúr
-
YAS-dude
őstag
-
lemmy71
őstag
-
tothjozsi96
addikt
Szia! Mindkettő gyártó terméke jó. Most már nem igazán van olyan hogy XPS-hez nem jó a ragasztó. Régebben a DuoContact volt ilyen ha jól emlékszem, tudom.. kb mindenki ragasztott vele XPS-t, de rá volt írva hogy csak EPS-hez jó.
-
lemmy71
őstag
Tavaly egy kis épületet szigetrltünk meton EPS -l, nem volt vele gond. Ragasztót Caparol -t használtunk hozzá, nemesvakolatnak Baumitot. Viszont a lábazatra meton műgyanta ment, na az egy gyenge minőségű "finoman szólva".
-
lemmy71
őstag
Ez egy "olcsó" márka a piacon. Olyan Kingston kategória, lehet vele dolgozni. Alaprendszernek jó, de nemesvakolásra (színezésre) minimum Weber -t használnék.
-
macilaci78
nagyúr
Ha ez az igény, vinyl, spc padló nem játszik?
Kent vízszigetelés, aljzatkiegyenlítő és mehet az is. Ha a kerámia, gres burkolat karcállósága nem kritérium (nem fogsz rozsdás vasat tologatni rajta), akkor egy magas kopásállóságú melegburkolat is időtálló. -
föccer
nagyúr
A 2020 év elején, a kormány által megállapított átlag ár feletti eladási ár (ps: nem nyereség!) 90%-át be kell csengetni különadóba. 3-4 év alatt szerintetek mennyit emelkedtek az energia árak? Stratégiai ágazatokban is. Amíg a ner meg nem veszi ezeket a stratégiai nagy cégeket, addig ezek meg is lesznek.
-
föccer
nagyúr
Biztos nem lesz érdemi csökkenés. Most már bányajáradékot kell fizetni a kerámia termékekre is, így a haza termelés gyakorlatilag veszteséges. Import árakat nem nagyon fogja mozgatni a piac.
üdv, fg
-
macilaci78
nagyúr
Igen...
A mostani árak eléggé húzósak.@macilaci78: Neked milyen tapasztalataid vannak, mi az ami manapság árban sem annyira húzós, de azért ad egy normális minőséget? Manapság azt hallom, hogy a lengyel, a spanyol és az olasz, amik a legnormálisabbak (árban így is növekszenek). Ezeken kívül van még más alternatíva, ami még jó lehet?
Föccer ajánlására került képbe ez, bevált.
-
föccer
nagyúr
Sziasztok!
Burkolóanyag kapcsán szeretnék egy kis segtséget kérni (hideg/meleg burkolat: csempe, járólap). Mi az a márka/széria, ami ajánlott? Eddig a Zalakerámiát néztem, de említették már azt is, hogy Szlovákiában is kapható sokminden olcsón. Érdeklődök, hogy kinek milyen tapasztalata van akár az itthon kapható, akár a külföldi burlólapokkal? Mi az amit érdemes megvenni, de nem csillagászati ára van? Mi az amire figyelni kell burkolólap választás során?
A segíteségeteket előre is köszönöm!
Hát, a ZK az egyik legolcsóbb és egyben leggagyibb is.
Régen praktikerbe volt ZorkakKeramika. Azzal elégedett voltam és nem is volt nagyon drága.
üdv,föccer
-
Szevam
senior tag
Sziasztok!
Burkolóanyag kapcsán szeretnék egy kis segtséget kérni (hideg/meleg burkolat: csempe, járólap). Mi az a márka/széria, ami ajánlott? Eddig a Zalakerámiát néztem, de említették már azt is, hogy Szlovákiában is kapható sokminden olcsón. Érdeklődök, hogy kinek milyen tapasztalata van akár az itthon kapható, akár a külföldi burlólapokkal? Mi az amit érdemes megvenni, de nem csillagászati ára van? Mi az amire figyelni kell burkolólap választás során?
A segíteségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Esetleg erre van valakinek valami infója.
