Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5651) King Unique válasza sztpega (#5650) üzenetére


King Unique
titán

A fájlkezelős másolás akkor mérvadó, ha a forrásmeghajtó is tudja tartani a tempót, ha nem, akkor eleve az fogja limitálni az adatátviteli sebességet. A linuxos Disks alkalmazás szintetikus tesztje viszont már reálisabb lehet.
Ha az előző válaszban leírtak le lettek tesztelve és biztosan nem a hardver- és szoftverkörnyezet, valamint nem is az USB 3.0 kábel a hiba forrása (példa), akkor lehet azt mondani, hogy a külső házzal nem stimmel valami és ez esetben visszavinni a boltba és garanciális cserét kérni.

A Sharkoon Swift Case Pro amúgy egy ajánlott és viszonylag jó ár-érték arányú külső ház, innen a topikból is már többen vettek és használnak ilyet. Valamint normál esetben az adatátviteli sebessége is nyilván az USB 3.0 szabványnak megfelelő, lásd más beszámolóját. Olyan viszont előfordulhat minden gyártónál, hogy ki lehet fogni gyárilag hibás terméket, jelen esetben külső házat, de pont az ilyen esetekre való a garanciális csere.

[ Szerkesztve ]

(#5652) sztpega válasza King Unique (#5651) üzenetére


sztpega
tag

Köszönöm a választ. A megoldás az lesz, hogy visszaviszem és megpróbálok elállni a Sharkoon megvásárlásától. A tegnap kipróbált másik házat (használt j5 create) olcsón megszereztem végleg és azzal működik minden. Bosszantó volt ez a jelenség, mert ha egyáltalán nem működik valami, azt könnyű felfedezni és megérteni, ezzel meg elment a fél hétvégém :W

(#5653) ptesza válasza sztpega (#5652) üzenetére


ptesza
senior tag

Nekem is ezel a combóval van problémám. Ez a Sharkon meg WD20EZAZ. Már mindent kipróbáltam. Már a winyó cserét is, mivel az EZAZ SMR, egy EZRZ vel is ugyanaz ami CMR. Egy Kolink házban ami JMS573 chipset teljesen jól működik minden, meg van egy Ugreen sata-USB 3.0 átalakítóm. Azzal is minden okés. Hol vetted?

(#5654) sztpega válasza ptesza (#5653) üzenetére


sztpega
tag

Az Aquatól vettem. A Sharkoon házat másik diszkkel nem tudtam kipróbálni, csak a diszket másik házzal.

(#5655) .wantííd


.wantííd
tag

Sziasztok!

Raspberry pi 4-hez gondolkodok, egy Axagon ADSA-ST és egy WD Blue 1TB beszerzésén, a kérdésem, hogy használta már valaki ezt a dokkolót egy rpivel? Mik a tapasztalatok?

(#5656) King Unique válasza .wantííd (#5655) üzenetére


King Unique
titán

Volt már itt a topikban szó több alkalommal erről az AXAGON dokkolóról (példák), valamint Raspberry Pi-n történő használatról is (példa), de a kettő párosításáról, az azt érintő tapasztalatokról eddig még nem számolt be itt senki. Ez ügyben célszerű a Raspberry Pi topikban is érdeklődni, ahol pl. AXAGON külső házzal van némi tapasztalat.

(#5657) ptesza válasza sztpega (#5654) üzenetére


ptesza
senior tag

Aqua-ból van nekem is...
Próbáltam :
WD20EZAZ(SMR) - még formázni sem lehet
WD40EZRZ(CMR) - még formázni sem lehet
Samsung HD080HJ - minden OK (ez egy régebbi 80G samu)

Frissítettél már rajta firmware? Melyik van rajta?

(#5658) King Unique válasza ptesza (#5657) üzenetére


King Unique
titán

Az pontosan mit jelent, hogy "még formázni sem lehet", hol próbáltad, lemezkezelőben, vagy parancssorban, van valami konkrét hibaüzenet is? :F Valamint esetleg nem a nemrég tárgyalt 512e vs. 4Kn szektorméret miatti problémába futottál bele, ha a HDD-k eredetileg máshol (pl. PC-ben SATA-n) lettek inicializálva és particionálva? :F

[ Szerkesztve ]

(#5659) sztpega válasza ptesza (#5657) üzenetére


sztpega
tag

Tegnap visszavittem az Aquaba, elálltam a vásárlástól. Formázni tudtam, firmwaret néztem, de már nem emlékszem 100%-osan, inkább nem mondok semmit.

(#5660) ptesza válasza sztpega (#5659) üzenetére


ptesza
senior tag

Akkor meglepem én is őket. :D

(#5661) juarez21


juarez21
csendes tag

Sziasztok!

Captiva 13NS-20564685 ilyet szeretnék venni, de nem találok sehol, létezhet hogy kifutott termék?

(#5662) King Unique válasza juarez21 (#5661) üzenetére


King Unique
titán

Igen, legalábbis a hazai boltokban, mivel az árukereső sem ad rá találatot.
Ha más külső ház is megfelel helyette, akkor lásd egyes korábbi eseteknél említett, linkelt modelleket.

(#5663) Hebehebe


Hebehebe
tag

Sziasztok, nézegettem külső 4-5hdd-s HDD házakat, hát nem valami felemelő a kínálat, ami van azok majdnem NAS árakon vannak. Valaki találkozott már olyannal ami olcsóbb mondjuk 50 körül max és bevállt? :)

(#5664) King Unique válasza Hebehebe (#5663) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság és nincsen benne semmi meglepő, hogy a többlemezes külső házak eleve drágábbak, mint az egylemezes változatok. Ha többlemezes, illetve azok közül is pl. 4-lemezes külső ház kell, akkor lásd egy másik kérdésre adott válaszban leírtakat.

(#5665) Hebehebe válasza King Unique (#5664) üzenetére


Hebehebe
tag

Köszi, az utolsó pár oldalt visszaolvastam meg rá is kerestem mielőtt kérdeztem :)

(#5666) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Kinéztem egy ilyen dokkolót link . Ez alkalmas arra, hogy USB 3 portra csatlakoztatva menjen rá a torrent(és seedeljen is róla) és plex és emby szerver is olvasna róla? 1000/1000 megabites netet ki tudna így szolgálni? Nem úgy kell elképzelni, hogy non stop 100% terhelném de naponta egyszer kétszer előfordulna kb 5 percig. Vagy USB 3 nem bírná ezt? A gépembe már nem fér több hdd és sata csatlakozó sincs már több benne ezért gondolkodom ilyenben. Vagy inkább vegyek egy pci-express - sata 3 kártyát? Azzal az a bajom, hogy ugyan úgy ki kell vezetem a gépből mert ugye ott már nem fér el hdd. Kösz előre is a segítséget!

