Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5701) Mannster válasza King Unique (#5700) üzenetére


Mannster
csendes tag

Hogyha ez firmware dolog, akkor az axa nem hinném, h megoldás lenne, mert szerintem hasonló chip van benne (legalábbis a társtopicban jelzett Axagon Fastport 2-ben, nem biztos, h ugyanaz a gyártó más chipet használ, de az evolveoben biztos ASMedia ASM235CM van).
Mivel azt írtad az összefoglalóban, h a firmwarefrissítést ne kockáztassuk meg csak úgy, inkább veszek egy új dokkolót.
Sajnos most nincs plusz tápkábelem, h a hdd-t berakjam a házba és leellenőrizzem úgy, de holnap, ha nyitnak a boltok beszerzek mindent. De addig kipróbálom e-sata porton keresztül.

Imi1981 Köszi, de ilyen "közepes" méretű fajlokkal nekem se volt gondom. :) Szerintem 70-90gb körül kezdődhet a gond, az 50-66gb méretű fájlokkal még most is működik.

(#5702) Seikai


Seikai
aktív tag

Sziasztok!

Nemrég váltottam laptopra és ehhez kellene egy külső rack, ami 3 db. 3.5"-os 500-4TB Sata3-as lemezt tud lekezelni usb 3.0-n keresztül.

Csakis adattárolás lenne a cél, kevés futással.

Néztem az ajánlások közt a RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3-t ez egy kissé drága. Van esetleg olcsóbb alternatíva vagy maradjak a "drága" minőségnél?

Előre is köszi a válaszokat!

Cooler Master HAF XM, Asrock Z87 Extreme4, i7-4790K @ 4.6Ghz, Corsair Vengeance LP 16GB 1600 DDR3, Gigabyte GTX 980Ti G1, Corsair RM 850W, Crucial C4 250GB SSD, 2TB WD Green, Logitech G35, G15, Roccat Kone, Win8 64, ASUS VG278HE

(#5703) King Unique válasza Seikai (#5702) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság és nincsen benne semmi meglepő, hogy a többlemezes külső házak eleve drágábbak, mint az egylemezes változatok. Ha többlemezes, illetve azok közül is pl. 4-lemezes külső ház kell, akkor lásd egy másik kérdésben és az adott válaszban leírtakat.
Másik lehetőség a HDD dokkoló, abból is pl. egy 4-lemezes változat (példa), vagy esetleg egy IDE/SATA-USB adapter (példa).

(#5704) 1amarr


1amarr
tag

Álljon itt egy beszámoló a RaidSonic ICY BOX IB-RD3610U3 két lemezes külső RAID házról. A cuccot a gyártó honlapján a magasabb szintet képviselő külső házak között lehet megtalálni, ezért ennek bedőlve meg is vettem ~28k áron, arra számítva, hogy majd évekig kiszolgál.

Raspberry Pi 3B-n futó OpenMediaVault-hoz vettem, belé két 1 TB-s WD RED merevlemezt költöztettem. Felhasználást tekintve ez lett volna a cél: HDD1 = Nextcloud tárhely, HDD2 = médiaforrás Kodihoz. A RAID funkciókat csak kipróbáltam, működnek.

El fogok állni a vásárlástól, ezek miatt:

1. Meglepően gagyi anyaghasználat ezért a pénzért. A házban egy gramm fém nincs, az egész kopogós ujjlenyomatmágnes műanyag.

2. S.M.A.R.T. adatokat képtelen szolgáltatni, több operációs rendszerrel, több gépen próbáltam, sehogy sem sikerült működésre bírni. A merevlemezek firmware-ét sem tudtam frissíteni, mert a WD programja nem látta őket. Így fogalmam sem lesz a lemezek állapotáról, hőmérsékletéről.

3. Benne lévő 6x6x1 cm ventilátor nagyon hangos, nincsenek sebességfokozatai (vagy csak a ház nem akarja vezérelni, mert nem érzékeli a lemezek hőmérsékletét), always-on módban megy. Mellette megmaradni nem lehet. Sajnos nem tudom elköltöztetni más szobába, de gyanítom, hogy éjjel még onnan is áthallatszana. Nem standard méret, nem tudok helyette Noctuát beszerelni.

4. Az előlapon lévő kék ledcsík olyan erős és olyan fókuszált, hogy az előtte lévő tárgyak árnyéka is tisztán kivehető a szemben lévő falon. Ld. fent, vele egy szobában este megmaradni nem lehet.

Ezeken kissé bedühödve a következő próbálkozás egy OWC Mercury Elite Pro Dual
lesz. Ahogy olvastam, az itt ajánlott Akitiot felvásárolta az OWC, ezért merem ezt megvenni.