Előre is köszönöm a segístéget
-
csababarca
őstag
-
livezsolt
csendes tag
Külső és belső egyrétegű ablakokra került fel a fólia. Obi-s vásárlás, átlátszó, magas fényáteresztő képességű, cserébe gyengébb hővisszaverő változat. Megfogja a közvetlen napsugárzás erejét, így nyáron kevésbé melegszik fel a szoba, télen, az amúgy is régi típusú ablakok miatt a hőszigetelő hatása nálam nem mérvadó. A belső ablakfóliánál már belátáscsökkentő, tükrös hatás is fellép. Felrakása nem feltétlenül egyszerű, de tartós megoldás, a fólia nem repedezik, nem hólyagosodik. Ez inkább a kültéri fóliákra jellemző.
-
6030D
addikt
Lidlist raktunk fel kb 3 éve, nem hólyagosodik. 2 ablakon teliben van, 2 ablakon fej magasságig. Ez az a fajta, ami kívülről tükrös, így nappal nem látnak be (ez volt a fő indok). Rendesen érezni lehet a kezeden, mennyivel kevesebb hő jön át rajta. Viszont sokkal kényesebb, a gyerek ahol hozzá nyúlkál, ott karcolódik.
3 rétegű üvegre viszont nem lehet rakni, azt mondta az ablakos, mert berobbanhat. -
Dorian
félisten
Az pl. probléma vele, hogy a mivel hővédő, így nem egyenletesen veri vissza a fényspektrumot, hanem az alacsonyabb frekvenciájú fényhullámokat jobban, így ha kinézel az ablakon nem természetes színeket látsz, hanem kissé kékesebbet.
-
macilaci78
nagyúr
Munkahelyemen tettünk fel, klíma nélkül kevésbé melegszik fel a helyiség, illetve 2-3 év alatt visszahozta az árát a villanyszámlán. Az utcafronton kb 60 m2 üvegkirakatunk van, csak az épület tartóoszlopai szakítják meg az üvegportálokat.
Kétrégetű üveg, csak arra a részre került, ahol nem volt fa., kb a fele. A másik fél előtt öreg fák vannak, nem tűzi a nap pirkadattól 13 óráig. Viszont az üveg belső felét, ahol a fólia van, nem fogom meg kézzel, olyan forró.
Egy lakásnál, ahol a homlokzatnak csak kis része üveg, nem tudom, mennyit ér. Feleségem nem pártolta, hogy otthonra is megcsináltassuk. Mondjuk, az tény, hogy a fóliás oldalt nem lehet pengével vakargatni, ha takarítani akarod. Festés után, vagy például a tűzhely, mosogató fölötti ablakot is tisztán kell tudni tartani.
-
csemberlen
őstag
Köszönöm szépen mind a kettőtöknek az infókat és a segítséget!
Lejárt purhab mennyire használható? Ha lejárt gonolom pár évig még használható, nem olyan mint az étel, ugye?
Pár hónapig még jó lehet, kérdés a tárolás hőfoka stb. 1 évest én kidobnám.
Különben azt nem irtad, hogy mire akarod hazsnáni. -
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Purhab ügyben érdeklődök. Kinek milyen tapasztalata van, milyet érdemes használni, esetleg van- olyan amit mindenképpen el kell kerülni?
Esetleg tud valaki olyan helyet Budapesten, vagy Tatabánya és Budapest között, ahol olcsón lehetne venni 2-3 flakonnal?
A segítségeteket előre is köszönöm!

Ilbruck, Fischer, Soudal, Tytan... De igazából nagy különbség nincs köztük. A Stavmat saját márkás STLine is tudja azt, amire szánva van. Az Ilbruck a "fancy" felénk, de egyszeri felhasználónál nem jönnek ki azok az apróságok, ami vannak köztük (szebben, könnyebben jön ki, kiszámíthatóbban dagad, kicsit hamarabb szárad)
Venni pedig valamelyik tüzepen, festék boltban, barkács boltban. Praktiker-Obi, ahol drágább szokott lenni, de a többi helyen van max. 2-300 Ft különbség köztük, nem éri meg nagyon messzire el enni csak ezért valahova. -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Purhab ügyben érdeklődök. Kinek milyen tapasztalata van, milyet érdemes használni, esetleg van- olyan amit mindenképpen el kell kerülni?