(#5667) Imi1981 válasza Imi1981 (#5666) üzenetére


Imi1981
veterán

A gépem egy HP EliteDesk 800 G1 SFF i3-4360 Windows 10 és 8gb ram. Nem tudom, hogy ez számít egyáltalán de azért leírtam.

(#5668) King Unique válasza Imi1981 (#5666) üzenetére


King Unique
titán

Az leginkább a dokkolóba helyezett HDD-től függ, hogy az 1 Gb/s = 125 MB/s sebességű internetkapcsolatnál a le- és feltöltési sebességet mennyire tudja kiszolgálni, nem a dokkoló és nem is maga az USB 3.0 szabvány, annak UASP módban ~ 450 MB/s maximuma lesz itt a szűk keresztmetszet.
Az említett dokkolóról egyébként már több alkalommal volt szó itt a topikban, többen vettek és használnak itt ilyet, a célra elvileg megfelelhet.

(#5669) Imi1981 válasza King Unique (#5668) üzenetére


Imi1981
veterán

Kösz! Hát 1000 megabites net itt igazából 940 megabit este és nappal 860 körül. 108 MiB/s volt a leggyorsabb letöltési sebességem de ezt azért sűrűn elérem a gépben lévő hdd-re töltve. Akkor elvileg jó lehet ez nekem a hdd sebessége meg 200/200 MB/s körül van (toshiba p300 2tb). Kösz a választ akkor meg is rendelem!

A folyamatos usb 3 kapcsolat nem akadály ugye? Mert szinte 0-24-ben megy a gép napi egy újraindítással.

(#5670) King Unique válasza Imi1981 (#5669) üzenetére


King Unique
titán

Igen, azok a névleges/elméleti adatok voltak az internetkapcsolatnál, ellenben ténylegesen már nem feltétlen lesz annyi a letöltési és feltöltési sebesség. Ahogyan magánál a HDD-nél is szép és jó, hogy a lemez elején (gyorsabb részén), üresen / kevés adattal 200/200 MB/s szekvenciális értékeket tud, de ha elkezd nagyobb mértékben csökkenni a szabad terület, töredezni a fájlrendszer, lemez végére (lassabb részére, lásd ezen tesztet) írni stb., akkor máris lassulni fog. + Ha PMR helyett SMR, akkor szintén, bár a 2 TB-os P300 még elvileg PMR. + Az adott torrentektől, azok számától, torrentklines beállításaitól is függhet a le- és feltöltési sebesség, ami ügyben a Bittorrent topikban javasolt érdeklődni.

Ha stabil a fizikai csatlakozás (port, kábel) és az adatkapcsolat az eszköz (dokkoló) és az OS (Windows) között, akkor nem, normál esetben nem akadály az USB-s csatlakozás. De ugye ha megoldható, akkor alapesetben elsődlegesen inkább a belső, SATA-s csatlakozás és használat javasolt ilyen 0-24-es használatnál, ha nem, akkor marad a külső, az USB-s.

[ Szerkesztve ]

(#5671) Imi1981 válasza King Unique (#5670) üzenetére


Imi1981
veterán

Hát megoldható lenne de bonyolult gányolós megoldással mert ki kéne veszessem a gépből meg plusz kábelek kellenének és pci-express sata 3 kártyát kéne vegyek. Árban kb ugyan itt lennék de igénytelenebb lenne az egész. Sőt drágább lenne mert a hdd-nek kéne azért valami ház.
Szóval ha jó ez a hdd dokkoló akkor megrendelem. Köszönöm a részletes leírást sokat segített! :R

(#5672) Imi1981 válasza King Unique (#5670) üzenetére


Imi1981
veterán

Megrendeltem és ma jött meg ez link a dokkoló amiről kérdeztem . Azt kell mondjam eddig nagyon bevált! A sebesség kiváló pedig egy régi maxtor 500 GB-os hdd-vel tudtam csak kipróbálni de 135 MB/s-el másolt rá és 120MB/s-el olvasott róla. A torrent 107 MiB/s-el ment rá sebesség ingadozás nélkül. Szóval tetszik. Kösz mindent! :R

(#5673) TriX2010


TriX2010
tag

Üdv

Van egy Axagon ADSA-ST két lemezes dokkoló, amibe bele is raktam egyszerre két lemezt, majd PC-re kötve tökéletesen működik, ahogy kell, de ha a routerre kötöm, akkor minden esetben csak az "A" (Source) fiókba helyezett HDD látszik...
Mi lehet az oka, illetve a megoldás, hogy ne így legyen?

Köszi :)

\"Életem legnagyobb üzlete lenne, ha embereket vennék, annyiért amennyit érnek és eladnám őket annyiért, amennyire tartják magukat\" NE használj AdBlock-ot a prohardver oldalain!

(#5674) tknof1871


tknof1871
őstag

Üdv!
3.5” külső ház.
Ha könnyen akarom cserélni benne a HDD-t akkor a csavaros HDD rögzítést kell választani?
A csavaros HDD rögzítésnél melyik a jó, ha a HDD oldalába megy a csavar vagy ha az aljába?
Probléma ha a NYÁK-on van a SATA csatlakozó és bele kell tolni a HDD-t? Pontosan úgy mint a külső HDD dokkolóknál. Biztonságosabb ha a SATA csatlakozó vezetékkel kapcsolódik a NYÁK-hoz?
Jó ha a tápegység a külső házba van beépítve, vagy inkább külön egység legyen?
Hány amperes táp kell, ami biztos minden HDD-hez elég?

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#5675) King Unique válasza TriX2010 (#5673) üzenetére


King Unique
titán

Ha PC-n, az ott futó Windowson tökéletesen működik a dokkoló, megfelelően detektálja mindkét foglalatban lévő HDD-t, ellenben a router, az azon futó OS nem, akkor eleve nincs miről beszélni. Mármint ez esetben nyilván nem a dokkoló hibája, hanem a router, az azon futó OS hibája, hiányossága, ha nem képes megfelelően kezelni. Ami az ilyen "A" (PC, Mac & desktop OS) helyett "B" kategóriás hardver- és szoftverkörnyezetben amúgy sem annyira meglepő, amiről már itt is volt szó számtalanszor. Az ügyben meg értelemszerűen a router, vagy az azon lévő OpenWrt / Tomato / egyéb firmware topikjában kellene érdeklődni, hogy miért nem kezeli és mit lehetne tenni ennek érdekében, mert az már értelemszerűen nem ennek a topiknak a témája.

