Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5501) xabolcs válasza kokokka (#5498) üzenetére


xabolcs
őstag

A gyarto felhasznaloi utmutatoja alapjan azt irja, hogy nyisd meg a lemezkezelot (diskmgmt.msc), ha nem latod elsore a lemezt.

Az emlitett felhasznaloi utmutatoban talalhato kepek alapjan nagyon tartok attol, hogy ez a dokkolo egyszerre csak egy lemezt tud kezelni. :(

A klonozas funkcio kepein kulon kiemelik, hogy ne csatlakoztasd szamitogephez, illetve a termek oldalan (meg a GYIK-ban sem) nem talaltam semmi arra utalo informaciot, hogy lehet ket lemezzel hasznalni.
Pedig ha tudna, akkor biztosan eldicsekedne vele a gyarto, mindenutt, ahol csak tud! :U

Szerk:
Ja, hogy a medialejatszo nem latja? Az talan meg akkor sem latja, ha az asztali op.rendszerek latnak. ;]

[ Szerkesztve ]

aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D

(#5503) kokokka válasza xabolcs (#5501) üzenetére


kokokka
őstag

Ezt írják :

Az USB 3.0 dokkoló állomás összekapcsolja a számítógépét és bármely SATA meghajtót vagy akár két merevlemezt egyszerre.

Ebből nekem az jön le, hogy tudnia kéne, de félek tőle, hogy igazad van. Közben rátettem a QLED-re, de ott is csak egyet lát. Qrva laptop pont most nincs itthon...

(#5504) King Unique válasza kokokka (#5500) üzenetére


King Unique
titán

A médialejátszón történő használat pont egy lényeges részlet, ami az előbb lemaradt. Ahol nyilván azt kellene első körben tisztázni, hogy csak a médialejátszónál áll fenn az említett probléma, vagy a dokkolót a laptophoz, az azon lévő Windows 10-hez csatlakoztatva is. Ha pl. csak az előbbinél, akkor nyilván nem a dokkoló, hanem a médialejátszó, az azon futó OS a probléma forrása. Ahol az utóbbi annyira nem lenne meglepő, számtalanszor volt arról szó ebben a topikban is, hogy az ilyen eszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete = PC, Mac & desktop OS.

Az AXAGON ADSA-ST dokkoló pedig ugye eleve kétlemezes dokkoló, ami nyilván kezel is egyszerre 2 db HDD-t, illetve mindegyik külön-külön meghajtóként jelenik meg (JBOD módban) az OS-ben. Valamint már többen vettek ilyet itt a topikban és nyilván tudták egyszerre 2 db HDD-vel is használni (példa). Vagyis értelemszerűen nem az van, hogy az eleve kétlemezes dokkoló csak 1 db HDD-t tud kezelni. :N Max. akkor lehet ilyen, ha pl. gyári hibás példányt fogtál ki és az egyik slot nem működik. De azt írtad, hogy külön-külön kipróbálva működik mindkettő foglalatban a HDD, vagyis akkor elvileg nem lehet hibás az egyik. Vagy még akkor, ha esetleg nem bír egyszerre 2 db HDD-t meghajtani, gyenge a tápegysége. De ez elvileg megint nem lehet gond, ha eleve kétlemezes dokkolóról van szó, meg ha mindkét merevlemez rendben elindul és felpörög, bár az utóbbiról nincs pontos információ.

"Mindkét merevlemez 1Tb-os és WIN10-el partícionált, egyenként mindegyiket kezeli"

Az nem derült ki, hogyan lettek inicializálva, vagyis MBR/GPT séma szerint történt-e. Ami azért lehet lényeges, mert a GPT-t nem minden médialejátszó, okostévé stb. készülék, illetve azokon futó futó OS kezeli. De ha külön-külön állítólag biztosan mindkét HDD-t kezeli a médialejátszó, akkor elvileg nem ez lehet a gond.

[ Szerkesztve ]

(#5505) nerozol


nerozol
tag

Sziasztok, rendelkezem egy Chieftec CEB-7035S külső HDD házzal. A problémám az, hogy időről időre a merevlemez átvált RAW-ba NTFS-ről. A merevlemezt számítógépből vettem ki a házban újraformáztam és a probléma még mindig fenáll. Egy western digital red muzsikál benne a tesztprogramok semmi hibát nem írnak ki. Elvileg a vinyó rendben van. Mit kell tegyek ilyen helyzetben? A problémát az okozhatja, hogy eredetileg asztali gépben volt megformázva a vinyó? Egyszerűen nem tudom mit lehetne ilyen helyzetben tenni. Valaki találkozott már hasonló problámával? Elnézést ha nem jó fórumra írtam de jelenleg úgy tudom ebben a fórumban van a legtöbb tapasztalat külső házak terén.