(#5705) Technoman


Technoman
őstag

Sziasztok!
Egy nagyobb (18TB) teljesítményű külső vinyót terveznék venni, az egyre növekvő 4K filmjeim/sorozataim tárolása miatt.
Mivel értelmes áron itthon nem nagyon lehet kapni WD Elements/Book-ot, ezért gondolkozok egy esetleges HDD és egy külső ház kombinációban is. Nem szeretnék mellényúlni -pld olvasom, hogy nem minden rack kezeli az ekkora HDD-ket- ezért inkább kérdeznék.
A kiszemelt alany ez a 18TB-s WD HDD lenne.
Az igény egy 3.0-ás fém ház lenne, ami biztosan kezelné ezt a szörnyeteget. Továbbá fontos lenne, a HDD automatikus leállításának lehetősége is ill. hogy a leendő házat USB 3.0 HUB-on csatlakoztatnám a Media Player-hez
thx

[ Szerkesztve ]

(#5706) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy mi a különbség a külső hdd ház és egy kétlemezes dokkoló között a hdd csatlakozó számán kívül? Működésben ugyan az? Igazából csak a működése érdekel, hogy melyik megbízhatóbb hosszú távon? Például ez link és ez link nem sok az árkülönbség pedig a második kétlemezes ( ilyet vettem és nagyon jó és nagyon elégedett vagyok vele eddig ) .

(#5707) King Unique válasza Technoman (#5705) üzenetére


King Unique
titán

Ha egylemezes, USB 3.0-s külső ház kell, akkor lásd más válaszokban, eseteknél leírt, linkelt modelleket (példák). Ahol arról nem minden esetben van konkrét információ, hogy 18 TB-os HDD-t kezelnek-e, meg nem is mindegyiknél tünteti ezt fel egyértelműen a gyártó. De pl. az egyes RaidSonic (ICY BOX) külső házak esetében a "Hard drive capacity unlimited" alapján elvileg nincsen jelenleg reális kapacitáslimit, valamint pl. az AXAGON EE35-XA3 ALINE modellenél sem, + az utóbbi az alvó, más néven készenléti módot (10 perc után) is támogatja, stb. Másik eset, hogy limitként azt adja meg a gyártó, amekkora HDD-vel ők tesztelték a külső házat, de attól még működhet akár nagyobb tárolókapacitásúval is. Erre jó példa a Sharkoon Swift Case Pro, amelynél 12 TB a gyártó által megadott névleges limit, de kezel 16 TB-os HDD-t is egyik fórumtag beszámolója alapján, meg akkor valószínűleg 18 TB-osat is, + szintén támogatja az alvó módot (30 perc után), stb.
Ha a társtopikban említettek alapján a médialejátszó is biztosan kezeli USB-n a 2+ TB-os külső merevlemezeket, illetve a GPT partíciós sémát, akkor azon oldalról is biztosított a megfelelő támogatás.

A hazai boltokban egyébként nemhogy értelmes áron, de jelenleg egyáltalán nem lehet kapni 18 TB-os WD Elements Desktop és WD My Book modelleket, max. 14 TB-osokat, legalábbis az árukereső találatai alapján.

[ Szerkesztve ]

(#5708) King Unique válasza Imi1981 (#5706) üzenetére


King Unique
titán

Hát nagy vonalakban értelemszerűen az, hogy egyik külső ház, másik HDD dokkoló, előbbi egyszerre csak 1 db HDD-t tud kezelni, utóbbi 2 db HDD-t + közvetlenül klónozni is, stb. Működés szerint alapvetően nyilván ugyanaz a kettő, ugyanúgy külső meghajtóként használható a belehelyezett belső HDD, max. az ilyen kétlemezes dokkolóknál a klónozás funkció az extra, az ad egyfajta + funkciót a működésnél.
Melyik megbízhatóbb? Ez nagyban függhet attól is hogyan van használva, pontosan milyen gyártó, sorozat és modell, milyen minőséggel és mennyi gyártói garanciával, stb. A dokkolóknál ami esetleges (nem feltétlen mindegyiknél, nem minden esetben) kontra lehet, az a HDD túl gyakori be/ki helyezése, csatlakoztatása miatt a SATA fizikai csatlakozó idő előtti "elöregedése" - nem feltétlen erre lett tervezve ellenben az USB-vel - , amiatt esetleges érintkezési problémák, stb. De egyébként felesleges a jelen esetnél összehasonlítani a kettőt, mivel más típusú termékek. Illetve ha xy okok miatt célirányosan egylemezes külső ház kell, akkor értelemszerűen azt kell venni és használni, ha kétlemezes HDD dokkoló, akkor meg azt, ennyi.

(#5709) Technoman válasza King Unique (#5708) üzenetére


Technoman
őstag

Köszönöm a gyors választ :R
Szerintem az általad -és általam már megnézett- Axagon háznál fogok maradni.