(#5676) King Unique válasza tknof1871 (#5674) üzenetére


King Unique
titán

A leírtak alapján ha csak tervezed a vásárlást és még nem vettél semmilyen külső házat, akkor a HDD gyakori cserélése és ide-oda helyezése igény esetén értelemszerűen célszerűbb inkább egy HDD dokkolót venni és azt használni, mint amilyen pl. a nemrég említett modell.
Egyébként a kérdésekre röviden válaszolva a tool-free kivitel gyors és egyszerű merevlemezcsere esetén nyilván előnyösebb, csavaros rögzítésnél alsó és oldalsó megoldás is szóba jöhet, a SATA csatlakozó normál esetben a PCB-n van, külső tápegység normál esetben külön tápadapter ami előnyösebb a cserélhetőség miatt, 1-lemezes (1 db HDD) külső háznál 1,5-2 A-es elég szokott lenni amit eleve mellékelnek a külső házhoz és nem külön kell megvenni, stb.

(#5677) tknof1871 válasza King Unique (#5676) üzenetére


tknof1871
őstag

a HDD gyakori cserélése és ide-oda helyezése igény esetén értelemszerűen célszerűbb inkább egy HDD dokkolót venni és azt használni
Valahol azt olvastam pont fordítva. A HDD-k SATA konnektorai érzékenyek és a sok csatlakozástól váratlanul tönkremennek. Ha nincs a PC-be szerelve, akkor jobb ha külső házban van és USB-n csatlakozik amikor kell.
Egyébként a kérdésekre röviden válaszolva a tool-free kivitel gyors
A gyorsaság nem érdekes. Inkább attól tartok valamit 1 pillanat összepattintani, de 3 kéz + orvosi műszerek kellenek szétpattintani.
Nem naponta fogom cserélgetni a külső házban a HDD-t.
SATA csatlakozó normál esetben a PCB-n van
Nincs SATA-s külső ház amiben kábelen csatlakozik mint a képen?

SATA-val nem találtam mást, csak olyat, ahogy a kommentben van, ahol a PCB-n van.

Hát rendesen feszülhet a SATA konnektor ha nem lehet tökéletes pozícióban rögzíteni a HDD-t. De majdnem 0.1 centet spórol a gyártó minden darabon. Ez egy külső dokkoló letakarva. :D

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#5679) King Unique válasza tknof1871 (#5677) üzenetére


King Unique
titán

Mármint mi van fordítva? :D Itt eleve USB-s használatról volt és van szó a topik témájából adódóan is, ahol nyilván egy HDD dokkolónál gyorsabb és egyszerűbb gyakorta cserélni a HDD-t, mint egy külső házban, ahol alapesetben fixen, csavarokkal rögzítve van beépítve (kivétel tool-free), erre vonatkozott a kijelentés. Az viszont egy másik dolog, hogy maga a SATA fizikai csatlakozó valóban nem bírja úgy a sokszori újracsatlakoztatást mint az USB, de akkor ennyi erővel, ettől tartva egyáltalán nem kellene cserélgetni a merevlemezt sem dokkolóban, sem külső házban, sem a PC-ben, vagy lehetőleg csak minél ritkábban. Illetve ha USB-s használatnál cserélve is van időnként a dokkoló / külső ház belsejében SATA-n a HDD, rendszerint nyilván nem annyiszor, ahányszor maga eszköz az USB-kábel kihúzásával / bedugásával fizikailag leválasztva / újracsatlakoztatva USB-n, vagyis ilyen téren eleve az utóbbi kapja a nagyobb igénybevételt.

A tool-free külső ház az nem éppen azt jelenti, meg pláne nem 3,5"-os fizikai méretben (példa), hogy úgy, olyan megoldással van összepattintva, mint egy gyárilag készre szerelt külső merevlemez és úgy kell akár némi roncsolással szétfeszegetni. :N

Passz, de amúgy nem mintha okvetlenül olyan megoldás kellene SATA-nál, meg a képen amúgy is egy régi, IDE típus van, a másikon meg 2,5"-os külső ház. Normál esetben egy 3,5"-os SATA-USB külső ház belseje, ott a PCB és azon a SATA fizikai csatlakozó elhelyezése eleve olyan, hogy pont megfelelően illeszkedjen, megfelelően lehessen csatlakoztatni a HDD-t, nem úgy kell erővel belefeszegetni a csatlakozók esetleges deformálódását okozva.

[ Szerkesztve ]

(#5680) tknof1871 válasza King Unique (#5679) üzenetére


tknof1871
őstag

Köszönöm a választ! "Olvas mielőtt kérdezel." Teljesítettem. Nem bántó szándékkal, leírom milyen kép állt össze.
ahol nyilván egy HDD dokkolónál gyorsabb és egyszerűbb gyakorta cserélni a HDD-t, mint egy külső házban, ahol alapesetben fixen, csavarokkal rögzítve van beépítve (kivétel tool-free), erre vonatkozott a kijelentés.
Talán pont itt volt a kommentek között, ezek az USB-s dokkolók határozottan nem javasoltak, kerülendők. Ezekben csupaszon, védtelenül áll a HDD.
Ha valamiért mindenképpen dokkoló kell a usernek akkor a PC házba beépített, a 5.25" drive bay-be a CD/DVD lejátszó helyére. A HDD zárt, védett helyen van. Nincs PCB, a PC tápegysége adja a tápellátást.
De legjobban a külső ház a javasolt.

Én nem tudom, a SATA sérülékenysége túl van értékelve vagy nem. Nem tesztelek, olvasok. A legtöbbet ezen a fórumon olvastam.
Ha a HDD-n a SATA konnektor tönkremegy az a legrosszabb a lehetséges csatlakozós hibák között. Könnyebb cserélni egy USB kábelt. Ha a ház egyik előlapi USB portja elromlik még marad három, alaplapi USB portból is több van mint amennyit a legtöbben használnak.
Biztos itt olvastam, ha nem akarjuk a PC-ben használni akkor tegyük USB-s külső házba, az a legjobb.