[ Szerkesztve ]

(#5506) King Unique válasza nerozol (#5505) üzenetére


King Unique
titán

Volt arról szó már ebben és másik topikban is, hogy RAW esetén mi a teendő, mik lehetnek a kiváltó okok, stb. Ahogyan arról szintén, hogy a gépben (SATA) / külső házban (USB) inicializált és particionált főleg 2 TB+ | GPT HDD-k oda-vissza történő cserélgetése esetén milyen gond lehet, de az az említett Chieftec külső házat nem érinti az egyes beszámolók alapján.

(#5507) kokokka válasza King Unique (#5504) üzenetére


kokokka
őstag

Nos, a laptop tökéletesen kezteli : látja mindkét HDD-t akkor is, ha egyszerre vannak a dokkolóban. Így nem marad más, minthogy a DUNE-ön lévő android miatt nem működik :(

(#5508) domi007


domi007
őstag

Sziasztok,
Szenvedek már egy ideje az alábbi problémával, de most jutott el arra a szintre, hogy annyira zavarjon megpróbálkozom megoldást találni rá:
Van egy jó pár éve vett Orico 6518SUS3 típusú külső dokkolóm. USB3.0 és eSATA interfészekkel rendelkezik, nagyon sokszor jó hasznát vettem már, azonban pár éve a fiókba került. Most elővettem ismét, és döbbenten tapasztaltam, hogy Windows 10 alatt nem működik, Ismeretlen USB eszközként jelenik meg, a pontos hibaüzenet:

The last USB you connected to this computer malfunctioned, Windows does not recognize it

Ugyanakkor viszont minden más rendszeren tökéletesen működik: Windows 7, Linux, MacOS mind felismeri, és szépen tudok vele fájlokat írni-olvasni.
Valószínűleg valami szivatós firmware hibáról van szó, de nem sikerült sehogy sem frissített firmwaret találni hozzá. Egyszer sikerült egy orico_6518us3(jb51.net).rar-t találnom valami nagyon elrejtett kínai fórumról, próbáltam is telepíteni a benne lévő új firmwaret, de sehogy sem akarta elfogadni a cucc (ha jól emlékszem, már egy ideje volt, hogy ezzel szívtam).

Esetleg bárkinek van bármilyen ötlete, tippje hogyan tudnám életre lehelni a kicsikét? Nem vennék egy újat csak a szoftver hibája miatt ha nem muszáj.

Köszönöm!
Domi

"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik

(#5509) nerozol válasza King Unique (#5506) üzenetére


nerozol
tag

Köszönöm válaszod. Az a szerencsém, hogy az adatok megvannak és a biztonsági mentésem ment el. Próbáltam mindenféle praktikát, de nem sikerült teljes mértékben visszaállítani az adatokat. Végül a házban újra formáztam és partícionáltam.

(#5510) domi007 válasza domi007 (#5508) üzenetére


domi007
őstag

Na, haladtam előre egy kicsikét :). Ha már felidegesítettem magam rajta legalább haladjon a dolog. Szóval ez a cucc, bár a gyártó honlapján Norelsys NS1066-os chippel van reklámozva még régebbi iteráció, amelyik Prolific PL2773-at tartalmaz. Szerencsére valamikor korábban ezt egy post-it-re ráírtam és ráragasztottam az aljára, hogy el ne felejtsem.
Így lendületből letöltöttem a station-drivers.com-ról egy PL2773ashoz való firmwaret. Nagyon bátran kiválasztottam az egyik fájlt a 3-ból ami volt a zip-ben, majd frissítést nyomtam. Sok gondolkodás után sikertelen frissítést jelzett a Prolific programozó cucca, ezért jól rámjött az idegesség :).
Na mindegy, kikapcs, bekapcs, bedugtam a gépbe, se kép se hang. Egy második kikapcs bekapcs után már felismerte a gép, mint Prolific USB háttértárat, gondoltam ez már egy jó kezdet :K .
Windows 10-re feldugva szintén felismerte, haha, tök jó.
Ezekután bedugtam egy vinyót, bekapcsoltam...és nem látja a vinyót :O :DDD . Gyenge kezdés után erős visszaesés :D. Gondolkodom, vajon hazárdírozzak a többi firmware-rel is? Vagy az eszköz ID amit most mutat a Windows felé egy rossz drivert akar betölteni, emiatt nem látja a vinyót? Megannyi kérdés, amelyre a választ még nem tudni :D.

Köszi előre is!

"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik

(#5511) King Unique válasza kokokka (#5507) üzenetére


King Unique
titán

Vagyis akkor nyilván nem a dokkoló, nem is a benne lévő HDD-k, hanem egyértelműen a médialejátszó, az azon futó OS a hiba forrása, ahogyan azt sejteni lehetett. Illetve nem véletlenül volt említve a megfelelő működés és kompatibilitás szempontjából elsődlegesen támogatott környezetként a PC, Mac & desktop OS, ott nyilván nem okoz gondot egy kétlemezes dokkoló, az abban lévő 2 db HDD megfelelő kezelése.
Aztán hogy a médialejátszó miért nem képes a megfelelő kezelésre, azt már a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában (pl. DUNE médialejátszók topicja) kellene tovább fejtegetni.