A lejátszó szvsz kezelni fogja a lemezt, mivel jelenleg egy 12TB és 2db 4 TB-s lemez van egyidőben rákötve :Y , ráadásul mindez egy 3.0-ás USB HUB-on (a lejátszónak csak egyetlen USB3.0-ás portja van) és a sebességgel sincs gond (GB-s hálón, laptopról 70-90 Mbps közötti a másolási sebességem)
Lehet kapni akár 28TB-s My Book-ot (igaz, ezek már Duo -azaz Raid- kivitelűek) csak hát az áruk nem túl szimpi :(

(#5710) Imi1981 válasza King Unique (#5708) üzenetére


Imi1981
veterán

Kösz. Csak érdekelt hátha majd veszek még 1 dokkolót később. Akkor nem érdekel a hdd ház.

(#5711) chester91


chester91
senior tag

Sziasztok!

Átolvastam a leírást, de mielőtt hülyeséget csinálok, érdekelne, hogy mit javasoltok :D Külső dokkolót keresek leginkább, nem kell teljes háznak lennie, elég, ha bele tudok 2-3 hdd-t állítani. Jó lenne USB 3.0, és lehetőleg 3.5-es férjen bele, ne 2.5-es. Adott esetben jó lenne, ha kezelné akár darabonként 4TB-ig is. Amit néztem első körben egészen vállalható áron, 2db-ot tud fogadni, és ő lenne az. Mennyire ajánlott?

Van-e itt tapasztalat azzal, hogy a synology 6.1.7-ese tudja-e kezelni ezeket a dokkolókat? Xpenology fórumon is tettem fel ezt kérdésnek, hogy vajon kezeli-e, de hátha itt van olyan, és ott nincs jelen, aki találkozott ezzel a kérdéssel.

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#5712) King Unique válasza chester91 (#5711) üzenetére


King Unique
titán

Ha kétlemezes HDD dokkoló kell, akkor lásd egy másik válaszban linkelt modelleket, azokkal van itt a topikban tapasztalat. Amelyek közül az AXAGON ADSA-ST mondhatni ajánlott modell, legalábbis ebben a topikban is többen vettek már ilyet és eddig többnyire jókat írtak erről (példa).

Azt majd az XPEnology topikban megmondják, annak a témája ez, sőt ott már válaszoltak is erre.

[ Szerkesztve ]

(#5713) chester91 válasza King Unique (#5712) üzenetére


chester91
senior tag

Szuper, köszi, igen, közben ott is jött válasz a témában, úgyhogy ez lesz a legjobb megoldás. Köszönöm a segítséget :)

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#5714) ChRiS_RS


ChRiS_RS
aktív tag

Sziasztok,

bár tudom, hogy nem annyira van értelme annak, amit kérdezek, de mégis nekirugaszkodom.
Egy 2TB-os WD My Book külső merevlemez tárolóban szeretném a 2TB-os merevlemezt 6TB-osra kicserélni, mert kinőttük. Gyárilag ezen a külső meghajtón még "csak" szoftveres titkosítás van. Kicserélve a merevlemezt azonban azt tapasztalom, hogy inicializáláskor az alábbi hibaablakot kapom:
"Kérés meghiúsult az eszköznél felmerült végzetes hardverhiba miatt!"
Alapvetően arra gondolnék, hogy a chipset (ami a bevezetőben is megtalált ASMedia ASM1051) nem bírja alapból az ekkora merevlemezt kezelni, és firmware frissítés kéne hozzá. Jól gondolom? Vagy hagyjam a fenébe az egészet? :F

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5715) King Unique válasza ChRiS_RS (#5714) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Book sorozatok - amiknél amúgy hardveres titkosítás van - modelljei gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, amelyek normál esetben nem arra valók, hogy házilag szétszereljék, tetszőlegesen cseréljék benne a HDD-t akármilyenre, stb. :N Bár jó esetben némelyiknél elvileg megoldható némi tákolással (példa), de Ilyen célra alapvetően a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez (példa) megoldást javasolt használni, illetve esetedben is az lenne a kézenfekvő, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5716) ChRiS_RS válasza King Unique (#5715) üzenetére


ChRiS_RS
aktív tag

Köszönöm válaszodat. Persze, alapvetően tudom, hogy egy hagyományosan szerelhető külső ház kell. De most leginkább arra vonatkozott a kérdésem, hogy a WD-ben található chipet is tudom-e upgradelni, vagy sem.