Esetleg tud valaki olyan helyet Budapesten, vagy Tatabánya és Budapest között, ahol olcsón lehetne venni 2-3 flakonnal?

Szia. Mind ugyanazt tudja, én kétfélével talalkoztam eddig: sima építési purhab és ragasztóhab. Na meg van még talán tüzálló is.
A ragasztóhab keveset dagad. A puhab ha nincs hely tágulni, képes lenyomni/kinyomni/kifeszíteni széttörni, de azért nem olyan vészes.Szerintem mindegy milyet, a kérdés mire?
Van még pisztolyos verzió, ehhez pisztolyt kell venni.
És van saját kinyomóval rendendelkező -
Chris0321
veterán
-
tepenzed
őstag
Egyszer raktunk ki nyest csapdát az autó miatt, de macskát fogtunk vele
. Azóta, ha meglátja páromat az utcán szalad el a francba a kis zoknis... (Én a nyest csapdát nem feltétlenül ajánlom.)Egy másik helyen szintén hangos kaparászás és rohangászás volt hallható a tároló tetején (minden nap). Később pedig egy döglött, hátsó lábak nélküli egeret találtunk a kertkapu előtt, amit követően semmilyen hang nem hallatszott már a tárolóban. Egy cica szerintem elintézte. (Biztos, hogy nyestetek van?)
Szomszéd mesélte, hogy nyest akkor van, ha gurgulászik is valamivel (dió, tojás ilyesmi). Ekkor raktároz nehezebb időszakokra. (Tuti nyesttel rendelkeztek?
)Ma megyek fel a padlásra ha hazaértem ürüléket vizsgálni

-
A Zéé
addikt
Szia! Tetőtér beépítésre. Most próbálom kideríteni, hogy milyen hőszigetelés lenne a legcélszerűbb. Eddig az a mondás, hogy kőzetgyapot lenne célszerű, mivel a nagyobb tömege miatt a zajcsillapítás jobb (pl. a pirhabnál vagy a cellulóznál is). Az hogy kőzetgyapoton belül milyen van még és mi lenne a jó nem tudom. Eddig az ECOSE-ról hallottam csak, de csak annyit, hogy természetesebb anyagból van. Ebből nem tudom eldönteni hogy használata célszerűbbe-e jobb-e, hatékonyabb-e költés és energia szempontjából. Van esetleg tapasztalat ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban?
Szarufák közé?
Szerintem oda ugyanúgy jó a kőzetgyapot, mint az üveggyapot. Amelyik olcsóbb, és van, azt kell venni. Üveggyapot kevésbé szúrós, mint a kőzetgyapot. Mindkettő A1-es éghetési osztályú, és egyikbe se nagyon költöznek be a rágcsálók. Cserébe ha eláznak, akkor gatya mindkettő. A fújt szigetelésekkel nincs tapasztalatom.
Hogy milyen hangzatos márkanevet adnak neki, azzal nem nagyon foglalkoznék, mert sztem sok jelentősége nincs. Anno a sima Rockwool-t meg az Akusto-st kellett összehasonlítanom, hát minden paraméterében ugyanazok voltak...
Mivel csak egyszer kell dolgoznod vele, szerintem a 2 fő szempont a választás során az legyen, hogy melyik olcsóbb, és melyik van abban a vastagságban, amiben neked kell. -
A Zéé
addikt
-
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Érdeklődők, hogy mi a véleményetek a friss beton kezelésével kapcsolatban (födém)? Úgy hallottam hogy célszerű egy ki párolgás gátló réteggel lelocsolni. Ez mennyivel jobb, mint a folyamatos locsolás? Pontosan hogyan és miként kellene alkalmazni ezt a kipárolgás gátlót? Kinek milyen tapasztalata van? Kellene locsolni miután ezzel van kenve, vagy esetleg előtte kellene meg egyet locsolni? Ha szerintetek is célszerű használni a kipárolgás gátlót, akkor milyen márkájú ajánlott?