[ Szerkesztve ]

(#5512) King Unique válasza domi007 (#5508) üzenetére


King Unique
titán

"The last USB you connected to this computer malfunctioned, Windows does not recognize it"

Ha rákeresel, visszaolvasol, akkor korábban már volt szó itt ilyen problémáról, ahol állítólag a gyári hibás külső ház volt a probléma forrása, amit annak garanciális cseréje megoldott. Viszont ha esetedben a dokkoló rendben működik másik gépen, másik operációs rendszerrel, akkor nyilván nem lehet hibás. Valamint a Windows 10-zel való inkompatibilitás sem reális, amikor a gyártó weboldalán eleve fel van tüntetve a támogatott operációs rendszerek között, meg az ilyen eszközöknél amúgy is kb. alap a különféle Windows-verziók támogatása.
A topik téma-összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetébe vannak az említett problémához kapcsolódó kérdések-válaszok, valamint ez előbb linkelt esetnél javasoltak is kipróbálhatók. + Ha már az eszközkezelőben elakad a detektálás, akkor az ottani hibakód alapján célszerű megpróbálni a leírásban javasolt megoldást. Valamint az OS topikjában említett egyéb módszereket is attól függően, hogy esetedben melyik aktuális, ami a leírtakból nem derült ki.

"Valószínűleg valami szivatós firmware hibáról van szó, de nem sikerült sehogy sem frissített firmwaret találni hozzá."

Egyrészt a firmware hibája normál esetben nem igazán reális, illetve nem lenne szabad olyan szinten, hogy egyáltalán ne kezelje az OS a dokkolót/külső házat. Meg egy ilyen eszköz amúgy is PnP (Plug and Play), vagyis csak csatlakoztatni kell és működik. Illetve pont ezért rendszerint manuálisan külön letöltendő és telepítendő speciális drivert sem igényel, max. az első csatlakoztatásnál megtörténik a Windowsban az eszközbeállítás és kész.
Másrészt a firmware frissítése bizonyos esetekben valóban megoldás lehet, de arról számtalanszor volt szó itt a topikban, hogy eleve kockázatos művelet és csak saját felelősségre javasolt. Ha az eszköz (dokkoló) gyártója közvetlenül nem biztosít ehhez megfelelő firmware-t, hanem külső forrásból beszerzett firmware-rel történik, akkor meg pláne.

"Ezekután bedugtam egy vinyót, bekapcsoltam...és nem látja a vinyót "

Ez a kijelentés Windows esetében max. akkor helytálló, ha sem eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben / tárolóhelyeknél nem jelenik meg az eszköz, jelen esetben a dokkoló, illetve az abban lévő HDD. Ellenkező esetben viszont nyilván helytelen. Illetve az szintén, ha csak a fájlkezelőben történő megjelenés alapján van állítva, ahol eleve csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, lemezek jelennek meg.

[ Szerkesztve ]

(#5513) domi007 válasza King Unique (#5512) üzenetére


domi007
őstag

Köszi a hosszú választ.
Veszek akkor egy másik dokkolót, remélem találok hardveraprón valami elfogadhatót.

Üdv.

"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik

(#5514) King Unique válasza domi007 (#5513) üzenetére


King Unique
titán

Ha másik gépen, másik operációs rendszerrel rendesen működik az a dokkoló, akkor nyilván nem ment tönkre, nem hibás, nem feltétlen kell újat venni. Inkább az előző válaszban leírt dolgokat kellene kipróbálni, letesztelni, tisztázni. Valamint ha a nálad telepített Windowsnál van gond és más nem megy, akkor max. újra kell telepíteni, de nem egyből a dokkolót kell lecserélni. Az utóbbi akkor indokolt, ha máshol, illetve sehol sem működik rendesen. De végül is a te dolgod, ha mindenáron másik dokkolót akarsz venni és használni, tegyed.

(#5515) domi007 válasza King Unique (#5512) üzenetére


domi007
őstag

A teljesség igénye miatt válaszolok mindenre, hátha másnak is hasznos lehet. Közben már vettem amúgy egy AXAGON ADSA-ST-t.

Ha rákeresel, visszaolvasol, akkor korábban már volt szó itt ilyen problémáról, ahol állítólag a gyári hibás külső ház volt a probléma forrása, amit annak garanciális cseréje megoldott. Viszont ha esetedben a dokkoló rendben működik másik gépen, másik operációs rendszerrel, akkor nyilván nem lehet hibás.

Így van, mivel működik másik rendszerrel ezért ezt az ágat én kizártam szintén.

Valamint a Windows 10-zel való inkompatibilitás sem reális, amikor a gyártó weboldalán eleve fel van tüntetve a támogatott operációs rendszerek között, meg az ilyen eszközöknél amúgy is kb. alap a különféle Windows-verziók támogatása.