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5717) King Unique válasza ChRiS_RS (#5716) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz először nem árt akár fizikai szemrevételezéssel is meggyőződni arról, hogy biztosan az említett chip van a külső házban. Ha igen, akkor ASMedia chipes külső ház esetén a téma összefoglalóban leírt módon csak akkor lehetséges a firmware frissítése, ha PID: 55AA azonosítójú, egyéb esetben (pl. PID: 1153) nem. Meg ugye ezt is nyilván csak saját felelősségre!
Egyébként az egyes gyárilag készre szerelt WD külső merevlemezek esetén adott a WD Universal Firmware Updater használata, azzal elvégezni szükség esetén a frissítést, nem pedig egyéb módon belepiszkálni ki tudja milyen eredménnyel.

[ Szerkesztve ]

(#5718) ChRiS_RS válasza King Unique (#5717) üzenetére


ChRiS_RS
aktív tag

Köszönöm! :R
Erre volt szükségem. A WD termékével nem kell mókolni, ügyeskedni, hanem automatikusan megcsinál mindent. Így kisebb az elrontás esélye is.

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5719) KEAN


KEAN
tag

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata AXAGON ADSA-ST-vel ext4-re formázott vinyókkal?

Ubuntu 20.04, illetve Raspberry Pi OS alatt szoktam használni két NTFS-re formázott winchesterrel, alapvetően meg is voltam elégedve vele. Aztán gondoltam inkább ext4-re formázom a lemezeket, mondván azt a Linux úgyis jobban szereti.
Nah azóta igencsak változatos jelenségekkel szembesülök látszólag mindenféle logika nélkül.
Van, hogy képtelen vagyok mountolni a lemezeket, de ha sikerül is akkor pl egy másolásnál pár másodperc után nullára csökken a sebesség és szétfagy minden progi ami próbálná hozzáférni a tárhelyhez, van amikor működik csak vállalhatatlanul lassú és persze olyan is volt, hogy minden ok ideig-óráig, de ez meglehetősen ritka.

Kíváncsiságból megint leformáztam NTFS-re a winyókat és láss csodát, minden patent újra.
Esetleg valami ötlet, hogy mi lehet az ok vagy, hogy mit csinálok rosszul?

"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"

(#5721) King Unique válasza KEAN (#5719) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen HDD dokkoló megfelelő működése normál esetben nyilván nem a belehelyezett HDD fájlrendszerének függvénye. Ha a HDD SMR-es, akkor amiatt viszont lehet belassulás fájlmásolásnál (írásnál), de az normál esetben megint nem feltétlen egy adott fájlrendszer függvénye, illetve akkor ugyanúgy NTFS esetén is előbb-utóbb jelentkeznie kellene ugyanolyan használat (nem feltétlen egy újraformázás után azonnal) mellett. Aztán ha készenléti (alvó) módba (bővebben) vált a dokkoló, akkor ott nem meglepő, ha abból ébresztve átmenetileg nem elérhető, mivel ilyenkor kell pár másodperc amíg újra felpörög a benne lévő HDD, de normál esetben ennek működése sem fájlrendszer függvénye. Továbbá ha csatlakozási, érintkezési probléma van a dokkoló foglalata (slot) és a belehelyezett HDD között, vagy az USB-kábel és USB-port között, illetve az USB-kábel/port hibája miatt, akkor amiatt is lehet pl. fagyás és ilyen-olyan hibaüzenet. De ez rendszerint megint független a dokkolóban lévő HDD fájlrendszerétől.

Ha Ext4 fájlrendszer esetén gondok vannak úgy, hogy a dokkoló és a HDD alapvetően rendben van, azaz pl. PC-n futó (egyéb) Linuxon / Windowson megfelelően működik ugyanaz a dokkoló, úgyanazzal az USB-kábellel és tápegységgel, ugyanazzal a HDD-vel NTFS-re formázva és ugyanolyan használat mellett, valamint a HDD állapota (HDS) is oké, akkor az már az Ubuntu és a Raspberry Pi, illetve az utóbbin futó OS hibája lehet, azon topikok témája, ha Ext4-re formázva az említett problémák vannak. Ennyi!

[ Szerkesztve ]

(#5722) KEAN válasza King Unique (#5721) üzenetére


KEAN
tag

Szia, köszi a választ!

Igen, tisztában vagyok vele, hogy a lemezen lévő fájlrendszer elméletileg nem befolyásolhatja a dokkoló működését, csak egyszerűen elfogytak az ötleteim, hogy mi történhet, gondoltam egy próbát megér hátha találkozott már valaki hasonlóval. A dokkoló meglehetősen stabilan áll, és a kábel sem mozoghat semerre, így az érintekzési hibát kizárnám. Sajnos kezdem azt gyanítani, hogy az egyik HDD-m hibás és amikor a hibás szektorra történne írás/olvasás akkor borul össze a rendszer. Egyszerűbb progikkal még nem sikerült kiderítenem, hogy tényleg ez-e a helyzet, most jöhetnek a komolyabb ellenőrzések.

"Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!"

(#5723) gezatata


gezatata
aktív tag

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek.

