Hirdetés

2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) kchris78


kchris78
veterán

First World Problem.. Jajaj mi lesz most összeesik az Apple részvény árfolyama... Még fél évig a gyaníthatóan üzemképes és amúgy használható telefont kell használni...

[ Szerkesztve ]

(#2) janeszgol válasza kchris78 (#1) üzenetére


janeszgol
nagyúr

Jön a karácsony. Elképzelhetetlen, hogy a sok általános iskolás meg középiskolás ugyan avval a telefonnal kezdje az újévet, amivel búcsúztatta az óévet.
Itt a világvége.

(#3) Mustaros


Mustaros
aktív tag

Javaslom Kuo-nak, hogy álljon be a gyártó sorra dolgozni ;]

(Apple cuccok szivárogtatásokból nem halad előre az ország)

(#4) LosBlancosRM válasza janeszgol (#2) üzenetére


LosBlancosRM
aktív tag

Ha még csak az iskolásoknál lenne ez...

Iphone 13 Pro Max , Samsung Galaxy Note 9

(#5) #03212800


#03212800
törölt tag

Úr Isten! Most mi lesz??

(#6) Gixxer88 válasza kchris78 (#1) üzenetére


Gixxer88
addikt

A dolgok mögé is kellene látni,ennél azért többről van szó.A helyzet ami ott van nagyon sok más gyárban is probléma,csak sokkal jobban felkapják az emberek a fejüket arra,hogy Apple.
Ha a helyzet tovább fokozódik (nem csak a foxconn-nál) akkor bizony ezer annyi más területen is lehetnek ellátási gondok.Rengeteg termék/alkatrész/alapanyag ott készül és nem csak mobilokba.Autók,háztartási gépek,ipar számára anyagok/termékek,stb.Egy ottani nagyobb termelés kiesés az európai/hazai gyártóiparra is kihatással lehet.Hogy mindenki értse akár termelés visszaesés,kényszerszabadságok,akár elbocsátások,árúhiány alapvetőbb dolgokból is nem csak az Iphone-okból.
Csak hát mindenki az Apple kifejezésre ugrik rá,főleg a haterek,aztán annál messzebb nem is látnak,hiszen az Apple/iPhone kifejezés számukra vörösposztó...

(#7) Fritz Teufel válasza Gixxer88 (#6) üzenetére


Fritz Teufel
őstag

Én is ezeket akartam leírni csak lusta voltam. Megoldottad helyettem.
A jövő évet nem fogjuk vissza sírni egy jó darabig, szerintem.
Vagy olyan vegyipari cég már hazánkban, amelyikeknek lejárt a biztosítása és már nem akarják őket biztosítani mert autóipari beszállítók.
Nekünk szerencsénk volt, ötből egy elvállalta...

Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2

(#8) .Szaki. válasza Gixxer88 (#6) üzenetére


.Szaki.
őstag
LOGOUT blog

Ott a pont.

(#9) Salamander válasza Gixxer88 (#6) üzenetére


Salamander
kezdő

Ilyenkor azért eszembe jut, hogy nem kéne a kínához kötni a termelést és nem lenne gond. Csak erre korábban kellett volna gondolni.

Van iPhone telefonom, nem vagyok fan, sem hater (nyilván, mert nem vettem volna), de azért sajnálni sem fogom őket.

iPhone SE 2022 | Samsung A52 4G | Nokia N96 + 8110 4G + 105 | #StopPutin

(#10) Fritz Teufel válasza Salamander (#9) üzenetére


Fritz Teufel
őstag

A világ alapanyag készletének is tetemes része kötődik az orosz-kínai tandemhez. Ha ehhez hozzávesszük a velük függőket is, akkor marad az Antarktisz.
A termelés hova kötése a legkisebb gond.

Igazad van, erre korábban kellett volna gondolni. De az EU fejet nekiszegezve rohan a falnak és mi sajnos velük.

Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Samsung Galaxy S20+ 5G; PocketBook Touch HD 2

(#11) Gixxer88 válasza Salamander (#9) üzenetére


Gixxer88
addikt

Én sem sajnálom az Apple-t egy percig sem (hiába vagyok szifon tulaj én is),nem fognak belerokkanni.
Én is azt vallom,hogy nem kellett volna ennyire Kínacentrikussá tenni az ipart,ez már a covidmizéria alatt is bebizonyosodott.
Csak hát már annyira erre a felállásra állt rá a világ,annyira nagyra nőtt a kínai ipar,hogy nem lenne egyszerű,se gyors leszakadni a kínafüggőségről.
Meg igazából a nagytőkések nem is akarnak,hiszen így nagy a haszonkulcs,olcsó a munkaerő.Cserébe minden ottani kommunista hülyeség következményeinek ki van téve a világ minden része.

(#12) janeszgol válasza Gixxer88 (#11) üzenetére


janeszgol
nagyúr

És hova viszik a Kínából menekülők a gyártást? Javarészt Indiába. Ott is milliárdos nagyságrendben laknak emberek, ahol különböző betegségek jelennek meg néha-néha.
Cseberből vederbe.

(#13) Ricardo válasza janeszgol (#12) üzenetére


Ricardo
félisten

Az olcsó munkaerő, jellmzően nem a világ szerencsésebb részén elérhető nagy tömegben.

(#14) weberzolee


weberzolee
aktív tag

Nem vagyok gazdasági szakember, de szerintem az olcsó munkaerő csak csepp a tengerben. A nyersanyagok helyben vannak, nem kell szállítani, nem kell raktározni. Ez biztosan nagy költség. Adózás, biztonsági követelmények, környezetvédelmi követelmények szintén költséges dolgok.

Nem igazán találtam aktuális infót arról hogy mennyi a fizetés, de pár éve 100e HUF körüli összegről olvastam, ami Kínai viszonylatban akkor jó volt, nem véletlenül álltak sorban azért hogy ott dolgozhassanak. Hogy most mi a helyzet azt nem tudom, de Kínában elég nagy csóróság van, és ha a kultúrájuk a japánokéhoz hasonló, akkor a munka, becsület és család szent (javítsatok ki ha tévednék). Ha pedig így van akkor egy kínai átlag ember is halálra dolgozza magát ha ezzel el tudja látni a családját és a munkáltatója elvárásainak is megfelel. Szerintem a mostani lázadásokat már az új generáció szítja, akik többé-kevésbé túllátnak a kínai nagy falon és szeretnének úgy élni mint a hanyatló nyugaton.

(#15) kchris78 válasza weberzolee (#14) üzenetére


kchris78
veterán

Meg a covid-os lezárások?

(#17) kchris78 válasza Fritz Teufel (#16) üzenetére


kchris78
veterán

en ehhez csak annyit tennrk hozza hogy a draga munkaero az bizonyos tekintetben relativ... lehet draga a munkaero de bassz ha ha draga a munkaero akkor a masik oldalrol sokat kereso tarsadalom sok/tobb mindent ki tud fizetni... es van a draga euban foglalkoztatott munkaero az a penzet itthon kolti el, mi a jobb kimegy a penz, vagy draga gyartas de itt marad a koltseg es csak a nyersanyagot kell importalni? nem kell tovabbexportra eleg helyi celokra.. pl az is hogy az koolajfinomitoi kapacitast is kezdtek leepiteni ez valami vicc.. Nulla onellatas meg annyi se amennyi lehetne. Mindezt azert hogy az utolso centig tudjak olcsositani a gyartast.

[ Szerkesztve ]

(#18) Chaser válasza kchris78 (#17) üzenetére


Chaser
titán

bennem ilyenkor az merül fel, ha pl usánkában gyártanák az ájfonokat', mennyibe kerülnének? így sem olcsóak ;]
de az szépen kirajzolódott utóbbi időkben, a csájnaonly' dolgok csúnyán visszaüthetnek
talán-talán lentebb kellene adni sok cégnek a profitból - de nem lehet, meghalnák' magukat a vezetők és részvényesek egyből -

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#19) kchris78 válasza Chaser (#18) üzenetére


kchris78
veterán

Baromi drága lenne... Dupla talán.. De abban az esetben egészen más termelési koncepció lenne: nem lenne tömegtermék annyira (vagy ha igen akkor már jórészt automatizált lenne). Illetve nem hiszem hogy évenként modellfrissítést tudnának tartani. Sokkal inkább ténylegesen tartós használati cikkek lennének amennyire most nem azok. Emlékszem 80-as években az Európában gyártott szórakoztatóipari reklámfüzetekre (német leginkább): tvk videók hifik.. Az alap (chipek gondolom) japánok voltak, hát azok nem 1-2 évre voltak tervezve. Áruk is megvolt, de az olló nem volt annyira nyitva mint mostanában...