Az a tool-free Icy Box pont olyan mint egy PC házba épített dokkoló. Amikor utoljára volt külső házam abba bele volt csavarozva a HDD és vezetéken keresztül csatlakozott a PCB-re. Jó régen volt. Sajnálom, hogy eladtam. Több mint 10 éve nem volt a kezemben külső HDD ház.
Egyébként csak arról van szó, nálam a PC-ben RAID 1-ben van a két HDD. Az egyik tönkremegy akkor a külső házból kiveszem a HDD-t és beteszem a PC házába. Veszek egy másik HDD-t és a külső házba teszem.
Nekem nincs bajom egyik megoldással se. Nekem az a fontos melyik rögzítés egészségesebb a HDD-nek, tool-free vagy a csavaros.

A képek csak a szemléltetés miatt. Éppen IDE-st és 2.5" SATA-st találtam.

Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió

(#5681) King Unique válasza tknof1871 (#5680) üzenetére


King Unique
titán

Nem, az egyes (nem feltétlen mindegyik) HDD dokkolóknál az lehet a kontra, hogy ugye az USB-vel ellentétben a SATA fizikai csatlakozó nem feltétlen gyakori újracsatlakoztatásra lett tervezve és emiatt a HDD folyamatos és gyakori be/ki helyezését, csatlakoztatását sem feltétlen bírja olyan szinten hosszabb távon és egy idő után ez gondot okozhat, mivel rossz esetben akár minimálisan deformálódhat a csatalakozó, ami csatlakozási, érintkezési problémákhoz vezethet. Mármint rossz/extrém esetben, meg már amelyiknél és a használat, HDD cseréjének intenzitásától is függően, mert pl. ebben a topikban is többen vettek és használnak HDD dokkolókat és eddig nem nagyon számoltak be itt ilyen problémáról. Az meg, hogy a dokkolóban a HDD többnyire szabadon van, nem feltétlen mondható különösebben vészesnek ha nincsen kitéve extrém külső hatásoknak (pl. por, folyadék stb.), meg így legalább a szellőzése is valamennyire megoldott.
A belső mobil rack külső mobil rack, eleve más a kettő. Meg szép és jó hogy a belsőnél zárt, védett helyen van a HDD és megvannak a maga előnyei annak is, de egyrészt a HDD behelyezésénél / cseréjénél ott is fennállhat SATA-n a többszöri fizikai csatlakoztatás. Másrészt ha pl. a PC-ben elszáll a tápegység, villám belecsap stb., akkor az viheti magával a mobil fiókban lévő HDD-t is, míg egy külső házban, dokkolóban a PC-től elszeparálva is tárolható.

Egyébként eleve úgy kezdted itt a kérdezést, hogy "Ha könnyen akarom cserélni benne a HDD-t akkor a csavaros HDD rögzítést kell választani?", amire logikusan a HDD dokkoló / tool-free külső ház a kézenfekvő válasz és a praktikus megoldás, nem egy szokványos külső ház csavaros HDD rögzítéssel, azért voltak az előbbiek említve, ajánlva. Ha nem a cél a HDD gyakori és gyors cseréje, akkor meg azt kell írni, valamint ha ekkora a para a SATA fizikai csatlakozó esetleges sérülése miatt, akkor azt is már a legelején és akkor a válasz, az ajánlás is annak megfelelő lesz. Azaz ez esetben lehet venni egy USB-s külső házat, ahol ha nem kell tool-free típus, akkor ott a szokványos megoldás, csavaros rögzítéssel (példa).

[ Szerkesztve ]

(#5682) Edgar2621


Edgar2621
őstag

Sziasztok!

Milyen racket ajánlotok egy Samsung 860 Evo 1 TB-s SSD mellé?
Leginkább filmek és zenék lejátszására használnánk, de lehet belőle még bármi(konzol mellé játékoknak, laptophoz stb), majd az itthoni családi igények útközben meghatározzák milyen jószág lesz belőle.

XO: Gollami26

(#5684) King Unique válasza Edgar2621 (#5682) üzenetére


King Unique
titán

Ez a topik 3,5"-os HDD-khez való külső házakkal foglalkozik, a 2,5"-os és részben az M.2, mSATA típusokkal értelemszerűen a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja, az ügyben ott kellene, kellett volna érdeklődni.
Az utóbbi társtopik téma összefoglalójában egyébként van "Milyen külső házat SSD-hez?" fejezet konkrét példákkal, azt célszerű esetedben elolvasni, átnézni. Az nem derült ki, hogy a Samsung 860 EVO SSD pontosan milyen típus, azaz 2,5" SATA, vagy M.2 SATA, de pl. az AXAGON kínálatában van mindkét fajta külső ház és azoknál, illetve egyes modelleknél a TRIM (USB-n UNMAP) is biztosan működik, ami előnyös.

(#5685) Edgar2621 válasza King Unique (#5684) üzenetére


Edgar2621
őstag

Köszönöm a segítséget, azóta le is adtam a rendelésem az összefoglaló alapján egy Axxagon EE25-re (és persze mellé a Samsung 860 SSD-re, 44-ért marha jó ajánlat a kettő szvsz).

Köszönöm a türelmet és az időt amit szántál rám, tudom hogy milyen idegesítő tud lenni egy béna noob aki még lustának is tűnik :R :)

[ Szerkesztve ]

XO: Gollami26

(#5686) kiki0828


kiki0828
csendes tag

Sziasztok,
Nagy kapacitású (5-6TB) "3.5"-os külső merevlemezt vennék.
Eddig egy 2TB-os "3,5"-os WD elements HDD-vel rendelkezem.
Összességében jó, de nagyon zavar, hogy "hangos"( ez normális?) Ez pl. a 2,5-nél miért nem tapasztalható?
Ezt néztem ki: https://www.emag.hu/seagate-backup-plus-hub-kulso-merevlemez-6tb-3-5-usb-3-0-stel6000200/pd/DQYTL2BBM/
Szerintetek megbízható, megéri illetve ebben van ventilátor?
Nekem a WD-t és ezt a márkát ajánlották, de ettől egy kicsit ódzkodok, mert még nem ismerem.....Valamint még rágódom rajta, hogy ne inkább a 2.5-et vegyem, mivel az halkabb, de félek, hogy az meg hűtés nélkül túlmelegszik.
A Seagate-nél egyébként mit jelent ez a backup illetve hub, valamint kell valamit telepíteni vagy formázni?