Ilyen időben nem kell kipárolgásgátló. Akkor szoktuk használni, ha nagy meleg van, vagy ha nagyon nagy szél.
Használni pedig úgy kell, hogy miután le van húzva a friss beton, de még nem dobta ki a vizet a felszínére, rá kell fújni permetezővel.
Mi Mapei-t szoktunk használni.
Ilyen időben amúgy a locsolás sem kell túlzásba vinni, ha F3 konzisztenciájú betonból van a födém. Nem melegszik fel annyira a beton, hogy különösebben kipárolgása legyen, annyi víz meg van benne, ami a kötéshez kell. 2 hete betonoztunk 25-ös alaplemezt, egyszer sem locsoltam meg (ezt mindig én szoktam csinálni), és egy repedés sincs rajta.
Ha ráérsz, betonozás másnapján egyszer meglocsolod, meg még egyszer utána, aztán elég is lesz.szerk.: betont utókezelni úgy szoktunk, hogy ha ilyen 15-20 fokig, ha nem várható szél, és van idő locsolni, akkor 2-3 napig locsolás, napi egyszer, ha van kicsi szél, akkor kétszer. Ha nagy szél van, akkor kipárolgásgátlóval ugyanez. Amikor beütnek a 30+ fokok, akkor szigorúan kora reggel betonozás, kipárolgásgátlóval lefújni menet közben, aztán első locsolás még aznap este, utána 2 napig minden reggel, minden este, és ha nagy durvulás van, akkor egyszer napközbeni is. Minimális repedés mennyiség szokott csak lenni a födémeken, lemezeken.
-
pjen
félisten
Sziasztok!
Érdeklődők, hogy mi a véleményetek a friss beton kezelésével kapcsolatban (födém)? Úgy hallottam hogy célszerű egy ki párolgás gátló réteggel lelocsolni. Ez mennyivel jobb, mint a folyamatos locsolás? Pontosan hogyan és miként kellene alkalmazni ezt a kipárolgás gátlót? Kinek milyen tapasztalata van? Kellene locsolni miután ezzel van kenve, vagy esetleg előtte kellene meg egyet locsolni? Ha szerintetek is célszerű használni a kipárolgás gátlót, akkor milyen márkájú ajánlott?
Ilyen időben nem kell folyamatosan locsolni, reggel este meglocsolod, elég az. Ha nem jutsz oda minden nap, terits rá hullámpapírt és azt locsold meg.
-
A Zéé
addikt
+ #133079A Zéé
Régi és új födém összetüskézésére lenne, betonba fi 16-os vasak kerülnének, amiket meg kellene ragasztani. Eddig ami infót összeszedtem, hogy az R-KEM poliészter alapú, az R-KER pedig vinyl észter alapú. Utóbbit elvileg nem szabad víz érje kötés közben. Ha ez igaz, akkor az eső miatt sajnos kiesik az R-KEM.
födémnél nem spórolnék, ott feltétlenül azt vedd meg, amit a statikus kiírt.
Ilyen helyekre szoktam én a Hilti ragasztót kérni, ha csak nincs alátámasztva végig a födémszél.
Alapnál, beton felületbe lefúrt függőleges tüskéknél lehet spórolni az olcsóbb anyaggal. -
ctrlaltdel13
őstag
Sziasztok!
Alap és födém betonvasak rögzítéséhez keresek betonvas ragasztót. Néztem ezt a RAWL R-KER II (drágább) és Rawl R-KEM II (olcsóbb) családot. Ahogy látom elég nagy az árkülönbség, de kérdésem, hogy a valóságban (anyagát tekintve) mekkora a különbség? Az R-KEM-et mennyire lehetne erre a célra alkalmazni? Van valakinek tapasztalat ezekkel a termékekkel?
A segítséget előre is köszönöm!

Én az R kem II-t használom, a fagyállósat.
Eddig semmi rosszat nem rudok rá mondani, évek alatt ez vált be.