Igen, csak nem figyeltél arra amit leírtam. A gyártó közben chipsetet váltott, Prolificről Norelsysre. A Prolifices verziónál nem feltétlenül adott a Windows 10 támogatás. Amúgy persze kellene működnie, hiszen a Prolific maga is Windows 10 kompatibilisként jellemzi az adott chipsetet, de mégsem működött. Tehát hiába linkeled a termék oldalát, ha egyszer a belső tartalom más.

A topik téma-összefoglalójának gyakran ismételt kérdések fejezetébe vannak az említett problémához kapcsolódó kérdések-válaszok, valamint ez előbb linkelt esetnél javasoltak is kipróbálhatók.

Az USB kábel lecserlését, illetve a WiFi kikapcsolását azon oknál fogva elvetettem, hogy már fent, legelőször is kizártuk a hardveres hibát, hiszen másik oprendszeren működik a rack. A WiFis történet számomra kifejezetten hihetetlennek hangzik, de nem megyek bele, ha nektek ez bevált, akkor javasoljátok nyugodtan továbbra is.

Ha már az eszközkezelőben elakad a detektálás, akkor az ottani hibakód alapján célszerű megpróbálni a leírásban javasolt megoldást.

A hibakódot még régebben ellenőriztem, abból sajnos semmilyen értelmes következtetést nem lehetett levonni. Most sajnos ezt a lépést kihagytam, lehet ha másodjára is végigfutom, akkor többet megtudunk.

Valamint az OS topikjában említett egyéb módszereket is attól függően, hogy esetedben melyik aktuális, ami a leírtakból nem derült ki.

Lsd. fentebb, ez jó ötlet lehetett volna.

"Valószínűleg valami szivatós firmware hibáról van szó, de nem sikerült sehogy sem frissített firmwaret találni hozzá."
Egyrészt a firmware hibája normál esetben nem igazán reális, illetve nem lenne szabad olyan szinten, hogy egyáltalán ne kezelje az OS a dokkolót/külső házat. Meg egy ilyen eszköz amúgy is PnP (Plug and Play), vagyis csak csatlakoztatni kell és működik. Illetve pont ezért rendszerint manuálisan külön letöltendő és telepítendő speciális drivert sem igényel, max. az első csatlakoztatásnál megtörténik a Windowsban az eszközbeállítás és kész.

Pedig biztosan erről van szó. Egyszerűen Windows 10 (pontosítok: valószínűleg Windows 8.1) alatt valószínűleg változott az USB eszközök incializálási rutinja. Szimplán a korábbi Windowsok és az egyéb operációs rendszerek megbocsátóbbak az USB protokoll kezelésében, ezért működött eddig egyáltalán az eszköz.
Másrészt a firmware frissítése bizonyos esetekben valóban megoldás lehet, de arról számtalanszor volt szó itt a topikban, hogy eleve kockázatos művelet és csak saját felelősségre javasolt. Ha az eszköz (dokkoló) gyártója közvetlenül nem biztosít ehhez megfelelő firmware-t, hanem külső forrásból beszerzett firmware-rel történik, akkor meg pláne.

Így van, ezzel maradéktalanul egyetértek. Főleg, hogy miután megrendeltem az új dokkolót megpróbáltam a maradék firmwareket is ráflashelni, mert miért ne? Azóta sajnos az eszköz immáron csak papírnehezék, ami várható eredmény volt. Mielőtt valaki nekem esne, hogy mekkora pazarlás: úgy, hogy Windows 10-el nem működött számomra már így is papírnehezék volt, eladni nem lehetett volna nagyon kb. senkinek, tehát ezért nem gondolom, hogy rosszul döntöttem.

"Ezekután bedugtam egy vinyót, bekapcsoltam...és nem látja a vinyót "
Ez a kijelentés Windows esetében max. akkor helytálló, ha sem eszközkezelőben, sem a lemezkezelőben / tárolóhelyeknél nem jelenik meg az eszköz, jelen esetben a dokkoló, illetve az abban lévő HDD. Ellenkező esetben viszont nyilván helytelen. Illetve az szintén, ha csak a fájlkezelőben történő megjelenés alapján van állítva, ahol eleve csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, lemezek jelennek meg.

Jogosan feltételezed egy ismeretlenről, hogy ezeket a köröket nem zongorázta végig, de azért mégis zavaró :). A teljesség kedvéért: eszközkezelőben szépen látszott a rack, sőt még fájlkezelőben is megjelent cserélhető D meghajtóként, amit megnyitva kiírta, hogy nincs benne lemez. Amikor beletettem a lemezt ez nem változott. Megnéztem a lemezkezelőben is, ott sem volt lemez.