(#5687) King Unique válasza kiki0828 (#5686) üzenetére


King Unique
titán

Az általad linkelt Seagate Backup Plus Hub eleve egy gyárilag készre szerelt 3,5"-os külső merevlemez - aminél evidens, hogy a backup az adatmentésre és a gyárilag mellékelt backup szoftverre, a Hub pedig az USB-hub funkcióra vonatkozik, valamint már gyárilag particionálva és formázva van - , ellenben ez a topik a 3,5"-os külső házakkal, illetve 3,5"-os külső ház + 3,5"-os belső HDD = 3,5"-os külső HDD megoldásokkal (példa) foglalkozik. Az előbbi az egyik társtopik témája, ahol nemrég már érdeklődtél hasonló ügyben és ott választ is kaptál rá, amiben le van írva a lényeg. Egyébként nem, az említett Seagate külső merevlemez esetében sincsen hűtőventilátor, mivel eleve passzív hűtéses, az egyes többlemezes külső házaknál szokott lenni ventilátor (példa), ami szintén le van írva a másik topikban.

(#5688) pontyos


pontyos
senior tag

Hello, egy [link] ilyen dokkoló mennyire megbízható egy 4TB os vinyóra kellene ide oda másolni?
Köszi ha jön ajánlás

(#5689) King Unique válasza pontyos (#5688) üzenetére


King Unique
titán

Korábban már volt szó itt erről az LC-Power modellről, + egy másik esetnél egyéb kétlemezes dokkolókról is.

(#5690) Mannster


Mannster
csendes tag

Sziasztok, van egy sharkoon quickport duom és egy p300-as 3t- hdd-re másoltam nagy fileokat, majdnem tele. egyszer csak azt vettem észre, h nem ismeri fel a gép / formázni kell stb. próbálgattam szoftveresen visszaállítani, de mivel nem volt semmi különösebben fontos, formáztam egyet rajta, normál sebességgel. elvileg fizikai hibát nem mutatott. újra teleírtam, újra hibát ír. gondoltam visszaviszem mert csak 2 hónapos, erre észrevettem, h a másik porton levő régi, de jól működő hdd is "formázatlan" Lehetséges, h a dokkoló lenne a hibás? előre köszi a segítséget.

(#5691) Anonymus23 válasza Mannster (#5690) üzenetére


Anonymus23
veterán

Igen okozhat ilyet, hasonló volt nálam is, hogy tönkrement benne egy vinyó, de mondjuk nálam inkább az derült ki, hogy a monitor USB hubja volt megbízhatatlan, mert másik (amúgy tökéletes) vinyóval is elkezdett fagyogatni a rendszer, és azóta átdugtam másik (alaplapi) csatiba, azóta tökéletesen működik, igaz egy 2 TB-os vinyómról nekem is eltűntek az adatok...

;) - The Power of the Light Side

(#5692) King Unique válasza Mannster (#5690) üzenetére


King Unique
titán

Először azt kellene tisztázni, hogy esetedben pontosan mit jelent ez a "nem ismeri fel a gép / formázni kell stb.". A HDD-n lévő NTFS kötet RAW lett és az eszközkezelőben + lemezkezelőben továbbra is megjelenik a külső meghajtó (akkor nyilván felismeri a "gép")? :F
Ha igen és a HDD-k állapota (HDS) is megfelelő, akkor ilyen jobbik esetben lehet USB-n csatlakozási/érintkezési probléma, azaz pl. az USB-port és/vagy USB-kábel hibája, valamint Windows esetén a hardver biztonságos eltávolítása funkció használatának hiánya miatt. Aminél a megoldás értelemszerűen a másik USB-port, másik USB-kábel használata, valamint a szoftveres leválasztás megfelelő alkalmazása.
Rosszabbik esetben eszközhiba, azaz a dokkoló, annál pl. egyik/másik foglalat (slot) csatlakozási/érintkezési hibája miatt történhet ilyen probléma. Ez esetben viszont ezzel sok mindent nem lehet otthon kezdeni, marad az eszköz garanciális cseréje, vagy annak híján kb. a kuka.

(#5693) Mannster válasza King Unique (#5692) üzenetére


Mannster
csendes tag

Elnézést, rosszul fejeztem ki magam, raw lett a lemez, a hds próbaváltozata nem engedi a felület tesztet
"A merevlemez állapota ismeretlen.
A konfiguráció nem teszi lehetővé az állapot-információ kiolvasását. A "Lemez" menü "Felület teszt" opciója használható a működés ellenőrzésére, az esetleges problémák feltárására és javítására."

márkáját/ modellszámát/ sorszámát/ nagyságát felismeri

uyanez van a másik hdd-vel is ami a másik slotjában volt a 2slotos dokkolónak.
nem lettek leválasztva, csatlakozva lehettek amikor eltünt az adat.
Tehát akkor maga a dokkoló, dokkoló usb kábele, vagy maga az usb3 port lehet a ludas.
gondolom a port tesztelésénél ne a közvelen mellette levőt használjam, hanem mondjuk a gép elején levőt?

magát a portot tudom valahogy úgy tesztelni, h ne okozzon más dologba kárt?

(#5694) King Unique válasza Mannster (#5693) üzenetére


King Unique
titán

Ha ugyanazon USB-porton más USB-s tárolóeszköz gond nélkül működik, akkor nyilván nem az lehet hibás. Asztali PC-k esetén elsődlegesen a hátlapon lévő USB-portok használata javasolt, mivel az előlapon lévők nem minden esetben, nem minden PC-nél működnek stabilan.
Ha az USB-kábel is lehetséges hibaforrás, akkor értelemszerűen kipróbálod másik kábellel is a dokkolót.
Ha kipróbálás, tesztelés után nem az előbbiek (port, kábel) a probléma forrása, valamint másik gépen és másik operációs rendszerrel is fennáll az említett probléma, akkor elvileg magával a dokkolóval lehet gond, ahol ilyenkor meglévő (gyártói) garancia esetén adja magát a garanciális csere.

(#5695) Mannster válasza King Unique (#5694) üzenetére


Mannster
csendes tag

Azt hiszem megvan a hiba: ez az egyik bolt 2016-oa posztja : Néha elszállnak a lemezek? Hát nem néha, hanem ha nagyobb file-okkal kell műveleteket végezni, akkor kb azonnal. Nekem ez már a másiodik dokkoló,amit vissza fogok vinni, mert botrányosan ócskák. A másik az AKASA AK-BK06U3-BKCM DuoDock X2 volt. A sharkoon egy fokkal jobban működik... A sharkoon support-tal is leveleztem egyet, ők azt állítják, az enyém a hibás, é egyébként jónak kell lennie. Amit nemtudok,adjak-e ugyanennek a terméknek még egy esélyt, vagy vegyek inkább 2 db külső házat. Szerintem ez utóbbi lesz egyébként...

szóval most, h elkezdtem 4k-s mkv-at kezdtem el mozgatni vele, kiverte a "biztosítékot"

tudtok ajánlani dokkoló rendszerű racket nagy fájlok mozgatásához?