Ács vagyok, szóval szelemen csavart ragasztok vele, mindenbe is. -
A Zéé
addikt
Sziasztok!
Alap és födém betonvasak rögzítéséhez keresek betonvas ragasztót. Néztem ezt a RAWL R-KER II (drágább) és Rawl R-KEM II (olcsóbb) családot. Ahogy látom elég nagy az árkülönbség, de kérdésem, hogy a valóságban (anyagát tekintve) mekkora a különbség? Az R-KEM-et mennyire lehetne erre a célra alkalmazni? Van valakinek tapasztalat ezekkel a termékekkel?

Mit kellene ragasztani? Betontüskét? Talpcsavart?
Milyen irányú terhelésre lehet számítani?
És nem elhanyagolható, hogy mennyit kell ragasztani? Elég kiadós egy-egy ilyen tubus, 10-12 furathoz általában elég egy. -
Doki16
addikt
Én ezt és innen vettem, teljesen megvagyok elégedve vele. [link] Most raktam szombaton ebben a 5 fok körüli időben és bőven jól tapadt. Könnyű volt elkenni, sokáig (2 óra) használható bekeverés után.
Sakret volt a másik amivel idén dolgoztam még, de ez a masterplast egy picivel jobbnak tűnt.De neked csak XPS-hez az olcsóbb verzió is elég. [link] Nekem azért kellett a prémium, mert grafitosat tettem fel.
-
gerisz23
őstag
Sziasztok!
Egyik kollégának volt egy hozzászólása egy másik topicban miszerint a tüzépek hörcsögöt játszanak', és ezért nagyon drága az építő anyag. Ezt megtudjátok erősíteni?
Esetleg látszik már valami építőanyagár csökkenés?
Infláció ,kevés kétkezű munkás,magasabb keresetek:mitől lenne olcsóbb?
-
F-ECT$
titán
Sziasztok!
Egyik kollégának volt egy hozzászólása egy másik topicban miszerint a tüzépek hörcsögöt játszanak', és ezért nagyon drága az építő anyag. Ezt megtudjátok erősíteni?
Annak hogy minden Tüzép így gondolkozik elég kicsi az esélye szerintem.
-
Atomgeszi
nagyúr
Sziasztok!
Én ahogy észrevettem, egyszer ami megdrágul, az nem igazán fog visszamenni.. Megveszik ennyiért is, miért adják olcsóbban?
-
A Zéé
addikt
30 N+F -re gondolsz gondolom.
Wienerberger olcsóbb, de nem nagyon lehet venni a kvóták miatt. Leier drágább, de van. Bakonythermet nem tudom.
Minőségre egyforma mind, Wienerbergerből és Leierből is kaptunk már kritikán aluli raklapokat, meg normálisat is. Talán a Leierből kicsit több volt a törött a raklapon, de lehet, hogy csak azért él bennem ez, mert idén csak Leiert kaptunk. -
Donki Hóte
veterán
A legeslegolcsóbb megoldás az, ha a melléképület hátsó falát nem bontod el

-
MittuDomain_
őstag
Szvsz:
Bontott beton oszlopok (jófogás/marketplace) simán leásva döngölve/kiékelve kövekkel és vadháló.
Nem tudom meddig kell tartania, de 10-15 évig tuti jó.
Anno ezt csináltuk nagybátyámnál, már vagy 20 éve köszöni, jól van. A vadháló azért jó, mert alja sűrűbb nem jön be a nyuszi enni a veteményt stb, és sokkal stapabíróbb, mint a sima drótfonat, kb azonos áron. Vezérdrót úgyis illik mindkettőnek.
50m-es tekercsek, még indig nem embertelen áron mennek. -
Stylewars_kp
őstag
Hány méteres szakasz? Van kb 20m dróthálóm oszlopokkal. Oszlopoknak fúrsz lyukat vagy csak nedves/saras földbe leütöd. Megvan oldva.

-
Shokkolo
addikt
-
Morris
veterán
-
macilaci78
nagyúr
Alföldi, lapos öblítésű, a mostani hátsó kifolyású, az előző lakás felújításakor hátsó kifolyásút vettem. Akkor is, most is ajánlották a falba építhetőt, elismerem, tényleg egyszerűbb feltakarítani körülötte, de a 160 kilómmal nem vagyok túl bizakodó.