Adott egy [EE35-XA3] amiben a HDD üres járatban is két óra alatt eléri az 50 fokot.
Arra gondoltam a HDD-t tartó rögzítő sáv műanyag lemezeit kicserélném házilag fabrikált alumínium lemezekre a jobb hőelvezetés érdekében. Hangzatos, hogy a ház alumíniumból van de közvetlenül a HDD nem érintkezik vele.

Szerintettek ez az ötlet jó lehet vagy nem véletlenül vannak műanyag lemezek?
Van más oka is a műanyag lemezek használatának a költséghatékonyságon kívül?

Egy hóember kérdezi a másiktól: Szerinted ki készített minket? Válaszul a másik: Senki. █ Az Isten szeretet, és aki kitart a szeretetben, az az Istenben marad, s az Isten is benne marad.

(#5725) King Unique válasza gezatata (#5723) üzenetére


King Unique
titán

Technikailag elvileg megoldható, sőt volt itt már korábban hasonló eset, ahol a fórumtag a gyári, műanyag ékeket/lapokat házilag fabrikált alumíniumlapokra cserélte, de ő elsődlegesen a stabilabb rögzítés, nem a jobb hővezetés miatt. Viszont a műanyag meg abból a szempontból lehet előnyösebb, hogy akkor összerakásnál és szétszerelésnél nem fém a fémmel érintkezik, csúszik és okoz esetlegesen karcolásokat, már ha az említett külső háznál ez így van megoldva.

Egyébként az nem derült ki, hogy pontosan milyen HDD van ebben az AXAGON EE35-XA3 külső házban. Ha 5400-as helyett 7200 RPM-es, akkor nem meglepő, ha jobban melegedik, valamint akkor sem, ha pl. a fűtés miatt jelenleg magas a szobahőmérséklet. Viszont másrészt ez a külső ház támogatja a készenléti, más néven alvó módot, 10 perc inaktív állapot után átvált abba és ilyenkor leállítja a HDD-t, vagyis akkor pláne nem kellene melegednie. Kivétel, ha nem tud készenléti módba váltani, mert az OS / egy program folyamata időnként használja, lásd egy másik válaszban leírtakat.

[ Szerkesztve ]

(#5726) Roland8622


Roland8622
aktív tag

Sziasztok. Hogy lehet, hogy 2 teljesen egyforma külső házat vettem és még sem egyformák? Ma vettem észre teljesen véletlen amikor lecsatlakoztattam volna az egyiket, hogy más a vezérlő.

A 2 vinyó WD Purple 4TB. A 2 ház pedig
https://www.aliexpress.com/item/33063495172.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dYwpv4W
https://www.aliexpress.com/item/33063495172.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4djwkL5k

Működésben semmi gond, de akkor is fura. Direkt azért vettem ugyan olyan házat, hogy ha veszek majd megint WD Purple vinyót (3.-at, amelyiket meg nem használom félre rakom), akkor csak belerakom és nem lesz gond.
1x már megszívtam az egyik rackből a másikba pakolással, még egyszer nem vágyok rá.

Mind a 2 ház az alaplapi portra van rádugva hátul. Tehát nem ilyen beépített panel stb.

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5727) King Unique válasza Roland8622 (#5726) üzenetére


King Unique
titán

Először is mindig a termék gyártójának weboldalát kell megadni, linkelni, az az elsődlegesen mérvadó, nem az ilyen-olyan webáruházaké. Ahol az utóbbiaknál jelen esetben még a pontos modellszám sincsen normálisan leírva, azt is úgy kell kibogarászni. Innen akkor most a 3169C3 modellről van szó? Ha igen, annál a gyártó ASM1153E chipet ad meg, ami reális esetedben is az egyik külső háznál. A másiknál a VLI alapján a VIA vezérlő meg úgy lehetséges, hogy a gyártók időnként módosíthatják, cserélhetik a külső házban lévő USB 3.X chipet, amit aztán később "elfelejtenek" feltüntetni a termék jellemzőinél, specifikációjában.

Esetedben korábban az eltérő logikai szektorméret volt a gond USB-n, amit az alábbi leírásban lévő módon most is le lehet csekkolni a 2 külső háznál.

[ Szerkesztve ]

(#5728) Roland8622 válasza King Unique (#5727) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Szia. Elnézést :B
Úgy néz ki ez lesz az enyém, mert nálam sehol sincs szellőző rés / rács stb. / ORICO 3588C3-BK

Akkor ezek szerint viszonylag rövid időn belül (3 hónap sem volt a 2 rendelés között) is tudnak más chip-el gyártani ugyan olyan racket.
Akkor ezentúl 1 HDD 1 rack verzió lesz és semmi csere-bere.