(#5696) King Unique válasza Mannster (#5695) üzenetére


King Unique
titán

Igen, lehet a dokkoló hibája miatt is mint már említve volt, de azért egy olyan poszt alapján még nem feltétlen lehet ezt általánosítani a teljes sorozatra, pláne ha a pontos körülmények sem ismertek. Meg normál esetben nyilván nem fájlméret függvénye a megfelelő működés, bár az egyik társtopikban nemrég volt szó egyes JMicron chipes külső házakat érintő fájlmásolási problémáról, de ott "csak" az volt a gond, nem lett a lemez RAW, stb.
Ha kétlemezes HDD dokkoló kell, akkor lásd egy másik válaszban linkelt modelleket, azokkal van itt a topikban tapasztalat.

[ Szerkesztve ]

(#5697) Imi1981 válasza Mannster (#5695) üzenetére


Imi1981
veterán

Szia! Én ezt link vettem és eddig nagyon elégedett vagyok vele! Van benne egy 3TB-os és egy 500 GB-os hdd és eddig hiba nélkül működik pedig 0-24-ben torrentezek rajta (mármint a seed megy 0-24-ben) és 10-40 GB méretű torrenteket töltök rá nap mint nap. A sebesség olyan USB 3-al mintha gépben lenne sata csatlakozón csatlakoztatva (nem veszek észre különbséget a gépben lévő hdd-hez képest) . Szóval a hdd teljes sebességen tud működni gond nélkül. Remélem még sokáig jó lesz mert nagyon bevált. Én ajánlani tudom ezt a dokkolót.

(#5698) Mannster válasza King Unique (#5696) üzenetére


Mannster
csendes tag

Nekem ez a 3ik sharkoon dokkoló, az első sima usb-s volt, a második esata, az még most is jó, ez quicport duo is kb 6 éves és sose volt gond vele pedig nagyon sok adat átszaladt rajta, de múlt héten lett egy 4k-s tv-m és full hd-s tartalmakat elkezdtem lecserélni 4k-ra és kisérteties az egybeesés. Szerintem olyan 70gb feletti fájlokkal lesz a gond, most 66gb osak a legnagyobbak és még működik.

megpróbáolk beszerezni egy Evolveo Dion 2 külső hdd dokkolót, az általad mellékelt cikk alapján, abban nem Jmicron JMS551 chip van

Ha a hds azóta se tud rendes infót kijelezni a hdd-ről, az azt jelenti, h a hdd, már nem megbízható?

(#5700) King Unique válasza Mannster (#5698) üzenetére


King Unique
titán

Van erre a Sharkoon dokkolóra 2 év gyártói garancia, ha a tied már 6 éve megvan, azóta üzemel, akkor ilyenkor annyira nem lenne meglepő, ha már nem feltétlen teljesen hibamentes és valami gond lett vele. :)
Az egyes JMicron chipek, azzal szerelt dokkolók, külső házak és nagy méretű fájlok másolásával kapcsolatos problémánál lásd a társtopik esetét, ahol a megoldás a firmware frissítése volt.
Az Evolveo Dion 2 USB 3.1 Gen 2-es dokkoló, olyat leginkább akkor érdemes venni, ha van a gépeden USB 3.1 Gen 2 port, vagyis ki is használnád a sebességét, meg pl. SSD-vel. Ha nincsen, akkor elég lehet a másik válaszban említett USB 3.0-s AXAGON ADSA-ST modell is. De ha annyira az előbbi kell, akkor értelemszerűen választható az is.
Nem derült ki, hogy ez a "hds azóta se tud rendes infót kijelezni a hdd-ről" pontosan mit jelent, nem lett screenshot mellékelve erről. Ha teljesen ismeretlen a HDS legújabb (5.61) verzióját használva, akkor az lehet USB-n pl. adatkapcsolati hiba, valamint a dokkoló, külső ház nem megfelelő kezelése miatt, nem kompatibilis a programmal, stb.

(#5701) Mannster válasza King Unique (#5700) üzenetére


Mannster
csendes tag

Hogyha ez firmware dolog, akkor az axa nem hinném, h megoldás lenne, mert szerintem hasonló chip van benne (legalábbis a társtopicban jelzett Axagon Fastport 2-ben, nem biztos, h ugyanaz a gyártó más chipet használ, de az evolveoben biztos ASMedia ASM235CM van).
Mivel azt írtad az összefoglalóban, h a firmwarefrissítést ne kockáztassuk meg csak úgy, inkább veszek egy új dokkolót.
Sajnos most nincs plusz tápkábelem, h a hdd-t berakjam a házba és leellenőrizzem úgy, de holnap, ha nyitnak a boltok beszerzek mindent. De addig kipróbálom e-sata porton keresztül.

Imi1981 Köszi, de ilyen "közepes" méretű fajlokkal nekem se volt gondom. :) Szerintem 70-90gb körül kezdődhet a gond, az 50-66gb méretű fájlokkal még most is működik.

(#5702) Seikai


Seikai
aktív tag

Sziasztok!

Nemrég váltottam laptopra és ehhez kellene egy külső rack, ami 3 db. 3.5"-os 500-4TB Sata3-as lemezt tud lekezelni usb 3.0-n keresztül.

Csakis adattárolás lenne a cél, kevés futással.

Néztem az ajánlások közt a RaidSonic ICY BOX IB-3640SU3-t ez egy kissé drága. Van esetleg olcsóbb alternatíva vagy maradjak a "drága" minőségnél?

Előre is köszi a válaszokat!

Cooler Master HAF XM, Asrock Z87 Extreme4, i7-4790K @ 4.6Ghz, Corsair Vengeance LP 16GB 1600 DDR3, Gigabyte GTX 980Ti G1, Corsair RM 850W, Crucial C4 250GB SSD, 2TB WD Green, Logitech G35, G15, Roccat Kone, Win8 64, ASUS VG278HE

(#5703) King Unique válasza Seikai (#5702) üzenetére


King Unique
titán

Az nem újdonság és nincsen benne semmi meglepő, hogy a többlemezes külső házak eleve drágábbak, mint az egylemezes változatok. Ha többlemezes, illetve azok közül is pl. 4-lemezes külső ház kell, akkor lásd egy másik kérdésben és az adott válaszban leírtakat.
Másik lehetőség a HDD dokkoló, abból is pl. egy 4-lemezes változat (példa), vagy esetleg egy IDE/SATA-USB adapter (példa).

