Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5340) aix


aix
csendes tag

Sziasztok!
4k szektorméret probléma, lehet, hogy valamit nagyon félreértek...
Van két sokat használt 3TB-os merevlemezem külső házban. Az egyikre egyszer csak azt mondta a Windows, hogy nincs formázva. Betettem a párja házába, ott is ugyanez, tehát gondoltam nem a ház elektronikája ment tönkre. Elvittem egy barátomhoz, akinek van egy spéci (de már elég régi) olvasója, lát rajta egy csomó adatot (de nem mindent). Vettem egy 4TB-os vinyót, hogy mentse rá, ami maradt + vittem az Raidsonic Icy Box IB-116StU3-B típusú dokkolómat. Megformázta a 4TB-ot (GPT), rámenti amit talált, visszajön a cucc. Hát amit rámentett használhatatlan, meg amúgy sem minden. Beteszem a "rossz" 3TB-os vinyót a dokkolóba, simán olvassa. (Szerintem már előtte is próbáltam, és nem működött ott sem, de erre nem mernék esküt tenni.) Valami helyrekattant. Ok, mentsük át az adatokat, de kell még egy dokkoló. Vettem egy Raidsonic Icy Box IB-123CL-U3 HDD dokkolót, gondoltam ugyanaz a márka, biztos jó lesz. A specifikáció szerint nincs kapacitás limit. Bele a 4TB-os, nem olvassa. A lemezkezelő azt mutatja, hogy 2048,00 GB (kifogástalan GPT-védőpartíció) + a maradék nem lefoglalt. Mivel nem kell az adat, törölném a partíciót, nem engedi. Be a régi dokkolóba, partíció törlés. Új dokkoló partíció létrehozás, nem engedi. Régi dokkoló partíció létrehozás + formázás, no problemo. Új dokkoló, nem olvassa. 3TB-os az új dokkolóba, nem olvassa. Írok a Raidsonic supportnak, elég hamar válaszolnak, piros pont. Kérnek mindenféle szokásos hülyeséget (szériaszám stb.). Kérdik a szektorméretet, mert 512-nek kell lennie. (Innentől kell szakértő, mert miért???) Megnézem, írom, hogy mindkettő 4096. Akkor küld egy firmware update-et a RÉGIRE, formázzam újra, és akkor majd 512 lesz. De írom, hogy a 3TB-os gyári formázás és az is 4096, meg különben sem akarom, mert a régi legalább olvassa, ha ráteszem már nem biztos. (Más kérdés, hogy 3 napig másolgattam át az adatokat egy 1 TB-os vinyó közvetítésével, ami 512 és olvasta az új dokkoló.) Ahol olvasgattam, az ajánlás az, hogy ne változtassam a 4096-os szektorméretet. A kérdés, hogy küzdjek-e vele, vagy keressek másik dokkolót? Igaz, amit a support ír, hogy nem jó a 4096? A logika azt diktálja, hogy csúsztatnak. A másik még jó ház is olvassa a 4096-os lemezeket.
Aztán újra beraktam a "rossz" 3TB-osat a párja házába, és most már olvassa. A sajátja továbbra sem, de az 512-es szektorú 1TB-osat igen. Ezek szerint csak a nagyobb szektor olvasó képesség ment tönkre benne... :D
Na tehát tovább olvasgattam, arra jutottam, hogy az új dokkoló valószínűleg nem támogatja a natív 4k szektorméretet, a lemezek meg nem emulálják az 512-t (ez egyébként opció vagy vagy van vagy nincs?). Elhatároztam, hogy veszek egy másik dokkolót. Mivel erről nem írnak a specifikációk, írtam vagy 5 gyártónak, hogy támogatják-e a natív 4k-t. Válaszolgattak is szép sorban, hogy igen vagy nem. Az egyik pozitív válasz volt az AXAGON ADSA-ST. Az ár is jó, megrendeltem. Ma meg is jött, de ugyanúgy viselkedik, mint az új IcyBox, vagyis nem olvassa.
Gyanús, hogy nincs tele a net ezzel, tehát másnak, sokaknak nincs ilyen problémája, vagyis valószínűleg én nem értek/csinálok valamit jól.
Van agy Asus O!Play lejátszóm, az is minden további nélkül olvasta a két 3TB-os lemezt a saját házában. A 4TB-ost a régi IcyBox-ban viszont nem. Arra is tetten új firmware-t (mármint az O!Play-re), az sem. Az ASROCK routerem meg simán.
Közben megjött az Axagon support válasza, hogy ők tesztelték (Seagate ST500LM000) és nekik megy, a problémát a partíciós utasítások rossz igazítása okozhatja. https://www.partitionwizard.com/help/align-partition.html Ez megint elég hülyeségnek hangzik.
Hosszú volt tudom, és előre is köszi a segítséget!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.