Ha meg nem akarom rackbe pakolni, akkor legfeljebb használom ezt.
Ugreen SATA USB Adapter , ha gyorsban kell.
Tudja azokat a sebességeket mint a rack. HDD-vel és SSD-vel is.
Csak nem néz ki valami szépen csupaszon az asztalon a hdd.
De legalább nincs olyan probléma mint múltkor a szektormérettel.
A 2.5"-os is rendben és a hálózati adapterrel a 3.5"-sak is.
Mikor megláttam a csomagolását... szerencsére csak az volt megnyomva. A visszajelzések közt ott a 2 kép.

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#5729) A Mágus


A Mágus
csendes tag

Üdv!

Sajnos tönkrement a kétlemezes dokkolóm, így be kell szereznem egy újat, és ehhez kérném a segítségeteket.

A következő feltételeknek kellene megfelelnie:

-HDS kompatibilis (részletes SMART adatok: kondíció, működési idő, stb - lehessen akár öntesztet is végezni)
-8TB-os HDD-t is olvasson (sőt, legjobb lenne, ha felső limit sem lenne, hiszen gyakori, hogy 4+ TB-os HDD-kkel dolgozom)
-Biztonságos adatátvitel és működés órákon, néha 1-2 napon át (lefagyások, USB-adatátvitel megszakadások, crc hibák, adatvesztések és hasonlóak kerülendők)
(+ opcionális ha esetleg támogatja a TRIMet, mert előfordul, hogy SSD-t is használok/használtam dokkolóval)

Tudtok ezen kritériumoknak megfelelőt ajánlani?

(#5730) King Unique válasza A Mágus (#5729) üzenetére


King Unique
titán

Ha kétlemezes HDD dokkoló kell, akkor lásd egy másik válaszban linkelt modelleket, azokkal van itt a topikban tapasztalat.

Ahol ha szempont SSD-knél az UNMAP (TRIM) biztos támogatása is USB-n, akkor pl. az EVOLVEO Dion 2 jöhet szóba (ha belefér az anyagi keretbe), arról blogbejegyzés is íródott, ahol többek között az UNMAP (TRIM) működése is tesztelve lett.
Ha olcsóbb dokkoló kell és nem feltétlen szükséges UNMAP (TRIM) támogatás, akkor meg pl. az AXAGON ADSA-ST lehet jó választás, annak kedvezőbb az ára és többeknél bevált itt a topikban is (példa).

(#5731) A Mágus válasza King Unique (#5730) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Köszi a választ!
Az Axagon szimpatikus, de voltak kellemetlen tapasztalataim a gyártó termékeivel (EE25-XA3 külső házam volt, de valamiért be-belassult, mikor SSD-t raktam bele, HDD esetében nem nagyon volt gond.)
Egyébként ennél nincs felső limit, igaz? Általában egy 8, vagy egy 6TB-os HDD-t használtam a dokkolóval.

(#5732) King Unique válasza A Mágus (#5731) üzenetére


King Unique
titán

Az EE25-XA3 külső háznál nincsen USB-n SCSI UNMAP (ATA TRIM) támogatás, ezért annyira nem meglepő, ha annak hiánya miatt egy idő után belassult a belehelyezett SSD. Meg akkor, ha az SSD-nél a Garbage Collection nem elég hatékony, nem lett a szabad terület időnként 0-kkal felülírva az UNMAP (TRIM) hiányának kompenzálása céljából (példa), stb. SSD használata esetén célirányosan az EE25-XA6 modellt kellet volna választani és megvenni, aminél támogatott az UNMAP (TRIM) és akkor nem lassul be az SSD, ennyi. Meg ezek amúgy világosan le vannak írva a gyártó weboldalán, mármint hogy melyik külső ház támogatja az említett funkciót és melyik nem.

Az ADSA-ST dokkoló esetén pedig szintén le van írva a gyártó weboldalán a termék jellemzőinél az alábbi.

Támogatja a 2,5 és 3,5 hüvelykes SATA III / II / I merevlemezeket, kapacitástól függetlenül.

Vagyis reális keretek között a jelenlegi HDD-k tárolókapacitásának támogatásánál nincsen konkrét limit megadva és ebből adódóan értelemszerűen kezeli a dokkoló a 6 TB-os és 8 TB-os modelleket is.

[ Szerkesztve ]

(#5733) A Mágus válasza King Unique (#5732) üzenetére


A Mágus
csendes tag

Előbbihez: bocs, én írtam el, XA6-osom volt. Persze az is lehet, hogy akkoriban még Win7-et használtam, és lehet az oprendszer miatt nem működött az unmap/trim parancs.
Utóbbihoz: köszönöm a megerősítést - pusztán azért kérdeztem, mert olvastam olyan értékelést, hogy nem olvassa a nagyobb (4+ TB) merevlemezeket.