MDF ülőke fém csatokkal. A csillapítás szerintem bullshit, de a mostani olyan.
-
AxBattler
félisten
-
AxBattler
félisten
A könnyűszerjezetes ház közepére nem lenne jó egy épített tömegkályha, kéménnyel?
Ahhoz jöhetne még szintenként 1-2db hűtő-fűtő klímaberendezés... -
csubuka
addikt
Attól még mert könnyűszerkezetes a fal a ház hővesztesége lehet kisebb, mint egy hagyományos tégla falazatos, nikecellezett ház esetében. Ez szimplán attól függ, hogy mennyi hőszigetelés kerül a könnyűszerkezetes falba. A maximális hőveszteséget a szabvány régiókra bontja adja meg, egyéni döntés alapján túl lehet méretezni a berendezést, csak ez extra befektetés és egyes berendezések nem tolerálják a leszabályozást anyira vidáman - és minél inkább túlméretezed, annál kevésbé fog a max teljesítmény közelében üzemelni a gép (ezen tekintetben egy kazán rosszabb, mint a hőszivattyúk, már, ha a hőszivattyú éppen inverteres, de ma gondolom kb. mind az). *Nálunk pl. anno az egyszerűsített gázkészülék csere miatt a szigetelés után is 24kW gázkazán került a házba, eléggé ki-be kapcsolgat, biztos nem szereti, de mi meg a gáztervet nem szeretjük...
A korábban említett hőtárolás más tészta. Ahogy itt írva volt egy hagyományos falazatú házat lassabb felfűteni, mert a falak tömegét is felfűtöd, míg aztán később is kapcsol be a fűtőeszköz emiatt, hiszen a falak még fűtik a légteret.
Ám ez a kis hőtárolás nem zavaró egy inverteres hőszivattyúnak, mert az inverteres kompresszorokkal korrekten le tudja magát szabályozni úgy, hogy ne kapcsolgasson ki-be, hanem ha lehet inkább többet folyamatosan menjen alacsony teljesítményen, ami épp a hőveszteséget elégíti ki hőntartásnál, ha épp úgy van.
Amit pedzegetsz a -15 fokkal az inkább az, hogy ilyenkor elég cefet a hatásossága egy hőszivattyúnak, illeteve a kültéri részén esetleg jegesedés lehet és azt bizonyos modellek (nem tudom hogy most is vagy régebben volt így), de elektromos fűtéssel olvasztották le, ami tovább rombolta a rendszer összhatásosságát.
Ugyanakkor ez a probléma inkább hőszivattyú specifikus és ugyanúgy előjöhetne egy hagyományos falazatú háznál is, aminek mondjuk az említett könnyűszerkezetes házzal egyenértékű a hővesztesége.
-
macilaci78
nagyúr
+ (#104049) macilaci78
Köszönöm a válaszokat!
Így viszont elgondolkozok, hogy elég-e az a norvég paneles okosság.Mennyiség kérdése. Csak a villanyszámlára készülj fel.
Átlagosan 50 W/m^3 hőmennyiséget számolnak, de ez 30-80 W/m^3 közt van ház energetikai tulajdonságiatól függően.
120 m2 2,7 m belmagassággal 324 m^3, ami kb 10-26 kW-ból fűthető ki.
De ahogy már itt sokszor elhangzott, egy COP 4 hőszivattyús klíma a legolcsóbb megoldás az elektromos fűtés tekintetében, ami a bekerülési és üzemelési költséget veszi figyelembe. Csak ugye a beltéri egységban a ventilátor zaja is ott van, bár gondolom, a norvég rendszerben is ugyanígy segítik a hőleadást.
A legolcsóbban a geotermikus energiával tudsz fűteni, de annak kiépítése zsebbenyúlós, a telek fekvésétől is erősen függ.
Bezavar a képbe, hogy a sima lakossági tarifához képest milyen kedvezményes áron jutsz hozzá a villanyáromhoz.