(#5704) 1amarr


1amarr
tag

Álljon itt egy beszámoló a RaidSonic ICY BOX IB-RD3610U3 két lemezes külső RAID házról. A cuccot a gyártó honlapján a magasabb szintet képviselő külső házak között lehet megtalálni, ezért ennek bedőlve meg is vettem ~28k áron, arra számítva, hogy majd évekig kiszolgál.

Raspberry Pi 3B-n futó OpenMediaVault-hoz vettem, belé két 1 TB-s WD RED merevlemezt költöztettem. Felhasználást tekintve ez lett volna a cél: HDD1 = Nextcloud tárhely, HDD2 = médiaforrás Kodihoz. A RAID funkciókat csak kipróbáltam, működnek.

El fogok állni a vásárlástól, ezek miatt:

1. Meglepően gagyi anyaghasználat ezért a pénzért. A házban egy gramm fém nincs, az egész kopogós ujjlenyomatmágnes műanyag.

2. S.M.A.R.T. adatokat képtelen szolgáltatni, több operációs rendszerrel, több gépen próbáltam, sehogy sem sikerült működésre bírni. A merevlemezek firmware-ét sem tudtam frissíteni, mert a WD programja nem látta őket. Így fogalmam sem lesz a lemezek állapotáról, hőmérsékletéről.

3. Benne lévő 6x6x1 cm ventilátor nagyon hangos, nincsenek sebességfokozatai (vagy csak a ház nem akarja vezérelni, mert nem érzékeli a lemezek hőmérsékletét), always-on módban megy. Mellette megmaradni nem lehet. Sajnos nem tudom elköltöztetni más szobába, de gyanítom, hogy éjjel még onnan is áthallatszana. Nem standard méret, nem tudok helyette Noctuát beszerelni.

4. Az előlapon lévő kék ledcsík olyan erős és olyan fókuszált, hogy az előtte lévő tárgyak árnyéka is tisztán kivehető a szemben lévő falon. Ld. fent, vele egy szobában este megmaradni nem lehet.

Ezeken kissé bedühödve a következő próbálkozás egy OWC Mercury Elite Pro Dual
lesz. Ahogy olvastam, az itt ajánlott Akitiot felvásárolta az OWC, ezért merem ezt megvenni.

(#5705) Technoman


Technoman
őstag

Sziasztok!
Egy nagyobb (18TB) teljesítményű külső vinyót terveznék venni, az egyre növekvő 4K filmjeim/sorozataim tárolása miatt.
Mivel értelmes áron itthon nem nagyon lehet kapni WD Elements/Book-ot, ezért gondolkozok egy esetleges HDD és egy külső ház kombinációban is. Nem szeretnék mellényúlni -pld olvasom, hogy nem minden rack kezeli az ekkora HDD-ket- ezért inkább kérdeznék.
A kiszemelt alany ez a 18TB-s WD HDD lenne.
Az igény egy 3.0-ás fém ház lenne, ami biztosan kezelné ezt a szörnyeteget. Továbbá fontos lenne, a HDD automatikus leállításának lehetősége is ill. hogy a leendő házat USB 3.0 HUB-on csatlakoztatnám a Media Player-hez
thx

[ Szerkesztve ]

(#5706) Imi1981


Imi1981
veterán

Sziasztok! Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy mi a különbség a külső hdd ház és egy kétlemezes dokkoló között a hdd csatlakozó számán kívül? Működésben ugyan az? Igazából csak a működése érdekel, hogy melyik megbízhatóbb hosszú távon? Például ez link és ez link nem sok az árkülönbség pedig a második kétlemezes ( ilyet vettem és nagyon jó és nagyon elégedett vagyok vele eddig ) .

(#5707) King Unique válasza Technoman (#5705) üzenetére


King Unique
titán

Ha egylemezes, USB 3.0-s külső ház kell, akkor lásd más válaszokban, eseteknél leírt, linkelt modelleket (példák). Ahol arról nem minden esetben van konkrét információ, hogy 18 TB-os HDD-t kezelnek-e, meg nem is mindegyiknél tünteti ezt fel egyértelműen a gyártó. De pl. az egyes RaidSonic (ICY BOX) külső házak esetében a "Hard drive capacity unlimited" alapján elvileg nincsen jelenleg reális kapacitáslimit, valamint pl. az AXAGON EE35-XA3 ALINE modellenél sem, + az utóbbi az alvó, más néven készenléti módot (10 perc után) is támogatja, stb. Másik eset, hogy limitként azt adja meg a gyártó, amekkora HDD-vel ők tesztelték a külső házat, de attól még működhet akár nagyobb tárolókapacitásúval is. Erre jó példa a Sharkoon Swift Case Pro, amelynél 12 TB a gyártó által megadott névleges limit, de kezel 16 TB-os HDD-t is egyik fórumtag beszámolója alapján, meg akkor valószínűleg 18 TB-osat is, + szintén támogatja az alvó módot (30 perc után), stb.
Ha a társtopikban említettek alapján a médialejátszó is biztosan kezeli USB-n a 2+ TB-os külső merevlemezeket, illetve a GPT partíciós sémát, akkor azon oldalról is biztosított a megfelelő támogatás.

A hazai boltokban egyébként nemhogy értelmes áron, de jelenleg egyáltalán nem lehet kapni 18 TB-os WD Elements Desktop és WD My Book modelleket, max. 14 TB-osokat, legalábbis az árukereső találatai alapján.

[ Szerkesztve ]

(#5708) King Unique válasza Imi1981 (#5706) üzenetére


King Unique
titán

Hát nagy vonalakban értelemszerűen az, hogy egyik külső ház, másik HDD dokkoló, előbbi egyszerre csak 1 db HDD-t tud kezelni, utóbbi 2 db HDD-t + közvetlenül klónozni is, stb. Működés szerint alapvetően nyilván ugyanaz a kettő, ugyanúgy külső meghajtóként használható a belehelyezett belső HDD, max. az ilyen kétlemezes dokkolóknál a klónozás funkció az extra, az ad egyfajta + funkciót a működésnél.
Melyik megbízhatóbb? Ez nagyban függhet attól is hogyan van használva, pontosan milyen gyártó, sorozat és modell, milyen minőséggel és mennyi gyártói garanciával, stb. A dokkolóknál ami esetleges (nem feltétlen mindegyiknél, nem minden esetben) kontra lehet, az a HDD túl gyakori be/ki helyezése, csatlakoztatása miatt a SATA fizikai csatlakozó idő előtti "elöregedése" - nem feltétlen erre lett tervezve ellenben az USB-vel - , amiatt esetleges érintkezési problémák, stb. De egyébként felesleges a jelen esetnél összehasonlítani a kettőt, mivel más típusú termékek. Illetve ha xy okok miatt célirányosan egylemezes külső ház kell, akkor értelemszerűen azt kell venni és használni, ha kétlemezes HDD dokkoló, akkor meg azt, ennyi.