(#5734) King Unique válasza A Mágus (#5733) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ez esetben a Windows 7 miatt nem működött, mivel az újabb Windowsokkal ellentétben annál nincsen natív UASP támogatás, ami feltétele az UNMAP (TRIM) működésének. Vagyis ez nem a külső ház hibája, hanem az OS hiányossága.

Mindig a gyártó weboldalán lévő információk az elsődlegesen mérvadók, nem az ilyen-olyan webáruházak, online piacterek adatai, vásárlói értékelései, ahol az említett eset valószínűleg inkább csak szimpla user error lehetett. Meg ugye a nem kezeli a külső ház az X TB-os HDD-t akkor helytálló, ha a nemrég az egyik társtopikban leírtak vannak. Ellenben ha csak a logikai szektorméret eltérő SATA - USB, vagy USB - USB felállásnál, az más, ott nem arról van szó, hogy a külső ház egyáltalán nem kezeli az adott HDD-t, max. az eltérő logikai szektorméret miatt nem kezeli a máshol inicializált, particionált 2+ TB-os HDD-t, amit egy törlés és újrainicializálás, újraparticionálás stb. megold.

[ Szerkesztve ]

(#5735) AssAssynn


AssAssynn
őstag

Sziasztok!

A régi asztali gépemet folyamatosan adom el, de meghagyom a régi HDD-ket belőle, amin van néhány fontos adat. Eredeti terv az volt, hogy veszek egy külső HDD-t, arra átnyomom az adatokat, ezt meg eladom, de végül elvetettem.
Most azt szeretném megoldani, hogy ezeket a régi (3,5" ?) HDD-ket USB porton keresztül néha rátudjam dugni a laptopra, hogy kezelhessem az adatokat. Ilyen kb. 2 havonta egyszer lenne használva. A legolcsóbb megoldást keresem erre, nem szükséges külön ház nekik, elég lenne egy sima kábel is.
Mivel tudnám legegyszerűbben, legolcsóbban megoldani ezt? :R

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#5736) King Unique válasza AssAssynn (#5735) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy hasonló esetnél leírtakat.

(#5737) vmilan


vmilan
csendes tag

Sziasztok!

Mi a menete annak, ha az embernek van egy 2 lemezes RAID 1 kötete egy 2 fiókos külső rack-ben (2db WD101EFAX egy RaidSonic ICY BOX IB-RD3620SU3-ban) és bővíteni kellene a rendelkezésre álló helyet?
Első körben arra gondoltam, hogy vennék egy 4 fiókos RaidSonic rack-et amibe vennék még +1db 10TB-is WD vinyót és a három lemez mehetne RAID 5-ben, így 20TB elérhető hellyel, majd később be lehetne pattintani a 4. lemezt is, még mindig RAID 5-ben, így 30TB tárhelyet nyerve.
Viszont ha jól sejtem, akkor ehhez le kéne formázni a két meglévő vinyót, ami azért baj, mert az adatokat meg nem tudnám hova tenni.
Van erre valami megoldás, vagy jobb lett volna előre gondolkodnom 2-3 évvel ezelőtt és már akkor megvenni a 3db vinyót és a 4 fiókos rack-et?

[ Szerkesztve ]

(#5738) AssAssynn válasza King Unique (#5736) üzenetére


AssAssynn
őstag

Köszönöm, utána nézek.

"Igen nagy hiábavalóság – mondja a Prédikátor –, minden hiábavalóság!" (Préd 12,8)

(#5739) Carasc0


Carasc0
őstag

Sziasztok!

Frissen vásárolt és beüzemelt Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0 külsőházzal rendelkezem. Nagyjából elolvastam ezt a firmware dolgot, de nem tudtam megállapítani hogy a ház milyen ASMEDIA vezérlőt használ. Így rakok ide egy képet ami a szakiknak tuti többet mond.

A beállítások mind X-en vannak, ami engem nem zavar. Arra inkább lennék kiváncsi, hogy amikor leválasztom a meghajtót, - közelről meghallgatva - leáll a lemez és a meghajtó eltűnik a sajátgéppől (win7) ugyan, de mind2 LED aktívan kezd világit. Ez baj?

Érdemes Firmware-t frissíteni? :R

Én ezt a külső HDD-t Backupra használom, vagyis talán havonta 2-3x lenne bekapcsolva, hogy mindig aktualizáljam az adatokat, de amúgy offline cucc. Én csak azt akarom elkerülni, nehogy a lemezt pörgés közben áramtalanítsam vagy hasonló. És hogy a piros LED miért gyullad ki ha umountom a meghajtót. Én úgy érzékeltem hogy a lemez leáll, nekem ez lenne a legfontosabb.