Illetve tudomásom szerint ma már két, egymástól független fűtési rendszert kérnek újépítésű ház esetén, mert mi van, ha elmegy az áram? -
RexpecT
addikt
Sziasztok,
Acélvázas könnyűszerkezetes házzal (akár az építse szempontjából akár benne élve) kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata? Mi a véleményetek, érdemes-e belevágni?
Szerintetek egy ilyen acélvázas könnyűszerkezetes ház kifűtéséhez mennyire lenne célszerű elektromos fűtést használni (norvég paneles elektromos fűtés)? Vajon ki tud-e fűteni rendesen egy 100-120 nm-es házat?A segítséget előre is köszönöm
Elektromos árammal való fűtés a legdrágább. Vagy gázt választanék, vagy valamilyen hőszivattyút(egységnyi energiából akár ~4× annyi hőenergiát állítanak elő).
-
macilaci78
nagyúr
Sziasztok,
Acélvázas könnyűszerkezetes házzal (akár az építse szempontjából akár benne élve) kapcsolatban van-e valakinek tapasztalata? Mi a véleményetek, érdemes-e belevágni?
Szerintetek egy ilyen acélvázas könnyűszerkezetes ház kifűtéséhez mennyire lenne célszerű elektromos fűtést használni (norvég paneles elektromos fűtés)? Vajon ki tud-e fűteni rendesen egy 100-120 nm-es házat?A segítséget előre is köszönöm
A könnyű szerkezetes ház esetében a hőszigetelés a legfontosabb tényező, nem a vázszerkezet. Ha van bőven hőszigetelés, akkor egy mécsessel is melegen tudod tartani.
Viszont ha nincs tömeg, ami a hőt tárolja (vastag, nehéz falak, födém), akkor hamar kihűl akár csak ha egy hosszú hétvégére utaztok el.Én hamarabb csinálnék könnyűszerkezetes faházat.
-
pirosvilamos
tag
-
mezis
félisten
-
Szevam
senior tag
-
pjen
félisten
Sziasztok!
Ki mit tud a magas feszültségről? Menniyre vészes magas feszültség melletti házban lakni? Megnéztem néhány házat de kb. mindegyik mellett magasfeszültség húzódik. Sokmindent lehet olvasni erről, hogy nem okoz semmilyen problémát, meg azt is, hogy rákot okoz. Kinek milyen tapasztalata, ismerete van erről?
Előre is köszönöm a segítséget!
Valami statisztikát kéne keresni a villanymozdony vezetőkről,vonatvezetőkről,kalauzokról.Gyakoribb e náluk valamilyen betegség ami vissza vezethető a nagyfeszre.Szerintem nincs ilyen.
-
hcl
titán
Sziasztok!
Ki mit tud a magas feszültségről? Menniyre vészes magas feszültség melletti házban lakni? Megnéztem néhány házat de kb. mindegyik mellett magasfeszültség húzódik. Sokmindent lehet olvasni erről, hogy nem okoz semmilyen problémát, meg azt is, hogy rákot okoz. Kinek milyen tapasztalata, ismerete van erről?
Előre is köszönöm a segítséget!
@Szevam : Nem okoz semmit, csak laposföld és chemtrail hívőknek.
-
JóGéza
aktív tag
Szisztok,
Ház vásárlásánál mi az, a műszaki rész a házon amire nagyon oda kell figyelni? Igazából azt szeretném megtudni, hogy egy felújított háznál milyen rejtett hibák fordulhatnak elő, mik azok amik hosszabb távon bosszúságot okozhatnak? Kinek milyen tapasztalata volt felújításoknál, "mi verte ki nála a biztosítékot"?
Általában ezeket szoktam nézni:
Van-e beázás, felázás, penészedés van-e?
Fűtésre milyen lehetőségek vannak?
Csatornaelvezetés gravitációs, ciszternás, átemelős?
Nyílázáróknál behúz-e a hideg?
Radiátorok állapota (rozsda) milyen?
Villanykapcsolók, dugaljok milyen állapotúak?Mire kellene még odafigyelnem?