(#20) Ricardo válasza Chaser (#18) üzenetére


Ricardo
félisten

Nem csak a profit miatt van ott a gyártás ahol.
Hihetetlen összetett dolog, amin em egyszerű változtatni.

Ez a kis csavar megmutatja, hogy miért nem fognak Iphone-t gyártani az USA-ban

(#21) Chaser válasza kchris78 (#19) üzenetére


Chaser
titán

dupla az azért erős lenne, így sem olcsóak
ha tartósabbak lennének annak szerintem mindenki örülne - bár ők nem annyira : ) -

Ricardo
forrásmegjelölést láttam, de eredeti cikket nem
ezt azért erős fenntartásokkal kezelem, hogy usánkában nem lett volna cég aki elég csavart legyárt
most azt hagyjuk, hogy egy egész céggel szerződtek aki nem tudott eleget gyártani elvileg

_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus

(#22) kchris78 válasza Ricardo (#20) üzenetére


kchris78
veterán

Persze mostmár nehéz, mindent is haza kellene hozni. Vagy, KI se kellett volna vinni... Évtizedekbe telt mire leépítettek szépen mindent a kb. 80-as évektől kezdve, ha akarnák évtizedekbe telne visszaépíteni. És akkor sem lehetne itt annyira tömegtermelni. Talán nem is kellene, de ez egy másik vonal...

A másik: lehet mondani hogy a K+F itthon van, a gyártás meg Kínában... Csak a baj az hogy egy idő után a kínaiak azt fogják mondani hogy már eleget tanultunk, meg ipari kémkedtünk hogy helló mostmár kutatunk fejlesztgetünk magunknak.. (ugye az ottani cégek 50 vagy 50+1 %-a kínai tulajdon!) A szomorú az hogy ezt az egész folyamatot a kínaiak átgondolták és hosszú időtávban gondolkodtak (azzal hogy először csak gagyit gyártottak aztán egyre több mindent egyre magasabb szinten).
Járatták ide itteni egyetemekre a diákjaikat (Akiket ott helyben nem is szeretnek mert helyben normál diákok járnak vagy nem túl nagy szelekció, de egy olyan diák azért más szinten van akit sokmillió közül választottak ki... ) kémkedtek... Mi meg majd nézünk mit hal a szatyorban, mert az itteni felső vezetőket leginkább a bónuszként kapott részvények értéke foglalkoztatta.

[ Szerkesztve ]

(#23) Zozzy94


Zozzy94
tag

Hát, sajnálom azért az ott dolgozókat + sejthető, hogy máshol sem sokkal rózsásabb a helyzet. Számomra elképzelhetetlen, hogy mi mehet ott, milyen munka/tempó és erre relatív szerény munkabér :(
És ha ez a dominó eldől lehet magával ránt sok másikat ami(k)ből igencsak nagy hiányok keletkezhetnek....
Bele sem merek gondolni, ha valami folytán otthon az USA-ban gyártaná az Apple a dolgait mennyivel drágábbak lennének a termékeik....
Remélem mihamarabb megoldódik és nem csak azért, hogy a 10-11 éves gyermek a felső osztályban már tudja a legújabbat terméket használni....

iPhone 12 Pro Max 256GB & iPad Pro M1 256GB Cellular & E46 330i <3

(#24) Hallosz


Hallosz
senior tag

" Cupertino azonban még mindig dominál a csúcskategóriás mobilpiacon, így nem kell attól tartania, hogy a nyakán marad egy rakás iPhone 14 Pro és Pro Max."

Már, hogy maradna a nyakán készülék, ha le sem gyártják azokat? :F

Mert lakni, muszáj.

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.