(#5709) Technoman válasza King Unique (#5708) üzenetére


Technoman
őstag

Köszönöm a gyors választ :R
Szerintem az általad -és általam már megnézett- Axagon háznál fogok maradni.

A lejátszó szvsz kezelni fogja a lemezt, mivel jelenleg egy 12TB és 2db 4 TB-s lemez van egyidőben rákötve :Y , ráadásul mindez egy 3.0-ás USB HUB-on (a lejátszónak csak egyetlen USB3.0-ás portja van) és a sebességgel sincs gond (GB-s hálón, laptopról 70-90 Mbps közötti a másolási sebességem)
Lehet kapni akár 28TB-s My Book-ot (igaz, ezek már Duo -azaz Raid- kivitelűek) csak hát az áruk nem túl szimpi :(

(#5710) Imi1981 válasza King Unique (#5708) üzenetére


Imi1981
veterán

Kösz. Csak érdekelt hátha majd veszek még 1 dokkolót később. Akkor nem érdekel a hdd ház.

(#5711) chester91


chester91
senior tag

Sziasztok!

Átolvastam a leírást, de mielőtt hülyeséget csinálok, érdekelne, hogy mit javasoltok :D Külső dokkolót keresek leginkább, nem kell teljes háznak lennie, elég, ha bele tudok 2-3 hdd-t állítani. Jó lenne USB 3.0, és lehetőleg 3.5-es férjen bele, ne 2.5-es. Adott esetben jó lenne, ha kezelné akár darabonként 4TB-ig is. Amit néztem első körben egészen vállalható áron, 2db-ot tud fogadni, és ő lenne az. Mennyire ajánlott?

Van-e itt tapasztalat azzal, hogy a synology 6.1.7-ese tudja-e kezelni ezeket a dokkolókat? Xpenology fórumon is tettem fel ezt kérdésnek, hogy vajon kezeli-e, de hátha itt van olyan, és ott nincs jelen, aki találkozott ezzel a kérdéssel.

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#5712) King Unique válasza chester91 (#5711) üzenetére


King Unique
titán

Ha kétlemezes HDD dokkoló kell, akkor lásd egy másik válaszban linkelt modelleket, azokkal van itt a topikban tapasztalat. Amelyek közül az AXAGON ADSA-ST mondhatni ajánlott modell, legalábbis ebben a topikban is többen vettek már ilyet és eddig többnyire jókat írtak erről (példa).

Azt majd az XPEnology topikban megmondják, annak a témája ez, sőt ott már válaszoltak is erre.

[ Szerkesztve ]

(#5713) chester91 válasza King Unique (#5712) üzenetére


chester91
senior tag

Szuper, köszi, igen, közben ott is jött válasz a témában, úgyhogy ez lesz a legjobb megoldás. Köszönöm a segítséget :)

„Az emberiség ostoba nézetei közül a legostobábbak azok, amelyekkel a jó körülmények között élők a szegények szokásait kritizálják” Herman Melville

(#5714) ChRiS_RS


ChRiS_RS
aktív tag

Sziasztok,

bár tudom, hogy nem annyira van értelme annak, amit kérdezek, de mégis nekirugaszkodom.
Egy 2TB-os WD My Book külső merevlemez tárolóban szeretném a 2TB-os merevlemezt 6TB-osra kicserélni, mert kinőttük. Gyárilag ezen a külső meghajtón még "csak" szoftveres titkosítás van. Kicserélve a merevlemezt azonban azt tapasztalom, hogy inicializáláskor az alábbi hibaablakot kapom:
"Kérés meghiúsult az eszköznél felmerült végzetes hardverhiba miatt!"
Alapvetően arra gondolnék, hogy a chipset (ami a bevezetőben is megtalált ASMedia ASM1051) nem bírja alapból az ekkora merevlemezt kezelni, és firmware frissítés kéne hozzá. Jól gondolom? Vagy hagyjam a fenébe az egészet? :F

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5715) King Unique válasza ChRiS_RS (#5714) üzenetére


King Unique
titán

A WD My Book sorozatok - amiknél amúgy hardveres titkosítás van - modelljei gyárilag készre szerelt külső merevlemezek, amelyek normál esetben nem arra valók, hogy házilag szétszereljék, tetszőlegesen cseréljék benne a HDD-t akármilyenre, stb. :N Bár jó esetben némelyiknél elvileg megoldható némi tákolással (példa), de Ilyen célra alapvetően a külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez (példa) megoldást javasolt használni, illetve esetedben is az lenne a kézenfekvő, ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5716) ChRiS_RS válasza King Unique (#5715) üzenetére


ChRiS_RS
aktív tag

Köszönöm válaszodat. Persze, alapvetően tudom, hogy egy hagyományosan szerelhető külső ház kell. De most leginkább arra vonatkozott a kérdésem, hogy a WD-ben található chipet is tudom-e upgradelni, vagy sem.

A 852-es kídlap telepötúsa sike#esen befejezádött.

(#5717) King Unique válasza ChRiS_RS (#5716) üzenetére


King Unique
titán

Ahhoz először nem árt akár fizikai szemrevételezéssel is meggyőződni arról, hogy biztosan az említett chip van a külső házban. Ha igen, akkor ASMedia chipes külső ház esetén a téma összefoglalóban leírt módon csak akkor lehetséges a firmware frissítése, ha PID: 55AA azonosítójú, egyéb esetben (pl. PID: 1153) nem. Meg ugye ezt is nyilván csak saját felelősségre!
Egyébként az egyes gyárilag készre szerelt WD külső merevlemezek esetén adott a WD Universal Firmware Updater használata, azzal elvégezni szükség esetén a frissítést, nem pedig egyéb módon belepiszkálni ki tudja milyen eredménnyel.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.