A segítséget előre is köszönöm

Szia!
A Kőmíves Kelemen blogon van néhány tipp. -
mezis
félisten
Szisztok,
Ház vásárlásánál mi az, a műszaki rész a házon amire nagyon oda kell figyelni? Igazából azt szeretném megtudni, hogy egy felújított háznál milyen rejtett hibák fordulhatnak elő, mik azok amik hosszabb távon bosszúságot okozhatnak? Kinek milyen tapasztalata volt felújításoknál, "mi verte ki nála a biztosítékot"?

Üdv.!
Ha nagyon friss a felújítás, akkor ha volt repedés, szigetelési probléma, az most nem lesz látható. Majd később kiújul.
Így kb a tető gerendákat, léceket lehet nézegetni, ha nincs az is takarva. -
Goose-T
veterán
Szisztok,

Legyen minden vízszintes és függőleges, aminek annak kell lennie, és a repedésekre nagyon figyelj oda, a ház megsüllyedését jelezheti. A vezetékek, csövek, radiátorok, nyílászárók viszonylag könnyen cserélhetőek, de ha meg van roggyanva a ház, akkor az lényegében gtk.
-
JóGéza
aktív tag
+ (#99172) kunberci
+(#99175) tothjozsi96
+ (#99187) macilaci78Köszönöm a válaszokat! Valakinek van infója, hogy ennek a veszélyes hulladéknak az elszállíttatását általában milyen összegben mérik?
Most hallottam egy ajánlatot.
45000 ft a szállítás és a konténer kihelyezés, plusz 69 Ft/kg a hulladék ártalmatlanítás/lerakás.
Kérjél ajánlatot minél több helyről. -
M3aN
senior tag
+ (#99172) kunberci
+(#99175) tothjozsi96
+ (#99187) macilaci78Köszönöm a válaszokat! Valakinek van infója, hogy ennek a veszélyes hulladéknak az elszállíttatását általában milyen összegben mérik?
Mennyiségtől függ, nálunk 2 éve 90Ft/kg áron vették át. Helyi hulladékudvart kérdezz meg esetleg.
-
kunberci
őstag
Szia!
Leszedni Te is leszedheted a palát. Nem ezzel van a gond, hanem az elszállítással, "megsemmisítéssel". A leszedett pala veszélyes hulladék, ezért sima építési törmelékként nem tudod majd elszállíttatni. -
JóGéza
aktív tag
Szia!
Arra kell figyelni, hogy rákkeltő az azbeszttartalmú pala. Akiktől ajánlatot fogsz kérni, szólj neki, hogy paláról van szó. Tudok olyan ácsot, aki nem hajlandó ilyet vállalni. A bontott pala veszélyes hulladék, nem olcsó legálisan elvitetni. Ha nem legálisan csináltatod, akkor ha feljelent valaki, akkor a hatóság le fogja állítani a munkavégzést.
Előre be kell jelenteni a munkavégzést, bontási tervet kell készíteni, stb.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- Építő/felújító topik
- (kiemelt téma)
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- AliExpress tapasztalatok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Apple MacBook
- Autós topik
- Arch Linux
- Arc Raiders
- Szentjánosbogárral venné fel a versenyt a Macbook Neo ellen az Intel
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- AKCIÓ! 10TB WD Purple Pro SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- 27% - NiPoGi MINI PC AMD Ryzen 5800U / 16GB DDR4 / 512GB NVMe
- Új! Gigabyte Aero X16 UltraSlim Gamer Laptop Ryzen 7 350 32GB 2TB RTX 5060 16" QHD+ 165Hz Garancia
- ÚRIS10!!! RAMÁRON! LEGION 5 i7-13650HX 32GB RAM 1000GB SSD RTX 5070 8GB
- 27% - ASUS ROG CROSSHAIR X670E HERO Alaplap.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A szemüveg mellett még fülvédőm és hajvédőm is van
.

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
vagy folteltávolításra, használj ecetes ollót ✂️👍
Biztos érthető..csak olyan... érdekes...
Met