További szép napot mindenkinek :R :R

"̶d̶e̶ ̶a̶ ̶t̶u̶d̶o̶m̶á̶n̶y̶ ̶m̶a̶i̶ ̶á̶l̶l̶á̶s̶a̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ ̶a̶z̶ ̶i̶p̶a̶r̶i̶ ̶m̶é̶r̶e̶t̶e̶k̶b̶e̶n̶ ̶i̶s̶ ̶h̶a̶s̶z̶n̶á̶l̶h̶a̶t̶ó̶ ̶S̶H̶A̶1̶ ̶c̶o̶l̶l̶i̶s̶i̶o̶n̶t̶ ̶g̶e̶n̶e̶r̶á̶l̶ó̶ ̶e̶s̶z̶k̶ö̶z̶..." - 2017. február 23. óta már létezik

(#5517) King Unique válasza domi007 (#5515) üzenetére


King Unique
titán

"A gyártó közben chipsetet váltott, Prolificről Norelsysre. A Prolifices verziónál nem feltétlenül adott a Windows 10 támogatás. Amúgy persze kellene működnie, hiszen a Prolific maga is Windows 10 kompatibilisként jellemzi az adott chipsetet, de mégsem működött. Tehát hiába linkeled a termék oldalát, ha egyszer a belső tartalom más."

Igen, azt olvastam, meg nem újdonság, hogy időnként váltogatják a gyártók a chipeket és ezt esetlegesen elfelejtik feltüntetni, frissíteni a termék adatainál. De az ORICO 6518SUS3 dokkoló esetében ez nem feltétlen volt így, mivel ugyan a gyártó weboldalán szerepel az egyik képen a Norelsys NS1066 chip, de az eleve csak USB 3.0 - SATA2 típusú. Viszont az említett dokkoló USB 3.0 + eSATA, amihez eleve a Prolific PL2773 chip passzol, az reális. A Norelsys / egyéb chip az USB 3.0 only, vagyis a 6518US3-V1 modellnél lehet reális, ami egyébként simán működik Windows 10-zel is az alábbi videó alapján. A megfelelő kompatibilitás pedig elvileg a Prolific vezérlős változatnál is adott Windows 10 esetében, vagyis nálad inkább az lehetett a gond, hogy a gépedre telepített Windowsnál nem stimmelt valami. Az meg ugye nyilván nem feltétlen egyenlő azzal, hogy magával a rendszerrel nem kompatibilis az eszköz, az abban lévő chip.

"Az USB kábel lecserlését, illetve a WiFi kikapcsolását azon oknál fogva elvetettem, hogy már fent, legelőször is kizártuk a hardveres hibát, hiszen másik oprendszeren működik a rack. A WiFis történet számomra kifejezetten hihetetlennek hangzik, de nem megyek bele, ha nektek ez bevált, akkor javasoljátok nyugodtan továbbra is."

Nem feltétlen, mivel az USB-kábel csatlakozója míg pl. "A" gép USB-portjában, aljzatában lehet megfelelően illeszkedik, addig "B" gép esetében már nem teljesen és ezért az esetleges csatlakozási, érintkezési probléma miatt az OS sem fogja felismerni az eszközt. Nem újdonság ez sem, illetve ezért is javasolt ilyenkor szükség esetén mozgatni, kicsit kihúzni, majd visszadugni a csatlakozót a portban, több porthoz csatlakoztatva is kipróbálni az eszközt, akár másik USB-kábellel is, stb.
Az USB 3-0 - Wi-Fi / Bluetooth interferencia nem ismeretlen jelenség, meg hogy zavarhatják egymást, több leírás is van erről. Példák: [link], [link], [link], [link].

"A hibakódot még régebben ellenőriztem, abból sajnos semmilyen értelmes következtetést nem lehetett levonni. "

Az eszközkezelős hibakódoknál eleve ott van a Microsoft weboldalán a leírás, magyarázat, javasolt megoldás, stb.

"Pedig biztosan erről van szó. Egyszerűen Windows 10 (pontosítok: valószínűleg Windows 8.1) alatt valószínűleg változott az USB eszközök incializálási rutinja. Szimplán a korábbi Windowsok és az egyéb operációs rendszerek megbocsátóbbak az USB protokoll kezelésében, ezért működött eddig egyáltalán az eszköz."

Nem rémlik olyan hír, információ, ami ezt megerősítené, meg amúgy sem feltétlen reális. Valamint ha az eszköz gyártója eleve feltünteti a támogatást az újabb Windowsokra vonatkozóan is, akkor szintén nem. Illetve egy ilyen USB 3.X dokkolónak, külső háznak normál esetben nyilván patent működnie kell az újabb Windows 8.1, 10 rendszereknél is, sőt az utóbbiak eleve fejlettebbek a különféle USB-s funkciók kezelése, támogatása terén, pl. Windowsoknál UASP támogatás is csak azoknál van.
Esetedben inkább a nálad telepített Windowsnál lehetett valamilyen driveres / egyéb probléma, de az végül nem derült ki, hogy pontosan mi. Illetve a kulcsszó a nálad telepített rendszer lehet, mert azt általánosan kijelenteni, hogy adott Windows-verzió egyáltalán nem kezeli, nem kompatiilis egy adott eszközzel/vezérlővel, nyilván csak akkor lehet, ha sehol máshol sem működik. Ellenben az ugye nem lett kipróbálva másik gépen, másik W10 rendszerrel, vagy akár a meglévőn egy frissen telepítettel.