Egy bánatom van, de lehet a tudatlanságomnak köszönhetem, hogy állásában is - aktív lemezművelet végzése nélkül - 40 fokra felmelegszik benne egy WG GOLD lemez. :Y

[ Szerkesztve ]

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#5740) Carasc0 válasza Carasc0 (#5739) üzenetére


Carasc0
őstag

Most olvastam a termék hivatalos weboldalán megtekinthető specifikációs listában: ASMedia ASM1153E :DDD

A kérdés azért fennáll, hogy érdemes-e frissíteni.

[ Szerkesztve ]

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#5742) Carasc0


Carasc0
őstag

Sharkoon házban állásában is képes 49 fokra felmelegedni a GOLD lemez. Nyilván valami nem stimmel, hogy gyakorlatilag 0 írási/olvasási művelet mellett is 49 fok.

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

(#5743) King Unique válasza Carasc0 (#5739) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó weboldalán a specifikációban világosan fel van tüntetve, hogy ASM1153E chip van ebben a külső házban. Ahol a téma összefoglalóban szemléltetett módon a firmware módosítása, frissítése csak akkor lehetséges, ha PID: 55AA azonosítójú, egyéb esetben (pl. PID: 1153) nem. A tied az MP Tool screenshot alapján 55AA lehet, vagyis annál megoldható.
Arról meg már volt szó itt többször, hogy a Device info X (kikapcsolt) és O (bekapcsolt), valamint azon belül az Idle Timer = Never értékeit nem feltétlen kell készpénznek venni, mivel nem minden esetben a valós állapotot mutatják (pláne a program újabb verziói), van hogy csak a konfigurációs (.ini) fájlból olvassa ki a program az előre betáplált, alapértelmezett értékeket. Az, hogy a Windowsban a szoftveres leválasztás után a külső házon az állapotjelző LED kialszik-e, vagy sem, az másodlagos. Illtve lehet a Windows beállításától (példa), valamint a külső háznál a firmware beállításainak függvénye.

"Érdemes Firmware-t frissíteni?"

Ha jelenleg jól működik a külső ház és nincsen gond, akkor nem indokolt és felesleges a firmware-t piszkálni, meg amúgy is csak saját felelősségre javasolt, pláne ha nem közvetlenül a külső ház gyártójától, hanem külső forrásból származik a firmware.

Az meg ugye a másik topikban már le lett írva, hogy mivel passzív hűtéses külső házról van szó és abba 5400-as helyett egy 7200 RPM-es, többlemezes HDD van téve, ezért annyira nem meglepő az intenzívebb melegedés, pláne aktív és tartós terhelésnél. Üresjáratban viszont nem kellene annyira melegednie a külső házban lévő HDD-nek, de ez is függhet többek között magától a HDD-től, a külső háznál esetleg a másik fórumtag által említett megoldástól, aztán hogy mennyi a szobahőmérséklet, tényleg teljesen nyugalmi állapotban van-e a HDD vagy van rajta valamilyen olvasási / írási művelet, stb. Illetve az a specifikációban is fel van tüntetve, hogy 30 perc tétlenség után készenléti (alvó) módba vált a külső ház, ahol ilyenkor leáll benne a HDD és úgy nyilván nem kellene melegednie. Ha esetedben nem áll le, akkor mégiscsak használhatja a háttérben az OS (Windows), vagy egy program a merevlemezt és időnként van lemezaktivitás.
+ Ha leállítás, kikapcsolás után teljesen kihűlt a külső házban lévő HDD, akkor utána egy "hidegindításnál" kb. a szobahőmérséklettel megegyező hőmérsékletet kell mutatni a HDD-nél pl. a HDS programnak is. Ha jelentősen eltérő +/- irányban, akkor viszont valószínűleg pontatlan a szenzor és ilyenkor lehet, illetve célszerű a programban kalibrálni az adott attribútum értékét.

[ Szerkesztve ]

(#5744) Carasc0 válasza King Unique (#5743) üzenetére


Carasc0
őstag

Értem. Köszi a részletes segítő szándékú tájékoztatást. Refkelktálnék egy-két dologra.

Sentinellel folyamat figyeltem hogy van-e bármilyen művelet semmi. Csak néha kattan egyet a fej. De semmi és úgy szépen magától ment fel a hőmérséklet kb 4-5 percenként 1 fok. 49 fokig jutott el a semmittevéstől és kikapcsoltam. Most újra bekapcsoltam de most másolok is rá és 50 fok. Nekem eddig úgy tűnik, hogy ez a lemez teljesen mind1 mit csinál ez akkor is felvesz egy sajátos hőmérsékletet és működik.

Jelenleg épp másolok rá és 50 fok!

A napi minimum reggeli bekapcsolással 26 fok volt. Az korrekt sztem.

Update: 50 fok másolással, most nem másoltam 10 perce semmit, azaz megint tétlen a lemez, 1 fokot nem csökken. :DD

[ Szerkesztve ]

Gondolkodj globálisan és tegyél lokálisan!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.