"Főleg, hogy miután megrendeltem az új dokkolót megpróbáltam a maradék firmwareket is ráflashelni, mert miért ne? Azóta sajnos az eszköz immáron csak papírnehezék, ami várható eredmény volt."

Igen. várható volt, ha nem megfelelő a firmware, az ahhoz való tool és a vezérlő párosítás. Ebben a topikban is volt már példa korábban ilyen "téglásításra", ami után kb. kuka az eszköz. Vagy esetleg még a garanciális csere lehet opció, de ugye hivatalosan ilyenkor az sem feltétlen, ha a felhasználó által végzett nem kívánt módosítás okozta az eszköz tönkremenetelét, nem pedig a rendeltetésszerű használat mellett bekövetkező gyári eredetű meghibásodás. Többek között ezért is csak saját felelősségre javasolt a firmware házilagos frissítése, módosítása.

"A teljesség kedvéért: eszközkezelőben szépen látszott a rack, sőt még fájlkezelőben is megjelent cserélhető D meghajtóként, amit megnyitva kiírta, hogy nincs benne lemez. Amikor beletettem a lemezt ez nem változott. Megnéztem a lemezkezelőben is, ott sem volt lemez"

Ugye eredetileg még arról volt szó, hogy nem ismerte fel a Windows rendesen, hiba volt az eszközkezelőben, majd a firmware frissítése után ez állítólag változott. Ahol ha utána az eszközkezelőben oké volt minden és nem volt hibakód, akkor normál esetben nyilván a lemezkezelőben / tárolóhelyeknél is meg kellett volna jelennie az eszköznek, illetve a belehelyzett HDD-nek. Viszont mivel eleve külső forrrásból való, ki tudja mennyire oké firmware lett rátéve, ezért ilyenkor nyilván nem zárható ki az okozta hiba sem. Sőt, eleve esélyes, ha végül sikerült is egy ilyen firmware-rel téglásítani a dokkolót.

De már mindegy, nem fog kiderülni, hogy pontosan mi volt a gond, ha téglásítva lett a dokkoló és közben másik lett vásárolva helyette. Ahol most ugyan nem lett leírva, de az AXAGON ADSA-ST dokkoló vélhetően megfelelően működik, annál nem áll fenn az adott hardver- és szoftverkörnyezetben az említett probléma. Ha esetleg igen, akkor az meg szintén csak azt erősítené, hogy a gépeden lévő Windowsnál nem stimmel valami, mivel másoknál megfelelően működik, akik itt olyat vettek.

[ Szerkesztve ]

(#5518) rascalyjo


rascalyjo
tag

Sziasztok!

Axagon ADSA-FP3 -as USB3 to SATA 6G adapterrel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A problémám az lenne hogy nem tudok normálisan boot-olni vele.
Win 7-nél a színes buborékok után egyszerűen kifagy, kékhalállal újraindul.
Win 10-nél is hasonló a helyzet, kétszeri újra indulás után csak csökkentett módban indul el.

Segítségeteket előre is köszönöm!

(#5519) King Unique válasza rascalyjo (#5518) üzenetére


King Unique
titán

Az nem ismeretlen jelenség, hogy egyes hardvereknél (nem mindegyiknél) gondot okozhat a rendszerindításnál az előtte csatlakoztatott, vagy csatlakoztatva felejtett USB-s tárolóeszköz, sőt akár még az OS telepítésénél is. + Ha jelen esetben magával az adapterrel, vagy a hozzá csatlakoztatott HDD-vel gond van, pl. szektorhibás az utóbbi, akkor az csak tetézi a problémát.
Lehetséges megoldásként ilyenkor célszerű megnézni a BIOS beállításait, ott pl. a bootolási opciókat, ahol a Windowst tartalmazó HDD/SSD meghajtót javasolt beállítani elsődlegesként az USB-s eszközről történő bootolást helyett, stb. + Ha BSOD történik, akkor az ottani hibakód, információk alapján meg lehet próbálni beazonosítani az azt kiváltó okot és arra megoldást keresni. Vagy egy másik és kézenfekvő megoldás akkor bekapcsolni, csatlakoztatni az USB-s tárolóeszközt, ha már bebootolt az OS, jelen esetben a Windows, nem pedig még előtte, nem a rendszerindítás előtt csatlakoztatni. Sőt, egy USB-s tárolóeszköznél az alapértelmezett használat a már működő OS alatt történő csatlakoztatás és eltávolítás.

(#5520) rascalyjo válasza King Unique (#5519) üzenetére


rascalyjo
tag

-"az OS telepítésénél is. + Ha jelen esetben magával az adapterrel, vagy a hozzá csatlakoztatott HDD-vel gond van, pl. szektorhibás az utóbbi, akkor az csak tetézi a problémát."

Alap esetben ha a winyókat sata portról indítom semmi gond nincsen.

-"Ha BSOD történik, akkor az ottani hibakód, információk alapján meg lehet próbálni beazonosítani az azt kiváltó okot és arra megoldást keresni.

az a baj hogy a kék képernyő olyan rövid ideig jelenik meg hogy leolvasni lehetetlen

-"Vagy egy másik és kézenfekvő megoldás akkor bekapcsolni, csatlakoztatni az USB-s tárolóeszközt, ha már bebootolt az OS, jelen esetben a Windows, nem pedig még előtte, nem a rendszerindítás előtt csatlakoztatni. Sőt, egy USB-s tárolóeszköznél az alapértelmezett használat a már működő OS alatt történő csatlakoztatás és eltávolítás."

Erről az Axagon adapterről szeretnék rendszert indítani, és az ezen keresztül való
boot-olás nem megy normálisan, pedig képes rá.

(#5521) King Unique válasza rascalyjo (#5520) üzenetére


King Unique
titán

"Erről az Axagon adapterről szeretnék rendszert indítani, és az ezen keresztül való
boot-olás nem megy normálisan, pedig képes rá."

Akkor azt kellett volna már az előző hozzászólásban egyértelműbben leírni, hogy az ehhez csatlakoztatott HDD/SSD meghajtóra akarsz Windowst telepíteni és arról bootolni, vagy a már meglévő SATA-s telepítést USB-n csatlakoztatva bootolni. Ugyanis ez esetben eleve más a helyzet, ahol ha nem Windows To Go szerinti telepítés történt így kivitelezve, vagy utólag nem lett átkonvertálva a helyi telepítés WTG-re, akkor nem meglepő, ha az eredetileg SATA-n telepített Windows nem bootol USB-ről és BSOD-ot dob. Ráadásul a Windows To Go hivatalosan Windows 8-tól támogatott, vagyis a Windows 7-nél amúgy is kérdéses a megfelelő működése és eleve inkább a Windows 10-nél opció az ilyen használat.
Maga az AXAGON ADSA-FP3 adapter egyébként valóban támogatja a csatlakoztatott HDD/SSD meghajtókról való rendszerindítást, de ahhoz Windowsok esetében nyilván teljesülni kell az előbbi feltételnek is, vagyis a Windows To Go szerinti telepítésnek, vagy az utólagos átkonvertálásnak.

[ Szerkesztve ]

(#5522) rascalyjo válasza King Unique (#5521) üzenetére


rascalyjo
tag

Igen teljesen igazad van hogy nem írtam le egyértelműen mi hogy nem működik.
Így hogy most ezeket leírtad tudom mi a baj.

Köszönöm!

(#5523) HUSILACI6666


HUSILACI6666
újonc

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek egy egyszerű otthoni mozizós setup felállításához. Van egy 2016-os LG 49UH6207 4K smartTV-m. Eddig a filmeket számítógépről játszottam le wifivel a SmartShare program segítségével. Szeretném fejleszteni a dolgot. Arra gondoltam, hogy 3,5-os HDD-ről játszanám le HDD dokkoló segítségével a filmeket, így a gépet éjszakára ki tudnám kapcsolni. Ez az LG TV maximum 2TB-os HDD-t képes kezelni, viszont ennyi hely nekem kevés. Kinéztem egy 4 slotos dokkolót (Raidsonic IB-3640SU3), amit a tervem szerint simán USB-vel csatlakoztatok a TV-hez. Ebbe kerülne akár 4 db. 2TB-os HDD, amiket a TV külön bemeneti eszközökként ismerne fel, és innen le is játszaná a filmeket. Ez a terv.
A következők miatt aggódom:
1. Sok helyen olvasni, hogy a TV-k nem feltétlenül ismerik fel a HDD-ket dokkolóból, legalábbis egyes dokkoló típusokból. Még az LG szervízes kolléga sem tudta megmondani, hogy működne-e a dolog, mert ilyen eszközökre nem tesztelik a készülékeiket.
2. Ha fel is ismeri, nem tudom, hogy hány HDD-t volna hajlandó látni.
3. Ha látná is a HDD-ket, nem tudom hogy lejátszaná-e róla a filmeket.

Gondolkodtam még egy médialejátszó beszerzésén. A dokkoló a médialejátszóhoz lenne csatlakoztatva, ami pedig a TV-hez ugye. Ebben az esetben feltételezésem szerint 2TB-nál nagyobb HDD-ket is használhatnék, mondjuk 4 db. 4 terrásakat. Illetve a médialejátszó talán nagyobb eséllyel birkózik meg a dokkolóval, mint a TV. Azonban itt is vannak gondjaim.
1. Nem tudom, hogy a médialejátszók mennyire kompatibilisek ezekkel a dokkolókkal.
2. Nem tudom, hogy hány HDD-t képesek látni, és mekkora kapacitású HDD-ket képesek kezelni.

Semmi tapasztalatom nincs HDD dokkolókkal és médialejátszókkal. Szeretnék egy olyan rendszert, ahol nem wifin meg neten jön a film. A külső HDD egyszerűbb megoldásnak tűnik elsőre, de drágább, és folyton cserélgetni kellene azokat aszerint, hogy épp melyiken van az a film, amit szeretnék megnézni. Egy otthoni videótékát szeretnék csinálni, ahol az ágyban fekve a távirányítóval csak válogatok a filmek között anélkül, hogy fel kelljen kelni. :DD

Mit gondoltok, életképes megoldás a a fenti? Tudtok valamit a fent felsorolt buktatókkal kapcsolatban? Vannak egyéb buktatók, amire nem gondoltam? Ha a médialejátszós megoldás a tuti, akkor arra mit ajánlanátok? Könnyen elképzelhető, hogy tudtok sokkal jobb megoldást is, és akkor kérlek ne tartsátok magatokban!

A válaszokat előre is köszönöm!

(#5524) King Unique válasza HUSILACI6666 (#5523) üzenetére


King Unique
titán

Ha kicsit visszaolvasol, akkor épp nemrég volt itt olyan eset, ahol a médialejátszó és a tévé a kétlemezes dokkolónál csak egy db HDD-t tudott kezelni. Valamint az ilyen készülékeknél a 2 TB+, illetve a GPT partíciós séma szerinti lemezek kezelése is sokszor bizonytalan, egy részük ezeket sem támogatja megfelelően. Illetve nem véletlenül volt ebben a topikban is többször leírva már, hogy az ilyen USB-s tárolóeszközök elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete = PC, Mac & desktop OS.

Tehát a lényeg esetedben is elsődlegesen a médialejátszó és a tévé, azok mit kezelnek, mit és meddig támogatnak, stb. Ami felől értelemszerűen a TV & Audió témakategória megfelelő topikjában kellene érdeklődni, nem itt. Ha ez megtörtént és ismert, hogy pontosan mit kezelnek, mit támogatnak az említett készülékek, akkor lehetne itt tovább fejtegetni a dokkoló kérdését, meg hogy 1 / 2 / 4 db lemezt kezelő típus legyen-e. Az IB-3640SU3 4-lemezes dokkolóval egyébként van itt a topikban tapasztalat, de ha esetedben a médialejátszó és a tévé az előbb linkelt esethez hasonlóan szintén csak 1 db HDD-t tud kezelni, akkor azokhoz nyilván nem sok értelme lenne ilyet venni, használni.

[ Szerkesztve ]

(#5525) HUSILACI6666 válasza King Unique (#5524) üzenetére


HUSILACI6666
újonc

Minden általad linkelt forrást olvastam már korábban, azonban ezekből számomra nem derült ki egyértelműen, hogy az általam kinézett dokkolóval működne-e az én elképzelésem. Azért ide írtam, mert én ehhez a dokkolóhoz szerettem volna igazítani a setupot, így gondoltam, hogy itt van a legnagyobb esély arra, hogy valakinek van már ezzel hasonló tapasztalata.
Köszönöm a gyors választ! Átmegyek a TV és Audió kategóriába.

(#5526) jorden06


jorden06
senior tag

sziasztok,

a téma összefoglalója alapján vásároltam a minap egy Sharkoon Swift Case PRO USB 3.0-t.

Formáztam, majd az első ~100GB másolását követően vártam az eredményt sebesség oldalon.

A 192MB/s nem rossz, de pont fele annyi, mint amennyit gyakorlati oldalon elvárhatnánk tőle. Semmilyen firmware/UASP beállításba nem másztam bele eddig, csak olvastam az összefoglalóba, hogy egyes esetekben felmerülhet ez a lehetőség. Van valamilyen basic beállítás amivel tudunk ezen a sebességen gyorsítani, vagy mindenképpen mélyre kell ásni?

köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#5527) King Unique válasza jorden06 (#5526) üzenetére


King Unique
titán

A téma-összefoglalóból kivágott képen pont nem látszik az, ami az alábbi hozzászólás alján. Vagyis hogy pl. az USB 3.0 szabvány kb. 450 MB/s körüli szekvenciális maximuma egylemezes tárolóeszköz esetében nyilván csak SSD-vel érhető el, HDD-vel nem, mivel az utóbbi rendszerint eleve nem tud akkora adatátviteli sebességet. Azaz ha esetedben HDD van abban a Sharkoon külső házban, akkor egyáltalán nem meglepő a max. 193 MB/s. Meg ráadásul a fájlmásolás sebessége eleve kéttényezős, a forrás- és a célmeghajtó sebességétől is függ. Ahol pl. még SSD-nél sem minden esetben lesz olyan gyors, mivel ha nincsen az SSD-nél DRAM cache, akkor a fájlmásolás sebessége eleve belassulhat, amiről az egyik társtopikban is volt szó. Célszerűbb ezért első körben inkább egy szintetikus tesztet lefuttatni az adott külső meghajtó sebességének teszteléséhez, ahol USB 3.0 | UASP | SSD felállásnál kb. ilyen értékeket kell tudni az említett Sharkoon külső háznak is.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.